» »

Stanovanjski problem

Stanovanjski problem

strani: « 1 2 3

shock ::

Živjo,
"Zadnje Äćase" opaĹžam, da se po Ljubljani lepo gradijo novo poslovno stanovanjski objekti. V tem primeru bi Äćlovek rekel: "super konÄćno se kaj dogaja", ampak na Ĺžalost ugotoviĹĄ, da je cena 1 m2 okoli 2,7 - 3,7 k€ 8-O. Zdaj sem se zaÄćel spraĹĄevat, kaj se za enga vraga tukaj dogaja? Kako lahko ena 2 Slovenca (npr moĹž in Ĺžena) s povpreÄćno plaÄćo prideta do takega stanovanja?!? Mislim da je ta misija tudi nemogoÄća za recimo 2 inĹženirja z dobro plaÄćo npr 1200 € na mesec. Vzamemo za primer, da bi si hotel s partnerko (kao oba 2400 € skupnega meseÄćnega prihodka) kupiti stanovanje za ene 60 m2 nekje okolice Ljubljane po 2500 €/m2, in to mi pride 150 000€ + ĹĄe ene najmanj 30 000€, da opremim tako stanovanje in tako pridem do 180 000 €. ReÄćemo ĹĄe da vzameĹĄ kredit za dobo 15 let kjer moraĹĄ najmanj preplaÄćati tak kredit za 50% v danaĹĄnji vrednosti bi mi priĹĄlo tako stanovanje 270 000 € za dobo 180 mescev kar bi mi znaĹĄalo 1500€/mesec. Od 2400€ bi mi ostalo ĹĄe 900€ za preĹživet. ÄĆe pa ĹĄe raÄćunamo, da rabiĹĄ ĹĄe najmanj en avto + zavarovanje za avtomobil + bencin (dizel) +stroĹĄki stanovanja + obleke da lahko greĹĄ v sluĹžbo dokaj normalno obleÄćen+ to + ono + .... + davki za neumnosti, ugotoviĹĄ, da lahko na tak naÄćin samo ĹživotariĹĄ iz dneva v dan. Potem pa naĹĄa predraga vlada spraĹĄuje zakaj je taka majhna rodnost v Sloveniji?!?!#%&!?%$# Saj se ne Äćudim, da smo Slovenci tako zafrustrirani in delamo samomore, ker ugotovimo da ne morejo vse to skupaj sfolgat. Ĺ˝alostno je to da ĹĄe tisti, ki imajo malo viĹĄjo plaÄćo od sivega povpreÄćja ne morejo priti do stanovanja. Ĺ˝alostno je da v tej skoruptirani Sloveniji pridejo naprej samo tisti s statusom VIP.

Na Ĺžalost s partnerko nimam takega prihodka kot sem zgoraj dal primer, tako da nakup stanovanja za naju dva je samo ena velika utopija. Vse skupaj je samo ena velika farsa in Äćlovek v Sloveniji ugotovi, Äće delaĹĄ poĹĄteno ne prideĹĄ poĹĄteno. No Äće kdo tukaj od vas rabi kakega Äćloveka za mutne posle se javim, kajti tako kot sam delam ne bom priĹĄel nikamor.

Lep pozdrav,
trenutni ĹĄe poĹĄten delavni drĹžavljan Slovenije
  • spremenil: shock ()

bluefish ::

Prekmurje :).

zee ::

Krasni novi svet izven Slovenije.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
thorin: Dual Xeon E5-2630v3, 32 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 1080

mesoreznica ::

Sam imam plačo cca 1300€ skupaj z malico in prevozom. Za najemniško stanovanje odštejem cca 300€, za prevoz do službe in nazaj cca 200€, za ostale stroške še 100€, če prištejem še kredit za rabljen avto, hrano, nakup oblačil in ostalih potreb.. + nekaj še na stran dajem za prihodnost sem takoj brez denarja. Kako do svojega stanovanja v Lj prit je tudi meni uganka. Malo sem razmišljal da bi kaj iskal tam proti naši štajerski in se vozil v Lj.

LP
Gigabyte UD3P, E8500 @ 4.5 GHz , HD4870-X2, 4GB ram (Xtreeme Dark),
WD Velociraptor, LC Legion-X

kixs ::

Samo kot opomba, rodnost se je letos dvignila za 4.3% in je najvisja po petnajstih letih. Torej nam dejansko ne gre tako slabo.

Se pa strinjam z oceno kako do svojega stanovanja. Predvsem moras prilagodit stroske in nacin zivljenja svojim prihodkom. Glede na svoje zelje, moras se bolj "zategnit pas", da bos kaj prihranil.

Meni trenutno v LJ ostane cca polovica mesecne neto place na letni ravni stroskov (vkljuceno cisto vse kar je mozno - npr. avto zavarovanje, dopusti...)

lp
Iscem/kupim/menjam stare racunalnike tip 286, 386, 486, Pentium in
njihove komponente (letnik 1990 do 1999). Vec na ZS

rfmw ::

Dobrodošel v sanjsko deželo Slovenijo.
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

strictom ::

Kje pa piše da morš ravno v Ljubljani živet? Ko bo folk nehal tako silit v prestolnico bodo pa cene padle. Tukaj na koroškem je od kolega familija kupla 200m^2 hišo z 1000m^2 parcelo za 100k€. Na super lokaciji se ve.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: strictom ()

kopernik ::

>Kako lahko ena 2 Slovenca (npr mož in žena) s povprečno plačo prideta do takega stanovanja?!?

Težko, prestolnica je pač draga. Ostane najem ali pa selitev nekam izven. Npr. prek stanovanjskega sklada je bilo možno na zadnjem razpisu (dec. 2007) dobiti nova trisobna stanovanja za malo več kot 100k evrov - v Postojni, Novem Mestu in Mariboru. Tam nekje 1250€/m2. Meni se ne zdi tako slaba cena za novogradnjo.

Seveda je tudi 100k velika cifra, ker ti nobena banka ne bo dala stanovanjskega kredita v 100% vrednosti stanovanja (tudi če imaš plačo 3000€), zato je potrebno nekaj privarčevati. Recimo enih 20k. Ali pa vzeti kak bolj neugoden kredit poleg stanovanjskega ...

Super Sonic ::

"V tem primeru bi človek rekel: "super končno se kaj dogaja"

Ja, ampak prav si zares bi si človek rekel kaj takega. Na žalost, ampak res na žalost, pa se ne dogaja prav nič posebnega. Še en dokaz več, kako zelo umetno je zastavljeno vse skupaj.

Sama zgodba, je zgodba tisočih, vseh tistih, ki nimajo staršev, da bi jim pomagali. Če hočeš sam kaj konktretnega narediti je potrebno v "ogenj po žerjavico" ali po drugi strani z glavo v zid.

Če starši ne (Z)morejo pomagati, potem si sam ugotovil, da ti, na dane razmere, zaslužiš premalo. Rešitev je načeloma več, vendar so vse krute ali pa bolj ali manj nerealne. Eno je, da probaš zaslužiti več, drugo je, da se nekako zapufaš, zadaneš na lotu ali enostavno ostaneš v najemu ... kakšne "easy way out" pa vseeno ni.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Barakuda1 ::

Če starši ne (Z)morejo pomagati, potem si sam ugotovil, da ti, na dane razmere, zaslužiš premalo. Rešitev je načeloma več, vendar so vse krute ali pa bolj ali manj nerealne. Eno je, da probaš zaslužiti več, drugo je, da se nekako zapufaš, zadaneš na lotu ali enostavno ostaneš v najemu ... kakšne "easy way out" pa vseeno ni.


Zato pa se kriminal splača, sam ujet te ne smejo >:D :P

Super Sonic ::

"Zato pa se kriminal splača, sam ujet te ne smejo >:D :P"

NI res. Sva se s kolegom enkrat zajebavala in naredila scenarij: oropaš banko, skriješ denar, se predaš, greš sedet, vmes zaradi obilice prostega časa, polnega trebuha, toplih oblačil in rednih zdravstevnih pregledov diplomiraš (lahko tud dvakrat, odvisno kolk časa sediš), prideš ven, odpreš podjetje,... naprej pa rajš ne bom govoru... Anyway, lahko te tud ujemejo - tistih par let že odsediš. :)

Pa še ena okoli kredita: v bistvu je ena sama žalost. Brat od družinskega kolega dela v skladišču, plače dobi vsak mesec okol 850€, ko je prišel na banko vprašat za stanovanjski kredit, so mu pa rekel, da ga dobi lahko največ za okoli 15 let v znesku 30k. Bojda mu podjetje tako slabo odvaja vse prispevke oz. z drugimi besedami, večino plače mu prikažejo kot varjabilni del. Samo tole bi jim lahko rekel (kar vsem skupaj; podjetju, banki in državi): SOD OFF.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

V-i-p ::

Kolega je v Kranju, na nič kaj posebni lokaciji kupil sicer novo stanovanje, ampak pazi to: z ženo skupaj sta se zakreditirala za 1000 EUR mesečno, naslednjih 15 let. Stanovanje? Ne hvala. Rajši imam svoje lepo stanovanje v najemu, pa plačujem tistih 400 EUR z stroški vred in to sredi Ljubljane, v grob tako ali tako ne bom odnesel stanovanja, niti ga ne bo kolega, če tudi bo lastnik, enkrat, nekoč. Če bo...
Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Super Sonic ::

V-i-p - tako gledaš ti.

V bistvu bo pa kolega zaradi svojega odnosa do življenja uspel svojim otrokom omogočit vsaj osnovno, človeku dostojanstveno življenje. Če bi vsi razmišljali tako, potem te teme danes ne bi bilo. Takšne ljudi je za spoštovati - vsaj tako jaz mislim.

ps
To, da greš zvečer spat z mirno vestjo, tudi nekaj šteje.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

V-i-p ::

Super Sonic: res? Pa si ju predstavljaš v teh časih, da samo eden izmed njiju izgubi službo? Kaj bo pa potem, ko bo celih 1000 EUR kredita na ENI osebi, brez stroškov, brez hrane in brez tega, da bi dal DVEMA otrokoma kaj v usta? Jaz si ne upam it tega, ti pa le, nikomur ne branim :)
Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

zee ::

+1

+ ko gres v penzijo, ravno odplacas kredit... "zivel sem pa le" press
+ ce odplacujes kredit za stanovanje, se zelo tezko odlocis za selitev v drugi kraj
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
thorin: Dual Xeon E5-2630v3, 32 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 1080

shock ::

Saj ni to da bi živel na veliki nogi ampak bodite pa le malo bolj realni. Razložite mi kako lahko mladi par v Sloveniji si privošči stanovanje in kam bodo dali otroka? Le malo povprašajte koga če bi dal stanovanje v najem mladi družini z otrokom. Boste videli da večina najemodajalcev se na velik lok izogibajo take družine, kajti v primeru da ta družina ni spodobna plačati najemodajalcu za mesečno najemnino jim bo skočila v pomoč sociala, kjer bo najemodajalcu prisilila da oddaja tako stanovanje zastonj!

V-i-p ::

Ne govori traparij...
Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

shock ::

Vem, ker je sodelavec je oddajal najem stanovanje v CE in imel mlado mamico, ki se je ni moral nikakor znebit.

djordjevic ::

Z dekletom sva imela neverjetno srečo - trisobno stanovanje - 72 kvadratov plus parkplac in pokrita garaža, novogradnja, Slovenska Bistrica, 87k evrov. Mirna soseska, prometna lega super, mesto dovolj razvito, da ima večino stvari, ki jih potrebuješ. Priporočam. :)

V-i-p ::

shock: res je lahko sodelavec z njo imel probleme, ne rečem... ampak prej ko slej takega spraviš ven, da bi te pa sociala prisilila, da moraš družini oddat zastonj stanovanje, je pa bullshit...
Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

shock ::

Ne, ker ti ne smeš osebo vrč na cesto, kajti s tem ogrožaš njegov socialni obstoj. Pozanimaj se pa boš videl.

kopernik ::

No, iz lastnih izkušenj lahko povem, da tudi z otrokom dobiš stanovanje v najem. Sicer precej težje, ampak se da. Lastniki se pa zoprnim situacijam izognejo preprosto tako, da ne dovolijo prijave stalnega bivališča (na katerega je po naši zakonodaji vezano precej pravic). Tako nas je velika večina podnajemnikov še kar prijavljena pri starših, čeprav živimo 100km stran. Kar je izjemno zoprno, zato tudi vsi "bežimo" v nakup lastnega stanovanja.

Če bi bile te zadeve urejene podobno kot v tujini, kjer se sklepa najemne pogodbe za 10 in več let ter so pravna razmerja bolj urejena (pri nas je 90% oddaje na črno), potem bi se verjetno tudi družine bolj odločale za najem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

opeter ::

Trenutno edina realna možnost: delo na daljavo.

Ostaneš doma ( v svoji vasici, ali kjerkoli že si) pri svojih starših v stanovanju. Stroške si delite (voda, elektrika, vsakodnevni nakupi, vzdrževanje/obnova hiše itn.)

O nakupu stanovanja, kaj šele o novogradnji pa raje ne razmišljaš.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Super Sonic ::

"Pa si ju predstavljaš v teh časih, da samo eden izmed njiju izgubi službo?"
In zakaj bi kdo od njiju izgubil službo? A ti veš, da te lahko jutr avto povoz, pes ugrizne, avion nate pade, lahko se zastrupiš s hrano, lahko dobiš aids, lahko... mislim, kako lahko sploh živiš? A si skoz doma?

"+ ko gres v penzijo, ravno odplacas kredit... "zivel sem pa le""

Ja v bistvu pustiš vsaj stanovanje. V nasprotnem primeru (najem) še tega ne.

"+ ce odplacujes kredit za stanovanje, se zelo tezko odlocis za selitev v drugi kraj"

Zakaj?

Sicer sem pa govoril o kreativnosti ljudi. O drznosti. Če si upaš, dobiš in imaš.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

shock ::

Ja delo na daljavo je lepa stvar samo v takem primeru če nimaš nekih skoraj vsakodnevnih sestankov ali pa da nimaš terenskega dela za odpravljanje napake itd. To je spet odvisno kakšno delo imaš. Recimo jaz vidim da delo na daljavo pride upoštev predvsem programerjem, recimo nekateri kjer razvijamo kakšne tehnične rešitve je treba tudi ogromno delat v laboratorju, kajti doma si ne moraš privoščit laboratorij v vrednosti par mio €.

V-i-p ::

Super Sonic: lej, veš v kakšnih časih živimo? No, predstavljaj si, da danes mlad par, ki ima dva otročka vzame kredit za stanovanje. Odplačevala ga bosta 15 let, po 1000 EUR na mesec. Veš kaj je petnajst let? V tem času se lahko zgodi boga in pol... Stanovanje le ni avto, če ti zagusti, ga pa prodaš. Jaz recimo veliko bolj mirno spim, ko dobim ven okoli 1200 EUR plače in sem v stanovanju, kjer plačam s stroški vred okoli 400 EUR. Če izgubim službo in v nuji najdem službo za 800 EUR na mesec, bom lahko še vedno šel ven in vzel cenejše, ali če dobim še boljšo službo, prav tako grem ven pa si privoščim dražjega. Tu pa ko enkrat kupiš, kupiš... saj ne rečem če bo, ampak kaj pa če le kaj pride vmes? Grdo rečeno, ampak hipotetično, kaj pa če recimo čez pet let njegova punca, ki prav tako da svojo polovico umre? Kaj bo potem? On bo še zmeraj moral plačat 1000 EUR kredita, poleg dveh otrok, ki bi najbrž rada kaj pojedla ;) Mogoče res narobe razmišljam, samo jebiga, jaz živim zase, ne za druge in ne za naprej, kar je pri moji varijanti precej bolj fleksibilno kot pri kolegovi... da ne govorimo o tem, kaj pa če čez pet let dobi priložnost nore in veliko boljše službe v Mariboru? Se bo iz Kranja vozil vsak dan tja pa nazaj, samo zato ker je tam stanovanje? No vidiš, jaz bom lepo dal lastnici odpoved, spakiral in odšel na boljše...
Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

djordjevic ::

Ima vsak pravico do svojega mišljenja, jasno. Ampak misliš, da stanovanja pa ne prodaš, če zagusti, al kaj?

Super Sonic ::

"lej, veš v kakšnih časih živimo? "
Ne, ampak ti dovolim, da poveš, razložiš in še kaj. Resno. Me zanima.

"Veš kaj je petnajst let?"
Kaj pa je to? DA v petnajstih letih prideš do LASTNEGA! stanovanja (in živiš kot človek (beri - pomoč od doma)) je čist ok. Meni je to čist ok.

Sicer pa ves primer, ki si ga opisal - obstaja vedno in povsod. Razlika je samo kdo se z njim sooča. Sposoben človek, ki zaupa vase in ljudi okoli sebe ali pa, lepo rečeno, razvajena napačno vzgojena rit, ki se boji vsega. Še samega sebe. Službe pa so takšne kot so. Zadnič mi je kolegica iz ZDA sporočila, da je v istem dnevu izgubila in dobila službo. Torej?

Bemtim pa čez državo in njeno politiko, ker v tem "sranju" ne sodeluje in trpinči svoje državljane.

"Mogoče res narobe razmišljam, samo jebiga, jaz živim zase, ne za druge in ne za naprej"
Z drugimi besedami - rabiš samo eno dekle, da boš nehal pisat bedarije :D.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

V-i-p ::

Mam punco, nič bat, pa iz podnajemniškega stanovanja vseeno ne grem za nič na svetu :). Pa tudi poročil se z njo ne bom nikoli. Veš zakaj? Ko bodo mulci, bo tako več koristi od države...
Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

suntrace1 ::

Zato pa tudi nimaš otrok V-i-p. Za otroke pa je kar nujno imeti stalen dom, da se ne seliš vsako leto in podobno. Poleg tega so cene zunaj Ljubljane in obale mnogo bolj dostopne.

djordjevic ::

Sicer pa, ne razumem attituda, da z veseljem daješ 400 evrov na mesec za podnajemniško stanovanje. Raje bi primaknil še 100 evrov in bi imel svoje stanovanje - akoravno bi bilo dejansko izplačano šele čez 15 let. Misliš, da so naši starši bajte na keš gradili? Prav tako so imeli kredite. In zdaj lepo živijo na svojem, prav nič jim ne manjka. Ker, oprosti, pri nas najem-scena ne bo nikoli tako razvita, kot je na zahodu. Če je tako zaradi 'hočem imeti svoj plac' mentalitete, so be it. Meni se pač zdi 400 evrov mesečno dajat nekomu za kredit za avto in stroške metanje denarja skozi okno. Sicer pa, vsakomur svoje. Samo ne mi jamrat, da se ne da. Ker se da.

Edit: dodani zadnji dve povedi

Zgodovina sprememb…

V-i-p ::

Prav. Vsakemu svoje. Mogoče tako gledam tudi zato, ker vem kaj se je kolegu zgodilo... Živi, dela, diha in serje samo zato, da lahko stanovanje plačuje, ki ga je (nekoč) tako idealna družina kupila na kredit... Še dodatek: kje pa piše, da bosta recimo čez deset let sploh še skupaj, recimo, hipotetično? Kredit je pa na njegovo ime, samo vsak po 500 EUR plačata...
Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: V-i-p ()

Super Sonic ::

"Samo ne mi jamrat, da se ne da. Ker se da."

Da se večina stvari. Naprimer, ta kolega (ki dela za 850€) je vseeno vzel kredit (punca je vzela večino potem), 80k€. Kupila sta stanovanje v Kranju (45kvadratov, 1,5-sobno), mesečni obrok je 550€ (ne vem za kolko let). Skupen priliv v hišo je 2000€. Od Kranja do Ljubljane je 20 minut, ostalo računajte sami.

So pa primeri, ko enastavno ne gre. IN tam bi morala država pomagati. Na vse možne načine. Staršev in otrok si pač ne moreš izbirat, in četudi si sam zelo sposoben lahko v naši deželici (pre)hitro obupaš.

"kje pa piše, da bosta recimo čez deset let sploh še skupaj,"
Ne piše nikjer. Kje pa piše, da boš ti jutri živ? Kje pa piše, da boš v petek, 11.01.2021 še živ? NIkjer. Pa me zanima: Kako si sploh upaš živet? Kako se ti sploh da delat, seksat, sončit, musko poslušat, če pa ne veš, ali boš jutri še živ?
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

V-i-p ::

Super Sonic, vse kar hočem jaz povedat je to, da se pač v teh časih pri nas osebno ne bom šel vezat na eno lokacijo, na eno stanovanje, na eno punco, ker nikoli ne veš... kot sem rekel, vsakemu svoje, hvala bogu, jaz pač tako mislim, jebiga :) in ja, ko praviš, kako pa vem, da bom čez pet let še živ? Vidiš, točno tako :) Zato pa jaz živim zase in danes, ne za pet drugih in čez petnajst let... tisti, ki še vedno tako razmišljate "bom vzel stanovanje, se bom pretegnil, bom vse nardil da ga bodo enkrat moji otroci mel" ste zame smešni, sorry...
Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

djordjevic ::

Stanovanje za otroke? Bodi resen, no. Če bo vse po sreči, bom stanovanje čez 10 let prodal in užival v montažni/pasivni hiški (odvisno od razpoložljivih financ). Če bo šlo še bolj po sreči, bom stanovanje obdržal (za otroke :)) in hišo prav tako postavil na kredit, kot sem kupil stanovanje. Če si človek ne postavi ciljev, tega, jasno, ne more doseči. ;)

Zgodovina sprememb…

WarpedOne ::

Kdor s svojo plačo ni zadovoljen, naj si poišče bolje plačano delo.
A da ga ne dobi? Smola. Tudi nismo vsi "mister univerzum".
How do you know what you don't know?

Super Sonic ::

"ste zame smešni, sorry..."

Stari lej. Ni fora v tem kar si ti zdej pogruntu. Samega sebe preživi še največji retard v državi. Resno. Nisi odkril nobene tople vode. Malo se zamisli nad tem kdo bi bil smešen, če bi imel 2 miljona folka v državi, ki bi razmišljal tako kot ti. Kdo bi bil smešen VIP?

Ti (nemarno) izkoriščaš sistem zato, da boš izsmrdel svoje življenje. In pri tem misliš, da si dober. Žal, pa si en navaden parazit v sistemu, ki otežuje delo ljudem, ki so bolj sposobni od tebe, želijo več in, predvsem, ne zatirajo notranjega čuta. Tvoja starša sta ga imela, ker če ga ne bi, te ne bi bilo. Ti si ga zatrl (dobra vzgoja, ni kej rečt) in zato novega VIPA ne bo. Ampak ne samo to. Zato ker VIPA ne bo, bo še mladi shook v težavah.

In kriminalno se mi, že od nekdaj, zdi, da sistem podpira takšne kot si ti.

Pa reč kar češ, tako je.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Tomi ::

Vsakemu svoje, kdo želi, pa naj se zaradi mene preseli na Koroško, Dol pri Litiji ali pa Poljansko dolino. Dejstvo je, da obstaja veliko služb, ki so zaradi majhnosti vezane na prestolnico in ne poznam veliko ljudi, ki delajo po 9 ur dnevno in so se pripravljeni potem še vsak dan nadaljnih 30 let v vsakem vremenu in vseh razmerah dobro uro voziti domov.

Res je, da obstaja veliko krajev, kjer je prevoz časovno recimo toliko kot iz enega konca Ljubljane v drugega (okolica Vranskega je čudovita, Kranj tudi ni tako slab - primestja, ne samo mesto), ampak enim pač ustreza življenju v mestu.

Sam si ne znam predstavljati, da bi delal nekje na Štarejskem in živel pri starših. Ali pa v lastnem stanovanju nekje blizu. Res je, da mi stroka in osebne preference, kje bi delal, niti razen Ljubljane ne ponujajo ustreznega delovnega mesta, ampak sem po drugi strani pač pripravljen plačati ceno (torej najemnino) za življenje v Lj. Imam sicer srečo, in imam res lepo, novo (z vsemi komoditetami) stanovanje na odlični lokaciji, hkrati pa 10 minut z javnim prevozom do mesta (pa še ta ustavi v neposredni bližini).

Pač, enim paše mesto, drugim podeželje in periferija, in kdor je vehemetno kritiziral, da so za situacijo krivi ljudje, ki nesmiselno bežijo v mesta, naj pogleda z druge plati. Vsi tudi ne morejo živeti na vasi in v manjših mestih.
metrodusa.blogspot.com

kmetek ::

"Samo kot opomba, rodnost se je letos dvignila za 4.3% in je najvisja po petnajstih letih. Torej nam dejansko ne gre tako slabo."

Na račun drugih narodnosti?

drugače pa višje plače višje plače višje plače in še 1x višje plače......pri meni je tudi stanovanje utopija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

borchi ::

> Na račun drugih narodnosti?

ne. zdaj imajo ljudje otroke tam okrog 30. leta. torej imajo sedaj otroke generacije druge polovice sedemdesetih (ki so bile daleč najmočnejše).
l'jga

jype ::

suntrace1> Za otroke pa je kar nujno imeti stalen dom, da se ne seliš vsako leto in podobno.

Kdo je pa to rekel? Z otroci tako komplicirate, da je joj.

Saj ni treba, da po vasi letajo bosi, nagi in lačni, ampak v vato zavit in spravit v klet jih pa tudi ni treba. Pravzaprav je zadostna količina vašega časa, ki ga preživite z njimi, precej bolj pomembna kot to, da so materialno popolnoma preskrbljeni.

nicjasno ::

Pozabljate, da se je dosti his zgradilo v dobi najvecje inflacije v koncu 80-ih let, kjer so bili krediti smesno poceni. Takrat ni bila nobena umetnost zazidat novo veliko hiso. Danes je to povsem drugacen izziv.

Popolnoma se pridruzujem V-i-P-ovem mnenju. Najem je resitev. Zakaj?

Otrokom stanovanja ne bos zapustil, oz. jim ga bos zapustil po svoji smrti. Najverjetneje bos umrl takrat, ko bodo tvoji otroci ze imeli druzino in ziveli na svojem. Takrat je vseeno ce jim ga pustis ali ne.

Imas dosti manjse stroske, za dosti vecje stanovanje. V stanovanju s 45 kvadrati ne mores normalno zivet z otroci, ker je enostavno premajhno. 70+ pa lahko druzina z dvema otrokoma komot zivi za enake ali manjse stroske. Dokler se kot najemojemalec obnasas kot dober gospodar in redno placujes najemnino te najemodajalec ne bo dal na cesto ampak bo srecen da si not.

Najem sploh ni slaba stvar, drugo pa je slovenska miselnost, da imamo obcutek da nekomu z najemnino placujemo kredit za avto. Ampak to je ze osebni ego problem posameznika. Normalen clovek se s tem ne obremenjuje.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

djordjevic ::

Hiša, kjer živijo moji starši se je gradila kar lepo konec 60-ih let, zato zgodbice o hiperinflaciji lepo prihrani za koga drugega. Največ stanovanjskih 'krivic' se je zgodilo kar v času presvitlega Jazbinška in njegovega čuvenega zakona, ko se je stanovanje dejansko dalo kupiti za denar, s katerim si danes še malo boljše lope ne moreš postavit. Vseeno je, ali daje najemodajalec denar od tvoje najemnine (kot je nekdo lepo povedal, 90% tovrstnih razmerij se dela na črno) za kredit za avto ali ga zagoni za živila ali pa v kazinoju. Sem bil dovolj časa najemnik in na srečo nisem več. Pa ti povem, da mi je v veliko večje veselje živeti na svojem, v jako prostornem stanovanju, kot prej, ko sem se v Ljubljani bohotil v eno malo večji sobi in primerjalno gledano, sem prišel skozi samo malenkost ceneje. Se pa lahko tako vprašamo. Recimo, da se srečamo čez 25 let. Eni veselo živite v najemniških stanovanjih in ste prepričani, da ste zadeli terno, ostali zapufanci pa bomo (barring any unforeseen events) kredite odplačali in si dejansko v življenju kaj ustvarili. Kdo je dolgoročno gledano na boljšem? Nikakor nočem pavšalno sklepat, ampak si drznem trditi, da večina najemnikov najbrž razlike do kredita ne daje v kasico prasico, ampak zajema življenje s kanček večjo žlico. Me lahko komot popravite in se bom posipal s pepelom, ampak vse življenje plačevati najemnino se mi zdi metanje denarja skozi okno. My 5 cents.

nebivedu ::

Osebno si namesto stanovanja (ali najetega ali lastnega) postavim za tisti denar hišo izven ljubljane in se z avtom vozim do službe. Vožnja me ne moti (celo pogrešam jo odkar sem se preselil v Črnuče - tudi v hišo).

Cena starejše hiše z zemljo izven ljubljane je nižja kot dvosobno stanovanje v ljubljani.

V-i-p ::

Tako kot je nicjasno rekel... pri nas se še vedno vidi "balkanska" mentaliteta... ljudje, pejte malo ven, v tujino... pa ne samo na Hrvaško, malo dlje, pa boste videli... Ljudje živijo zase, za danes, za svoj blagor, jebe se jim kaj bo čez dvajset, petindvajset let in prav je tako. Jaz bom gledal kako si bom zase postlal, ne kako bom postiljal zase, za svoja dva smrkolina pa še za njihovi dve bejbi zraven, lepo prosim no :)
Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Karaya 52 ::

V-i-p; motiš se, če hočeš dokaz samo poglej kako (kje) varčujejo. Jasno, več kot ti ostane več lahko zapraviš in hrati več vložiš, zato si mogoče dobil tak občutek. Živeti za trenutek je stvar manj razvitih držav, v to jih prisilijo nizki dohodki.

shock> Žalostno je da v tej skoruptirani Sloveniji pridejo naprej samo tisti s statusom VIP.

Verjemi da je dosti takih ljudi. Več ljudi ko spoznavam v večjo malodušje zapadam. Starši jim zrihtajo stanovanje, letujejo v tujini kjer imajo vikende... Ko sedim poleg njih in se pogovarjajo o najemu jahte pa ne vem ali se naj jočem ali smejem. Še bolj tragikomično je, ker te nihče ne (noče?) razume. Skratka, edino rešitev še vidim v tujini, zgubil ne bom ničesar, stanovanje v LJ? Utopija, vsaj za mene.

Super Sonic ::

"Najem sploh ni slaba stvar, drugo pa je slovenska miselnost, da imamo obcutek da nekomu z najemnino placujemo kredit za avto. Ampak to je ze osebni ego problem posameznika. Normalen clovek se s tem ne obremenjuje."

Takole bom zapisal - je res, se strinjam. Nikjer ne piše, da je edino stanovanje merilo uspešnosti in da, če si v najemu, ne moreš spodobno (pre)živeti in otrokom privoščiti dober študij, itd.

Druga stvar pa je, kako to izgleda v realnosti. Večina ljudi ne oddaja stanovanja za 50 let v naprej. Niti za 40,30,20,10, pravzaprav so redki primeri, ko ti lastnik lahko zagotovi 5 letni najem. Iz izkušenj lahko povem (sam sem se zaradi staršev, ki (so) razmišljali tako, selil 9x) ... bom skrajšal in povedal, da na otroka to ravno ne vpliva blagodejno.

Imeti stanovanje, hišo, je varljiv občutek varnosti. Se strinjam. Ampak. Kaj ni varljivo? To je vprašanje.

"Otrokom stanovanja ne bos zapustil, oz. jim ga bos zapustil po svoji smrti. Najverjetneje bos umrl takrat, ko bodo tvoji otroci ze imeli druzino in ziveli na svojem. Takrat je vseeno ce jim ga pustis ali ne."

Jaz se pa ne strinjam s tem. Ob predpostavki, da bodo tvoji otroci pravlno razviti in bodo hoteli imeti tudi oni otroke, potem bo ravno to stanovanje, za katerega si ti malo (ali več, odvisno od primera) prikajšal svoje življenje za 15 let, prišlo nekomu zelo prav. Nekomu ne bo potrebno plačevati najema, konec koncev pa bo bolje tudi tvojim otrokom. Seveda, ob predpostavki, da se ne najde v familiji parazit, ki se ne bo hotel več razvijat naprej (in bo ves pameten), potem je pa kriza, ker bo stanovaje "spet" dobila država (ali nekdo tretji, ker bo mali vse prodal).
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

krho ::

Od Kranja do Ljubljane je 20 minut, ostalo računajte sami.

Right. Pred letom, ko sem se še vozil v Ljubljano iz Kranja in nazaj sem porabil v povprečju po 70min+ v eno smer (do Viča) ~30km v eno smer.
Sedaj se vozim na Jesenice 46km v eno smer v povprečju ~45min.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

Super Sonic ::

"Right. Pred letom, ko sem se še vozil v Ljubljano iz Kranja in nazaj sem porabil v povprečju po 70min+ v eno smer (do Viča) ~30km v eno smer."

Zdej mamo pa tunel pa vinjete, tko da gre hitrejš :). Je pa res, da če si šel po stari cesti je znala bit katastrofa. Sicer je pa tvoja pot bila najbolj bizarna od vseh poti čez LJ. saj si, verjetno, vozil čez Celovško?

"Sedaj se vozim na Jesenice 46km v eno smer v povprečju ~45min."

Iz Bežigrada do Viča ja okol pol ure vožnje (v konici, zjutraj). V avtu pač preživimo čedalje večji del življenja, neodvisno od kje se vozimo. Žal.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

krho ::

Da stara cesta, ker nazaj v Kranj se vozit na avtocesto je dodatnih 10km. Na koncu sem ugotovil, da je najhitreje vsaj zjutraj po Celovški potem preko Rožne doline, nazaj pa po obvoznici. Ok, dovolj offtopic.
Gremo ontopic. Sama Lj. se meni ne zdi zanimiva, so pa tudi cene parcel na gorenjskem skočile nekam v višave.
Če imaš srečo od 120€/m^2 gor. ČE pa gremo gledat recimo na Jesenicah v novi stavbi pri rondoju (se vidi iz avtoceste rdeče/rumena stavba) je 1550€/m^2+
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()
strani: « 1 2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

stanovanjski kredit - kaj se izplača? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6616791 (10226) LeQuack
»

stanovanjski kredit brez stalne zaposlitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
659401 (7996) Šimpanz
»

Stanovanje, stanovanje...

Oddelek: Loža
294153 (4152) tomaz-
»

Stanovanjski problem mladih! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
666297 (4897) Mati

Več podobnih tem