» »

White balance

White balance

OCCULT ::

Zanima me namreč sledeče:

Pravzaprav bi mi lahhko,gdo razložil,kaj to sploh je.
Ubistvu imam na aparatau WB -White balance in ko uklopim to funkcijo lahko namerim bilokam pa pritisnem set in nekaj klikne.Vendar nevem kam to usmiriti,da bi naredilo najboljše.
Slišal sem da nekateri kliknejo na bel list papirja pa potem slikajo v čemu je to sploh smisel ali so lepše slike.

A mi lahko prosim gdo razloži kako to stvar uporabljati in gdaj.

Najlepša hvala.

Lp
Occult

joze67 ::

Ni vsaka svetloba enaka (sonce : navadne žarnice : fosforescentne : ...) Naše oko to avtomatično kompenzira, senzor kamere pa pač ne. Zato lahko dobiš nenaravne (preveč modre, preveč rjave...) barve. Mimogrede, tudi klasični barvni filmi so imeli določeno barvno temperaturo, za katero so bili narejeni.

WB na kameri ti omogoča, da na roko premakneš barvne odtenke. Običajno imaš nekaj prednastavljenih (sonce/oblaki/žarnica/bela žarnica/fleš), za druge primere pa lahko (pri nekaterih) nastaviš ročno. V tem primeru moraš fotoaparatu pokazati, kaj je bela svetloba. In na koncu običajno fotoaparati kar dobro ugibajo (Auto), kaj je primerno.

Če slikaš v RAW obliki (Canon, ...), lahko WB popraviš kasneje, saj se shranijo originalni podatki s senzorja. Če slikaš v JPEG/TIFF/... je to težje, ker imaš že obdelano sliko (no, še vedno se da barve premikat).

Povzetek: WB naj bi nastavil vedno, ko se zamenja vir svetlobe. Večinoma zmore aparat vsam, včasih potrebuje tvojoo pomoč.

Aha...kaj pa ročno ,da vsmerim v beli papir pa potem slikam recimo bilokaj,kaj se pa tukaj zgodi ali je to spoh primirno uporabljati?
Hvala za odgovor.

Lp
Occult

krneki ::

To pride prav v samo zelo čudnih svetlobnih pogojih, recimo pri astrofotografiji. Auto ponavadi zelo dobro zadane.

Aha ............hvala obema za odgovore sedaj se morem še malo poigrati z aparatom pa bom videl kaj in koga.

Thx....

Lp
Occult

Freezy ::

WB je treba skoraj vedno ročno nastavljati pri fotografiranju pod vodo. Pri svojem IXUSu moram velikokrat sam nastavit WB že če sem v svetlobno zaprti sobi z navadno žarnico.

Naredi preizkus. Rabiš:
-sobo brez svetlobe
-fotoaparat
-žarnico (luč)
-bel list papirja

Naredi avtoportret pri prižgani žarnici brez fleša z WB na auto. Potem naredi še en avtoportret z ročno nastavljeno WB (usmeriš v bel list). Videl boš, da so na drugi fotki barve tvojega obraza veliko bolj naravne.

DimmniBurek ::

Probaj namesto bele uporabiti živo rdečo
There Is No Stronger Drug Than Reality

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je LED razsvetljava res tako škodljiva

Oddelek: Loža
429208 (7177) gruntfürmich
»

Predelava LCD monitorja

Oddelek: Loža
192409 (1737) Alen716
»

Varčna sijalka vs. žarnica (stroškovno) (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9928340 (23666) BlaiseM
»

Canon EOS 1100D in EOS 600D (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
7825180 (22362) lurker
»

Od česa je odvisna barva?

Oddelek: Znanost in tehnologija
384802 (4047) BluPhenix

Več podobnih tem