» »

Ubuntu še ne prinaša dobička

Ubuntu še ne prinaša dobička

vir: CNET News

vir: CNET News
CNET News - Kot pravi Mark Shuttleworth, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Canonical (Canonical finančno stoji za Linux distribucijo Ubuntu), podjetje še ne posluje z dobičkom. Naj spomnimo, da je Mark Shuttleworth leta 1995 ustanovil podjetje Thawte, ki se je ukvarjalo z digitalnimi potrdili in internetno varnostjo ter ga štiri leta kasneje prodal VeriSign-u za solidnih 575 milijonov dolarjev. S pridobljenim denarjem si je plačal izlet v vesolje na ruskem Soyuzu ter leta 2004 ustanovil podjetje Canonical s sedežem v Londonu.

Kot pravi Shuttleworth, Ubuntu še ne prinaša zadostnega denarja, da bi lahko podjetje preživelo brez njegove finančne podpore. Trdi pa, da namerava financirati razvoj Ubuntu-ja še naslednjih 3 do 5 let. Canonical kuje dobiček predvsem s plačljivo podporo strankam in podjetjem, ki potrebujejo strokovno znanje pri razvoju na Linuxu temelječih sistemov. Dobiček iz namizne različice Ubuntuja je zanemarljiv, zato lahko pričakujemo, da bo Ubuntu v prihodnosti še bolj navzoč v strežniškem segmentu, kjer bo tekmoval z distribucijama podjetji Red Hat (Red Hat Enterprise Linux) ter Novell (SUSE Linux). Več tukaj.
--

196 komentarjev

«
1
2 3 4

gruntfürmich ::

dobiček iz free... ok, naj bo, če je to nujno potrebno za razvoj, vendar naj bo to narejeno zelo prefinjeno.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Tear_DR0P ::

grunt - ta free pomeni da lahko tudi ti legalno kuješ dobiček - za razliko od MS, kjer tega ne moreš
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

arjan_t ::

na desktop tržišču linux še nima velikega tržnega deleža in verjetno ni velikih dobičkov, na področju serverjev pa je že dosti uveljavljenih tekmecev

se bodo še namučili

Matevžk ::

Na strežnikih je Debian precej uveljavljen in prehod na Ubuntu server je trivialen in se po mojem občutku dogaja marsikje. Govorim sicer bolj za domače serverčke, kako je v večjih podjetjih, od katerih si Canonical lahko obeta denar, pa ne vem ...
lp, Matevžk

PrimozR ::

Okej, zakaj Sojuz, če je vreden Shuttla (Shuttle-worth)? :D

Malce offtopica.

Jan987 ::

Verjetno je Sojuz malce bolj ziher zadeva :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jan987 ()

dela ::

Okej, zakaj Sojuz, če je vreden Shuttla (Shuttle-worth)? :D

Malce offtopica.


Sem se ravno sam vprašal, če je Shuttleworth njegov pravi priimek ali si ga je sam nadel, ker je pač bil v vesolju. Sem moral prav na wiki preverit. :D

skye28 ::

Ni vse tak rožnato okrog Ubuntu-ja in Canonical-a, kot zgleda na prvi pogled.
Priporočam, da si preberete tale članek. Pa nočem zdaj podžigat warov o tem, kater distro je najboljši, ampak ta članek ima nekaj odličnih in argumentiranih idej, zato se ga splača prebrat.

Azrael ::

Da so v težavah in stvari niso rožnate, se je dalo slutiti že kakšni 2 leti. Nekdaj si dobil free CDjev malo morje, mislim, da je bil minimum 5 ali celo 10 kosov posamezne verzije. Danes pa brez veliko klikanja lahko naročiš samo enega.
Nekoč je bil Slo-tech.

Stipex ::

Ni vse tak rožnato okrog Ubuntu-ja in Canonical-a, kot zgleda na prvi pogled.
Priporočam, da si preberete tale članek. Pa nočem zdaj podžigat warov o tem, kater distro je najboljši, ampak ta članek ima nekaj odličnih in argumentiranih idej, zato se ga splača prebrat.


Venture Capitalist #1: So, Mr Shuttleworth, you want us to provide several million dollars of annual funding for your brand new commercial Linux distribution. What’s the business plan?

Shuttleworth: Well, we’re going to give the product away for free, and not have any product for which we charge money. We’re going to spend a lot of your money on promotion. We’re also going to ship the product anywhere in the world for free.

VC1: Um…when do we start making money?

Shuttleworth: Well, I figure about ten years down the road.

VC1: Ooookay…how are we going to start making money?

Shuttleworth: I haven’t exactly figured out the details on that yet, but the word “services” is going to figure very prominently!

VC1: Thank you very much, Mr. Shuttleworth. The door is that way.

LOL

Poldi112 ::

Sem prebral ta članek in me ni ravno navdušil. Stric verjetno dela za Mandrake in se počuti ogroženega, ker ima Ubuntu velikega sponzorja. In iz tega sklepa, da do ostali na slabšem - kar je debilno. Enako kot spraševanje, kaj bo z distribucijo, če jo preneha sponzorirati. Tudi če propade - zakaj bi se sekirali. Je še dovolj drugih.

To da ne razlaga svoje vizije ne pomeni da je nima, in izmišljen pogovor z venture capitalist-om nič ne dokazuje. Pa tudi če je dejansko ne bi imel in samo zapravi goro denarja - za skupnost je to dobro. Od razvoja imajo vsi koristi. Plus da je bilo tudi prej že veliko brezplačnih distribucij in če so pri Mandrake tako močno odvisni od prodaje škatel, potem je čas da razmislijo o alternativnih virih prihodka. Ali pa pač gredo delat kaj drugega. Ne pa da jokajo, da ima konkurenca sponzorja, oni pa ne.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

fiction ::

Jah, Shuttleworth najbrz ni tak amater, ce je zasluzil s Thawte 575 miljonov dolarjev.
Lahko bo kdo rekel, da so se mu v vesolju malo skisali mozgani. Ampak sam ne verjamem v to.
Canonical mogoce zdaj ni dobickonosno podjetje, ampak ni nujno, da v prihodnosti ne bo.
Pa najbrz Ubuntu lahko prezivi tudi brez Canonicala (razlika je samo v zacetku, ko so ljudje namesto "yet another Debian based distrubtion" veselo vzklikali "Ubuntu!").

Gre za njegov denar in se mu ni treba pred nobenim zagovarjati - teoreticno bi denar lahko metal tudi skozi
okno, a se je raje odlocil za tako bolj daljnorocno in tvegano nalozbo. Denarja ima itak (za enkrat) se prevec in mu ni nic hudega. Tako je vsaj ratal slaven, ce bi zgubil svoje premozenje na borzi zaradi financne krize ga nihce ne bi omenjal.

To, da ne dobis vec sopa CD-jev ni ravno argument, da jim gre slabo. Najbrz so to ljudje na veliko izkoriscali. Pa tudi sicer potrebuje proizvod na zacetku vec reklame kot potem, ko je ze bolj znan. Itak si pa lahko dandanes skoraj vsak downloada ISO preko interneta (vecja pasovna sirina je naredila posiljanje CD-jev manj pomembno).

Tudi s tem kako je nelojalna konkurenca Mandrivi in podobnim se ne strinjam cisto. Vsi prodajajo GPL programsko opremo. Pac ni nujno, da bo kdo sploh kupil njihov proizvod, lahko si sam vsako stvar posebej prenese ali poseze po kaksni drugi zastonj distribuciji. Ubuntu ni edina.

jype ::

Ljudje, ki delajo za ubuntu, vse svoje izboljšave vračajo odprtokodnim projektom (tudi Debianu, ki seveda po svoji presoji te spremembe sprejme, ali pa ne), tako da zagotovo ima nekaj od tega celotna skupnost. Velik plus njegovega sponzorstva so ravno poslovna pogajanja njegovega podjetja z dobavitelji strojne opreme, saj približujejo čas, ko bo prednameščen ubuntu ena od pogostih možnosti pri nakupu novega računalnika za domačo rabo.

poweroff ::

Eni denar zagonijo za pijačo, drugi za izlete v vesolje - treji ga namenijo razvoju Linuxa. Zakaj bi bilo to slabo?

Ker bo sponzorstva enkrat konec?

So what - dokler je denar bil, se je veliko naredilo. In samo to je pomembno. Ubuntu je naredil velikanski preboj, ki si ga prej ni bilo mogoče zamisliti.

Sicer pa - vseh poslovnih možnosti še niso izčrpali. V končni fazi lahko ostane tudi wikipedijin pristop...
sudo poweroff

skye28 ::

Vsi prodajajo GPL programsko opremo.

Ne, je ne. Prodajajo tehnično podporo.

Problem je, da so v končni fazi za običajne uporabnike vseeno komercialne distribucije tiste, ki izdajo OS za množice. Koliko je takih, ki si sami scompilajo kernel, x, desktop, programe itd.?
Ta ditro podjetja so si konkurenčna, zato vse vodi v napredek, ker se bojujejo za preživetje. Skupina ljudi, ki bi bila pripravljena delat takšne "idiot-proof" sisteme ne bi bla učinkovita (učinek = hitrost + kakovost).

In potem se pojavi Ubuntu. Saj, super, da nekdo financira linux in pospešuje razvoj, ampak če v procesu iztrebi ostala podjetja, kdo bo potem nadaljeval to delo, če Ubuntu propade?

Ne trdim, da se bo to kmalu/sploh zgodilo, ampak vseeno, kaj če?

Canonical je preveč agresiven z oglaševanjem Ubuntuja, in ne linuxa na splošno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: skye28 ()

darkolord ::

Ker bo sponzorstva enkrat konec?

So what - dokler je denar bil, se je veliko naredilo. In samo to je pomembno.

Jah, ko ni več pritoka denarja, se projekt precej upočasni (ali celo ustavi). Potem se pa čaka na kakšno firmo, ki sponzorira nov projekt na bazi starega. In se zgodba spet ponovi.

poweroff ::

Aha, se rpavi je bolje,d adenarja sploh ni in se nič ne naredi. Ker se potem to "dogajanje" ne more upočasniti? :D
sudo poweroff

3p ::

Aha, se rpavi je bolje,d adenarja sploh ni in se nič ne naredi. Ker se potem to "dogajanje" ne more upočasniti? :D


Kaj pa varianta, da se izdelek (nezaslišano! :D) prodaja, prinaša dobiček, in se ta potem vlaga v razvoj, ki lahko traja dokler je na tržišču za izdelek zanimanje...

dela ::

Sem pa precej prepričan, da Shuttleworth ve, kaj dela. Če je za zdaj naredil 10 milijonov izgube, to pomeni, da ima denarja še nekje za 200 let takšnega poslovanja. Odvisno je le od tega, kdaj se bo vsega skupaj naveličal, ker denarja mu še zeloooooooo dolgo ne bo zmanjkalo.

Mi je pa kar malce hecno, ko se nekdo odloči za kak velik korak, potem pa blogerji in forumaši kritizirajo njegove načrte. Še vsak, ki je kaj velikega dosegel, je prej med ljudmi veljal za trčenega zaradi svojih idej. No, saj če ne bi bilo tako, bi bili vsi vsaj milijonarji.

Utk ::

Saj tudi v komunizem je verjel marsikater bogataš. Pa mu to ni denarja prineslo, ker to ni bil niti njegov namen. Ampak bolj žalostno je to, da niti nikomur drugemu ni kaj dost koristi prineslo. No ja, morda je kak revež po vojni hitreje prišel do krompirja, ampak zdaj več ni takih časov. Vsak, ki si lahko kupi računalnik, si lahko kupi tudi magari neke pohabljene windowse ali drug plačljiv OS za 30 evrov.
Če bi se ta tip kaj dost sekiral zarad dobička, ne bi šel nikdar v to. Morda ga to osrečuje, super, vredu, sej tudi kdo drug ima korist od tega, ampak kaj bistvenega ne bo spremenu.

techfreak :) ::

Zakaj bi nekdo kupil pokvarjen OS za 30 evrov, če lahko preprosto uporabi eno izmed brezplačnih Linux distribucij?

Poglej koliko je Ubuntu naredil za community in razvoj Linuxa. Imajo kar nekaj zaslug za razne stvari. Saj kolikor jaz razumem on sploh ni šel v to zaradi denarja. Drugače je pa vseeno denar dobro zapravil.

Ne pa MS ko vlaga v reklame, OS je pa hroščat. Pri Ubuntu pa pač denar zapravijo za pomembne stvari. Ubuntu je zaenkrat verjetno najbolj popularna distribucija in zelo dobra za začetnike. Verjetno bo še dolgo med nami. Če pa ne, bodo pa vsaj podobno naredili na njegovi kodi.

MrStein ::

Ne pa MS ko vlaga v reklame, OS je pa hroščat.

Ubuntu je isto hroščat. Človek se dejansko vpraša, kaj točno počnejo s tistimi milijoni...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Daedalus ::

Saj tudi v komunizem je verjel marsikater bogataš. Pa mu to ni denarja prineslo, ker to ni bil niti njegov namen. Ampak bolj žalostno je to, da niti nikomur drugemu ni kaj dost koristi prineslo. No ja, morda je kak revež po vojni hitreje prišel do krompirja, ampak zdaj več ni takih časov. Vsak, ki si lahko kupi računalnik, si lahko kupi tudi magari neke pohabljene windowse ali drug plačljiv OS za 30 evrov.


Ma kak komunizem;(( Kar počne tip je v praksi testiranje, kako zaslužit kaj denarja z give-away softverom. Se pravi, da testira precej bolj agresiven pristop k trženju. Ki ti software podari, obračuna pa storitve, vezane na taisti softver. Z namenom, da se zjebe tradicionaliste, ki ti podobn crap od softvera pač zaračuna.

Pa itak ni tolk fora v brezplačju, kot je v kontroli, umetniški svobodi, sodelovanju pri razvoju, dostopu pri sourca, interoperabilnosti, ki temelji na nelastniških in odprtih standardih/specifikacijah. Sam eni pač vsepovsod vidijo komunizem (jih more paranoja šopat) in pozabljajo, na čemu točno temelji uspeh Interneta in nenazadnje tud prvega IBM PC-ja. Ja, na ¨off the shelf¨ komponentah in odprtih standardih.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

No Can Do ::

isto se lahko vprašamo kaj MS počne s tistimi milijardami...
This user may use sarcasm and cynicism
in a way you are not accustomed to.
You might suffer severe mental damage.

Poldi112 ::

Vlaga patente za double click. Te stvari niso poceni, v kombinaciji z odvetniki.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

isto se lahko vprašamo kaj MS počne s tistimi milijardami...

Dela na stotine produktov. Tako SW kot tudi HW

jype ::

darkolord> Dela na stotine produktov. Tako SW kot tudi HW

Name one.

Dela Office, Windows in IE. Vse ostalo delajo drugi, ki jih je Microsoft zgolj kupil.

Aja, pa BOB. To tut Microsoft dela.

noraguta ::

darkolord> Dela na stotine produktov. Tako SW kot tudi HW

Name one.

Dela Office, Windows in IE. Vse ostalo delajo drugi, ki jih je Microsoft zgolj kupil.

Aja, pa BOB. To tut Microsoft dela.

dela tudi "distribucijo" windowsev.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

squngy ::

darkolord> Dela na stotine produktov. Tako SW kot tudi HW

Name one.

Dela Office, Windows in IE. Vse ostalo delajo drugi, ki jih je Microsoft zgolj kupil.

Aja, pa BOB. To tut Microsoft dela.


Ja prav lepo si si odgovoril, zapravlja miljarde s kupovanjem dobičkonosnih podjetji (ki pa se potem tudi štejejo pod njihove miljarde)

Drugač pa zna kak Xbox padt na pamet...

Utk ::

Zakaj bi nekdo kupil pokvarjen OS za 30 evrov, če lahko preprosto uporabi eno izmed brezplačnih Linux distribucij?


Čuj, ne vem, lahko pa vprašamo 98% ljudi, ki to delajo.

Seveda to ni komunizem, in seveda človek dela nek experiment (btw tudi komunizem je bil experiment), samo pravim, da če bi bil človeku najvažnejša stvar dobiček, sigurno ne bi šel v to. MS-ju pa je glavna stvar dobiček. Zato je zelo predvidljivo, kdo bo "zmagal". Nekateri smo se iz zgodovine nekaj naučili.

jype ::

CrniE> Zato je zelo predvidljivo, kdo bo "zmagal". Nekateri smo se iz zgodovine nekaj naučili.

No, da te slišmo. Da se ti bomo lahko smejal.

Utk ::

Sej jaz se bi tudi smejal...če bi zaradi takih entuziastov kot je ta človek, tako lepo služil. Na račun MS-ja se pa ne da kaj dost, ker pride že iz škatle kolk tolk delujoče. In če imaš kakšne dodatne stroške, grejo večinoma spet k MS-ju. Morda pa to nekatere muči? Meni je recimo vseeno, ali služi MS ali Mark. Nimam nič od tega.

jype ::

Ti torej meniš, da bo Microsoft "zmagal"?

Kako bomo definirali pogoje, ob katerih lahko rečemo, da je že zmagal, oziroma da je že izgubil?

Rad bi, da smo si na jasnem, o čem se pogovarjamo.

MrStein ::

Mislim, da je >90% deleža jasen znak "zmage"...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Utk ::

Hja, AMD ima približno desetkrat večji delež med procesorji kot linux med OS-i, pa je še zmeraj večni luzer. Se pravi, da je okoli 20% še zmeraj malo premalo. Recimo, da bo linux zmagal, ko bo imel vsaj tam okoli 30%-40% in ga bojo ljudje izbirali racionalno, jemali kot nekaj resnega proti windowsu, in ne samo zato imeli radi, ker je opensource, "zastonj" itd.
Me pa res zanima, če ne bo prej MS-ju na področju strežnikov uspelo kaj podobnega...

jype ::

CrniE> Hja, AMD ima približno desetkrat večji delež med procesorji kot linux med OS-i, pa je še zmeraj večni luzer.

Res?

Morda živiš na kakšnem drugem planetu. Na mojem je Linux instaliran na več kot polovici vseh strežnikov, med drugim ga uporabljajo tudi vsi največji ponudniki internetnih storitev (google, ebay/paypal, amazon).

CrniE> Me pa res zanima, če ne bo prej MS-ju na področju strežnikov uspelo kaj podobnega...

Podobnega čemu?

http://www.networkworld.com/techinsider/2007/032607-guide-linux-paypal.html

Utk ::

Oprosti, sem mislil, da govorimo o pc-jih. Ne o strežnikih. Kar se lepo vidi iz drugega odstavka. Ampak za to moraš imet open glavo, ne samo opensource OS.
Še posebej, ker dvomim, da ubuntu cilja na strašen zaslužek od strežnikov pri paypalu. Lepo te prosim. Najboljše, da še google najame top ubuntu strokovnjake, ali pa kar slovenske opensourcaše, da mu bojo svetovali kako se postavi malo večji server. To bo denarja za Marka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

jype ::

Večina strežnikov _je_ PCjev.

CrniE> Ampak za to moraš imet open glavo, ne samo opensource OS.

Ko bo Microsoft propadel, bo zelo težko najti koga, ki bo podpiral operacijske sisteme, ki jih uporabljate.

Linux teh težav nima.

Azrael ::

Ker je že sedaj podpora na psu?
Nekoč je bil Slo-tech.

jype ::

Azrael> Ker je že sedaj podpora na psu?

You get what you pay for.

Tisti, ki plačajo mene, imajo odlično podporo.

Stipex ::

Večina strežnikov _je_ PCjev.
Ko bo Microsoft propadel...
.

Pogumna izjava glede na njihove astronomsko visoke zaslužke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Stipex ()

darkolord ::

darkolord> Dela na stotine produktov. Tako SW kot tudi HW

Name one.

Dela Office, Windows in IE. Vse ostalo delajo drugi, ki jih je Microsoft zgolj kupil.

Aja, pa BOB. To tut Microsoft dela.

- Office
- Windows
- Internet Explorer
- IIS
- SQL Server
- .NET Framework (pa Compact in Micro)
- Visual Studio
- DirectX/XNA Game Studio
- Silverlight
- Exchange
- SharePoint
- Network Monitor
- Windows Live Messenger
- Media Player
- Money
- itd itd

Sicer pa, tudi če je firmo Microsoft kupil in nadaljeval delo, to nič ne pomeni. Tudi Ubuntujevci so nadaljevali za Debianom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

jype ::

Stipex> Pogumna izjava glede na njihove astronomsko visoke zaslužke.

We need only wait.

Microsoft že 15 let izgublja bitko s prostim programjem.

darkolord> Tudi Ubuntujevci so nadaljevali za Debianom.

Well, that's where you're wrong.

Debian še vedno obstaja in nadaljuje delo za sabo. Tega Microsoft zaradi zastarelih razvojnih in poslovnih modelov žal ne more.

Se bo že prilagodil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Utk ::


Ko bo Microsoft propadel, bo zelo težko najti koga, ki bo podpiral operacijske sisteme, ki jih uporabljate.
Linux teh težav nima.

Ko bo Microsoft propadel, bo zelo težko najti koga. Pika. Konec. Ker bomo vsi 2 metra pod zemljo.
Večina strežnikov _je_ PCjev.

Žalostno, da se moramo obkladat z definicijami iz wikipedie, ampak tako pač je.
A personal computer (PC) is any computer whose original sales price, size, and capabilities make it useful for individuals, and which is intended to be operated directly by an end user, with no intervening computer operator.
Today a PC may be a desktop computer, a laptop computer or a tablet computer. The most common operating systems are Microsoft Windows, Mac OS X and Linux, while the most common microprocessors are x86-compatible CPUs, ARM architecture CPUs and PowerPC CPUs. Software applications for personal computers include word processing, spreadsheets, databases, games, and a myriad of personal productivity and special-purpose software. Modern personal computers often have high-speed or dial-up connections to the Internet, allowing access to the World Wide Web and a wide range of other resources.


Že 15 let izgublja bitko? V 15 letih je (če se zelo ne motim) svoj tržni delež kvečjemu povečal, ne zmanjšal (windows pač nikdar ni bil edini OS). Linux si je v tem času uspel prigrabit cela 2 procenta. Spet, govorimo o pc-jih. Ker windows je primarno OS za pc-je. Cilja pa MS zadnje čase tudi na strežnike. Zato pravim, da bi bil zelo začuden, če mu ne bi pri tem uspevalo bolj, kot uspeva linuxu na pc-jih. Kdor ne ve kaj je pc, naj prebere na wikipediji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

jype ::

CrniE> Že 15 let izgublja bitko? V 15 letih je (če se zelo ne motim) svoj tržni delež kvečjemu povečal, ne zmanjšal

Tržni delež - vsekakor. Linux _kupijo_ le redki. Bitko seveda izgublja kljub temu. Če je ne bi - misliš, da bi se njihovi izdelki cenili, ali dražili?

CrniE> Kdor ne ve kaj je pc, naj prebere na wikipediji.

OK. Če privzamemo, da je PC "računalnik, ki ga imaš za osebno rabo", a ni to, da se proizvajalci takih računalnikov vedno pogosteje odločajo za prednameščen Linux, dovolj dober znak, da Microsoft izgublja bitko? Deset let nazaj je bil njegov delež prednameščenih operacijskih sistemov 100% - danes je pa že daleč od tega.

CrniE> Ko bo Microsoft propadel, bo zelo težko najti koga. Pika. Konec. Ker bomo vsi 2 metra pod zemljo.

To je že marsikdo trdil za marsikoga - pa smo vsi še vedno živi, bivših monopolistov pa ni več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

noraguta ::

Azrael> Ker je že sedaj podpora na psu?

You get what you pay for.

Tisti, ki plačajo mene, imajo odlično podporo.

in general? ali gre tu za osebno obvladovanje?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

noraguta ::


Microsoft že 15 let izgublja bitko s prostim programjem.

več je ms pridobil na servermarketu(dediščina novela cca 40% trga , oss je pobral dediščino unixov),prosto programje pa je na namizjih sicer resda doživelo magičen porast ter se nahaja nekje med 5-10% kvečjemu. kdo tukaj izgublja?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

jype ::

noraguta> kdo tukaj izgublja?

Microsoft, obviously.

Al spet govorimo samo o specifični podmnožici "strežnikov"?

noraguta> in general? ali gre tu za osebno obvladovanje?

Preživljam se (med drugim) s tem, da nudim kvalitetno podporo tistim, ki delajo z Linuxom. Dobro mi gre.

Mavrik ::

več je ms pridobil na servermarketu(dediščina novela cca 40% trga , oss je pobral dediščino unixov),prosto programje pa je na namizjih sicer resda doživelo magičen porast ter se nahaja nekje med 5-10% kvečjemu. kdo tukaj izgublja?


Ne pretiravat no. 5% ima Apple pri desktopih. Linux je komaj pričohal do 2%.
The truth is rarely pure and never simple.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V čudnih časih izšel novi Ubuntu 17.04 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5829431 (24797) SuperVeloce
»

Motorola precej blizu prepovedi prodaje Oken in XBoxa v Nemčiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
10228949 (25035) SkipEU
»

Ubuntu dopolnil 7 let

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
299615 (7695) donfilipo
»

Canonical menja CEOja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
133351 (2577) Pithlit

Več podobnih tem