» »

OS X tudi za PC-je

OS X tudi za PC-je

Mac OS X 10.3 "Panther" v Windows XP

vir: OSNews
OSNews - OS X, ki velja za enega najbolj stabilnih in hitrih operacijskih sistemov, je do pred kratkim dominiral samo na Apple-ovih računalnikih. Nenazadnje je verjetno nekaj njegove hitrosti pripisati tudi optimizaciji, ki je v primerjavi s PC-ji zaradi bolj specifične strojne opreme bolj učinkovita. A nikar se ne bati, tudi PC-jaši smo prejeli "svojo" različico OS X-a, ki deluje na Intel-ovih procesorjih - Apple-ovi računalniki imajo v svojem drobovju namreč PowerPC procesorje.

Mac OS X 10.3, ki ga je avtor članka nameščal, se je tako po nekaj težavah ter kar petih urah, kolikor je trajal namestitveni proces, le uspešno namestil. Vendar pa je tu na mestu manjše opozorilo, ki so ga izdali tudi avtorji sami: zaradi emulacije procesorja sam OS X teče kar štiridesetkrat počasneje kot na Apple-ovih računalnikih. Glede na to, da je PearPC prilezel šele do svoje 0.12 različice, lahko v prihodnjosti pričakujemo tako hitrejše delovanje (a še vedno ne na ravni G5) kot tudi zmanjšanje števila hroščov.

23 komentarjev

NoUse4AName ::

pffft 5 ur ni nic. Gentooja sem stage1 gor dajal 1.5 dneva :D

cekr ::

Izreden sistem - deluje kar pri 0 MHz. :))

Ko bo sistem deloval brez emulacije, bo pa zanimivo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

undefined ::

Šmorn se iz PPCjev seli še na PCje. Kot da nismo imeli dovolj Apple navlake že v preteklosti. quicktime.šmorn.press

tha_man ::

IceMan, mislim da se nikamor ne "seli", v tej novici se gre o emulaciji PPC arhitekture. QuickTime pa res sucks... vsaj dokler ne začneš uporabljat Media Player Classic za gledanje ;)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Beat-O ::

Zelo dvomim, da bo kdaj deloval na PCjih brez emulacije, vsaj v naslednjih petih letih zagotovo ne. Čeprav ima Apple bojda vedno skoraj pripravljeno PC verzijo, za vsak slučaj. :D

Beat-O ::

Kaj imate toliko proti QuickTimu? Priznam, da je problem v tem, da Apple hoče, da mu plačate 30$ in tako lahko uporabljate vse zmogljivosti programa, ko pa to opravite, morda s pomočjo kakšnih "rožic" je program dokaj kulturen. Obstaja celo divx plugin, ki podpira še celo vrsto formatov. Prav tako lahko znotraj QTja film urejate, rotirate itd...

mikko ::

QT je edini, ki je standard, je najbolj za web, tako da tiho!
Edini ki ima scrubbanje!

A ta OSx bo delal na AMD procesorjih, al samo intel?

NoUse4AName ::

za streaming je quicktime najboljsi, za ostalo pa mam raje xvid.

undefined ::

Za streaming je najboljši On2 VP6, tako da ne govorite o stvareh o katerih nimate pojma.

NoUse4AName ::

Ce je tako dober, zakaj pa potem so streamingi skoraj izkljucno: wmv, real ali qt?

CaqKa ::

zaradi tega ker je razlika med tem da je naka stvar najboljša in da je neka druga stvar najbolj uporabljana :)

KoMar- ::

Zadeva je dokaj všečna, upam da bojo kmalu dodali podporo za mrežo in zvok.

darkolord ::

QuickTime je ze kul, sam tist program je pa smet :D k se ti vtakne v vsako luknjo kamor se da

Vice ::

_The_Man_ čemu in od kod ti ta informacija. Še najmanj se je Applu za bati.
Je in bo še dolgo One and only brez konkurence. :D

Beat-O ::

Informacija ni uradna, temveč je govorica. Že nekaj časa se govori o porjektu Marklar, ki naj bi tekel približno vzporedno z ostalim razvojem OS Xa. Mislim, da je bolj ogrodje kot dokončna verzija, obenem pa ni težka za vzdrževanje saj OS X bazira tudi na FreeBSD in portanje ni tako kompleksno. Govori se tudi, da naj bi bil Apple pripravljen na prehod na Intel preden je prišel Jobs in zadevo ukinil. Ne trdim, da bodo to kdaj uporabili in mi je v bistvu ljubše, če ne bi.

Glede tistega prej, da najboljše zadeve niso vedno najbolj uporabljene se strinjam. Samo poglejte OS X...

njok ::

Meni je po 3 urah namescanja indikator prilezel do 100%, nato se je pa emulator ugasnil. Ko naslednjic za par ur ne bom imel kaj delat se bom mogece spravil namescat se 1x. Nnamestitveni program in orodja, ki jih mas zraven zgledajo zelo lepo.

lorenz ::

Da emuliras nek procesor in OS potebujes hitrejsi procesor in arhitekturo tako da Intel tukaj odpade, je pa res da glede na to da OS X laufa na FreeBSD 5 in Darwinu veretno ni problem to skompaljirat oz.priredit na Intel mlincke ceprav upam da se to ne bo nikdar zgodilo .
Ne razumem zakaj bi sasijo Mercedesa S-klase montiral na Yugotov motor.
Windows in Intel naj lepo ostaneta kjer sta - na dnu racunalniske hirearhije.

Dr_M ::

Windows in Intel naj lepo ostaneta kjer sta - na dnu racunalniske hirearhije.

seveda, od tega dna je najvec koristi. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

pecorin ::

Windows in Intel naj lepo ostaneta kjer sta - na dnu racunalniske hirearhije.

seveda, od tega dna je najvec koristi.


ne, x86 danes vsaj med domacimi racunalniki prevladuje, ker si ljudje kaj boljsega ne morejo privosciti(v resnici boljsega niti ne potrebujejo).

lopov ::

Jobs je v Apple prinesel ze delujoc sistem, kateri zelo dobro dela na Intel/AMD masinah -- OpenStep. Se danes je racunalo s PIII 333 po hitrosti primerljiva s kaksnim 2Gb P4 ali dual 1Gb maci -- govorim o povprecnem uporabniku (pisanje, tabelce, vektorsko risanje, email, le internet je fuuull slab) in ne kaksnem kodiranju ali renderiranju -- tam seveda poklekne. Se pa da ta sistem s pomocjo Vmware brez vecjih problemov instalirati tudi na danasnje masine.

Prvi OS X Server je bil samo predelani OpenStep in sele kasneje je izsel "le" OS X za user masine. Smer, v katero gre OSX sedaj je zame bolj korak nazaj, ker vecino stvari spet prilagajajo nacinu delovanja kot ga je ima MacOS. Na ArsTechnica je kar nekaj clankov, katere je spisal John Siracusa in so vredni branja, nekatere pomanjkljivosti se vlecejo ze leta in nic ne kaze, da bodo odpravljene.

Na tihem pravzaprav racunam, da ima Jobs vzporedno razvit sistem, kateri tece na PC platformi. Ne sicer s katerimikoli komponentami, a ce so spisani drajverji ni ovir.

NextStep oz. kasneje OpenStep je bil spisan za motoroline procesorje in kasnejse portiranje na HP, PC in Sun platformo je dokaz, da je to izvedljivo. In "quad fat binary" aplikacija deluje na na vseh stirih platformah :)

b.

PiEs: Tim Berners-Lee je razvil www ravno na Next masincah (& prvi web browser, pa glejte, kam je prilezel, hehe ... iD pa je razvoj Doom in delno Quake tudi "spocel" na Nextu:
For the last word I'll hand over to John Carmack, Technical Director of ID Software, who used NeXTSTEP to develop Doom and parts of Quake (that's right!): "We developed lots of products under dos (mostly borland c++), and never want to again. We went through five major iterations of our tools under DOS, and they are all junk below our first iteration of NS tools. You can't really just point at specific things and claim superiority. It is the complete package that has the appeal. NS is the best tool I have found for MY development work."

tha_man ::

Saj, QuickTime Player smrdi, kot format za filme je QT zelo kul.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

darkolord ::

ne, x86 danes vsaj med domacimi racunalniki prevladuje, ker si ljudje kaj boljsega ne morejo privosciti(v resnici boljsega niti ne potrebujejo)


kot da so maci "kaj boljsega"

Byla ::

Mene zanima, zakaj nekateri mulci bruhajo cez vse in na vse po spisku in imajo se vedno pravico do govora :)) .

Jep, tudi po mojih informacijah Apple fura vzporedno OS X za PC, vendar ga ne izpili do konca, ker za to ocitno ni potrebe. Za lansiranje pa sploh ne. Vsaj dokler bo razvoj PPC arhitekture tako tempiran, kot je zadnje recimo 2 leti (prej je bla res kriza).

Quicktime pa je na sreco ali na zalost standard v videu. Sicer normalno, da ga folk, ki doma gleda divxe in te reci, ne uporablja, ker za tak folk ne moremo rect, da se ukvarja z videom, a za vse ostale pa je QT najboljsa resitev, muhastost na PC gor ali dol. Jeba pac. Dokler ni boljsega je QT za profesionalno rabo najboljsi.
www.thirdframestudios.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple prenosnik z Windowsi 8.1

Oddelek: Pomoč in nasveti
204159 (2890) xrotek
»

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6710447 (8081) Jst
»

Kaj prihaja za visto

Oddelek: Operacijski sistemi
252340 (1436) Mavrik
»

Nove reklame za Apple Macintosh

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
463161 (3161) Liker
»

Apple WWDC 2007 v živo!

Oddelek: Loža
182065 (1566) Relanium

Več podobnih tem