» »

Zivljenski standard v Sloveniji?

Zivljenski standard v Sloveniji?

1 2
3
4

zee ::

bom citiral MadMicka: "potem bi pač lastniki svoje družinske člane prijavili na ta stanovanja in ne bi bila več prazna"
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

WarpedGone ::

>> ne vem, sicer kaj bi dosegli z obdavcenjem

Dosegli bi to, da bi se manj splačalo imet stanovanje neoddano - prazno. Ker sedaj se s tem, ko se stanovanja ne oddajo umetno povzroča pomanjkanje stanovanj - lahko se dosega višja cena. Lastnike je treba navdušit, da stanovanja oddajajo. Pa magari le eno sobo, če je ne nucajo.

Občavčitev po kvadraturi na osebo ni švoh ideja. Nebi pa uvajal enih razredov - raje enostavno zvezno povezavo s "splošno olajšavo". Recimo do 20m2 na osebo je zastonj, kar je več pa recimo 2€/m2 davka. 100m2 na eno osebo bi tko zneslo 160€ davka, istih 100m2 na 4 osebe pa le še 40€ davka. Če pride še tretji otrok pa avtomatsko davka ni več sploh. Pa imamo še stimulacijo/olajšavo za večje družine.

To bi pomenilo, da če imam v lasti tri prazna stanovanja s po 40m2, živim pa v stanovanju z 80m2 pride name 200m2. Takoj 360€ davka na mesec. Če stanovanja oddam trem mladim družinam brez otrok plačam le še 120€ davka za 60m2 v mojem velikem stanovanju. Lahko pa se sam preselim v manjše 40m2 stanovanje in plačam le 40€ davka, 80m2 stanovanje pa oddam družini z dvema otrokoma, kateri spet ne bo treba plačat nobenga davka. Če js k sebi vzamem še podnajemnika - mu oddam eno sobo, sem davka oproščen tudi jaz.

Obdavčevanje po praznosti/oddanosti bi pa res pomenilo le to, da bi se stanovanja pisala na družinske člane - spet nobenga efekta.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

kekz ::

> Dejstvo je da se lahko v 20letih preselim 20x, če mi okolje ni všeč, če pa imam stanovanje, sem pa bolj omejen,

V časopisu je bil objavljen podatek, da se povprečni Anglež v svojem življenju preseli 16x in to dostikrat zelo daleč (ni redkost niti na drugo stran sveta).
V Sloveniji? Jaz sem se do zdaj preselil 5x, pa je to že kar nadpovprečno. Je pa vse v okviru 25 km. In naprej? Upam, da se bom v penziji preselil na Florido :D.
Slovenci imamo dejansko korenine in to precej zmanjšuje naš standard, saj se nismo pripravljeni seliti niti zaradi izboljšanja zaslužka in življenja.

Pri nakupu stanovanj in zakreditiranju pozabljate na eno zadevo. Ne smemo računati za 20 let in vse z današnjimi številkami.
Ko sem se jaz pred 10 leti zakreditiral za 20 let sem za odplačevanje kreditov dajal natanko celo svojo plačo (živeli smo pa z ženino). Danes še vedno odplačujem iste kredite, vendar to predstavlja pri deležu plače samo še kakšnih 40%. Obroki so šli dol (zmanjšal se je T, enkrat so mi v banki tudi zmanjšali obresti, ki so bile na začetku ob sklenitivi za danes oderuških T+13,5%), plače so šle gor. Nekako pa je treba imeti pred očmi, da bomo čez 20 let pa že morali zaslužiti blizu Avstrijcev, kar pomeni, da se danes lahko mirno zakreditiramo.

gruntfürmich ::

mislim da ni pametno obdavčiti prazna stanovanja. potem bi verjetno v to kategorijo padle tidi vse prazne gorce in podobno, kar pa ni realno.

za poceni stanovanja bi morala poskbeti država ali pa občine s pospešeno gradnjo neprofitnih stanovanj v večjih mestih, kjer je povpraševanje po stanovanjih veliko in cene previsoke.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

WarpedGone ::

>> za poceni stanovanja bi morala poskbeti država

Pa davki bi morali biti tudi nižji, a ne?

Država sedaj skrbi za poceni stanovanja zato pa je tako kot je.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

jype ::

gruntfürmich> kjer je povpraševanje po stanovanjih veliko in cene previsoke.

Zakaj pa je tako?

borchi ::

> Ker sedaj se s tem, ko se stanovanja ne oddajo umetno povzroča pomanjkanje stanovanj - lahko se dosega višja cena.

ne. to je naravno. obdavčitev neoddajanja pa je umetna. tako kot ni naravna obdavčitev denarja, ki ga imaš spravljenega v štumfu namesto v banki.

čist vredu je tako. razen, če se pokaže, da na ponudbeni strani prihaja do dogovarjanja cene (kdo je tako pogumen, da bo trdil kaj takega). obdavči se VSO premoženje ali se ga pa ne. kaj pa ti počneš s svojim premoženjem je pa tvoja stvar. edino vodilo ti naj bo tvoj biznis. če si zračunaš (prav ali narobe, ni važno), da ti oportunitetni strošek prejemanja najemnine ne preseže stroškov, ki jih bi imel z oddajanjem, moraš imeti vso pravico stanovanja ne oddajati. brez kakršnekoli kazni v obliki davka ali česa podobnega.

je hecho, ane, kako hitro nekateri zapustijo "svobodno ekonomijo" in se vržejo v objem "stvar osobite državne važnosti" parole.
l'jga

kekz ::

>>> za poceni stanovanja bi morala poskbeti država

Za poceni stanovanja bi najbrž morali tudi spremeniti standarde? V tujini ljudje živijo v vseh živih luknjah, v ZDA je celo večina hiš "iz papirja".
Drži seveda, da obstaja tudi druga skrajnost in nekatere so praktično pravi gradovi. Pri nas so praktično vsa stanovanja enaka. Ceno navija le lokacija (in do neke mere starost in opremljenost). "Papirnatih" hiš nimamo, čisto pajzlskih lukenj pa tudi ne, kot tudi ne zasebnih hiš z 200 sobami in bazeni.

MarkoMan ::

Glede na clanek v delu so cene stanovanj se relativno nizke 2400eu na m2....ccccc

Se pravi, da stanovanja grejo sam se gor.....
vsak zacetek in zacetnik je tezek

MarkoMan ::

relativno....smo primerljivi z hrvasko, litvo, madzarsko, grcijo.....

Nalov clanka pa neki tacga :

STANOVANJA ZE ZAFRANSKO DRAGA. POVPRASEVANJE NE POJENJA :)
vsak zacetek in zacetnik je tezek

Mr.B ::

imagodei, ja zato pa je standard en K. Ne moreš kupiti...Ostane ti samo najem. Zanimivo je tudi to da je za 300 stanovanj od stanovanjskega sklada, prišlo le 200 prijav. Res pa je da jih ni bilo v LJ. Ljudje si ne morejo privoščiti 1500€ za kvadratni meter.

Pa če računate za 30l kredita, ti pride obrok cca 100€ manj, potem pa zaračunajte koliko ti banka vzame…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

WarpedGone ::

Borci, torej si tudi proti davku na neprečmičnine, davku na motorna vozila, davku na zemljišče, davku na dobiček, davku na ...?

Če se že gremo obdavčevanje premoženja, se ga pejmo vsaj tako, da bo nek konkreten pozitiven efekt od tega. Ali pa se ga raje ne gremo sploh.
Zbogom in hvala za vse ribe

Apofis ::

He,he. Glede stanovanjskega problema...Mi imamo kakih 30 let staro, pribl. 70m2 veliko bajto (črna gradnja) katero smo že velikokrat poskušali legalizirati, odkupit zemljišče,...(dnar za to bi že imel) pa se ne da. Območje je kao vodovarstveno (Lj.,Tomačevo, pribl.200m od Save), pa čeprav je tm ob Savi kr fajn smetno. Vodo mamo od javnega vodovoda, elektriko pa so nam (elektro) odklopil pred dvema tednoma (smo jo mel od soseda 100m stran). Za nakup stanovanja itak ni dnarja...fotrova smešna penzija, mamina čistilska plača, jst pa študent...sam bi pa občina Lj v teh letih lohk poskušala kej uredit...pa nč...na cesto nas nočejo (ne smejo?) vreč, legalizirat se pa tut ne da! Jadno, jadno. Sej so tut velik hujši primeri sam vseen. Važn, da lohk zvečer s pomočjo agregata kaki dve uri nažigam Dooma:)

kixs ::

Me zanima koliko pride kostat ena zazidljiva parcela + postavitev hise. Se pravi samo cisti material in delo.

Verjetno sta ze material in delo precej draga in tako ne morejo biti stanovanja poceni. Poznam par, ki sta doma v hisi dvignila eno nadstropje (prazaprav niti ne celo nadstrpje, ampak samo streho za 1.5m in tako dobila podstresno stanovnaje in dosti kvadrature. Cena posega je bila cca 20M SIT - nekaj je slo seveda tudi za opremo. To je bilo pred dvemi leti.

lp

borchi ::

@WarpedOne: bom citiral kar sebe:

> obdavči se VSO premoženje ali se ga pa ne
l'jga

WarpedGone ::

>> > obdavči se VSO premoženje ali se ga pa ne

Kdo bi si mislu, da bom kdaj od tebe to slišal. Torej nimamo nobenih olajšav? Enak davek od prvega in zadnjega evra, ki ga dobim? Ne glede na to koliko sem jih dobil? A veš kaj zagovarjaš sedaj? Čisti EDS brez nebodavčenih dohodkov oz imetja.

Sem v eni drugi temi vprašal kakšna je sploh logika obdavčitve premoženja in so mi ljudje pojasnili, da je to dobro zato, da si človek ne nakoplje preveč premoženja in nato samo sedi na njemu. Da ga družba sili v to, da to svoje premoženje še naprej plemeniti / obrača, sicer mu zgnije = spolzi iz rok. Od tega plemenitenja naj bi imela posredno korist tut ostala družba. Recimo, da vidim neko logiko v temu.

Ne vidim pa logike, zakaj bi enako močno obdavčili nekoga, ki se s tročlansko družino tlači v 30m2 stanovanju in drugega ki je v 160m2 sam. Če se že gremo to igro se jo pejmo tako, da bo nek pameten efekt, ne pa da bo spet en folk udarjen, drug pa ko ptiček na veji.
Zbogom in hvala za vse ribe

borchi ::

> A veš kaj zagovarjaš sedaj? Čisti EDS brez nebodavčenih dohodkov oz imetja.

ni res. ne ločiš med davčno osnovo in davčno stopnjo.

zagovarjam široko davčno osnovo in neenotno davčno stopnjo. sem tudi že vsaj 10x povedal zakaj ne zagovarjam EDS. ker zaradi nje gre na ulice polovica slovencev in ker ni POPOLNOMA NOBENE prednosti v EDS.

> Da ga družba sili v to, da to svoje premoženje še naprej plemeniti / obrača, sicer mu zgnije = spolzi iz rok... Recimo, da vidim neko logiko v temu.

hja, ti pač vidiš logiko v institucionalni prisili, jaz pa v ekonomski svobodi. če si lahko privoščim 50 praznih stanovanj, jebiga. kaj bomo sedaj posebej obdavčili slabe firme, ki ne delujejo na optimalni ravni? naj plačajo razliko med potencialno družbeno (od CK določeno) koristnostjo in doseženim rezultatom, ane?!
l'jga

imagodei ::

MadMicka, Warped1,

dobra ideja tole. Se podpišem, s tem da bi jaz kljub vsemu uvedel še posebno "nagrado" za tiste, ki imajo PRAZNA stanovanja.

Drugače je namreč, če ima tročlanska družina eno stanovanje v izmeri 80 m2, ali pa če ima dve 40 m2, od tega eno prazno.
- Hoc est qui sumus -

borchi ::

če je v centru ljubljane polovica stanovanj praznih, je nekaj narobe s povpraševanjem ali pa ponudbo?

ne, ni. takšna pač sta.
l'jga

borchi ::

> Ne vidim pa logike, zakaj bi enako močno obdavčili nekoga, ki se s tročlansko družino tlači v 30m2 stanovanju in drugega ki je v 160m2 sam.

jaz tudi ne. ampak jaz ne zagovarjam enotne stopnje.
l'jga

imagodei ::

borchi@
> > Ker sedaj se s tem, ko se stanovanja ne oddajo umetno povzroča pomanjkanje stanovanj - lahko se dosega višja cena.
>ne. to je naravno. obdavčitev neoddajanja pa je umetna. tako kot ni naravna obdavčitev denarja, ki ga imaš spravljenega v štumfu namesto v banki.

Ne, to NI naravno. Naravno ni nič, kar je direktna posledica tranzicije, slabo premišljenih zakonov, ki izvirajo iz tistega časa (večkrat tudi glede lastninjenja).

V svetu že dolgo ni običajno, da je trg nereguliran in da se gredo kapitalisti klasično tržno gospodarstvo. Je bistveno bolj uveljavljeno mešano gospodarstvo oz. reguliran trg, kjer je država prisotna v vlogi dobrega gospodarja, da prepreči razne hude finančne krize in zlome trga. Zato bi državi še kako moralo biti v interesu, da po 15. letih od Jazbinškovega zakona uredi stanje na trgu nepremičnin.

borchi> čist vredu je tako.

Ne, ni.

borchi> je hecho, ane, kako hitro nekateri zapustijo "svobodno ekonomijo" in se vržejo v objem "stvar osobite državne važnosti" parole.

Je hecno, ane, kako hitro nekateri pozabijo, da v svobodni ekonomiji ne bi nikdar dobili stanovanja za takratnih 10.000 DEM in se vržejo v objem "stvar prostega trga" parole.
- Hoc est qui sumus -

borchi ::

> Je hecno, ane, kako hitro nekateri pozabijo, da v svobodni ekonomiji ne bi nikdar dobili stanovanja za takratnih 10.000 DEM

po tvojem bi bilo boljše, če bi takrat stanovanja prodajali za 200.000 EUR. in da bi jih sedaj talali za 5.000 EUR. kje vidiš razliko?

jazbinškov zakon je "grešil" edino v tem, da je 90% ljudi, ki si tega drugače ne bi moglo privoščiti, dobilo stanovanje.

> Naravno ni nič, kar je direktna posledica tranzicije, slabo premišljenih zakonov, ki izvirajo iz tistega časa (večkrat tudi glede lastninjenja).

sem že rekel, če si upaš resno trditi, da je nepremičninski trg monopolna/oligopolna mafija... maš pristojne inštance za to. davčna uprava ni med njimi.
l'jga

BigWhale ::

Me zanima koliko pride kostat ena zazidljiva parcela + postavitev hise. Se pravi samo cisti material in delo.


Kako leto in pol nazaj, zazidljiva parcela z vsemi prikljucki + izgradnja hise, zidana mansardna, cca 200 kvadratov ~ 180.000EUR. Sem so vsteta vsa dovoljenja in takse. Ce delas sam, torej ne najemas zidarjev, verjetno nekaj prisparas.

Lokacija Slovenska Bistrica.

IceIceBaby ::

Me zanima koliko pride kostat ena zazidljiva parcela + postavitev hise. Se pravi samo cisti material in delo.


Odvisno od lokacije. Malo sem pogledal po nepremičninskih oglasih in opažam, da pri nas v Trbvovljah dobiš parcelo za kakšnih 20 eur / m2 +-.

Za hiše sem pa že prilepil en link. Cena montažne hiše naj bi bila okoli 600 eur/m2. To so cene na ključ.

Torej, za kakšnih 100k eur imaš lahko že povsem spodobno hišo veliko cca 100m2, na lepi parceli z opremo vred.

imagodei ::

borchi @ po tvojem bi bilo boljše, če bi takrat stanovanja prodajali za 200.000 EUR. in da bi jih sedaj talali za 5.000 EUR. kje vidiš razliko?

Ne pretepaj slamnatih mož. Če nimaš argumenta, ni treba meni podtikati izjav, da se ti bodo drugi čudili, kako si pameten.

Če smo se že šli takšne zakone in smo tako zlahka razdelili stanovanja, bi lahko komu vžgalo, kam bo ta situacija peljala čez 10, 15 let, ka-li? Če si npr. v bivši Jugi hodil na šiht v Avstrijo in si imel dobro plačo, si si po Jazbinšku zlahka privoščil 5, 6, morda celo več stanovanj. Ti ljudje, očitno jih ni bilo malo, so povsem nenaravno, s pomočjo polpečenih idej v obliki zakonov, obogateli muchas. Ne zato, ker bi bili podjetni, pač pa zato, ker so v osnovi imeli boljši štartni položaj (mogoče so v bivši Jugi švercali ali pa imeli odprto videoteko s piratskimi VHS kasetami, ni jih bilo malo!) in so gladko izkoristili nastalo situacijo. Ne moremo jim ravno očitat, da so neiznajdljivi, niso pa obogateli na račun lastne podjetnosti, pač pa na račun glupe države. Pa enostavno bi lahko to omejili tako, da bi dovolili enemu gospodinjstvu kupiti maksimalno 2 stanovanji. Kljub temu, da bi se prodajala za 10.000 DEM.

borchi> jazbinškov zakon je "grešil" edino v tem, da je 90% ljudi, ki si tega drugače ne bi moglo privoščiti, dobilo stanovanje.

Ne, kot rečeno - Jazbinškov zakon ga je fejst polomil ravno v tem, da je nek majhen procent ljudi pobral relativno velik procent stanovanj, ki jih danes držijo "izven trga". Cena jim raste, denarnice se debelijo 2x: prvič kot naložba (ko bo situacija prava, bodo stanovanja prodali po visoki ceni), drugič zato, ker se umetno ustvarja stanje, da je D bistveno večji od S in so zato cene preostalih stanovanj ravno tako visoke.
- Hoc est qui sumus -

BigWhale ::

Za hiše sem pa že prilepil en link. Cena montažne hiše naj bi bila okoli 600 eur/m2. To so cene na ključ.

Torej, za kakšnih 100k eur imaš lahko že povsem spodobno hišo veliko cca 100m2, na lepi parceli z opremo vred.


Te cene so verjetno za tipske hise, ne? Je v ceni tudi gradbeno dovoljenje in cene vseh ostalih prikljuckov? Tega se potem kar nabere... :(

borchi ::

> Pa enostavno bi lahko to omejili tako, da bi dovolili enemu gospodinjstvu kupiti maksimalno 2 stanovanji. Kljub temu, da bi se prodajala za 10.000 DEM.

ti ga pa pihneš. o jazbinškovem zakonu veš NIČ. priznaj!
l'jga

krho ::

Gornejska dobrih 600m^2 parcele, cela zazidljiva. 59.000 EUR.... Zelo poceni ja. Aja lokacija Trstenik.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

borchi ::

> da je nek majhen procent ljudi pobral relativno velik procent stanovanj, ki jih danes držijo "izven trga". Cena jim raste, denarnice se debelijo 2x: prvič kot naložba (ko bo situacija prava, bodo stanovanja prodali po visoki ceni), drugič zato, ker se umetno ustvarja stanje, da je D bistveno večji od S in so zato cene preostalih stanovanj ravno tako visoke.

ti dejansko praviš, da če imam jaz dva stanovanja, mi je boljše, da oddajam samo prvega, ker bom, če umaknem drugega s trga, povzročil takšen dvig cene, da bom z oddajanjem samo prvega zaslužil več kot z oddajanjem obeh?

dej, povej kej več! takih dobrin, ki bi imele takšne krivulje D in S ni prav veliko.
l'jga

klemenSLO ::

Zanimivo...

Imagodei je dobro povedal kaj naj bi bil standard. Verjetno v povprečjo res nimamo nekega visokega standarda.
Je pa tu drugo vprašanje, kaj pa kakovost življenja, izraba prostega časa. Na splošno rečeno kako smo zadovolni s svojim življenjem.

Tu je odgovor predvsem odvisen od posameznika. Daš prednost dobrinam, ali si pač zadovoljen da imaš punco/ženo in otroke in da greš z njmi 2x na leto na dopust.

Recimo. Z ženo sva mlada (27 in 29) pravkar sva povila drugega otroka. Starši so nama pomagali (beri - zakreditirana sva v večini pri starših in manj pri banki)
pri izgradnji lastne hišice (za občutek: hiša brez parcele - opremljena , (veliko smo delali sami) 15 km iz ljubljane nas je stala 150k EUR
Najkasneje v 15 letih bova vse odplačala- Na mesec praktično ne ostane NIČ, ker je še kar nekaj stvari za narediti/kupiti.
Dohodki so cca 2000 EUR. Torej res je da si trenutno0 in še nekaj let ne bom mogel privoščiti tedenskega smučanja za celo družino,
sva pa zadovoljna in srečna. Delava po 8 ur (za vikende ne).

Sem zadovljen. Absolutno se nebi nikamor selil. Sreča zame pač ne leži v dodatnem stanovanju ali pa dragem autu.
Moja Ocena: standard 3/5
kakovost 4/5

IceIceBaby ::

Tipske hiše ja. Cene tam na ceniku so do 600 eur na m2.

ČE daš 20k za 1000m2 parcelo, 60k za hišo ti ostane še tistih 20k za buffer za dovoljenja, nekaj opreme itd.

Tole ni iz izkušenj, ampak vseeno zgleda, da si lahko za ceno 1 sobnega stanovanja v LJ zgradiš manjšo hišo s spodobnim vrtom. Če nisi zahteven lahko kupiš manjšo parcelo in nekoliko manjšo hišo, malo se znajdeš in kaj narediš sam pa si na povsem sprejemljivi vsoti :)

kekz ::

> Verjetno v povprečjo res nimamo nekega visokega standarda.

Aja? Jaz sem pa mislil, da smo v svetovnem vrhu. No, recimo v najvišji četrtini. Se motim?

gruntfürmich ::

Sem v eni drugi temi vprašal kakšna je sploh logika obdavčitve premoženja in so mi ljudje pojasnili, da je to dobro zato, da si človek ne nakoplje preveč premoženja in nato samo sedi na njemu. Da ga družba sili v to, da to svoje premoženje še naprej plemeniti / obrača, sicer mu zgnije = spolzi iz rok. Od tega plemenitenja naj bi imela posredno korist tut ostala družba. Recimo, da vidim neko logiko v temu.

tako logiko so ti verjetno 'prodali' samo tisti, ki so fovš tistim, ki so si v življanju nekaj ustvarli, in bi sedaj na račun teh bogateli. drugega smisla tu ni. po kateri logiki bi ti moral obračat in pedinat premoženje da ne propade, če pa je tvoje! naj dela vsak z njim karkoli hoče in naj se ostali ne utikujejo vanj. to je boljša logika.
če si je nekdo postavil več bajt je že veliko porabil za to da jih je postavil in opremil in s tem posredno plačal davek.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

imagodei ::

borchi,

kaj te pa zanima od Jazbinškovega zakona?
- Hoc est qui sumus -

gruntfürmich ::

navadna lepa lična hiša je pod streho lahko že za 30.000€ (ne vem če 4 al 3 faza). potem pa je še samo odvisno kje si parcelo kupil:
podeželje: če imaš srečo pod 10.000€, ljubljana: ~300.000€.
samo tu je razlika.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

imagodei ::

kekz@
> Verjetno v povprečjo res nimamo nekega visokega standarda.
Aja? Jaz sem pa mislil, da smo v svetovnem vrhu. No, recimo v najvišji četrtini. Se motim?


Odvisno, kaj je zate standard. Sem že rekel - Indonezijec, ki mu je v zadnjem tsunamiju odplaknilo hišo in vse ostalo imetje skupaj z njo, danes ima pa na tem mestu že postavljeno novo hišo, ima na nek način višji življenjski standard, kot jaz.
- Hoc est qui sumus -

fraising ::

recimo kako je pri nekaterih:

meseni dohodek familije je okrog 2.400€ mesecno( za 3 clansko familijo), pa se se vseen prtuzujejo kok jim vse manka :S
takih ne razumem

Super Sonic ::

"Tole ni iz izkušenj, ampak vseeno zgleda, da si lahko za ceno 1 sobnega stanovanja v LJ zgradiš manjšo hišo s spodobnim vrtom. Če nisi zahteven lahko kupiš manjšo parcelo in nekoliko manjšo hišo, malo se znajdeš in kaj narediš sam pa si na povsem sprejemljivi vsoti :)"

Lepo prosim. Preden se gremo spuščati v takšne primerjavi je potrebno upoštevati še stroške vzdrževanja. V tem dvoboju zmaga stanovanje na celi črti. Samo za primer. Jaz in punca imava 60 kvadratov in plačujeva mesečno 160€ stroškov. Vseh stroškov. Od telefona do kurjave. Čez celotno leto to nanese okol 1900 €. Kolega, ki živi pri mami v hišici (manjša gradnja), da vsako zimo samo za kurjavo več. Kje so še stroški elektirke, vode, itd.

Da ne omenjam ostalih stroškov, ki jih hiša pozna, stanovanje pa ne.

Poleg tega je tu še vprašanje lokacije. Gorivo stane, vzdrževanje avtomobila bo samo še dražje. Nikoli ceneje. Vsaj glede na to kar zeleni pripravljajo.

Torej če že primerjaš, primerjaj hišo in stanovanje v Lj. oz. v istem okolju.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

kopernik ::

20k za parcelo ? Samo v sanjah. Zazidljiva in komunalno opremljena parcela te tudi konkretno izven Ljubljane (50km in več) stane takoj 70k, tudi če je velika samo kakih 600 kvadratov. Sem precej iskal lansko leto, tudi kraje kot npr. Postojna in še malo naprej, in cene so kar visoke, če želiš živeti v naselju (kolikor toliko blizu do trgovine, vrtca in šole).

klemenSLO ::

Skiro: Odvisno kaj si želiš imeti. Če hočeš tabolši GSM, pa brand obleke ... hitr zmanjka....

borchi ::

> kaj te pa zanima od Jazbinškovega zakona?

če si ga že kdaj videl. prebral vem da ga nisi.
l'jga

klemenSLO ::

600m2 po 120 EUR 15km iz ljubljane) znese 45k EUR, vprašanje kok daleč morš bit da pade m2 na 50 EUR da pridemo na tvojih 20k EUR...

imagodei ::

borchi@ ti dejansko praviš, da če imam jaz dva stanovanja, mi je boljše, da oddajam samo prvega, ker bom, če umaknem drugega s trga, povzročil takšen dvig cene, da bom z oddajanjem samo prvega zaslužil več kot z oddajanjem obeh?

Rad pretepaš slamnate može? Lej, jaz se tega ne grem. Ali se umiri in mi v usta ne polagaj besed, ali pa vriskaj svoj prav na tem forumu mimo mene. OK?

Jasno, da se eno stanovanje na trgu ne pozna. Pozna se pa, če bi se nenadoma v središču LJ začelo prodajati dodatnih 100+ stanovanj. Kaj rečeš? Kaj je pa v ozadju, pa ne vem? Mafijski/kartelski dogovori? Starši šparajo stanovanja za svoje otroke? Stari starši za vnuke? Kaj vem, dejstvo je, da je npr. v LJ na voljo še kar precej stanovanj. Na netu hitro zaslediš podatek, da je po oceni arhitekta Janeza Suhadolca v LJ praznih celo 15.000 stanovanj. MOL pravi, da to ni res in jih priznava "samo" kako polovico.

Torej po tvoje dodatnih 7.500 stanovanj v LJ ne bi bistveno vplivalo na cene na nepremičninskem trgu?
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

borchi@ če si ga že kdaj videl. prebral vem da ga nisi.

Ne, skozi njega se res nisem pregrizel od besede do besede. Če imaš to v mislih, imaš prav, če pa misliš, da si nisem pogledal posameznih določil, se pa motiš. Drugo vprašanje je, kaj pravzaprav želiš povedat s tem? A si zdaj, ko si me "razkrinkal" bolj kredibilen pri navajanju svojih trditev? Ekonomija zdaj kaj bolj velja? Ali se je število tistih, ki so nabavili po 5, 6 stanovanj (čeprav niso imeli na njem stanovanjske pravice), zdaj zmanjšalo, ker jaz nisem preštudiral Jazbinškovega zakona?

Kaj hočeš povedat?
- Hoc est qui sumus -

kopernik ::


meseni dohodek familije je okrog 2.400€ mesecno( za 3 clansko familijo), pa se se vseen prtuzujejo kok jim vse manka :S
takih ne razumem


Saj hitro nabereš teh 2 tisoč evrov :-) 500 najemnina, 200 vrtec (s takim dohodkom je vrtec kar drag), nadaljnih 300 za preostale položnice, 500 hrana in ostale potrebščine (osebna kozmetika, plenice in ostalih 1000 podrobnosti), minimalno 200 za kakšna življenjska zavarovanja in varčevanja za otroka, potem pa še letne obveznosti (vedno je nekaj) - registracija in zavarovanje avta, avto mehanik, gume, dodatno zdravstveno zavarovanje (skoraj 300€ na glavo), zobozdravnik, optik, na desetine rojstnih dnevov in božičkov in podobnih dni, ki zahtevajo darila, ... Skratka, denar kar kopni, če nisi skrajno discipliniran in je težko privarčevati več 10 tisoč €, ki jih rabiš, da ti banka sploh da kredit za nakup nepremičnine (100% financiranje ni možno, razen s hipotekami, kar pa nekomu, ki rešuje stanovanjski problem nič ne pomaga).

borchi ::

> Pozna se pa, če bi se nenadoma v središču LJ začelo prodajati dodatnih 100+ stanovanj.

vsako od teh "praznih" stanovanj je naprodaj. ČISTO VSAKO. samo ti in jaz nimava dovolj denarja, da bi kupila kakega. tako kot je naprodaj vsako "zasedeno" stanovanje.
l'jga

krho ::

600m2 po 120 EUR 15km iz ljubljane) znese 45k EUR, vprašanje kok daleč morš bit da pade m2 na 50 EUR da pridemo na tvojih 20k EUR...
72.000 EUR pa res.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

borchi ::

> Ali se je število tistih, ki so nabavili po 5, 6 stanovanj (čeprav niso imeli na njem stanovanjske pravice), zdaj zmanjšalo, ker jaz nisem preštudiral Jazbinškovega zakona?

ja, definitivno. če bi prebral zakon, bi se tudi v tvojih zmedenih možganih zmanjšalo število stanovanjskih tajkunov, ki jih je direktno "naredil" jazbinškov zakon.
l'jga

imagodei ::

borchi@ vsako od teh "praznih" stanovanj je naprodaj. ČISTO VSAKO. samo ti in jaz nimava dovolj denarja, da bi kupila kakega. tako kot je naprodaj vsako "zasedeno" stanovanje.

Zelo radikalen pogled, ki je v limiti celo pravilen. V drugi limiti je pa prav tako res, da nobeno od teh stanovanj ni na prodaj, vsaj ne po trenutni "tržni" ceni, ker ljudje enostavno nimajo toliko denarja, da bi jih kupili. Tisti, ki ga pa imajo, imajo pa dovolj že svojih stanovanj. Torej, status quo.

Trg enostavno ne more proizvajat več, kot se lahko proda. Če kljub vsemu proizvaja več, cena tako pade, da kupci "postanejo" kupno sposobni in kupijo presežek (oz. se med ciljno skupino vštejejo tudi tisti, ki prej niso mogli kupiti). Zakaj tega ni v tem primeru? Če je tako, kot praviš, zakaj se S in D krivulja za teh 7.500 stanovanj ne srečata?

Odgovor je preprost - cene stanovanj so v osnovi previsoke. Tisti, ki jih ne dajo na trg "pod ceno", umetno vzdržujejo neko visoko vrednost.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

borchi@ ja, definitivno. če bi prebral zakon, bi se tudi v tvojih zmedenih možganih zmanjšalo število stanovanjskih tajkunov, ki jih je direktno "naredil" jazbinškov zakon.

Zmedenost mojih možganov nima pri številu stanovanjskih tajkunov nič. Morda jaz mislim, da jih je več, kot jih v resnici je, ampak to z današnjim stanjem nima nič. Si pa previdno izbral besedo "direktno", ker veš, kam pes taco moli, ane... Direktno ali indirektno, Jazbinškov zakon FTW za tiste, ki si danes lahko privoščijo, da skupaj držijo 7.500 stanovanj nenaseljenih! Očitno jim denarja ne primanjkuje, ker bi jih sicer oddali vsaj v najem! ;(

EDIT: Pa pazi pri izbiri besed... Dovolj imam že tvojih strawmenov; daj, da mi ne bo treba za izbris kakšnega tvojega komentarja zaprosit v pritožbah... Bo šlo?
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bogati siromaki??? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30188144 (77704) energetik
»

Stanovanjski problem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10811184 (7042) Jergo

Več podobnih tem