» »

PopTV PAL+

PopTV PAL+

krho ::

Fantje je mogoče kdo opazil, da je POP TV poleg formule začel oddajati še določene druge dele programa v PAL+ tehniki. Pri vsem skupaj je en drug problem, podnapisi so postavljeni tako prekleto nizko (če ponastavim sliko na 16:9 nazaj, tako, da so zgoraj in spodaj črni robovi, so podnapisi čisto na spodnjem delu slike), da overscan poreže skoraj celotno zadnjo vrstico.
 PAL+

PAL+



Preden jim grem težit, če lahko podnapise zamaknejo gor še za recimo 1/3 vrstice... Še kdo s TVjem, ki ima ogromno overscana?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Costas181 ::

To sem jaz isto imel, samo ne tako globoko podnapise.
Ko sem nastavil sliko na 16:9, je pa bilo normalno nad črnim robom.

Chessman ::

Vedi da se določene stvari odvijajo na tem področju, pop se pripravlja da bo pri vseh vsebinah kjer oddajajo signal v 4:3LB dodajal signal WSS kateri TV pove da se prestavi v način WIDE. Trenutne vsebin z WSS signalom je večina lastne produkcije (Vzemi ali Pusti, Trenja, A si ti tudi not padu) pridruži se jim F1 in določene nanizanke.

O podnapisih so tudi bili že opozorjeni in upam da bodo počasi tudi to porihtali.

So pa problemi na sprejemni strani, Tisti kateri uporabljate signal iz oddajnikov vam WSS deluje, ponudniki kabelske in IP televizije kateri pa signal dobijo v digitalni obliki pa imamo še probleme ker morajo na POPTV še pravilno skonfigurirati enkoder mašine.

Kaj več o tem se najde tudi na neuradnem T2 forumu kjer tudi poteka pogovor na to temo

Izi ::

Jaz sem na analognem Telemachu in POP TV sam pravilno preklaplja med 4:3 in 16:9 resolucijo.
Glede tega nimam pripomb, precej oddaj in tudi filmov je že v 16:9 in slika sama skoči iz 4:3 točno čez celotni 16:9 ekran.
Edina napaka so trenutno samo še podnapisi, ki so prenizko in kadar je podnapis v dveh vrstah je spodnja vrsta na pol odrezana. To je napaka POP TV-ja in jim je treba težiti, da podnapise prestavijo iz neuporabljenega črnega polja popolnoma v sliko, drugače jih tisti z 16:9 TV-jem ne vidimo oz. moramo celotno sliko ročno premikati višje.

Ti jim vseeno pošlji e-mail, da naj vendar prestavijo podnapise višje pri 16:9 oddajah: Čim več nas bo težilo, hitreje bodo prestavili podnapise na pravilno višino. :D

Edit:
Chessman, ali ti trdiš, da je za prenizke podnapise torej kriv Telemach in ne POP TV, čeprav mi TV pravilno prepozna 16:9 signal in preklopi v pravi format ?
Do sedaj sem vedno mislil, da so podnapisi del slike in ko so enkrat v sliki se jih ne da nikamor več prestavljati.

Najbolje bi seveda bilo, če bi podnapise popolnoma odstranili in jih prestavili samo v Teletekst pa naj si jih vsak vklopi po želji. Ampak to so verjetno samo pobožne želje :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

killah bee ::

So že obveščeni o podnapsih, verjetno bo nekaj vsebin ostalo z takimi podnapisi, ker bi bilo drugače vse vsebine potitlati ponovno, kar je pa misija neogoče ;) Tako, da mogoče v roku dveh tednov bodo tudi podnapisi višje. Odvisno od hitrosti odgovornih, da se odločijo dvignit title :D
Abit NF7,T-bred1700+@2400+(10x200),512MB,hercules 9800@9800pro 385/695

BigFoot ::

Samo en nasvet/opomba: določeni TVji (moj Sony že) omogočajo da 16:9 sliko malo premakneš gor ali dor. Se pravi da v primeru POP TVja se samo malo dvigne slika in zgleda čisto cool.

EDIT: je pa res da to ni idealno in je nekako samo začasna rešitev.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigFoot ()

djordjevic ::

Moj philips takisto.

Chessman ::


Edit:
Chessman, ali ti trdiš, da je za prenizke podnapise torej kriv Telemach in ne POP TV, čeprav mi TV pravilno prepozna 16:9 signal in preklopi v pravi format ?
Do sedaj sem vedno mislil, da so podnapisi del slike in ko so enkrat v sliki se jih ne da nikamor več prestavljati.
:D


Ne trdim da je kriv telemah in ostali ponudniki, krive so mašine na pottv.
Pa problem ni toliko pri podnapisih kot pri samem preklopu v wide način s pomočjo WSS-ja.
V kabelskem sistemu lahko pač uporabljaš analogni ali pa DVB-C sprejem. V primeru DVB-C sprejema še nimajo WSS signala, v analognem pa če ne deluje je pa problem pri kabelskem operaterju. Pri nas imamo v programski shemi POPTV na dveh kanalih, sliko za enega dela kabelski operater sam z pretvorbo iz DVB-C signala, ker pa v DVB-C sistemu nimajo WSS signala seveda preklop ne deluje. Na drugem kanalu pa pa pridobijo sliko iz oddajnika na pohorju kjer seveda WSS je in tako tudi TV normalno preklaplja v wide način. Će je kakšen uporabnik kateremu v digitalnem sistemu ne preklopi v wide način ima dve možnosti, pogleda če ima njegov kabelski operater poptv še na drugem kanalu (MB z okolico deluje na kanalu 27) ali pa zagnjavi kabelskega operaterja da naj za izvor signala uporabi zemeljski oddajnik in naj ne uporablja pretvorbo signala iz DVB-C sheme. Problem pa lahko nastane ker imaš tako bistveno slabšo sliko z WSS signalom kot si jo imel prej.

Problem bo seveda rešen ko bodo kabelski operaterji dobili tudi v digitalni shemi WSS signal, vse pa je odvisno od tega kdaj boto pravilno nastavljene enkoder mašine na POPTV-ju.

Kot informacijo WSS se ponovem pri določenih vsebinah oddaja tudi na SAT1, Pro7, RTL, RTL2, 3Sat, medtem ko sta ARD in ZDF že daljčasa v oddajanju 16:9.

Buggy ::

Prav tako krho-tov Philips 9551, to pa vem ker tudi sam prakticiram tako.

Alexius Heristalski ::

Kolikor jaz vem, to, kar dela PopTV, ni PALplus. Imajo čisto navaden 4:3 letterbox in signal, ki preklopi sliko čez cel zaslon 16:9, da vam ni treba gledati črnih robov. Blazna kvaliteta - celih 432 vrstic.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

krho ::

ja vem, sam sem mislil, da je PAL+. Se je tudi meni zdelo čudno, da zadeva uporablja zoom. KEr Pri ORF, kadar je oddaja v PAL+ prerklopi zelo lepo.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

PaX_MaN ::

...ker bi bilo drugače vse vsebine potitlati ponovno, kar je pa misija neogoče ;)


Če to drži, imajo bodis za en kurc opremo bodisi za en drek kader ali oboje.

Scorpia ::

Kaj pa tisti, ki imamo se 4:3 tv-je, bom imel podnapise kar sredi ekrana :D. Drugace se mi pa se vedno zdi nesmisleno kupovati LCD dokler ne bo HD pri nas. Tko da naj bojo spremembe, ko bojo šli na HD in ne vse te postopne spremembe. Ko bojo na hd, pa bojo itak mogli spet vse menjat. Takrat bo vsaj smisleno kupiti hdtv.
////

Chessman ::

Saj zaradi 4:3 televizorjev pa oddajajo tv vsebine v 4:3LB formatu.
In podnapisi ne bodo sredi ekrana temveč recimo za pol vrstice višje.
Sicer pa to kaj dodajajo WSS signal je skrajni čas in ne neka nova pogruntavščina, koliko wem so standard WSS definirali tem nekje sredi 80tih let, torej skrajni čas da po 20 letih nekaj naredijo.
Torej naj še naprej odstanijo 1/3 slike in prikazujejo filme brez črnih robov, samo zato da boste uporabniki 4:3 televizorjev gledali normalno sliko. Sam razvoj 16:9 televizorjev se je začel pred prihodom plazem in LCD-jev. Doma smo imeli prvi 16:9 TV že pred cca 15 leti, ker je svoje odslužil ga je pred leti zamenjala plazma, osebno pa že tudi nekje 8 let uporabljam 16:9 TV.

Za tiste kateri pa želite gledati samo 2/3 filma pa kar izvolite. Če vam bo še to preveč pa vzamite kakšen karton in si lahko sliko po širini zmanjšate tudi na 1/2. Samo ne na račun ostalih kateri želimo videti vse.

Če pa neveste kako zgleda slika na TV-ju prirejena za 4:3 format brez črnih robov, si oglejte kako priredijo film za prikaz na 4:3 TV-ju.

Alexius Heristalski ::

ja vem, sam sem mislil, da je PAL+. Se je tudi meni zdelo čudno, da zadeva uporablja zoom. KEr Pri ORF, kadar je oddaja v PAL+ prerklopi zelo lepo.

Mnja, Avstrijci pač vejo, kaj delajo, "naši" pa goljufajo. Je pa res, da ima le ORF to lepo poštimano, medtem ko komercialni TV (ATV, Puls4) zazdaj ostajata na 4:3.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

BigWhale ::

Hm LGjev LCD v kombinaciji s SiolTV in aminotom nic ne preklaplja...

Chessman ::

Trenutno imaš na POPTV film, zraven se oddaja WSS.
Če ti ne preklopi pa se lepo postavi v vrsto in upaj da bodo počasi porihtali tudi za SIOL. Problem je isti kot pri T2 in digitalni kabelski TV.
Sam se trudim že cca mesec dni, nazadnje mi je tudi tehnik na kabelski TV obljubil da bo probal vspostaviti kontakt z POPTV.

Sem sicer videl že tudi en LCD pri kolegu kateri pa v nobenem primeru ne preklopi v wide način.
Lahko pa probaš na TV priklopit eno navadno sobno anteno in poglej če ti takrat preklopi. Če ti takrat POPTV ne preklopi potem potem ti TV tega ne podpira, če pa ti na anteno preklopi je pa problem v signalu katerega dobi SIOL iz POPTVja

SavoS ::

Signal POPTV preko navadne antene lepo preklopi na wide screen, preko raznih drugih naprav, pa le, če te naprave to omogočajo, oz. če te naprave prepusščajo polek slike in zvoka še druge podatke, ... recimo TTX, VBI ali pa EPG....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

Chessman ::

Niso problematične samo te druge naprave kot jih omenjaš, problem je v tem da v signalo kateri pride v te druge naprave POPTV ne pošilja vseh signalov, v tem primeru je to WSS.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telemach digitalna tv, Pomoč!! (strani: 1 2 3 434 35 36 37 )

Oddelek: Omrežja in internet
1833436009 (75537) zavajon
»

DVB-T MuxA zopet poln

Oddelek: Zvok in slika
494481 (3119) Alexius Heristalski
»

Dvdb-t ni več Pop Tv

Oddelek: Zvok in slika
475127 (3106) bbenci2
»

24ur res v HD (15.12.2008)

Oddelek: Loža
434579 (2413) TgT
»

Olimpijske igre v HD (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
828699 (6038) KoMar-

Več podobnih tem