» »

Bancni prenos denarja na racun

Bancni prenos denarja na racun

kixs ::

Informativno me zanima ali kdo ve kako razlicne banke opravljajo prenose denarja na racune.

V mislih imam naslednje:

Placam placilni nalog ob 9:30 na okencu NLB.

Kdaj bo ta denar dejansko prispel na racun prejemnika denarja?

Sem vprasal na okencu, sem dodatno poklical na NLB... in obakrat nisem dobil tocnega odgovora. Prvic, najkasneje popoldne. Drugic, najkasneje do 13:00. Sicer pa naj bi nakazovali vsake 2 uri. Dodatno so mi svetovali, naj poklicem prejemnika in vprasam, ce so ze dobili :\

Ker imam racun na NLB, poslujem samo tam. Ce pa ima kdo informacije za druge banke (SKB, Abanka, Dezelna banka, PBS, ...) ali Posto, pa naj pove.

Konkreten primer na NLB je bil pa tak:

Placano ob 9:20... po informacijah prejemnika denarja, so dobili na racun ob 10:14. Torej precej hitro. A vseeno me moti, ker niti sami na NLB-ju ne vedo kdaj se prenosi opravljajo.

Dodatno sem potem izvedel, da obstaja t.i. nujni placilni nalog. Le-ta ima seveda visje stroske placila storitve (ne vem tocno koliko), ampak nakazilo naj bi se opravilo hitro (kako hitro spet ne vem) 0:)

lp

Zeberdee ::

Firme, ko nakazujejo plače (razen tistih, ki še niso avtomatizirani - razne javne ustanove), banki dajo bančno garancijo, banka pa nato nakaže na račune - in ta denar je, ko pride "plačilna" lista v banko, na računu v roku 10 sekund (na drugem računalniku - ki realtime kaže stanje na računu (bankomat je zabeležen v parih minutah), povezanem v recimo Banks). Koliko pa to rabi, da konkretno pride do stranke pa je odvisno predvsem od opravljanja masovnih "vnosov" - primer iz abanke gre x plačil v nkbm. Te prenose opravijo tri krat dnevno.

Delal sem v banki (tipka tipka tipka) in večino procesov je bilo organizirano tako.

Hvala.

Bolj me zanima tisti drugi primer, ki ga navajas. Kdaj opravljajo te "masovne" prenose? Ko placam nalog, ne vem na kateri banki imajo odprt racun in gre potem za dodatne prenose: Moj denar v neko "cakalnico" -> se prenakaze na banko prejemnika -> se nakaze na racun prejemnika.

Verjetno gre pri vsakem koraku za neke "zamude", ki na koncu lahko precej vplivajo na hitrost prenosa denarja od mene do prejemnika.

Potem je sicer logicno, da niti banka sama ne more tocno vedet, razen v primeru, da sem js in tudi prejemnik na isti banki. Potem sklepam, da bi se morali prenosi izvajat prakticno takoj. Prenosi med bankami pa so druga pesem.

lp

Primoz ::

Ce imaš dovolj malo keša, da gre v kliring ... potem se dela poravnava vsake 2 uri + cas, ki ga banka porabi zaradi lastnih gluposti z IT sistemom (za žiro kliring urnik poglej na BSI). Ce nakazuješ veliko denarja, ali obkljukaš "nujni nalog", gre zadeva takoj v "BPRC" oziroma TARGET2 ... in dobiš keš "takoj" +- nekaj minut zaradi gluposti banke z IT sistemom.

Za natancen urnik glej:

http://www.bsi.si/poslovanje-bank-in-po...

poglavje: Urnik delovanja sistema Žiro kliring
There can be no real freedom without the freedom to fail.

kekz ::

Kot vem, se bo tole zelo kmalu spremenilo in bo vsako nakazilo (razen morda v okviru iste banke) trajalo 1 dan.

krneki0001 ::

Pretoki denarja se opravljajo na točno določene ure. Recimo en takih je ob 10h. Torej če nakažeš 9:55, boš že po 10:15 imel na računu, če pa nakažeš 10:05, pa boš imel na računu 12:15.

Vendar se to počasi ukinja. Sedaj smo v evropi in tam se prenakazuje denar T+1day, kar pomeni, da ko bomo delali po SEPA (skupna evropska bla bla bla) bomo nakazali denar danes, dobili na račun pa jutri. Cela evropa tako posluje in samo še slabše bo. Še slabše bo z nakazili v tujino, kjer bo od sedaj naprej T+3day, da sploh pride pri njih do tega, da vedo da so dobili nakazilo. U bistvu odličen sistem ukinjamo in gremo na slabše zaradi evrope. Na žalost pa smo vsi razvajeni na to da danes nakažeš in danes dobiš na račun, tako da bomo vsi tukaj na slabšem.

kekz:

lahko poves kaj vec... predvsem kdaj?

Sam vseeno ne morem verjet, da sploh kdo razmislja o kaj takem? Informacijski sistemi, poslovni sistemi so vedno boljsi, vedno hitrejsi... potem pa takole? 8-O Morda res za banke same, ki bi si tako dvigale likvidnost. :\ ;((

lp

doublemp ::

SEPA bo predvsem uvedla enotno območje plačil, tako da ne bo nobene razlike med domačimi in tujimi bankami. Uvaja tudi EMV Chip&Pin standard in poenotene plačilne naloge.

Tukaj je brošura in za tiste bolj firbčne še detajli z zanimivimi primerjavami.

V tujini banke poslujejo z T+1 ali T+2 v domačem prometu, s tujino pa celo T+5. Tako imajo več denarja v svojih rokah, ki ga lahko obračajo. Pri nas pa je ves denar šel takoj naprej. S tem so imele tuje banke prednost, ki pa se bo sedaj izenačila, ostane še ta prednost, da imajo več strank, ki jim prinašajo več denarja, ampak s tem se pač moramo sprijaznit.

Poanta tega, da gremo na T+1 sistem je v tem, da evropa sama deluje tako in da se moramo mi njim prilagajat, čeprav zatrjujejo sami, da je naš način do strank prijaznejši, imamo pa zaradi tega manj zaslužka, kot bi ga sicer imeli.

moj_nick ::

Moja mama pravi, da ko pridejo plače, cel dan proklik ne dela ;)
110111001001010001010000

Skatey ::

hm. jaz ti lahko povem, da naročilo v uk traja, t+3 sepravi 3dni po tem, ko tisti uslužbenec poklika, da je odobreno mojo plačilo, s tem, da meni odbije dol denar seveda že prvi dan. sem šel parkrat prašat v agencijo, namreč plačujem najemnino v uk preko klika kar :)
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

Moj nick proklik dela normalno že nekaj časa tudi na dan frekvence (8. , 15. , 18. in 28. v mesecu). Pa ni bil problem proklik, ampak linije, ker so bile prezasedene.

V-i-p ::

Jaz sem enkrat v Ljubljani na banki Sparkasse nakazal denar, ko je bil kolega v Celju in je kupoval avto pa mu je nekaj sfalilo... Ko sem nakazal, sem ga poklical in predno sem zunaj banke dobro prižgal cigareto, je denar že dvignil...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

VIP to je bilo včasih, v prihodnje pa najbrž ne bo več. Če prav se govori, da bo notranji promet (v državi) najbrž ostal T+max 2 uri do 15:30 ure in po tej uri pa T+1Day, ker plačilni promet potem ne deluje.

Nejc Pintar ::

Zakaj je potrebno toliko časa zato, da nekje v bazi narediš -x, nekje drugje pa +x? :\
Lahko je biti prvi, če si edini!

LoneWolf ::

Zaradi narave uporabnikov tehnologije, ne zaradi narave tehnologije.

Nejc Pintar ::

Saj ti na okencu itak takoj izda potrdilo o nakazilu, zakaj se ne bi mogla obenem izvesti še transakcija? Ljudi od tu naprej ne potrebujemo več.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Na zahodu sploh nimajo ljudi.
Jaz sem se kar namučil, da sem v Bruslju našel banko, ki je imela ljudi. Večina bank je imela samo terminale, kamor si sam natipkal, kar si imel za postoriti. Kljub temu trajajo nakazila vsak 1 dan.
Najbrž imajo v programu napisano sleep 86400 >:D

OldSkul ::

na kliku je že obvestilo, da bodo v februarju ivedli SEPA plačila...

na kliku je že obvestilo, da bodo v februarju ivedli SEPA plačila...

Sam tole je pa res ENO VELIKO SRANJE! Oni bodo na moj racun - moj denar, dvigovali svojo likvidnost in obracali denar! ;(( Ze tako potegnejo razne provizije in nadomestila za prenos denarja, ze tako imam vedno nekaj plusa na svojem racunu in oni to obracajo brez mojega dovoljenja (vsaj ne da bi vedu, da sem kje podpisal) in za to pozitivno stanje dobis mizerne obresti! Ko bi si sel pa kaj sposodit - kredit, pa takoj preplacam vsaj za 50% 8-O

Mat'r jim j*b*m!

Kar poizkusi poslovati brez bank. Jaz sem, pa takoj, ko samo omeniš da želiš ali imaš plačo v gotovini, postaneš dobesedno izobčen iz družbe.

kekz:
vem da to ne gre...

Dobro so izposlovali v svoj prid. Pocasi, potrpezljivo, danes pa ne moremo vec brez njih in lepo postavljajo svoje pogoje. Itak so pa vse banke iste in nikjer ne bos kaj boljse prisel skozi.

Sej se zavedam, da bi si vecina ljudi brez bank tezko sploh kaj privoscila, a vseeno... kujejo taksne dobicke - samo poglejte zdaj to krizo preko luze in banke so si same krive. Ena drugi lepo odpisujejo dolgove in to spet na racun drugih. :\

...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera banka? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
540165341 (1187) amacar
»

Nakazilo v tujino

3447889 (2538) M-XXXX
»

kako "reversat" bančno nakazilo ? (strani: 1 2 3 )

11018242 (10879) lexios
»

Plačilo v tujino

4411722 (9173) Tilen
»

Banke dražijo storitve! (strani: 1 2 3 )

14413774 (10257) dimko

Več podobnih tem