» »

centralna kurjava - na elektriko? prosim za pomoč

centralna kurjava - na elektriko? prosim za pomoč

PALOMINO ::

Pozdravljeni,

Zanima me, če ima kdo izkušnje s centralno kurjavo na elektriko?
Stvar je taka, da razmišljam o plinu ali elektriki.
Nekako mi bolj diši elektrika, pa me zanima če se je kdo polotil tega, kako je zadovoljen, kako velike prostore ogreva, okviren strošek...

Skratka vse informacije mi bodo dobrodošle.
Hvala vsem.
  • spremenilo: PALOMINO ()

Valvoline ::

Plin se je nazadnje precej pocenil,tako da je trenutno precej boljša opcija. Roko na srce k so se prejšne leto fejst podražil derivati in plin je elektrika verjetn bila najbolj pocen opcija. Ne pozabmo na drve seveda :)

Pyr0Beast ::

Plin ali olje. Drugo je prevelika packarija.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

PALOMINO ::

in kakšna packarije je elektrika?
nisem ravno ekspert pa me zanima...

drva žal niso opcija...etažna centralna, stanovanje...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PALOMINO ()

THX 1138 ::

Tu je pač tako, da cene derivatov v prihodnosti so bolj tako tako, zaradi poglabljajoče krize se lahko stvar izjemno podraži, zato bi na tvojem mestu si nabavil peč na drva ali pa kakšno kombinirano(kurilno olje/drva, za plin/drva pa sploh ne vem a obstaja,čeprav imajo kombinirane verjetno slabši izkoristek)..

Doma imam peč na drva in je ne bi zamenjal za kakšno drugo varianto res, pa še drva dajejo boljšo toploto(bukova drva)..

Je pa res, da si boš moral nabavit drva. ,,tako za primerjavo kubik bukovine je okoli 50-60 evrov(za eno sezono bi rabil okoli 10-15 m2 drv,pač odvisn od mraza a ne:)

Izkušenj z centralno kurjavo na elektriko pa nimam.

Edit: aja sem sele zdj videl da drva niso opcija;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: THX 1138 ()

clothes ::

Jaz sem to sezono ogreval stanovanje z elektriko.

Kupil sem elektro etežno peč(4+2 kW) za 500€, pa še varovalke oz odjemno moč sem moral povečati iz 18A na 25A 7kw pri elektru za 400€.

Peč sem priklopil na obstoječe radiatoje v stanovanju, ki je veliko 50 m2 in je v mansardi(15cm izolacije) s 4m vsokim stropom.

Stanovanje sem ogreval na 21 stopinj (na višini 1m od tal!) oz 18 stopinj ponoči, ali ko sem v službi.

V obracunskem obdobju od 26.11.2008 do 13.02.2009 v 79 dneh sem porabili 2.331 kWh,
oziroma 29 kWh na dan. Faktor URE = (6*1,00+6*1,10+6*1,30+6*1,50+5*2,00)/29=1,35862

V najhladnejših dneh sem porabil prek 50kw/dan, sicer pa je bilo povprečje 25kw/dan.
Brez ogrevanja imam povprečno dnevno porabo 7kW/dan.

Poleg te peči pa sem za ogrevanje rabil še klima napravo(1,3kw), a bolj malo, predvsem za hitro ogrevanje na timer, predno pridem domov ali predno vstanem.
Klima namreč ni inverter in zelo neprijetno piha ter daje občutek hladu, kljub temu, da termometer kaže npr.23 stopinj, tako, da je ne uporabljam če sem v prostoru.
Je pa ogrevanje s klimo cenejše in hitreje doseže željeno temperaturo. Moja je delala tudi pri zunanji temp. -10 st. Vprašanje pa je, kakšen je takrat izkoristek.

Mika me predelava klimatske naprave v toplotno črpalko zrak-voda, s katero bi dogreval vodo iz radijatorjev. Projekt je nekdo že opisaL na forumu strojništvo.com

Pyr0Beast ::

klime niso namenjene dolgotrajnemu ogrevanju prostorov. Njihov izkoristek je pa tudi nizek.

Elektrika je packarija ker, če se boš ogreval s kaloriferji in radiatorji ti vse skupaj nesramno brenči, kot energent je pa dokaj draga.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nejcek74 ::

pričakuj zvišanje cene elektrike v prihodnosti, dolgoročno bo vsaj 15% dražja od ostalih kuriv. Bo pa manj izpostavljena kratkoročnim nihanjem. Elektrika se splača samo v posebnih primerih, majhno stanovanje, ni prostora za skladiščenje, začasna rešitev itd. Dolgoročno gledano kaže da bodo najcenejši lesni sekanci, kjer so pa rabiš veliko skladišče pa trenutno so peči kar drage.

harvey ::

Vse premalo se pomisli pri izbiri energenta na izoliranost objetka. To je osnova. Pri pasivni ali nizkoenergijski hiši ni noben problem ogrevanje z elektriko - v vseh ozirih, tudi cenovno. Gornje dejstvo je poglaviten premislek pri stroških povezanih z ogrevanjem z elektriko. Večina objektov v slo ni ustreznih in bi bilo ogrevanje z elektriko enostavno prepotratno.

Dolgoročno gledano kaže da bodo najcenejši lesni sekanci, kjer so pa rabiš veliko skladišče pa trenutno so peči kar drage.


Od kje take ugotovitve? Pri pripravi sekancev so tudi določeni triki. Stroji za mletje so relativno dragi in redki, priprava, spravilo lesa, zbiranje odpadkov, vse to ima neke stroške.... Podjetja, ki to delajo pa imajo svoje računice in ne misli, da bodo šli pod svojo računico. Zgodilo se bo nekaj podobnega kot z elektriko, ker so enostvno propagirali toplotne črpalke in te so se tudi razširile, posledično se več ljudi ogreva na elektriko in odtod se je rodila progresivna tarifa za električno energijo. Trenutno se to sicer ukinja.

Point vsi energenti enostvano sledijo eden drugemu...

Invictus ::

Jaz bi se izgonil plinu, če je le možno. Prevelika odvisnost od raznih nihanj kot letošnje z Rusijo.

Z elektriko je isto. Odvisen od ponudnika, pa še skladiščit je ne moreš. Sam bi si uredil kako peč na olje + kak kamin v dnevni za prehodna obdobja.

LP I.

energetik ::

Jaz predlagam plin. Za primer raznih izpadov v primeru zaprtih ruskih pipic si pa nabaviš za vsak prostor 2kW kaloriferčke s termostati za 10€ kos. Saj cenovno in glede na udobje se elektrika mogoče trenutno splača, ampak če pogledaš z ekološkega vidika je pa tako ogrevanje porazno. Od celotne toplote, ki se sprosti pri gorenju premoga v TE, se ti greješ z ubogimi 30% te energije, ostalo gre pa v luft... Elektrika je še veliko prepoceni, če se to splača..

AndrejS ::

Letošnja sezono je zmagalo kurilno olje, če si ga sproti kupoval, ker se je zelo pocenilo.

dmok ::

klime niso namenjene dolgotrajnemu ogrevanju prostorov. Njihov izkoristek je pa tudi nizek.

Mi smo s klimo brez problema greli okoli 40m2 velik prostor (pri višjih zunanjih temperaturap pa se je toplota prenašala tudi na hodnik in v ostale prostore) dve sezoni - 2006/2007 in 2007/2008. Klima je bila prižgana 24/7, poraba elektrike iz naslova klime pa je bila manj kot 1400 kWh na sezono. Prostor ogret na 23C - 24C. Hiša je solidno izolirana.

Glede nizkega izkoristka: solidna klima pri +7C proizvede iz 1kWh elektrike več kot 4kWh toplote, pri -7C pa še vedno okoli 2kWh. V povprečju pa je COP po mojem blizu 3 v povprečni zimi. Meni se to zdi daleč od nizkega izkoristka.

d.

ToniT ::

Če imaš možnost priklopa na zemeljski plin, potem se to najbolj splača. UNP (plin v cisternah, ki mimogrede nima nobene zveze z Ruskim plinom) je drag - dražji od kurilnega olja. Ne rabiš pa velike kurilnice - peč lahko postaviš npr. v kopalnico.
Elektrika je vprašljiva zaradi cene - trendi gredo v veliko povišanje cen.
Osnova vsega pa je dobra izolacija hiše oz. stanovanja.

AndrejS ::

Postaviš peč na zemeljski plin v kopalnico... Potem pa v črni kroniki beremo , da se je nekdo zastrupil ravno zaradi tega.

energetik ::

Plinske peči na prisilni vlek so lahko postavljene kjerkoli, ker je hermetično ločena od notranjega prostora...
Mi jo imamo v kuhinji; tudi če ne bi vžgala, bi šel neizgorel plin direktno ven čez koaksialno cev.

nejcek74 ::

ja morali bi več vedeti ali gre za stanovanje ali enodružinsko hišo, ali je kvalitetno izolirano.

Drugače pa tisto lesnih sekancih ni zraslo na mojem zelniku. Imel sem razgovore z enim od elektro distrbuterjev, ki se je odločil, da se bo podal na trg s svetovanjem kako izboljšati energetsko učinkovitost in smo analizirali precej tudi cenovna razmerja med posameznimi načini ogrevanja (predvsem za individualno gradnjo in večje javne objekte). Za lesne sekance je bilo ugotovljeno, da bo s popularnostjo padala cena kurišč in strojev ter da na balakanu (predvsem Bosna) obstajajo dovolj velike zaloge lesa, da se jim cena ne bo dvignila zaradi pomanjkanja. Ampak do so bile napovedi itd, sam ne vem več o tem. Razgovori so bili pred krizo, zdaj je cena energentom precej padla, tako da so se verjetno ta razmerja spremenila, dejstvo pa je da bo zaradi stroškov elektrika še dolgo časa dražja od fosilnih goriv.

energetik ::

Pa človek je že na začetku napisal, da gre za stanovanje v bloku. Kako bi to zgledalo s sekanci v bloku, ne vem.. :D

Spajky ::

Jest mislim, da se mu bi najbolj splačalo na toplotno črpalko zrak voda ; par povezav npr. Experto d.o.o. Piran, Bojlerska toplotna, Plinska toplotna, primerjava stroskov ogrevanja .etc.. upam, da sem kaj pomagal .. 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

arozma ::

Mi imamo doma toplotno črpalko in sem zelo zadovoljen. Prej smo imeli kurilno olje. V približno letu in pol smo porabili 14256 kWh. Hiša je dokaj velika (točne kvadrature ne vem) stara in bolj slabo izolirana. Pozimi dela 24h na dan (ogreva stanovanje, vodo). Za vodo imamo tudi kolektorje tako, da to poleti malo zmanjša stroške. Pri nas je v primerjavi z kurilnim oljem ceneje. Verjetno pa bodo sedaj tudi cene elektrike padle.
Biomase pa ne zagovarja skoraj nihče ki se ukvarja z ogrevanje. Samo eni kvazi strakovnjaki.

Če imaš kakšna vprašanja glede toplotne črpalke lahko napišem tel. številko nekoga ki se s tem ukvarja.

tony1 ::

klime niso namenjene dolgotrajnemu ogrevanju prostorov. Njihov izkoristek je pa tudi nizek.


To je neresnica.

Inverterske klime so za ogrevanje povsem OK, pa tudi stroškovno so zelo sprejemljive, saj imajo najnovejše COP tudi ranga 5 in čez. Pravzaprav je takšna klima danes edini še smiselen način ogrevanja na elektriko.

Uporabljati elektriko za ogrevanje v običajnem pomenu besede (npr. kaloriferji in termoakulacijske peči) pa je energetsko zelo potraten.

Pyr0Beast ::

COP 5 pri kateri temperaturi ? 20 st. C ?

Lahko vzameš COP 3 pa bi bilo v energetsko bolj ugodno da bi kar direktno kuril na premog/uran/whatever kot pa pretvarjal zadevo v energijo in nazaj v toploto.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MadMax ::

Pyro, daj ne sekaj mimo.
Pogoji, pri katerih je določen deklariran COP/EER je običajno naveden med podatki, če pa ni se ga pa z malce klikanja hitro poišče.

Poleg tega ima klima z deklariranim COP >5 tudi pri -15 še vedno krepko čez 3.5 pri 20°C v ogrevanem prostoru.

Za primerjavo:
Mitsubishi FA-25, COP deklariran 4.35, ima pri temp. v prostoru 21°C naslednje COP glede na zunanje temperature:
4.61 10
4.02 0
3.77 -5
3.69 -15

Zato ne nabijat na pamet kako so klime uporabne samo in zgolj za hlajenje.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Pyr0Beast ::

Tudi Clio sprosti samo 118g CO2 na km.
Tako kot tudi pralni prašek odstrani vse madeže :)

Seveda klima deluje z tistim približnim nazivnim COP, ampak vse dokler evap. zunaj ne zamrzne. Potem si sposodi malce toplote od znotraj in gasa dalje.
COP se bo pa seveda meril pri najugodnejših in idealnih pogojih (vključno z 2x večjimi notranjimi enotami), katere pa v realnem življenju skoraj nikoli ne dosežeš.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MadMax ::

Zunanja enota zamrzuje omembe vredno nekje med 0 in 10°C. Pri -10°C takorekoč nima kaj zamrznit.

In če Clio izdahne le 118g CO2-ja krat 2 realno, neka terenska krava pa 354x2, kaj potem? V vsakem primeru je razmerje enako. Torej je tudi tisti tvoj COP 3.5 zgolj laboratorijska vrednost, v praksi pa doseže le 2?
Jebiga fant, potem imam raje klimo ki realno premore COP 3.5 namesto tvoje s 2.

Sicer pa smo malce zašli s teme.
Gretje na COP=1 (električni radiatorji, kaloriferji, ...) so hitra pot do finančnega samomora.
Bo pa še vsak, ki je iz takega prešel na malo boljše klime (COP >4) potrdil, da se (skupna!, celega gospodinjstva) poraba vsaj prepolovi. Ako bi gledal porabo zgolj ogreval, bi bila vsaj 1/3, kar pa je že blizu laboratorijskemu COP=4.

Klima (kvalitetnejša po izkoristku) vsekakor je dobra opcija v trenutnih razmerah na energetskih trgih.
Kaj bo pa v prihodnje, naj vam pa kakšna Meta Malus pove :)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Pyr0Beast ::

Če greješ izključno z elektriko se ti že pri COP = 2 razlika v porabi izjemno pozna. V kolikor furaš na olje v hudi zimi razlike ni. (Pod pogojem neprogresivne cene elektrike)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15960039 (29488) konspirator
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382154590 (121414) Zvezdica27
»

Nakup klimatske naprave za ogrevanje A+++ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8431875 (28400) klimatos
»

električni radiator

Oddelek: Loža
3916394 (14004) Pyr0Beast
»

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

Oddelek: Loža
3710717 (9692) gruntfürmich

Več podobnih tem