» »

Skok v vodo (ki ima 5 stopinj) napotki?

Skok v vodo (ki ima 5 stopinj) napotki?

«
1
2 3

;-) ::

Zdravo,
v torek gremo skočit v vodo. Zanima me če ima kdo kake pametne napotke da koga ne "sisne" od mraza kr tam:)

Je dobro kak čaj topel prej spit?
al šnopc?
al kaj skadit?
nag, oblečen, v kopalkah?
se prej zmočit?

Skratka vse povejte da je čimbolj varno.

slike:

tunfT


tunftek


najvišje


od sprede



Globoko je dovolj, so že skakali dost težji in večji od nas pa ni bilo težav in iz višje kot mislimo mi, edina težava je da je zunaj mrzlo voda pa še bolj.
  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

krneki0001 ::

Pač skočiš v kopalkah, potem pa takoj ven, se slečt, zavit v eno orenk deko in popit šnopc s čajem. Prej pa jaz nebi nič vročega pil, prej kak štamprle šnopca za pogum.

kitewing ::

Pomaga edino neopren 5mm, vendar še to zelo kratek čas v tako hladni vodi.

;-) ::

Bojazni ni da te stisne ka:) ?

neopren si ti nekam natakni ker kot vidiš to delamo prvič pa še ga nimamo =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

KaRkY ::

Ne priporočam skoka v tak mrzlo vodo če nisi telesno zelo zelo pripravljen, ker te lahko zgrabi krč ne samo v noge ampak tudi v pljučne mišice. Če misliš to resno naret mej zraven kako reševalno ekipo ki si spozna na reanimacijo. Ne da bi te hoto zelo strašit ampak če ma voda res 5stopinj kar ne verjamem ker je tekoča ma verjetno kakih 12stopinj ampakto je vseeno zlo mrzla in je to veliki šok za telo. Jaz bi prej priporočal da si en čas v kopalkah zunaj da se malo navadiš mraza papote skočiš not. Ko pa prideš vun pa takoj obrisat, da boš čimbolj suh pa se zelo toplo oblečt pa kaki topli čaj spit. Jaz ko sem bil mali sem se v vodi z 12stopinjami kopal ampak sem rabo 15min da sem bil celi v vodi ker je bil drugače prevlki šok. Pa to je blo poleti ko je blo zunaj vsaj 25stopinj ali več.

PS: Pa poskušaj met vsaj kakega študenta iz medicine zraven ni to preveč varno. Pač moje mnenje:)
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

mantis ::

lejte pubeci
taka situacija kot je tu je res cisto prav povedo oni nebivedo in oni se spozna
tak kot je on reko in nobenega neoprena ker ce bi se slo zato bi se pol dali kar u nepremocljive zadeve in je ampak pol ni fore in adrenalina
in ja jaz sem tui toti polek teh ko bo skoco in bo caga
vabljeni u cim vecjem srtevilu
hihi
lp

;-) ::

Ja če si ti skakal v vodo KaRkY ko je bilo 25 stopinj zunaj pa voda 12 je bil večji šok kot da bi skočil če je zunaj 15 pa ma voda 12 tako je zdaj približno =)

se motim?

mantis ::

karky mas zelo prav
jaz sem skako u vodo in je mela 10 stopinj to je bla soca zmerjeno in je bilo jebeno takrat
in tota ma manj stopinj tui preverjeno
tak da bo veselica

koyotee ::

priporočam: pravopis
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

d0rK ::

Haha koyotee. Isto sem napisal pa mi je ST pozru post.


Slovenština -1. GG!

ivanuscha ::

Jst bi samo opozoril, da je bil primer ko je razgret kolesar skočil v blejsko jezero, in je na licu mesta umrl. Najbrž infarkt. Tako da s takimi stvarmi previdnost res ni odveč.

A. Smith ::

Nisem usposobljen za svetovanje pri taki podvigih, zato lahko vzameš vse napisano z rezervo.

Glede na slike ne morem oceniti globine vode. Upam, da je res dovolj globoka. Če je nekaterim pred vami uspelo, to ni garancija, da bo tudi vam. Globina rečnih delov se s časom spreminja, saj iz takega kraja reka (potok?) prinaša/odnaša material.

V primeru, da je voda dovolj globoka, je tvoja naslednja skrb pljučnica, ki jo lahko fašeš, kratkoročno pa celo smrt zaradi infarkta in/ali podhladitve. S tem v zvezi bi priporočal vzdrževanje odpornosti, torej bohnedaj česa kadit ali pit. Pa še nekaj o alkoholu. Alkohol širi kapilare, kar povzroči hitrejšo izmenjavo tolplote telesa z okolico. Torej, če ga piješ v mrazu, se boš prej podhladil in zmrznil. Če ga boš pil, ko boš enkrat na toplem, se boš hitreje ogrel. To se pravi, da je šnops po krivici obravnavan kot ogrevno sredstvo, vseeno pa ne bo škodilo, če ga rukneš, ko si enkrat suh in na toplem. Boljši od šnopsa je topel čaj (tudi ta ti bo bolj koristil PO podvigu).

Omenil sem že, da se pred pljučnico najbolje zavaruješ s kontrolo telesne temperature. Torej poskrbi, da bodo takoj ob izhodu iz vode na voljo suhe brisače in vir toplote. Kako si v vodi oblečen, pravzaprav ni pomembno. Morda je najbolje biti nag, bo preoblačenje še najkrajše. Na koncu potrebuješ še takojšen vir toplote. Kurjenje v naravi je tvegan posel, zato je morda pametneje, če na mesto dogodka pripeljete kar nekaj avtomobilov, v katerih se, obrisani, preoblečete.

In na koncu - če te že ni mogoče od tega odvrnit, vsaj vzemite s seboj družbo, ki ne bo udeležena v skakanju, bo pa sposobna komu nudit prvo pomoč ali na kakšen drug način pomagati. Pa veliko uspeha.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

KaRkY ::

;-) če bi prebral bi pogruntal da nisn skočo samo zaradi šoka ne. Pa ni enako če ti skočiš v 12 stopinj vodo ali pa v 5 vseeno je kolko je zunaj temparatura. Moraš računat da je voda veliko bolši toplotni prevodnik kot pa zrak.

Če je pravopis na mene letel mi je vseeno nikoli nisem maral slovenščine in pravopisa.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

MihaFirst ::

Ne, nisi ti najhujši :P

;-) ::

Če bi pustil pravopis pa prešli na bistvo?

PaX_MaN ::

Ni treba biti ravno Ajnštajn, da pogruntaš, da je mrzla voda škodljiva tvojemu zdravju. Veš, ljudje smo skozi tisočlejta razvili nekaj, čemur pravimo čutila. Ti nam povedo, če je nek dogodek potencialna grožnja in nas lahko z reakcijo nanj - refleksi - rešijo pred pogubnimi posledicami. Dva izmed teh sta občutljivost na hlad ter omniprisotna gospa Bollečina. V danem primeru bi ti svetoval, da preizkusiš oba.
Kako?
Skoči v vodo. Če te pri tem ne zaboli, si v redu. Če te ne zebe, si v redu. Če te boli in hkrati zebe, si v pizdi.

;-) ::

Zebe vsakega normalnega človeka v taki vodi. Po moji logiki.

mitkos ::

Eh ne skrbi, ti se samo notr vrži, bo že narava poskrbela za vse....preživetje močnejšega, bolj odpornega itd.

St@jler ::

Nasvet: utopljencu se da najprej 2 vpiha, šele potem sledi masaža srca 30:2 ;)

Okapi ::

OK, modrijani, očitno še nihče med vami ni videl Fincev in Rusov, ki z veseljem skačejo v ledeno vodo, včasih morajo prej še led razbit. In pravijo, da je zdravo, ne škodljivo. Pred skokom se dobro ogrej, zajemi sapo in skoči v vodo. Če te bo zelo zazeblo, hitro ven, drugače pa lahko mirno še malo počofotaš notri. Na suhem se pa potem dobro obriši, daj nase suhe gate in to je to.

O.

Pyr0Beast ::

Ne priporočam, je pa zelo zanimiv feeling [:D]

Zraven vsaj še dva, eden sam te iz vode ne bo potegnu.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

mile ::

ta vikend plaval v Bohinjskem jezeru ob 5 zjutraj....če je volja, se da ;)

PaX_MaN ::

Misliš, če imaš v alkoholu kapljico krvi?

;-) ::

4 smo pa 4 bomo skočli. 1 je že večkrat tk da...

pomoje bomo preživeli. Če gre kdo zravn pa kar naj se javi =)

perci ::

Bohinj ima afaik 14 stopinj in to ni nič takega. Par minut si lahko notri, to je pa to.

Če pa ima voda 5 stopinj (kar tudi jaz močno dvomim), je pa to popolnoma druga zgodba in ni nič nedolžno.

;-) ::

Ma pomoje ma več, sam nekam se mi je mudilo ko sem odpiral temo pa sem napisal 5. Drugače pa je to Oplotniščica, potok pač tekoča voda. Torej če ma nad 10 je kul =) ?

Zheegec ::

To ima gotovo vsaj 10C... ne bi smelo biti težav, sem se po nesreči že vrgel v bolj mrzlo vodo, pa ni bilo take panike. Prej se malo ogrej (kakšne sklece itd, samo ne si preveč utripa dvignit), malo raztegni mišice in pa skok... Najbrž boš lahko pri 10C kar malo dlje kot par sekund notri, ne sme biti težav.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mr_Globus ::

Ni problema. Malo zapeče prvič, drugi skok pa je milina ;) Dvomim da lahko zdravemu 25 letniku (starejši dvomim da ste :D) škodi.

Zheegec ::

Če ima pa voda okoli 5C (ali še kaj manj, kar sicer nima, ampak teoretično), boste pa takoj videli, če ima kateri od vas kakšne težave s srcem... Seveda šele potem, ko ga boste potegnili ven. Pa veliko sreče!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

;-) ::

ALIEn3001 tvoj post se mi dopade =)
Mr Globus stari smo okoli 19 pa zdravi tud.
ALIEn3001 težave z srcem? ko sem bil majhen sem imel šum (luknjo) sam je pri 7 letu izginilo, potem na nobenem ultrazvoku niso več našli tako da sedaj že normalno živim 12 let...in tega naj več ne bi imel. Bomo videli =)

Mr_Globus ::

No pol pa srečno ;) Pa vsaj dvakrat se vrži, ker enkrat skoči samo baba :P

SodVina ::

Jaz sem se cca 10 let nazaj(zdaj me ne spravis vec not izven kopalne sezone) posluzeval metode, ki jo je opisal nebivedu. Noter suh, potem pa cimprej ven, da te voda niti dobro ne ohladi. Potem pa nazaj na zur na dvakrat dvojne borovnicke. Pa obvezno posusit lase in se toplo oblect. Skakali smo v Krko(ponavadi malo pod gasom) prakticno celo leto (dvakrat tudi za novo leto). Pa vsi se zivimo. So pa imeli v Podturnu enkrat v tradicionalnih novoletnih skokih v vodo nesreco s smrtnim izidom.

Tako da skokov v mrzlo vodo NE PRIPOROCAM.

lp,
SodVina

OChack ::

prdn skočš v vodo si z to mrzlo vodo zmoči zatilje, tako "ohladiš" na delovno temperaturo ves živčni sistem in preprečiš morebitno kap/infarkt ali šok, seveda ko prideš vn iz vode se sleci in na toplo, pa šnopc sevda ne škodi,
spij en šilce šnopca tko, potem pa še malo z vročim čajem, pa na oreng toplo da se pregreješ, skoraj garant ne zboliš (smo tud pod nulo skor nagi po snegu zun skakal.
priporočam ti seveda da imaš okoli pasu ali pa po celem telesu čimvečjo zalogo sala ;)
Int€l inside, IDIOT Outside

Invictus ::

Voda tam ni prav globoka, tako da malo pazite kam boste skakali. Da ne boste del črne kronike ...

Pri mrzli vodi pomaga samo neopren, pa še to ne poljubno dolgo časa. Zato imajo potapljači za dolge potope debel neopren (8mm) ali suhe obleke.

Sam ne si nog polomit ...

Pa malo se ohladite na zraku, da ne bo prevelikega temperaturnega šoka, ko priletite v vodo.

LP I.

Vikking ::

5 stopinj je zelo zelo hladno.

V glavnem ponavadi si gradiš odpornost telesa, Postopoma jeseni plavaš v vodi okoli 15 stopinj. S treningom pridobiš odpornost. Da pa se na suho vržeš v tako mrzlo vodo, si pa potem tako nor kot oni s kanuji pri HE letos.

en napotek, pazi da ti tako mrzla voda ne pride v nos. Ne bi bilo dobro, da možgani dobijo svojo porcijo 5 stopinj.

Če še vedno misliš to storiti, pa imej ob sebi reševalce.

mile ::

ja, bohinjsko jezero ima res 12 stopinj....no ob 5 zjutraj, ko je imel zrak 3 stopinje, je bilo kar chilly

drgač sm biu pa že v mokri obleki pod ledom, tam nekje 20-30 minut

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mile ()

;-) ::

drgač sm biu pa že v mokri obleki pod ledom, tam nekje 20-30 minut


Upam da si bil pod ledom na dah 20min :)

mantis ::

hihi
mate neke finte,sploh oni ko je reko da so hodli nagi po snegu.
drugace sem jaz pozimi tui lahko u kratkih hlacah skos in jopici,nag pa bi tui lahko hou ce bi blo tak,ampak to je cisto drugo kot ta tema
aja Mile pa de mi neke povej.
kak mislis pod ledom u mokri obleki
ker sem biu u vojski tui u potapljaski diviziji in ko smo imeli treninge u tako mrzli vodi,ki je bila tudi pod nic stopinj celzija in od nas noben ni zdrzau 30 minut sploh ne premocen.
s tem se ukvarjam ce celi lajf in ce mas nasvet kako premocen zdrzati pod ledom 30 minut prosim povej.
hvala za pomoc
lp

Pyr0Beast ::

Brez gretja težko ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

mile ::

mokra potapljaška obleka...za suho ni blo denarja

obstaja to clo na eni VHS kaseti vse posnet..bi mogu najdt

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mile ()

Mercier ::

Na enem od "znanstvenih kanalov" sem gledal oddajo (seriala, kjer se navadno pretepajo in potem merijo, če so, al niso zlomili kost) kjer so (mislim da bivšega) ameriškega pripadnika SEAL namakali v ledeni brozgi, potem pa je premagoval pehotne ovire in streljal. Kdo pomni, kako dolgo so ga hladili?

perci ::

Brez neoprena v vodi, ki ima 5 stopinj, po cca 20 minutah zakljucis zivljensko zgodbo.

LeXani ::

Dvomim da ima 5 stopinj. Tud jst sm že skaku, seveda ne trezen, ampak ti priporočam da si že prej malo zmočiš z vodo (tilnik), da ne bo prevelik šok za telo.
Čas prve prijave 04.11.2005

SkIDiver ::

No no. Kopali smo se v vodi, ki je imela 12°C kar nekje 20 minut do pol ure. Vsi ostali živi.
Na izviru Kamniške Bistrice (temperatura vode 5°C) pa sem šel notri do polovice stegen in namočil notri roke do kolikor je pač šlo za 2 minuti. Preživel. Kopal se pa vseeno nebi. Bilo pa je lani nekje oktobra.

Vseeno pa skok v vodo z 5°C ni ravno priporočljiv. Prej zaplavaj v vodi za par minut, da se telo malo navadi pa potem skoči iz malega v vodo, da vidiš kakšen bo odziv telesa.

Keyser Soze ::

Kje pa se nahaja ta usrani "tunfek"?

Dvomim, da ima tole 5 stopinj. Prej kakšnih 10. Sploh v tem letnem času.

Kar se tiče pa slovenštine tule not. Groza, folk... Praktično se ne da komunicirat z par osebki tule not. Ne da je samo narobe napisano, skoraj nerazumljivo je.
OM, F, G!

WarpedGone ::

Brez neoprena v vodi, ki ima 5 stopinj, po cca 20 minutah zakljucis zivljensko zgodbo.


Uh, si prepričan da traja 20 minut?
Mam izkušnjo z 8,4 stopinajmi (soča) in preluknjanim neoprenom na nogi. Sem mogu hodit ven iz vode ker me je noga na tistem mestu dobesedno bolela.
Zbogom in hvala za vse ribe

;-) ::

Kje pa se nahaja ta usrani "tunfek"?


Če je potok/reka oplotniščica je torej blizu Oplotnice =)

Drugače pa garantiram da ne boš našel;)

perci ::

V vodi s temperaturo 12 stopinj si ti samo sanjal o 20 minutnem kopanju (razen, če je bilo v nizki vodi in si na vsake dve minuti vstal za kako minutko, zunaj pa je sijalo močno sonce). Kaj šele pol ure. Po 30 minutah kopanja v taki vodi bi bil resno podhlajen in bi potreboval pomoč. Po eni uri bi izgubil zavest in kmalu tudi umrl. Govorimo seveda o namakanju brez neoprena.

Vendar tu ne govorimo o vodi, temperature 12 stopinj, v kateri sem se tudi sam ze veckrat kopal (pa nisem zdrzal notri vec kot 2 minuti - pa lahko recem, da ne poznam nikogar, ki bi se dlje kopal v takih temperaturah). Recimo, 3 tedne nazaj sem se na Škotskem (zunanja temperatura 12 stopinj) kopal v potoku s približno tako temperaturo. Notri sem zakoračil brezkompromisno, sicer bi se gotovo obrnil na pol poti, hehe. Sledil je šok, hlastanje za zrakom in par glasnih krikov. Potem sem se namakal cca 2 minuti. Verjetno bi lahko zdržal še kakih 5 minut, vendar bi to vključevalo kar precejšnje trpljenje in najverjetneje blažjo podhladitev.

Ce pa govorimo o vodi, ki ima temperaturo 5 stopinj in manj, pa je splosno znano, da se po 15 minutah v taki vodi onesvestis in kmalu tudi umres. Telo se ti tako ohladi, da pride do aritmije in do zastoja srca. Seveda, ce se prej ne utopis, ker nezavestnemu cloveku rada pride voda v usta...

perci ::

WarpedOne:
Ne, bolj na pamet govorim. Sem pa tule nasel eno zanimivo razpredelnico:
http://www.ussartf.org/cold_water_survi...

Je pa zraven treba prebrat se kar pise zgoraj, ker do podhladitve in resnih posledic lahko pride ze precej preden se onesvestiš. Se posebej, ce je voda globoka in je treba plavat, ker misice ti prenehajo funkcionirat ze precej prej.

Jst sem se poleti vrgel nag v sočo in sem notri ostal cca 15 sekund, ker je bilo ze precej neprijetno. S svojim 5,5 mm neoprenom sem pa šel na hydrospeed po soči in je bila popolnoma prijetna temperatura. Res pa je, da so tisti pri izposojevalnicah zjahani in tam ti voda na polno zaliva, tko da s tistimi te pa kar zebe.

moowy123 ::

Moj napotek bi bil da ne skakaj v vodo, ki ima 5 stopinj :D
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali kdo prakticira "Cold shower"? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7312527 (4010) starfotr
»

Katero sportno obleko?

Oddelek: Šport
91001 (635) Invictus
»

kolko SIT (ali $ in €) za počitniško potapljanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
696924 (3393) perci
»

[počitnice] Hrvaška - potapljanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
627492 (6523) perci
»

Tekočinsko dihanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
737292 (5753) ali3n

Več podobnih tem