» »

Casovni stroj...jeseni 2002 :)

Casovni stroj...jeseni 2002 :)

«
1
2

billy ::

Thomas ::

Kakor je reku modrec:

Naj ga s časovnim strojem transportira iz prihodnje jeseni v to pomlad! :D

(V prvi april recimo! :P )
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigFoot ::

Naj ga s časovnim strojem transportira iz prihodnje jeseni v to pomlad


hehehe :D
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

darh ::

meni osebno se zdi ideja potovanja skozi čas zelo kul.... sej se to verjetno zdi kar vsem...

samo enkup stvari nastane, ki se med sabo izključujejo... naprimer.... če bi slučajno kdo iznaše časovni stroj... bo se nekdo vrnil za recimo 2 meseca v pretekost in bojavil da je on iznašel to stvar.... fajn ane.... :) pa zihr bi nas kdo že obiskal če bi do tega kdaj prišlo... vsaj meni se zdi tako... anyway...

kaj pa potovanje v prohodnost... kakor jaz vem tek časa oziroma dogodki niso nikjer napisani.. ni nobenega pravila kako bodo sledili drug drugemu... saj se vsako živo bitje po večini odloča na podlagi trenutnih dogodkov... torej.. kako bi potoval prohdnost če se še ni zgodila...

no pa recimo da bi se dalo samo v pretekost.... kako pa bi se vrnil potem nazaj, v nek čas ki se še ni zgodil? No.. po moje ena stvar izključuje drugo...

malo bluzim.. k nimam neč pametnega za delat....
Excuses are useless! Results are priceless!

rasta ::

za prihodnost ni problem, sej je vsak let z letalom potovanje v čas (podaljšanje časa). smo časovni stroj za na zaj je pa bluzenje.

sifu ::

mozna sta samo dva nacina potovanja:

preteklost: ni mozno! Zakaj? Zato ker se nismo dobili obiskovalca iz prihodnosti...cist enostavno

prihodnost: mozno edino na tak nacin, da te zamrznejo al pa u komo spravjo pa se zbudis cez 100 let, a teb se to zdi v trenutku

tko jest na to gledam

vse tiste teorije kako bi se nekdo vrnu v preteklost pa vidu sebe al pa dedka ustrelu pa te glupe fore so tuki odvec in to zato ker pac tako potovanje ni mogoce

cist enostavno :)

bigbug ::

A ni nekaj tudi z potovanjem z veliko hitrostjo npr.svetlobno,da naj bi se za potovalca cas upocasnil in ob povratku npr. nazaj na zemljo bi minilo recimo 300 let njemu pa 10 minut?

R0K ::

Hja, tudi če bi šlo, jst nočem it ne naprej ne nazaj.

Pred 300 leti je bil lajf še v čistem ku*** ko si mogu delat ko nor, če nisi poznal Napolena ... čez 300 let pa itaq malo vrjetno, da še zemlja sploh bo obstajala ... itaq bomo že zdavnaj vsi živeli v vesolju.

Baja ::

sifu: kako veš, da nas še ni nihče obiskal?

A ti bi šel sto let nazaj pa na ves glas kriču:"Ej folk jaz sem pa z leta 2002 prišu".

Thomas ::

če bi eden iz leta 2002 šel v 1900, bi tja zanesel nekatere bakterije rezistentne na antibiotike, ki so bili izumljeni 40 let kasneje.

Morda ne bi prijeli potem. Zagotovo pa bi ohranili nekatere današnje strande.

Časovno potovanje je neumnost.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Cosmo ::

Potovanje skozi cas je definitivno mozno.
To je teoreticno dokazal ze Einstein s teorijo posebne relativnosti. Ce se gre oseba x malo vozit z raketo s hitrostjo 300000 km/s ali vec se ji bo cas upocasnil oz. ustavil. Ko se bo vrnila na Zemljo, bo tam minilo ze y let. Ok, malo karikiram - ampak kaj je to drugega kot casovni stroj?
Zaekrat je se tehnicno nemogoce dosect tako hitrost ampak je pa to le se vprasanje casa...ce ne 100 pa 200 let..bomo vidli (al pa ne>:D )

Btw: Thomas a ti res misliš da to kar ti ne poznaš/ne razumeš ne obstaja?
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

pecorin ::

zzyzx se popolnoma strinjam s to teorijo. za potovanje v prihodnost je tudi ze dokazano: vzeli so 2 zelo natancni atomski uri in ju naravnali na natancno enak cas. eno so dali na hitro letalo in jo nekaj ur prevazali po zraku, druga pa je ostala na zemlji. ko je letalo pristalo je tista z letala malo zaostajala. seveda so to stevilke reda okoli 10^-15, ampak atomska ura je tako natanca da se je opazila razlika.

no, za potovanje v preteklost se se pa prepirajo..

zzyzx, samo malo si se zmotil pri hitrosti. ker hitrost vecja od svetlobne(300000km/s) ni mogoca po einsteinovih enacbah. :)

sifu ::

baja

skoraj 99% sem preprican da do casovnega stroja za preteklost ne more priti...zato ker bi nas nekdo ze obiskal na tak nacin, da bi nam to razkril....in zakaj bi nam to razkril se vprasas? zato, ker lahko zatrdim, da je prihodnji cas neskoncen..ne govorim samo o omejenem zivljenju na zemlji....in bi slej ali prej prisel k nam nekdo tak, ki bi to razkril...

gre za neskoncnost casa in neskoncnost moznosti da torej nekdo pride k nam in od tega tudi neskoncno takih, ki zadevo ne bi skrival pred nami

in ker tega ni...sledi da casovnega stroja za preteklost ni in ga nikoli ne bo...seveda je tretja moznost tuki, da cas ni neskoncen

glede potovanja v prihodnost...je sicer mozno, kot ste rekl....se pospešiš in cajt tece pocasneje...lahko tudi v komo pades za par let in se zbudis....zate cajt mogoce pretece v sekundi....a je tudi to casovni stroj??

mislem da casovni stroj kot nek stroj ne obstaja...obstaja samo moznost upocasnitve casa pri potovanju pri velikih hitrostih ali kaksni zamrznitvi sebe itd

ze zarad problemov, ki bi se zgodil, ce bi prisel v preteklost (ustrelis dedka itd), se to ne more zgoditi..po mojem no :)

Tr0n ::

V Vecerju je bil enkrat zelo zanimiv clanek o potovanju skozi cas. Na zalost ga ne najdem na njihovi strani, ker imajo za en drek search :).

V glavnem govorijo o teoriji multiverzumov in kako kvantna fizika gleda na potovanje skozi cas.

Ce bi recimo v preteklosti nekoga povozili na cesti in bi lahko sli v preteklost, da bi napako popravili, po vsej verjetnosti tega pesca sploh ne bi bilo na tem mestu, ker ne bi slo vec za isti "parelelni" svet.

Ali pa zelo znan sindrom "ubite babice". Se pravi, ce bi v preteklosti ubil svojo babico, ali bi se potem sploh rodil? Odgovor je "baje" da, bi se rodil, zato ker se dejansko vsako sekundo stvari spreminjajo in se nikoli ne ve, v katerem univerzumu bi sploh prisel v preteklost. V glavnem, skoda de ne najdem clanka. Zanimive zadeve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

bigbug ::

A nima foton visje hitrosti kot svetloba?

LojzePek ::

Pa Yugo tud se mi zdi

Binji ::

Tokrat se bolj ali manj strinjam s Thomasom (a sem jaz to rekel?:D ) glede casovnega stroja kot masine, kamor gres, vtipkas letnico in si ze tam.
Tisto o svetlobni hitrosti pa je seveda mozno, a ne vem kaksno korist bi imel od tega, da se znajdes npr 200 let v prihodnosti, ko so vsi tvoji ze mrtvi, itd..
Koma po moje ni casovni stroj, ker se tudi ti postaras. Po tej logiki je tud preprosto cakanje (ene 100 let hehe) casovni stroj.
Glede teorije babice (oz dedka) - to je seveda paradoks, saj ce si ubil svojo babico nisi mogel obstajati in je nisi mogel ubiti, torej si se rodil in jo ubil, itd... Ujet bi bil v neskoncen krog.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Baja ::

Torej je en del back to to the future le posnet po resničnih dogodkih :D

Ja, pek prav maš, tudi Yugo je hitrejši. sem včeraj glih testiro. Sfriziral pa sem ga stvojim assemblerjem.

Jao, pa dajte mu tisti naziv že enkrat spremente v Dvorni norček™, al pa mu ga vsaj zraven napište

No pa še malo zares.

Potovanje v prihodnost: 99,9999 proti / 0,00001 za
Glede ubite babice. Mislim da ni treba nikogar ubiti da pride do paradoksa. Recimo. Greš v preteklost, stopiš na cesto, avto zbremza, eden se mu v rit zabije. Pride ta tip domov pa je jezen pa razpiždjen. Ker tip nima zavarovanja mora dati popravit avto, saj je trgovski potnik, zraven pa kupi še škatlo kondomov. Pizda, zdaj si pa res ne morem froca privoščit. Kapiš ?
Tako vidimo da bi lahko že minimalnimi spremembami vplivali na prihodnost.
Pa recimo da je potovanje v prihodnost izvedljivo. Ker smo ugorovilio, da lahko z malimi spremembami vplivamo na prihodnost, je zdaj vprašanje kaj bi se s teboj zgodilo, če bi res prišlo do "ubite babice". V trenutku, ko bi se pojavil v zgodovini bi ta sprememba tako vplivala na prihodnost, da bi tudi v istem trenutku izginil, se izgubil v času, recimo. Zato pa nam nihče še ni povedal da so leta gospodovega 125973 izumili časovni stroj.

TESKAn ::

V prihodnost itak potujemo že ves čas. Če se kdo ne strinja - naj malo pomisli. Zdej je za nas leto npr. 2010 prihodnost, čez 8 let pa ne bo več. Bomo pač 'tam'.
Glede potovanja v preteklost sem pa 100%, da ni možno. Niti, če obstajajo paralelna vesolja in bi pač priletel v eno tako vesolje. Če bi namreč lahko potovali v preteklost, potem je ne bi bilo stvari, ki je ne bi mogli naredit.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Sem hotu nekej rečt ... pa rajš ne bom.

V glavnem - komur ni kaj jasno, naj prebere post nad mano in ga vzame na znanje.

Časovno potovanje v prihodnost se dogaja s hitrostjo 24ur/dan.

V preteklost pa ne gre nič bolj, kot v pravljico o Rdeči Kapici.

Vse pripombe "Kako pa ti to veš, če ... " so popolni nesmisel.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Baja ::

Ja, saj mata prav, samo je pa lepo včasih mal bluzit.

Aja, kdo bi rad šel v preteklost naj vzame kakšno zgodovinsko knjigo v roke

Binji ::

To sem itak ze jaz povedal, da je ze samo zivljenje eno casovno potovanje. Casovno potovanje, kot si ga mi predstavljamo pa je tako, da se pri cimvec pretecenih letih cimmanj postaramo (najraje kaksnih 10sekund pri pretecenih 100letih, itd..)
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Sergio ::

Okej, potovanje v preteklost _ni_ možno. Res ne.

Druga verzija (izjemno poenostavljeno povedano) je bila razvita, ko so glavice pogruntale, da je spin elektrona vnaprej nedoločljiv. Ko ga določimo, taisti elektron obdrži svoj spin do ponovne umeritve. Torej - če Bog res kocka (hehe :D), potem se celo Vesolje razcepi vsakič, ko elektron lahko zavzame spin 1/2 ali -1/2. To tudi pomeni, ako je to res, da obstaja neskočno vzporednih vesolij. Ako pogruntate, kako človeka teleportirat med vzp. vesolji, imate potovanje v "preteklost" (kar pomeni, da se pač teleportiraš v TOČNO tako vesolje, ki je našemu identično, le z zamikom n let, kjer je n želen zamik v preteklost. Ja? Ne? Zabluzil? Mogoče? :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

krucymucy ::

Foton ma večjo hitrost od svetlobe! 8-O
Pojmi fantje: Foton je delec nečesa čemur pravimo svetloba! Je delec brez mase, zato lahko edino foton doseže svetlobno hitrost! Ker če se nekemu delcu povečuje hitrost mu raste tudi masa ... zato tudi svetlobne hitrosti ne bo nihče nikoli presegel - pa tud v leto 2500 ne bomo hodili špilat igrc v stilu ˝virtual reality˝ .... najbolj, da pozabite na vse te neumnosti s potovanjem skozi čas!

Thomas ::

Sergio

Nisi zabluzil ti, pač pa gospod Everet s svojo muliverse interpretacijo kvantne mehanike.

Obstaja pa dober razlog, zakaj temu ne more biti tako.

Mogoče bom kdaj podrobno razložil to.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tr0n ::

Ja, nekaj v tem stilu Sergio. Bog je sicer rad kockal, ampak tolko pa je le bil pameten, da je ljudem onemogocil, da postanejo casovni begunci :).

TESKAn ::

Sergio, v bistvu bi bilo to (IMHO) tako, kot če bi sedaj šel živet h kakšnemu plemenu v najhujšo đunglo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

undefined ::

Bedarije so vsake izjave v smislu "to pa ni možno in pika". Kakor je Einstein dokazal teorijo o potovanju v prihodnost (z veliko hitrostjo rakete, recimo), je prav tako govoril o teoriji potovanja v preteklost. To se namreč zgodi, ko presežemo svetlobno hitrost; pri tej se čas ustavi, ko pa jo presežemo, pa se začne vrteti nazaj.

Teorija:
Hitreje, ko se gibljemo, počasneje teče čas za nas, medtem, ko za okolico teče enako nespremenjeno hitro. Recimo, da pri neki veliki hitrosti potujemo 1 uro po času iz očesa opazovalca, bo čas potnika potekel le recimo 20 minut. Kaj to pomeni? Da je potnik pravkar prišel v 20 minutah za (dodatnih) 40 minut v prihodnost. Potnikova ura bi "zaostajala" 40 minut za uro zunanjega opazovalca.
Če bi potoval s točno hitrostjo svetlobe, potem bi iz očesa potnika zunanji svet miroval, čas bi zunaj "stal". Iz očesa opazovalca zunaj pa bi čas tekel naprej normalno in tega potnika sploh ne bi bil zmožen videti, če bi ga srečal pri tej hitrosti. Tako bi v času nekaj tisočink sekunde prepotoval ogromne razdalje. Seveda pri tem ne bi potoval skozi čas, saj, kot smo rekli, bi pri tej hitrosti čas na zunaj stal. Tako bi na cilj pripotoval ob istem času odhoda (s hitrostjo svetlobe, če smo bolj natančni).
Če pa bi presegel svetlobno hitrost, pa bi potoval nazaj v preteklost. Iz očesa potnika bi se stvari odvijale zunaj vzvratno - podbno, kot če bi predvajal film nazaj. Potnik bi recimo odpotoval ob 12:00 (zunanji "normalni" čas), potoval bi do nekega cilja recimo 10 minut in na cilj prispel ob 11:00. Tako bi prepotoval 1 uro nazaj v preteklost. Seveda bi lahko z višjo hitrostjo in daljšim časom potovanja prepotoval še dlje v preteklost.

Albert Einstein, the most respected scientist of all time said that "time" is relative to the observer. And he is right. Scientific evidence has proven that as the speed of an object increases its observance of time, as relative to a stationary object, slows down. The theory was tested in 19XX when an atomic clock was placed into an airplane and flown at high speed around the world. When the clock arrived back at the location it took off, its time was compared to an atomic clock on the ground that was in perfect sink with the clock on the aircraft before it took off. The results were just as predicted, the clock in the plane was a few seconds behind the clock that remained on the ground.

undefined ::

Še beseda o paralelnih svetovih. Če kdo mene vpraša, to res ne obstaja, vsaj ne po razlagi raznih filmov na to temo. Primer: rečeno je, da se v paralelnih svetovih lahko stvari razlikujejo za malo ali za veliko. Torej, v enem svetu si po poklicu zidar, v drugem si štromar, v tretjem si direktor uspešne firme. Do tu vse lepo in prav. Gremo naprej, starši. V enem svetu je tvoj dedek se srečal s tvojo babico, v drugem svetu je srečal neko drugo žensko, v tretjem svetu je bil gay. Aha, pa smo prišli do problema. Če je gay, potem na tistem svetu enega od staršev in tebe ni. Kako je potem ta svet še lahko paralelni? Dobro, govorimo sedaj o enem primeru roda. Samo take razlike se po tej teoriji ne pojavijo le v enem primeru, pač pa sigurno v ogromnem številu. Ne samo po usmerjenosti, tudi pri življenjskih odločitvah, itd.
Če vse to povedano sedaj vzamemo v račun, bi en paralelni svet v roku ~300 let izgledal totalno drugače od drugega - ne bi bilo več nobene podobnosti. Predvidevamo pa, da so vsi paralelni svetovi (vsaj približno) enako stari, torej se pravi več milijonov let.
A si predstavljate možnih razlik v tem času? NEMOGOČE bi bilo, da bi pri potovanju v tak paralelni svet srečal vsaj enega znanca, ki ga poznaš v svojem svetu. Ok, enega mogoče že, ampak soseščina zagotovo ne bi bila v tem svetu niti malo podobna tvoji.
In tako to teorijo "paralelnosti" po tem principu enostavno ovržemo. Lahko pa si spet zmislimo drugo: ljudje s svojimi odločitvami stalno kreirajo paralelna vesolja. Recimo v enem svetu greš na burek, v drugem greš na hot-dog. V enem srečaš eno super punco, v drugem je ne, ker si imel nezgodo na poti. Po tej teoriji sodeč je teh vesoljij neskončno in vsak človek jih kreira z vsako mislijo, ki se mu pojavi v možganih.
Po mojem mišljenju bi bila ta varianta dosti bolj mogoča od prve, čeprav je tudi ta zelo zelo dvomljiva.

Glede sindroma babice pa jaz mislim, če bi odšel v preteklost in jo ubil, bi na mestu izginil. Babica bi umrla ob strelu in zgledalo bi, kot da jo je nekdo ustrelil, ker se je to dejansko zgodilo, vedelo pa se ne bi kdo. Stvar bi potekala povsem linearno. Moje mnenje.

:)

YiMMi ::

Sam osebno menim da je vse skupaj bedarija...
Ni mozno ..Ampak z cim so se pa tukaj igrali....heheheh
Link
-------------------------------------------------------------
Jebeees Olimpijo ...jaz ljubim Maribor..
Jaz ljubim Maribor.....Jebes Olimpijo.......

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: YiMMi ()

undefined ::

Bom prehitel Thomasa in komentiral zgornji link: bullshit. :>

globoko grlo ::

hm ja, sej je res mal hecn, nakonc piše da je skozi "time vortex" pršlo eno bitje in požrlo znanstvenike in opremo

pa nej se vsak sam odloč

Aspirinix ::

Potovanje skozi čas. Kar ena lepa bedarija primerna za mnoga sanjarjenja in kreganja.
Teorija o paralelnih vesoljih je po moje nastala zato, da si je lahko nekdo lažje predstavljal idejo časa in poteka časa. Raje bi si bil zamislil film z zaporedjem slik v vsaki točki prostora torej 3D film, pa bi bilo bolje.
Potovanje v prihodnost bi pomenilo imeti informacije preden te sploh obstajajo. Kaj drugega pa sploh opisujemo s časom? Če imaš neke informacije ali ne oz. čas je praktično definicija dogajanja v termodinamiki, kjer se spreminja količina entropije sistemov.
Po moje ne bo stroja za potovanje v času. Ne naprej, ne nazaj.
Malo preveč človek misli, da lahko obvlada naravo s tem, ko si izmisli imena za vse možno. Na koncu se pa izpostavi, da nekatere strvari sploh ne obstajajo kot spremenljivke ampak kot konstante na katere ni vpliva.

TheD ::

Eeeh, če mene vprašate je življenje najlepši primer potovanja skozi čas. Ko se rodiš se začne, ko umreš se konča. Vmes se pa ti zgodi toliko zanimivega, da bi bilo vrtet uro naprej ali nazaj res nesmiselno.

No, razen če v letu 3002 v New New Yorku res živijo Bender, Leela, Fry in dr. Farnsworth ;)
TheD or not TheD?

Lucifer Tanatos ::

no telesno ne mormo potovat po casu, sam v VR, npr. v PROTOKOLU, pa je to cist mozno :)
Les yeux sans visage

undefined ::

Lucifer, si prebral moj povzetek teorije o povsem možnem in 50% že dokazanem potovanju skozi čas?

Lucifer Tanatos ::

lej tut ce bi 100% lahko potovali po casu to ni dobr, ker lahko tako spreminjas prihodnost, oz. sedanjost. Nekateri pravjo da bi bli samo opazovalci, vendar vsi vemo naravo cloveka, ne moremo sam opazovati, slej ko prej bi en neki zaj***
Ta stvar je definitivno mozna v protokolu, plus ne more vplivati na druge osebke, ki zivijo v njem, ker s spreminjanjem tiste "zgodovine" vplivas le na avatarje :)
Les yeux sans visage

TESKAn ::

No, IceMan, zdej nam samo še pogruntaj način, da gremo hitreje od svetlobe...razne StarTrek fore tle odpadejo.
LuciferTanatos: ČE bi lahko šel nazaj, bi na stvari vplival samo toliko, da bi bila zgodovina točno taka, kot se jo spomniš...sej drugače tudi ne bi moglo bit:). Tako da zaj**** ne moreš nič.
Seveda sem pa še zmeraj mnenja, da potovanja v preteklost ni.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

svit ::

No ne vem, če ni možno potovanje v preteklost. Ravno v leto 1840 ne, dalo pa bi se potovati v preteklost na tak način. Predpostavimo da ustvarimo črvojednino. To pomeni, da z neko "eksotično" snovjo (materijo), ki ima antigravitacijski učinek, vzdržujemo prehod med dvema črnima luknjama. En konec postavimo v bližino Zemlje, drugi pa v bližino masivnega objekta (recimo črne luknje). Čas v bližini masivnega objekta poteka počasneje (tako bi se izognili svetlobni hitrosti) in imamo nekak časovni stroj, pri katerem lahko potujemo nazaj v čas do trenutka, ko sta bili črni luknji ustvarjeni. Zaradi tega si tudi razlagam, da nimamo še časovnih potnikov iz prihodnosti, ker pač ni nobeden še ustvaril t.i. črvojednine.

Lucifer Tanatos ::

jah zdej ne vem kaj ce recimo grem v preteklost pa pocm od hitlerja matko? Pol tega mudela nov vec. =>ni 2. svet vojne, zgodovina se POPOLNOMA spremeni in posledicno mi zdej niti nebi obstajal.
Les yeux sans visage

undefined ::

> No, IceMan, zdej nam samo še pogruntaj način, da gremo hitreje od svetlobe...razne StarTrek fore tle odpadejo.

Ne znam. Prav tako kot pred 200 leti noben ni znal pogruntat način, kako bi delal TV.

> Zaradi tega si tudi razlagam, da nimamo še časovnih potnikov iz prihodnosti, ker pač ni nobeden še ustvaril t.i. črvojednine.

Tole pa je čisto protislovje. Namreč, ti sumiš, da bo(mo) nekoč ustvarili ta prehod (črvje luknje). Potem pa trdiš, da tega v prihodnosti še nihče ni ustvaril, ker nimamo obiskovalcev. To torej avtomatsko pomeni, da tudi mi v prihodnosti ne bomo tega NIKOLI ustvarili, drugače bi zdaj že imeli obiskovalce? Heh.
Jaz na to gledam malce drugače. Namreč, če bi že imeli obiskovalce, misliš, da bi ti prišli k tebi domov in ti pozvonili na zvonec? Res pričakuješ malce veliko. Vsekakor je možno, da že imamo časovne potnike. Samo ti so sigurno toliko intelegentni, da se bodo izognili stikov z nami, saj smo za njih več ali manj primitivci. Zamisli si ti, da potuješ 500, 1000 ali 5000 let v preteklost. Bi res imel velik interes se srečati s tistimi ljudmi in jim razlagati o časovnem stroju? Lahko bi poskusil, pa bi se s tem lahko le znašel na grmadi. I hope you get my point.

TESKAn ::

Lucifer Tanatos: jaz pravim, da v tvojem primeru ali:
- ne bi mogel hitlerja ubit, bi se ti ponesrečilo - vraga, saj so tipa tudi v resnici kar nekajkrat poskušali počit, pa ni uspelo
- ali pa bi ga ubil in bi na njegovo mesto prišel kak drug model, ki bi imel enake ideje.

IceMan: za pospeševanje rabimo neko silo, ane, F=m*a, a=F/m.
Pri zelo velikih hitrostih (okrog c) pa pride do navideznega povečanja mase in sicer za faktor gama=1/koren(1-(v^2/c^2)). Zdej v=hitrost telesa, c=svetlobna hitrost. Če vzamemo, da gre telo z 0.99c, potem dobimo gama=7.08, za 0.999c je gama=22.36 in tako dalje. In bolj ko greš proti c, večji je faktor gama, večja je navidezna masa, večja je sila, ki jo potrebujemo, da sploh pospešujemo. Zdej če bi ti uspelo prit zelo zelo blizu svetlobne hitrosti, potem bi tvoja masa naraščala v neskončnost in tako bi po formuli a=F/m potreboval ogromno energije, da bi sploh imel še kak pospešek. Na kratko, da bi prišel čez 'svetlobni zid', bi rabil neskončno energije.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Zakaj ne morem v preteklost?

Ker je to neobstoječa dežela. 4D relativizem se tepe s kvantno mehaniko in nima večjega pomena.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

svit ::

IceMan: preberi še enkrat kaj sem napisal... Jaz menim, da se bo dalo potovati v preteklost na tak način. Podal bom primer. V letu 2020 znanstveniki ustvarijo črvojednino. En konec "predora" so postavili zraven Zemlje (to je vhod iz prihodnosti), drugi konec pa v bližino masivnega objekta (to je izhod v preteklost). Naši potomci bodo tako lahko potovali nazaj v preteklost samo do 2020, ker prej ni bil ustvarjen prehod. Na to sem mislil, ko sem dejal, da ni še časovnih potnikov...

McHusch ::

TESKAn: Seveda to, kar si napisal, velja za hitrost svetlobe v vakuumu. Teoretično bi lahko, če predpostavimo, da imamo dovolj energije ter ustrezno tehnologijo, potoval hitreje od hitrosti svetlobe v npr. vodi, saj se le-ta v vodi upočasni za okrog 30%.

undefined ::

Glede Hitlerja; lahko bi ga ubil, ampak potem je velika možnost, da bi na dan prišla Red Alert varianta. Torej, Stalin bi imel največjo moč, katero bi zagotovo enako poskušal uporabiti za vlado nad svetom. Potem bi videli Cold War come into action. :)

TESKAn (in Thomas), glede tvojih teorij navidezne mase, "svetlobnega zida", etc... kaj so rekli še nedolgo nazaj pred revolucijo letalstva? Nihče ne bo prebil zvočnega zidu. Če ga že prebije, bo zagotovo umrl. Skratka, takih negativnih teorij je bilo celo morje. Ali pa glede železnice, da se bomo vsi pri hitrosti nad 30km/h (al koliko že, ne vem točno) preprosto zadušili. Čudno, jaz še zmeraj diham, tud pri 200 km/h. :)
Tvoja teorija je po vsej možnosti enako za lase privlečena in ne bo temeljna, dokler se ne bo izvedel dejanski poskus v tej smeri. Kdaj pa bo to, vprašaš? Zopet preveč vprašaš. Sigurno pa bo enkrat, ko bomo tehnološko dovolj razviti za ta podvig.

Svit, meni se dozdeva, da si preveč omejil to zadevo. Kot sem jaz slišal zadnje teorije glede črvjih lukenj, bo možno skozi njih (pač nekoč v daljni prihodnosti) potovati kamorkoli in kadarkoli. Kaj to pomeni? V "plovilu" si boš lahko vprogramiral čas in kraj (črvine se namreč razpredajo v mrežo). Še bolj možno pa je, da se bo destinacija (kraj in čas) dala kontrolirati z mislimi, preko hardware vmesnika, seveda.

Thomas ::

Prej verjamem v chupacabro, kot v časovne potnike. Če bi lahko potovali skozi čas, bi lahko tudi shranili poljubno velik fajl v en sam bajt.

Matematične težave so nepremostljive, za časovno potovanje. Za chupacabro pa ne.


:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

IceMan,

> kaj so rekli še nedolgo nazaj pred revolucijo letalstva? Nihče ne bo prebil zvočnega zidu. Če ga že prebije, bo zagotovo umrl

Govorili so na pamet, brez da bi pokazali konkretno na en fizikalni zakon, ki bi pomenil smrt pilota pri nadzvočni hitrosti. Ali na zakon, ki bi prepovedoval avionom sploh leteti.

Naravni zakon, ki bi prepovedoval nadzvočno hitrost ni nikoli obstajal. Obstaja pa zakon, ki prepoveduje časovno potovanje. Imenuje se zakon o ohranitvi informacije.

Kdor se pri napovedovanju možnega sklicuje na naravne zakone in na drugega nič, ima majhno možnost, da se zmoti. Kolikor je pač verjetna negacija enega tistih zakonov.

Kdor pa napoveduje kako drugače, se skoraj zanesljivo moti. To je vsa razlika.



:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

Thomas, vseeno ne moreš zanikati, da se niso "naši" fizikalni in naravni zakoni že večkrat spremenili. Stare teorije se ovržejo, na dan pridejo nove, ker je pač iz dneva v dan več možnosti, da pridemo bližje resnici (s pomočjo novejše tehnologije in nadgrajevanja tega, kar že vemo).

Thomas ::

"Newton" ni prepovedoval letal. "Einstein" pa tudi ne.

Prepovedovali so jih nekateri s svojo avtoriteto. Z zatrjevanjem da so izračunali na podlagi Newtonove mehanike, da se letati ne da.

Toda teh izračunov ni nikoli nikjer bilo - v resnici.

Je pa zdej en izračun, da če bi se izgubil en bit informacije, bi se Vesolje hitro ogrelo na 1031 stopinj.

Ne samo, da bi morali biti trenutno veljavni zakoni napačni, da bi bil ta izračun neveljaven - napačni bi morali biti na točno taprav način.

Težka bi bla.



:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potovanje-svetlobna hitrost (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
988757 (6195) SavoKovac
»

SMS sporočilo v preteklost

Oddelek: Loža
493913 (2651) BigWhale
»

Časovni stroj (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
827364 (5521) Nejc Pintar
»

Potovanje skozi čas ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
947831 (5582) _marko
»

kaj je hitreje (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
525258 (4393) Thomas

Več podobnih tem