» »

Izkoriščanje študentov za profesorjevo novo knjigo

Izkoriščanje študentov za profesorjevo novo knjigo

«
1
2

Karaya 52 ::

Pred kratkim smo dobili od asistenta brezvezno nalogo. Po Sloveniji popisujemo kozolce, merimo širino špirovcev, leg, letev, lat, vrsta lesa, koordinate iz google eartha, katasterska številka parcele, itd. itd... Skratka nič koristnega, ker smo to že morali delati v prejšnem letniku (podobna naloga, le da se ta izvaja vsako leto). Slikati se morem pred kozolcem, oz. vsako elemnt s priloženim metrom. Tako si ne more nihče podatkov zmislit. Stvar že imam narejeno, dokončno mi (nam) je pa prekipelo ko smo dobili naloge zavrnjene, ker smo v exel pisali poleg številk še enote. Revežu zgleda skripta tako nebi prijela.

Skratka nehigienčino se mi zdi, da nas tako porabijo za svoje delo, s katerim bodo služili. Je pa to pogoj za ta predmet.

PacificBlue ::

Štrajk pred faksom..ni druge.:)
Je pa čudno in neetično to vsekakor če je res tako...

Matek ::

A te lahko prisilijo v to? Sicer zgolj ugibam tu, ampak saj vam ne morejo kar tako vzeti teh podatkov... Ste podpisali kake izjave, da se odpovedujete ttem rezultatom oz. da dovoljujete, da oni to uporabijo v druge namene?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Karaya 52 ::

Seveda sem prisiljen, ker je to pogoj da naredim ta predmet. Drugače pa nismo dobili še nič (zaenkrat) za podpisat.

edit: pišem zato, ker so me mirili s tem da to delajo na vseh faksih, sam pa te zadeve ne poznam tako dobro.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Sej tud ne boste. Tako parazitiranje je žalostna praksa dela naše "intelektualne" elite... Eni so pošteni, pa ti za dobro spisano nalogo ponudijo objavo v kaki strokovni reviji (kjer si seveda ti naveden kot avtor), eni pač so sv*nje, ki izkoriščajo delo študentov za lastno okoriščanje. Ne vem pa, kje bi se lahko pritožil zoper tako početje in obenem ne spravil samega sebe v položaj, ko zaradi užaljenosti "intelektualca" ne boš pri njemu nikol naredil izpita (in posledično dokončal faksa).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Jaz bi tak faks takoj pustil. Brez študentov naj ostane.

Volta ::

Problem je, ker jih bo pustilo fax mogoče 5. Zaradi tega pa fax ne bo propadel ;(

_marko ::

jype:

Ni faxa, ki ga ti nebi pustil v Sloveniji! :)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Brane2 ::

V bistvu je edini, ki bi s tem lahko imel probleme prfox.

Če mu niste dali dovoljenja da vaše delo ( = zbrane podatke) uporabi v druge namene kot za oceno neke naloge, imate verjetno zelo fino osnovo za tožbo zaradi katere bi znal izgubiti več ko kako noč spanja...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Phoebus ::

O, ti ubošček. Si mogoče pomislil da je med cilji tega predmeta tudi da se naučiš v praksi nekaj narediti? In da se moraš slikat zraven zato, ker ima poln kufer takih ki prepišejo podatke od leta prej in pridejo veselo skozi, brez da bi znali karkoli o predmetu ki se ga učijo?

In kakšna katastrofa je, da morajo arhitekti in gradbinci hodit okoli stavb in jih merit, slikat, si ogledovat. Kako so izkoriščani štromarji ki morajo v laboratoriji meriti neke stvari. Da ne govorim o kemikih ki se igrajo s kemikalijami. Ubogi študentje! Vse to delajo zato da bo pohlevni profesor prodal 500 tisoč izvodov knjige in obogatel.

Matek ::

Phoebus, ce clovek pove, da so podobne zadeve ze delali v prejsnjih letnikih in obenem opise, kako repetitivne in banalne so, potem tvoja primerjava ni na mestu. Kot da bi na racunalniskem faksu rocno vnasali kupe sprintanih podatkov v eno bazo.

Sicer pa je problem predvsem v tem, da namerava profesor pridobljene podatke abusati brez omembe studentom, gre pa celo do tega ekstrema, da jim tezi z neko za nalogo nepomembno tehnikalijo, ki bo vplivala na njegovo uporabo podatkov. Kot da bi profesor programiranja dal studentom nalogo spisati razlicne dele dolocenega programa z namenom, da ga proda naprej, potem jim pa tezil, ker niso vsi na enak nacin indentali kode.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Brane2 ::

Če bi bil na mestu takega dijaka, bi si to lahko samo želel.

Prfox, ki bi šel v to, bi praktično spustil hlače, nastavil ritko in kol, ki bi mu ga zabil vanjo.

Ko bo enkrat podatke uporabil, več ne bo poti nazaj. "Oškodovani" morajo samo vložiti zahtevo po odškodnini, naprej ne bo potrebno veliko dokazovanja.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

jype ::

_marko> Ni faxa, ki ga ti nebi pustil v Sloveniji!

Tako je :)

Matek> potem jim pa tezil, ker niso vsi na enak nacin indentali kode.

Meni se je to zgodilo. Eden od razlogov, zakaj se mi je zdelo razmerje med govnom in koristnimi vsebinami preskromno, da bi nadaljeval študij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

BluPhenix ::

Če bi bil na mestu takega dijaka, bi si to lahko samo želel.

Prfox, ki bi šel v to, bi praktično spustil hlače, nastavil ritko in kol, ki bi mu ga zabil vanjo.


Ah, kako slikovito. Dejansko se to dogaja res na vseh faksih. Toje pač del študija in kot tako moraš sprejeti. Večinom vedno profesorji uporabijo podatke, ki jih dobijo od študentskih raziskav.

KAj bi sploh avtor te teme želel? Denarno nadomestilo? Objavo imena, al kaj? Če kaj od tega želi naj gre k profesorju, ampak naj ve, tui kakšne posledice so. Prof. te laho večinoma vedno zajebe na izpitu, da ga ne narediš.

Sicer pa, bomo videli, kako bo avtor jokal, v primeru, da bo šel na magisterij ali celo doktorat, kjer so bo dogajalo to, da bo profesor študentom ponujal diplomska dela, ki bodo tvorila osnovo, oziroma vir podatkov za magistrsko oz. doktorsko nalogo.

Polek tega pa, kolikor je meni znano, se materialne avtorske pravice seminarskih, diplomskih in ostalih nalog se prenesejo na fakulteto.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Karaya 52 ::

Jasno mi je, da bi bilo nespametno če bi se sam izpostavljal, zato pa pozivam sošolce da se mi pridružijo. Če se avtorske pravice res prenesejo na faks, potem tako izgubimo ves pravne argumente. Od te vaje ne bomo imeli nič, samo čas zapravljamo, ki je v tem trenutku zlata vreden. Druga stvar je pa ponos, ki v takih trenutkih prekipi čez vse meje.

Matev ::

profesor bo izdal knjigo ki se bo prodala v recimo 500 ali 1000 izvodih (če se sploh bo)
z njo bo zaslužil za pokritje 50% stroškov izdaje

in vi študentje še jokate

ali bi raje merili ene brezvezne stvari ki bi se zavrgle takoj po meritvah?

kam gre ta svet... sedaj še študent za znanje ki ga dobi, zahteva plačilo

take bi pri priči vrgel iz faxa - dobri bi bili kvečjemu za kak ekonomski študij

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

Tomi ::

Master D.: namesto, da izgubljaš čas na forumu, po tem, ko ti je večina povedala, da je to nekaj čisto normalnega na fakultetah, bi lahko premeril in poslikal ne samo svojega, ampak še kozolec kakšne mične kolegice in prijetno združil s koristnim.
metrodusa.blogspot.com

Icematxyz ::

Na tvojem mestu bi sam sestavil seminarsko kot menim, da je prav in jo tudi oddal. S tem bi svojo obveznost izpolnil in pri tem bi vztrajal.

V primeru pritiskov, bi pa tudi sam pokazal zobe. Konec zgodbe. Vsekakor bi pa naredil seminarsko na drugačen način kot se zahteva. Se pravi kot taka se nebi mogla uporabiti v knjigi.

JCD ::

Ja sam fora je če prfoksu ni všeč kako je napisana, ti jo potem zavrne. Torej če hočeš ti opravit nalogo moreš napisati tako kakor njemu paše. In če njemu paše, da je napisana tako, da bo za v knjigo...

Karaya 52 ::

Matev> sedaj še študent za znanje ki ga dobi, zahteva plačilo

Znanje? Popisovanje nepremičnin je za tebe znanje? Kje si prebral da zahtevam plačilo?

Dovolj mam te teme, če bi hotel vse razložit bi moral iti v podrobnosti in tukaj prazi umazano perilo. Skratka, da smo dobili vsi zavrnjeno (potem ko sem 2× šel čez pol Slovenije, ker si je asistent zmišljeval nova navodila) je bila kaplja čez rob.

Daedalus ::

Ah, kako slikovito. Dejansko se to dogaja res na vseh faksih. Toje pač del študija in kot tako moraš sprejeti. Večinom vedno profesorji uporabijo podatke, ki jih dobijo od študentskih raziskav.


In to je ok, al kak? Obenem pa taisti profesorji zahtevajo vedno več restrikcij pri uporabi njihovega dela - kako leto nazaj sem se kr konkretno besedno udaril z eno asistentko na faksu, ki je trdila (pazi to), da je širjenje zapiskov (ki so jih izdelali študenti na predavanjih), kršitev njenih avtorskih pravic. Ona bi to prepovedala (in seveda prodajala taisti šmorn, ker se ji to bolj splača). Pri tem da njena izjava o avtorskih pravicah ne drži, sploh.

Jaz bi pod nalogo napisal copyright by me, all rights reserved, pol pa da vidim, če bi si kdo upal podatke uporabit brez citiranja in/ali dovoljenja. Dobre naloge se objavijo, ne pa kradejo. Ni pa čudno, da je situacija taka, ko se pa večini zdi to nekaj normalnega. Kurc pa tako "intelektualno elito" ki parazitira na lastnih študentih. Ni čudno, da vsi sposobni odidejo, ostali pa pač morajo požreti razne pizdarije na svoj račun.

profesor bo izdal knjigo ki se bo prodala v recimo 500 ali 1000 izvodih (če se sploh bo)
z njo bo zaslužil za pokritje 50% stroškov izdaje


In jo obenem dodal v svoj spisek dosežkov, s katerim bo pol utemeljeval primernost svoje kandidature na raznih raziskovalnih razpisih. Na kateri se zasluži precej €, od katerih marsikak "intelektualec" lepo živi. Videno od blizu, da ne bo pomote.

Če se avtorske pravice res prenesejo na faks, potem tako izgubimo ves pravne argumente.

S tem se moraš pa IIRC kr lepo strinjat. Ni nobenega avtomatskega prenosa avtorskih pravic.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BluPhenix ::

Daedalus, nisem rekel da je ok. Ampak da tako je, da je to del fakultete, da to ni stvar, ki bi bila nova. To se je verjetno začelo z uvedbo prvih fakultet in upati, da bo izginilo oz. se izkoreninilo je nekako nesmiselno. Sej sem napisal. Tisti študentje, ki so danes najbolj proti temu, bodo med obdobjem mladega raziskovalca to verjetno najbolj izkoriščali. Tako je vedno bilo, pa ne samo pri teh zadevah.

S tem se moraš pa IIRC kr lepo strinjat. Ni nobenega avtomatskega prenosa avtorskih pravic.

Ko oddaš diplomo se s tistim strinjaš, vsaj tako povsod na našem faksu razlagajo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Tomi ::

Pri nas je bilo tako, da si dobil, ko si začel delati diplomo, v roke papir, kjer si podpisal, da se strinjaš, da je delo last fakultete. Enostavno.
metrodusa.blogspot.com

Daedalus ::

Pri nas je bilo tako, da si dobil, ko si začel delati diplomo, v roke papir, kjer si podpisal, da se strinjaš, da je delo last fakultete. Enostavno.

In če ne podpišeš?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Tomi ::

Na retorična vprašanja ne odgovarjam.
metrodusa.blogspot.com

Brane2 ::

BluePhoenix:

To da to "itak vsi delajo" ni pri oškodovancu v minus ampak v plus.

Ko bo en tak zterjal svoje pravice, potem so vsi ostali "ki itak to delajo" pečeni. In to za nazaj.

Potem nimajo več kam in cela stvar postane samo stvar presoje odškodnine.

In ni nujno sploh da se pri tem upošteva dejanjska materialna korist kršitelja.

Če prfox izkoristi 100 ur dela študenta in če je takih študentov 1.000, je lahko hitro ob stanovanje, avto ali oboje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Daedalus ::

Na retorična vprašanja ne odgovarjam.

Ni retorično. Če nimaš odgovora, pa tako povej.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Karaya 52 ::

Kaj? Odrečt se moraš pravicam nad diplomo??? In ljudje to mirno požrejo?

Maria ::

Strinjam se z Brane2. Če niste ničesar podpisovali ali je morda tudi to sporno, imajo izhodišča Braneta vsekakor point.

In veljalo bi jih uveljavljati. Vprašanje je, kdo si bo prvi upal?

Tisti, ki to bo, bo ustvarjal novo vrednost.

Maria

Maria ::

Kar lahko študentje pričakujejo od profesorja v tej vezi je citat v knjigi, kdo in kako je sodeloval pri nalogi.

Maria

Tomi ::

Daedalus: na naravoslovnih fakultetah se mi zdi, da je tole vprašanje retorično. Glede na to, da imaš in skoraj moraš imeti na voljo drage naprave in potrošni material, pa še nekoga, ki se mora ukvarjati s tabo (mentor in veliko več delovni mentor), se mi zdi normalno, da je delo, ki sicer roko na srce ni blazen znanstveni dosežek v večini primerov, postane last fakultete.

Verjamem pa, da se povprečnemu družboslovcu, ki v svoje delo vloži veliko svojega časa in mentor zgolj preleti in komentira, to zdi nesmiselno. Samo, ne glede na to, da je delo last fakultete, ti prav nihče ne brani da potem na podlagi tega napišeš članek, katerega avtor si. Dovolj pošteno?
metrodusa.blogspot.com

Matev ::

zanimivo da fresko "zadnja večerja" pripsujemo leonardu da vinciju
in ne njegovi kuharici ki mu je kuhala hrano medtem ko je on slikal

in da je tromostovje plečnikova stvaritev
če so povsem drugi ljudje gradili

...

ne mislit da če z metrom opletate da ste ne vem kakšni carji

...

phej

pa tako razvajenaq mladina

me čudi da se prfoksom ne strga

alum ::

Matev, se mi zdi, da bi rad nekaj povedal, pa ti ne gre najbolje od rok.

Podajaš neke zgrešene paralele.

Matev ::

se ne čudim da dajejo prfoksi študentom razne trapaste anloge ki jih potem lahko samo še stran vržejo

ob takih študentih kot je ta ki je temo začel - je to res najbolje

ker drugače ga lahko še kdo toži - profesorja namreč (če študenje delajo kaj vsaj trohico koristnega in za to ne dobijo cekinov)

PacificBlue ::

@Matev

Mal čudno razmišljaš..saj vse tiste osebe,ki si naštel so bile za svojo delo plačane..tega pa ne morš rečt za študente,ki so opravljali to nalogo za profesorjovo novo knjigo..Bilo bi recimo v redu..tako kot so predhodniki omenili,da bi jih vsaj profesor omenil v knjigi ali se kakor koli drugače zahvalil za njihov trud..vsaj postavi se malo na njihovo mesto.

Tomi ::

Bom spet jaz tisti, ki bo zasejal nejevoljo med vse pravičnike: kdo pa je kjerkoli sploh omenil, da niti ne omenjam potrdil, da bodo podatki res uporabljeni za izdano delo (ali knjigo, laično)?
metrodusa.blogspot.com

Matev ::

da bi jih vsaj profesor omenil v knjigi ali se kakor koli drugače zahvalil za njihov trud..


kdo je pa rekel da profesor ne bo omenil da so mu študentje pomagali pri zbiranju podatkov?

gre se zato da študentje nočejo delati ker mislijo da bo profesor bogatil na njihov račun

Brane2 ::

zanimivo da fresko "zadnja večerja" pripsujemo leonardu da vinciju in ne njegovi kuharici ki mu je kuhala hrano medtem ko je on slikal


Mogoče zato, ker jo je tip pošteno plačal in nima kaj sikat za procente od umetnine ?

in da je tromostovje plečnikova stvaritev če so povsem drugi ljudje gradili


Če jih za to ne bi plačal in bi gradili zadevo kar meščani, ker itak rabijo mostove za prehod čez ljubljanico, potem bi bil point na mestu.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Matev ::

Mogoče zato, ker jo je tip pošteno plačal in nima kaj sikat za procente od umetnine ?


aha
in koliko denarja naj bi študenje potem morali dobiti od opravljenih meritev?

Brane2 ::

Odvisno od tega, za kaj so uporabljene.

Če so uporabljene samo za potrebe testa, potem najbrž nič.

Če gre za kak splošnokoristni dogovor ( s katerim so se vsaj implicitno strinjali), da gredo rezultati njihovega dela v splošno korist, potem tudi najbrž nič.

Če pa gre za nepooblaščeno uporabo njihovega dela, potem je to stvar presoje sodišča.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ejsi_Disi ::

Matev, sedaj pa brž na začetek in še enkrat preberi uvodni post. Repliciral si tako ali tako, kasneje ko je bila celotna podoba čisto izkrivljena.
Rock n' roll ain't noise pollution!

Nejc Pintar ::

Problem je predvsem v tem da merjenje ni ravno nevemkaksno izobrazevanje, na fakulteti pa vecina ljudi ni za to, da bo profesorjem pomagala knjige sestavljat ampak da se bodo kaj naucili:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

Tomi ::

Znanstvenik, ali pa vsak intelektualec, mora vedeti, koliko določen proces traja in kaj lahko gre narobe. Ker samo potem lahko nadzira celoten proces.

Za božjo voljo, tukaj se nekateri obnašate, kot da ste delali v malodane suženjskih pogojih, ne pa zgolj opravili dela kurikuluma. In za to pričakujete še plačilo. Naivni materialisti.
metrodusa.blogspot.com

nietka ::

Tomi: niso vse naravoslovne fakultete mikrobiologija, kjer se dejansko bolj malo raziskovalnega dela lahko naredi brez laboratorija. Seveda ni vse tako crno-belo, diplomsko nalogo se da dobro prodat. Ce je dobra, seveda. :)

Sicer mi gre pa blazno na zivce "vdanost v usodo". Kje so casi studentskih / mladinskih revolucij v 60tih in zacetku 70tih let. Hja, daaaaaalec stran.

Pustite cloveku, da se vsaj na forumu pritozuje. In ne, ne gre se za to, da bo profesor obogatel na racun studentov in da jih to moti, gre se za to, da so metode poucevanja zanic, nadzora kvalitete predavanj ni. Vsak profesor se lahko spomni svojega nacina "preverjanja znanja", ki lahko mimogrede vkljucuje tudi oddajo tvoje slike in opisa tvojih hobijev v prostem casu. Pac, pogoj za izpit?
Great warrior? Wars not make one great.

Tomi ::

nietka: gre (brez se) za to, da je nekdo težko znanstvenik brez tega, da bi dal skozi veliko večino faz dela. Je pa po drugi stran iluzorno pričakovati, da bo osnovno delo zbiranja podatkov, ki ga lahko opravi vsak študent, sam opravljal nekdo, ki je na svojem področju že ekspert in so podatki zgolj pool, iz katerega bo potegnil sklepe višjega nivoja. Samo zadnje čase je pri nas popularno, da bi vsak za najbolj banalen vložek želel denar. Nihče pa se ne zadeva, da so minili časi, ko je lahko en sam strokovnjak opravil celoten proces. Gre pač za obliko timskega dela.

Vseeno, potrebno je pogledati, kaj piše v pravilniku ustanove. Naj gre za FA (sklepam) ali pa Univerzo v Ljubljani, študent ga sprejme z vpisom in se ga je dolžan držati. In še enkrat, zanima me, kje je kolikortoliko verodostojen podatek, da bodo meritve uporabljene v knjigi?
metrodusa.blogspot.com

Karaya 52 ::

Groza, že tretjič NE GRE ZA €!

Študentje hočemo končati predmet, torej je to naša obveza, ki jo hočemo izpolniti. Ta asistent pa to izkoristi, ker ve da bomo ta pogoj morali opraviti. Naloga nam NIČ ne koristi, ker se ne bomo nič novega naučili, opravili bomo pa to dolgočasno delo zanj. Nekateri to pogotnejo meni grejo pa vsi lasje pokonci. Pa to je tako kot bi moral šefu doma travo kosit, zato da me nebi odpustil!

P.S.: podatki so pa zelo verodostojni, to pa je že druga zgodba, za nas študente še bolj boleča.

Icematxyz ::

Sooči profesorja s tem, da neboš sodeloval pri izdelavi knjige in naj ti dodeli drugo temo za seminarsko.

Nevem, zakaj ga že nisi? Glede na to, kdaj si že temo odprl?

Matev ::

Naloga nam NIČ ne koristi, ker se ne bomo nič novega naučili, opravili bomo pa to dolgočasno delo zanj.


najbolje da se izpišeš iz faksa

bogi si ja

krneki0001 ::

MasterD, jst si tut mislim en toplar postavit na moji zemlji. Je kaka možnost, da dobim kako tvojo nalogo, ker tam imaš lepo poslikano vse in bi si po tej strani lahko naredil sam svoj toplar - iz novega, svežega lesa, ker se mi ne da uporabljat starega(lahko bi enega kupil, ga označil in razstavil, pa potem šel spet skupaj sestavljat) - imam namreč namen nekaj časa še imet ta toplar.

Zgodovina sprememb…

OChack ::

na koncu diplomskega ali katerega drugega dela naj se napiše da je delo namenjeno le interno uporabo ter da je objava prepovedana v javnih publikacijah in drugih glasilih, tko s epotem pravno zavaruješ in lahko tožiš, tud na slike nared vodni tisk ;) al niek skirt zaznamek na vsako istega
Int€l inside, IDIOT Outside
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fax in neprimeren odziv profesorja? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
13230571 (17768) Phantomeye
»

Diploma + navajanje virov (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5726490 (15654) mojca
»

Goljufiva izobrazba (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
15631867 (24875) celada
»

Profesor na izrednem faksu zahteva preveč? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8214668 (11487) Smurf
»

ukinitev obcasnega in zacasnega dela za pavzerje prek studentskega servisa s 1.1.2007 (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
807213 (5353) Gr0unD Zer0

Več podobnih tem