» »

Ozvočenje v avtu

Ozvočenje v avtu

c0dehunter ::

Lep pozdrav, kupil sem mal starejši avto z zjeb*nim radiom in enim zvočnikom, vse homemade zvezano skupaj. Zdaj sem staro kramo vrgel stran in si nabavil nov radio 4 x 60W. Zdej bi pa rad kupu še en woofer oz. subwoofer in pa 2 navadna. Tu se začnejo vprašanja:
1.) A je woofer in subwoofer ista zadeva? Ali je nujno da je v tisti "škatli", ki jo običajno vidmo v prtlažniku al je lah tut npr. montiran na polico nad prtlažnikom, ki je bla homemade nareta posebej za to?

2.) Če mam "navadne" zvočnike npr. 130W, subwoofer pa je 600W, bo kakšna neusklajenost med bas toni in navadnimi toni (da se naprimer sliši samo subwoofer)?

3.) Ko kupim ojačevalec, mi ta omogoči priključiti 4 navadne zvočnike in en subwoofer, kljub temu da je radio 4x 60W ?

Hvala za odgovore :8)
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

KandazaR ::

1) To je ena in ista zadeva. Ja woofer mora biti v škatli, ker drugače ne bo sploh oddajal novenega zvoka (mogoče malo) ampak se bo samo membrana premikala.

2) Ne bo nobene neusklajenosti (no odvisno tudi kake zvočnike si kupil), ker to še dodatno naštimaš na radiju in pa ojačevalcu.

3) ojačevalec v radiju z ojačevalcem, ki si ga kupil za zvočnike nima nič skupnega. Ojačevalec za zvočnike priklopiš na radijo na posebej za to namenjnim izhodi. V tvojem primeru rabiš dva.

Bi pa bilo dobro da bi dal kak podatek več (kater radio, zvočniki, ojačevalec...). Drugače pa vprašaj še na avtoakustika.com. Tam ti bodo znali še kaj več povedati.

Vikking ::

Priporočam, da si kupiš "aktivni" woofer (se pravi woofer ki ima že vgrajen ojačevalec) recimo znamke JBL cca. 200€. Ta woofer daš v prtljažnik, nato pa pripraviš v vratih prostor za 16'' dvo ali tro sistemske zvočnike. Če bi rad še boljši sistem, potem pa si še daj namontirat na armaturo tweeterje (visokotonce).

Tako boš nekako imel dobro ozvočenje sorazmerno precej poceni. Vsekakor osnova: woofer v prtljažnik, 16''' v vrata (ne devaj manjši premer kot 16'' v vrata). Ne kompliciraj posebi z ojačevalcem, kupi aktivni woofer.

profii ::

Vikking, 16" dvomim da bo uspel spraviti v vrata. verjetno bo bolj pravilno 16cm (oz. 6,5").

Scorpia ::

Aktivni wofer da zelo malo moči ven, posebi če je v prtljažniku se ga zelo slabo sliši. Zame je 200€ veliko preveč če pomisliš da za ta denar lohka dobiš ojačevalec pa wofer ki je precej dost močneje. Rabljeno da ne govorim koliko lahko dobiš.

stock ::

1.) Lahko ga daš tud gor na polico če je res dobro pritrjena na auto kot praviš "je za to narjena" drugač pa pol pride zravn še en problem, ko se notr vid 30" membrano ti lahko udrejo u auto.

2.) ta woofer ti realno ne da 600W pa še odvisno je od ojačevalca.
Bolše po moje kupit 4dobre zvočnike in jih furaš brez wooferja.

Vikking ::

profii: res je, sem narobe označil mislim sem cm in ne inch-e.

Aktivni woofer za 200€ je zgornja meja, dobiš tudi rabljenega za 100€. Po želji sicer, ampak če želi prostor v prtljažniku (sploh woofer kjer se da nastavit stran in pložaj le tega) nima kej velik za razmišljat. Če pa želi imeti zadnji prtljažnik sam en zvočnik pa si lahko tudi drugače omisli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

Good Guy ::

o aktivnem subu ne razmišlat, ker je čist prešvoh...

kupi sub v škatli

za vrata pa ene 2 sistemce..+ojačevalec
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Good Guy ()

T0RN4D0 ::

Smeh. Aktivini woofer pa 16" (40cm) zvočnike v vrata. :D

Obvezno posebej ojačevalc in gor vežeš spredn sistem (za karkol se boš že odloču, upam da maš plac za 16tke), zadi pa woofer v bridge vezavi na ojačevalc. (da ne boš kupu 2 kanalca)


Woofer lahko daš na polico če je dost debela, samo kakšn zvok ti bo iz tega uspel dobit je tle precej bol odvisno od tega kak volumn ma prtlažnik pa kabina, poleg tega za takšne podvige če se prav spomnim skor nujno vzem alu membrano, ki mora bit v bistvu sam trdno vpeta in že da neki od sebe. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

c0dehunter ::

Ok, že gledam mal po oglasih, ka bi se splačalo. Zdej js bi skor raj vzel aktivni woofer, ker nism glih majster u avtoakustiki in vezanju in ne vem kak bi zvezal woofer z ojačevalcem in ostalo. Nekaj malega že znam vezat, sam...
Pa tole "poveži wofer in ojačevalc z bridge povezavo" nimam najmanjšga pojma. Zanima pa me, kaka je razlika med 2-sistemskimi zvočniki in 3-sistemskimi? Sj vem, za kerga, ki se mal bolj spozna na to, je tako vprašanje n00bish do podna, sam... :8)

Lp
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Zgodovina sprememb…

KandazaR ::

Osebno bi ti svetoval, da se raje oglasiš v kaki avtoakustični delavnici, kjer ti bo majstr za 50 do max 100€ vse to lepo zvezal, ker če ti dela problem že bridge povezava, kako bo pa pri napeljavi električnega kabla od akumulatorja do haube (da ne omenjam odstranjevanje tapicerije). Tako da na tvojem mestu bi šel do kakega majstra. Pa kot sem ti že rekel pojdi na forum avtoakustika pa boš tam več zvedu o tem (pa lahko da se najde tam kak model ki ti bo stvar zvezu za male dnarje).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

Scorpia ::

Če misliš aktivni wofer met, spet moreš vlačiti kabel iz akumulatorja, tko da te isto pride kot navaden ojačevalec. Sprednji sistem so večinoma dvosistemski, najboljši so tisti z ločenimi visokotonci. Trosistemski pa znajo preveč piskat za ušesa in ne igrajo dovolj natančno kot ločen sistem.

kozmy ::

Najbolj pogosti so dvosistemski ločeni sistemi (bass+visokotonec), imaš pa tudi trosistemske ločene sisteme (bass+srednjetonec+visokotonec). Moraš ločit med ločenimi sistemi in koaksialnimi zvočniki.
V tvojem primeru je najboljše kupit en 4-kanalni ojačevalec. Imaš 4-kanale, to pomeni da na dva kanala priklopiš par zvočnikov, na ostala dva kanala pa povežeš na woofer - ''bridge'' (ne vem kak bi ti bolj po domače povedal:D ).
Potrebuješ pa še tudi komplet kablov, da to vse skupaj povežeš (povprašaj malo kolege, če kateri to zna).
Najprej pa povej, koliko si pripravljen odštet za vse to?

Če nisi nek zahtevni poslušalec, imaš tukaj kompletni sistem za mali denar. To je samo primer, da boš vedel kaj vse rabiš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kozmy ()

T0RN4D0 ::

Mostična vezava preprosto pomeni, da združiš 2 kanala in nanju priklopiš en zvočnik. Ojačevalec mora to omogočat, maš pa itak vse označeno (če ne na ojačevalcu pa v navodilih).

kolk sistemski so zvočniki ti pa v bistvu pove kolk zvočnikov je v zvočniku, kokrkol se že tole čudno sliši, ampak mislim da je razumljivo.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Vikking ::

Smeh. Aktivini woofer pa 16" (40cm) zvočnike v vrata. :D

Tornado: če bi bolje bral bi videl, da sem se že veliko prej pred tvojim postom popravil in da je šlo z moje strani za napako. Sicer pa si ti v nadaljevanjo svojega besedičnja napisal 16tko kar je isto 40cm, če se NE razumema.

Si sploh že slišal Aktivni woofer? nevem zakaj večina mislim da more biti en avto ena cela paleta ojačevalcev zvočnikov in škatl. Človek verjetno želi imeti v prtljažniku več prostora, imeti nek normalen sistem, kjer ga verjetno neki strašni DB brezveznega nabijanja ne zanimajo.

Bas se bo dobro slišal, je pa odvisno tudi od izvedbe avtmobila, ločen prtljažni prostor bo zadušil zvok in je tukaj čisto vseeno kaj bo imel v prtljažniku. Kupovat posebi ojačevalec za en usran woofer je pa brez pomena, če ma njego v avtoradio 30w RMS bo brez problema gnal 16cm zvočnike.

Če bi pa rad da mu avto poka po šivih pa si lahko nabavi tud extra akumulator, za vsak zvočnik svoj ojačevalec, 3 alternatorje pa se lahko gremo PIMP MY RIDE celo pot brezveznega nabijanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

T0RN4D0 ::

No ja 16tke za sprenji sistem mislim da je samoumnevno da so centimetri, pa pustmo to. Si se popravu, samo je pol še en isto naredu in se nism mogu upret :)

Aktivn woofer pa vem kaj je ja. Pač ima vgrajen ojačevalec. Nobena resna stvar nima vgrajenga ojačevalca, tist je crap od ojačevalca in crap od wooferja po vsej verjetnosti. Zvezat moraš pa tako al tako isto vse, razen odpade ti kabl od ojačevalca do wooferja ker je pač že napeljan noter. Ampak če misli met kej od prvega sistema, bo seveda vezu tud tisto na ojačevalec.

In če nebi hotu med dB najbrž nebi spraševal za woofer. Če hoče met samo musko pač vežeš zvočnike na radio in to je to. Za normalno poslušanje med vožnjo zadostuje, za kaj več pa ne. Aktivn woofer in novi zvočniki brez ojačevalca je pa še vedno samo za normalno poslušanje in metanje denarja stran.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

bond007 ::

Jst sm kupu za 110€ rabljen komplet Stealth woofer (300W RMS) KLIK in 4 kanalni ojačevalc (twister 4 x 125W RMS) KLIK. Kable mislim, da sem dobil od T0RN4D0vega brata za 20€. Torej skupna cena avtoakustike 130€.

Ko sm pri tem tipu, ki mi je komplet prodal poslušal kako mu špila, sem bil kar malo razočaran. Basi niso bili tapravi, vse je nekak čudno razbijalo... No sem si mislil, da pač za ta dnar je to to in kupil zadevo. No potem sem bral malo forum avtoakustika in doma pogruntal ene par nastavitev, zvezal sprednja zvočnika na ojačevalec, druga dva kanala pa dal v bridge za woofer. Sedaj res čisto drugače špila, basi so tapravi .. močni, globoki, ti originalni zvočniki v vratah pa dokaj solidno špilajo (prej, ko so bili priklopleni na ojačevalec v avtoradiu (4*45W) so zveneli zanič). Verjetno bom enkrat v prihodnosti izoliral vrata in v njih dal 16 cm zvočnike, ker mi mogoče malo manjka srednjih tonov...

Tko da jst vsekakor priporočam eno tako podobno value varjanto (woofer +4 kanaln ojačevalc) in mislim, da boš zadovoljen. S akrivnimi wooferji nimam nekih izkušenj, sem pa čul pri kolegu aktivno tubo, pa mi ni blo preveč všeč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

T0RN4D0 ::

Aktivna tuba, je super. Edin problem je da je tuba (kar je katastrofa) in da je aktivna (kar je spet katastrofa).
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtoakustika (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
23133587 (6389) darck
»

Dobra masa avto ojačevalca

Oddelek: Zvok in slika
496955 (5481) Scorpia
»

Zvočniki za v avto

Oddelek: Zvok in slika
245284 (4565) kumby
»

[Avtoakustika] Soliden zvok v avtu. Kako se lotiti?

Oddelek: Kaj kupiti
409571 (8984) sirotka
»

Fersterker in zvocniki.

Oddelek: Pomoč in nasveti
453106 (2572) T0RN4D0

Več podobnih tem