» »

WTF: Obisk strani resetira router

WTF: Obisk strani resetira router

Matek ::

OK, tole se mi zdi še zdajle, ko pišem, neumno, ampak poskusil sem tolikokrat, da ne more biti naključje. Potrpite z mano.

Dober teden dni nazaj je prišla ven mini serija Dr. Horrible's Sing-Along Blog. Super stvar, ki jo je napisal Joss Whedon (Buffy, Angel, Firefly...) in je bila posneta med famozno stavko piscev v začetku letošnjega leta. Ima samo tri 15-minutne dele in na internet je bila dana brezplačno.

Ponujena je bila s pomočjo storitve Hulu. Če slučajno ne poznate - Hulu omogoča brezplačno gledanje znanih serij (Simpsonovi, Battlestar Galactica, Family Guy, American Dad, Arrested Development, itd.) v visoki kvaliteti preko interneta povsem legalno, zaslužki pa so iz reklam. Zaenkrat je na voljo samo v ZDA, ampak pri seriji, ki jo omenjam, je bilo izjemoma možno gledati tudi iz drugih držav.

Tu pa pridemo do nadvse čudaškega problema. Ko sem si želel kmalu po izidu ogledati prvi del, sem se že udobno namestil v stol, posnetek se je začel igrati in streamati v ozadju, potem pa je bil po slabi minutki prekinjen. Refreshal sem page in ugotovil, da me je vrglo z wireless povezave. Po odhodu na WC sem se ponovno povezal, odgovoril nekaj frendici na MSN-ju in spet odprl posnetek, ki se je začel znova nalagati. In crknil na približno istem mestu že v začetku.

Kar me je začudilo, je to, da me je spet vrglo z wirelessa. Tokrat sem bil malo bolj pozoren in ugotovil, da je povezava izginila, čez čas pa se spet pojavila, torej se je router dejansko resetiral. Vse skupaj se mi je zdelo skrajno čudno, zato sem Hulu za kake pol urce pustil pri miru, internet je ta čas deloval brezhibno. Potem sem se vnovič odpravil gledat posnetek in cela štorija se je ponovila.

Kmalu se mi je pridružil še cimer, prav tako človek z dobršno mero IT znanja, ki je najprej mislil, da ga zajebavam, ko sem mu razložil situacijo in demonstriral problem pred očmi, pa je bil enako začuden. Za nameček sem tudi danes, en teden po tem dogodku (hotel pogledati drugi del :D), vse SPET uspel ponoviti v prvem.

Bom dodal še par podrobnosti, da boste lažje razumeli. Gre za 10/1 Mbit povezavo pri Amisu, wireless router je obenem tudi modem (Thomson SpeedTouch 780). Na linku smo trije, pa je vse povsem stabilno in router se ne sesuva, tudi če ga zabijemo s torrenti. To se mi zdi dovolj prepričljiv argument, da odpade nestabilnost hardvera kot vzrok problema, saj je tovrstno streamanje precej omrežno nezahtevno (koliko vem, Hulu ne uporablja nikakršnega P2P-ja, tako da je vse skupaj čisto običajna TCP seja).

Če bi ugibal (ampak tole je REEEEES long shot), mi pade na pamet samo to, da bi recimo Amis vmes analiziral promet na zahtevo Huluja in prekinjal povezavo. Glede na to, da je naprava od njih, bi bilo tehnično izvedljivo, da jo nadzorujejo na daljavo, ampak takšno nadzorovanje bi bilo precej škandalozno, pa tudi Hulu bi lahko dosti bolj trivialno izvajal povsem efektivno blokiranje na podlagi IP rangeov, tako da je precej neverjeten vzrok.

Se slučajno to še komu dogaja oz. bi imel kako smiselno razlago?
Meni je trenutno jasno približno toliko kot Avstralcem v End of the World (WTF mate?).
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
  • spremenil: Matek ()

preem ::

to bi pa bila grda poteza amisa in bi resno ogrozila njihov ugled, ampak preden delaš take obtožbe je treba stvar raziskat do potankosti.

praviš, da je omejeno gledanje zgolj na ZDA, razen za omenjeno serijo. možno bi bilo, da njihova zaščita ni sto procentna in ti oni prekinjajo povezavo. čeprav ni enostavno, bi lahko sfloodali tvoj ruter in povzročili reset.

ker je zadeva zelo maloverjetna, moraš prvo stestirat z drugim ruterjem na isti povezavi, potem pa še isti ruter na drugi povezavi. hardwareska napaka se zdi še najbolj verjetna.

Jst ::

Meni se to zdi, kot da ima router firewall, ki ob določenem zaporedju/dogodku paketkov, ugotovi, da te nekdo dos-a/"nekaj pač" in prekine povezavo za nekaj minut. Long(est) shot, probably....

Kaj pa, če se povežeš s kablom na router?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Ted ::

Znana napaka na routerjih speedtouch, na Amisu pravijo da bo nov firmware popravil zadevo. Kdaj bo izšel je pa drugo vprašanje, osebno ga čakam že vsaj eno leto. Meni prekine ko hočem pogledat prenos nogometa preko siola. Rešitve kolikor vem ni.
Mah...

Jst ::

Točno, moj sosed ima podobne probleme s tem Thompsonom. Sicer ne vem kaj dela, ampak pravi da mu večkrat prekinja povezavo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Ted ::

Ne mešat slabe linije s to napako predvajanja media player streama (pa še to samo tistega od siola in podobne). Meni se je router prej resetiral na nekaj dni, odkar pa je Telekom položil kable v zemljo pa traja tudi po mesec dni predenj se resetira, število napak pa je minimalno.
Mah...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

A1 xDSL (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Omrežja in internet
1293159515 (11382) kixs
»

Internet - nevihta večni problem

Oddelek: Omrežja in internet
121282 (936) Ted
»

Problem wireless povezave

Oddelek: Pomoč in nasveti
192121 (1774) teedy
»

Disconnect vsako minuto do dveh za 5-10s

Oddelek: Omrežja in internet
452983 (2139) mgermo
»

Prekinjanje ADSL povezave

Oddelek: Omrežja in internet
252059 (1507) Ch4N93

Več podobnih tem