» »

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

nurmaln ::

Kaj se dogaja s cenami nafte opazimo vsi in verjetno ni realno pričakovati kakšnega padca cen. Veliko bolj verjetno je da bodo šle cene še navzgor.
Potrebe po energiji so zmeraj večje in najbrž je logično da bomo šli vedno bolj na elektriko, verjetno iz jederskih elektrarn (pa nej to ne postane tema o različnih elektrarnah), kjer kakšnega resnega pomanjkanja goriva verjetno še ni pričakovati.

Vse znalce (ampak res samo tiste ki vedo kaj govorijo) bi prosil za podatek ali se ogrevanje prostorov že bolj izplača na elektriko ali je še vedno smiselno vztrajati na kurilcu.

Koliko toplote dobimo za 1 EUR pri nafti in koliko pri elektriki? Zanima me podatek iz teorije (pri 100% izkoristku) in tudi v praksi, torej kakšne so izgube pri enem in drugem načinu ogrevanja.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Vikking ::

Če imaš veliko gozda, potem se ogrevaj na lesno biomaso.
Če si lahko privoščiš malo večjo investicijo, potem je pametno vložit denar da je hiša dobro izolirana ter nato vzpostavit sistem s toplotno črpalko z vrtino.
Če pa misliš ogrevanje na kalorifer in podobne šišmiš zadeve, pa se ne splač apod nobenim pogojem. Nekako bi prišlo ogrevanje s kaloriferjem (cca 3kw), ki ogreva 1 manjšo sobo za letošnjo zimo cca 300€. Da ne govorimo potem o poračunu za elektriko, ki bi ga še plačeval nadaljnih 6 mesecev.
Ogrevanje na nafto ali plin je trenutno še najboljša alternativa kar se tiče začetnih stroškov.

nurmaln ::

mene zanima cena na W za elektriko v primerjavi s ceno na W za olje
in pa seveda izkoristka pri obeh verzijah

pozabi biomaso, plin, kaloriferje in začetne stroške
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Spajky ::

Po trenutnih cenah : za 1 euro energije od jutri z DDV vred ...

- ogljikovodiki (kurilc, plin etc) 8,5kWh uporabne energije
- elektrika 10kWh (povprečje tarif/enotna gosp.B tarifa)
- toplotna črpalka na elektriko (klima zrak-zrak ali zrak voda, enako kot elektrika pomnoženo z iskoristkom, ki je okoli 2,5-3 praktično) t.j. slabih 30kWh

Kot elektrika mislim marm.radiatorji ali CK peč na elektriko ali električno talno gretje ali termoaku peč in NE navadni kaloriferji (pihalice). Kot klimo mislim invertersko obvezno!!!

8-) Kot vidiš, se daleč najbolj splača/komot gret na "klimo", vendar občutek toplote ni glih "pravi" in pri hujši zimi in slabši izolaciji stanovanja NI zadosti!!!

Zato se kombinira npr.klimo z drugim gretjem z radiatorji ali talnim gretjem najbolje!!! Dokler klima zmore Ok, pol pa dogrevaš z ostalim! :8)

Ostalo pa je lahko marsikaj od prej navedenega, najbolj hitro je CK peči npr.na nafto/elektriko/drva (pol kot shranjevalniku tople vode, zamašit kamin in pokrit peč ter odklopit gretje) dodat bojler s toplotno črpalko (izmenjevalec in zunanji del klime t.j. sistem zrak-voda) Vse ostalo od CK se pusti, vendar to ni najbolje in so večje izgube, vendar menim, da je še vedno tako prihrani glede na nafto cca.polovico!!!

Najbolje je seveda samo na toplotne črpalke in sicer:

- talno gretje z bojler-topl.izmenjevalcem ter Iverter (zunanji del na zrak) ali še bolje"zunanji del klime na vodo" z izkoristkom cca.3,5x (tj.35kWh!), če imaš podzemsko šterno ali rezervoar s kapnico na vrtu pri hiši (marsikdo si je napravil za rože zalivat ob sušah tle)
- dodatno pa še navadno inverter klimo (po potrebi dve) gretje/hlajenje za vsak slučaj in za rezervo tudi!

To se sigurno splača naredit, še posebej, če komplet prenavljaš stanovanje/hišo; nekaj podobnega jest pripravljam in sem zadeve zelo dobro preštudiral!

To zimsko kurilno sezono sem se jaz v 1-s.stanovanju v pritličju hiše v Portorožu (povprečna not/zunaj temp.razlika 15° tle) max.35m2 solidno/normalno izolirano, kuril samo na normalno inverter Panasonic klimo za manj kot 800e z montažo vred in potrošil cca. 800kWh dodatno, kar predstavlja praktično za moje gretje to celo zimo samo 80e!!! :D Je pa res, da začne meni bit pri preko 21° notri že pretoplo!

V (najboljšem) primeru gori z kombinirano uporabo dveh "kao klim", od tega ena na talno gretje in na zunaj na vkopan rezervoar kapnice, so stroški ogrevanja glede na nafto manj kot 25% oz.cca.4x manjši kot z njo. Celo IMHO ceneje in dosti bolj komot kot celo z drvmi/peleti (razen če maš zraven bajte svoj gozd in svojga dela ne računaš) ...

Malo preštudiraj (jest sem že zdavnaj, ker mislim nekaj podobnega všpičit zase za naslednjo zimo!) :D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

nurmaln ::

vidm da maš tud dobr preštudiran, jaz mislim prenavljati bajto pa se mi je zdelo da kurilc ni glih najcenejša stvar
poleg tega imam še neko prastaro peč (olje/drva) ki ima katastrofalen izkoristek tako da je treba itak neki novga kupit, zgleda da bo res kr štrom

si kej študiru kaj je boljš posebej radiator v vsakem prostoru ali ena centralna peč na elektriko in uporabit že montirane cevi in radiatorje?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Spajky ::

... vrži ven ono peč in daj not električno CK peč/bojler, lahko pa zraven dodaš še "klime" (navadne + CK-klimo peč zraven) za dokler res ni hudo mraz. Pa pusti cevi in radiatorje, če glih niso prastari/železni... preštudiraj še enkrat kar sem napisal!8-) Investicija se ti bo prej kot v 3 letih povrnila IMHO !
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

levaky ::

Zdravo!

Pri nas smo ta let prenavljali stanovanje in se tako odločili za električno peč + toplotno črpalko.

Za ogrevanje stanovanja (cca 100m^2) uporabljamo Aklimat aluminijaste radiatorje, bakrene cevi in Vaillant 6kW električno peč.

Sanitarno vodo ogrevamo s pomočjo toplotne črpalke Termotehnika 200L. Toplotna je na zrak in je postavljena v kleti, tako da nam hladi tudi stanovanje poleti. Pozimi je sicer v kleti precej hladno, ampak bomo sedaj v sobo premaknili tudi skrinjo, pralni in sušilni stroj, ki bosta oddajala toploto in tako večala izkoristek toplotni pozimi.

Peč smo priklopili decembra. Do februarja v stanovanju ni bilo ne estriha ne stropov, ker pomeni, da so bile sobe visoke 280cm(stara hiša). Februarja smo položili estrihe in ker smo hoteli pospešiti sušenje, smo imeli odprta okna na kip in vključeno ogrevanje na 17°C. Marca smo dodali še knauf strop in tako višino sobe zmanjšali na 220cm(s tem pa tudi veliko zmanjšali volumen za ogrevanje).

Prejšnji mesec smo dobili poračun elektrike in je prišel račun 940€. Za vso elektriko(peč, luč, stroji(1 mesec kondenzacijska klima za sušenje estrihov), skrinja, "štemarce" in vse ostalo, kar smo rabili za delo v stanovanju. Poleg tega smo bili priklopljeni na gradbeni tok, ki je veliko dražji(nismo takoj naredili pregleda električne napeljave). Če bi se takoj priključili na normalen 2 tarifen tok bi prihranili 300€.

Takšne so naše izkušnje z električnim ogrevanjem v praksi. Upam, da odgovor pomaga.

lp, Matej

dukenukem ::

sm vidu enga, k je nabavil zdj une sončne celice in prekril celo streho z njimi,proizvede tolk elektrike, da jo oddaja tud naprej v omrežje,naložba se mu bo izplačala v kakih 10 letih

nurmaln ::

pomaga pomaga

samo neki mi še ni jasno

če je v vsakem prostoru posebej radiator naj bi bil izkoristek 100%, če je pa ena skupna peč se pa neki energije sigurno izgubi, če ne drugje ob prenosu
zakaj je potem boljša centralna peč?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Pyr0Beast ::

Najbolj se splača na lignit kurit. Cena okoli 100€ na tono. 3.1MWh tona :D

Energenti

Nč, zgleda da bo treba na ko-tč-generacijo kmal jt. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

levaky ::

Mi smo centralno peč vgradili zato, da imamo v prihodnosti možnost iti tudi na kater drug način gretja v primeru, da elektrika postane predraga(TČ, plin,...)

lp, Matej

tommy boy ::

Mislim, da bi bilo najbolje ogrevanje na olje, se pravi standardna peč seveda z dobrim izkoristkom in pa s kolektorjem, ki ti grejejo vodo. Smo se zadnjič pogovarjali pa je rekel, da za 4000€ dobiš kompletno opremo z kolektorji, cevmi vred in imaš dovolj vode od aprila do oktobra v lepem vremenu še dlje. V tistih dodatnih parih mesecih pa pač kuriš na olje, ker glavni razlog, da čez poletje dela kurilc je v tem, da potrebuješ vodo. V tem primeru pa jo lepo dobiš s kolektorji, ki ti že ob prvem soncu segrejejo vodo na 90°C seveda pa so to vakumski kolektorji in ne neke leve firme.

levaky ::

Da še dodam cene k mojemu opisu:

Električna peč Valiant 500€
Toplotna črpalka 1000€
Skupaj 1500€

Ko smo se zanimali za plin, bi nas samo inštalacija plinovoda do hiše koštala cca 500€. Da ne omenjam še peči. Z razliko se bomo pa tudi kaj precej dolgo časa greli.

lp, Matej

WarpedGone ::

Pyrobeast:
Najbolj se splača na lignit kurit. Cena okoli 100€ na tono. 3.1MWh tona :D Energenti
Nč, zgleda da bo treba na ko-tč-generacijo kmal jt. :D


Tvoja lastna povezava te demantira. Cena na enoto mase ne pomeni skor nič (razen recimo koliko je stvar v praksi izvedljiva). Merodajna je cena na (koristno) enoto energije. Tisti link pravi da iz lignita za en 1 EUR dobiš 20kWh energije, iz lesnih sekancev z 1 EUR pa naj bi dobil 50kWh. Kar dva in polkrat več.
Zbogom in hvala za vse ribe

zee ::

levaky: a poveš kakšna peč in toplotna črpalka (model ali pa povezava do spletne strani)?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

levaky ::

Peč je Vaillant eloBLOK

Toplotna črpalka od Termotehnike. Izgled je malo drugačen. Očitno so design spremenili. Karakteristike so enake.

lp, Matej

AndrejS ::

Samo na elektriko ne kurit... predrago je... mislim ,da je najcenejše še vedno kurilno olje!

levaky ::

AndrejS: Ali lahko utemeljiš trditev?

lp, Matej

Spajky ::

AndrejS, ne bluzi, 1KWh iz nafte na koncu je od jutri 0,11e, elektrika pa sredina 0,10e; inverter toplotna črpalka z iskoristkom 3 pa 1KWh toplote za 0,033e; go figure it! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

bond007 ::

Mislim, da ne more, ker po zadnjih podražitvah je kurilc zagotovo dražji od popolnoma navadnega gretja z primitivnimi električnimi radiatorji, ki imajo izkoristek 1. ČE se gremo pogovarjat o klimah ali toplotnih črpalkah, pa kurilc smešno izpade..

Mi smo se odločl, da čeprav imamo 3 štuke v hiši, bomo nabavl 3 panasonic inverter klime vsaka z 1kW porabe, ki pa dajo vn 4kW toplote. Ena klima stane 500€, že praktično v prvi sezoni se bi mogla investicija skoraj povrniti (pokurimo cca 2k litrov kurilca), peč na olje bo verjetno ostala, ker nimamo kam z njo, lahko pa jo še vedno uporabimo za dogrevanje pri -20 stopinj, če 3 klime ne bi zmogle.

Da ne govorimo, da bomo s klimami poleti tudi lepo hladili, pa če se kdaj odločimo za kak drug način ogrevanja, lahko klime še vedno za soliden dnar prodamo. Kurilc gre pa dobesedno v luft, dnar od njega pa šejkom, da se lahk vsak dan v drug nobl avto vsedejo. Uglavnem elektrika je zdej NORO poceni napravm kurilcu (recimo 1Kw toplote dobiš iz klime nekje 3x - 4x ceneje)... Lahko bi tudi šli na toplotno črpalko, ampak tist je mal večja investicija, klime so zaenkrat za nas boljša rešitev.

balocom ::

pomaga pomaga

samo neki mi še ni jasno

če je v vsakem prostoru posebej radiator naj bi bil izkoristek 100%, če je pa ena skupna peč se pa neki energije sigurno izgubi, če ne drugje ob prenosu
zakaj je potem boljša centralna peč?


Če maš izgube v prenosu in da je vse skupaj v enem objektu še vedno ta "izgubljena" toplota ostane znotraj ogrevanega objekta. Sicer pa: drva power ali pa ZELO dobro izolirana hiša ter toplotna črpalka, ostalo je razmetavanje z energijo:P
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Pyr0Beast ::

AndrejS: Ali lahko utemeljiš trditev?
Zato ker za proizvodnjo 1kWh elektrike porabiš za 3kWh (minimalno) energenta.
Elektrika je poceni zato, ker imamo: ene par HE, eno dobro JE, in eno TE ki pokrije večino potreb s kurjenjem lignita .. go figure.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Boeing ::

Še mojih 5 centov:

Za ogrevanje novih (dograjenih) proizvodnih prostorov + obstoječih prostorov smo se odličili za sistem:

- toplotna črpalka z dvojnim kompresorjem in tokokrogom, termična moč 150kW
- 8 vrtin s podvojenim tokokrogom, vsaka 110m globine,
- solarni paneli na strehi,
- rekuperator toplotne energije za prezračevanje

Gre za površine cca 1000m2 in volumna cca 4500m3. Toplotna črpalka bo Wiessmanova, ker so zaenkrat edini, ki zagotavljajo zadostne termične zmogljivosti, prav tako rekuperator in solarni paneli.
Sistem je po principu voda/voda, in ker so tla relativno vlažna, je ocenjeno grelno število med 3.9 in 4.2, pri minimalni temperaturi podtalnice 10*C pozimi. Sistem bi naj avtonomno zagotavljal sobne temperature brez pomožne plinske peči do zunanjih temperatur -20*C, nato se vklopi 15kW plinska peč.
V primeru izpada elektrike je predviden backup generator s 180kW električne moči (mora poganjati tudi proizvodnjo, zato takšna moč) in premostitveni UPS.
Cel sistem bo deloval z 2 prezračevalnimi linijami (proizvodnja in pisarne) popolnoma avtonomno, z več režimi in po principu pametne hiše (priklop v lokalno mrežo + web, gsm modem itd...)

Investicija presega 120k€. V primerjavi s klasičnim ogrevanjem je dražja za dobrih 100k€. Trenutni stroški ogrevanja obstoječih objektov so cca 6k litrov/sezono, z novogradnjo pa naj bi po predvidevanjih presegli 13k litrov/sezono, če bi ogrevali klasično na olje.
Brez stroškov klimatizacije poleti, seveda (trenutno 5 klim po 5kW termične moči).

Predviden strošek elektrike za en ogrevalni ciklus (od 1.1. do 31.12.) za dokončan sistem je med 900 in 1100 evri, vključno s hlajenjem poleti, nadzorom klime (vlažnost, onesnaženost, ionizacija) :)
Stroškov plinske peči in generatorja ne upoštevam, ker niso predvidljivi, če pa so, so kratkotrajni.

Poleg vsega naštetega bo toplotna črpalka "hladila" še vodno hlajeni kompresor za zrak, ki ga potrebujemo v proizvodnji. Pozimi bi znal biti efekt precejšen, poleti pa bo preko ventila hlajenje speljalo na hladilnik izven objekta.


Zanimivo je tudi, da bi za rezervoarje za olje morali žrtvovati prostor za eno pisarno oz. jih spraviti pod zemljo (kar gradnjo precej podraži), toplotna črpalka pa je velikosti malo večjega hladilnika.

K vsemu temu bi omenil samo še nekatere druge ukrepe: shranjevanje deževnice (zalivanje zelenic, pranje avtov, splakovanje wc-jev), službeni avtomobili predelani na plin, ločevanje in reciklaža odpadkov...

Mislim da smo relativno dobro eko osveščeni :)


Upam, da je kdo dobil kakšno idejo oz. namig, kako izboljšati ogrevanje, če pa koga kašen detajl posebej zanima, rade volje odgovorim na ZS.



LP
J
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Pyr0Beast ::

A hlajenje se preko vrtine nebi dalo izvesti ?
Poleg tega, če že imate TČ, je izvedba z vodno hlajenimi klimami stvar nekaj ventilov, ki zamenjajo tokokroga.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

nurmaln ::

AndrejS: Ali lahko utemeljiš trditev?
Zato ker za proizvodnjo 1kWh elektrike porabiš za 3kWh (minimalno) energenta.
Elektrika je poceni zato, ker imamo: ene par HE, eno dobro JE, in eno TE ki pokrije večino potreb s kurjenjem lignita .. go figure.


Kolk premoga, nafte, hrčkov ali drugih stvari morajo oni pokurit da dobijo KWh je men čist vseeno, važn je samo kolk jest plačam tist kar pride k men v hišo.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Pyr0Beast ::

Kolk premoga, nafte, hrčkov ali drugih stvari morajo oni pokurit da dobijo KWh je men čist vseeno, važn je samo kolk jest plačam tist kar pride k men v hišo.
1. Če kuriš na energente, ki jih 'proizvajamo' v sloveniji, je ceneje, kot elektrika.
2. Seveda, če ti ne smrdi pod nos. .. povej to tistim, ki so se morali izseliti, da so zgradili jez.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Spajky ::

"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

Go-ahead ::

Ali je kdo analiziral možnost ogrevanja s toplotno črpalko, ki segreva medij obstoječega radiatorskega sistema (po potrebi bi dodal nekaj radiatorskih členov)?

Boeing ::

Pyro: seveda, hlajenje poleti se izvaja s toplotno črpalko... princip je popolnoma enak kot pri ogrevanju, le kompresor se vrti v drugo stran.

Obstoječe klime bomo pometali ven, ker je njihova uporaba nesmiselna, ker bo obstoječ sistem več kot zadoščal za prijeten hlad poleti, poleg tega pa klime so sistem zrak/zrak, zato je njihov izkoristek pol manjši (gr. število 2-3).
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

energetik ::

Tisti, ki se mislite greti na el. (radiatorji, CK) - trenutno je tako, da je elektrika malo cenejša za ogrevanje od kurilca. Ampak glede na vedno večjo porabo in enako proizvodnjo elektrarn, bo cena zagotovo narastla! Potem bo pa stokanje.
V TE se namreč porabi 3x toliko primarne energije (premog), kot jo pride ven - torej je zelo podcenjena, če je ogrevanje na EL cenovno opravičeno (okoljsko itak ni).
Sam zagovarjam le TČ+kolektorji, če ne pa dobra peč na plin/kurilc in veliiiko izolacije+dobra okna+rekuperacija pri zračenju.

LP

nurmaln ::

imaš kak dober argument zakaj naj bi cena elektrike rasla hitreje kot cena nafte?
še nekrat povem da koliko premoga se pokuri je irelevantno tukaj, važno je samo koliko kWh dobim v hišo za 1 EUR
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

AndrejS ::

Vem en primer, ki so se greli z elektriko in se hvalili kako malo porabijo.
Potem sem bil enkrat pozimi pri njih na obisku, vsi so bilo oblečeni v pulovre pozimi... zelo me je zeblo.
Oni pa so še kr vstrajali da je elektrika poceni. In takih je veliko.

nurmaln ::

@AndrejS
nepomemben podatek
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

energetik ::

@nurmaln: tako sklepam, ker bo povpraševanja več kot bo proizvedene energije. Če se bo pa več vlagalo v energetski sistem, bodo pa tudi omrežnine poskočile, tko da tuki ni važna samo cena premoga. Poleg tega so pa cene za gospodinjstva umetno znižane, cene elektrike na trgu so višje.

No jst osebno zravn gledam še na porabo premoga: skuriš za 3 MWh premoga in dobiš ven 1 MWh elektrike ostalo gre v luft, ali pa kar tisti premog doma skuriš pa dobiš vn recimo 80% od 3 MWh.
Meni je nekako "nehigienično" kurit elektriko za gretje, el je za razsvetljavo in stroje; no, verjetn sm mal poklicno deformiran. >:D
Vsekakor pa na novo ne bi šel delat ogrevanja na štrom, če so cene približno podobne tistim za plin.
LP

mn ::

Mene pa zanima kje bi lahko prebral več informacij. V 40 let stari hiši imam peč na trda goriva. Kar pa mene zanima je, če je možno za gretje sanitarne vode in mogoče za gretje v prehodnih obdobjih dokupiti toplotno črpalko. Predvsem bi rad najprej sam naredil nekaj izračunov vendar za to potrebujem natančnejše podatke.

Ker vidim, da ste tukaj nekateri marsikaj prebrali sem prepričan, da mi boste lahko dali linke do kakšnih strani, ki obravnavajo to tematiko bolj natančno.

balocom ::

Dobi se toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode, da bi pa ogreval 40 let staro hišo (neizolerano) s toplotno črpalko pa je po mojem nemogoče zaradi prevelikih izgub.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Luka Percic ::

Pred 2 meseci sem naračunal; če bi kurilno olje oddalo 100% toplote (glede na energetsko vrednost), bi pri takratnih cenah elektrike(2 terifni števec) stvar zgledala tako; za enako toplote bi podnevi dal cca 10-11€, za kurillno cca 6€, nočno cca 5€.

Tako da če nimate klim in imate 2 terifni števec, se vam v vikendih ter ponoči splača gret na elektriko. Vsaj dokler bodo cene take.

gruntfürmich ::

zanimivi bi bili točni izračuni kdaj se še isplača toplotna črpalka za gretje hiše. v boeingovem primeru se verjetno isplača, celo tako zelo, da so šli vrtat vrtino. za navadne stanovanjske hiše pa je to kar konkreten zalogaj.

mn: seveda lahko kupiš toplotno črpalko za to kar ti hočeš: http://www.gorenje.si/default.asp?k=top.... sam so okoli 1000 E (min), boiler za vodo pa recimo 200 E (max). zdaj pa se morš sam odločit če boš z njo prihranil.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7141195 (11837) zamotsloteh
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15959680 (29129) konspirator
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382152957 (119781) Zvezdica27
»

centralna kurjava - na elektriko? prosim za pomoč

Oddelek: Loža
2516978 (16461) Pyr0Beast
»

ogrevanje na olje ali na strom ?

Oddelek: Loža
359042 (8509) Oxford

Več podobnih tem