» »

menjava diska v prenosniku na 7200 obr/min

menjava diska v prenosniku na 7200 obr/min

globe ::

Se splaca menjati disk v prenosniku, ki je 160gb, 5400 obr/min, 8mb s hitrejsim diskom 7200 obr/min in 16 mb predpomnilnika? Se bo poznalo na hitrosti? Razmisljam da bi svoj obstojeci disk nadomestil s tem: http://www.mimovrste.com/artikel/206004...

krofeta ::

Ti povem po pravici, da sem razočaran z menjavo, sem namreč naredil ravno to, rezultat je, da vse skupaj dela še počasneje, lučka za disk skoraj skozi gori...

solatko ::

Rabi več toka, ki pa ga ne dobi, zato dela še počasneje.

urosp ::

Pozdravljen,

naj ti še jaz povem svoje izkušnje. Kakšen mesec nazaj sem si jaz kupil TOČNO ta disk, ki si ga ti podal. Prej sem imel 120GB SATA II, 5400 obr/min.
Po menjavi je hitrost delovanja računalnika kot celote občutno, ampak res OBČUTNO hitrejša. Vendar, preden te mogoče nevede zavedem, naj ti povem, da sem polek diska menjal oz. dogradil še RAM iz 1GB na 3GB. Kot veš, tudi ram zelo vpliva na hitrost delovanja. Tako da ti v mojem primeru težko povem, kaj je v večji meri pospešilo delovanje. Je pa dejstvo eno: Računalnik v primerjavi s prejšnjo konfiguracijo deluje občutno hitreje.
Razlog za nadgradnjo je bila ravno počasnost na takšni stopnji, da ni bilo več vzdržno. Lučka za disk je neprestano gorela, kljub temu, da je bil disk še več kot pol prazen in defragmentiran.
Naložen OS imam Win XP in po dlogem času računalnik deluje kot bi moral.

Sem pa gledal diske s 5400 obr/minuto, večje kapacitete kot ta WD, za nižjo ceno, pa sem se odločil za 7200. Ne obžalujem.

To, da 7200 disk deluje počasneje od 5400, ker ne dobi dovolj toka, pa je močna cvetka. Prosil bi solatko-ta, da to izjavo podkrepi s kakšnimi podatki ali testi, ki to tezo nedvoumno potrjujejo. Brez zamere, solatko, ampak res mislim, da si tukaj mimo "vsekal". Če pa nisi, bom pa tudi jaz vesel novega znanja.

solatko ::

Pri HP 6110 se mi je to zgodilo, baterija je zdržala skoraj pol manj časa, tako, da je šel not stari, novi pa je z dokupom ohišja postal zunanji. Tebi je pri hitrosti bolj pomagala razširitev rama, kot pa disk. Na stacionarcu je razlika pri štartanju, celih 10 sekund, tako da kakšne bistvene razlike samo zaradi diska ne pričakuj. Je pa razlika bolj opazna pri ata - sata diskih. Na splošno pa je pri vseh diskih pomembno koliko podatkov mora predelati (kaj vse se ti odpira) in pa sprotno čiščenje nesnage ter samo čiščenje registra, oziroma celotnega sistema.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

urosp ::

Ja, tukaj ti dam veljati. 7200 diski so bolj energijsko požrešni. Vendar jaz sem nekje zasledil podatek, da se avtonomija baterije v primerjavi s 5400 zmanjša za nekje 5-15%. Vendar pa naj bi bila tudi razlika med 5400 in 7200 v hitrosti kot dan in noč. Če to drži, sam ne morem potrditi, ravno zaradi tega, ker sem istočasno menjal še rame. Ampak če upoštevamo dejstvo, da je najpogostejše ozko grlo računalnišgega sistema ravno trdi disk, potem lahko iz tega sklepamo, da bi pohitritev te komponente v večini primerov lahko pohitrila celoten računalniški sistem. Namreč gostota zapisa na magnetne plošče je pri obeh enaka. In 7200 proti 5400 pomeni 33% višja hitrost in sorazmerno 33% več enic in ničel v isti časovni enoti. Se pa zavedam, da ni vse tako samoumevno. Namreč pohitritev diska v rač. sistemu, kjer je število branj in pisanj majhno, se zmogljivost tega ne bo bistveno povečala. In tukaj je važno za kaj računalnik uporabljamo.
Načeloma pa bi se jaz za 7200 odločil, če me avtonomija baterije ne bi skrbela (npr. rač. je večinoma doma in ves čas priklopljen na elektriko), 5400 pa če bi iskal neko dobro razmerje med kapaciteto in porabo energije na eni in hitrosti na drugi strani...
Jaz sem na 7200 ravno zaradi dejstva, ker laptop dela 24/7, ves čas na zunanje napajanje. Poganjam pa kar dosti aplikacij, ki zahtevajo pogosta branja/pisanja na disk.

perci ::

Da bo računalnik deloval počasneje s hitrejšim diskom? NOT.

So pa tudi testi, ki lepo kažejo, da hitrost diska na avtonomijo laptopa vpliva minimalno.

Količina rama pa na hitrost sistema neposredno ne vpliva. Oz. vpliva šele takrat, ko ga zmanjka.

solatko ::

perci - kje si prebral, da dela počasneje (ob določenih primerih pa tudi, samo za to je kriv sistem in ne disk), nikakor pa ne dela 33% hitreje, na stacionarcu je razlika med dvigom sistema iz maxtor 5400/20GB in maxtor ATA 133 7200/120GB, točno 10 sekund, to pa je približno 5-10% (sistem instaliran iz acronis slike sistema - tako da je meritev dosti merodajna).

celebro ::

@perci

Količina rama vpliva na hitrost sistema tudi preden ga zmanjka. Količina podatkov, ki jih Windows preventivno zapiše v ram za hitrejši dostop, je odvisna od kapacitete rama

@solatko

Zagon sistema ni povsem merodajna meritev za hitrost diska, tam se dogaja še kaj drugega kot izključno kopiranje podatkov z diska v pomnilnik. Hitrost samega branja in pisanja je lahko večja za okoli 33 %, vendar ni to edini dejavnik pri zagonu programov. Se pa pozna.

solatko ::

Normalno, da se pozna, tako kot vsaka hitrejša zadeva, ki jo daš v PC, ampak te razlike pri vsakodnevnem domačem delu skoraj ne opaziš, sploh če so tudi ostale komponente bolj poceni roba, pozna pa se pri kakšnem zahtevnem profesionalnem delu, ampak spet ne toliko sami obrati diska kot ATA - SATA II, razen 10k in več.

celebro ::

Pravzaprav se zelo opazi hitrost diska pri vsakdanji uporabi računalnika - npr. pri zagonu programov in delu z večimi aplikacijami, ki uporabljajo disk in podobno. Sam imam to nesrečo, da imam v prenosniku disk s 4200 obrati in si ne upam zagnati firefox med tem ko kopiram kakšno večjo datoteko, ker grem lahko vmes na kavo.

solatko ::

To je rezultat slabega procesorja in pre malo RAM-a, pri firefoxu ti hitrejši disk nič ne nuca. Doma redko kdaj poganjaš programe, kjer ti bo hitrost diska bistveno pomagala, k hitrejšemu izvajanju.

opeter ::

Sploh, če odpiraš ogromne datoteke, ali pa veliko manjših datotek. V tem primeru se hitrost diska še kako pozna.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

solatko ::

Kar pa doma ne delaš prav pogosto.

frudi ::

Pravkar sem zamenjal 160GB 7200rpm disk za 500GB 5400rpm. S HD Tach sem nameril celo nekoliko višjo hitrost branja (70MB/s na začetku, 40MB/s na koncu; s prejšnjim diskom je bilo 62MB/s in 34MB/s), dostopni čas je pa par milisekund daljši (18 proti 15 ms). Kako se bo to poznalo v praksi, bom pa še videl v naslednjih dneh...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

perci ::

Rabi več toka, ki pa ga ne dobi, zato dela še počasneje.

perci - kje si prebral, da dela počasneje

Amnezija?

celebro ::

To je rezultat slabega procesorja in pre malo RAM-a, pri firefoxu ti hitrejši disk nič ne nuca. Doma redko kdaj poganjaš programe, kjer ti bo hitrost diska bistveno pomagala, k hitrejšemu izvajanju.


Imam Core2Duo T7300 @ 2000 GHz in 2 GB rama - povsem zadosti za Visto. Problem je v počasnem disku. Ker je disk povsem obremenjen s kopiranjem datoteke, zelo počasi kopira program z diska v ram. Mogoče ne ravno Firefox, ker ga zelo pogosto uporabljam in je že v pomnilniku, pri kakšnem drugem se pa zelo pozna. Ravnokar sem testiral zagon Google Earth med kopiranjem velike datoteke. Google Earth se je zaganjal nekajkrat dlje kot običajno, ko se je zagnal in bi se morala pokazati Zemlja, pa se je sesul. Naključje? Ne, počasen disk!

Pri običajni uporabi se hitrost diska pozna pri zagonu programov, času kopiranja datotek in sočasnem dostopu do diska.

Mimogrede, velik pospešek k odzivnosti je prispeval dober defragmentator. Še en dokaz, da je ozko grlo disk.

solatko ::

Diski so ozko grlo, vendar meni pri kopiranju par GB zadev na drug disk, nikoli ne obremeni ostalih zadev, saj disk bere v svoj predpomnilnik in obremenjuje sistemski spomin minimalno, ravno tako CPU. Imam P4 prescot 3,0, IC7 plato, 2GB, visto ultimate in se mi še ni zgodilo, da bi mi zaradi prenosa datotek (tudi 200GB), delal računalnik kaj počasneje (internet, odpiranje map, gledanje filma...). Ti pa lahko ustavljajo procese torrenti in ostala dolvleka, če ni to vzrok, preveri kaj ti bremza, prenos datotek iz diska na disk ali drugo napravo ni vzrok.
perci - ne vleci ven zadev iz konteksta - celoten računalnik je manj odziven, če ima neka naprava večjo zahtevo po energiji - tako da lahko pride do slabše odzivnosti s hitrejšim diskom.

celebro ::

Nikjer nisem napisal, da kopiranje obremenjuje sistemski spomin ali CPU. Napisal sem, da se med kopiranjem drastično upočasni zagon večjih programov, ker se mora veliko podatkov prebrati z diska. In počasnejši disk to težje prebavi kot hitrejši. Ti tega ne opaziš toliko, ker verjetno nimaš diska s 4200 obrati na minuto, kajneda? Kar samo potrdi, da je hitrost vrtenja še kako pomembna.

globe, mogoče bi te zanimal tudi ta disk WD3200BEKT. Razlika v ceni je minimalna.

Mene pa zanima, če bi zgornji disk deloval tudi na SATA 1,5 Gb/s vodilu, ali bi bile komplikacije?

urosp ::

Disk ne samo nalaga programe v spomin, ampak je tudi "podaljšek" spomina oz. z drugimi besedami je navidezni pomnilnik. Kaj pa se zgodi, ko vam recimo zmanjka delovnega pomnilnika, vi pa bi radi zagnali še nek program, igrico, tudi firefox, skratka karkoli? Zgodi se to, do mora operacijski sistem poskrbeti za zamenjavo podatkov med RAM-om in diskom. Programe, ki trenutno niso v rabi premakne na disk v navidezni pomnilnik, v RAM pa z diska naloži program, katerega želimo zdaj uporabiti. Ta zamenjava stane časa in branja/pisanja na disk. In ko imamo enkrat RAM skoraj v celoti zaseden, se zgodi, da odzivnost sistema močno pade,ozko grlo diska pa postane zelo izrazito. Tukaj, pri izmenjavi podatkov med RAMom in navideznim pomnilnikom, igra veliko vlogo hitrost diska. Seveda pa je še bolj idealno, da zamenjav sploh ne bi bilo oz. jih je čim manj. To pa dosežemo z dkoupom RAM-a. Ampak tudi 4GB RAM-a se lahko sčaoma zafila... :)

jrtjtejtt ::

JAz sem pred kratkim menjal svoj 4200 s 5400. Razlika je opazna, prej se je sistem nalagal veliko dlje kot po menjavi. Prav tako je sistem mnogo bolj odziven, prej je bil problem, če sem laufal torrent, winamp in vmes še zaštartal firefox.

solatko ::

urosp - RAM se ne zafila od kopiranja datotek, pa če imaš še tako počasen disk. Ja sistem se s hirejšim diskom naloži malo hitreje - med 5200 in 7200 je cca 10 sec. razlike, vse ostalo kar si naštel, pa ima zelo malo veze z diskom, temveč s tem, kaj vse ti laufa v ozadju. Ko počistiš register, izklopiš nepotrebne zadeve, ti računalnik dela res občutno hitreje. Sama hitrost diska ima vpliv samo pri programih, ki jih v celoti pobira z diska in tudi delo poteka v glavnem preko diska, povsod drugod, pa so razlike zaradi hitrosti diska minimalne in skoraj neopazne, drugače pa, če nimaš časa počakat par mili sekund, naredi na roke, bo morda hitreje.
Roky - verjetno si sistem postavil na novo in imaš računalnik čist, boš sporočil čez par mesecev.

urosp ::

@solatko: narobe si me razumel. Jaz nisem rekel da kopiranje datotek iz diska na disk poteka preko delovnega pomnilnika. Jaz sem rekel, da se vse aplikacije izvajajo iz delovnega pomnilnika, poleg tega da je v vnejm naložena večina OS. Ko pa je ta v celoti zaseden se začno pod režijo operacijskega sistema po določenih algoritmih izvajati zamenjave strani med delovnim pomnilnikom in navideznim pomnilnikom oz. diskom - pod windowsi je to swap file(XP: PAGEFILE.SYS). Takrat odzivnost močno pade in ozko grlo diska dobi še posebej veliko izraznost. To je samo en primer, kjer hitrost diska je pomembna. Druge primere smo že obdelali - dostopanje do večjih datotek, pogosta branja/pisanja, itd...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosp ()

jrtjtejtt ::

@Solatko: Not really, preden sem se odločil za nov disk (80GB, napram starim 27GB) sem tudi starega sformatiral in naložil sistem na novo, pa je še vedno bil počasnejši od novega. Zamenjal ga nisem toliko zaradi hitrosti ampak bolj zaradi majhnosti.

solatko ::

Roky - Koliko 10 - 15sekund? Toliko je bila namreč razlika pri meni z identično sliko sistema na diskih, poleg tega, pa je bil počasnejši ata100, hitrejši pa ata133, tako, da je šlo verjetno večina hitrosti na račun vodila in ne obratov. Je pa ta zadeva na SATA diskih občutno hitrejša (zopet zaradi vodila). Pa verjetno imaš predpomnilnika 8MB na starem pa si imel samo 2MB.

Utk ::

Zarad vodila ni disk nič počasnejši. Vodilo lahko vpliva samo na hitrost tistega predpomnilnika, če kopiraš 1 giga je pa čisto vseeno ali ATA ali SATA (če ni ata iz leta 93).

solatko ::

CrniE - Ne vem zakaj potem menjajo predvsem vodila iz ATA 66,100,133; SATA I in II, pri samih diskih pa večajo predvsem kapaciteto. Razlika pri prepisovanju včjih datotek (iz diska na disk - ne preko USB) se meri v minutah, če pa kopiraš 200GB je pa razlika kar kakšno uro, če ne še več, izključno zaradi vodila.

frudi ::

Šele zadnja generacija 7200 rpm diskov je dosegla hitrost sekvenčnega branja 100MB/s. ATA133, SATA in SATAII imajo vsi več kot dovolj prepustnosti, da tudi najnovejši diski ne zasičijo vodila.
200GB se pa iz diska na disk prekopira v kake 3/4 ure... od kod ti ideja, da bo potem razlika zaradi vodila cela ura? Kvečjemu, če primerjaš ATA33.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

solatko ::

Meni 133 vodilo ni pri prenosu doseglo nikoli preko 10MB/s, pri sata pa tam okoli 40MB/s.

celebro ::

133 vodilo omogoča 133 MB/s, tako da vodilo ne more biti problem. Mogoče se ti pa ni povezal s tem načinom, ampak kakšnim počasnejšim. Kar bi bilo zelo možno, če bi uporabil 40 žilni kabel namesto 80. Poleg tega je hitrost branja in pisanja odvisna tudi od kapacitete.

solatko ::

celebro - deklariranih hitrosti niti približno nobena povezava ne doseže, pri 133 vodilu, je najvišja hitrost okoli 20MB/s pri zelo kratkih failih, pri sata je pri kratkih fajlih okoli 50, pri dolgih pa med 30 in 40.

bond007 ::

Zdej pa že bluziš solatko. Lepo so ti povedal, kak je s stvarjo... ATA133 ima omejitev 133MB/s .. to je teoretična omejitev, ampak praktična ni dosti nižja .. mogoče kak MB/S manj ... to ni usb, kjer se med teorijo in prakso umes zgubi pol hitrosti... LAhko ti pokažem ATA diske (celo za prenosnik in to 5400 rpm), ki majo povprečo branje 55 MB/s, max pa čez 70MB/s. Če si ti imel max do 10MB/s si očitno imel ali diske nastavljene na PIO ali pa si imel kak drug problem.

Kot so povedali med ATA100, ATA133 in SATA v večini sploh ni razlik, šele zadnje generacije diskov so presegle hitrost branja 100MB/s in tu bi jih res malo omejeval ATA100 standard... ampak res malo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

solatko ::

bond007
Ahko ti pokažem ATA diske (celo za prenosnik in to 5400 rpm), ki majo povprečo branje 55 MB/s, max pa čez 70MB/s


Ne nisem imel diskov narobe nastavljenih, rad bi pa videl te hitrosti, daj prilepi kakšno slikico s temi hitrostmi.

bond007 ::

Evo recimo post uporabnika "Tribesman", ki je kupil 5400 rpm IDE (ATA100) disk za svoj starejši prenosnik:

Kupil sem upgrade disk za mojega thinkpada, ker uporablja še IDE protokol je dan današnji kar težko najti spodoben disk večje kapacitete. Vsi novi 7200 diski praktično odpadejo. Ostane nekaj 5400 160GB diskov in WDjev 250GB. Nabavil sem pa Samsung HM160HC. Gre za single platter 2.5" disk na IDEju. Pa naj graf govori zase: Za 68€ kolikor stane, precej dobre performanse. Ima nekje 10% višji transfer speed kot Hitachijev 7k200 ali Seagate 7200.2, pa okoli 2ms počasnejše access time... IMO zelo dober upgrade za starejše laptope. Poleg vsega je še blazno tih...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

frudi ::

celebro - deklariranih hitrosti niti približno nobena povezava ne doseže, pri 133 vodilu, je najvišja hitrost okoli 20MB/s pri zelo kratkih failih, pri sata je pri kratkih fajlih okoli 50, pri dolgih pa med 30 in 40.

Tukaj pa že res konkretno bluziš. Kot prvo je hitrost branja kratkih datotek odvisna od diska, ne pa od vodila. Če že primerjaš en ATA133 in en SATA disk, lahko primerjaš le enak model diska na različnih vodilih. In med njima ne bo bistvenih razlik. Primerjati en 5 let star ATA z novim SATA diskom pa bo seveda pokazalo veliko prednost sledjnega; ampak to je zato, ker je novejši disk pač hitrejši sam po sebi, ne glede na vodilo.
Kot drugo pa je nemogoče, da bi disk manjše datoteke bral/zapisoval hitreje, kot velike. Kvečjemu, če je vsebina diska zelo fragmentirana, postane branje in zapisovanje velikih datotek enako počasno, kot majhnih.

Mimogrede - glede slike, ki jo je prilepil bond007. Prikazuje hitrost novega Samsungovega 160GB ATA100 diska za prenosnike, model HM160HC. Sam sem par dni nazaj v prenosnik vgradil disk iz iste družine, le da ima tri plošče (posledično kapacitete 500GB) in je na SATA vodilu (model HM500LI). Rezultat - par MB/s višji prenos in par ms počasnejši dostopni čas. Razlika med SATA in ATA je zanemarljiva.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

urosp ::

Eno je hitrost vodila, drugo pa hitrost diska pri branju/pisanju. Vodilo je veliko hitrejše kot pa so hitrosti diskov. Npr. sata 1 vodilo dosega hitrosti 150MB/s, sata 2 pa 300MB/s, ampak to je samo maksimalna hitrost s kakršno lahko vodilo prenaša podatke. Dejanska hitrost pa je odvisna od diska oz. s kakšno hitrostjo lahko disk piše na vodilo. Namreč disk je edina računalniška komponenta (polek CD,DVD,floppy), ki je mehanska - rotirajoči deli, fizično premikanje glav,... in ima ima iz tega vidika seveda omejitve. Vse drugo je elektronsko (vodilo, RAM,...) in hitrosti so seveda lahko veliko višje.
Disk je še vedno najpočasnejša komponenta rač. sistema, ampak s prihodom SSD (SolidState Disk) se bodo tudi tukaj očitno začele stvari močno izboljševati. Samo cenovno naj posatnejo sprejemljivi :))

urosp ::

Prilagam še svojo meritev (Disk je točno ta, o katerem govori avtor teme):
WD Scorpio Black (WD2500BEKT) 250 GB, 7200rpm, 16MB, SATA

Merjeno s HD Tach:
 HD tach

HD tach

urosp ::

Tukaj pa še primerjava starega diska Samsung 5400 z novim WD 7200. Mogoče bo avtorju ta podatek kaj pomagal pri odločitvi.
Še prej podatki o merjenih diskih:
1. SAMSUNG HM120JI 120GB SATA150, 8MB cache
2. WD Scorpio Black (WD2500BEKT) 250 GB, 7200rpm, 16MB, SATA

Merjeno s programom Datamarck, ker sem stari disk meril samo s tem programom in da bosta oba mejena z istim, sem še WD s tem testiral. Rezultati:
 WD Scorpio Black (WD2500BEKT) 250 GB, 7200rpm, 16MB, SATA

WD Scorpio Black (WD2500BEKT) 250 GB, 7200rpm, 16MB, SATA


 SAMSUNG HM120JI 120GB SATA150, 8MB

SAMSUNG HM120JI 120GB SATA150, 8MB



Modra črta kaže read speed, rumena pa access time. Številke na sredini kažejo povprečje, spodnje številke minimum, zgornje pa maksimum.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosp ()

frudi ::

Še meritev za moj, prej omenjen Samsung HM500LI:
 Samsung HM500LI, 500GB, 5400rpm, SATA

Samsung HM500LI, 500GB, 5400rpm, SATA


Očitno novi 5400rpm diski s 160GB ploščami po prenosu peljejo scat trenutno generacijo 7200rpm diskov. So pa dostopni časi seveda bistveno slabši. V praksi pa sedaj po par dneh uporabe neke razlike napram prejšnjemu 160GB 7200rpm Hitachiju ne opazim.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

urosp ::

Niti ne. Z večanjem kapacitete plošč se veča tudi povprečni prenos podatkov, kljub temu, da rpm ostaja enak. Merodajno je primerjati diska z obrati 7200 in 5400, ki pa sta istih kapacitet, preden lahko rečemo kdo bo koga peljal "lulat". :)
In ravno zaradi tega seveda lahko 5400 po povprečnem prenosu prehiti 7200 - ravno na račun večje zgoščenosti plat. Kar pa ne velja za povprečni dostopni čas, kot si ugotovil že sam. Tukaj pa vlogo igra izključno hitrost vrtenja plošč in sposobnost aktuatorja bralno/pisalnih glav. Recimo da se z diska zahteva podatek na cilindru x, steza y, sektor z. Glave diska se postavijo na določen cilinder, sektor, ki pa ga potrebujejo pa je recimo v najslabšem primeru tik za bralno glavo. Se pravi bo se morala plata zavrteti skoraj za celoten krog, preden bo sektor prišel pod bralno glavo in bo lahko prebran in poslan na vodilo. Aktuator, ki pa premika glave, pa tudi potrebuje nekaj časa da glave čimhitreje pomakne na ustrezno mesto in jih tudi čimhitreje umiri (glava se mora umiriti preden lahko začne brati).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ... (strani: 1 2 3 444 45 46 47 )

Oddelek: Strojna oprema
2320572726 (30126) hariscorale
»

Hitrost diskov in matična plošča ?

Oddelek: Strojna oprema
334241 (3872) thebaloh
»

Zamenjava diska v prenosniku

Oddelek: Kaj kupiti
93014 (2754) M@73Y
»

Pomoč - Raptor.

Oddelek: Strojna oprema
492159 (1547) billy

Več podobnih tem