» »

Prezivnina (neplacevanje) izkušnje?

Prezivnina (neplacevanje) izkušnje?

«
1
2

;-) ::

Zdravo,
zanima me kaj lahko človek naredi če mu pravi oče ne plačuje preživnine čeprav si do nje upravičen. Konkreten primer:

Fotr mi 8 let ni plačeval preživnine nakar je zdaj zadnjih 10 let začel.

1. Na socialnem so rekli da lahko grem tožit in dobim vse nazaj (sigurno, tudi če bi bil nezaposlen in nezmožen + velike obresti(itak je zmožen in ni nezaposlen ker ima firmo)). Kako je z tem, je veliko sranja po sodiščih itd.? Ali je stvar hitro rešena?

Stvar je pa taka da še nisem odločen, mama pravi da mi nič ne manjka in da mi tist denar ne nuca, jaz pa vseeno nevem zakaj bi pustil par 1000 € pri miru, stari pa se lahk na ta račun smeje. Predlog?
  • spremenil: ;-) ()

MihaFirst ::

Vsemu navkljub je še vedno tvoj fotr - jst bi mu najprej reku, pol bi ga šou tožit :\

MadMax ::

Sram je lahko fotra, da se 10÷15k€ ("od oka" solidna preživnina v 8 letih) praktično pusti jebat (al pa vrtat v koleno, same shit).
In z obrestmi vred to sploh ni majhen denar za nekoga ki si rihta življenje (stanovanje).

Skratka, kot je rekel edward, najprej zlepa, če pa pogovor ne zaleže pa kar po ostalih pravnih poteh do cilja.
Nobena sramota ni izterjati kar ti pripada.

opeter:
Saj poba ne želi nič podarjenega, le to kar se mu gre. In tako je prav.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

;-) ::

MadMax cifra je kar dosti večja :)

Res je ne želim nič podarjenega itd. Mogoče mi gre na živce tud to da ima še 2 ista primera kot sem jaz =) In da če ga bomo vsi šli tožit bo pa v škripcih (pa pustmo ostale itak nimam stikov z temi ljudmi, ker imam urejeno življenje zravn mame in imam dobrega očima) nič mi ne manjka itd. sam vseeno...

@edward: oče ni tisti ki te "naredi" ampak tist ki te vzgaja, z tabo preživi otroštvo in te financira, v zameno pa nič ne zahteva ker mu je v veselje.

Razmišljal sem že o pogovoru ja, vsekakor bi prvo rekel da ma mesec časa da mi pove kako mi bo povrnil ta denar (men je vseeno, lahk tud 1 leto ali 2 po mesecih...) potem če se ne strinja pa pač sodišče. Mama kolk je rekla da ni tak človek da bi sploh hotel slišat za to...tak da preveč na lep dogovor nemorem pričakovat (vsi ki poznajo zadevo vejo tako).

še kak predlog/komentar?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

#000000 ::

Zarad neplačevanja alimentov se gre sedet.

zdobersek ::

Je bil sploh zakonsko zavezan, da mora plačevat?

;-) ::

Ja je bil, takoj ko sta se ločla z mamo.

Super Sonic ::

"jaz pa vseeno nevem zakaj bi pustil par 1000 € pri miru, stari pa se lahk na ta račun smeje. Predlog?"

Pomoje takšne stvari ne moreš spraševat na netu.

To je čisto odvisno od relacije ti-ata. Če se razumeta, se imata "rada" in spoštujeta, je drugače, kot če se ne marata, sovražita in jebeta. Verjetno je konkretno situacija nekje vmes, pa me tudi ne zanima. Lahko ti pa povem svoj primer.

Moj pravi "oče" je "baje" kar pri denarju, pa nikoli, ampak res nikoli, ni plačeval preživnine zame. Mama mu je večkrat težila, se vlačila po zavodih, sodiščih, itd. Sej je plunu kakšen obrok, dva, potem pa spet isto. Pri 18 letih sem prišel v isto situacijo kot ti. Lahko bi iztirjal denar za nazaj. Lahko bi šel do odvetnika in dobil "svoj" denar.

Ampak sem tak človek, da se mu zdi iz pod časti svojemu lastnemu očetu groziti, da naj vrne tisto, česar noče dati, če ne bo tožen. Od lastnega sina.

Raje ustvarim sam, očeta pa pustim pokopanega tam, kjer se je pokopal sam.

Sam imaš tako unikaten problem, da ti nihče ne more pomagati. Naredi tisto kar čutiš in veš, da je prav.

Pa saj veš kaj pravijo; človeka denarja ubije denar, človeka ljubezni ubije ljubezen,...
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Pyr0Beast ::

Ampak sem tak človek, da se mu zdi iz pod časti svojemu lastnemu očetu groziti, da naj vrne tisto, česar noče dati, če ne bo tožen. Od lastnega sina.
Nekaj n€vrov na mesec je lahko razlika med životarjenjem in ugodnim življenjem.
In zakaj nebi tako malomarni ljudje plačali za to, kar so storili oz. kar še delajo? Aja, zato, ker je to tvoj (po možnosti biološki) oče in se mu tako kar oprostijo vsi grehi?

Do takrat pa se ne zanašaj na ta denar in si po svoje uredi življenje, ko ga (denar) boš dobil, pa bo to samo še en bonus v življenju in možnost, da narediš nekaj za mat, ki te je vs ta cajt 'pedenala' :D

Čisti računi, dobri prijatelji ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

krneki0001 ::

Moj fotr ni 18 let plačeval preživnine, potem sem pa itak že službo dobil in končal s šolanjem.

Uglavnem jst se na tvojem mestu nebi sekiral in bi pozabil na vse. Nekoč bo fotr tene potreboval, takrat mu lahko pa vrneš in mu poveš, da ga ni bilo ko si ga ti potreboval, sedaj pa tebe ni ko te on potrebuje in bosta kvit.

Tilen ::

Zanimivo kako tisti, ki so "zamudili" priporočajo, da na vse pozabiš. >:D

Mogoče čisto naključje...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Yossarian ::

Res je zanimivo, Tilen, ampak vsi govorijo v svojem imenu oz. obrazlagajo, zakaj so se tako odločili, odločitev pa je še vedno prepuščena le avtorju te teme.

Če se boš odločil za izvršbo (glede na to, da ti že imaš sodbo, s katero je določena višina posameznega obroka, ti ne bo treba na novo tožit, temveč le vložit izvršbo), vedi, da je zastaralni rok za posamezne obroke preživnine tri leta, kar pomeni, da boš lahko v izvršbi zahteval le plačilo obrokov za tri leta nazaj šteto od dneva vložitve predloga. Če boš torej predlog vložil npr. dne 13.3.2008, boš lahko zahteval plačilo obrokov le od 13.3.2005 dalje do takrat, ko je oče začel plačevati preživnino, seveda vse z obrestmi od dneva zapadlosti posameznega obroka do plačila (najprej pa se prepričaj, če so ti obresti v sodbi sploh priznane). Ko bo izdan sklep o izvršbi, bo oče lahko vložil ugovor, o katerem bo sodišče odločilo (seveda glede na navedbe v ugovoru). Če boš šel v ta postopek, se najprej prepričaj, da ima oče dovolj rubljivega premoženja, da se boš lahko poplačal iz njega, drugače bo vse zaman oz. boš imel samo še dodatne stroške s svojim odvetnikom.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

;-) ::

vedi, da je zastaralni rok za posamezne obroke preživnine tri leta, kar pomeni, da boš lahko v izvršbi zahteval le plačilo obrokov za tri leta nazaj šteto od dneva vložitve predloga.


Zadnjih 10 let itak plačuje, prvih 8 ni, tako da itaq mi nič ne pripada če je tako? Si siguren? Na socialnem so rekli drugače.

Yossarian ::

Zadnjih 10 let itak plačuje, prvih 8 ni,

Če je pa tako, potem so ti žal vsi obroki zastarali. Ne vem, zakaj CSD trdi drugače; boš moral njih vprašat, na kateri podlagi. Ne zastara pravica do preživnine, zastarajo pa posamezni obroki, kot sem ti že napisal.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

'FireSTORM' ::

Ampak sem tak človek, da se mu zdi iz pod časti svojemu lastnemu očetu groziti, da naj vrne tisto, česar noče dati, če ne bo tožen. Od lastnega sina.


Oprosti, ampak to ni moj oče. To je nek človek ki je napumpal mojo mamo, stisnil rep med noge in spizdil. Se opravičujem tem besedam ampak tako je, ker sem v enaki situaciji le da meni foter nakazuje kot je treba, včasih kak mesec pozabi, ampak ga hitro spomnim.
To ni nikakor izpod časti.
Kot da bi ti pri obračunu dohodnine država bila dožna in bi rekel da ti je izpod časti jemat denar lastni državi.

Foter je naredil napako da je zapustil sina/hčerko, naj še zdaj se pripravi na posledice in plača kazen za to napako.
Those penguins.... They sure aint normal....

Tilen ::

Oprosti, ampak to ni moj oče. To je nek človek ki je napumpal mojo mamo...

Kako ni tvoj oče?

ôče -éta m, im. mn. očétje tudi očéti (ó ẹ́) 1. moški v odnosu do svojega otroka: njegov oče je padel v narodnoosvobodilnem boju; ima še očeta in mater; ubogati očeta; dober, skrben oče; dragi, ljubi oče; materin oče; skrbi zanj kot pravi oče požrtvovalno / po očetu so si v sorodu / ekspr. svojim učencem je bil drugi oče / kot nagovor počakaj, oče // moški, ki ima otroka: je oče dveh otrok; postal je oče / domnevni oče; družinski oče; nezakonski oče ki ob rojstvu otroka ni poročen z otrokovo materjo // (živalski) samec, ki ima mladiča: oče konja / mati in oče nagrajenega psa imata odličen rodovnik 2. v zvezi stari oče oče očeta ali matere: varuje ga stari oče; obiskati starega očeta // nav. mn., ekspr. prednik: naši očetje so živeli tu; zavreči vero očetov 3. zlasti v kmečkem okolju naslov za starejšega poročenega moškega, navadno gospodarja: sosedov oče so mi to povedali; hišni oče; oče župan 4. član samostanskega reda, ki je duhovnik: častiti očetje so se zbrali / očetje frančiškani / kot pristavek k imenu oče [o.] Marko Pohlin // rel. naslov za duhovnika: oče spovednik 5. ekspr., s prilastkom idejni utemeljitelj, pobudnik: je oče eksistencialistične filozofije; oče lirike / prav oni so očetje vsega gorja povzročitelji / duhovni oče vstaje ● ekspr. lahko bi ji bil oče v primeri z njo je star; otrok je po očetu ima njegove lastnosti; ekspr. fant je cel, izrezan oče zelo mu je podoben; star. duhovni oče duhovnik; krušni oče očim; rednik, hranitelj; ekspr. mestni očetje člani mestne uprave; preg. ti očeta do praga, sin tebe čez prag slabo ravnanje s starši se zelo maščuje ◊ rel. beli očetje red, ki se ukvarja z misijonskim delom v Afriki; cerkveni očetje krščanski pisatelji iz prvih sedmih stoletij; koncilski oče kardinal, škof, vrhovni redovni predstojnik kot zakoniti odločujoči udeleženec na koncilu; nebeški Oče Bog; sveti oče papež ♪

óčim -a m (ọ̄) materin drugi mož v razmerju do njenih otrok iz prejšnjega zakona: otrok ima očima; strog očim ∙ ekspr. svet mi je očim ljudje so do mene neprijazni, sovražni ♪

Je on oče, ker za razliko od "očeta" skrbi zate?

Če ni, kdo je potem oče?

Povsem resno me zanima, ker si tako izpostavil, da pač ni tvoj oče. Pomoje nismo ravno v pravi temi, pa vseeno. Če tebe oče ne priznava še to ne spremeni dejstva, da on ni tvoj biološki oče.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

poweroff ::

To je ena stvar, ki jo nikakor ne morem razumeti.

Razumem, da se mož na mrtvo skrega s svojo ženo - samo madona, odnos z otrokom je pa čisto drug. Saj gre za njegovega lastnega otroka. Tukaj sploh ni vprašanje pravne obveze, pač pa vprašanje moralne obveze - da poskrbiš za svojega lastnega otroka.

Razumel bi, če bi bil oče povsem brez dohodkov - ampak še v tem primeru se mi zdi normalno, da si pač odtrgaš od ust in vsaj nekaj daš svojemu otroku.

Sicer je res, da je lahko precej zoprno tožiti lastnega očeta. Ampak v tem primeru bi smelo biti sram kvečjemu očeta - ne sina.
sudo poweroff

MadMicka ::

Edenpač, ni nujno, da je zadeva zastarala. OZ določa v 353. členu, da škodo, ki je povrzočena s KD, zastara v rokih, kot zastara KD. Iz 203. in 111. člena pa izhaja, da zadeva zastara v 10 letih. Se pravi ima še nekako dve leti časa.

V vsakem primeru pa lahko rečeš očetu, 8 let mi nisi plačeval preživnine, pa je prav, da bi sedaj kupiš kaj takega, kar rabim (dražji kolo, tv, itd.) Če ima in če da super, če nima in ne da, pač si misliš svoje, ča pa ima in ne da, mu zagroziš s kazenskim pregonom in odškodninskim zahtevkom. Namreč tu se v celoti strinjam, da je lahko v takih primerih sram samo očeta. Če otrok že "nima očeta", je prav, da vsaj denar izterja od njega.

poweroff ::

Predlagam, da greš na CSD in jih povprašaš za bolj temeljito razlago na podlagi česa so oni mnenja, da bi ti lahko izterjal denar od očeta.

Potem pa greš k kakšnemu odvetniku na pogovor in mu razložiš zadevo ter se dogovoriš, da te bo zastopal v primeru, da je uspeh mogoč. Sam osebno bi začel tako, da bi odvetnik napisal eno pismo očetu. Najprej bi se skušal dogovoriti po mirni poti. Če pa ne, pa pač ne.

Mislim, če ti oče ni plačeval, imaš vso pravico, da ta denar izterjaš od njega. Sram bi moralo biti njega. Verjetno pa tudi tvoji mami ni bilo lahko, da te je vzgajala samo z eno plačo.
sudo poweroff

Super Sonic ::

"Če otrok že "nima očeta", je prav, da vsaj denar izterja od njega."

Ja, kaj je vse prav. Dejstvo je, da moraš biti res gnus od človeka, da "šparaš" na otroku. Sam sem imel ob odraščanju (pre)čudovitega očima, ki je pravzaprav bil moj pravi oče.

In šele tako razumeš in veš za kaj vse te bi pravi oče prikrajšal. In ne samo to, da bi te prikrajšal. Kaj vse ti je nameraval vzeti, česa nikoli pokazati in doživeti.

In to se ne da primerjati z nobenim denarjem. Seveda, ko si star okoli 18 let imaš naenkrat 1000 in 1 željo zato vsak € pride še kako prav.

Sicer je pa "nebivedu" lepo povedal, da gre za bumerang. Stvari v življenju se hitro obrnejo. In kmalu se pojavi vprašanje kdo dejansko "futra" koga.

"Sicer je res, da je lahko precej zoprno tožiti lastnega očeta. Ampak v tem primeru bi smelo biti sram kvečjemu očeta - ne sina."

Se strinjam s celotnim postom, bi pa dodal samo to: Če je še sin tak kot oče in mu denar (ker tu govorimo zgolj o denarju) pomeni edino sredstvo, da dobi svoj manjko nazaj, potem gre stvar hitro čez mejo dobrega okusa. Takšnega življenja pa si na koncu ne želi nihče. Ker to se ne konča samo pri preživnini. Tu je še veliko življenskih dogodkov (poroka, rojstvo otroka, itd.) in na koncu dediščina. In če se zakolješ že pri preživnini, se celo življenje z očetom dejansko samo kregaš in boriš za nekaj, kar on noče, da ti pripada. Pa ne govorim sedaj o nobeni taktiki, da na koncu prideš do hiše, stanovanja, pač pa o tem, da skozi celotno življenje trpiš zato, da na koncu dobiš nič.


Sicer pa gre dejansko za tako posebno stvar, da nekih splošnih trditev ni mogoče podati. Poznam primer, ko je sine tožil očeta, ta ga je "izplačal" in od takrat sta "najboljša kolega".

Pa naj še kdo reče, da svet ni nor.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Tu je še veliko življenskih dogodkov (poroka, rojstvo otroka, itd.) in na koncu dediščina. In če se zakolješ že pri preživnini, se celo življenje z očetom dejansko samo kregaš in boriš za nekaj, kar on noče, da ti pripada. Pa ne govorim sedaj o nobeni taktiki, da na koncu prideš do hiše, stanovanja, pač pa o tem, da skozi celotno življenje trpiš zato, da na koncu dobiš nič.


Če se fotr pol večnosti izogiba ne le plačevanju preživnine ampak dejansko funkciji "biti oče", potem ne vem, zakaj pomisleki o izterjavi.
Mar se bo pa ob sinovi poroki, rojstvu vnuka, ..., pa fotr kar čudežno spreobrnil?
Na-a, ne živet v iluzijah.

Ne živet v upanju da ti bo kdo (zajec od fotra) nekoč pa nekaj dal, zapustil, če ti ni dal nič takrat ko si ga najbolj potreboval.
Ko si rabil očeta, ki ga pa ni bilo.

Če se ne bo dalo na lep način nič zmenit, potem kar s polno paro v izterjavo.
Če so odnosi tako nikakvi, itak tudi ob "življenskih dogodkih" temu fotru ni mesto zraven.
Pri dediščini pa v najslabšem primeru dobi nujni delež.
Ampak nujni delež fotra ne bo bolel.
Izterjana preživnina za nazaj pa.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Super Sonic ::

"Če se fotr pol večnosti izogiba ne le plačevanju preživnine ampak dejansko funkciji "biti oče", potem ne vem, zakaj pomisleki o izterjavi.
Mar se bo pa ob sinovi poroki, rojstvu vnuka, ..., pa fotr kar čudežno spreobrnil?
Na-a, ne živet v iluzijah."

Ja sej ne veš. Poznam primer, ko je oče, takoj ko je izvedel, da bo postal "dedek"- naenkrat postal drug človek. Pa ne do svojega otroka ampak samo do vnuka. In potem mori. Vsem.

Tisto kar se mi zdi pomembno v teh zadevah je to, da imaš "počiščeno" na podstrešju. Življenje ponuja n kombinacij in vlečt se za "jajca" s pravim očetom ni ravno hvaležna stvar.

Poleg tega se takoj poraja vprašanje: Zakaj hočeš denar in zakaj ne kakšne sprave v smislu drugih stvari, katere bi ti, na dolgi rok, prinesle precej več, kot pa "goli" znesek v enkratni obliki. In zakaj bi, človeku, ki se je v življenju izgubil, grozil s tožbo in se mu tako zameril do te mere, da te odpika pri celotni dediščini. Kaj bi raje; 3000€ v enkratnem znesku in pogreb v zvezi z očetom oz. del stanovanja kot del dediščine. Čeprav so nekatere fotri totalni debili, se na koncu lahko izkažejo in "vrnejo" precej več, kot bi od njih pričakoval. Vsak spodoben materialist bi moral računati s tem. Se pa ve kaj je "ziher": izplačana preživnina in nujni delež. Se strinjam Max.

Pa čisto moralno gledano: če imaš doma dovolj (mama najde drugega) denarja, oče pa po drugi strani ne, je malo nerodno gledat, kako očeta rubijo. Vsaj če si normalen.

Pogosto so v te primere vpletene tudi mame. Ene so ok, spet druge lahko pijavke in lahko svoje otroke namerno! vzgajajo tako, da otroci dobijo od očeta vse tisto, kar mami, naprimer, ni uspelo. Seveda na koncu mami pobere vse (poznam en tak primer).

Skratka težko je bit pameten pri teh stvareh, še posebno pa če ne poznaš familije v katere se takšne stvari dogajajo.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

In zakaj bi, človeku, ki se je v življenju izgubil, grozil s tožbo in se mu tako zameril do te mere, da te odpika pri celotni dediščini.

Če se je do zdaj, po 18 letih spet našel, se bosta lepo pogovorila in kaj dogovorila.
Ako pa bo fotr še naprej trmaril.... Jebiga, se bo pa EWEER odločil kaj in kako.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

;-) ::

MadMax se strinjam z tvojim postom (drugim nad tem). Drugace pa kar pisite, je zanimivo brat različne poglede na stvar.

Belcebub ::

Sam sam naredil to, da sem dal predlog za izterjavo. Takrat sem lahko uveljavljal le za dve leti nazaj. Ker mi foter v teh dveh letih ni plačeval, ali pa le trikrat na leto, sem se na CSD pozanimal kaj lahko naredim. Po precej zmedenih odgovorih z njihove strani sem nekako le zvedel (od odvetnika), da lahko podam tak predlog za izvršbo na sodišču. Nato se je foter seveda pritožil, nakar sem moral sam podajat odgovor na njegov ugovor :\
Da bi bila mera polna je foter nato podal predlog za izvršbo zaradi obračunanih zamudnih obresti, ki so mi jih najprej prisodili. Ker nisem ugovarjal na to (ker sem verjel, da sem dobil to kar mi pripada), je njegov predlog uspel, in tako sem moral jaz njemu vračat denar!!! (tako je pač presodil drug sodnik)

Skratka z vsem skupaj so bile same težave in laufanje po sodišču in klicarjenje na vse strani, da bi dobro sedaj dobro premislil, če bi se še enkrat moral odločati za kaj takega. Rajši najemi kakega dobrega odvetnika in naj ti on rihta te zadeve. Verjemi iz prve roke, da so tvoji živci več vredni od tistega denarja.

CSD-ji pa vsaj po mojih izkušnjah niso naredili to kar bi človek pričakoval od njih (predvsem zavzemanje za pravice otroka), ampak so delovali bolj v smeri, da naj rajši jaz malo potrpim in skušam razumeti fotra, ker je sedaj on tisti, ki trpi 8-O

Takšne izkušnje z CSD-ji sem imel tako v Ljubljani kot v Slov. Bistrici, tako da ti glede tega, na koga naj se obrneš, svetujem, da rajši izberi kakšno drugo možnost (odvetnika), kot pa CSD.
Če si srečen, in če srečo rad bi še delil z nekom, če si srečen, brž z dlanjo udari v dlan!

krneki0001 ::

Tilen
Zanimivo kako tisti, ki so "zamudili" priporočajo, da na vse pozabiš.


Nič nismo pozabili, ampak se nam je neumno zdelo se še s tem ukvarjat poleg vsega. Ko sem jaz prišel na CSD pred 20imi leti, so me ženske tam skoraj ven vrgle in linčale, ko sem izjavil, da bom fotra tožil, ker mi ni plačeval preživnine. Sej ima mat dobro službo so izjavljale in podobno. Mama je imela pa 117 dinarjev (stosedemnajst dinarjev) preveč plače, da bi jaz dobil tisto "tasocialno" štipendijo.

Tako da sem se takrat potem distanciral od tega, kasneje ko so se stvari na CSD-jih spremenile, je bilo pa že prepozno, da bi vložil zahtevek, da mi oni nakažejo denar in ga potem tudi oni izterjajo od očeta. Ta možnost je sedaj in je najlažje, zahtevek daš na CSD in oni ti nakazujejo tok, kot bi ti moral oče, potem pa njega rubijo.

Zgodovina sprememb…

Primoz ::

EWEER:

"edenpač" je edina oseba v tej temi, ki dejansko ve kaj govori. In MadMicka kadar ne išče strank [>:D] Ostalo odmisli. In če bi moral izbirati na podlagi profesionalnih referenc, bi izbral edenpača.

Dodatnih pojasnil v zvezi z zgornjo izjavo ne bo.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Yossarian ::

Madmicka, mi govorimo o preživnini, ne pa odškodnini. Sicer pa:

KAZENSKI ZAKONIK

Neplačevanje preživnine

203. člen

(1) Kdor ne daje preživnine za osebo, ki jo je po zakonu dolžan preživljati in za katero je višina njegove preživninske obveznosti določena z izvršilnim naslovom, čeprav bi to zmogel, se kaznuje z zaporom do enega leta.

(2) Če je zaradi dejanja iz prejšnjega odstavka ogroženo ali bi lahko bilo ogroženo preživljanje upravičenca ali če se storilec izmika dajati preživnino, se kaznuje z zaporom do treh let.

čl. 111 KZ

(1) Kolikor ni v tem zakoniku drugače določeno, kazenski pregon ni več dovoljen, če je preteklo:

4) pet let od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči zapor nad eno leto;

5) tri leta od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči zapor do enega leta ali denarna kazen;

in še čl. 115 KZ

Tek in pretrganje zastaranja izvršitve kazni

115. člen


(3) Zastaranje pretrga vsako dejanje pristojnega organa, ki mu je namen izvršitev kazni.

(5) Izvršitev kazni zastara v vsakem primeru, ko preteče dvakrat toliko časa, kolikor ga zahteva zakon za zastaranje izvršitve kazni.

Ker ni razvidno, da bi v tem času bilo karkoli storjenega v namen pregona, je zadeva zastarala.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

BigWhale ::

Pa se tvoj oce v resnici smeji na racun tistih neplacanih osmih let?

Jaz bi poslusal tvojo mamo in bi pustil stvari taksne kot so. Vprasa mamo zakaj ni ona ze prej terjala tega. Sicer pa zakaj ni placeval ve samo on, morda ni mogel, morda ni hotel. Ce ni hotel, bi na nek nacin ti bil upravicen do tega denarja. Terjati ga sedaj, po desetih letih je pa rahlo nesmiselno in neodgovorno.

Na nek nacin povsem potrjuje pregovro, kakrsen oce, takrsen sin.

PS: Tudi moj oce zame ni placeval prezivnine.

perci ::

Zdej, glede na to, da se nisi bil polnoleten, ko ti oce ni placeval prezivnine in glede na to, da bi tvoj zakoniti zastopnik moral poskrbeti, da se tej obroki izterjajo, imas IMO upravicen odskodninski zahtevek napram tvoji mami. Je pa res, da ne poznam prevec dobro tega podrocja, tako da jemlji z rezervo.

Pa nekako tudi dvomim, da bos sel tozit svojo mamo.

MadMicka ::

Res je, da sem bral na hitro, npr. zamenjal sem število let, ko je prejemal preživnino in ko jo ni. Vendar BISTVENO ostaja. edenpač se je skliceval le na zastaralni rok 3 let pri plačevanju mesečnih obrokov, pri tem pa je prezru, da je potrebno pri preživnini, kjer gre lahko (ni pa nujno) za kaznivo dejanje, upoštevati tudi zastaralne roke iz kazenskega prava.

zdej pa povej endenpač, pa peri, pa še kdo, to drži ali ne drži?

kozjakovec ::

Vem za primer ,ko oče ni hotel plačevati preževnine(baje tudi socialna ni mogla narediti nič), fant oz. mama pa sta dobivala nekaj denarja iz preževninskega sklada,hkrati pa je isti fotr uveljavljal olajšavo dohodnine za sina.Na nek način sem torej preževnino plačeval jaz kot davkoplačevalec,čeprav ko so delal tamalga,nisem imel nič zraven.

poweroff ::

Ja sej ne veš. Poznam primer, ko je oče, takoj ko je izvedel, da bo postal "dedek"- naenkrat postal drug človek. Pa ne do svojega otroka ampak samo do vnuka. In potem mori. Vsem.

Hja, zdajle bom podal neprimerno pripombo - da ni ta "dedek" v resnici latentni pedofil?

Resno: če bi moj oče imel do mene hladen odnos (oz. odnosa ne bi imel), mu svojega otroka pač ne bi zaupal.
sudo poweroff

Mercier ::

@Matthai

A tvoji pa niso bolj veseli vnukov kot tebe? ;)

poweroff ::

No jasno da so. Samo s starši sem vedno imel normalen odnos. Govorim o tem, da te oče recimo noče niti videti 20 let, ko se ti rodi otrok se pa nenadoma razneži in bi otroka kar vzel v varstvo.

Malce nenavadna situacija, se ti ne zdi?
sudo poweroff

Mercier ::

Malce nenavadna situacija, se ti ne zdi?

Šur. Ne oporekam ničemur kar si napisal. To se Saša samo šali.

Primoz ::

MadMicka ... še enkrat preberi svoj post, pa zadnji post od edenpača. V prejšnjem postu si trdil, da bi stvar zastarala po 10 letih. 10 let je mimo. Torej?

Teoretično debato kaj bi, če bi, lahko forkam v novo temo, če se jo kdo misli it.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

Ejsi_Disi ::

Hmm, 8 let je mimo. se pravi, da če zastara po 10 letih, mu ostaneta še dve leti za izterjavo.
Rock n' roll ain't noise pollution!

MadMax ::

10 let je že mimo (zadnja leta plačuje).
Prej pa 8 let ni.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Ejsi_Disi ::

Jp, bo držalo. Moja napaka, pardon.
Rock n' roll ain't noise pollution!

;-) ::

Ok. Stvar rešena =)

MadMax ::

Nam zaupaš kako rešena? :)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

;-) ::

Ja itak je 10 let mimo in je torej zapadlo vse skupaj.

MadMax ::

Nja, to ne pomeni, da se ne splača malce povprašat po moralnem zadoščenju.
S tem mislim na to, če je fotr zadnjih 10 let malce prišel k pameti in mu je morda kaj do tega da bi se oddolžil, ne glede na zakonske dolžnosti.
Res pa samo ti veš kak je odnos med vama (ali mu je trenutno plačevanje le nujno zlo ali pa se je res poboljšal) in kaj lahko/ima(š)/nima(š) namen narediti v tej smeri.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

perci ::

Pa se nekaj je treba vedt. Zastaranje je potrebno ugovarjati, sodnik ga ne sme upoštevati po uradni dolžnosti - če fotr ne bo vzel odvetnika...>:D

Ziga Dolhar ::

Še en pomislek, naj se prosim izjasnejo tudi kvalificirani pravniki.

Za potrebe poenostavitve recimo, da zastaranje nastopi v 2 letih, opazujemo obdobje 4 let. Pravica do preživnine je priznana v izvršilnem naslovu (pogodbo).

1. in 2. leto oče NE PLAČUJE preživnin(e).
3. in 4. leto oče PLAČUJE.

Na hitro rečeno - sin ne more (uspešno) zahtevati preživnin za "dve leti", saj bi očetov ugovor zastaranja uspel.

Sodnik, ki pozna materialno pravo (in ga mora uporabiti), pa se spomni na določbo OZ-a.


V. VRAČUNAVANJE IZPOLNITVE

Vrstni red vračunavanja

287. člen

(1) Če je med istimi osebami več istovrstnih obveznosti, pa tisto, kar dolžnik izpolni, ne zadostuje, da bi se mogle vse poravnati, potem se, če se o tem nista sporazumela upnik in dolžnik, obveznosti vračunajo po istem vrstnem redu, ki ga določi dolžnik najpozneje ob izpolnitvi.

(2) Če ni dolžnikove izjave o vračunavanju, se obveznosti poravnavajo po vrstnem redu, kot je katera zapadla v izpolnitev.

(3) Če je hkrati zapadlo več obveznosti, se najprej poravnajo tiste, ki so najmanj zavarovane, če so vse enako zavarovane, pa najprej tiste, ki so dolžniku v največje breme.

(4) Če so po vsem navedenem obveznosti enake, se poravnajo po vrstnem redu, kot so nastale, če so nastale hkrati, pa se tisto, kar je bilo dano na račun izpolnitve, porazdeli na vse obveznosti v sorazmerju z njihovimi zneski.


Torej, ko je oče 3. in 4. leto plačeval, in ob tem ni izrecno določil, katere svoje posamezne obroke izpolnjuje, je v bistvu izpolnjeval šele obveznosti 1. in 2. leta (sicer le delno, če upoštevamo še obresti). Posamezni obroki so bili sicer morda lahko že zastarani (npr. obrok je zapadel 1.1.2001, prvo plačilo pa je bilo izvedeno 15.1.2003), vendar to nima veze.

V tem primeru bi sin uspel v izvršbi izterjati celoten znesek preživnin.

Če je temu tako (zopet prosim kvalificirane pravnike, da potrde oz. ovržejo moje razumevanje), potem je nauk takšenle: Sinovi, ne opozorite očetov na zgornjo določbo Obligacijskega zakonika! :)
https://dolhar.si/

Yossarian ::

Kar zanimiv problem, vendar bi takole na hitro rekel, da je zastaranje "močnejši" institut kot vračunavanje izpolnitve. Situacija, ki nastane, je namreč sledeča (hipotetično, kot tvoj primer):
tožnik(tisti, ki zahteva preživnino), trdi, da se pač najprej poračunavajo tisti starejši obroki
toženec (tisti, ki mora plačevati preživnino), trdi, da so starejši obroki zastarali, on pa je plačeval novejše obroke.
Sicer pa je vrhovno sodišče daljnega leta 1973 konkretno v takšni zadevi dejalo, da če dolžnik ne določi vrstnega reda izpolnitve, potem upnik ne more dolžnikovega plačila uporabiti za plačilo zastaranih terjatev. Obrazložitve ne vidim, vendar bi kljub temu, da gre za čase pred OZ in celo ZOR-om, rekel, da ni razloga, da sodišče tudi sedaj ne bi tako odločilo, saj ta institut ni bil podvržen npr. dnevni politiki. Smisel zastaranja je namreč v tem, da se dolžnika zaščiti pred možnostjo, da jih upnik ne toži v nedogled (ne prope immortali timore teneantur)

Perci, imaš prav, vendar ti lahko iz prakse povem, da se stranke prekleto dobro zavedajo, da obstaja zastaranje in da je mala verjetnost, da bo tudi naš slo-techovec imel takšno srečo. Lahko pa poskusi.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

nevone ::

Sej, tle se lepo vidi, kako pravo deluje. Ene stvari so totalno gnilo postavljene, seveda v zaščito barabonom. In potem se oglasi še tehnični vodja foruma, kako da se na to spozna in poziva vestne pravnike, da potrdijo njegovo (gnilo) prepričanje.

Zdej nej pa meni en pravnik razloži, v čem je fora teh zastaranj. Zakaj tako zelo potrebujemo ta zastaranja. Potem, naj me še socialne službe prosim poučijo, kako to, da ne pomagajo dotičnim, ki imajo tovrstne težave, da bi kljub zastaralnim rokom le prišli so svoje pravice, sploh v primerih, kot je tale, kjer je vsaj po navedbah povsem jasno, da bi oče lahko po vseh teh letih za svojega otroka prispeval vsaj denar, če se že čustveno in vzgojno ni angažiral.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nevone ::

Zastaranje v primeru preživnine je pa sploh posebna kategorija.

V čem je fora, da to zastara. Saj tudi starševstvo ne zastara. Če starši v nekem obdobju ne morejo zagotavljati stredstev za svoje otroke, potem se pa izkaže, da so si le opomogli in do teh sredstev prišli, ali ni logično, da svojim otrokom vsaj za čas njihove nesamostojnosti povrnejo nekaj kar so jim v resnici dolžni in se vsaj spodobi, če že drugega ne?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

poweroff ::

Brez zamere nevone, ampak predlagam, da gresta s Thomasom v ono drugo temo še naprej "reševat" Irak. Po moje bosta tam bolj uspešna. Kaj naj ti rečem... vzemi so v roko kakšne osnove prava, recimo Rimsko pravo in si preberi, pa ti bo morda jasno.

Vprašanje je približno na takem nivoju kot "zakaj hudiča imamo sploh kazensko procesno pravo", saj ga "izkoriščajo" samo baraboni, ki se potem z dobrim odvetnikom uspejo izvleči na sodišču, čeprav je "jasno", da so vendar krivi.

Ja, vem. Off-topic sem. Sem že tiho.
sudo poweroff
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podhranjena otroka - zbiranju sredstev, obveščanje medijev in javnosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10125035 (13991) stara mama
»

Plačevanje preživnine (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11242670 (23308) bambam20
»

Višina preživnine (oče ima S.P in plačuje 70€) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24742742 (36763) St235

Več podobnih tem