» »

Spremljanje gibanja s pomočjo Bluetooth naprav

Spremljanje gibanja s pomočjo Bluetooth naprav

Slashdot - Vassilis Kostakos in Panos A. Kostakos iz britanske University of Bath sta pred kratkim pripravila članek z naslovom Intelligence gathering by capturing the social processes within prisons.

V članku predstavljata tehnologijo za beleženje gibanja posameznikov s pomočjo tehnologije Bluetooth. Cilj zbiranja teh podatkov naj bi bilo predvsem zbiranje informacij o socialni mreži posameznika, torej o tem s kom, kdaj in kako pogosto se posameznik druži.

Tehnologijo sta razvila za uporabo v zaporih, povod za idejo pa je bil teroristični napad v Madridu leta 2004. Po napadu se je namreč izkazalo, da sta se vodja teroristične celice, ki je izvedla napad, Jamal Ahmidan, in Jose Emilio Suarez Trashorras, ki je priskrbel razstrelivo, uporabljeno v napadu, spoznala leta 2001 v zaporu ter bila potem rekrutirana v maroško teroristično skupino povezano z Al-Kajdo.

Tehnologija naj bi tako omogočila zbiranje obveščevalnih podatkov o aktivnostih terorističnih in kriminalnih skupin v zaporih, predvsem podatkov o spletanju vezi med njimi.

Vendar pa sta raziskovalca tehnologijo razvila in testirala med obiskovalci City of Bath. Najprej sta ugotovila, da približno 7,5% pešcev v mestih s seboj nosi vključene Bluetooth naprave (mobilne telefone, dlančnike,...). Nato pa sta v City of Bath na štiri lokacije namestila računalnike z Bluetooth sprejemnikom, kar jima je omogočilo spremljanje gibanja in ugotavljanje socialnega omrežja tistih posameznikov, ki so s seboj nosili vključeno Bluetooth napravo. To sta seveda počela brez njihovega soglasja, pa tudi brez njihove vednosti.

V šestih mesecih sta tako zbrala podatke o gibanju 10.000 posameznikov.

Podobno raziskavo, v kateri so na podlagi Bluetooth skeniranja ugotavljali socialna omrežja posameznikov, so leta 2004 izvedli na MIT v okviru Reality Mining projekta.

Morda pa ta tehnologija - v časih, ko je za terorista lahko označen kdorkoli - ne bo uporabljena le v zaporih...?

6 komentarjev

Tear_DR0P ::

kaj:D - saj nimamo kaj za skrivat - to s kom se družimo lahko vidi vsak - MS pa lahko vidi še koga smo na FBju dodali med prijatelje.
takšno BT beleženje socialnih omrežij je pa kul - prideš v BTC in že dobiš SMS, s priporočilom za ogled filma, naslov filma in dvorano, kjer je v vrsti ravno dovolj mest še za tebe in tvoje prijatelje
druga komercialno rešitev je pa predstavil minmax - kakšno leto nazaj - hodiš po mestu in dobiš SMS, v katerem piše kateri član tvoje socialne mreže je v sosednji ulici, zraven pa še priporočilo, da ga pelji na kosilo v tointo restavracijo, ker še ni jedel kosila, strežejo pa ravno jedi, ki so obema všeč

druga dobra uporaba je pa ta, da lahko prijatelja, ki dela v nadzornem centru nahecaš, da ti posreduje s kom vse se je danes dobila tvoja punca :D in jo packo ujameš, če te vara
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

necromncr ::

Hihihi, "Vsi zaporniki so dolžni pri uporabi prepovedanih GSM naprav vključiti Bluetooth".

PrimozR ::

Zato pa izklapljaš BT in šparaš na bateriji :>

iveco18 ::

Pa ja že pred leti sem prišel na podobno idejo, ko sem razreševal en problem in sicer moj pes je begunec, se pravi da rad zbeži od doma (iz boksa, torej zapora) in sem iskal na netu pripomoček, ki bi me opozoril takoj ko bi se pes z ovratnico odmaknil od hiše. Našel nisem ničesar (mogoče mi lahko kdo kako pomaga pri tem), potem sem ojačal boks..

lp, iveco

Jst ::

Amm, okoli vrata mu daš en telefon z vključenim bt-jem in vzpostavljeno povezavo. Ko pes zbeži, se ti povezava prekine - privzeto, da sta zapora dovolj blizu. Torej, vsakič ko pes zbeži, ti to zveš in mu rečeš "Bad boy!" Nakar pes po nekaj tednih - odvisno koliko znaš psa učiti - telefona ne bo več rabil.

Simple enough?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

G-man ::

druga komercialno rešitev je pa predstavil minmax - kakšno leto nazaj - hodiš po mestu in dobiš SMS, v katerem piše kateri član tvoje socialne mreže je v sosednji ulici, zraven pa še priporočilo, da ga pelji na kosilo v tointo restavracijo, ker še ni jedel kosila, strežejo pa ravno jedi, ki so obema všeč


Men se ne zdi tolk kul. Npr. že s instant messengerji je križ včasih. Dogajalo bi se, da ti mobilec stalno mijavka za raznimi frendi in znanci v bližini. Če si ga izklopiš, te pa gledajo postrani, ker imajo oni vklopljeno storitev. Bolj ali prej kot Big (evil) Brother se nam utegne zgodit že znana zgodba - vsi smo le v eni veliki vasi. Torej, vedno si nam na očeh, vemo kaj počneš, vemo kje si. Urbanost, ki jo tvori tudi anonimnost bi erodirala in po mestih se bi razpasla vaška mentaliteta z meščanskim tempom življenja - najslabša možna kombinacija.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Britanska notranja ministrica: Enkripcija je sporna, država mora imeti dostop! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
20140750 (35364) PaX_MaN
»

Snowden zadovoljen s svojo misijo, NSA se utaplja v podatkih

Oddelek: Novice / Zasebnost
288686 (5394) k4vz0024
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125973 (21650) PaX_MaN
»

FBI aretiral vsaj 14 domnevnih članov Anonymousa

Oddelek: Novice / Varnost
4112034 (10438) BigWhale
»

BL003T00TH - hekanje Bluetootha

Oddelek: Novice / Varnost
105229 (5229) Lee_Nover

Več podobnih tem