» »

ogrevanje na olje ali na strom ?

ogrevanje na olje ali na strom ?

hominis ::

no tudi mi pokurimo kar neki olja, ceprav imamo dost novo pec ... njena poraba naj bi bla 2.6l/h, kar pomeni da skuri 325 SIT/h.

Po drugi strani mamo montirano tudi klimo panasonic inverter, ki pri max obremenitvi kuri 1kw, torej 20.4 SIT/h. Razlika ocitna.

problem je le v tem, da je toplotna moc peci na olje 38Kw, klime pa 4Kw ... danes pravkar testiram, ce se da spodobno ogret celo hiso.

Za poleti je klima vec kot dovolj mocna za shladit celo bajto ...

ce to drzi lako nafto fuknem ven in se 24/7 grejem na strom !!!

Kaj pravite ?

krneki0001 ::

Kako ti klima kuri maximalno 1kW, če je pa 4kW? tole men ni čist jasno. Pr nas imamo klimo 5kW, pa je samo za poleti(ima možnost ogrevanja, samo potem plačaš več kot bi dal za olje, smo že probal).

Urno delovanje peči ne pomeni da ti bo v 24urah skurila 2,6l X 24 ur, ampak pomeni da pri polnem delovanju nonstop porabi tok na uro. Vemo pa da peč dela v 24urah mogoče 4 ure maximalno. Peč dela nekaj časa, potem pa neha, ker je voda ogreta in ko temperatura spet pade se vklopi, tko da potem na uro delovanja porabi manj kot klima, ki pa mora stalno delovat, da bo ogrevala hišo pri -20 zunanji temperaturi. Tko da sigurno ti klima porabi več kot pa peč na olje. Lahko pa ubereš drugo zadevo -menjaj gorilec za plinskega in daj zunaj cisterno za plin - cena litra plina je 115 sit, ali pa še manj. Poraba je pa enaka kot če bi grel z oljem.

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

nebivedu fora da pokuri recimo 1 KW greje pa za 3 KW je izkoristku plina, pač je notri taboljši olin ki ima 1/3 izkoristka ali celo 1/4 ne vem ampak ko sem nabavlju klimo mi je možakar razložil da je nekako tako. Fizika pač. LP

Brane2 ::


Poraba je pa enaka kot če bi grel z oljem.



Si ziher, da je poraba enaka ?

NAzadnje, ko sem govoril s Petrolovo prodajno službo, so mi rekli, da je poraba plina IIRC 40% večja od porabe kurilnega olja za isti efekt.:\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

krneki0001 ::

Sem ziher, ker imam peč, ki ima 2 kurišči. Eno je za olje in drugo za drva. V tistem kurišču za olje lahko montiraš tudi gorilec za plin. Prižgani sta lahko obe in ko sem jo kupoval smo testirali pri prodajalcu. Kupil sem peč z obema gorilcema - na plin in olje, vendar nikoli ni dovolj denarja, da bi cisterno za plin postavil in kupil.
Poraba plina na moji 30kW peči pri 93% izkoristku je bila mogoče za pol litra višja kot poraba na olju.

Vsekakor pa je treba računat, da je plin pol cenejši od kurilnega olja, tko da tudi če bi bilo 40% več porabe plina se splača.

Zgodovina sprememb…

hominis ::

no sej tud klima ne dela vedno s polno mocjo ampak v korakih, 200, 400, 600, 800 ali 1000W.
bolj kot se priblizuje ciljni temperaturi, z manjso mocjo dela.

po mojem je se vedno cenejsa elektrika ... kaj mislite ostali ?

hominis ::

itak pa je klima uporabna ce zunanja temperatura ne gre pod nulo, to se pravi v prehodnih obdobjih in ne v tahudi zimi, sicer ti zunanja enota zmrzuje in posledicno se klima izklaplja oz. celo obraca toplotni tok da tali zunanjo enoto

AndrejS ::

@hominis
Elektrika ni cenejša. Ogrevanje na elektriko se splača za majhne prostore. Zaradi stroškov nakupa peči in gorilca.
Pri elektriki in olju ter plinu pa še je pomemben podatek izkoristek.
Moreš gledat tudi kalorično vrednost kuriv,

Brane2 ::

On ne govori o klasičnem električnem gretju, temveč o toplotni črpalki.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Buggy ::

nebivedu: z tvojo trditvijo glede razlike med oljem in plinom se ne morem cisto strinjati. Kot prvo moramo locit zemeljski (plinovod) ter utekocinjen naftni plin (cisterna - UNP). Za zemeljskega, ki je prisoten predvsem v urbanih naseljih bi se se lahko reklo, da je cenovno primerljiv z ELKO, po proizvedeni koristni energiji, kar za UNP zal ne moremo reci.
Razlike so v ceni, kakor tudi v kurilni vrednosti in natancno to lahko izberes iz naslednje RAZPREDELNICE cen energentov (glej zadnji stolpec)

Gavran ::

Jaz uporabljam po najhujši zimi olje, ko pa so temperature vsaj podnevi nad ničlo, pa klimo.
Izračun:

peč na olje ima v prehodnem obdobju slabši izkoristek, ker (običajno po nepotrebnem) ogreva kurilnico (in dimnik) 24 ur na dan, ogrevanje stanovanja pa potrebujemo v glavnem ponoči (vsaj tisti ki smo dopoldan v službi) ter čez vikende - ampak takrat imamo na voljo elektriko po nizki tarifi - 14,27 SIT za kWh. In če v prehodnem obdobju (oziroma vedno kadar so zunanje temperature nad +5 stopinj) za ogrevanje uporabimo klimo (kot toplotno črpalko, kar omogočajo praktično vse klime) je računica zelo jasna. Ogrevalna sezona recimo traja 6 mesecev, od tega sta dva (januar in februar) premrzla za klimo, ostali štirje pa primerni. Če privzamemo, da prihranimo 40% kurilnega olja, dobimo:

Ogrevanje samo na olje, 2000 litrov, 314.721,60 SIT (cena danes s prevozom, elektronska trgovina Petrol)

1200 litrov: 189.455,80 SIT. Razlika: 125.265,80 SIT.

Manjkajoče kWh nadomestimo s toploto iz klime, faktor izkoristka 3:

1l = 11,86 kWh

manjka 9488 kWh toplote, torej 3163 kWh elektrike (ostalo je dobitek klime). Po nizki tarifi je to 45136 SIT, seštejemo in dobimo ceno ogrevanja na sezono:

234591,81 SIT oziroma 80129,79 SIT prihranka ali podarjeno klimo (brez montaže)

red_baron ::

Zdravo


Jaz prav tako razmišljam o načinu gretja.Ker nimam druge opcije se bom ogreval na elektriko.

Zanima me kako se kaj obnesejo marmorni radiatorji?

http://el-term.si/index.php?option=com_...

Kako se pa obnesejo Glamox električni radiatorji?

http://www.keros.si/glamox.htm

Če kdo pozna koga ,ki ima ta način gretja stanovanja ,bi bil zelo vesel ,če bi delil z nami svoje izkušnje glede teh ogrevalnih sistemov.

LP

Red baron

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: red_baron ()

ShowDown ::

V naši bajti je eno nadstropje ogrevano z oljem eno pa s klimo. V tistem ki je ogrevano s klimo spimo in ogrejemo samo kako urco pred spanjem. Dobra izolacija+klima se nam zelo splača. Z oljem pa grejemo pač prostore v katerih smo večino časa: dnevna, kuhinja, kopalnica, računalniška soba....

hominis ::

ja jzs mislim da se rabi tako olje kot klima, le pametno je treba pretuhtat v kaksnih primerih je bolj pametna klima in v kaksnih primerih olje.

ce je bajta zelo dobro izolirana in ce zunaj ni sibirskega mraza, je klima izredno dobra zadeva. Ce pa temu ni tako, je potrebno kaj vec kot le klima za segrevanje bajte.

primer da se s oljem segreva prostore, ki so v celodnevni uporabi, spalne prostore pa s klimo za kako urco je zelo dobra opcija !

sm0key ::

nevem kako je z oljem ali klimo...
pri nas doma imamo plin (ButanPlin) in ob vrhuncih zime (recimo trenutni čas) nam zadostuje 1000 litrov za en klinčev mesec. Cena za 1000 litrov je vsako leto za 30-40 jurjev višja 8-O ;(( , torej za eno polnenje smo letos preplačali 130k. to ni normalno. ko smo kupli cisterno in preštelali iz drv na plin so nam itak oblubljali da je plin ogrevanje prihodnosti, itd...takrat so ble cene za 1500 litorv okoli 75-80 jurjev...a zdej?! :O

Sicer imamo kr veliko hišo, ampak nima veze, ker se itak ogrevajo samo tri spalnice, kuhna/dnevna in kopalnica...skupej torej cca. 125 m^2... IMO je to tumač preveč keša za ogrevanje...

edit: sam pa se sprašujem, ali je sploh kaj prihranka pri tem, da ogrevamo samo določene prostore? je morda efekt (basic vrata iz enga prostora v drugega niso glih najboljši izolator), zaradi izgube toplote v hladni prostor zraven, tok očiten? bi blo manj porabe če bi kurli celo hišo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sm0key ()

krneki0001 ::

nebivedu: z tvojo trditvijo glede razlike med oljem in plinom se ne morem cisto strinjati. Kot prvo moramo locit zemeljski (plinovod) ter utekocinjen naftni plin (cisterna - UNP). Za zemeljskega, ki je prisoten predvsem v urbanih naseljih bi se se lahko reklo, da je cenovno primerljiv z ELKO, po proizvedeni koristni energiji, kar za UNP zal ne moremo reci.
Razlike so v ceni, kakor tudi v kurilni vrednosti in natancno to lahko izberes iz naslednje RAZPREDELNICE cen energentov (glej zadnji stolpec)


Poglej si še enkrat tvojo zarpredelnico in povej kaj piše. Ali je mogoče to jeklenka 11 litrska? kjer te pride res 300 sit na kg. Sam govorim pa za cisterno ki ima 2000 litrov in sosed, ki si je na plin predelal vse skupaj je letos dal za plin 230.000 sit in ga je porabil od oktobra do sedaj šele 700litrov, ima pa cisterno na vrtu 2000 litrsko. Plačal je pa za plin po 115 sit na liter.

krneki0001 ::

Moja napaka ni dal letos sosed za plin tok denarja, ampak lansko leto, drugače od oktobra do sedaj nebi mogel kurit.

BigWhale ::

Nazadnje, ko sem preverjal cene, se mi je zdel UNP drazji od olja. Ima toliko boljsi izkoristek?

Buggy ::

nebivedu: ne vem kaj ti ni jasno. Razpredelnica je narejena tako, da ti zadnji stolpec (ne vrstica) kaze ceno za proizvedeno koristno energijo iz razlicnih energentov. Torej: UNP v cisterni (ki ga navajas) ima v najboljsem primeru kurilno vrednost 7.23 KWh/l, kar ti pri peci, ki ima izkoristek 95% in ceni 139sit/l nanese, da za KWh koristne energije (toplote) placas 20,24sit, pri olju pa ti ta izracun pove, da za isto KWh placas 15,62 sit.

Racunica ti pokaze, da je pri relativno dobro izolirani hisi, kvadrature 150m2, ki ima letno porabo 70Kwh/m2 razlika med ogrevanjem na olje in plin razilke:
letni strosek olje (10500KWh) * 15,62 = 164.010 Sit
letni strosek plin (10500KWh) * 20,24 = 212.827 Sit

Razlike je 48.000sit kar je skoraj 30% razlike. Racunaj pa, da smo vzeli zelo dobro izolirano hiso, zelo dobro pec in kvaliteten UNP plin....

glinik ::

red_baron,

sorodniki imajo za gretje v hiši marmornate radiatorje in "glamoxe". Razlike je ogromna. Marmornati radiatorji grejejo za en klinc ... Zadnjič jim je glih en "šel po gobe". Pri glamoxih je stvar povsem drugačna, stvar deluje zelooooo dobro.

Eni znanci so podnajemniki v novi bajti z 8 cm izolacijo (stiropor). Letošnjo celotno zimo (ki je res huda) so se greli samo na glamoxe. Z lahkoto so segreli sobe ... V hudi zimi so za cca. 40m^2 stanovanjske površine mesečno porabili 15-17k sit elektrike. V ceno je vključena celotna poraba el. en. : gospodinjstvo, luči, itd...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

krneki0001 ::

Sosed ima bolj slabo izolirano hišo. Na sezono je porabil okoli 1500 litrov olja za ogrevanje. Lansko leto septembra je zamenjal gorilec in predelal vse na plin dodal je drugi dimnik(u bistvu je dodatna cev potisnjena v dimnik, tako da mu je še zmanjšalo premer), vse ostalo je ostalo nespremenjeno. Do januarja je porabil 700 litrov plina, ki ga je naročil 2000 litrov iz kozine, kjer ga je dobil po 115 sit.

Verjamem da po izračunih pride tako kot si napisal - tukaj ne morem oporekat, vendar kako to da je sosed potem porabil samo 700 litrov plina, ko pa je eno leto prej porabil v istem času(pa ni bilo toliko mraza kot letos) že 1100 litrov kurilnega olja.

BigWhale ::

glinik:

Pocakaj, da dobijo poracun elektrike. No, ce je bilo to ze upostevano, potem je stvar kar zanimiva. Jaz nameravam dat 15cm stiroporja okrog hise... ;)

glinik ::

BigWhale,

seveda je že vse upoštevano. Mesečno se odčitavajo števci ... OK, mogoče plačujejo 20k sit, kar je za letošnjo zimo odlično. Mi smo letos za olje porabili 400k sit. Hiša je stara, z slabo izolacjo.

15 cm, a ni to malo pretiravanje? Kolko vem zidarji in podobni obrtniki zagovarjajo že 5 cm stiropor.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

krneki0001 ::

BW
jst imam mrežo pa 2cm stiropora čez to potem pa 7cm debele plate izolacije(beton stiropor beton - ne vem kak se jim že reče). Ko sem pa dajal fasado so pa dali še 5cm stiropora, potem pa na to fasado, tko da je zadeva res u iber izolirana.
Če bi pa še enkrat gradil bi pa sredi hiše skopal od 40 do 60m globoko jamo s premerom 1 meter in čez dal mrežo. Zaradi take globine ven prihaja konstantna temperatura - poleti hladi, pozimi pa greje. Sodelavec je to naredil in pozimi če celo zimo nič ne greje ima v hiši stalno 9 stopinj - konstantna temperatura v jami je pa 13 stopinj.

glinik ::

Malo bolj razloži delovanje "luknje".

The HOLE project :D :
-
-
...

Meni nekakor ni jasno kako bi uravnavala temperaturo hiše ena navadna luknja. Potem bi lahko človek celo hišo v zemlji skopal. Poraba energije bi bila minimalna. Le zakaj še niso takšne hiše vsakdanja praksa? Edino kar moti je videz, ker se ne vidi kaj imaš :D :D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

VidKo ::

Vstopite v 21. stoletje in uporabljajte okolju prijazno toplotno črpalko.

Jo mamo od novembra. Sicer je začetna investicija ogromna, vendar se v 3-5 letih povrne.

Lp, VidKo

Stepni Volk ::

glinik - večina toplotnih črpalk uporablja geotermično energijo (razen toplotnih črpalk, ki uporabljajo toploto zraka, zunanjega ali notranjega - rekuperacija). Geotermica

nebivedu - O luknji...
Prvič moraš imeti hišo postavljeno na kakšni zelo trdni kamenini, da se bo luknja obdržala in hkrati ne ogrožala same hiše.
Drugič pasivno hlajenje preko luknje, se ne more primerjati z aktvinim: Toplotne črpalke zato črpajo pod zemljo vodo, pustijo, da jo zemlja segreje in črpa nazaj na povšje in se z njo ogreva/hladi hišo (odvisno od letnega časa).


Zato je bolje iti v postavitev toplotne črpalke, ki ne potrebuje tako širokega izkopa. Poleg tega lahko v primeru zadostnega pretoka podtalnice izkorišča tudi toploto le te.
Vse skupaj je seveda namenjeno nizkotemperaturnemu ogrevanju, po večini talnemu (radiatorji so veliko večji od običajnih visoko temperaturnih.)

Idealno je seveda, da živiš v bližini term :)

Back on topic:
PRIMERJAVA RAZLIČNIH OGREVANJ HIŠE

Da bi lahko nekaj primerjal, moraš imeti enake izhodiščne pogoje. Lanskega leta ne moreš primerjati z letošnjim. Kot ni primerjati prejšnji teden s tem.
Da bi bila primerjava kolikor toliko zanesljiva, potrebuješ recimo dva soseda, ki kupita enako tip hiše (klasično zidane ali še bole montažne) z enako izolacijo, okni, ostrešjem itd. Eden se ogreva na olje, drug na elektriko in oba na enakem področju hiše vzdržujeta enako temperaturo, imata enako porabo tople sanitarne vode in enako število prebivalcev, hišnih ljubljenčkov (v pasivnih hišah je dovolj na obisk povabiti prijatelje in ogrevanje ni več potrebno, človeško telo namreč oddaja dovolj toplote), enako pohištvo (volumen zraka enak), stene enakih barv in tla enakih materialov... potem lahko primerjamo rezultat.
Če bi imel na voljo več takšnih parov sosedov nepremičninskih dvojčkov, bi se rezultat spreminjal glede na:
- velikost ogrevanja prostorov
- ceno energenta
- vreme

Stepni Volk ::

VitKo - "ogromno" je v številkah koliko?
Letošnji proračun vem, da tega ne bo prenesel (menjava strehe), a bi lahko čez leto ali dve :)

zee ::

koliko znaša začetna investicija? samo okvirno me zanima.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

klemen22 ::

A drva ne pridejo v poštev več za ogrevanej?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

VidKo ::

zee

nas je toplotna črpalka stala cca 2.250.000,00 SIT

Prej smo na leto pokurili 3.500-4.000 l kurilnega olja


Lp, VidKo

tratto ::

Cene energentov so v TEM LINKU.

Buggy ::

StepniVolk: Toplotne crpalke z implementiranim odvzemom toplote imas po ceni od najdrazje do najcenejse tako:
TC - voda/voda (samo vrtina pride cca 1,5Msit)
TC -zemlja/voda (polaganje zemeljskih kolektorjev rabis cca >400m2 primerne podlage- strukture zemljine)
TC -zrak/voda (nic dodatnih posegov...nedelovanje vecine TC pod -5 stopinj)
Drzava subvencionira 50% investicije oz. do najvec 0,5msit
Sam sem dobil lansko leto predracun od knut-a za TC zemla/voda 2Msit brez zemeljski del (izkopa) ter polaganja kolektorjev.

Sam sem v montazni hisi (ogrevanih cca 130m2) postavil pec na pelete investicija komplet nove kotlovnice (pec, gorilec, zalogovnik, transportni polz,regulacije, pumpe, hidravlicni sistem) je bila 1,1Msit in zaenkrat sem relativno zadovoljen. Porabo sem pri -15 stopinjah imel 23kg peletov/dan..je pa kurilnica se neizolirana/zaprta (kotel se hitro ohlaja). Bom videl kako bo drugo leto, ko dokoncam se klet.
Sam pa tudi razmisljam o ogrevanju spalnega dela v prehodnih obdobjih z klimo saj se izkoristek peci pri zmanjsani moci kar mocno zniza. Za sanitarno vodo pa imam ze sedaj postavljeno TC.

red_baron ::

GLINIK

Najlepša hvala za odgovor

Imam že dva Glamoxova radiatorja , ostale bom tudi kupil od Glamoxa.


LP

Red baron

zee ::

hvala VidKo!
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Oxford ::

Prej smo na leto pokurili 3.500-4.000 l kurilnega olja
8-O 8-O

Kako vam je pa to uspevalo? Po moje je tole največja poraba, kar sem slišal do sedaj. A živiš v običajni visokopritlični hiši? Če je odgovor DA, potem je moralo biti nekaj hudo narobe z vašo pečjo, ali pa ste imeli v stanovanju 30 °C. Če pa je razlog za tako veliko porabo preprosto starost stavbe (beri slabša izolacija), potem vam bo tudi toplotna črpalka žrla precej elektrike.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja zemeljskega plina za stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609246 (6431) Invictus
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15960023 (29472) konspirator
»

električni radiator

Oddelek: Loža
3916393 (14003) Pyr0Beast
»

centralna kurjava - na elektriko? prosim za pomoč

Oddelek: Loža
2517001 (16484) Pyr0Beast
»

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

Oddelek: Loža
3710716 (9691) gruntfürmich

Več podobnih tem