»

Posebno poročilo Združenih narodov o svobodi govora in zasebnosti na internetu kritizira tudi razviti Zahod

Ars Technica - Posebni poročevalec Združenih narodov Frank La Rue je pripravil Poročilo o podpori in zaščiti pravice do svobode mišljenja in izražanja, v katerem se je posvetil predvsem omejitvam na internetu. Čeprav bi pričakovali, da svobodo izražanja na internetu ovirajo bližnjevzhodne države in Kitajska, je La Rue pošteno okrcal tudi razviti Zahod. Izpostavil je predvsem Francijo in Veliko Britanijo.

La Rue ugotavlja, da je svoboda izražanja omejena v državah na vseh koncih sveta. Na Kitajskem filtrirajo promet in cenzurirajo iskanje besed, kot sta "demokracija" in "človekove pravice", medtem ko na Bližnjem vzhodu ob protestih ukinejo dostop do interneta (Egipt, Sirija). Posebej problematično je zapiranje blogerjev zaradi izražanja svojih pogledov, kar intenzivno...

3 komentarji

Guardian Project za večjo zasebnost in anonimnost uporabnikov mobilnih telefonov

Gibberbot

Slo-Tech - Sodobni pametni telefoni so sicer zelo uporabne napravice, vendar pa je na njih bistveno slabše poskrbljeno za zasebnost in anonimnost uporabnikov kot na osebnih računalnikih.

Da bi to izboljšali, je skupina razvijalcev zbranih pod imenom Guardian Project pričela razvijati aplikacije ter odprtokodno strojno programsko opremo...

3 komentarji

Ameriška policija uvrstila nenasilne aktiviste na seznam teroristov

Slashdot - Policija zvezne države Maryland je v ZDA ima očitno hude probleme s svojim tehničnim kadrom, saj so zaradi pomanjkanja kategorij v njihovi programski opremi 53 protivojnih aktivistov in borcev proti smrtni kazni označili kot teroriste.

Ko je sedanji vodja policije to uvidel, je ukazal njihovo odstranitev, saj očitno ne spadajo v bazo z evidenco teroristov in trgovcev z mamili, vendar pa je veliko bolj šokantno razmišljanje bivšega šefa policije, po katerem prosto izražanje mnenja, ki ga zagotavlja v ZDA velikokrat opevani prvi amandma ameriške ustave, ne jamči nikakršne zaščite tistim, ki želijo zmotiti delo vlade. Poleg zbiranja podatkov o osebah pa so policijski sodelavci tudi redno zahajali na srečanja različnih skupin in pridobivali informacije o njihovem delovanju in načrtih.

Aktiviste, ki jih je policija nadzorovala, so sedaj povabili na razgovore, kjer jim bodo razkrili, kakšne informacije so v letu dni, kolikor je trajala operacija, zbrali o njih, preden podatke dokončno...

42 komentarjev

Združeni narodi pripravljajo predlog za sleditev internetnega prometa

Slashdot - Pred kratkim so v javnost pricurljali dokumenti o predlogu kitajske vlade, ki bi spremenil delovanje infrastrukture interneta in bi omogočil določenim organom izsledljivost vsakega paketka, ki je poslan na internetu.

Dokumente je pripravila posebna delovna skupina v okviru Organizacije Združenih narodov poimenovana Q6/17, v njej pa sedijo predstavniki kitajske, ameriške tajne službe NSA, Koreje, Cisco-ta in japonskega podjetja za omrežno varnost.

Kitajska v svojem predlogu predlaga, da se naj uvede tehnologija, ki bo omogočala sledljivost v različnih mrežnih okoljih, na različnih dostopnih metodah (torej tudi če bi anonimno dostopali do interneta na javnih brezžičnih omrežjih) in tehnologijah. Da bi se zagotovila sledljivost, se bi naj vse potrebne informacije tudi shranjevale.

Med argumenti za uvedbo takega sistema sledenja med drugim navajajo tudi potrebo po izsleditvi posameznikov, ki z npr. objavijo sporočilo, ki kakšno vlado postavi v neprijeten položaj. O spornosti takšne...

41 komentarjev

Bomo morali pred obiskom ZDA opraviti elektronsko prijavo našega obiska?

ComputerWorld - Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost razmišlja o uvedbi obvezne elektronske prijave, ki bi jo vsaj 48 ur pred vstopom v ZDA morali opraviti obiskovalci iz držav, ki sodelujejo v programu visa waiver. Takšna prijava bi bila dopolnitev programu ATS (Automated Targeting System), ki vsakemu obiskovalcu dodeli stopnjo tveganja, ki naj bi jo le ta pomenil za ZDA. Prijava sicer ne bi bila obvezna ob vsakem obisku, ampak naj bi veljala za daljše časovno obdobje. Glavni razlog za uvedbo takšnega sistema naj bi bilo veliko število islamskih skrajnežev, ki po ameriških navedbah potujejo s potnimi listi evropskih držav.

Sistem elektronske prijave bo verjetno moral še skozi kongresno proceduro, vendar bi znala biti le ta - v skladu z ameriško paranoično politiko boja proti terorizmu - hitra in brez večjih zapletov. Urad bo pred tem sicer pripravil še posebno študijo, v kateri bodo preučili način uporabe, pravico do dostopa ter rok hrambe tako pridobljenih podatkov.


Več o tem na:

21 komentarjev

Amnesty International obtožuje IT podjetja pomoči represivnim režimom

ZDNet - ZDNet poroča, da organizacija Amnesty International obtožuje IT podjetja, da represivnim režimom omogočajo dostop do infrastrukture namenjene kršitvam človekovih pravic. Po mnenju britanske Amnesty International ter organizacije Internet surveillance monitoring, ta podjetja s kršitelji človekovih pravic tudi sodelujejo.

Z represivnim kitajskim režimom so v preteklosti tako že sodelovali Microsoft, ki je pomagal zapreti blog oporečnika Zhao Jinga, kitajska različica Googlovega iskalnika prikazuje cenzurirane rezultate, Yahoo je pomagal pri razkritju identitete in posledično aretaciji novinarja Shija Taoja (omenjeni oporečnik je bil obsojen na deset let težke delovne ječe), Cisco in Sun pa sta po mnenju Amnesty International kitajskim oblastem pomagala vzpostaviti sistem filtriranja oziroma cenzure interneta.

Cisco je sodelovanje s kitajskim režimom že zanikal, priznava pa, da le-ta uporablja njihovo tehnologijo. Predstavnik Cisca je za ZDNet povedal, da oni samo proizvajajo...

9 komentarjev

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je ministrstvo za informacijsko družbo v torek 1. junija 2004 sklicalo sestanek z nekaterimi predstavniki slovenskih ponudnikov dostopa do interneta (ISP-ji) in policijo, tema sestanka pa je bila izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.

Za kaj gre? 1. maja je začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, v katerega 107. členu piše, da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.", poleg tega pa mora MID do novembra sprejeti Pravilnik o zakonitem prestrezanju komunikacij, ki bo predpisal primeren vmesnik za prestrezanje. Po naših informacijah so v igri trije ponudniki vmesnikov za prestrezanje, eden iz Nizozemske in dva iz Izraela, cene pa naj bi se gibale okrog 200.000 USD na napravo. To pa so seveda zneski, ki si jih manjši ISPji težko privoščijo.

Kljub temu, da je bil omenjeni sestanek...

88 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Slo-Tech - Novica je morda že malce stara, a še vedno aktualna.

20. decembra 2002 je Ministrstvo za informacijsko družbo pripravilo in v javno obravnavo dalo predlog Pravilnika o programski opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij. Za kaj gre?

Obstoj pravilnika zahteva 130. člen Zakona o telekomunikacijah (ZTel), pravilnik pa naj bi predpisal primerne vmesnike in programsko opremo za zakonito prestrezanje telekomunikacij. Skratka, gre za "tehničen" dokument, ki ureja zakonito prisluškovanje (torej prisluškovanje, za katerega je izdan sodni nalog).

A pojdimo k stvari. Pravilnik določa obveznosti telekomunikacijskih operaterjev (telekomi in ISPji), da pristojnim službam (policiji in SOVI) omogočijo nadzor nad telekomunikacijami. Poleg same vsebine komunikacije (če je ta šifrirana ali kompresirana s strani operaterja, jo mora pristojni službi dostaviti nešifrirano in nekompresirano), mora operater sporočiti...

10 komentarjev

Bakrena ohišja

Akiba - Po spodobnem uspehu aluminijastih ohišij po svetu se je nekaterim verjetno zazdelo, da bi se tudi bakrena ohišja utegnila dobro prodajati. Tako je japonsko podjetje Daut predstavilo svoje popolnoma bakreno ohišje. V bistvu gre za povsem spodoben izdelek, katerega edina posebnost je to, da je narejeno popolnoma iz bakra. Meni osebno se to ne zdi posebej dobra ideja, saj baker nekako ni preveč primeren material za računalniško ohišje, saj je premehak, pretežak, predrag pa še rad oksidira. No ja, mogoče bodo drugi drugačnega mnenja in bo ohišje prava prodajna uspešnica... [;)]

vir: Akiba

vir: Akiba

6 komentarjev