» »

Računalniki v šolah slabši kot papir in svinčnik?

Računalniki v šolah slabši kot papir in svinčnik?

Slashdot - V današnji dobi, v kateri povečini prevladujejo računalniki, ki so se naselili in se še naprej naseljujejo v vsak kotiček našega življenja, je prišlo do precej zanimivega presenečenja. Otroci (predvsem mlajši) imajo za delo pri svojih projektih veliko raje svinčnik, papir in karton. A preden da bodo do takšnega spoznanja prišli tudi uradniki in politiki, bo očitno preteklo še veliko zelene valute...

San Francisco Chronicle ima objavljen zanimiv članek o nepotrebni potrošnji denarja v ameriških osnovnih šolah, vendar se članek bolj posveča območju San Francisca. O vseh, precej visokih številkah je za tu premalo prostora, vendar je tudi administraciji in ameriškim uradnikom počasi prišlo na misel, da bodo z takšno (nepotrebno) potrošnjo denarja morali kmalu najemati kredite. Tako je na primer Union City leta 1996 vložil 37 milijonov ameriških zelencev za opremo enajstih šol, da pa so si to sploh lahko privoščili, so morali zmanjšati proračun za znanstveno opremo, šolske izlete in različne druge akademske dejavnosti, danes pa rabijo za posodabljanje teh sistemov plačati 6 milijonov dolarjev. Sicer natančne številke, ki so tu prisotne niso poznane, vendar bi naj ameriške šole v zadnjem desetletju porabile preko 80 milijard ameriških dolarjev za opermo in usposabljanje šol in učiteljev.

Če vse skupaj premislimo, kaj kmalu pridemo do zaključka, da se vse to ne splača najbolj. A če se učenci resnično počutijo bolje in tudi delajo bolje, potem bi to še nekako šlo. A kaj, ko celo otroci mislijo, da je bolje delati na stari dobri papir-škarje način, ker "lahko resnično narediš tako, kakor želiš"(tukaj imam predvsem v mislih mlajše učence). Prav tako tudi učitelji nimajo pravega nadzora nad delom učencev in dijakov (potrebni filtri, ki bi preprečevali obiskovanje strani za odrasle, ipd. pa so precej dragi) in možnosti, da se posvečajo invidualno vsakemu učencu, ki pomoč potrebuje.

Največja ironija pri tem pa je, da kljub dobronamerni želji, da bi učenci pridobili potrebno znanje o računalništvu že v osnovni šoli, so delodajalci ugotovili, da lahko uslužbence naučijo vsega potrebnega znanja z računalnikom relativno hitro in samo tisto, kar resnično mora znati na določenem delovnem mestu.
Seveda pri vsem tem obstajajo šole, ki še vedno ostajajo brez takšnih števil računalnikov, vendar se njihovo število strmo zmanšuje, pa še to so po večini šole, ki si računalnikov ne morejo privoščiti.

Za celotno branje pa kliknite semkaj, tu pa se nahaja še krajši povezetek na Slashdot-u.

8 komentarjev

mchaber ::

>bi naj ameriške šole v zadnjem desetletju porabile preko 80 milijard ameriških dolarjev za opermo in usposabljanje šol in učiteljev.

8-O

Kaj kaj počnejo na PCjih>:D :D
.

|SNap| ::

Windowse instalirajo.

tomi_m ::

Ma ja... svizec in co.
Torej učencem dat papir in svinčnik prvih 9 let šolanja... potem pa se jih bo 90% v rani mladosti in dalje skozi življenje balo računalnika, kot se jih večina middle-age ljudi boji danes....
Finta je v tem, da je z računalnikom tretješolcu res težje napisat seminarsko kot pa z škarjami in svinčnikom... ampak zadeva se obrne tam nekje v petem ali šestem razredu...
Nekje v osmem pa tako ali tako 90% učencev obvladuje osnovne funkcije raznih Wordov, Excelof in IEksplorerof... ostalim 10% pa ni pomoči in postanejo SLO-Techarji ;)

para! ::

Excela ravno ne obvladajo, tomi_m.

JFYI.

LP

:)
Death before dishonor!

l_jst ::

Nekje v osmem pa tako ali tako 90% učencev obvladuje osnovne funkcije raznih Wordov, Excelof in IEksplorerof...


Zna delno uporablat bi blo bl pravilno. Drgač pa da more pa kdo kej inštalerat je pa 70% najhujša težava, da je pa treba to prej še iz neta dt pa...
Bi blo dobr ce bi kej pocel. (http://www.slo-p2p.tk)

chuck ::

Težko je komentirati ta članek, ker dejansko ne vem koliko je res.

Mislim pa, da bi moral biti vsak učenec na koncu osnovne šole računalniško osveščen do določene stopnje, tako kot mora znati "nekaj" matematike.
Sicer pa je tako navada, da v šolah pretiravajo z določenimi predmeti (Matematika) in osebno bi raje videl, da postane računalništvo nova matematika, ki bo vsekakor večini bolj prav prišlo. Prav tako bi bilo dobro, če bi vsak osnovnošolec znal programirati.
Omenjeno je tudi, da manj denarja posvečajo knjižnicam. Po mojem mnenju so izguba denarja, saj so zame samo vir informacij in to zelo zastarel. Seveda dokler ne skenirajo vseh knjig in jih objavijo online, se še bom naprej jezil nad zamudnino in zamudnim iskanjem literature.

Beat-O ::

Kot je za Amere značilno spet pretiravajo, računalniki so koristna zadeva tudi v šolah, le začeti z njimi je treba ob pravem času. Siliti otroka v prvih razredih OŠ z računalnikom, če tega noče je neumnost.

Pyr0Beast ::

Kaj poganjajo?
Folding @Home
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaradi visoke učinkovitosti prekinili klinično študijo zdravila za zdravljenje raka p (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7027669 (13062) poweroff
»

IBM splovil najhitrejši procesor na svetu

Oddelek: Novice / Procesorji
235030 (3640) BigWhale
»

Prodaja Zunea nad pričakovanji

Oddelek: Novice / Rezultati
163920 (2769) Roadkill
»

Microsoftova radijska postaja postaja vstaja

Oddelek: Novice / Varnost
52303 (2303) minmax
»

Ogrožena vrsta vrača udarec

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
101832 (1832) undefined

Več podobnih tem