» »

kolko SIT (ali $ in €) za počitniško potapljanje?

kolko SIT (ali $ in €) za počitniško potapljanje?

«
1
2

iskra ::

Poleti je pač treba malo popestrit brezvezno sončenje in igranje monopolija ter nalivanje s pivom na plaži še s čim :D

Sem eden tistih, ki se potapljajo do 10m in me zanima, kolko ste prpravljeni zapravit za masko in plavutke pa dihalko in ostale pripomočke (recimo harpuna, fotoaparat ...).

Cene za masko znajo bit nemogoče (tudi do 30k) ampak dvomim, da bo kdo tako kupu :D

ali3n ::

- maska Mares Lirica (best buy leta 2001) - cca 8.000 sit v italiji; maske s stranskimi šipcami (povečano vidno polje) večina odsvetuje, zaradi pogostih glavobolov...
- šnorkl od 2k naprej; tisti za 4k imajo ob ustih ventila, ki ti dejansko olajšata "izpih vode"; skoraj nujno je, da je odprtina na vrhu zaščitena (valovi)
- plavute - po želji; glej da niso pretrde in da te ne žulijo ali tiščijo...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

iskra ::

špica :D sicer sem pravkar prišel iz interšporta
- maska SeacSub venetian (al neki takega) 6k
- plavutke Tech nevemkaj 6k

Do zdej sm mel ene SeacSub k sm jih kupu za 8k 4 leta nazaj in stanejo danes 10k samo mi je noga malo zrasla (iz 46 na 48;( ). Masko pa od fotra Mares.

smilyxx ::

ali3n: glede šnorkla ne vem če bi se lahko strinjal s tabo. TO je že stara modrost v naših krajih, da se kupuje rorčke z najmanj mesti, kjer lahko ostane voda (narebrani,...). Glede tistega pokrova pajaz nisem bil preveč navdušen, saj mi je voda še vedno zalivala.

Lp
Save water.
drink beer.

ali3n ::

@ smilyxx - kje sem govoril o rebrih??? mam dva ventila zraven ustnika, ki skrbita za to, da ko pridem ven, samo narahlo puhnem, in je cev prazna... razlika _je_ očitna!

Glede zaščite pred valovi: če so te kdaj vrgli v vodo na odprtem, pa piha jugo, dela 1.5m valove, pol veš o čem govorim; šnorkel je stal 5k sit in mi ni žal....

Je pa res - za "dopust" tega morda res ne potrebuješ...:\ (mene je ABC oprema - maska, plavuti in šnorkel stala prek 35k sit)
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Alec999 ::

Jst sm lani kupu masko Techno PRO KeyWest (Silicone) + Tecno PRO cev (ventil pod usti + zascita zgoraj) + plavutke Tecno PRO Speed .... use srebrne barve .. za use skupi sm dou 7-8k sit pa sm zlo zlo zadovoljen :D

edin en vs nasvet rabm ... mam full problem k se potopim za ene vec k 5m globok me zacnejo full usesa bolet .. a je to normaln? .. a lohka kj kupm za v usesa?

drgac pa a kdo we kje prodajajo opremo od Seac Sub al kaj je ze .. lani sm v InterSportu vidu ene crne vrece za plavutke pa so se mi zdele takrt full drage 1800 sit ... sam pol sm si premislu cez par dni pa jih je ze zmanjkal letos jih pa navjo dobil ... tko da ce kdo we kje jih prodajajo se priporocam.

aja pa se ce je kdo vidu rumeno bojo od SeacSub .. v InterSportu v Lj majo samo se razstavno :(

P.S.
ventilcki na cevki res sekajo + zascita zgoraj .. me je cist presenetl .. sm drgac pred leti vedno mel probleme z navadnimi cevmi tle je pa res cool.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Alec999 ()

mirage ::

Alec999: moreš izenačevat pritisk. Pod vodo se primi za nos in pihaj ( skoz nos da ne bo pomote).

San ::

Alec, če tega prej nisi vedel, ti ne priporočam, da greš letos več kot 5m in se učiš izenačevat. Verjemi, potaplajm se 10 let in zelo malo ljudi v povprečju (kar ne pomeni seveda da si ti povprečen ;) lahko to izvede pod vodo. Če ne pa vsaj mej koga zraven da te kontrolira in lahko ven zvleče, če gre kaj narobe - to je prvo pravilo učenja potapljanja!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: San ()

ali3n ::

hja - fantje in dekline - zavedajte se, da smo pod vodo le "gostje"... torej po pameti! Izenačevanje je nujno na vsak dober meter v razponu 0-10m globine (100% relativna sprememba pristika - od 1 na 2 atm..); kasneje vedno poredkeje... na 30m le vsake 5m - po občutku (ko te tišči...) :-))) zavedajte se, da "bo treba prit nazaj"... na gladino...
Ob neprestanem/zaporednem potapljanju na dah v globine, pride do "hiperoksije" - do neke mere prevaramo možgane, da javljajo zadostno količino kisika, čeprav ga že dejansko primanjkuje... posledica je nezavestnost potaljača in ob nemudni pomoči utopitev/smrt žalosten dokaz te teorije je pokojni smučarski as Rok Petrović...

Pri potapljanju (žal) ni učenja na napakah!!!

Vsem ljubiteljskim apnea/scuba potapljačem svetujem, da preberejo članke o fiziologiji potapljanja (kaj se dogaja v telesu med potopi), ki jih je spisal slovenski "guru" - strokovnjak na tem področju dr. Dean Hrovat.

Pa veliko lepih in varnih potopov!!! :D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Alec999 ::

SunTrace >> hvala za opozorilo ga bom upostevu

mirage >> sam tezko se bom prjel za nos k ga pokriva maska .. pa ce bom pihnu cez nos se mi bo maska odlimala od face al se bo pa ornk orosila :(

perci ::

Ob neprestanem/zaporednem potapljanju na dah v globine, pride do "hiperoksije" - do neke mere prevaramo možgane, da javljajo zadostno količino kisika, čeprav ga že dejansko primanjkuje... posledica je nezavestnost potaljača in ob nemudni pomoči utopitev/smrt žalosten dokaz te teorije je pokojni smučarski as Rok Petrović...


Mah, ali3n, niti ni to, da bi se to dogajalo ob zaporednem potapljanju. Do tega pride zaradi napačnega nadihavanja (hiperventilacije).
Ko se nadihamo namreč iz krvi izločimo praktično ves ogljikov dioksid, ki pa je tisti, ki daje alarm možganom, da moramo dihati.
Potapljač, ki se nadiha, lahko tako pod vodo zdrži bistveno dlje, kot če se ne bi. Potrebno pa je vedeti, da z nadihanjem nismo nič pridobili na naši sposobnosti zadrževanja sape, temveč smo samo izklopili alarm.

Je pa še ena razlog, zakaj pride pri apneji do utopitve.
Ko na gladini vdihnemo zrak je parcialni tlak kisika bistveno manjši kot potem na globini recimo 30m. Ko se potapljamo na taki globini in porabimo ze ves zrak, torej je tlak kisika v pljučih na 30 m enak oz manjši, kot je bil prej na gladini, je zadeva nevarna. Ob vračanju se bo namreč parcialni tlak kisika v pljučih še dodatno manjšal in tako bomo na globini 2,3m izgubili zavest. Če bomo takrat nepravilno obteženi, se zna zgoditi, da nas bo nezavestne potegnilo nazaj v globino. Tam se bomo zaradi povišanega parcialnega tlaka kisika zopet zavedli, vendar takrat bo prepozno. Rešitev bi bila, da takoj odvžemo uteži, vendar potapljač v takem trenutku zelo verjetno niti pomislil ne bo na to. Je pa onesvestenje nepričakovano in instantno.

Torej, treba se je pravilno nadihati in pravilno obtežiti. Jaz pri 5,5mm neoprenu uporabim max 5 kil. Pri potapljanju s flašo sem imel z isto obleko na sebi 10 kil + težo jeklenke in sem ob praznem kompenzatorju glih za glih potonil. Razlika je torej 100%. Raje imam probleme pri potapljanju, kot pri vračanju.

Alec: Ti se primi za nos čez masko in pihni notri, tako da začutiš, da ti je popustil pritisk na bobnič. Ni treba zrak pihat v masko, ker nos itak zatisneš, tako da gre zrak v srednje uho. Pa brez skrbi, tudi če boš pihal v masko, ti je ne bo snelo ;). Glede rosenja, vsakič predno greš v vodo, pljuni v masko in lepo razmaži po šipcah, precej pomaga. Druga varianta je pa da segreješ z vžigalnikom, če ga imaš pri roki.

Zanimivo je, da so ugotovili, da pri izjemno dolgem potapljanju v izredno velike globine, lahko pride do dekompresijke bolezni tudi pri apneji. Brez skrbi, za nas navadne smrtnike to ne velja ;).

Tomi ::

Pa seveda na eno stvar ne pozabiti. Zmernost pri dvigu, posebej, po ste nizko. Pot gor je vedno daljša kot pot dol (vsaj mora biti), tako da je treba to upoštevati...
metrodusa.blogspot.com

perci ::

Tomi, zakaj že? Govorimo o prostem potapljanju.

ali3n ::

perci - 10m globine zna bit nazaj grede zeloooo dolgih....
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

perci ::

Hočeš, reči, da se vlečejo? To itak, samo jst sem razumel, da hoče Tomi rečt, da se je treba gor vračat počasi, kar pa niti ni res.

perci ::

Aja, šnorkel s filtrom (dve luknjici zraven ustnika - to o čemer govori ali3n) res priporočam. Nič več mučenja z izpihovanjemm vode. Pride pa taka dihalka ene 4 jurje.

iskra ::

Alec999 => za nos se lahko primeš, ker je maska navadno gumjasta, razen če maš skafander ;) Stisneš nos s prsti ko se potapljaš in pritiskaš zrak (ga ne izpihuješ) tko d čutiš, d ti u ušesih nardi "klik". Samo je treba fajn in redno prtiskat. Probej najprej na suhem.

Kar tebe boli v ušesih je isti efekt ku ga čutiš ko se pelješ ful hitro dol po kakem klancu z avtom al pa kolesom. Samo da gre ta stvar pod vodo veliiiikoooo hitreje. Stisneš nos in pihneš in je use u redu. :D

Shkorc ::

Pomaga tud če zazehaš >:D

perci ::

zehanje, LOL - no pod vodo si lahko pomagaš z premikanjem čeljusti levo, desno - nekaterim rata - varianta z nosom je pa bolj učinkovita.

mile ::

Do deset metrov moram izenačevat s stiskom nosu, potem pa lahko požiram slino, pa se mi pritisk lepo izenači

perci ::

Jah, to pa zato, ker je sprememba tlaka do 10m globine 100% od 10 do 20m pa samo še 50%. In tako naprej. Pritisk je z globino vedno lažje izenačevati.

iskra ::

fora tedna: maska za 199SIT u CeliSvet :D :D

verjetno je uporabna samo za u bide ... al pa za krožnik od župe

mile ::

Ko kupujes masko jo sprobaš tako, da jo pritisnes k obrazu ( brez jermenčka) in zadeva ti mora stat na obrazu, drugače ni primerna za tvoj obraz ( ti bo skoz zalivala).

Alec999 ::

iskra >> hehe 10x za razlago sm uceri narobe razumel tist :8)

Zako ::

delam OWD tečaj po SSI šoli in sm ze pri koncu (sm se izpita me čakata), drugač je zelo vredu, odlično. Pa še cena tečaja je bila samo 112,5€. Me pa zanima, kje kupujete potapljaško opremo in kaj si naj najprej kupi en OWD potapljač (mam že ABC opremo: Cressi čevlje 5mm, Cressi Lince, Cressi dihalka in Scubapro plavuti Veloce Fins, Adjustable).
Zdaj bi pa rabil še vaš nasvet, kaj se mi splača še kupit? (jeklenko si itaq sposodim v klubu)
Ali je v Italiji res tok ceneje?

LP
Zako je zakon!!!

perci ::

V LJ se kupuje v noriku in seawayu.

Italija,
Škofije - Sepa,
Trst - Bignami.

Prvo kar je za kupit je IMO neopren in kak nož (varnost je varnost). Potem pa lepo naprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

STASI ::

V času ko si še IVO dobil nazaj se je splačalo v Sepi kupovati. Sem kupil Aladina in je bil IMO za cca 20000 ceneje kot pri nas! Mislim pa da se še vedno splača kaj kupiti tam. Če hočeš kupovati vso opremo (life,regulator...) se ti mogoče splača vložiti malce več denarja in kupiš stvari od Poseidona, po priporočilih drugih ima Poseidon najboljšo robo za potapljat. Vendar ni poceni!8-)

Kje se misliš potaljati in koliko? Če se misliš potaljati 1x na leto potem ne kupuj nič več razen neoprena, pa še tega si sposodi. Če bi se rad potapljal več 100X letno si kupi vse. Tudi jeklenko, saj boš ti najbolje vedel v kakšnem stanju je oprema ali je servisirana...

Če se misliš potapljati v Egiptu, na Tajskem, na Velikem koralnem grebenu pa itak ne rabiš nič. Vse dobiš tam. Lahko si pa mazohist in vso opremo na letalo stlačiš pa je.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

krneki0001 ::

Sepa ima nekvalitetno robo in se večinoma ne splača kupovat. Posamezne stvari so pa pri nas cenejše kot v sepi - recimo sandi iz škofij ima poceni in kvalitetne obleke.

STASI ::

Sepa ima nekvalitetno robo in se večinoma ne splača kupovat. Posamezne stvari so pa pri nas cenejše kot v sepi - recimo sandi iz škofij ima poceni in kvalitetne obleke.

Jest imam neopren od sepe in sem čisto zadovoljen! A ti z nekvalitetno robo misliš neopren ali vse kar imajo?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

perci ::

nebivedu:
Povej točno kaj je nekvalitetno in zakaj. Sej določene stvari dejansko so, ampak tkole pavšalno počez je pa malo tumač.

krneki0001 ::

Flaše od sepe so totalno nekvalitetne, regulatorji tapoceni so zelo zelo slabi, tisti malo dražji so dobri. Obleke so nekatere odlično narejene, nekatere pa po dveh potopih začnejo pokat po šivih.
Jopiči so pa podn od podna - ponavadi jih stestiraš v trgovini, pa delujejo, po dveh potopih pa ga moraš nest zamenjat.

STASI ::

Predvidevam da govoriš o izdelkih ki jih proizvaja SEPA?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

krneki0001 ::

Ja točno tako.

Izdelke, ki jih delajo drugi, sepa pa prodaja so izven tega kar govorim.

Zgodovina sprememb…

Zako ::

Hvala za vaše odgvore in predloge, sepa itak ne bom kupoval, bom rajš Cressi ali pa Scubapro robo kupil. Potapljal pa se bom okoli 20-50 potopov, tako da bom še zdaj nabavil sam obleko, nož, mogoče lučko,...

LP
Zako je zakon!!!

SasoS ::

> zehanje, LOL

Dejansko deluje :D. Jaz sem se naučil sprožiti zehanje (ubistvu samo odprem tisti kanal, do zehanja ponavadi niti ne pride, včasih pa tudi ;)), če ne deluje pa požret slino.

perci ::

Bi te rad videl, kako ti zehaš, ko se potopiš na 40 metrov v minuti.>:D

IgorGrozni ::

SEPA roba je povsem dovolj kvalitetna za rekreativca,
FABER mislim, da proizvaja 95 % flaš v evropi, ˝proizvajalci˝ potem vgradijo svoje ventile, ki pa so običajno podobno kvalitetni ( za rekr.)
Pomembno se razlikuje kvaliteta 1 in 2 stopnje regulatorja ( ScubaPro !) - in to je najpomembnejši del
Najbolj v uporabi je simpl ustnik brez plavajočega čepa in sploh brez raznih izpihovalnih verntilov, kjer se zaredijo alge, .... če ne moreš z lahkoto ven dahnat, ni si za potapljača
Uporabljati označevalno bojo - OBVEZNO poleti v Adriaticu
Prva izenačitev pritska ( nos) takoj ko dobiš glavo pod vodo
Maske z majhnim volumnom - da ne porabiš preveč dragocenega zraka za vpihavanje v masko- izenačevanje pritiska, ko ti jo v globini prilepi na ksiht in ti hoče uče vn potegnat - Lince, Sepa Ninja, čeprav v NORIKU pod Tivolijem prodajajo dobre TechnoSub maske, SPORA SUB je poceni franc. firma ipd.
Prebrati kakšno knjigo tudi ni slabo - skripto za tečaj: potapljač 1*, CMAS, SPZ

Začetnik naj se ne potaplja sam, še posebej pri potapljanju na dah ! In previdno z utežmi. Preberi literaturo.

IgorGrozni ::

Kupi kdo 18l 200 bar flašo z dvojnim ventilom ? Če se prav spomnim, je test še veljaven :)

STASI ::

cena?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

IgorGrozni ::

Hmm, moram povprašat koliko je vredna. V dnevu-dveh ti sporočim.

Zgodovina sprememb…

ali3n ::

Mam 15 litersko fabreco... pa je še vedno ok; kot nova; od kar jo imam, je bla 2x odprta (preventivni servis), popucana "rja"... vse špila tako kot mora.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

perci ::

Maska z majhnim volumnom je važna za apnejiste, ne pa za avtonomce. Sej itak moraš izdihnit zrak in ti je čisto vseeno, če ga izdihneš v regulator ali pa v masko. No, razen če imaš rebreather, kar pa mislim, da tule ni situacija.

IgorGrozni ::

STASI : 110 Euro, vendar mora flaša na testiranje.

krneki0001 ::

Zakaj so tiste male flaše (dvolitrske - ki imajo regulator že gor montiran) tok drage? 400 evrov stane flaša.

Naj bi bile kao za na nogo in če ti zmanjka zraka v flaši, naj bi bila zasilna zadeva, da prideš kao ven iz vode.

Tavher ::

A kdo ve kako je kaj s kontrolo kart za neorganizirano potapljanje na hrvaškem? Kolikor vem je letna karta 2400 kun. Kontrolirajo sploh kaj?

krneki0001 ::

Če te dobijo lahko dobiš kazen tudi do 5000 kum, tko da jst se s tem nebi igral. Povprašaj v kakem hrvaškem klubu in probaj dobit pri njih kako povabilo ali pa kako tedensko karto.

Sicer pa tut 2400 kun ni ne vem kak denar - 300 evrov. Če se potapljaš redno in vsak vikend, potem to enkrat plačaš in imaš celo leto mir.

Drug problem je to da na hrvaškem ni prov velik za videt.

Tavher ::

2400 kun oz. cca 300 EUR JE problem. Kakšno korist pa imaš od tega? Jim kaj vzameš ko plavaš v vodi?

krneki0001 ::

To je celoletna karta. Kok pa plačaš v recimo grčiji za 3 potope? Ali pa v kakem egiptu za 3 potope?

Tavher ::

Pojma nimam.

Koliko pa plačaš za tri samostojne potope nekje bogu za hrbtom in s svojo opremo?

ali3n ::

Od 50 Eur naprej z zrakom vred. Navadno gre za dvojne potope oz. dva potopa v dnevu, druga jeklenka je "njihova";
precej drag hec je postalo tole... tudi na hrvaškem.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potapljanje z jeklenkami?

Oddelek: Loža
122858 (2283) Nitrox32
»

dihanje iz navadne plastenke (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6413954 (12387) St235
»

Potapljanje na 2m

Oddelek: Loža
486730 (5537) JanK
»

Potapljanje

Oddelek: Loža
487362 (6057) perci
»

Tekočinsko dihanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
737282 (5743) ali3n

Več podobnih tem