» »

Zamenjava diska v prenosniku

Zamenjava diska v prenosniku

Jackal ::

Trenutno imam v prenosniku 80GB disk s 4200 vrtljaji na minuto (Toshiba MK8025GAS - 8MB cache, dostopni čas 12ms).

Ker pa zadnje čase vedno več delam na prenosniku razmišljam o menjavi diska. Malo se sprašujem o sami smiselnosti menjave - velikost trenutnega diska mi zaenkrat zadošča, samo če se že spustim v menjavo, potem bi vzel čim večji disk (pri tistih s 7200 vrtljaji na minuto je to 100GB, kar pa se mi zdi nekako premajhna razlika v kapaciteti, da bi se disk splačalo menjat samo zaradi tega).
V hitrosti je verjetno razlika kar precejšnja. Ampak zanima me, ali mi lahko kdo pove iz prve roke kako se obnese v prenosniku hitrejši disk, oziroma koliko se pozna (ali je menjava upravičena)?

Računalnik se uporablja za precej zahtevne programe (Siemens Simatic, Solidworks, AutoCAD, Protel...), tudi kakšen film se včasih pogleda. Vse ostale kompomente so dovolj hitre (Turion 2Ghz, 1GB ram, X700 grafika), zato se mi zdi da je glavno ozko grlo prav disk.

Gledal sem Hitachija - Travelstar 7K100 - pri nas se ga dobi za okoli 125€
Primerjal sem tudi porabo diskov - če lahko verjamem podatkom obeh proizvajalcev je Hitachi kljub višjim vrtljajem nekoliko varšnejši.

Do sedaj sem imel že kar nekaj Hitachijev (prej tudi IBMov) v stacionarnem računalniku in sem bil (in sem še vedno) z diski zelo zadovoljen.

Zanima me tudi ali je slučajno napovedana kakšna nova serija diskov za prenosnike, ki bodo imeli pri 7200 vrtljajih kapaciteto višjo od 100GB?
Ne bi rad nabavil diska, čez mesec ali dva pa pride nova serija - mogoče s kapaciteto 160GB.

Skratka - se splača menjat?
Walking the way is something completely different than imagining the way.

ronaldo ::

Disk imas ZELO pocasen, in bos veliko pridobil z hitrejsim diskom, se posebej takim ki ima 7200 vrtljajev. Travelstar 7K100 serija je izsla pred okoli enim letom, tako da lahko sklepamo da bo kmalu, v roku nekaj mesecev verjetno nova serija na trgu. Kdaj tocno bo to, je nemogoce povedat.

KontraCepec ::

Mene pa zanima kako se splača kupit novega prenosnika s 160 GB diskom in 4200 obrati, ter ga nato prodat in za ta denar kupit kakega 120 GB hitrosti 5400 ali celo hitrejšega? Prenosnik mi je sicer zelo dober in ne vem katerega bi vzel drugače (za ceno 350 ksit).

Pa koliko bi sploh dobil za tega s 160 GB?
Krijejtiv

Mr.Ecko ::

Ja samo upoštevaj da se disk z večjimi obrati bolj greje...

JIM22 ::

Obrati na disku se full poznajo. Razlika med 4200 in 5400 je že ogromna, kaj bo šele če boš šel na 7200.
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

Skankulja ::

Jaz sem šaltal iz 40gb toshibe 4200rpm na hitachija 80gb 7200rpm in ti povem, da je bil eden izmed bol smiselnih nakupov zadnje čase. Razlika je sploh očitna, če ti primanjkuje rama (< 1GB). Lp.

Jackal ::

Pred kratkim sem opravil to zamenjavo diska - vzel sem Hitachija Travelstar T7K100. Razlika je neverjetna.
Glede samega nalaganja Windowsov se ne pozna opazno, ampak pri poganjanju raznih programov se pa zelo izkaže hitrost novega diska.

Pričakoval sem, da bo novejši disk glasnejši - glede na precej večje število vrtljajev, ampak se ga v mirovanju sploh ne sliši. Med samim branjem/zapisovanjem pa ima nekoliko bolj zadušen zvok kot prejšnji disk. Tudi glede gretja sem bil kar malo presenečen in po par dneh dela občutim, da se desna stran prenosnika (kjer je nameščen disk), greje nekoliko manj. Razlika sicer ni zelo velika, vendar se občuti.

Na obeh diskih sem pognal tudi HD Tach in dobil sledeče rezultate:

Toshiba MK8025GAS


Hitachi T7K100



Skratka razlika je občutna in sem zelo zadovoljen z nakupom. Tako kot je napisal nekdo pred mano - en od bolj smiselnih nakupov. :)
Walking the way is something completely different than imagining the way.

venetu ::

Imam namen kupit Hitachi 7k100, pa me zanima, koliko bo zamenjava diska pripomogla k boljši odzivnosti oz. hitrosti sistema ( Acer 5024wlmi, 1.8GHz Turion, 512MB rama, disk: Toshiba 4200rpm). Namreč, v študentu imam 100Mb/s povezavo in mi pri maksimalnem DL ali UL laptop praktično zmrzne oz. se odziva zelooo počasi (disk bere cca. 23MB/s, DL pa cca. 10MB/s).
Lahko pa je počasnost sistema posledica premalo rama. V bistvu me zanima kaj je boljše: kupit disk ali ram. Razmišljal sem tudi zunanjemu disku preko Firewire - klik
venetu

Jackal ::

Mislim, da se ti bo disk zelo poznal, saj je to najpočasnejši del računalnika.
Če si drugače zadovoljen s hitrostjo diska v prenosniku (ampak dvomim - razlika v hitrosti je res ogromna) in te skrbi samo download, se pa splača razmislit o zunanjem 3,5" disku.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

M@73Y ::

Pozdrav. Tudi jaz imam namen kupiti zgoraj omenjeni trdi disk. sem pa gledal in zdej ne vem: a se pogovarjamo o ata ali SATA trdem disku. ker na enaa.com je cena za ata trdi disk.
Lp. matej
..jump into psytrance tunnel..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

5400 vs 7200 rpm?

Oddelek: Pomoč in nasveti
273519 (2641) WamPIRe-
»

V laptopu bi imel SATA....

Oddelek: Strojna oprema
171569 (1286) keitai
»

Laptop HDD - 5400 rpm vs 4200 rpm

Oddelek: Kaj kupiti
111513 (1206) Guard
»

Kateri disk za prenosnik?

Oddelek: Kaj kupiti
131468 (1215) zee
»

Nova rekordna kapaciteta 2.5" trdega diska

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
233818 (2727) MrStein

Več podobnih tem