» »

Združeni narodi pripravljajo predlog za sleditev internetnega prometa

Združeni narodi pripravljajo predlog za sleditev internetnega prometa

Slashdot - Pred kratkim so v javnost pricurljali dokumenti o predlogu kitajske vlade, ki bi spremenil delovanje infrastrukture interneta in bi omogočil določenim organom izsledljivost vsakega paketka, ki je poslan na internetu.

Dokumente je pripravila posebna delovna skupina v okviru Organizacije Združenih narodov poimenovana Q6/17, v njej pa sedijo predstavniki kitajske, ameriške tajne službe NSA, Koreje, Cisco-ta in japonskega podjetja za omrežno varnost.

Kitajska v svojem predlogu predlaga, da se naj uvede tehnologija, ki bo omogočala sledljivost v različnih mrežnih okoljih, na različnih dostopnih metodah (torej tudi če bi anonimno dostopali do interneta na javnih brezžičnih omrežjih) in tehnologijah. Da bi se zagotovila sledljivost, se bi naj vse potrebne informacije tudi shranjevale.

Med argumenti za uvedbo takega sistema sledenja med drugim navajajo tudi potrebo po izsleditvi posameznikov, ki z npr. objavijo sporočilo, ki kakšno vlado postavi v neprijeten položaj. O spornosti takšne argumentacije verjetno ni potrebno razpravljati, bi pa njeno sprejetje s strani OZN pomenilo, da je ta organizacija ravnala v nasprotju z lastnim ustanovnim dokumentom.

Kljub temu, da celotna skupina ni enotna o predlogih in da OZN dejansko niso zadolženi in nimajo moči za uvedbo takšnih standardov, pa so njihovi uradniki v drugih telesih, ki si takšna pooblastila lastijo v preteklosti že lobirali za uvedbo takšnih tehnologij.

Sam predlog v najboljšem primeru ne bo dokončan vsaj do konca leta 2009, avtorji pa bodo vseeno naleteli na kar nekaj ovir. V ZDA bodo tako oviro predlogu predstavljala ameriška ustava (Prvi in Četrti amandma) in več odločitev ameriških sodišč, ki branijo zasebnost in anonimnost na podlagi dejstva, da "samo anonimnost brani pred tiranijo množice". V Evropi pa je Svet Evrope leta 2003 sprejel deklaracijo o svobodi komuniciranja na internetu, ki pravi, da naj posamezne države članice spoštujejo željo uporabnikov interneta in naj ne razkrivajo njihove identitete (razen v razumni meri v okviru sodno zahtevanih praks).

41 komentarjev

edge540 ::

Aha, torej če prav razumem, nekdo se je spomnil, da bi bilo fajn imeti vse uporabnike interneta vedno na vrvici, zdaj pa bodo to poskušali spraviti v prakso, kljub temu da je to v nasprotovanju z žnj zakoni, temeljnimi načeli svobode in zdravo pametjo?

Fajn.

poweroff ::

Ja.

Ampak pozabil si, da to nujno potrebujemo. Saj veš - nevarnost terorizma itd.
sudo poweroff

ALT ::

my god, ka vse se ne bodo zmisnli...

imagodei ::

Ah, saj če ne počneš nič ilegalnega, nimaš nič za skrivat. Pomislite na razne pedofilske mreže... Pa najn ilevn bi tud lahko preprečili, če bi takrat obstajala taka tehnologija.

Ne, sam res, fantje... To je ful pozitivna stvar. Itak se pošteni nimamo kaj bat.
- Hoc est qui sumus -

globoko grlo ::

pa poštenim v tvojem kontekstu je tut vseen če jih dnevno brez vazelina v rit nabijajo

ps. vem, da je tvoje pisanje sarkastično

pupsi1984 ::

pošteni so fine slepe ovce ja... tle ne gre za nobene pedofile, kriminalce in podobno, ampak samo zato, da bodo lahko čimbolj učinkovito manipulirali z masovnimi mediji, informacijami ter posebej internetom kot glavnega medija katerega za sedaj države (bolje rečeno posamezniki in korporacije) edinega ne morejo čisto 100% kontrolirat.... do neke mere morajo biti restrikcije ja (zato le obstaja državni restrikvni sistem),sam tole gre počasi v pm... če se to zgodi bom pa nehu internet uporablat, do informacij se da priti tudi na druge načine...
ps. tud jaz vem za sarkazem, sam sem jezn vseeno :)

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

Sarkastično? Huh! >:D

A ne bo fino, ko bodo lahko terorista izsledil s satelitom preko njegove sence, strička, ki bo razpečeval nedovoljene slike otrok po netu bodo lahko en dva tri izsledil preko taganih paketov, voznike, ki divjajo po cestah bomo lahko preganjali z videonadzorom; privatni detektiv, ki ga je žena najela, da sledi njenemu možu, bo imel tudi precej lažje delo, ko bo ugotavljal, s katero se mož skrivoma dobiva - bo lahko hitro ugotovil, ali je res šel službeno v LJ, ali je zavil v Medvode k ljubici. Pa tiste sramežljive priče, ki se skrivajo za masko anonimnosti bo policija tudi kmalu brez problema izsledila ter jih prisilila, da pričajo na sodišču. Pomislite, kako malo bo mamil na naših ulicah - policija bo lahko s trdnimi dokazi izsledila in kaznovala vsakogar, ki bo na ulici posnet pri preprodaji; kaj to - še celo tiste bo lahko pozaprla, ki na internetu delajo propagando ZA droge.

Pa končno ne bo več Piratstva na netu! Huh, kako je to fino!

Kitajski vladi se valjda smeji, saj bo lahko preganjala nasprotnike režima. Hm, mogoče se bo še komu kje začelo smejat... Janez Janša bi kamot ugotovil, kdo je "poslal" Fincem "ponarejene" dokumente glede podkupovanja v Patriji.

Zadevo še malo podkrepimo z raznimi bazami podatkov: Si kdaj govoril kaj preko Kitajske vlade oz. nasprotuješ Kitajski okupaciji Tibeta? Potuješ kdaj na Kitajsko - ni problema, boš dobil vizo za podaljšano bivanje. Samo "hoteli" za nasprotnike režima tam nimajo ravno 5 zvezdic.

Mogoče pa kaj takšnega res uvedemo še v Evropi? Razne afere SOVA, Penko, Patria... Ahhh, koliko pozitivnega bi to prineslo... Se mi kar malo oko orosi, ko pomislim na krasni novi svet. Če bo pa slučajno preveč eskaliralo in bo ilegalno postalo še kaj drugega, npr. svoboda govora, kritika vlade... Jebi ga, bomo pač držali jezik za zobmi. Rajt? Rajt!
- Hoc est qui sumus -

djordjevic ::

imago: Right on. :)

pegasus ::

A čmo it nazaj na dimne signale? ;)

poweroff ::

pegasus: lahko, ampak samo če bo imel vsak svojo barvo dima. Saj veš, zaradi indentifikacije :D
sudo poweroff

stenc55 ::

Imago, ni treba da greš na Kitajsko. Kr doma se ustavi. Si kritiziral kakšen zakon, ki ga je sedajšnja vlada sprejela? Si objavil na blogu, da je Virant nategnil 160000 folka? Si se pritožil, ker je precednik parlamenta rekel, da zakoni ne veljajo in velj asamo volja ljudstva (beri linč na prvem drevesu)?
Tko sta delala Firrer pa Stalin. Posledice poznamo.

WamPIRe- ::

ooo da best!!! komaj čakam! Tole bo pa res eno lepo mesto za živet... se nam obljublja raj?
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

root987 ::

Imago, ni treba da greš na Kitajsko. Kr doma se ustavi. Si kritiziral kakšen zakon, ki ga je sedajšnja vlada sprejela? Si objavil na blogu, da je Virant nategnil 160000 folka? Si se pritožil, ker je precednik parlamenta rekel, da zakoni ne veljajo in velj asamo volja ljudstva (beri linč na prvem drevesu)?
Tko sta delala Firrer pa Stalin. Posledice poznamo.

Nočem začet novega flamewar-a, ampak izjavo o volji ljudstva in neveljavnostjo zakonov bi pa rad prebral. Imaš kakšen vir?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

poweroff ::

Ni bila taka direktna izjava, je pa bilo nekaj v zvezi s tajkuni... v stilu, če ljudstvo pravi, da so tajkuni, bi jih morali obsoditi.

Ne vem točno. Je bila pa precej legendarna izjava.
sudo poweroff

imagodei ::

@stenc55,

kaj se pa sedaj name spravljaš? Ker kritiziram, kam gremo? To počenjam že lep čas, ja...

stenc> "Si kritiziral kakšen zakon, ki ga je sedajšnja vlada sprejela?"

Da, večkrat.

stenc> "Si objavil na blogu, da je Virant nategnil 160000 folka?"

Hm, ne pišem bloga, poleg tega pa - zakaj jih je že nategnil? Čisto vsaka poteza čisto vsakega ministra te vlade pa tudi ni napačna...

stenc> "Si se pritožil, ker je precednik parlamenta rekel, da zakoni ne veljajo in velj asamo volja ljudstva (beri linč na prvem drevesu)?"

Sem kritiziral izjavo, nisem se pa pritožil. Si se ti? In ker se nisem, mi sedaj ne pripada pravica kritizirati drugih neumosti, ki se dogajajo v svetu in pri nas?
- Hoc est qui sumus -

sherman ::

Nočem začet novega flamewar-a, ampak izjavo o volji ljudstva in neveljavnostjo zakonov bi pa rad prebral. Imaš kakšen vir?

A to?
Po slovenski ustavi nima končne besede nobena veja oblasti, ne parlament, ne vlada in ne sodstvo. Zadnjo in odločilno besedo ima ljudstvo. In če ljudstvo enoglasno meni, da so goljufivi prevzemi 'kraja' in da je 'ukradeno blago' treba vrniti, potem gre za mnenje, ki ga nobena oblast ne more in ne sme prezreti.


Link

carot ::

Internet je ze tako prevec pod kontrolo, kar je nezakonito, ker to je grobo krsenje clovekovih pravic in svoboda in anonimnost govora so bolj pomembni kot vse ostalo, ki teji tajkuni neki nastevajo, ker itak gledajo samo za lasten profit, boli njih za teroriste, itd..., saj oni so jih ustvarili.

Pa nehajte ze enkrat neki dajati primere, da kdor nima kaj za skrivat, da se ne rabi sekirati, ker takim bi mogli vsakic ko preckajo mejo dati prst u rit in pogledati, ce tihotapijo mamila, saj, ce nimajo se res nimajo kaj za sekirati ane?

T-h-o-r ::

"zakaj jih je že nategnil?"


zato, ker se gleda samo izobrazba, pa ni važno, ali si ekonomist, ali medicinec ali učitelj ali nevemkajše
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

elhombre ::

Preko USA se pretaka samo se 25 % internet prometa kar pomeni da USA ne morejo slediti potencijalnemu teroristicnemu prometu in so zato zagnali halo;UN naj bi to popravila v imenu USA seveda,ker ce bi prisel predlog z strani USA bi se vse to slisalo cisto drugace.
Doomsday is coming!!

djordjevic ::

Kitajcem pa itak paše samo po sebi.

uio ::

@imagodei
Tist denar s patrije in podobno lahko komot tut zdej isledijo samo volje ni. Kaj bo pa takrat ko bo to na raspolago? A se bo kej spremenil? Če ni volje da bi kdo pogledu te poatke ne bo nič pa naj majo še tako veliko bazo...:'( Drugače pa kdo bo raspolagal s tako bazo policija? Sej se jim še navadnih papirjev ne da 'pogledat' pa bodo navadne preprodajalce lovil s satelitom hehe
a si kdaj pogledu gogle earth pa mal poglej mesta hehe svet ni tko majhen, da bi ga kr tko nadziru.
Stvar dobrega je vedno nekje v zraku kolikor pritisneš tolk močnej bo drug pritisnil nazaj. Kot da nismo to vidl že ne vem kolkrat pri vseh zaščitah in ne vem čem. :|
Ne vem kdo je sicer rekel ampak mislim da se glasi nekako tako.
Kdor drugemu svobodo krati se je tudi sam ne zasluži.

[D]emon ::

1.) O Patrii in teh pizdarijah ze naslednji dan po volitvah ne bomo slisali nic. Kot da se celotna zadeva nikdar ne bi zgodila.

2.) Vsem tistim, ki nametavate (ze tako trhlo) puhlico "Ce si posten nimas nicesar za skrivat." -- ce nimate nicesar za skrivat, le zakaj imate potlej doma na oknih zavese ? ;)

Pyr0Beast ::

2.) Vsem tistim, ki nametavate (ze tako trhlo) puhlico "Ce si posten nimas nicesar za skrivat." -- ce nimate nicesar za skrivat, le zakaj imate potlej doma na oknih zavese ? ;)
Zakaj imajo sploh hišo z zidovi, zakaj ne živijo v stekleniku in se pokrivajo s PVC-folijo ..

Dejansko meje so in jih je treba spoštovati. Država se čudi, kako kar na lepem ne spoštujemo takšnih in drugačnih zakonov, a sama želi s svojimi interesi (za naše dobro pa to ..) preprosto povoziti naše pravice.

Saj ne rečem, filtriranje virusov in spama na osnovnem nivoju (zaščita) bi bila super stvar za kar nekaj -neukih- uporabnikov. Samo -argumenti-, kot so sledenje teroristom, izvorom virusov ipd., pri meni ne držijo vode. Že tako je v win-based (local) okolju težko postaviti čisti sistem, kaj šele slediti izvoru okužbe. Da se kaj takega počne na mednarodni ravni je pa preprosto pesek v oči.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Sc0ut ::

In v demokraciji lahko govoriš kar hočeš.

In potem svizec zavije čokolado.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

poweroff ::

Tovariš Stalin lepega dne skliče partijski sestanek in oznani, da sedaj v Sovjetski zvezi velja svoboda govora. Da lahko vsak vpraša kar koli hoče.

Vstane partisjki tovariš v drugi vrsti in vpraša: "Imam dve vprašanji. Prvič - zakaj primanjkuje hrane? In drugič: zakaj se ne popravijo ceste?".

Stalin se vljudno zahvali za vprašanje, pove, da bodo zadevo preučili in sestanka je konec.

Naslednji sestanek Stalin spet pove, da lahko vsakdo vpraša kar želi - ker velja svoboda govora.

Tokrat vstane tovariš v zadnji vrsti in reče: "Imam tri vprašanja. Prvič - zakaj primanjkuje hrane? Drugič: zakaj se ne popravijo ceste? In tretjič: kam je izginil tovariš, ki je spraševal prejšnjič?".
sudo poweroff

kixs ::

Nekje je ze bilo receno, da nas v bliznji prihodnosti caka embeded chip in 100% sledljivost kjerkoli si. Izgleda, da gre res vse v to smer.

lp

Bistri007 ::

Dobro, da je nadzor nad internetnimi protokoli v rokah ZDA in ne kakšne mednarodne organizacije! Glede na to, kakšne neumnosti prihajajo zadnje čase iz teles OZN ("svoboda govora ne vključuje žaljenje religij"-wink, wink - kritike islama), sem prav vesel, da ZDA branijo mojo svobodo!!!
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

urban99 ::

O_o

carot ::


2.) Vsem tistim, ki nametavate (ze tako trhlo) puhlico "Ce si posten nimas nicesar za skrivat." -- ce nimate nicesar za skrivat, le zakaj imate potlej doma na oknih zavese ? ;)

Evo bravo, tvoj primer je res najboljsi. Res prokleti kreteni, zakaj sploh ne uvedejo, da ljudje hodijo nagi okoli, ce nimajo kaj skrivati? Zakaj so na plazi nagi samo otroci, recimo, odrasli pa imajo nekaj za skrivati ali kako? No glupi primeri seveda, tako kot so glupi teji predlogi o sleditvi interneta, ker tem ljudem, ki dajejo te predloge, bi.........

MihaFirst ::

Bistri007, ti to resno?

jype ::

carot> Zakaj so na plazi nagi samo otroci, recimo,

To ne drži.

Skrivat pa vseeno imam kaj. Vas nič ne briga, kaj imam v kleti, dokler ni utemeljenega suma, da je not zaklenjena kakšna Nataša.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Matrin ::

Tole " če si pošten nimaš kaj skrivati." je malce oddaljeno od resnice. "Če si pošten pred poštenimi ljudmi nimaš kaj skrivati." Kar pa v Sloveniji zaradi že pregovorne favšije itak odpade.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matrin ()

darksamurai ::

Ti razni RFID in drugi radijski čipi za "identifikacijo" v bistvu pa je primarni sistem je sledenje... že dokazano povzročajo tumorje na miših. In če se že na miškah pojavi tumor (zelo pogosto rakav) je 95% možnost, da se pojavi tudi pri rasi bolj ali manj pametnih homo sapiensov.8-O
Če bodo prvi zboleli zagovorniki teh neumnih sistemov sem takoj za! Pol pa ne bo več izkoriščevalcev, diktatorjev in neumnih... bo pa en korak bližje k boljšemu svetu. Sam na žalost ne bo tako :(

Zgodovina sprememb…

guest #44 ::

jah fantje...drkat si ga pred monitorjem ne bo dost spremenilo oz preprečilo sprejetje tega in podobnih zakonov. mislim da bo treba "the good ol' fashion way" z molotovkami in kamni nad parlament.

mislim, da politikom dol visi od protestnih pisem ali kritičnih internetnih blogov. na žalost smo današnje generacije preveč navajene na komfort pisarniškega stola, da bi se v dežju stiskali z zapompanimi in zapitimi študenti od včerajšnje "mega žurke, stari".

no sej nima veze...jz itak nameravam it živet z polarnimi medvedi ko "shit hits the fan"...dokler je še kej ledu seveda :P drugače pa bo potrebna nabava doživljenske zaloge vazelina...

do tedaj pa predlagam, da si ogledate http://video.google.com/videosearch?q=n... in začnite vadit "Praise the leader!!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

morbo ::

Zanimivo kako USA ("mother of all democrisy") in Kinezi ("evil kamjunists") takoj vkup v pojslo gredo ko je treba represirat... In oboji pravijo da je to zaradi prevratniških elementov, ki spodkopavajo njihov bleščeči sistem medu in mleka. In oboji poudarjajo da bi le radi zaščitili nedolžne ljudi pred tibetanskimi separatisti, narko-hipijevskimi nasilneži ali terorističnimi hekerji.

Edina razlika je da ima USA gov (in Zahodni svet) malo več dela, ker morajo ljudi preplašit v ubogljivost, medtem ko Kitajci zgolj primejo za električne batone in hajdi nad množico... Ampak počasi, počasi se bomo tudi mi navadili na batone in se obenem zgražali nad režimi kot je Severnokorejski. :)) Oh, the irony...

DustWolf ::

Mja... raw dumpe mojih SSH tunelov lahko gleda kdorkoli, kolikor mu paše! :D

Mislim resno no.. če bodo se oni tak odločili ne bomo meli nobenega vpliva. Seveda samo predstavljamo si kakšna reakcija bi pa bila če bi recimo nekdo predlagal da bi se delale na pošti vedno fotokopije papirjev iz pošiljk, pa je stvar v bistvu ista.

Tako da folk, kar še nimate enkriptirano, le. HTTPS za slo-tech forume pa smo varni. :)

poweroff ::

DustWolf: https že dela. :D
sudo poweroff

ender ::

Matthai: Opera se pritoži, da certifikat ne velja za oglasi.slo-tech.com (pa IE tudi - samo Firefox molči).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ender ()

DustWolf ::

ender: Verjetno moraš posodobit root certificates na kišti. To najdeš na Windows Update spletni -- moraš ročno ker je Optional.

ender ::

DustWolf: problem je v tem, ker certifikat ni izdan za naslov oglasi.slo-tech.com, samo za slo-tech.com.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

poweroff ::

Oglase blokiraj. >:D
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Netransparentno ustanovljen Slovenski Internetni forum

Oddelek: Omrežja in internet
205556 (4616) AndrejO
»

EU sanja o "prostovoljni" cenzuri interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7017143 (13450) loader335
»

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6830191 (26533) FrizzleFry
»

Represija proti kršiteljem avtorsko pravne zakonodaje v Britaniji?

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
475018 (3429) Daedalus
»

Združeni narodi pripravljajo predlog za sleditev internetnega prometa

Oddelek: Novice / Zasebnost
415926 (3653) poweroff

Več podobnih tem