» »

Elektrošokerji

Elektrošokerji

1 2
3
4

urban99 ::

"Če bi že takrat imeli taserje, nebi bil mrtev..."

Em... se mi zdi, da vem o katerem primeru govoriš in če se ne motim, je bil tip med begom tako daleč, da ga s šokerjem ne bi dosegli, s pištolo je bilo "enostavneje". Razen...

T0RN4D0 ::

Ja samo kokr vem so to šokerji brez dosega, ne te zadeve z izstrelki :)

perci ::

Tist je bil primer Berisha in ce ti nekdo potegne pistolo (oz. mislis, da jo je), gotovo ne bos v samoobrambo potegnil taserja, ampak boš uporabil enako nevarno silo (torej pištolo).

Vajenc ::

Prej je bilo govora šoker ali pendrek. Mogoče bi bil najprimernejši ravno križanec med tema dvema aka pendrek iz filma Demolition Man. Policaju ne bi bilo treba več nevemkolikokrat udrihat s pendrekom pa tudi elektrošok bi lahko bil malo manjši kot v videnem taserju.

perci ::

Ma, kaj se je zgodilo z dobrim starim solzivcem. Če tisto dobiš direkt v oči, si boš zadevo dobro zapomnil, trajnih posledic pa ne bo (razen, če imaš kakšen specialen vojaški solzivec).

Res je edin, da je treba s solzivcem dobro zadeti, pa nevarnost je, da tudi sebe pošpricaš (če gre za zaprti prostor).

jype ::

Komisar Rex ftw.

Pa če so trije skupaj, se jim nihče ne bo prav dolgo upiral. Saj ponavadi ne ubijejo, ane?

c00L3r ::

Pyr0Beast, ti se kar daj vstrelit, potem pa komaj metek ven kakor veš in znaš (pazi da ne izkrvaviš vmes, ali pa ga dobiš v kakšne življensko pomembne organe). Raje dobim šus od paralizatorja. Sicer pa hudo dvomim, da me bo kdaj moral kakšen policist mirit s kakršnokoli silo.

Mercier ::

Jaz policajem privoščim kar najboljšo zaščito, težakom pa štrom namesto kugle. Ampak bi vseeno nekaj drugega, takega da lahko daš tud policaju v roke.

BigWhale ::

Bzzzzt! Tukajle se precej vidi, kako tazerji pomagajo policajem, ce ga v tem primeru ne bi imel, bi mu trda predla...

Se en, kjer je bil policaj precej ogrozen...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Keyser Soze ::

Hm, bi bilo pametno razmislit o eni varnostni službi za policiste.
Reveži se morajo izpostavljat na ulici. Pač vsakemu dodelimo enega ali pa dva (odvisno s čim se bavi) bodyguarda in to je to.:D

Yeayyyyyy!!!! za napredno razmišljujočo družbo!
OM, F, G!

Vajenc ::

Shit BW, kruti primeri 8-O

perci ::

Skratka, ugotovili smo, da taser pri policistih ne pride prav za reševanje življenj. Včasih pride prav iz sadizma, včasih, ker je to praktično, včasih pa za foro. No, včasih je uporaba tudi upravičena, to je treba priznati.

Zorro ::

Tako kot Američani uporabljajo taser, niti ne čudi število mrtvih. Ne vidim, kakšna bi bila razlika, če bi policista obe ženski začela udrihati s tonfo. Mislim, da bi stvar povsem enako izgledala, če ne še huje kot s taserjem. Kar hočem povedati, da nikakor ne more biti taser enak pištoli.

Če, dam za primer, da vam proizvajalci taserja, tonfe in pištole ponudijo po 1.000€ za sodelovanje v demonstraciji njihovega proizvoda kot "poskusni zajček", za kaj bi se prej odločili. Ali bi se prej odločili za en šok s taserjem, ali mogoče za eno ornk čez hrbet, ali pa nemara raje vidite luknjo v svojem kolenu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

jype ::

Zorro> Tako kot Američani uporabljajo taser, niti ne čudi število mrtvih. Ne vidim, kakšna bi bila razlika, če bi policista obe ženski začela udrihati s tonfo. Mislim, da bi stvar povsem enako izgledala, če ne še huje kot s taserjem. Kar hočem povedati, da nikakor ne more biti taser enak pištoli.

Verjetno si želel reči, da si ob profesionalnem delu policist s taserjem ne more prav nič pomagati? Ja, se strinjam.

Zorro ::

Motiš se, zelo si lahko pomagajo!

Poglej za primer tabelo na 3. strani tega dokumenta (Telesne poškodbe zaradi uporabe prisilnih sredstev pri policistih in kršiteljih).

Kdo pri nas bolj nastrada (z izjemo tiste uporabe strelnega orožja)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

urban99 ::

"Če, dam za primer, da vam proizvajalci taserja, tonfe in pištole ponudijo po 1.000€ za sodelovanje v demonstraciji njihovega proizvoda kot "poskusni zajček", za kaj bi se prej odločili."

roflmao, človek ma res možnost izbire, ni kej. Pojdi vprašat kakega mazohista, po mojem bi imel dilemo med tonfo in taserjem :)

Sicer pa zanimivo, da posnetki iz policijskih postaj v ZDA vsake toliko vendarle pricurljajo v javnost. Smo že videli kakšen posnetek iz slovenskih PP? Ne? Aha... potemtakem se pri nas te stvari ne dogajajo al kako? Če je odgovor "ne" - je že kdo slišal za lekcijo z mokro brisačo in pendrekom?

btw: preveč posplošujem, vem. Da ne bo pomote - policistov sploh ne dojemam kot bad guyse, večina jih je v službi javnosti prav fajn. Ampak že s takim nadzorom in cehovsko zaščito, kot ju imamo pri nas, jim taserjev nikakor ne bi dal v roke. Naj imajo kar pištole in dobro premislijo, preden jih uporabijo. Če ne pa naj letijo iz služb in kazensko odgovarjajo za svoja dejanja.

Zorro ::

Jasno, za ekscese naj odgovarjajo.

Kar se tiče uporabe tonfa in taserja v intervenciji je jasno, da taser da policistu večjo varnost kot tonfa, saj omogoča delovanje na večji distanci.

Za primer, norec z nožem v roki zamahuje proti vam, na voljo imate gole roke, tonfo, taser, pištolo. Kaj bi uporabili?

Zorro ::

Ali pa dajmo reči, da ima smo navadno palico v roki, pa vi imate samo tonfo in taser. Kaj bi uporabili? A bi se šli z njim mečevanje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

urban99 ::

Em...
"Za primer, norec z nožem v roki zamahuje proti vam, na voljo imate gole roke, tonfo, taser, pištolo. Kaj bi uporabili?"

Norec z nožem zamahuje proti možu postave? Pištolo, tako kot smo navajeni, tukaj ni heca. Najprej ustno opozorilo, sledi opozorilni strel pod noge, nato strel v nevitalne dele telesa.

"Ali pa dajmo reči, da ima smo navadno palico v roki, pa vi imate samo tonfo in taser."

Ali pa dajmo reči, da ima samo taser, da bomo dokazali bistvo? To ne pelje nikamor. Dajmo obrnit situacijo v prid ljudstva - konec koncev so policisti v službi zaradi njega in ne obratno: policist je v postopku prekoračil pooblastila. Civilist mora to dokazati. Kako bo to lažje storil? Ob uporabi pištole, taserja ali tonfe? Res butast primer, da silim v izbiro orod(ž)ja, ki mora za seboj pustiti posledice, ampak mojega pointa mi imho ni treba več ponavljati.

jype ::

Tule se povsem strinjam z urbanom99... Zamahovanje z nožem je precej blizu opletanju s pištolo in policist mora v tem primeru pač preprečiti hujše telesne poškodbe, ki lahko povzročijo tudi smrt - to se počne s službenim orožjem. Nobenega dvoma ni, da je uporaba v takem primeru upravičena, če je strokovna (strel v glavo očitno ne more in ne sme biti rezultat takšne situacije).

Zorro> Ali pa dajmo reči, da ima smo navadno palico v roki, pa vi imate samo tonfo in taser. Kaj bi uporabili? A bi se šli z njim mečevanje?

Če sem policist imam pri sebi službeno orožje - najprej verbalno opozoriš, nato se pripraviš na strel in končno morebiti tudi sprožiš, pri čemer paziš, kam meriš. Če nisem policist, potem lahko v samoobrambi posežem po vsem, kar je v bližini - verjetno bi se v tem trenutku poslužil kar keramičnih skodelic.

Kar se mene tiče, je orožje policista ustrezno za vse naštete primere in vključuje tako elemente prisile kot elemente odvračanja zaradi strahu pred posledicami. Taser je pač nadomestilo za strokovno neoporečno delo z ljudmi in ne le, da je potencialno zelo nevarno, tudi zloraba je bistveno bolj pripravna kot pri strelnem orožju, kjer je treba utemeljiti vsak izstreljen naboj, ali pendreku, kjer je treba obvladati uporabo v nulo, če nočeš prizadejati poškodb, ki bi jih lahko uporabili proti tebi.

Zorro ::

Vse lepo in prav, ampak primeri, ko nekdo zagrabi za kakšen predmet in se ne pusti aretirati tako da z njim zamahuje pred sabo, torej ne napada, se samo aktivno upira in s tem ne pusti, da se mu kdo približa, so del vsakdanjega življenja. Ne vidim razloga, da taser tu ne bi prišel v poštev. Tu na palica vs. pištola lahko pozabite. Takšne situacije so idealne, da vsi po vrsti končajo polomljeni. Taser bi to stvar rešil najhitreje in z najmanj škode za vse.

Zanima me, če je na spletu, kdo zasledil že kakšno raziskavo, kako nevaren je taser, ker samo jo nisem, razen to, da se nekateri sklicujejo na določene smrtne žrtve, pri tem pa ne navajajo virov. Problem je v tem, da proizvajalec zanika vsakršno neposredno povezavo taserja s temi smrtnimi primeri - en tak primer.

Druga stvar, zakaj proizvajalci taserjev še obstajajo, ker če so ti dejansko tako nevarni, sami pa to zanikajo, bi jih tožbe sorodnikov umrlih pokopale.

Res zanimiv fenomen, toliko mrtvih, pa nobenega bankrota, umika produktov iz trga ali nošenja odgovornosti s strani proizvajalcev.

Am I missing something?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

Zorro ::

Evo en nor ameriški primer na FoxNews - Washington Cop Who Tasered Willing Man's Genitals Reprimanded.

Zorro ::

Evo še eno zanikanje.

And in over 30 years since the first TASER was introduced, there have been exactly zero deaths clearly caused by the TASER.

vir

jype ::

Meni se vse to zdi kot super razlog, da se s taserji še malo počaka.

urban99 ::

a smo lahko pri linkih vsaj toliko obzirni, da ne linkamo reklam in PR sporočil proizvajalca? :) Spodnji stavek me v bistvu spominja na retoriko tobačne industrije. Tudi tu namreč vidim besedo "clearly" :) Je pa vse to za naš 'policijski diskurz' imho manj pomembna zadeva.

"And in over 30 years since the first TASER was introduced, there have been exactly zero deaths clearly caused by the TASER"

Zorro ::

Realna (ne)varnost je zelo pomembna za ta diskurz, ker se gre za pravilno umestitev tega sredstva in sicer ali je bližje policijski palici, ali strelnemu orožju.

Zelo zanimiv podatek je da letno v ZDA umre 19.000 ljudi zaradi "overdosa", v SLO pa je lani umrlo le 19 oseb. Če se to preračuna na 100.000 prebivalcev je pride razmerje 6,3 : 0,95 v prid ZDA.

Če dodam poleg to kar navaja proizvajalec:
And an estimated 5,000 or more people die in police custody each year (based on proportionate calculation from California state data). And yes, approximately 45 people have died in custody after being first subdued with a TASER.


Se lahko vprašate najprej, koliko oseb na leto umrle v postopkih slovenske policije, odgovor je mogoče 1. Če bi pri nas veljale razmere kot v ZDA, bi morala biti cifra 33, pa ni.

Zaradi izjemno visoke stopnje zlorab prepovedanih drog v ZDA, se postavi vprašanje, ali je res teh 45 oseb umrlo zaradi taserja, ali ni mogoče bil vzrok v čem drugem, kar bi povzročilo smrt bil taser uporabljen ali ne? Proizvajalec je člankopisca enostavno demantiral z dejstvi, ki jih je le ta v svojem članku preprosto zamolčal ali pa se ni dovolj potrdil, da bi stvar prej preveril preden bi začel z obtoževanjem:
In the cases from your article: one death was a methamphetamine overdose, one was a cocaine overdose, and one individual had taken 20 times the maximum dose of Ephedra -- the diet supplement that has been blamed for the deaths of many people, including several professional athletes.


Za resno analizo (ne) varnosti taserja bi bilo potrebno pridobiti podatke od novih evropskih uporabnic (Šivca), ker se varnostna situacija v ZDA močno razlikuje od evropske. Zanimiva bi bila tudi raziskava v zvezni državi Michigan, kjer je bil taser donedavno prepovedan. Zanimivo bi bilo ugotoviti ali se je pri njih število smrtnih primerov zaradi uporabe policijske sile zmanjšalo ali povečalo z uvedbo taserja, kot tudi koliko je ljudi umrlo, zoper katere je bil uporabljen taser in kaj je bil dejanski vzrok smrti. Na podlagi tega bi bilo mogoče bolj resno ugotoviti ali taser rešuje življenja policistov in oseb v postopkih ali ne.
Če jih ne, potem ta stvar nima kaj iskati med policijsko prisilno opremo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

jype ::

Zorro> Zaradi izjemno visoke stopnje zlorab prepovedanih drog v ZDA, se postavi vprašanje, ali je res teh 45 oseb umrlo zaradi taserja, ali ni mogoče bil vzrok v čem drugem,

Ker pri nas v priporu ne umre toliko ljudi lahko tudi sklepamo, da taser vsaj malo pripomore k tej številki, sploh glede na dokumentirane in celo posnete primere izključno sadistične zlorabe.

Zorro> Na podlagi tega bi bilo mogoče bolj resno ugotoviti ali taser rešuje življenja policistov in oseb v postopkih ali ne.

Vse te raziskave so, dokler obstajajo dokazi da je taser redno zlorabljan, nekoristne. Taser pač ne more biti del repertoarja policije, ki z njim tako ravna - najprej je treba spraviti skupaj zakon, ki policista pošlje v Sibirijo za 20 let, če nepravilno uporabi taser, žrtvi pa dodeli 60 milijonov evrov odškodnine za vsak elektrošok, ki si ga ni zaslužila.

Potem se pa lahko začnemo spraševati o tem, ali tako orodje lahko kaj pomaga policistom.

Zorro ::

Ker pri nas v priporu ne umre toliko ljudi lahko tudi sklepamo, da taser vsaj malo pripomore k tej številki, sploh glede na dokumentirane in celo posnete primere izključno sadistične zlorabe.

Ja, pripomore 1% (5.000 vs. 45), v primeru da niso bile smrti drug abuse related:\.

jype ::

Zorro> Ja, pripomore 1% (5.000 vs. 45), v primeru da niso bile smrti drug abuse related

Your point being? Lej, taser je zaradi svojega principa delovanja poleg orodja za onesposabljanje tudi orodje za mučenje. Očitno je, da se ga _daleč prepogosto_ uporablja na tak način in da se v zvezi s tem ni storilo ničesar, čeprav bi se moralo že _pred_ uvedbo uporabe takšnega orodja.

Poleg tega je mučenje v sodobni zahodni civilizaciji prepovedano. Upam, da bodo tudi ZDA kmalu stopile iz srednjega veka v 21. stoletje.

Zorro ::

Saj je tudi nažiganje s policijsko tonfo mučenje, pa Rodney King ni umrl zaradi taserja, ki je bil tudi uporabljen na njem, ampak zaradi poškodb povzročenih s tonfami. Kaj pomeni, da je treba tudi policijske palice dati ven iz uporabe?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

Zorro ::

Da ne govorim na pamet:

The defendants also alleged that he resisted arrest and continued to resist even after being tasered,.. - vir.

jype ::

Zorro> Kaj pomeni, da je treba tudi policijske palice dati ven iz uporabe?

Ne, isto stroge kazni za zlorabo predpisat, preden se jih dovoli uporabljati.

Pa "resisting arrest" ne sme biti utemeljen razlog za vsakršno uporabo instrumentov prisile. Če je nekoga treba aretirati in se upira, je treba upiranje dokumentirati, kar lahko policist stori avtomatično, s kamero, vgrajeno v uniformo, na primer. Potem se jasno vidi, kdaj se je nad žrtvijo izvajalo neupravičeno nasilje.

Če uporabljamo tehnološke naprave za mučenje (palica seveda spada poleg) jih lahko uporabljamo tudi za nadzor nad državnimi organi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Zorro ::

Tako kot je možno uporabiti palico za mučenje, je enako možno tudi taser. Enako učinkovito lahko koga mučiš tudi s fizično silo, ali celo brez uporabe najmanjše sile. To se lepo znali izvajati KGB-jevci, ki ti samo niso pustili spat, pa si počasi začel čivkati.

Moj point, je ali je taser res smrtni nevaren ali je to fama, ki jo nekateri hočejo prodati?

Poglej si samo število uporab policijske palice v naši policiji na tistem liku, ki sem ga dal in boš videl zelo nizek delež uporabe le te. Mi pa američani smo kot dan in noč. Taser bi jaz umestil nekje na nivo palice (enake pogoje za uporabno). Uporabo taserja se da tudi bolje nadzirati kot palico, ker na njej ni števca, ki bi registriral kdaj se je prijela in kolikokrat se je z njo mahnilo, taser pa se izprazni in ga je potrebno ponovno napolniti. Torej ob pravem nadzoru, policist tega ne more skriti, za palico pa lahko mirno reče npr., da je oseba padla pri uporabi fizične sile, da se je spotaknila pri bežanju in padla na vejo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

jype ::

Zorro> Torej ob pravem nadzoru, policist tega ne more skriti, za palico pa lahko mirno reče npr., da je oseba padla pri uporabi fizične sile, da se je spotaknila pri bežanju in padla na vejo...

Ravno zato bi jaz zahteval, da policija zabeleži vse svoje podvige na avdio/video zapis. Tehnologija je poceni in dostopna in omogoča učinkovitejši nadzor.

Ja, pri nas je trenutno manj policijskega nasilja, ni pa nujno, da bo vedno tako.

c00L3r ::

"Za primer, norec z nožem v roki zamahuje proti vam, na voljo imate gole roke, tonfo, taser, pištolo. Kaj bi uporabili?"

Ja, dajmo pištolo, zakaj pa ne kar šibrovke? Najboljše da ga ostrostrelec speče, ali pa kar rafal, pa spustimo 20 metkov v kriminalca. Po mojem mnenju je v takem primeru optimalni elektrošoker, saj bo za kratek čas onesposobil napadalca, da ga bo lahko policist vklenil. Kriminalec pa kasneje ne bo potreboval skupine kirurgov, da bodo izkopavali svinec iz njega.

jype ::

c00L3r> Po mojem mnenju je v takem primeru optimalni elektrošoker, saj bo za kratek čas onesposobil napadalca, da ga bo lahko policist vklenil.

Zoper človeka, ki zamahuje z _nožem_, bi ti uporabil elektrošok?

A si ti že kdaj videl, kakšne poškodbe praviloma prizadane ostro rezilo? Šibrovka je sicer prenerodna, službena pištola je pa kar OK v takem primeru, če seveda njen lastnik vajen uporabe.

drejc ::

Zoper človeka, ki zamahuje z _nožem_, bi ti uporabil elektrošok?


1. Stol
2. Teaser
3. Pištola

Imho. Če bi bil pa policaj pa no question...teaser takoj, sam da mrdne...sj on mene ogroža, ne jest njega...ne more bit vsa odgovornost za butle k mahajo z nožem in padejo nanj na polcajih. Getalife.

Nasploh se mi zdi da tele leve scene prov vse delajo v prid kriminalcev oz anarhije. Če bom ob nepravem času na nepravem mestu, 100X raje vidim da me zbazajo s teaserjem (za kar potem tožim državo za vsaj 100k €), kot pa da mi en junec od polcaja prestreli vsaj koleno (kar pomeni no more šport for me in this lifetime). Nevitalni del, oz del, kjer se najmanj zjebe s strelom, je edin med kolenom in jajci, notranji del stegnjenice ki je zalit z maščobo. Pa mi najt snajperja polcaja ki to zadane (po možnosti še fali in ti odstreli tiča:) ).
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

jype ::

Teaser?

Verjetno misliš taser - izbira je zelo nespametna. Prvič - doseg je daleč premajhen (le nekaj metrov), da bi lahko uporabil napravo, drugič pa je hitrost reakcije v takem primeru odločilnega pomena in s taserjem seveda natančnost ni niti približno primerljiva s pištolo.

drejc> Če bi bil pa policaj pa no question...teaser takoj, sam da mrdne.

Ja, saj v tem je problem - da človek niti ne mrdne, oni ga pa priklopjo na štrom.

Pa reče se taser. Teaser je pojem iz marketinga.

Brane2 ::

Mogoče pa misli na teaser- jeklen dildo recimo.

Bi znal biti efektivna obramba proti nožu, če je primerno dol ig če ga držiš na nasprotnem koncu od primerno velikih jajc... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

PaX_MaN ::

Ne gre po notranji strani stegna arterija (aorta?) po kateri bi, če bi ti jo prestrelili ter ne nudili prve pomoči, izkrvavel v minuti, dveh?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Daedalus ::

Zorro - sej je simpl. Če policaju teži neoborožen nasilnež - ima strokovne prijeme, da ga umiri. Še prej pa kak poziv, da naj da mir, or else. Če je močnejši od njega, ga lahko tud s pendrekom po glavi, čeprav je bol redko one-on-one (policaji pač hodijo naokoli vsaj v parih). Dva bota že znala učinkovito umirit enega cepca, menda?

Če tip grozi s hladnim orožjem, je situacija malo bolj zajebana. Najprej seveda poziv k umirjanju, če se pa ne umiti in ga napade, pa pendrek/ali opozorilni strel, odvisno od situacije. V tem primeru bi lahko ponucal taser - v takšni meri, da se tipa onesposobi. Če dol pade po prvem elektrošoku, je vsak nadaljni nepotreben, m'kay?

Če ma tip pištolo - opozorilo, opozorilni strel, šus nekam, kjer je najmanjša možnost, da rikne. Tako bi naj to šlo, v grobem.

Vsako prekoračitev uporabe sile pa kaznovat, jasno. Če ti je pa taser tak prekleto všeč, se pa javi za kako testiranje. Sej bojda ni nič hudega vse skup:\ Policija ma pooblastilo za uporabo sile - pa jo more uporabljat "varčno."
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Keyser Soze ::

OM, F, G!

dejanslo ::

@PaX_MaN:

imenuje se arteria femoralis in imaš prav, če pride do prekinitve te, človek hitro izkrvavi.




ps: na _zunanji_ strani stegna je dosti maščobe (morda lekcija prve pomoči - tja (npr) pikamo vse stvari, ki se morajo dati podkožno - adrenalin, glukagon, inzulin)
There`s More Than One Way To Do It

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dejanslo ()

Zorro ::

@Daedalus
Če tip grozi s hladnim orožjem, je situacija malo bolj zajebana... V tem primeru bi lahko ponucal taser - v takšni meri, da se tipa onesposobi. Če dol pade po prvem elektrošoku, je vsak nadaljni nepotreben, m'kay?


In točno o tem jaz govorim, za kaj bi bil taser uporaben. Za prvi šok, da se ga "naskoči". Verjemi mi, tudi meni ni všeč tisto ameriško - bzzz, bzzz, a boš dal mir, bzzz, bzzz, a boš dal mir...


@Jure
Ravno zato bi jaz zahteval, da policija zabeleži vse svoje podvige na avdio/video zapis. Tehnologija je poceni in dostopna in omogoča učinkovitejši nadzor.


Predlog ni nov in zelo dober, a kaj, ko je utopičen, oziroma povsem neprimeren za našo državo, ki ima vedno prazno malho in so njene prioritete v nakupovanju in trošenju za razne neumnosti, tako da tudi za bolj nujne stvari zmanjka denarja.

urban99 ::

pa saj se po mojem strinjamo, da taser v določen situacijah nedvomno je uporaben, včasih celo bolj human kot ostala sredstva. Ampak imo je vprašanje ali ga policisti ob vseh sredstvih in ukrepih, ki so jim že na razpolago, resnično in neobhodno potrebujejo. Res dvomim, sploh če upoštevamo kako enostavno bi ga bilo zlorabiti.

Zakaj ne razmišljamo kar o elektronskih ovratnicah za vse državljane? Ja?

Zorro ::

Zakaj ne razmišljamo kar o elektronskih ovratnicah za vse državljane? Ja?


Smo zelo blizu tudi temu. Kamere za vsakim vogalom, cestninjenje s pomočjo GPS-a, nadzor telekomunikacij in večletno hranjenje podatov, najbrž bo kmalu vsemu temu sledil še tvoj predlog.:D

Da se vrnem ontopic, dodelitev taserja specialni enoti policije je bil totalni falitek, ki je bil storjen pod pritiskom strahov nevladnih organizacij, ker 5 specialcev res ne potrebuje taserja za obvladati osebe, četudi je ta z nožem. Če tega specialci niso sposobni obvladati, potem je*eš take specialce. Sicer pa je njihovo delovanje povsem specifično in izven okvirjev v katerih deluje navaden policist. Ko specialci pridejo na kraj, je običajno že kdo pošteno kasiral, bodisi navaden policist, bodisi nedolžni posameznik in se je stvar tako zapletla, da bo treba kršitelja/storilca ali pihniti ali pa nafilati prostor, v katerem je, s šok in plinskimi bombami in ga nato bliskovito "naskočiti" (če malo karakiram), ali pa morda stvar poskusiti rešiti s pogajalci. Odvisno pač od situacije. Taser bi pa bil uporaben, da takšne primere že v samem začetku prepreči navaden policaj, da ne eskalirajo do te mere, da morajo na kraj priti specialci. Normalen človek težko koga ustreli, četudi je ljubitelj orožja, in raje vidi, da se stvar konča brez tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

dejanslo ::

just thinking out loud...
a med tistih 100 policajev, ki sprejmejo navijače na nogometnih tekmah, ne dajejo te enote? če ne, za kaj pa je pol zadolžena ta enota? za varovanje politikov? ali se vneto pripravljajo na teroristični napad na slovenijo? zakaj so si oni sploh zaslužili taser?
There`s More Than One Way To Do It

jype ::

http://www.cnn.com/2007/US/09/26/tasered.woman/index.html

"She said she has nearly three dozen burn marks on her pants as a result of the officer using the Taser gun so many times."

Zorro ::

Enako grozno bi bilo, če bi bila ženska pretepena s palico. V obeh primerih bi šlo pri nas za uporabo nesorazmerne sile, ampak v Ameriki je očitno vrstni red uporabljenih prisilnih sredstev drugačen, kar lahko sodimo že po reklamnih posnetkih proizvajalca taserja. Kot kaže je v nekaterih njihovih državah na 1. mestu taser, nato šele strokovni prijemi (če so za to sploh kdaj slišali), strokovni udarci itd. V bistvu se mi zdi, da je pri njih ponekod celo tako, first tasering, than asking. Žalostno je, če se ameriško mentaliteto prenaša na evropsko. Evropa nima tako liberalne zakonodaje glede posesti orožja kot ZDA, zato tudi nima tako pres*ane policije. Število uporab policijske palice v SLO iz linka, ki sem ga podal, kaže na to, da v takem primeru naši policisti niti v sanjah ne bi pomislili na uporabo palice (to, da zanjo ni bilo pogojev, ni potrebno niti omenjati). Zakaj govorim o palici, zato ker sem dejal, da bi pogoje za taser izenačil s palico, kar pomeni, da bi "kavbojska" raba taserja odpadal že na štartu.

video od tega istega članka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

Zorro ::

Zelo zanimivi so nekateri komentarji pod videom. Res, ZDA in Evropa, dva različna svetova.

Za primer eden:

I don't think he was necessarily out of line. If this was a dude struggling against a cop, nobody would be complaining at all. If you look at her as a person, equal to a man, the officer was using the force necessary to subdue her. People don't see her as being as dangerous because she's a woman, but cops see woman do some crazy things. She ran, resisted, hid, fought, and wouldn't own up to her mistakes and accept the arrest. She acted like nothing more than a common street punk dealing drugs on a corner. She got what she had coming to her, just like any guy would, and she deserves those charges.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

O zgrešenosti slovenskega boja zoper kriminal (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / NWO
32472960 (64946) Colt1911
»

Zračna pištola (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10917646 (15402) sloaljohh

Nov temnopolti Američan žrtev policijske samoobrambe (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9722587 (20240) Gandalfar
»

ZDA -(svoboda govora) not (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
636121 (4541) MihaFirst

Več podobnih tem