Forum » Loža » Kaj, če v restavraciji ne prinesejo računa?
Kaj, če v restavraciji ne prinesejo računa?
JanezH ::
Danes smo šli med službo na malico v Buf-a, ki daje vtis spodobne restavracije. Ko smo pojedli smo čakali na račun, seveda se nam je mudilo nazaj v službo. Kelnarici smo rekli za račun, ki ga ni bilo. Pol smo rekli še enemu kelnarju, ki nas je gladko preslišal. Čez nekaj časa še enemu, ki je rekel, da bo kolegica prinesla račun. Nato pa je kolega rekel kelnarici kaj je zdaj to a bo ze prinesla račun. Nesramno se je vmešal še tisti kelnar, ki nas je preslišal. Nato je kolega rekel, da če nam nočejo prinesti računa, da bo pa šel, tisti kelnar pa je zagrozil, da naj kar gre in da bo pa prišel za njim. Nato so nam končno prinesli račun.
Zanima me kolikokrat moraš reči za račun oziroma koliko časa moraš čakati na račun, da lahko greš, če sploh lahko greš, ne da bi plačal?
Zanima me kolikokrat moraš reči za račun oziroma koliko časa moraš čakati na račun, da lahko greš, če sploh lahko greš, ne da bi plačal?
- premaknilo iz Problemi človeštva: jype ()
T-h-o-r ::
v vseh normalnih gostilnah je ponavadi dovolj, če enkrat rečeš za račun; če ti ga pa nočejo prinest, pa se vstaneš in greš :D
to sem jaz enkrat storil, pa je pritekel za mano z računom :P
to sem jaz enkrat storil, pa je pritekel za mano z računom :P
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
Vikking ::
Pogajal bi se za ceno. Če bi reku da je račun 100€, dam samo 60€. In mu dal v roke 60€ (obvezno da so priče) ter se vstal ter odšel.
#000000 ::
Nekje sem videl da je na ceniku pisalo, vkolikor ne dobite računa v 15 minutah odkar je kelnar prinesel naročeno, lahko zavrnete plačilo.
bluefish ::
Sicer je že kar nekaj časa nazaj in ne vem, če še imajo takšno politiko, vendar na jedilniku in ceniku pri Jurmanu piše, da v primeru, ko ne dobiš računa, ni potrebno plačati. Seveda pa si to lahko razlagaš dokaj ohlapno, saj ni nič omenjenega časa, po katerem naj bi računa ploh dobil.
Bellzmet ::
Klavzula "če ne dobiš računa, ni potrebno plačati" pomeni nekaj čisto drugega. Velja namreč takrat, ko bi natakar prišel k mizi in zahteval plačilo brez računa oz. prišel računati brez ustreznega računa (pač sešteto na listku). Takrat ti ni treba plačat.
Če se pa naredi kot opisano pa je treba pač počakati na račun, vmes j* mater kelnarju in šefu, ker če vstaneš in greš, te lahko kakšen idiot še udari po buči in/ali pokliče policijo ter jim seveda reče, da nočeš poravnati računa in da si hotel zbežati.
Seveda jaz v takšno restavracijo nikoli več ne grem.
lp
Če se pa naredi kot opisano pa je treba pač počakati na račun, vmes j* mater kelnarju in šefu, ker če vstaneš in greš, te lahko kakšen idiot še udari po buči in/ali pokliče policijo ter jim seveda reče, da nočeš poravnati računa in da si hotel zbežati.
Seveda jaz v takšno restavracijo nikoli več ne grem.
lp
T-h-o-r ::
"če vstaneš in greš"
takrat te v sekundi opazijo, in dobiš že v naslednji sekundi račun :)
takrat te v sekundi opazijo, in dobiš že v naslednji sekundi račun :)
Why have a civilization anymore
perci ::
Jst bi rekel tkole: Če si poskusil plačati, pa upnik (torej v tem primeru gostinec) plačila ni želel sprejeti, je upnik v upniški zamudi. Kar ne pomeni, da ti ni treba več plačati, le zamudne obresti več ne tečejo (pa še nekaj drugih malenkosti).
Torej, pravno gledano v takem primeru komot lahko odideš domov, pravilno bi edino bilo, da pustiš v restavraciji svoje podatke, da te bodo kasneje lahko kontaktirali za plačilo.
To je v teoriji. V praksi te bo pa kak idiot okol kepe ruknu, ker bo razumel, da hočeš spizdit.
Torej, pravno gledano v takem primeru komot lahko odideš domov, pravilno bi edino bilo, da pustiš v restavraciji svoje podatke, da te bodo kasneje lahko kontaktirali za plačilo.
To je v teoriji. V praksi te bo pa kak idiot okol kepe ruknu, ker bo razumel, da hočeš spizdit.
imagodei ::
Tole sem že jaz razmišljal... Običajno je tako, da ko prideš v gostilno, so pri tebi v 1-2 minutah, si zapišejo kaj boš pil, nato spet v minuti dveh prinesejo naročeno in vprašajo, če si se že odločil, kaj boš jedel. Ko rečeš, da bi rabil še malo časa, pride kelnar nazaj čez točno 2,5 minuti, češ zdaj pa že veste?
Ko pa zaključiš s prehranjevanjem in se nasloniš nazaj k prebavi, je pa zgodba čisto drugačna. Še celo vljudno pogledaš in vidiš, da kelnar leta sem ter tja, da je gostilna polna in da ima veliko dela. Posediš še 15 minut, vidiš, da kelnar nima več zadrege in rečeš za račun. In potem čakaš. In opomniš enkrat. In drugič... In je mimo gladko 10 minut. Nato pa vstaneš in se odpraviš na šank plačat.
WTF? Tako se silijo z delom, da ti komaj dajo dovolj časa, da prebereš iz menija in se odločiš, kaj boš. Potem, ko pa bi kelnarju moralo biti v interesu, da hitro zakasira in morda dobi še kaj napitnine za prijazen odnos in hitro postrežbo, te pa ignorira?!
Dejansko sem si že rekel, da bom začel vstajat brez plačila. Če mi nočejo izdati računa, se tudi sam ne bom silil.
Ko pa zaključiš s prehranjevanjem in se nasloniš nazaj k prebavi, je pa zgodba čisto drugačna. Še celo vljudno pogledaš in vidiš, da kelnar leta sem ter tja, da je gostilna polna in da ima veliko dela. Posediš še 15 minut, vidiš, da kelnar nima več zadrege in rečeš za račun. In potem čakaš. In opomniš enkrat. In drugič... In je mimo gladko 10 minut. Nato pa vstaneš in se odpraviš na šank plačat.
WTF? Tako se silijo z delom, da ti komaj dajo dovolj časa, da prebereš iz menija in se odločiš, kaj boš. Potem, ko pa bi kelnarju moralo biti v interesu, da hitro zakasira in morda dobi še kaj napitnine za prijazen odnos in hitro postrežbo, te pa ignorira?!
Dejansko sem si že rekel, da bom začel vstajat brez plačila. Če mi nočejo izdati računa, se tudi sam ne bom silil.
- Hoc est qui sumus -
Loki ::
prijavi na ustrezno inspekcijo. katero, bodo povedali drugi (trzno mislim).
tako pocetje zna biti utajevanje davka, ce ti recimo ne prinese racuna ali ga vzame nazaj (ne da ga vrze v kos), se potem izbrise iz baze racunov in je denar opran.
tako pocetje zna biti utajevanje davka, ce ti recimo ne prinese racuna ali ga vzame nazaj (ne da ga vrze v kos), se potem izbrise iz baze racunov in je denar opran.
I left my wallet in El Segundo
Goldee ::
Sem bil v soboto tudi jaz v BUF-u in čakal dobrih 10 minut na račun (s tem, da sem moral ene 3x spomnit natakarja). Na srečo sem imel prijetno družbo in je tistih 10 minut zato hitro minilo.
Drugače pa, kot so ti že "predlagali" - vstaneš in kreneš proti vratom. Račun dobiš v 10-ih sekundah ;-)
Drugače pa, kot so ti že "predlagali" - vstaneš in kreneš proti vratom. Račun dobiš v 10-ih sekundah ;-)
And Now for Something Completely Different...
-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-
BluPhenix ::
Ba jaz vstanem in grem plačati k blagajni oz. šanku. NE da se mi zgubljati časa zaradi njih.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
;-) ::
nam zadnjič niso dali računa, smo se vstali in šli, nato gre kolegica z mamo na kavo pa ji prinesejo račun za včeraj...skrajno butasto.
Keyser Soze ::
V praksi ga "prisoliš" nazaj, ter pokličeš policijo. Pač samoobramba je lepa vrlina. Ne sme pa presegat tiste razumne mere - da mora natakar nato pobirat svoje zobe po restavraciji. =)
OM, F, G!
Ice-Heki ::
Sem mislil, da sem edini, ki v Bufu sedi cel dan in čaka na račun; odkar sem naročil pico brez gob in sem jo dobil z gobam me tam ne vidijo prav pogosto (beri: grem, kadar gredo vsi ostali in nimam izbire).
Liker ::
"se vstanemo", "jaz se vstanem" ?!?!
Dajte vsaj poskusat pisat slovensko, bo slo?
Drugace, pa se strinjam, ce vas ignorirajo, jih ignorirajte nazaj in odkorakajte proti vratom, ce to ne zaleze, lepo do sanka, pa povedat da vas zaradi slabe strezbe ne vidijo vec. Po moznosti zahtevajte se knjigo pohval/pritozb, vecina restavracij jo namrec ima.
Dajte vsaj poskusat pisat slovensko, bo slo?
Drugace, pa se strinjam, ce vas ignorirajo, jih ignorirajte nazaj in odkorakajte proti vratom, ce to ne zaleze, lepo do sanka, pa povedat da vas zaradi slabe strezbe ne vidijo vec. Po moznosti zahtevajte se knjigo pohval/pritozb, vecina restavracij jo namrec ima.
Keyser Soze ::
Keyser,
relax, have a smoke...
Če si ti ta natakar, potem razumem strah. In verjemi, sem čisto relax. Pa še stres lahko sprostiš na natakarju. =)
OM, F, G!
'FireSTORM' ::
Ponavadi takoj ko dobim naročeno prosim takoj za račun, tako med "spravljanjem sena pod streho" ponavadi že dobim račun, že prej imam približno preračunano kolko me bo stalo, položim na mizo tako da me me prehranjevanjem nikakor ne more zmotiti, pač vzame in vrne ostanek. Če v tem času računa še ni blo, še enkrat prosim, če še vedno ne zaleže pa grem pogledat kako je kaj z šankom, če trdno stoji in račun plačam tam.
Sem pa mel na hrvaškem precej drugačen problem.
Sva šla z punco na drink, pride kelnarca, naročiva, spijeva, ampak ker nama ni še blo za it, in sva hotla spit še nekaj, sva vsaj 4 do 5 krat klicala kelnarco da naročiva, seveda neuspešno, zato nama je prekipelo in se oba v en glas zadereva proti šanku plačava, je pa bla takoj zraven z računom.
Sem pa mel na hrvaškem precej drugačen problem.
Sva šla z punco na drink, pride kelnarca, naročiva, spijeva, ampak ker nama ni še blo za it, in sva hotla spit še nekaj, sva vsaj 4 do 5 krat klicala kelnarco da naročiva, seveda neuspešno, zato nama je prekipelo in se oba v en glas zadereva proti šanku plačava, je pa bla takoj zraven z računom.
Those penguins.... They sure aint normal....
Invictus ::
Jaz preprosto odidem. Če gredo za mano, prav, če ne, tudi prav. Naslednji dan ti nima kaj poturit računa. Nima namreč dokazov da nisi plačal. Sicer ti lahko prepovedo vstop v restavracijo, ampak mene tako ali tako zadnje čase ne vidijo pogosto, ker so povsod precej zanič. Raje sam kuham.
LP I.
LP I.
MadMicka ::
Če greš jest in se ti mudi, naredi tako kot jaz: naročiš in takoj rečeš za račun. Plačaš, še predno začneš jesti.
moj_nick ::
Ker je upnik v zamudi, lahko pobotaš stroške in izpad dohodka. Npr. če ste čakali eno uro preveč, ste s tem izgubili toliko denarja, kolikor bi ga v službi v eni uri zaslužili. Tako plačaš znesek računa minus urna postavka vseh skupaj.
P.S. Še vedno ti lahko kdo eno primaže
P.S. Še vedno ti lahko kdo eno primaže
110111001001010001010000
'FireSTORM' ::
tvoj nick: lahko ti ampak nisem še nikjer videl da bi kelnar koga nabasal zaradi tega, saj v nasprotnem primeru mu lahko eno primažeš nazaj, ampak ne tako kot je že nekdo napisal da bi si zobe pobiral po oštariji.
Those penguins.... They sure aint normal....
Goldee ::
Stranka ma vedno prav - se pravi, če se meni zdi, da traja predolgo, vstanem in grem. :-)
Realno pa - nihče ti je ne bo primazal, vsaj ne vpričo gostov. A ste zmešani?
Realno pa - nihče ti je ne bo primazal, vsaj ne vpričo gostov. A ste zmešani?
And Now for Something Completely Different...
madmitch ::
Doživel tako al pa še večjo aroganco. S familjo na kosilu, kelnar letal okol, vse dokler nismo dobili za jest. Ko sem hotel račun, je oglušel na polno. Trikrat isto vse dokler se ni začela tamala (eno leto) dret na vsa usta. Prišel je in prosil, če lahko kaj storim z otrokom, ker moti goste. Takrat mi je odneslo dekl in sem mu zatrdil, da v nobenem primeru ne bi hoteli motiti ostalih, vstali in šli. Jasno se mu je sluh (in govor) povrnil in je hotel, da plačamo. Mirno sem mu dejal, da računa, ki ga ne dobim, ne plačam, da pa sedaj odhajamo, da ne bi motili gostov in da mu je to sigurno več vredno, kakor tisith nekaj everčkov. Mal je stekleno gledal, reči pa ni hotel (upal) nič. Tja nas pač ne bo več.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody
MadMax ::
Ena taboljših prigod je bila nekaj let nazaj, ko smo se s kolegi (skupno 4) nazaj grede iz celjskega MOS ustavili v eni oštarijici ob cesti.
Miza prosta, a nepospravljena.
Vsaj 5 minut truda pritegniti pozornost kelnerja, neuspešno.
Eden malo bolj naglas reče "plačam!" in dobesedno v trenutku je bil zraven kelner in že popisoval rekvizite na mizi ter sešteval račun.
Seveda smo porabili še vsaj 5 minut da smo ga spravili k pameti, da je prenehal z računanjem in dojel, kaj v resnici želimo...
Drugače pa se občasno poslužujem hrupnega "vrtenja" pepelnikov (žal sedaj to ne deluje v notranjih prostorih...), ali pa mirnega odhoda.
Če priteče za mano, plačam. Seveda sem doživel tudi že par vse prej kot kulturnih psihotičnih izpadov kelnerc in kelnerjev...
Nisem pa še ostal dolžen, saj tam kjer sem znan gost vseeno plačam, četudi po parih dnevih in ponovnem opozorilu iz moje strani.
Miza prosta, a nepospravljena.
Vsaj 5 minut truda pritegniti pozornost kelnerja, neuspešno.
Eden malo bolj naglas reče "plačam!" in dobesedno v trenutku je bil zraven kelner in že popisoval rekvizite na mizi ter sešteval račun.
Seveda smo porabili še vsaj 5 minut da smo ga spravili k pameti, da je prenehal z računanjem in dojel, kaj v resnici želimo...
Drugače pa se občasno poslužujem hrupnega "vrtenja" pepelnikov (žal sedaj to ne deluje v notranjih prostorih...), ali pa mirnega odhoda.
Če priteče za mano, plačam. Seveda sem doživel tudi že par vse prej kot kulturnih psihotičnih izpadov kelnerc in kelnerjev...
Nisem pa še ostal dolžen, saj tam kjer sem znan gost vseeno plačam, četudi po parih dnevih in ponovnem opozorilu iz moje strani.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
M-XXXX ::
Kakšna je situacija glede tega (zakonsko)? Ker v Lj dostikrat zahajamo v eno restavracijo kjer se občasno (ne zmeraj) čaka na račun tudi po 45 minut (na srečo se nam ne mudi). Za račun rečemo tudi po 5x... Pa nič...
St235 ::
Zakonsko je zadeva enostavna. S tem ko si naročil hrano si z ponudnikom storitve stopil v poslovno razmerje in si naročeno na podlagi izdanega računa dolžan tudi plačat.
Takojšnje plačilo seveda ni nujen pogoj, ti se lahko brez težav dogovoriš za mesečno/tdensko plačevanje storitev, plačilo z zamikom...
Kaj konkretno v dani situaciji je pa druga zgodba. Odit brez da poravnaš račun ponavadi pospeši zadevo, ker takoj nekdo prileti z računom. Drugače pa ti storiterv seveda lahko zaračuna tudi naslednji dan. ČE tega en storiš je pač njegova pravica da te sodno terja in potem tam dokazuješ kaj je kdo plačal in kaj ne.
Natakarja ponavadi že pri naroilu opozoril, da se mi mudi in ali naj takoj računa ali pač pošlje račun po pošti, ker čakal ga ne bom. Sem pa tudi že več kot enkrat, ko so predolgo zavlačevali, pustil vizitko na mizi. V kakih 50% primerov sem dobil račun po pošti ostalo pa je pač zapadlo. Ker sem zaradi službe precej časa na terenu se redko vračam v isto restavracijo za malco, tako da v živo me še niso terjal za nazaj.
Drugače pa se klavzula, da ni potrebno plačat, če ni izdanega računa navezuje na davčno zakonodajo in je namenjena preprečevanju utaje davka. Gre za to, da gostincu ne rabiš plačat ničesar za kar ti ne izda račun, tako da on ne more tega spravit v žep.
Takojšnje plačilo seveda ni nujen pogoj, ti se lahko brez težav dogovoriš za mesečno/tdensko plačevanje storitev, plačilo z zamikom...
Kaj konkretno v dani situaciji je pa druga zgodba. Odit brez da poravnaš račun ponavadi pospeši zadevo, ker takoj nekdo prileti z računom. Drugače pa ti storiterv seveda lahko zaračuna tudi naslednji dan. ČE tega en storiš je pač njegova pravica da te sodno terja in potem tam dokazuješ kaj je kdo plačal in kaj ne.
Natakarja ponavadi že pri naroilu opozoril, da se mi mudi in ali naj takoj računa ali pač pošlje račun po pošti, ker čakal ga ne bom. Sem pa tudi že več kot enkrat, ko so predolgo zavlačevali, pustil vizitko na mizi. V kakih 50% primerov sem dobil račun po pošti ostalo pa je pač zapadlo. Ker sem zaradi službe precej časa na terenu se redko vračam v isto restavracijo za malco, tako da v živo me še niso terjal za nazaj.
Drugače pa se klavzula, da ni potrebno plačat, če ni izdanega računa navezuje na davčno zakonodajo in je namenjena preprečevanju utaje davka. Gre za to, da gostincu ne rabiš plačat ničesar za kar ti ne izda račun, tako da on ne more tega spravit v žep.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Venomus ::
Ravno zadnjič sem bral v meniju v eni gostilni na zadnji strani:
''Če niste dobili računa, niste dolžni plačati''
Nisem pa čisto siguren, kaj to pomeni zares.
kixs ::
Greva enkrat s punco iz Tolmina in se ustaviva v eni gostilni ob poti. Narociva, pojeva... in zeliva placati s kartico. Zenska prijazno pove, da to ni mogoce in da lahko placava ko prideva domov kar na poloznico. No, tako sva potem tudi storila.
Kaj takega se nisem dozivel
Kaj takega se nisem dozivel
Ravno zadnjič sem bral v meniju v eni gostilni na zadnji strani:
Že trikrat razloženo. Ne rabiš plačat ničesar za kar ne izdajajo računa. Ne pomeni pa, da ne rabiš plačat kosila, ker natakar ni prinesel računa tisto sekundo ko si dvignil roko. Niti, da ne rabiš plačat, če moraš pol ure prosti za račun.
Da še dopolnim Lakotnika. Če natakar pride k mizi in blekne 34€ (al pa na listek nakraca), potem pa debelo gleda, lahko mirno tudi ti njega debelo gledaš, dokler ne prinese računa. Če ga noče, lahko vstaneš in greš.
tako nekako, samo s tem niso oproščen plačila storitve (hrane). ŠE vedno lahko priteče za tabo in ti na podlagi računa storitev (hrano) tudi zaračuna.
Ziga Dolhar ::
Tule bi bilo potrebno še nekaj razjasniti. Ampak, še prej - glede na to, da se ti napisi pojavljajo v praktično vseh gostinskih obratih, in so unificirani - čemu so izobešeni? Ali takšno obvestilo nalaga kak zakon?
(Ker nimam točnega teksta, mi ni uspelo pogooglati takega predpisa.)
(Ker nimam točnega teksta, mi ni uspelo pogooglati takega predpisa.)
https://dolhar.si/
Ja, sem se spomnil, da so v Čadu skoraj vedno "pozabili" kakšno reč blokirati in je potem to na roko pripisal, ponavadi so bile lepinje, kakšen prebranac in podobne reči. Verjetno se to, da to ni treba plačati, kar ni na računu, nanaša bolj na take primere.
IceIceBaby ::
Tule bi bilo potrebno še nekaj razjasniti. Ampak, še prej - glede na to, da se ti napisi pojavljajo v praktično vseh gostinskih obratih, in so unificirani - čemu so izobešeni? Ali takšno obvestilo nalaga kak zakon?
Takšna obvestila izobesijo lastniki gostinskih lokalov, da natakarji težje kradejo in zaračunavajo pičajo mimo blagajne. Pač, ena izmed mnogih varovalk.
V gostilnah, kjer se toči pretežno pijača je dokaj pogosto, da si kelnarji prinesejo od doma kakšno flašo žganja in jo prodajo. V trgovini za viski plačaš 20 eur, v gostilni ga prodaš za 70, 80 eur.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Študentje in njihove napitnine v gostinstvu (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17249 (13637) | tryhard |
» | Napitnine - komu, koliko, za kaj, zakaj (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 25802 (19715) | perci |
» | maščevanje gostilni (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8059 (5400) | Bipo |