» »

Delo preko spleta, freelancing

Delo preko spleta, freelancing

CrustyDOD ::

Vem, da ena podobna tema že obstaja ampak je ne najdem. V glavnem sem si malo pogledal strani kot so rentacoder, getacoder, elance,... pa me zanima kako je s tem, če delaš za nekoga nek projekt preko teh strani. Kako je z davkarijo? 20% davek na zaslužek ali več? Je to sploh legalno, če fizična oseba dela preko teh strani? Pogodbe, veljajo v sloveniji, ki so na teh straneh? To je kao avtorska pogodba?

V glavnem, zanima me, če fizična oseba to lahko dela brez kakšnih problemov?
  • spremenilo: CrustyDOD ()

lymph ::

Lahko.

Itak se je najboljše meniti direktno z naročnikom, po opravljenem delu so pa pravice njegove.
"Belief is immune to counter example."

Gandalfar ::

Super blog na to temo: http://freelanceswitch.com/

drugace pa ne rabis iti skozi tuje servise, je tudi pri nas dovolj ljudi, ki iscejo "freelancerje" in potem placajo ali skozi studenta, avtorskim honorarjem ali pa kar v gotovini, ce je kaksen manjsi projekt.

Mogoce ti za zacetek predlagam, da freelancas malo pri nas, da se navadis pa da vidis, ce ti to delo sploh sede. Lahko tudi na studentu pogledas, naceloma isci "delo od doma" ipd. za kaksna programiranja/web design/design/prevajanje/lektoriranje/.. je tega kolikor hoces.


Kar se tice dela s tujino zna biti zelo problematicno, ce ne poznas poslovne kulture v drzavi, v kateri je narocnik in tudi nimas izkusenj s poslovanje s tujino, ker bos porabil kar nekaj casa na zacetku, da bos ugotovil kako sploh pravilno izdat racun v tujo drzavo. Vecina ti bo pa za manjsa dela itak hotela placati preko paypala, kar ti bo ponovno zanimive probleme naredilo.

Trenutno vodim manjsi mednarodni projekt, s priblizno 7-10 freelancerjev na podrocju razvoja spletnega servisa in deluje dosti dobro. Edino kar moras paziti na svoji strani je, da si zelo zanesljiv. V primerjavi z delom v pisarni, kjer te lahko vsi vsak dan vidijo ima narocnik samo zaupanje v tvoj pretekli performance v to kolikor bos naredil in ce zacnes ugasat mobitel oz. ne odgovarjas na maile bos hitro izgubil narocnika. V nasprotnem primeru, pa da si sposoben deliverat obljubljene zadeve in tudi povedat kaksen dan prej, da te ne bo online ali pa da si zbolel oz. imas tezave z implementacijo pa si hitro dobis prevec dela :)

(mmg, napisi s cim se ukvarjas .. mogoce bi te pa najel :D )

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihodki iz tujine in dohodnina (kot fizična oseba)

Oddelek: Loža
4314543 (13230) Vikking
»

Zakaj s.p. plačuje "poslovne" cene? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10116298 (13766) Furbo
»

Fleksibilnejša oblika samozaposlitve (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21540505 (35342) kkk7
»

Kdo lahko koristi avtorsko pogodbo?

Oddelek: Loža
257653 (6650) fosil
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5523037 (17669) K0K0

Več podobnih tem