» »

Nadure, min placa...

Nadure, min placa...

Pesimist ::

Pred kratkim sem nekje bral nove zakone koliko nadur lahko mas letno in koliko lahko ur lahko max delas na teden, koliko so zakonske minimalne place itd. Se da to kje na internetu prebrat?

dukenukem ::

kera firma se pa tega drži ?poglej gradbene firme ,tam se dela po 12 ur dnevno,pa tud več,sobote vse :O

LjubimPeezde ::

tko je Sawyer: sicer si lahko prebereš te zakone in vse. Ko jih boš uveljavljal nima pri delodajalcu blage veze. Predvidevam da gre za kako proizvodnjo ali kaj podobnega. zaposlen boš za določen čas. Če jim boš težil s temi zakoni se te bodo po preteku pogodbe pač znebili ter te zamenjali z drugim, morda celo slovakom ali bosancem -> sedaj je to nekako v modi. Tako pač je.
Lahko se tolažiš s tem da je tudi v storitvenem sektorju (privat, ne državne službe) podobna jeba. Dejansko narediš še pa še nadur ki so ko prešteješ vse vloženo delo sumljivo plačane.

Zgodovina sprememb…

ali3n ::

veliko informacij boš našel na forumu http://racunovodja.com/
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

MadMicka ::

Zakon o delovnih razmerjih: klik
143. člen
(3) Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 180 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur. Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivno pogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev.

Minimalna plača na mesec znaša 538,53 EUR bruto. Nadure je potrebno plačati posebej.

Od delodajalca lahko za pet let nazaj terjaš razliko v plači in kar je tega. Se pravi, lahko tudi potem, ko pri delodajalcu že nehaš delat, če se ga že prej bojiš. Kar je sicer nesmisel. Z nekom, ki ti ne plača nekaj, kar ti je dolžan, pač ni treba delati v rokavicah.

Na teden pa lahko max delaš 56 ur, vendar ne teden za tednom. Namreč, če delaš veš ko 40 ur na teden, to niso nujno nadure. Gre lahko za neenkaomerno prerazporeditev delovnega časa v smislu, nekaj časa delaš malo več, nekaj časa malo manj. Tako na kratko, okvirno. Stvar je nekoliko zapletena in bi rabu precej placa, da bi vse napisal.

Ziga Dolhar ::

Pa še to. Za "nadure" gre, kadar so te pisno odrejene. Če delavec pač "dlje dela", "ostaja na delovnem mestu tudi po poteku delovnika", je njegov položaj (varstvo po ZDR) načeloma slabši.
https://dolhar.si/

Pesimist ::

hvala ja. Vecji del mi je jasen.

To, da me lahko zamenjajo z enim jebivetrom mi je cisto jasno, da ni svet idealni sem se zacel zavedati ze v osnovni soli. Anyway.
Pravis, da gre za nadure, ko je crno na belem. Torej ce pise na planu dela, da ima mesec 160 delovnih ur, ti pa crno na belem vidis, da jih imas nalozenih 190+. Torej so to nadure.

180 ur na leto je zdaj po novem? A ni blo se pred kratkim dosti vec? Predvsem me zanima, ce imas potem ko das odpoved vse pravice na zavodu/socialni, ce jim das pritozbo, da je bilo delo nezakonito, kao po delovnem casu. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Zheegec ::

Če si za določen čas je težava, ker se te lahko v primeru, če si preveč "glasen" hitro znebijo, še vedno lahko zahtevaš plačilo nadur za nazaj, ampak boš pa brez službe :)

kar je nad 40-urnim tedenskim povprečjem (dolgoročno gledano), so vse nadure.
Sicer ne vem točno, kako je sedaj to po zakonu, toda pri nas nadure niso plačane, ampak jih lahko koristiš - torej, ko ni veliko dela odidem prej iz službe, ali pa sem kar cel dan doma, če jih imam veliko.
Torej, ni nujno, da so plačane, poglej svojo pogodbo.

Če imaš urnik tako narejen, da moraš biti več kot 160h mesečno, si ga le shrani/skopiraj, to so potem nadure.

Če daš odpoved, glej da mimogrede omeniš te neplačane nadure kot eden izmed razlogov za odpoved :) potem pa seveda zahtevaš plačilo le-teh.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

MadMicka ::

Alien3001, če bi mal prebral, kar smo že napisal, bi vidu, da tisto kar ti delaš, niso "neplačane nadure", ampak gre za prerazporeditev delovnega časa. (groza)

Sawyer, če si zaposlen za določen čas, potem na zavodu dobiš nadomestilo, če si bil zaposlen vsaj 12 mesecev v zadnjih 18.

Če si zaposlen za določen čas in ti podjetje pogodbe ne podaljša, zaposli pa na tvoje mesto novega "zunanjega" delavca, lahko v 30 dneh od prenehanja vložiš tožbo in zahtevaš zaposlitev za nedoločen čas. Tudi če nimaš namena iti nazaj delati, se to splača, saj se lahko tekom pravde spogajaš za tako in tako odškodnino.

Če pa si zaposlen za nedoločen čas in daš ti redno odpoved, potem pravic na zavodu nimaš. Če pa daš izredno odpoved (plača zamuja 3x, ni blo zadnjih dveh plač ipd.), pa te pravice imaš, skupaj s pravico do odpravnine in odškodnine.

Če nimaš denarja za odvetnika, se obrni na Inšpektorat, ti bodo dali vsaj osnovne informacije.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kako prekiniti pogodbo za določen čas, denarno nadomestilo za brezposelnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8532864 (7456) St235
»

Koriscenje viska ur v sluzbi

Oddelek: Loža
357004 (5509) deltacqb
»

Odpoved in socialna pomoč

Oddelek: Loža
4818655 (16323) St235
»

V službi tudi po 10 ur? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
608733 (7043) T0RN4D0
»

Prosim za nasvet: sporazumna odpoved

Oddelek: Loža
2810780 (10180) MadMicka

Več podobnih tem