» »

Inšpektor za programsko opremo

Inšpektor za programsko opremo

rock_girl_ ::

Cau!

Mene pa zanima kaj tocno preverja inspektor, ki pride v firmo pogledat, ce ima firma vse programe licencne. A preverja samo katere programe imas in ce imas licencne kopije CD-jev teh programov? Ali preverja tudi serijske stevilke in kaj podobnega?

V firmi smo namrec kupili AutoCAD zdaj pa ga pod nobenim pogojem ne moremo spraviti na racunalnik. A lahko nalozim piratsko kopijo? Program smo namrec kupili-skatlo imamo, CD tudi, je to dovolj?

Thanks za odgovor.

opeter ::

Preverja predvsem licence in račune; saj kako boste drugače dokazali, da ste dotično programsko opremo kupili?

V firmi smo namrec kupili AutoCAD zdaj pa ga pod nobenim pogojem ne moremo spraviti na racunalnik. A lahko nalozim piratsko kopijo? Program smo namrec kupili-skatlo imamo, CD tudi, je to dovolj?


Hmm... zakaj ne prosite za support pri prodajalcu oz. pri zastopniku (kdo je sploh zastopnik za Autodesk v Sloveniji)?

Pujcek ::

lol, a zdej ga pa ne morete nalozit na komp, haha, dejte zaprt firmo pa pejte krompir prodajat... ce se na support ne znate poklicat pa vprasat kako se nalozi program...

ps:
Partner Lookup

AutoCAD Partners in Slovenia

EMEA VAR Indirect City Zip
Arhinova d.o.o. Skofja Loka 4220
BASIC d.o.o Ljubljana 1000
CGS plus d.o.o. Ljubljana 1000
Kaliopa d.o.o. Ljubljana 1000
SL-King d.o.o. Ljubljana 1000
:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pujcek ()

rock_girl_ ::

V bistvu je sodelavka (aka kura) vzela cd domov, si ga nalozila na domacem racunalniku, potem si ga je nalozil se njen fant na svojem, pa... Vglavnem, pokurla je vse Activation key-je. Kaj nej recem. Brihtna kokoska.

opeter ::

Jaz bi takim iz njihove plače odtegnil ceno celega paketa. Če ne dobi toliko plače, pa bo "plačala" v obrokih.

Fajn firmo mate, ni kaj. Se vidi, koliko ste resni.

rock_girl_ ::

Zal... Z njo res nismo zadeli terne... Ampak tezko je na razgovoru v 15ih minutah ugotovit kaksen je clovek. Ne vem pa, ce se da po enem usluzbencu sklepati na resnost firme.

Saj sploh ne bi vedela, da je to naredila, ce ji ne bi uslo: "Res ne vem zakaj tle ne gre instalirat-moj fant je pa doma brez problema..." In ne, ne bom je sla tozarit sefu. Saj ni vedela, da je program mozno instalirati le parkrat. Kar je, pac je. Kokosi pac ne morejo iz svojega perja. :)

Mene pac samo zanima, ce lahko instaliram program z drugo serijsko, glede na to da imamo racun in licenco. Je sploh mozno po instalaciji programa dobit podatke pod katero serijsko in aktivacijsko kodo je bil instaliran?

Tilen007 ::

Sicer ne vem če tako dela AutoCad... ampak poznam software, ko se ob deinštalaciji oz. deaktivaciji (kar pomeni, da je software spet v preizkusni verziji) lahko zopet uporabi aktivacijske ključe.
Če je to možno pri AutoCad-u, naj enostavno odinštalira... seveda je treba to preveriti pri zastopniku.

Ice-Heki ::

Pomoje se tud pr AutoCAD-u to da ...

Drgač pa a ti bi zej rad z raznimi "cracki" pa keygeni namestil to programsko opremo na službene računalnike in reku de mate vse originalno (pa jim pokažeš škatlo, cdje ...) -> pomoje bi jih na ta način lahko "prinesel okrog", vendar imaš ti v resnici na računalniku piratske verzije!

jan01 ::

opeterjev ima najboljši predlog

dolenska ::

aj pa je z lapotopi katere imamo doma službene jaz imam kup drugih stvari še gor. pa saj ne more inšpektor kar k meni domov priti pa pregledati laptop. ali pač???

Brane2 ::

Ah, čaki, toi je v bistvu kraja. Kaj je vedla ali ni vedla je njen problem.

Ponudil bi ji mirno rešitev- da to pač uredi sama ali pač plača ureditev tega problema ( karkoli to že zahteva) ali pa se to uredi drugače ( prijava policiji, kriminalistična preiskava itd).

Ne boš sedaj se šel piratstva in se izpostavljal zato, ker so TEBE okradli...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

KOneckoncev tudi če bo prišlo do tega, da jo bo treba šutirati, bo to veliko lažje ob dokazani kraji.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ice-Heki ::

Vedno zanimivo vprašanje:
Hm, jaz si to razlagam nekako takole:

1) Službeni računalniki so namenjeni delu za službo -> na njih naj bi bilo samo tisto, kar se potrebuje za delo.
(Tole je osnova)

2) Čeprav če na služben računalnik namestiš nekaj svojega (svoje programe, ki niso legalni, datoteke ...), zanje odgovarjaš ti. Tvojih dokumentov ne sme brati nihče - niti direktor podjetja, ki ti je dalo prenosnika ... So pač zasebna stvar (npr. pošta v Outlook-u)
(o tem se je tudi veliko govorilo)

3) Zato, da ima kateri koli inšpektor pravico do ogleda zasebnega računalnika se potrebuje sodni nalog

4) Inšpektor lahko preveri službeni računalnik - ima pooblastila zato

==> inšpektor lahko pregleda službeni del službenega računalnika :D

aiko ::

Ice-Heki malo se motiš glede ene točke:
Pošta na službenem računalniku ni zasebna. Npr. direktor ti jo lahko vso prebere, kajti pc ter oprema je njegova, ne tvoja. Prav tako vsak tvoj nadrejeni. Isto velja za dokumente.
Inšpetor bo pogledal, če vam štimajo licence programske opreme. Ne bo ti kar šaril po disku. Če bo kaj rabil, bo vprašal.

Ziga Dolhar ::

> Pošta na službenem računalniku ni zasebna. Npr. direktor ti jo lahko vso prebere, kajti pc ter oprema je njegova, ne tvoja. Prav tako vsak tvoj nadrejeni. Isto velja za dokumente.

Boš tole lahko podkrepil z viri?

(Nasprotno stališče se namreč da.)
https://dolhar.si/

aiko ::

Lahko. To velja v vseh firmah za katere delamo.Saj ponavadi se je ne bere, razen če je kak problem. Zato je tudi kopija vseh sporočil na serverju, da če je piz****, se točno vidi kdaj ,kdo in kako jo je naredil. Če imajo kje drugačno politiko, jo pač imajo. Me pa prav zanima kdo lahko reče svojemu šefu: ne, pošte ne smeš brati, pa čeprav sem jo poslal med službenim časom (kar plača on) iz službenega pc-a (kar je spet plačal on) v Outlooku (katerega je spet plačal on).

RookY ::

Saj službeni sekret je tudi šef plačal, pa še ne pomeni, da ti lahko gleda v sekret kaj si posral, če se userješ v službenem cajtu.
Juhu juhu spet bom bruhu

Ice-Heki ::

@Ziga Dolhar: Se strinjaš z mano?

Ker če se ne motim se je pred časom govorilo o tem, da je moja pošta iz mojega osebnega računa (npr. iz @gmaila), ki jo imam na službenem računalniku zasebna ... nihče jo nima pravice brat, zakonsko določil ne poznam, jih pa lahko najdem (sam se mi jih sedajle ne da ... rajši počakam do pondelka pa potem vprašam šefa, kako je z zakoni).

Medtem ko pošta na službenih accountih je pa itak javna znotraj podjetja -> nadrejeni morajo vedno vedeti za vse dogovore, kaj se dogaja v firmi

imagodei ::

aiko,

mislim, da se motiš ti. O tem je bilo na Slo-Techu že govora (se mi ne da zdaj iskat linka), skratka, čeprav gre za služben računalnik in služben Outlook, nima kar tako nihče vpogleda v tvojo pošto.

To je podobno, kot če dobiš običajno pošto na podjetje in je pošiljka naslovljena direktno nate, torej si kot prejemnik naveden ti na prvem mestu, šele potem sledi naslov podjetja. V tem primeru pošte ne sme odpirati nihče drug v tvojem imenu, razen če ima tvoje (pisno) pooblastilo. (Če je na pošiljki najprej navedeno ime firme, nato šele tvoje ime, lahko v sprejemni pisarni odprejo pošto in pregledajo vsebino).
- Hoc est qui sumus -

Ice-Heki ::

@imagodei thx za ta primer ... zej sm se spovnu de je mami zanč rekla, de je zaradi dopusta morala nekoga pooblastit da je lahko odpiral njeno pošto :)

imagodei ::

No, konkretno bo moral npr. Žiga povedat, kako je na splošno s tem. Namreč, tvoje epošte brati se menda ne sme kar tako, v tvoji odsotnosti. Če pa pride tvoj šef do tebe in zahteva, da mu pokažeš kakšne maile pošiljaš in prejemaš na šihtu, potem mu moraš verjetno to pokazat.

Spet druga reč so "neosebne" zadeve na računalniku, npr. nameščeni programi. Administrator oz. tvoj šef lahko kadarkoli pregleda tvoj računalnik, da se prepriča, da nimaš gusarskega SW-ja gor. Nekaj povsem drugega pa je, če se nekdo prijavi pod tvojim geslom in v tvoji privatni mapi gleda tvoje dokumente (pa naj gre za povsem privat dokumente ali pa osnutke službenih dokumentov) in tvojo pošto.
- Hoc est qui sumus -

Macketina ::

Glede topica:
- kazen tajnici, ce ima moznost deaktivirat kljuce in tako zopet usposobit ACad, bi ji dal 1uro da pospravi in si najde novo sluzbo
- mislim da sem tudi jaz bral da ti zasebne poste nihce ne sme brati, cetudi v sluzbenem casu in cetudi se to zlahka da. Pri sluzbenih meilih je IMO malo konfuzno, ker je tezko lociti kaj je zasebna/sluzbena posta.

A mi lahko kdo malo bolj razlozi, kako je s tem obiskom trznega inspektorja? Zanima me konkretno, sploh ce je kdo. Zakaj tocno ima sploh pooblastila?

- ali se mora najaviti? ce ja, koliko prej? (mal me skrbi, ker enih racunov trenutno nimamo, pa da ne bo uletu, drgac je vse legalno/open-source)
- ali lahko zahteva, da se mu prijavis na racunalnik pod svojim acc? Ali lahko zahteva za kriptirane diske, da jih mountas? Gre lahko recimo gledat fizicno po racunalniku, recimo da vidi My Documents/racuni/ in potem gleda to?
- se lahko vklopi v mrezo? gre lahko gledat bazo ali kaj podobnega?
- Bistveno vprasajne: kaj naredi, ko v sluzbenih prostorih najde karkoli zasebnega? USB disk, mobitel, prenosnik? Je dovolj da reces da je to zasebna lastnina in to je to?

imagodei ::

Glede zadnjih vprašanj:

Lastništvo se itak dokazuje s fakturami. Vsak služben računalnik bi moral biti opremljen tudi z inventarno številko, tako da se tudi po tem vidi, kaj je službenega in kaj ne. Skratka, inšpektor potegne iz računovodstva oz. seznama osnovnih sredstev spisek računalnikov in za aktivne računalnike mora biti vse OK.

Seveda imaš lahko v službi tudi zasebne prenosnike, USB diske ipd. Saj v službo tudi smeš prinesti svojo domačo jakno, da te ne zebe, ane. Bolj problematično bi bilo, če bi te inšpektor zalotil, ko bi na domačem računalniku med službenim časom popravljal neko službeno Corel Draw datoteko. In sicer zato, ker licenca za domačo rabo ne pokriva uporabe v komercialne namene (kar pa ta primer je).
- Hoc est qui sumus -

Daedalus ::

To velja v vseh firmah za katere delamo.

Napiši eno firmo. Jim pošljem ustrezno inšpekcijo - pa boš vidal, kako se "lahko bere" pošta zaposlenih. Vem za en tak primer - in šefe tiste firme je lahko srečen, da se uslužbenci niso odločili za prijavo. Ker drugače bi lahko samo zaprl štacuno. In potencialno še malo do sodišča stopil.

Problem je v tem, da se folku sanja ne, kake pravice majo. Če bi meni začel šef težit z branjem pošte - grem iz firme naslednji dan.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vohunjenje po PC ju (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
609865 (8676) St235
»

Pomembna sodna odločitev glede zasebnosti službene e-pošte v ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5017323 (16134) poweroff
»

Deutsche Bahn kaznovana zaradi vohunjenja za zaposlenimi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
607838 (6310) BlueRunner
»

Oblast se spravlja na Informacijskega pooblaščenca (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
775717 (4563) Brane2
»

Branje mailov

Oddelek: Problemi človeštva
455254 (4279) poweroff

Več podobnih tem