» »

Worldwide Developers Conference 2008

Worldwide Developers Conference 2008

Microsoft Exchange ActiveSync na novem iPhone-u

Super Monkey Ball

Snežni leopard

Slo-Tech - Danes se je ob sedmih zvečer po slovenskem času začela največja konferenca za OS X razvijalce WWDC 2008. Kot je v navadi, je konferenco tudi tokrat otvoril začetni nagovor Steva Jobsa, v katerem je predstavil največje novosti, na katerih je Apple delal zadnjih nekaj mesecev.

Kot je bilo pričakovati že iz govoric in izjav različnih Apple-ovih uslužbencev v zadnjih mesecih, je Apple predstavil novo različico svojega iPhone-a, v katerem lahko najdemo GPS čip, podporo za 3G ter boljšo baterijo, s posodobitvijo programskega paketa pa bosta tako novi kot tudi stari model iPhone-a dobila (med drugim) podporo za Microsoft Exchange ActiveSync, WPA2 Enterprise in 802.1X avtentikacijo.



Bo pa novi iPhone tudi cenejši kot je bil ob predstavitvi njegov predhodnik - tako bodo 8 GB model stal 199 dolarjev, 16 GB model pa 299 dolarjev.

Med samim dogodkom so različni razvijalci predstavili tudi cel kup raznovrstnih aplikacij, ki bodo na voljo ob splavitvi App Store-a ali v bližnji prihodnjosti - več o samih aplikacijah si lahko preberete na predstavitveni strani.



Če se je o vsem tem govorilo že dalj časa, pa se o mobileMe vsekakor ni govorilo tako dolgo - Apple je namreč z mobileMe predstavil naslednika že obstoječe storitve .Mac, katerega funkcija je identična že podjetjem dobro poznanim Exchange strežnikom, le da vam celotno storitev ponuja Apple za 99 oziroma 149 dolarjev na leto za individualni ali družinski paket.



Za to ceno dobite 20 (40) GB prostora za elektronsko pošto, galerije, shranjevanje podatkov na Apple-ovih strežnikih (iDisk), vodenje koledar in imenik - vse dostopno tako preko interneta kot tudi preko že obstoječih klientov za Windows (Outlook) ali Mac (Mail, iCal, Address Book). Če čutite potrebo po večjih kapacitetah, pa boste za dodatnih 20 GB odšeli 49 dolarjev oziroma 99 dolarjev za dodatnih 40 GB.



Apple je tokrat prvič tudi uradno načel temo naslednje različice OS X-a 10.6 s kodnim imenom Snow Leopard. Če se je Apple v preteklosti močno posvečal dodajanju raznoraznih novih funkcij se bo z naslednjo različico osredotočil predvsem na hitrost in odzivnost sistema.

Tako bodo razvili novo tehnologijo imenovano "Grand Central", ki bo razvijalcem poenostavila razvoj večjedrnih aplikacij za najnovejše Mac-e z dvo- in večjedrnimi procesorji, vključen pa bo tudi nov jezik Open Computing Language (OpenCL).

Namen OpenCL je, da bi vsak razvijalec lahko dostopal do zaenkrat nekoriščenih ciklov GPU-ja, saj slednjega zaenkrat koristijo le grafične aplikacije, marsikateri razvijalec pa se ne bi branil računske moči, ki domuje v več sto jedrih GPU-jev.

Snow Leopard bo dvignil tudi programsko omejitev količine RAM-a na 16 TB, vključena pa bo tudi podpora za Microsoft Exchange 2007. Izid je napovedan za naslednje leto, kar pomeni, da ga lahko ob predpostavki, da ne bo večjih problemov, pričakujemo na naslednjem dogodku WWDC.

67 komentarjev

«
1
2

3p ::

Predvsem pa v novici dejstvo, da bo $199 cena z naročniško pogodbo... pri nas verjetno kaka Tuš50 varianta.

strictom ::

Za kake Tuš 20/25 še dam 200€.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

zee ::

3G iPhone z vsemi goodie-ji, ki si jih zelim od telefona...ja nic, zdaj pa cakanje, da se zacne najprej prodaja, nato odklepanje...potem pa si ga omislim se jaz (enkrat jeseni bo tako ali tako crknil obstojeci telefon :-/ )
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

destroyer2k ::

Najbol kar me moti pri tem novem iphonu je to da še vedni ima to lame kamero 2.0 megapikselno in še vedno ni podpore za snemanje.

roli ::

Končno iPhone 3G! Je bil že kar nekako čas - na engadgetu so bili zadnje čase že kar malo tećni s tem.

Ko enkrat pride v SLO odklenjen in z ceno 200€ si ga pa morda celo kupim. Ker rabim poceni telefon z wifijem ter touchscreenom. To, da je hkrati še dober mp3 player je samo plus.
http://www.r00li.com

LuGi ::

Ja če bo vzel tisti naročnino..nebo več možna aktivacija prek itunes..posledicno ziphack :)

"Word on the street is that you will not be able to purchase and / or activate a new device via any other method than in-store, thus doing a full 180 on the way the dream team was doing business last time around."

nekikr ::

Ko enkrat pride v SLO odklenjen in z ceno 200€ si ga pa morda celo kupim. Ker rabim poceni telefon z wifijem ter touchscreenom. To, da je hkrati še dober mp3 player je samo plus.

[--------] Če bi bil 200e bi si ga morda kupil...eden tistih, ki zahtevajo vse najboljše za drobiž. Še prva generacija Iphona se ne dobi ceneje kot 350€, pa je že lep čas v prodaji. Glede na cene ostalih proizvajalcev se mi zdi, da bo cena 500e ravno primerna. Bi bilo pa lepo, ko bi živeli v pravljični deželi, kjer bi dal za tak telefon 200e (brez naročnine).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

madviper ::

nekikr sam 500e je definitivno prenizka cena, za telefon ki ima japka logo. Pa še cel kup uporabnih zadev, pa lep dizajn, pa oh in sploh...
I'd like to do something crazy!

Infinity ::

Če bi bil 200e bi si ga morda kupil...eden tistih, ki zahtevajo vse najboljše za drobiž...


Sam Steve Jobs je povedal da bo cena enotna za vse države. To pomeni da se cena 200$ = ~120€ za 8GB in 300$ = 190€ za 16GB ohrani in lahko pričakujemo super telefon za 190€ :D Long live the iPhone 3G and it's cheapness

Gandalfar ::

200 dolarjev je Z narocnino

webstar ::

Confirmed: iPhone 3G will need to be activated in-store; no online ordering

Posted 9 June 2008 @ 3pm in News
advertisement

Our earlier speculation has been confirmed: iPhone Atlas has learned that there will be no iTunes-based activation for the iPhone 3G. Activation will take place at the time of purchase, either at AT&T or Apple retail stores. This apparently means that there will be no online ordering of the new model, which is due to ship on July 11th.

The in-store activation method is the one traditionally used for most wireless phones, though Apple bucked the trend with its first-generation iPhone, offering an in-home activation scheme that allowed users to purchase the devices boxed then activate them later through iTunes.

The shift in purchase policy will likely further mitigate the market for unlocked iPhones, which has already become less important in the wake of worldwide, authorized carrier announcements.

Keyser Soze ::

Jp, dveletnim aneksom pri mobitelu ali simobilu.

Odvisno komu bi potalali licenco. Seveda je verjetno še nekaj časa ne bodo nikomur. Ker se, po uradnih podatkih sodeč, nihče pri nas ni zganil v tej smeri.

So pa pogruntali tile jabolčniki, kaj in kako na področju mobilne telefonije. Samo jim je trajalo še pa še.

P.S.: Bomo šli k T-Mobile na HR?

P.P.S.: Še nekaj. Zakaj ne 3.5G če že mečejo ven novo zadevo? Sem že malo manj navdušen.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

>> P.P.S.: Še nekaj. Zakaj ne 3.5G če že mečejo ven novo zadevo? Sem že malo manj navdušen.

Vprasanje, ce bi omrezja to prenesla in ce imajo vsi ponudniki 3.5G ze. Pa tudi verjetno cena in poraba energije se ni tam.

Keyser Soze ::

Jah, žalostno. Polnilci so danes na vsakem koraku, tkoa da poraba ni tak problem (ponavadi lahko izklopiš to funkcijo če je en rabiš in delaš samo v GSM načinu).

Cena pa tudi en bi smela biti bistveno večja. Pri ostalih mobilnikih kakšnega drastičnega dviga cene zaradi podpore 3.5G ni bilo zaslediti.

Vedno pustijo en grenek priokus. =/
OM, F, G!

Tomcater ::

Upam, da se bojo pri nas nekot dali dobit.

CoolBits ::

Vodafone je že vmes, tako da ga lahko kmalu pričakujemo tudi pri simobilu verjetno :)

snajper_SLO ::

Včeraj pri Keynote ni blo Slovenije not :)
~Q6600 G0 + Mugen ~ ASUS P5KC ~ Crucial 2x1GB D9~
~XFX 8800GTX ~ Logitech G15 ~ MX518 ~ LG 22" Wide~
~Antec P182 EU ~ Logitech X-230 ~ X-Ray Thunder 8~

Gregor P ::

... ravno gledam video na youtube-u, kjer S. Jobs predstavlja telefon in ne morem verjeti, da ljudje vsakič navdušeno ploskajo, ko on omeni kakšno "novost" novega telefona (ki v bistvu ni nobena novost lol) ... reče "ima vhod za normalne slušalke" in publika "juhuuuuuuuuu, yeeeeeeeee", pa žvižga + ploskanje kot na kašni baletni predstavi ROFL ... potem pa še razlaga koliko je UMTS hitrejši od EDGE-a ipd. mislim res ...

... cena je pa zato res konkurenčna, da ne bom samo negativen he he
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

c00L3r ::

iPhone -> Ne hvala, si predrag in premalo funkcionalen
iPhone 3G -> ZELO mamljiva cena in ravno pravšno razmerje funkcionalnost/cena

Za 120€ sklenem takoj 2-letno pogodbo pri Simobilu. Poglejte malo kaj majo v ponudbi za okrog 100€, potem pa še prištejte ceno 4+gb pomnilniške kartice. Prejšnja generacija iPhone je bila predraga in NI omogočala izkoriščanje ogromnega ekrana za GPS navigacijo. Zdaj še samo TomTom, Garmin ali kdo drug spiše en dober program za navigacijo in je telefon praktično popoln. Pa poskusimo pozabit, da ne zna delat z MMS-i, snemat filmčkov, se prosto povezovat z Bluetooth napravami in podobne malenkosti :)

Je pa res da so najbolj nastradali tisti, ki so si pred kratkim kupili iPhone (1) za 400 in več €, saj bo kmalu zgubil okrog 70% svoje cene.

opeter ::

Takšne so cene na Madžarskem:
http://www.xms.nezz.be/apple.php?tk=iph...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

borat ::

iPhone 3G je 3,5G, ker podpira HSDPA:
http://www.apple.com/iphone/features/wi...

darkolord ::

iPhone 3G je 3,5G, ker podpira HSDPA:

Aha in od kdaj je HSDPA 2x hitrejsi kot EDGE?

Za 120€ sklenem takoj 2-letno pogodbo pri Simobilu.

Kaj pa 320€?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

borat ::

Aha in od kdaj je HSDPA 2x hitrejsi kot EDGE?


2,8-krat hitrejši je bil izris strani, ki so ga štopali na enakem mestu in demonstrirali na predstavitvi. Nihče pa ne pravi, da je HSDPA samo 2-krat hitrejši od EDGE.

darkolord ::

Email attachments and web pages load twice as fast on 3G networks as on 2G EDGE networks.

c00L3r ::

Sem jaz prav izračunal, da je cena na Madžarskem 284€? To pa je potem kar več kot dvojna cena v ZDA...

borat ::

darkoloard: saj to ti pravim, ne vem kaj ti ni jasno. V praksi je bilo toliko hitreje, na uradni strani piše da je HSDPA in HSDPA (3,5G) tudi je.

Spc ::

hmm.
Če pa je rekel Steve Jobs, da bo cena tega telefona max 199$ tudi v evropi .. sem gledal celi keynote.
Tako, da bi moglo bit nekje 128€?

:\
 

opeter ::

Sem jaz prav izračunal, da je cena na Madžarskem 284€? To pa je potem kar več kot dvojna cena v ZDA...


Tako je, oz. je celo še dražje.

iPhone 8GB = 52.000 Ft (bruto z davkom), kar je cca. 209 €
iPhone 16GB = 78.000 Ft (bruto z davkom), kar je cca. 313 €

Pretvornik:
http://www.nlb.si/menjalnica
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

darkolord ::

Če pa je Steve rekuuu nooooo! :PP

borchi ::

$199 je cena brez davka 8-)

p.s. a Omega je zaklenu vse iPhone teme zato, da se o iPhone-u smeti temo, ki je posvečena WWDC 2008 in da bo folk še 3 tedne odpirali nove iPhone teme, ker jim WWDC novica (normalno!) ne zgleda kot posvečena iPhone tema?!

briljantno!
l'jga

Blaz90 ::

Ta cena 200 dolarju/euru niti ni tok pomembna za nas, ker to pomeni, da boš moral podpisati pogodbo za 2 leti ob nakupu. (Razn če skleneš naročniško razmerje v tujini.) Seveda je pa stvar lahko okvirna cena, če bo iPhone enkrat pri nas v Sloveniji.

V bistvu pol ostane še ebay/bolha, ali pa neki se govori tudi o "pay&go", kar pomeni, da boš lahko kupu iPhone brez pogodbe, seveda za bistveno višjo ceno, imo okol 500 euru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blaz90 ()

OmegaBlue ::

$199 je cena brez davka 8-)

p.s. a Omega je zaklenu vse iPhone teme zato, da se o iPhone-u smeti temo, ki je posvečena WWDC 2008 in da bo folk še 3 tedne odpirali nove iPhone teme, ker jim WWDC novica (normalno!) ne zgleda kot posvečena iPhone tema?!

briljantno!


Ja ja ja.. i fucked up iPhone 3G
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

urbnzy ::

Sam neki me zanima, ker nism glih točno razumel.
Ko kupiš novga iPhona v ZDA, moraš plačati 200$ (+davek) in nato plačevati naročnino? Ali lahko samo kupiš iPhona za 200$ in ne plačuješ naročnine, tako kot do sedaj in si ga nato shekaš, da je odprt do vseh omrežij? Torej ali je 200$ lahko tudi končna cena.

LuGi ::

Za 199$ bo na voljo samo če podpises pogodbo na licu mesta..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

Keyser Soze ::

Zadeva je lepo vezana na pogodbo. Le to mi ni jasno, kako bodo lahko zaklenili telefone, da ga uporabnik ne bo mogel prodati naprej oz. uporabljati v drugem omrežju, če obstoječa zakonodaja tega ne dopušča.

Baje, baje se že vlagajo tožbe.

In že iz same cene je jasno, da je za vsem skupaj en hud "catch" katerega bomo kmalu spoznali v vsej svoji veličini. Jobs je ena prefrigana podlasica, ki rada obira tiste najbolj naivne.

P.S.: Pustimo se presenetit. MOrda pa ni tako. =D
OM, F, G!

Keyser Soze ::

iPhone 3G je 3,5G, ker podpira HSDPA:
http://www.apple.com/iphone/features/wi...


Katera kategorija? (oz. hitrost)
1.2, 1.8, 3.6 Mbit/s?
OM, F, G!

Gregor P ::

... pa je šla še edina pozitivna zadeva po gobe, namreč cena ... zakaj "laže" koliko stane telefon, če govori o subvencionirani ceni telefona ... najbolje da začnejo še ostali telefonski proizvajalci z reklamami, da so njihovi telefoni pravzaprav zastonj ipd. ... za ene je to morda dober marketing, meni pa se zdi takšno zavajajoče oglaševanj nedopustno :(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

CoolBits ::

Ker bojo ljudje dejansko dobili telefon po tej ceni, seveda preko pogodbe, brez pogodbe ga pa tko al tko niti ne dobiš več... :) No edino rabljeno...
Pa še to se bo lahko aktiviralo samo in direktno v prodajalni, tud iTunes aktivacija odpade...
Kot kaže si bojo pa nekateri operaterji še nekaj več zakasirali za pogodbo, to je to.

preem ::

optimisti, kot da ne veste da je VSE v ameriki 2x cenejš. pa ne zato, ker je dolar tok švoh, ampak je dejansko vse cenej. pol maš kle še carine, pa kaj jst vem kaj še vse... 1$ = 1€ al pa še več včasih. da pa v slo ne bo uradnega prodajalca - hehe upam da znate mađarsko ;)

Keyser Soze ::

DEJANSKO! ga ne bodo dobili po tej ceni.

Ampak pri tebi je tole dojemanje že od samega začetka rahlo zamegljeno, kar se vidi že iz tiste debate o Tuševi reklami.
Po predhodnih izračunih, ki so na voljo po internetu, je tale celo krepko dražji od prve generacije. Le lepše je zapakiran za tiste, ki imajo "long lasting" spomin.
OM, F, G!

borchi ::

> Po predhodnih izračunih, ki so na voljo po internetu, je tale celo krepko dražji od prve generacije.

npr. AT&T bo imel sedaj drugačne (dražje) pakete za iPhone 3G kot pa za iPhone?!
l'jga

OmegaBlue ::

Ja, za 10$ višje na mesec.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

borchi ::

> npr. AT&T bo imel sedaj drugačne (dražje) pakete za iPhone 3G kot pa za iPhone?!

ja. 3G paket ima AT&T dražji od Edge paketa.
l'jga

CoolBits ::


Ampak pri tebi je tole dojemanje že od samega začetka rahlo zamegljeno, kar se vidi že iz tiste debate o Tuševi reklami.
Po predhodnih izračunih, ki so na voljo po internetu, je tale celo krepko dražji od prve generacije. Le lepše je zapakiran za tiste, ki imajo "long lasting" spomin.


Dejansko zgleda, da se spravljaš name in to nima veze s cenami in debato tukaj.
Če misliš, da imaš prav to vsaj podkrepi s kakimi relevantnimi povezavami.

Pri nas bo telefon vsekakor dražji, Jobs pa je govoril o njihovi ceni ob sklenitvi pogodbe... kaj bojo pa operaterji in uvozniki pobirali je pa drugo.

opeter ::

Pri nas bo telefon vsekakor dražji, Jobs pa je govoril o njihovi ceni ob sklenitvi pogodbe... kaj bojo pa operaterji in uvozniki pobirali je pa drugo.


Vidiš, že spet pišeš bedarije. Pri "nas" telefona dejansko NE BO.
Če pa misliš "nas", kot Evropo oz. EU, hja, tudi prav. Za Apple je čisto vseeno, glavno, da bodo obirali folk in dobili smetano.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

CoolBits ::

Kako pa veš, da ga pri "nas" NE BO? Si tudi ti vmes pri kakih skritih dogovorih? :)
Mišljeno je blo za EU drugač ja...
Cena 199 bo itak sam pri AT&T najverjetneje... drugje dražje. Ampak to Jobsa ne postavlja na laž.

Ziga Dolhar ::

Blazno zanimivo, z vidika notranjega trga EU, da si Apple privosci razlicno barvanje posameznih EU-clanic ...
https://dolhar.si/

preem ::

ja kako pa ? a naj bi blo enakovredni nemčiji ali angliji, kjer imajo na desetine miljonov potencialnih strank, pr nas pa par taužent mogoče. nismo zanimiv trg, face it.

PaX_MaN ::

A res? Zakaj pa potem imaš vsaj tri "uradne" vrste štacun pri nas z njihovo robo?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5629972 (25921) PrimozR
»

Mac OS X 10.6 v petek (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
21017878 (12380) ShARk63
»

WWDC 2009 - Apple Keynote (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
17416571 (12464) techfreak :)
»

Apple izdal SDK za iPhone

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
237704 (6206) Zarathustra

Več podobnih tem