»

Tudi nizozemski javni sektor plačal za podaljšano podporo za XP

Krajina iz privzete slike za ozadje v Oknih XP se nahaja zunaj mesteca Sonoma v Kaliforniji.

ZDNet - Danes je torej dan, ko se podpora za Okna XP in Office 2003 tudi uradno zaključi. Microsoft uporabnikom in partnerjem ne bo več nudil novih varnostnih posodobitev in drugih popravkov, podpore in osvežitev spletnih tehničnih vsebin. Vse to je bilo seveda že dolgo nazaj napovedano, vendar številne organizacije, zlasti tiste v javnem sektorju, še vedno niso nadgradile (beri zamenjale) vseh svojih računalnikov.

Microsoft seveda ni neumen in podporo še vedno nudi, a je treba zanjo zdaj lepo plačati. Britanska javna uprava se je tako zmenila za skupni znesek 6,5 milijona evrov za dodatno leto podpore. Zdaj se jim pridružujejo še Nizozemci.

Končni znesek tokrat ni javno objavljen. Ve se samo,...

16 komentarjev

Poleti manjša različica iPhona, brezplačen MobileMe?

Bloomberg - Vedno glasnejše so govorice, da Apple za poletje pripravlja pomanjšano verzijo iPhona. Prejšnji teden je o tem pisal Bloomberg, včeraj pa se je obsežno razpisal The Wall Street Journal, ki piše tudi o prihajajoči prenovi storitve MobileMe.

Ljudje v Applu, ki so prototip novega iPhona videli, pravijo, da je približno polovico manjši od iPhona 4. Slednji se prodaja po 625 dolarjev, kolikor v povprečju plačajo zanj operaterji, ki ga nato uporabnikom ponudijo po subvencionirani ceni. Novi iPhone naj bi bil le pomanjšan, nikakor pa ne oskubljen. Novi, manjši iPhone naj bi stal okoli 200 dolarjev brez kakršnekoli...

35 komentarjev

Danes Apple-ove tiskovne konference, domnevno predstavljen tablični Mac

Ena izmed možnih različic

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Čez slabi dve uri se bo v Kaliforniji začela najnovejša Apple-ova tiskovna konferenca zahvaljujoč kateri so bile v zadnjem času različne novičkarske strani preplavljene z različnimi govoricami kaj bo Apple predstavil - govorice so krožile predvsem okrog tabličnega Mac-a, ki se lahko uvrsti v kategorijo tistih magičnih Apple-ovih izdelkov, o katerih so govorice krožile že tako dolgo, da jim večina ljudi ni več bila pripravljena verjeti.

Zahvaljujoč pogumu in neumnosti nekaterih izvršnih direktorjev smo sicer že včeraj dobili potrditev, da bo to res tablični Mac, kakšen pa bo je pa popolnoma drugo vprašanje - Apple je namreč o vseh svojih izdelkih zelo skrivnosten in z izjemo govoric in posnetkov nove naprave, katerih...

223 komentarjev

Po mnenju strokovnjakov so iPhone uporabniki prismode

C|NET News - Da so uporabnike Apple-ovih izdelkov in storitev mnogokrat označili za slepe, zavedene in v najhujših primerih tudi zmešane, je večini uporabnikov, ki vsaj občasno odprejo Slo-Tech kristalno jasno. Ko pa to oznanijo strokovnjaki, ki trditev še dodatno podkrepijo z obširno analizo, pa si seveda analiza počasi že zasluži svojo novico.

Analitiki iz Strand Consult so svoje zaključke oblikovali na podlagi dejstva, da je Apple izdal tehnično inferioren produkt s sicer čudovitim uporabniškim vmesnikom, a določenimi pomankljivostmi, kar sicer samo po sebi še ne bi bilo posebej problematično, če ne bi trume Apple-ovih uporabnikov teh pomanjkljivosti sprejeli v svoje življenje kot nekaj povsem običajnega in jih (pomanjkljivosti!) tudi zagovarjali, kljub temu, da so te pomanjkljivosti lahko občasno tudi občutno vplivale na kvaliteto življenja uporabnikov.

Do te točke še nič posebej novice vrednega, a svetovalci iz Strand Consult-a so si ogledali vzorec obnašanja kot celoto in uvideli, da...

192 komentarjev

AMD in SiSoft pripravljata OpenCL test

TG Daily - SiSoft je brez dvoma najbolj poznan po svojem testnem programu Sandra, ki je alfa in omega preizkušanja prepustnosti delovnega pomnilnika računalnika. Sandra je sicer opremljena tudi z drugimi testnimi in diagnostičnimi orodji, a nekako le-ta niso niti približno tako popularna, kot orodja za preizkušanje pomnilnika. To bi se znalo spremeniti, če bo sodelovanje z AMD-jem uspešno. Skupaj naj bi namreč izdelala testni program, ki bo grafične kartice ocenjeval glede na njihovo zmogljivost v OpenCL, ki se uporablja za izdelavo programov, združljivih s centralnimi in grafičnimi procesorji.

OpenCL test bo prav tako del Sandre, ki bo izšla v letu 2010. Zanimiva bo reakcija nVidie, ki se trenutno bolj posveča svoji CUDA-i, medtem ko je njihova podpora OpenCLu bolj postranskega pomena. Morda bodo številke veljake pri nVidii prepričale, da se nekoliko bolj posvetijo tudi OpenCLu, saj je le-ta vedno bolj zanimiv za razvijalce in vlagatelje. Številke, ki bodo jasno povedale da je ATI mnogo...

14 komentarjev

WWDC 2009 - Apple Keynote

Četa petih različnih laptopov, ki jih trenutno ponuja Apple.

vir: Gizmodo
Gizmodo - Danes se je pričela Appleova razvijalska konferenca in prvi dan se je kot ponavadi vrtel okrog uradne predstavitve novih Appleovih izdelkov. Glavni govorec je bil tokrat Phil Schiller, ki ni nosil pulija, sicer pa je nastopil enako arogantno kot to ponavadi stori Jobs.

Prva točka na programu je bila posodobitev linije prenosnikov. Kovinski MacBooki so bili prekrščeni v MacBooke Pro (neprofesionalen ostaja samo dobro znan plastični model iz leta 2006) in so po novem opremljeni s precej zmogljivejšo, a žal ne odstranljivo baterijo, ki nudi do 7 ur avtonomije; izboljšanim zaslonom ter čitalcem za SD kartice. V novih sistemih so na voljo procesorji s frekvenco do 3,06 GHz, prišlo pa je tudi do nekaterih pocenitev.
...

174 komentarjev

Apple posodobil Macbook Pro 17", svojo linijo programskih paketov

MacRumors.com - Kljub obilnemu številu govoric o prihajajočih novostih iz Apple-a (težko pričakovana posodobitev iMac in Mac Mini), je bil včerajšnji Apple-ov Keynote na MacWorld 2009 v San Franciscu za večino nekolikošno razočaranje.

Apple je sicer predstavil posodobitev svojega 17 inčnega prenosnika (tako je sedaj celotna linija Apple-ovih prenosnikov izdelana iz enotnega ohišja - t.i. Unibody), katerega oprema je precej standardna (trije USB vhodi, Firewire 800 (a ne 400), dve grafični kartici, ...), a največja prednost novega modela je predvsem baterija - slednja bo namreč držala tudi do 8 ur in bo preživela 1000 polnilnih ciklov (ali do pet let), je pa zaradi svoje velikosti in "zlitosti" z ohišjem (bila naj bi namreč bolje prilagojena in razdeljena po ohišju) sedaj neodstranljiva. Največji Apple-ov prenosnik je prav tako obdržal opcijo t.i. "matte" zaslona.

Največji poudarek pa je včeraj Apple dal predstavitvi posodobljenih različic iLife in iWork.

iPhoto bo tako sedaj podpiral prepoznavo...

30 komentarjev

Virtualna konferenca in brezplačni Windows Server 2008

Microsoft - Microsoft prireja virtualno konferenco VORT-EX, namenjeno pregledu pasti in priložnosti, ki jih ponuja širni splet. Konferenca bo v angleškem jeziku, saj bo na njej sodelovalo več držav vzhodne in srednje Evrope, predavanja pa bodo razdeljena v tri sklope: za razvijalce, za oblikovalce in za poslovneže, ki v spletu iščejo nove in nove poti do zaslužka.

Kljub temu, da je konferenca brezplačna in virtualna, pa nagrade za udeležence niso; vsak udeleženec, ki si bo ogledal vsaj eno predavanje »v živo« in oddal vprašalnik, si bo lahko prenesel popolnoma brezplačni Windows Server 2008 Web Edition. Poleg tega organizatorji napovedujejo tudi nagradna žrebanja za dodatne nagrade.

Konferenca se bo kot že rečeno odvijala na spletu (www.vort-ex.com) in sicer 18. in 19. novembra od 14h do 17h oz. 18h. Stran je od prejšnjega tedna popravljena tako da deluje tudi v FF3.

51 komentarjev

Microsoft predstavil Azure Services Platform

Prikaz sestave Azure Services Platform

vir: Microsoft
Microsoft - Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.



Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih...

19 komentarjev

Windows 7 v izvedbi fantovske skupine

Wired Blog - Dobra dva tedna nas loči od Microsoftove letne razvijalske konference - PDC 2008. Letošnji paradni konj bo sedma različica oken - Windows 7, ki jo bodo obiskovalci dobili na 160 GB trdem disku, skupaj s kopico ostale razvijalcem prijazne programske opreme. Po poročanju Wired Gadgets Bloga pa so se odločili tudi za zanimivo reklamno kampanijo.

V svet so tako spustili video spot, kjer fantovska skupina 4 Softies and a Pizza Guy prepeva o njihovih fantazijah okoli razvijalske konference in kaj bi počeli z Windows 7. Pesem se začne pri 45-ti sekundi.



Vse redne komentatorje novic bi opozorili, da je današnja tema Windows 7 in ne ali je Vista boljša od OS X.

34 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko...

15 komentarjev

OS X tudi za PC-je

Mac OS X 10.3 "Panther" v Windows XP

vir: OSNews
OSNews - OS X, ki velja za enega najbolj stabilnih in hitrih operacijskih sistemov, je do pred kratkim dominiral samo na Apple-ovih računalnikih. Nenazadnje je verjetno nekaj njegove hitrosti pripisati tudi optimizaciji, ki je v primerjavi s PC-ji zaradi bolj specifične strojne opreme bolj učinkovita. A nikar se ne bati, tudi PC-jaši smo prejeli "svojo" različico OS X-a, ki deluje na Intel-ovih procesorjih - Apple-ovi računalniki imajo v svojem drobovju namreč PowerPC procesorje.

Mac OS X 10.3, ki ga je avtor članka nameščal, se je tako po nekaj težavah ter kar petih urah, kolikor je trajal namestitveni proces, le uspešno namestil. Vendar pa je tu na mestu manjše opozorilo,...

23 komentarjev

Microsoft začel pošiljati WinXP OEM partnerjem

The-Ctrl-Alt-Del - Jolando nam sporoča, da so WinXP na poti k sestavljalcem računalnikov :

Danes, v petek 24. avgusta je Microsoft začel pošiljati Windows XP OEM partnerjem, kot so Gateway, Compaq, Dell in Sony. Končna številka builda je 2600. Home Edition bo v Ameriki stala 99 dolarjev (nadgradnja) in 199 dolarjev (cela različica). Professional Edition bo stala 199 dolarjev (nadgradnja) in 299 dolarjev (cela različica). Poleg izdaje WinXP, pa je bila danes tudi izbrana sodnica, ki bo sodelovala v sodbi proti Microsoftu - to je Colleen Catelli.

8 komentarjev