» »

Zivljenski standard v Sloveniji?

Zivljenski standard v Sloveniji?

1
2
3 4

LordTado ::

Zadnič sem gledal oddajo na slo1 ko so o sociali govorili,Pa je ena ženska rekla,da ljudje iz podeželja ne hodijo v mesto,zato nimajo večjih stroškov:)))
Kolk pa je birokracije pa vsega pri kmetih...
Tako da se že po tem vidi,kako je mišljenje o kmetih,da pač živijo na svoji zemli in pijejo mlek ko ga krava da,in meso ko ga svinja da:)))
Bog pomagaj...

Kaj pa se tiče sociale,brz kmetov bi v slo mogli vso hrano uvažat,po pa bi vidli kako nizko socialo bi imeli.
Isto je za delavno silo,za katero si folk misli da pač nekej krampajo in to j e to.

Ko bo se morala in spoštovanje v slo dvignila bo standard avomatsko šelč navzgor.

Trenutno pa pri politikih ne vidim kanček morale!Oz to kar delajo in bi naj bilo moralno(plače za par evrov,itd),delajo zaradi volitev...


ajde

dejanslo ::

(offtopic)
Kaj pa se tiče sociale,brz kmetov bi v slo mogli vso hrano uvažat,po pa bi vidli kako nizko socialo bi imeli.

uf stari, pripravi se na linč. je blo že tolko debat, kam bi lahko investirali denar, ki se ga "zmeče" za subvencije.. :)
There`s More Than One Way To Do It

djordjevic ::

Če smo čisto iskreni, so tudi naši kmetje precej pristavili k aktualnim podražitvam. Ker jeba je, da mora met vsak kmet krompir, koruzo, ajdo, pšenico in stopetnajst tisoč različnih živali, da je zadovoljen. Da bi se pa specializirali, a ne, to pa ne. Malo se pozanimajte, koliko vlaga država z nepovratnimi sredstvi v kmetijsko mehanizacijo. Takrat boste šele pizdili. Ker se izkaže, da je kmet pri nas zaščiten ko kočevski medved.

imagodei ::

@vsi, ki jim je blizu naslednja sarkastična izjava:
Kaj bi zdaj vsak rad meu konc meseca še 1000€ vsak mesec da mu ostane na banki, pa mercedeza v garaži? Pač je tako kot je. Vsi lahko preživimo (če smo do zdaj še bomo zdaj).


Tisti, ki imate lastniška stanovanja/hiše, se oglašate z nekompetentnimi izjavami v zvezi s tem koliko naj bi na koncu meseca komu ostalo. Standard zame pomeni tudi to, v koliko letih bi si lahko (brez skrajnega zategovanja pasu) ob otroku ali dveh, z dvotedenskim letnim dopustom, kupil stanovanje. (Ja, obstajajo krediti, ampak to samo pomeni, da neko stanovanje "kupuješ" še po tistem, ko si vanj že vseljen).

Če bi za stanovanje moral varčevat 200 let, potem gotovo nimam dobrega standarda. Na nek način imam gotovo celo slabšega, kot Indonezijec, ki mu je tsunami odnesel vse imetje, a ima danes že postavljeno novo hišo.

Če bom kredit za stanovanje odplačeval 20 let in so mi stanovanje deloma financirali starši, za poroka k kreditu pa so šle 3 moje tete, potem ravno tako ne morem govoriti o dobrem standardu.

Dober standard ima IMHO tista država, kjer lahko solidna večina državljanov, ob pravilnih finančnih odločitvah in planiranju večjih izdatkov za 5 let naprej, preživi brez kreditov oz. kjer lahko povprečen prebivalec odplača kredit za neluksuzno stanovanje v desetih, max petnajstih letih. Tistim, ki so pod povprečjem (ker takšni vedno bodo) in si zato ne morejo privoščiti lastnih stanovanj, pa v večini ravno tako ne bi smelo povzročati problema plačevanje najemnine.

Vse ostalo kaže na slab standard (države, ne posameznikov).

Skratka - standard, kar se tiče materialne plati, ni samo to, da lahko 3x tedensko posedaš v kavarni s prijatelji, ampak predvsem to, da ti finančno stanje omogoča vsaj nekoliko svobode pri planiranju in načrtovanju prihodnosti. Nepremišljeni bodo še vedno brez denarja, premišljeni pa bodo v takšnih razmerah nekaj ustvarili.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@djordjevic:

Mene moti predvsem to, da država vrača škodo tistim kmetom, ki jim je npr. toča potolkla pridelek. WTF? A je že kdaj država "vrnila" škodo kakemu podjetniku, ki mu je pogorelo skladišče materiala (ki ni bil zavarovan)? :\

Nobenega vračila več, ta denar naj gre za socialo! Kmet naj pa zavaruje svoj pridelek, pa naj z zavarovalnico ureja vračilo škode.
- Hoc est qui sumus -

djordjevic ::

Ravno včeraj sem prebral, da je naša država tako zelo učinkovita pri črpanju iz strukturnih skladov, da smo bili letos namesto dobrih 200 milijonov evrov v plusu, nekaj deset milijonov v minusu, ergo neto plačnica. Lani sem odprl s.p. in sem jasno računal na državno pomoč pri realizaciji. Ki je ni bilo. Zakaj? Ker je naš sistem bojda tako zaguljen, da ga je komisija odobrila s polletno zamudo, torej nekje decembra, čeprav bi moralo področje biti urejeno, kakor hitro je bila potrjena perspektiva 2007-2013. Ah, sicer pa kaj bi jamrali. Glavno, da se pri nas cedita med in mleko in imamo ful priložnosti in to.

kmetek ::

1300€ bruto? kok je potem to nakazano na TR ? 1000€ ? Uf če bi imel tok :\

Plače so slabe, jaz vidim pri sebi, če bi samo pomislil živeti na svojem, adijo pamet...

200-250€ na mesec stanovanje 100-150€ stroški, torej 350-400€ na mesec stroški, od plače ranga 600€ ti ostane torej 200€ za preživetje....gremo naprej:

200/30 = super 7€ imam na dan za zapravit, AVE SLOVENIJA>:D

-hrana in pijača
-obleke, obutev itd itd...

Bog ne daj da crkne TV, pralni stroj ali bojler? JAO :D

Tko da nižje plače bi moral dvigniti za 100-200€ pa bi bilo malo bolje, a ne. Ne pa kakor se dogovarjajo za borih 20-25€...ROFL

kixs ::

1.300€ bruto je po preracunu okoli 870€ neto.

Moje osebno mnenje glede zivljenjskega standarda je taksno, da smo sami odgovorni za svojo "sreco" in vse ostalo. Ce imamo premalo denarja ali cesa drugega, moramo delati drugace kot smo do zdaj. Nekaj je potrebno spremeniti v pravo smer. To smer mora seveda vsak za sebe najti.

Dokler pa ne najdemo "diamanta" ;) , pa moramo ziveti standard, ki si ga lahko privoscimo IN to ne glede na sosede!

Svoje izdatke je potrebno zmanjsati na minimum. Kje je ta minimum, je za vsakega drugace. Meni ga uspe spraviti na cca 440€ mesecno vkljucujoc vse! (tudi npr. registracija avta in izguba vrednosti avta na letni ravni / 12) Kreditov nimam in mi tako uspe na mesec privarcevati kar lepo vsoto. Vprasanje pa je kako dolgo mi bo to se uspevalo 0:)

LP

djordjevic ::

kixs97: Predvidevam, da imaš rešen stanovanjski problem?

Sicer pa, po krajšem premisleku, a se gremo svojo državo in EU itd. zato, da bomo vsak zase gledali, kolikšen je minimum za preživetje? Mater, očitno so nas tak fino prepeljali žejne čez vodo, da brez veze, folk pa tega očitno niti ne opazi. Kje smo že slišali o svetilniku na vrhu sveta, drugi Švici ter medu in mleku?

Zgodovina sprememb…

kixs ::

kixs97: Predvidevam, da imaš rešen stanovanjski problem?


Ne... placujem stanarino v lj.

Ce se enkrat pomislim, sem morda malo prenizko postavil tistih 440€, vendar pod 500€ je pa ziher (vkljucujoc tudi rac. nadgradnje in dopuste). ;) Popoln preracun imam doma.

Brez nic ni nic... torej moramo gledati vsak nase oz. na posameznika. Med in mleko se bo cedilo samo v primeru, da bi vsi, ki si tega zelijo, delali tako, da do tega pridejo. Drzava pa tega niti NE sme dat. Potem grem raje na zavod in se soncim ;)

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Tr0n ::

Heh, 400€ so samo racuni.

kmetek ::

jep 400e samo položnce.

matjaz23 ::

Imagodei, se podpišem pod tvoj post.

A kaj ko ima zgleda veliko ljudi stanovanje, otroke in podobne zadeve za luksuz, ki si ga najnižja raja niti ne sme privoščiti.
P5B-Deluxe /// Intel E6600@3.0 (333x9)
OCZ SLI-Ready 3GB PC2-8500U /// Ultra-120 eXtreme
Sapphire HD4870 512 /// 750+500 GB Sata2

;-) ::

200-250€ na mesec stanovanje 100-150€ stroški, torej 350-400€ na mesec stroški, od plače ranga 600€ ti ostane torej 200€ za preživetje....gremo naprej:


Ponavadi ima človek partnerja, potem pa se stroški porazdelijo>:D

@Tr0n za račune pa si sam kriv kok jih maš (tel. naročnine, internet, itd.)

gruntfürmich ::

slovenija je kr globoko v pizdi kar se tiče dohodkov. bodo še problemi glede tega, in to veliki.

kst:Seveda, kam pa naj gre denar? Kaj dela delavec takega, da si zasluži več kot trenutno zaslužijo? Ima razen svojega 8 urnega dela kakšno posebno odgovornost? Mogoče obvladuje posel, vodi podjetje, sprejema tveganje, se pogaja z bankami za boljše pogoje, hodi po sejmih...

no no, ne bluzit na pamet. eden povprečn slovenski privatnik nima veliko teh skrbi katere si ti naštel. in poleg tega si njegovi delavci zaslužijo veliko več kot pa 500€ na mesec!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Mr.B ::

Ne bluzite. Življenjski standard je na podnu, za Slovenijo. Cene evropske, plače pa niti približno ne tam. Fantje dobim kredit za stanovanje, katerakoli banka mi ga da, porblrm je le v tem, da ko naredim suma sumarum, za 100k kredita dam banki med 50-70k (20let), poleg tega da kao obresti ostanejo na istem mestu, kar pa seveda ni realno. Pa to naj bi bila kao naložba v prihodnost…
Pri cenah kot so danes na trgu imaš izbiro, ali plačaš v gotovini, kjer pa če isti denar dobiš večje obresti oziroma donos, kot vlaganje v stanovanje, kar seveda odpade… Greš v najemniško stanovanje, in razliko od obroka, ki bi ga moral dati banki, pri stanovanjskem, daš v depozit, in mogoče ko bodo cene realne čez 20l kupiš stanovanje, ali pa se preseliš v tujino, kjer se prvorazredna stanovanja prodajajo po boljših standardih, kot naša fenomenalno kvalitetna stanovanja, grajena po minimalnih standardih ki zagotovijo skladnost zakona…
Dejansko je najemniško stanovanje še najboljša rešitev, ker če ti ni všeč okoliš, se pa preseliš drugam, , pa še nepotrebno kramo preč vržeš..

Dejansko je tudi crap od Slovenije, da sicer imamo neke zakone, izvajalnih zakonov pa ne, vsak malo po svoje ali pa sploh ne. Le v Sloveniji se lahko prodajajo stvari, ki jih dejansko v EU ne smejo, ampak kdo se bo branil tretjine nabavne cene, v primerjavi z enakim ustreznim produktom, ki pa je namenjen za EU. Zato pa je toliko nakupovalnih centrov, saj je zaslužek 2x večji kot čez mejo, pa pri nas se poznajo vsi možni globalni vplivi na rast cen..

Zdravstvo je totalni poden, delajo pa enako kot delajo vsi v državni upravi, en dela verjetno vajenec, drugi pa kofetkajo. Biti dežuren, in hkrati nič delati, kdo si tega ne želi, vem za to iz prve roke, kako se dela ko en vajenec dela, deset pa jih sedi…
Če hočeš kaj resnega pa moraš izbrati privat, ali pa dodatno plačati, enako je kavliteta v šolah, še tistih nekaj ki se hočejo kaj naučiti se ne morejo, zardi drugih, ki ne bodo primerni za nič drugega kot za delo v proizvodnji liniji.

Je pa res da nekateri nimajo druge izbire, in morajo delati v proizvodnih linijah. Če še ne veste, na zavodu dobiš več, kot v proizvodnji, težava je le v tem, da po 6 msescih ostaneš brez vse podpore, potem pa se znajdi. Ali pa naša sodobna suženska pogruntavščina, ko dajo delavca v najem….

In tu je spet zakrnelost in majhnost miselnih sposobnosti Slovencev., tipičnega problema Slovencev, ki kupujejo nepotrebne stvari kot so LCD televizor, za tistih nekaj programov, ki jih gleda v HD tehniki, pa čeprav je stari TV čisto dober, ampak nisi in(nike)…. Ker je dober novi CRT za 200€ preslab, kaj bodo pa sosedje rekli, raje kupi krš za dodatnih 250€,.. Pa bo nekdo čisto pameten, pa mu odgovorim tako, če si komaj privoščiš največji crap od LCD-ja, si verjetno ne boš sposojal Bluray filmov, ker verjetno za to nimaš denarja, ker si se za LCD zakreditiral… Prav tako še nekaj let ne bo HD oddajanja pri nas, tako da je nakup nesmiseln, in tako si si lahko prihranil vsaj 250€+obresti kredita,, ki bi jih lahko dal za boljšo izobraženost svojih otrok, namesto prazne buče, pri gledanju BB na pop Tv-ju…Ampak boš lahko kot vsak priden slovenček se po prsih potolkel :( JAZ PA IMAM:( , en k…

Žalostno je to da če greš živeti čez mejo, živiš bolje kot v lastni državi….
No ampak nataliteta raste, le problem je da ne slovencev…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

IceIceBaby ::

Dober standard pomeni, da cloveku, ko poravna vse racune, oblece in nahrani sebe ter druzino in opravi druge nujne stvari za prezivetje, ostane nekaj denarja, da ga lahko investira v boljse zivljenje.


Veliko je takih, ki najprej investirajo v "boljše življenje" potem pa zmanjka za tiste osnovne stvari.

no no, ne bluzit na pamet. eden povprečn slovenski privatnik nima veliko teh skrbi katere si ti naštel. in poleg tega si njegovi delavci zaslužijo veliko več kot pa 500€ na mesec!


Ne govorim na pamet. Lahko pa razložiš kdo potem vodi podjetje in nosi ves riziko?

Brez nic ni nic... torej moramo gledati vsak nase oz. na posameznika. Med in mleko se bo cedilo samo v primeru, da bi vsi, ki si tega zelijo, delali tako, da do tega pridejo. Drzava pa tega niti NE sme dat. Potem grem raje na zavod in se soncim ;)


Se popolnoma strinjam.

IceIceBaby ::

Mr.B, kakšne evropske cene? Si že kdaj bil v UK pri zdravniku ali veterinarju? Si že bil kdaj na kosilu v restavraciji, pri frizerju, mehaniku...

Določene stvari so pri nas dražje. Tehnika v večini pa še kaj bi se našlo. Storitve so pa neprimerno cenejše kot drugje. Tudi stanovanja niso draga, če greš malo ven iz LJ.

krho ::

kst: ne nabijaj glede cene stanovanj. Stanovanja so predraga, imam ok plačo, pa si niti približno ne morem postavit 120m^2 velike hiše ne, da bi se zakreditiral za naslednjih 40let.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

gzibret ::

Moja mera za standard je sledeča:

Od plače (tiste, ki jo dobiš na račun) odšteješ stroške za elektriko, plin, smeti, telekomunikacije, stanovanje (najemnina, kredit, amortizacija... ni važno, ker itak plačuješ v vsakem primeru) hrano in ostale nujne potrebščine. Avto tukaj ne pride zraven, ker ni nujen, prav tako ne obleka in obutev, ker jo delijo tudi na karitasu.

Ostanek denarja pretopiš v število pirov, kot si jih lahko privoščiš v povprečni gostilni.

Število pirov je mera za standard v posameznih državah :D
Vse je za neki dobr!

Ziga Dolhar ::

V dvajsetih letih še z dokaj netveganim nalaganjem naredim precej vec kot teh 50-70 odstotkov, ki jih ocitate raznim kreditom.

Meni se takale 'zakreditiranja' zdijo dokaj poceni. Vsekakor ceneje zakreditirat se, kot pa investirat zgolj lastne prihranke (ce bi jih ze ravno imel toliko).
https://dolhar.si/

IceIceBaby ::

kst: ne nabijaj glede cene stanovanj. Stanovanja so predraga, imam ok plačo, pa si niti približno ne morem postavit 120m^2 velike hiše ne, da bi se zakreditiral za naslednjih 40let.


Se pravi, da je standard pri nas zanič dokler vsak nima svoje 120m2 hiše?

Sicer pa malo ven iz LJ za 60, 70k dobiš povsem spodobno 2 sobno stanovanje. Za to se ti ni treba zakreditirati za 40 let. Če sta v gospodinjstvu 2 s povprečnimi dohodki imata takšno stanovanje plačano v 10 letih.

djordjevic ::

Najprej mi najdi tako stanovanje, pol pa poišči banko, ki ti bo dala kredit ob takšni obrestni meri, da boš stanovanje lahko odplačal v 10-ih letih in ti ne bo treba trgati od ust.

BigWhale ::

Danes je revez tisti, ki nima GSM telefona, racunalnika, avta in se cesa... Vcasih je bil pa revez tisti, ki ni imel kruha, da bi lahko vecerjal.

Standard ne bo nikoli standarden, potrebe se vedno visajo in so vedno vecje.

Ce delavka v tovarni zasluzi samo 400EUR na mesec je nekaj narobe s tovarno. Vedeti je pa treba, da vse sluzbe niso in nikoli ne bodo enako dobro placane.

LordTado ::

ja,seveda se strinjam da nimamo dobre kmetijske politike.
Mogli bi met kot ponekot v tujini,da so eni pridelovalcienega,drugi drugega.

Pri nas pa se ena panoga razvije pol pa majo že vsi svine ali bike....
Pol pa se drug drugega jebejo(pardon)...


ajde

gruntfürmich ::

lordtado: če še ne veš, slovenija ne pridela dovolj hrane zase. tko da ne bluzit o kmetih da so gonilo naše prehrane. in tolko denarja kot zmečeno v slo kmetijstvo in tolk ko imamo obdelovalnih površin bi z 'pametno' politiko OGROMNO več pridobili.

pa še en biser o kmetijskih subvencijah: sem bral nek intervju od trontla, pa je reku da so jih furali po sloveniji da so si ogledali škodo na pridelkih. pa so prišli nekam, ko je na njivi ful slabo zrastlo; češ kake vremenske neprilike so tu. pa so se peljali kilometer naprej, pa je bilo začuda vse ok. in mislim da je bil point v tem, ker je kmet pregloboko oral, in ajda ne uspeva na takih tleh. toliko o slo kmetih.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

vse uredu in prav si povedal mr.b, toda ni povsod v proizvodnji tako črno: v cometu se dobi tudi do 800€ za delo za aparatom. vendar je to verjetno velika izjema.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Super Sonic ::

"Najprej mi najdi tako stanovanje, pol pa poišči banko, ki ti bo dala kredit ob takšni obrestni meri, da boš stanovanje lahko odplačal v 10-ih letih in ti ne bo treba trgati od ust."

Ravno kar od kolega brat naredil (skupaj s punco). Stanovanje v Tržiču (blok ob glavni cesti), 52 kvadratov (+ balkon), delno opremljeno. Cena 79900 €. Kredit si zračunaj sam, kakor je povedal kolega, sta ga vzela na 25 let(mogoče celo 20, sem pozabil) , obrok na osebo je pa malo čez 200 € (Hypo). Od obojih staršev sta dobila še dodatnih 15k €, s tem mislita do konca opremiti stanovanje.

Od Tržiča do Lj je 20 minut po avtocesti in okoli 10 minut več če greš mimo cestnine.

Ni idealno, je pa bolje kot tlačit najemnino nekomu v žep. Glavno vprašanje je, če bo zveza vzdržala. Če bo, potem strahu sploh ni.

Standard pri nas je odvisen. Kolega vozi Audi S5, ima 3 stanovanja (en v Domžalah, dva v Lj.) in često potuje (vse naokoli). Takšnih pri nas pravzaprav ni tako malo.
Res pa je, da so pri nas ljudje, ki so tako na tesnem z denarjem, da se presenečajo s čokolado Milko za rojstne dni. Oboji stokajo, tako da potem zelo težko rečeš, kje generalno smo.

Potem ko pogledaš sebe, pa je vprašanje samo še težje.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

gruntfürmich ::

tako drago stanovanje si ne bo moglo veliko ljudi privoščit. sploh če si samski.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

djordjevic ::

Bo po mojem kar 25. S punco imava na 15 let precej višji obrok za 3-sobno stanovanje (72 kvadratov) v Sl. Bistrici.

Super Sonic ::

"v cometu se dobi tudi do 800€ za delo za aparatom. vendar je to verjetno velika izjema."
Bi prej rekel, da je izjema, da delavec takšnega kova dobi manj. Govorim za Lj., verjetno je za kakšen Ptuju drugače, ampak tam so tudi življenske potrebščine ceneješe (oboje). Dam primer: ko sem določal plačno politiko za December 2007 sem prišel do delavke v proizvodnji, stare 39 let, osnovnošolska izobrazba. Delala je od pon. do petka od 06 do 15 in vse sobote po10 ur. Praznikov ni delala. Dobila je izplačanih 1080€. Sredi leta, takrat ko se dela najmanj je dobila, povprečno, 800€.

Ko se dobim s kolegom, ki dela v trgovini (prodajni svetovalec), dobi od 1000€ do 1200€. Ko pride do mene kolega ki vozi kombi za x podjetje, dobi za delo od 06 do 15 - 850€. Punca dela v šoli in ker še dela pripravništvo ima čez črve v drugem razredu - podalšano bivanje. Vsak dan je (papa) v šoli + prinese domov (dobro) kosilo, dela od 12 do 16 in dobi 1100€. Spet tretji kolega je nabavni referent in dobi 1000 € plače. In to lahko pišem v nedogled.

Skratka jokanja pri nas je veliko. Mediji najdejo res tisto najslabše in na tem se potem potencira. Generalno gledano pa ne vem če smo tako v kurcu kot se joka. Pa še nekaj. Opazil sem, da mladi nabijajo svojo plačo (se pravi do 800€ osnove + 120€ za stroške in reče da ima "jurja", starši bi pa pri isti plači rekli, da dobijo 800€).

Sedaj pa najboljše. Ker delam tudi s tujci, vem, da imajo do 3x višjo plačo kot jaz (enako delavno mesto). Predvsem skandinavci. Ampak. Realno gledano si lahko privoščijo več kot jaz? Mislim da ne.
Dopust je omejen, urnik je podoben našemu cene pa, ko potegneš črto, niso tako male. Doma nima nihče več kot jaz (mislim na bojše pogoje bivanja, avtomobil, tehnika). In tudi tujci znajo biti jako nezadovoljni, ko enkrat odprejo svoje prave misli.

Ne mislit, da če bi imel 3 višjo plačo bi bili realno na boljšem.

"tako drago stanovanje si ne bo moglo veliko ljudi privoščit. sploh če si samski."
Ob plači 800€ navzgor preživetje ne bi smelo biti vprašljivo. Nad 1200€ bi pa že na dopust lahko hodil.

Mr.B (kje si mafija?!?!) - se strinajm samo glede zdravstva. Tam smo zares na psu.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

djordjevic ::

Ne mislit, da če bi imel 3 višjo plačo bi bili realno na boljšem.

Bi bilo pa vseeno marsikaj precej laže izvedljivo in dosegljivo.

Zgodovina sprememb…

Super Sonic ::

"Bi bilo pa vseeno marsikaj precej laže izvedljivo in dosegljivo."

Priznam. Toda tudi ti lahko priznaš, da bi ta "lahkota izvajanja" trajala kakšnih par mesecev. Potem pa bi spet prišli do neke blokade in ljudje bi spet lahko gunčal - čez državo.

Sicer pa sam pravim, da pri nas ni toliko slabo kot se govori, kar še ne pomeni, da je dobro. Daleč od tega.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Good Guy ::

skandinavije je draga ko hudič..
če hočeš z drugumi besedami..

majo trikrat večjo plačo ko mi ampak majo tudi 3x višje cene..

in kje smo si različni. nikjer.. razn pr tem da pr njih zebe ko hudič;( :D
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

djordjevic ::

Kaj pa vem, no. Načeloma nisem take sorte človek, da bi jamral, ko neko dobro stanje stagnira. Osebno imam sicer razmeroma dobre prihodke, ampak se primem za glavo, ko ugotovim, kako mi zaslužek iz leta v leto pada ob konstantni obremenitvi po liniji študentska napotnica -> avtorska -> s.p. Trenutno torej zaslužim za isto delo, v katerega vložim isto ali še več časa manj, kot sem prej prek študenta. Prištej še inflacijo, pa smo tam.

robert512 ::

samo da se jz malo pristavim glede stanovanj in his, ja za povprecno slovensko placo so res pregresno draga, ampak ...

mi smo se v tranziciji lepo podedovali zemljico in si zgradili precej veliko bajto sami, torej par let brez dopusta, cele dneve al v sluzbi al v malti. Ves material kar se je dalo presvercat cez mejo za karseda nizko ceno, vse delo pa je blo vlozeno z nase strani. In danes imamo lahko bi rekel luksuzno bajto.

Ce bi pa sanjali da nam z neba pade 200k € in samo stokali kok je vse drago, bi se danes placeval najemnino in se gnetli na 50m2. Z voljo in iznajdljivostjo se da tudi s povprecnim dohodkom marskej narest. Ce bi pa hodu vsak dan v sluzbo in cele dneve studiro kako do dnarja za kupt bajto na kljuc pa ...

In tko dans vecina folka razmislja, kupt stanovanje na kljuc tko da ob vselitvi prneses samo cunje in zobno pasto pa magar za 50 let kredita, ni vazno samo da je KOMOT in TAKOJ ! Bogatasem to ni problem, navadnim smrtnikom pa ...

kekz ::

Če mi kdo da kredit na 20 let in da ga preplačam 50-70%, vzamem takoj v neomejenih količinah.
To je zelo poceni, saj ne pokrije niti inflacije.
Zadolženost je povsem normalen pojav. Da bi pri dobrih 20-ih s prihranki kupil stanovanje, je utopija. Tega ni nikjer na svetu. Menda imamo v Slo. nadpovprečno veliko lastniških stanovanj in hiš, kar nas ekonomsko tepe po grbi, saj imamo zato najmanj mobilno delovno silo. Poznam podjetje, kjer so želeli proizvodnjo prestaviti v cenejše okolje za ~40 km, pa so se uprli, saj bi večina delavcev dala odpoved.

Kar se rentabilnosti kmetijstva tiče. Tisti kmet, ki nima toliko zemlje, da bi se jo splačalo z letalom škropiti, naj raje neha, ker se zadeva ekonomsko ne bo nikoli izšla (seveda, če bi ukinili subvencije).

LordTado ::

gruntfürmich:
nisem nikjer rekel da pridela dovolj hrane,tako da ne o bluzenju.Če pa misliš da bi slo živela brez kmeta bolja,pa se motiš,razen če nimaš rad slovenskih izdelkov...


Vem da polno dnarja gre za subvencije,samo to ti povej politikom ne meni.

Je pa res tudi to da zdej že ene stvari v italijo vozijo,ker tam bolš plačajo,tako da
je politika kmetijstva res slaba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

Chessman ::

Da bi pri dobrih 20-ih s prihranki kupil stanovanje, je utopija. Tega ni nikjer na svetu. Menda imamo v Slo. nadpovprečno veliko lastniških stanovanj in hiš, kar nas ekonomsko tepe po grbi, saj imamo zato najmanj mobilno delovno silo


% lastniških stanovanj je res visok, zakaj pa??? Ker so najemnine pri nas tako navite da se bolj splača kredit za stanovanje plačevat kot pa najemnino ker je ta ponavadi višja od mesečnega obroka. Te pa si zračunaj kaj se bolj splača ali plačevat 20 let kredit in potem nekaj svojega imet ali pa do konca življenja plačevat mesečno več in še vedno imeti nič.

Mr.B ::

Glej 100k€ kredita za 20 let, te pride mesečni obrok najmanj 800€, če obresti ostanejo kot so...
Če greš v najem, daš v Ljubljani za isto kvadraturo 400-500€ odvisno od lokacije. Računica je tistih 400€, ki jih lahko mesečno obračaš, kot ti je želja. Razlika je v tem, da res nisi lastnik čez 20let, dejstvo je pa to, da moraš čez 20l vzeti novi kredit za 20k, ker moraš stanovanje obnoviti, ali pa staro za novo zamenjati, v vsakem primeru se boš zakreditiral…
Sedaj če pa vsak meseč daš 500€ na kupček + tisto nekaj kar si imel prihranka preden si mislil kupiti stanovanje, takoj prideš na 5% pri depozitnem varčevanju, lahko pa vežeš depozit za eno leto, kar je še nekaj v procentih zraven…
6000€/l(500€x12mesecev) *20let= 120000 € + obresti, ki jih nisem upošteval ?
No sedaj pa mi prosim povejte kaj se splača.
Dati banki, ali ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

borchi ::

> Menda imamo v Slo. nadpovprečno veliko lastniških stanovanj in hiš

kakšna so nelastniška stanovanja? nimajo lastnika? :D
l'jga

kmetek ::

mr.b sam kurba kako boš dal 500€ na stran na mesec če je tok neto plača :\

Mr.B ::

To je realnost situacije življenjskega standarda v Sloveniji.
Torej če imaš gotovino, potem ni problema, če pa kupuješ stanovanje, pa nimaš dobiti od kej, si pa v k.
Torej pozabi, če hočeš kupiti stanovanje, ker ga ne moreš. Razen če se hočeš isprsiti, kot TO JE MOJE, ali pa JAZ IMAM….
Dejstvo je da se lahko v 20letih preselim 20x, če mi okolje ni všeč, če pa imam stanovanje, sem pa bolj omejen, verjetno zakreditiran do vratu, kaj drugega si ni omisliti ne upam,… V banki sem se lepo nasmejal, in šel pa pa..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

LordTado ::

ja pol pa kravatarji govorijo kako bi nej mladi šli na svoje:)

Še njihovi vnuki bodo kredite odplačevali..Oni pa itak od življjenja nebodo imeli nič razen razmišljanja kako živet poleg takega kredita za stan.
Kje pa so otroci tid...

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

imagodei ::

Mr.B,

kje pa naj dobim ob najemnini, stroških ter hrani še 500 EUR, da jih bom dajal na kupček? Kje pa naj jih dobi familija z 2 otrokoma, en šoloobvezen en v vrtcu, v najemniškem stanovanju, oče in mati imata skupaj 1200-1300 EUR neto, oba pridno delata? Bohnedaj, da bi se kateri izmed staršev poskusil še izredno vpisati na fax... Ali pa, da ima družina dva (rabljena) avtomobila...

Get real.

20 let, ki jih omenjaš, je skrajna meja, ki bi jo postavil kot merilo za nek normalni standard. Dejstvo pa je, da v SLO ni 10% ljudi, ki bi si lahko privoščili tvoj scenarij. Morda na 40 let, ja. Samo to ni več noben standard, nobena ekonomska blaginja. Če začneš varčevat na ta način takoj pri dvajsetih letih, boš do šestdesetega imel za novo stanovanje. Verjetno za svoje otroke, ki bodo takrat že tudi stari (koliko?) cca 30 let? Ja, oni bodo pa imeli nekaj od tega... Saj je tudi lepo dejanje, ni kaj.

Drugače je pa takole - za takšnole stanje je, jasno, kriva tranzicija. Jazbinškov zakon, če hočeš. Kdor je takrat imel malo na strani, je nabavil svoje stanovanje, pa od svojih staršev, pa od ženinih staršev, pa mogoče še kakšnega za povrh. Stanovnanj baje danes sploh ne primanjkuje, samo prazna so, ker se umetno vzdržuje visoke cene. Skratka - pri nas so na tem področju še vedno močne struje, ki so si premoženje ustvarile skozi tranzicijo. Zadeva pač ne more biti tržno uravnotežena, če je lastnikom stanovanj v interesu umetno vzdrževati visoke cene.

Saj, enkrat bo mehurček počil, ker trg pač zahteva svoje. Kdor se tega še ni naučil, je lahko 100x dr. ekonomije pa v mojih očeh ni vreden več, kot lokalna branjevka, ki baranta za kilo krompirja. Pa še ona najbrž bolj razume, kako deluje trg.

Žalostno je samo to, da bi država tukaj morala nemudoma nekaj naredit. Če bi naredila takoj, bi bilo 10 let prepozno! Ker, ko bo mehurček počil, bodo nekateri izgubili veliko, pojavila se bo drugačna kriza. Zato bi se že davno moralo prisiliti lastnike, da povečajo ponudbo, magari z hudo obdavčitvijo praznih stanovanj, primerno obdavčitvijo najemnin, poostrenim inšpekcijskim nadzorom, umetnim ustvarjanjem dumpinga z gradnjo novih, socialnih stanovanj in odkupom obstoječih ter prodajo pod "tržno" ceno...

Zakaj? Ne zato, da bi sama sebi pljuvala v skledo in dajala vbogajme, ampak zato, ker mehurček BO POČIL... Dober gospodar pač dela preventivno, ne pa kurativno.

EDIT: popravil procente
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

medivan1 ::

Življenski standard je napram vloženemu delu na psu.javascript:smesko('8-O ');
javascript:smesko('8-O ');

krneki0001 ::

Imogodei, v tujini tisti ki ima prazno stanovanje plača 16X večji davek od tistega, ki daje tako stanovanje v najem. Zato so v tujini najemnine manjše, samo da davkov ni potrebno tok plačat. Če to pri nas naredijo, bo stanovanj preveč, ker ima večina (tistih, ki imajo denar) stanovanja prazna in jih prodajajo za 3X previsoko ceno. Če bi moral od tega plačat kak visok davek, bi vsa ta stanovanja bila oddana in ljudje nebi imeli toliko stanovanjskih problemov.

MadMicka ::

To, da bi prazna stanovanja bistveno bolj obdavčili, je sicer dobra ideja, ampak potem bi pač lastniki svoje družinske člane prijavili na ta stanovanja in ne bi bila več prazna :\ Verjetno bi bilo bolje visoke obdavčitve za veliko kvadrature (npr. nad 200m2 na osebo) na lastnika. Če ima družinske člane, se kvadratura ustrezno poveča.

zee ::

ne vem, sicer kaj bi dosegli z obdavcenjem, saj bi stanodajalci ta dodaten strosek tali ali tako prenesli na najemnike -> najemnine bi se se povisale.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

kixs ::

zee:

Bolj bi obdavcili prazna stanovanja. Zato bi lastniki ali prodali ali dali v najem. Tako bi bila ponudba stanovanj vecja in posledicno najemnine/stanovanja cenejsa.

lp
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bogati siromaki??? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30188161 (77721) energetik
»

Stanovanjski problem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10811193 (7051) Jergo

Več podobnih tem