» »

Poplave

Poplave

««
8 / 10
»»

šernk ::

Vajenc je izjavil:

Ko prestopi reka, noben kanal ne pomaga, še zadrževalni bazeni v Horjulu vprašanje, če bi vse zadržali oz. bi pač poplavilo polhograjsko dolino. Takšne količine vode so zmeraj presenečenje.


ja vendar če stvar s hribov spelješ malce drugače kot je to speljala narava in se nek pritok reki priključi 300m prej, imaš lahko na celotnem območju poplave. struga reke prenese toliko in toliko...čez 200m se še malce zoža, čez 300m pa precej razširi. naši gradbinci pa dvomim da to stvar upoštevajo, voda pač mora nekam iti, in če jo poskušaš ustaviti tu, bo šla drugam
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

noraguta ::

Vajenc je izjavil:

Ko prestopi reka, noben kanal ne pomaga, še zadrževalni bazeni v Horjulu vprašanje, če bi vse zadržali oz. bi pač poplavilo polhograjsko dolino. Takšne količine vode so zmeraj presenečenje.

neumnost, gruber pomaga razbremenilnik pšate v mengšu pomaga , ...krka katera tega nima poštimanega oz gradaščica sta poplavljali. "horjulsko jezero" je pa potencialno tako nevarno kot gradiško.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Mr.B ::

Piglejte slike na Ljubljani, tam pod brdom, kjer gradijo stanovanja za nacionalno stanovansko shemo. Hm, do kje je voda prišla. Toliko če boste kupovali tam, vedite, da boste imeli garaže zalite. Ampak dela pa se. Le kdo bo kril zavarovanje in napake ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Karaya 52 ::

imagodei> Ravno tako nas boli kita za načrtovalce urbaniste - če je njihovo znanje vredno milijon EUR na leto, naj pa dobijo toliko denarja. Če pa zaradi maloumnega načrtovanja, malomarnosti, šparanja, korupcije in odtekanja denarja po raznih stranskih kanalih do stricev, tet, nečakov itd. nastane več 10 milijonska škoda, potem je pa take ljudi treba stisnit za jajca. Naj odgovarjajo.

Saj ne da je to edini profil v Sloveniji ki je opozarjal na te probleme DESETLETJA, brez uspeha in sedaj so krivi ker niso bili dovolj glasni? V 70tih ni bilo več nadzora nad gradnjami, ker so si ljudje na šverc izboljšali socialni status ki ga jim država ni morala zagotoviti - glava v pesek. Po osamosvojitvi si lahko črno gradnjo legaliziral in če danes poplavi te bajte, kdo je odgovoren? Pomoje država ker jih ni podrla oz trotl ki gradi ob reki.

Sicer se pa iz zračnih posnetkov odlično vidi kaj je poplavilo in kaj ne, situacija sploh ni tako kritična - pod vodo cela dolina, par osamelih bajt, večji del vasi pa na suhem. Če bi se to zgodilo v Albaniji bi poplavilo bolnice, policijo, šole, po drugi strani pa nobeno načrtovanje ne pomaga če je pod vodo celotna dolina (Laško, Brežice, Krško sama stara mesta). Ko se je pozidavalo južni del Ljubljane se je opozarjalo na možnost poplavljanja - si predstavljam da so ta opozorila razglasili za blodnje zafrustriranega akademika, nepremičninarji pa bi bajto še v močvirje postavili, do tehničnega pregleda bi še stala vodoravno. O velikosti vpliva v mestnem svetu verjetno ni potrebno razglabljati.

Mimogrede, ljubljanska južna obvoznica bi lahko služila tudi kot nasip, če bi se ob tem ustrezno uredilo podvoze v nadvoze. Če Nizozemci že pol tisočletja gradijo "v morju" ne vem zakaj je v Sloveniji tako težko zagotoviti varnost pred poplavami, po drugi strani je opozorilna karta poplav stara komaj par let (komunalni inžinirji - mislim da so relativno nov profil na FGG).

Evo, samo izdelava karte ne pomaga, mora pasti ukaz od zgoraj da se kaj premakne.

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

> "Saj ne da je to edini profil v Sloveniji ki je opozarjal na te probleme DESETLETJA, brez uspeha in sedaj so krivi ker niso bili dovolj glasni?"

Saj ti verjamem, da so prav potiho opozarjali. Glasno pa ni nihče, sicer bi o tem slišali že vsaj 3-5x po osamosvojitvi, se pa zdajle prvič malo bolj resno pogovarjamo o tem. Pa še to bolj zato, ker so minila 3 leta od prejšnjih katastrofalnih poplav, pa se nič ni spremenilo, čeprav so bile obljube, da se bo.

Glasno ni opozarjal (skorajda) nihče. Nihče ni imel toliko hrbtenice, da bi prišel zato v cajtenge, češ ta pa ni pustil legalizacije tistih črnih gradenj, ki jih omenjaš, pa da bi raje odstopil s položaja, kot da bi bil podpisan pod odlokom. Nihče ni prišel v cajtenge zato, ker bi predlagal rušenje bajt na poplavnem območju. Nihče ni nabiral negativnih točk z urbanističnimi odločitvami, ki bi šle komu v nos (tako kot je, sicer iz povsem drugih razlogov, to storil Jankovič z vrtičkarji). Ni ga bilo človeka odločitve, ki bi rekel: "Ejga, tole pa ne bo šlo, dokler sem jaz na tem položaju že ne!".

Govorim predvsem o takih urbanističnih strokovnjakih, ki so imeli vsa ta leta kakšno besedo. Ne o takih, ki so iz ozadja spremljali dogajanje in spremljali strokovne felerje. Pa tudi tisti - lahko najdeš kakšen članek v Slovenskem časopisju v obdobju zadnjih 20 let, ki je plod dela zaskrbljenih urbanistov? Nekaj milijonska škoda in ogrožena življenja so pa za nekega strokovnjaka z doktoratom ali dvema že dovolj velika moralna motivacija, da napiše resen članek? Da s svojo strokovno avtoriteto udari po mizi in reče dovolj?

Ekonomistov je vsak dan cele trume po dnevnem časopisju. Nedolgo nazaj je vsak imel svojo idejo, kako se rešiti recesije. Ob vsaki stavki, ob vsakem stečaju, neplačanih obveznostih do delavcev beremo članke strokovnjakov in "strokovnjakov", ki ima vsak svoje poglede ter možne scenarije.

Med urbanisti, ki menda že vrsto let opozarjajo na sranje pri planiranju, pa ni takih junakov, ki bi 2x letno opozorili na to? Ki bi ob sprejemanjih in rebalansih proračunov opozorili, da je zopet "zmanjkalo" denarja za gradnjo obljubljenih nasipov?

Od vseh možnih Jankovićevih političnih nasprotnikov smo poslušali cel kup pritožb na Stadion; pa predrag, pa prevelik, pa zamaka, pa ne rabimo, pa ni plačano... Kje pa je bil kakšen Jazbinšek, ki bi pred mesecem dni izpostavil zapravljanje denarja za Stadion, namesto za ureditev nasipov oz. strug?

Ne ga srat no, z "Glasnimi urbanisti"...
- Hoc est qui sumus -

Gavran ::

Karaya 52 je izjavil:

imagodei>

nobeno načrtovanje ne pomaga če je pod vodo celotna dolina (Laško, Brežice, Krško sama stara mesta).


Pomaga načrtovanje, če se izvaja v celotnem toku (in tudi tam, kjer je tok samo enkrat na 100 let). Problem je namreč v tem, da so gornje tokove rek "zaradi poplavne nevarnosti" pretvorili v betonska korita. Posledično voda iz višje ležečih pozicij hitro odteče, zato pa s toliko večjo močjo udari niže (primer je Celje in Laško ter korito Save pred Krškim (urejeno zaradi elektrarn) in v samem Krškem, kjer elektrarne in urejenega korita še ni). Če bi vsi mali vodotoki imeli prostor za razlivanje čisto v zgornjem toku, bi se rešili gradenj zbiralnikov v nižjem toku.

@ gruntfürmich : Videm je ostal več ali manj suh, razen Tovarniške
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

lexios ::

Problem je namreč v tem, da so gornje tokove rek "zaradi poplavne nevarnosti" pretvorili v betonska korita.


Npr.? Kje so omenjena "betonska korita" Gradaščice, Vipave, Rižane?

So ti pojmi "ogromna količina vode", "izjemno kratek časovni interval" in "ozko grlo" dovolj jasni?

Savo lahko navajaš kot tak primer, da (a v nasprotnem primeru bi bilo poleg Laškega poplavljeno še Celje...)! Tvojo briljantno idejo lahko preveriš v dogajanju pri Zagrebu v teh dneh. Sj se je voda razlila v "zbiralnikih" že pri nas, čudno da zaliva tudi južne sosede a?

WarpedGone ::

Npr.? Kje so omenjena "betonska korita" Gradaščice, Vipave, Rižane?Gradaščice, Vipave, Rižane?

Nobena omenjena "reka" se ne vzame iz lufta ampak jo sestavlja stotine malih pritokov.

Vsak s svojim betonskim koritom, da voda čimhitrej odteče vanjo.

Noben nasip ti ne bo pomagal, ko bo naslednič sava zajezila krko. Pravzaprav bodo nasipi na SZ delu le še povečali katastrofo na JV države.
Zbogom in hvala za vse ribe

lexios ::

Porečje ja in se strinjam, z nasipi rešuješ zadeve lokalno. Odločate pa se med tem ali imaš 10 cm poplave "povsod" (z nekim časovni zamikom v 1m lokalnem poplavljanju) ali le lokalne 2 m poplave; za lažjo predstavo!

Resne "globalne" preventive za celotno vesoljno Slovenijo pomojem pač ni! Ko gre za lokalno potencialno poplavno območje tam pač ne gradiš, it`s as simple as that! Problem je zgolj v tem, da se to zanemarja, ker gre za 100 letne vode, očitno se vseeno splača, "malenkosti" kot so (ne)primeren tip gradnje, (ne)odtoki, (ne)vzdrževanje, (ne)nasipi itd. ne rešijo ničesar, ko gre za Povodenj...

Sicer pa daleč od tega, da bi trdil, da je v tem primeru šlo za povodenj (mišljeno za Ljubljano in okolico, marsikje drugje je najbrž precej bolj kod slaba infrastruktura prišla do izraza predvsem količina vse akumulirane vode in ostali naravni dejavniki), najbrž bi se marsikje poplavljanju (objektov) celo dalo gladko izogniti!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

;-) ::

problem človeštva al folka ki gradi na napačnih mestih

dzinks63 ::

Vsak ne more graditi kjer bi rad, za gradnjo mora biti najprej deklarirano zemljišče kot primerno za gradnjo (zazidljivo zemljišče). Če to ni, gre za gradnjo na črno. In če so se spreminjale pravice navadnih zemljišč v zazidljiva, ni za to kriv posameznik oziroma graditelj, temveč ljudje kateri so odgovorni za kaj takega. Ko so napake storjene jih je praktično nemogoče popraviti in kaznovan zaradi tega po dosedanji praksi tudi ne bo nihče, čeprav bi mogoče moral biti. Vse se gre nekako po načelu roka roko umije z ciljem višjih interesov, pa čeprav na škodo nekaterih drugih.

;-) ::

Večina takih ki jočejo po TV je glupih.

Tam en dedek stoji na balkonu, cela vas v pol metra vode on pa reče: "ceu dan že stojim tu pa še ni nobenega gasilca (da bi črpal vodo on)". Kaj boš črpal vodo kam če še ni konec!

Ali pa so doma točno zraven nabrežja, majo pod v hiši nižji od ceste itd itd.

Gavran ::

lexios a si ti v žlahti s kakšnim veleumnim "urejevalcem vodotokov"? Vsak vodotok se začne z majhnim potočkom. Vsak tak potoček ali hudournik bi potreboval morda nekaj sto kvadratnih metrov poplavnega področja - travnika, da bi se tista tvoja "ogromna količina vode" v "izjemno kratek časovni interval" izlila v večji vodotok le v malo daljšem časovnem intervalu. Zadoščala bi zakasnitev en dan pa ne bi nikjer bilo "ozkih grl". Kar bi se zgodilo bi bil precej povečan vodostaj en teden namesto hudega udarca en dan. Ja, Celje so rešili (z betonskim koritom), zato je Laško dobilo toliko več. Tudi Krško je pokasiralo vse udarce od betonskih korit v višjem toku. In ko je enkrat udar v spodnjem toku Save formiran, ga ne ustavi niti Chuck Norris. Udar pa nadaljuje uničevalno pot na Hrvaško...
Tu se seveda postavlja vprašanje (pa mislim da ne bom videl odgovora) zakaj kljub prognozi niso občutno zmanjšali vodostaja za jezovi hidroelektrarn Vrhovo, Boštanj in Blanca potem pa malo zadrževali (nazaj polnili) jezove.. V krškem je bilo namreč preveč le kakšne pol metra, pa bi bila škoda desetkrat manjša. Isto velja za vse nižjeležeča poplavljena območja.
Kar se pa tiče prepovedi gradenj na poplavnih področjih, le zakaj? Država naj ( na osnovi izkušenj) pove kje je nevarno, na investitorju pa je, ali bo tveganje prevzel ali ne in kako bo tveganje lahko uredil z zavarovalnico. Če tvega, naj tudi požre tveganje.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Double_J ::

http://www.siol.net/data/fotogalerije/s...

Posnetki iz zraka, vendar to ni bil najvišji nivo.

Na sliki 1 naša ulica, od tistih vzporednih cest, tadruga z desne. Če bi na tej njivi zraven naše ulice, nasipali in gradili kot hočejo, potem bi ta voda šla nad naše hiše. Tako kot je tudi zaradi obvoznice še dosti bolj poplavilo tistim na koncu ulice.
Dve šivanki...

WarpedGone ::

Mhm, vsak hoče met jez/nasip okol svojih travnikov in njiv, da "se mu ne dela škoda". Tak pristop je čist isto kot kupovanje vse večjih avtomobilov, ker si tko bol varn ko se zaletiš v manjšega. Nasip pomaga le tolk cajt, dokler sosed ne postavi višjega od tvojga.
Zbogom in hvala za vse ribe

lexios ::

lexios a si ti v žlahti s kakšnim veleumnim "urejevalcem vodotokov"?


Ne da bi vedu... Si ti?;)

Vsak vodotok se začne z majhnim potočkom. Vsak tak potoček ali hudournik bi potreboval morda nekaj sto kvadratnih metrov poplavnega področja - travnika, da bi se tista tvoja "ogromna količina vode" v "izjemno kratek časovni interval" izlila v večji vodotok le v malo daljšem časovnem intervalu. Zadoščala bi zakasnitev en dan pa ne bi nikjer bilo "ozkih grl". Kar bi se zgodilo bi bil precej povečan vodostaj en teden namesto hudega udarca en dan...


V teoriji! V praksi pa mi prosim "pokaži" ta omenjena betonska korita v višje ležečih področjih, kriva za razliv na ogrožena nižje ležeča področja!? Razen očitnega primera Celja in sanacije Savinje, na podlagi katerega najbrž posplošuješ...

PS: Z betonskimi koriti najbrž oba misliva isto: nasipe, sanacije struge in vse možne lokalne protipoplavne ukrepe...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Karaya 52 ::

"Deus ex" urbanist ne obstaja že pol stoletja, področje je razdeljeno med tri ministerstva od katerega se eno ukvarja samo še s polarnimi medvedi in odmrlimi koralami - okoljsko, kmetijsko in prometno. Profili, ki (so)delujejo pa tako vidijo samo svoj vrtičke, tako se npr. spor med okoljevarstveniki in vodarji zaradi zaraščenega jarka polnega žab, reši tako, da eno polovico očistijo, drugo pa ohranijo - resničen primer.

Jankovič pravi, da morajo v Polhovem Gradcu nekomu zemljo poplaviti in nameniti za to denar, zato da se Ljubljano reši poplav. Se strinjam, ampak ko je šlo za subvencioniranje vrtcev in LPP je mislil samo na lokalne volitve, zakaj bi potem župan PG denar za šolo namenil za zadrževalnike vode? Tudi voda mora imeti svoje razlivno področje, samo očiščeni jarki so premalo, ampak to pomeni da občina tam ne more ničesar graditi - problem za lokalne šerife.

WarpedGone ::

@lexios:
Zapelji se v poljubno vas na obrobju in si mal poglej kako so speljane meteorne vode. Vsa voda iz streh gre direkt v cev ali v 30 centi globoke in pol metra široke betonske jaške, ki se izlivajo v lokalni graben.

Avtocesta za vodo.

Edit: Predno omeniš da je streh daleč premalo, naj te spomnem da so po teh vaseh vse ceste asfaltirane, kar je še ena avtocesta za vso vodo ki pade direktno nanje in okoliške trate, gozdove ipd.

Žal je tko, da je edin smiselni korak omogočanje in "dovoljevanje" manjših lokalnih poplav. Ampak folk danes se v takem primeru takoj spravi skup in postavi debele cevi, da bodo vso vodo dovolj hitro odvedle iz njihovih dvorišč, travnikov, njiv.

Slej ko prej pa nobena cev ni več dovolj debela.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

lexios ::

Prov, a zdj kriviš stopnjo pozidave in neustrezno ureditev infrastrukture na omenjenih območji, s čimer se strinjam in ne posledično sama "betonska korita"! Razlika!

Prepovejmo torej gradnjo objektov izven Ljubljane? ;((

Edit: Kaj pol, prepovemo še asfaltirane ceste v lokalnih¸višjeležečih zaselkih v okolici Ljubljane? Makedam je dovoljen? Pa slamnate strehe brez žlebov bi mogoče tudi šle? Bi mogče še 1/10? Aja, sj to že imamo! Pa ne sam 1... ;((

Načeloma se v ostalem sicer strinjama, napake v infrastrukturi in marsikje projektiranju, a žal bluziš... Na barju in potencialnih poplavnih območjih se že po definiciji ne gradi and it`s as simple as that! Ali pa vzemi primer v predzgodovinskih časih, ko se je gradilo vsaj na kolih! Le zakaj...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

globoko grlo ::

@karaya
mal off, že par let imamo občinske urbaniste, vsaj na papirju so, praktično pa ga nima nobena občina, ker tako lahko občinski veljaki sami hendlajo zazidljivo zemljo in mastno služijo.

Pa urbanist ni organ, ki odloča o čemer kol, upravna enota odloča kaj in kako, oz. uradnik na upravni enoti

pa vsi vejo že 30, 40 let kaj je treba naredit, sam nikol ni denarja in vsak upa, da v njegovem mandatu ne bo hudega dežja oz. podobno

marvin42 ::

Gledam Odmeve in potem se najde nek "Slovenac", ki si je bajto iz meni neznanega razloga zgradil na popolnoma poplavnem območju Ljubljane (za vse papirje ga je boljše ne vprašati)... Ampak OK, naj bo, kjer si je zgradil... Mi gre pa blazno na kurac, da potem tip pred kamero govori čez gasilce, kako mu niso nič pomagali in kako samo stojijo in nič ne naredijo. Na čelu mu piše, da je lenuh, sredi poplav je bil oblečen kot za k maši. MARŠ!!! bi nagnal take kurce, da bi par dni in noči brez spanja in v mokrih oblekah delali zastonj, dokler ne bi scali kri.


Se opravičujem zaradi grobega jezika, ampak blazno me je razjezilo. Takih stvari TV sploh ne bi smela objavljati, bo še teh par gasilcev izgubilo voljo do dela. Vsaka jim čast za to kar delajo!
Mostly Harmless

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marvin42 ()

LuiIII ::

V bistvu je vse kar je treba naredit tole:
1. Določiti kje se nikakor ne sme graditi (npr. v območju 50 letnih poplav)
2. Efektivno zbiranje prostorskih podatkov (predvsem redno vzdrževanje oz. ažurnost)
3. Vzpostaviti je potrebno hidrološke modele z dovolj visoko stopnjo zanesljivosti, ki za vhod uporabljajo podatke pod 2.
4. Vsako spremembo v prostoru zabeležiti in če potencialno vpliva ponovno preračunati model
5. Vsak potencialni poseg preveriti v modelu (njegov vpliv)
6. Na podlagi rezultatov sprejeti ustrezne odločitve npr.: zavrniti poseg, odobriti z ustreznimi spremembami (regulacijami,...)

Tak pristop zagotavlja strokovne odločitve na vseh področjih upravljanja s prostorom, od prometne, komunalne do vizualne analize,...
Težava je samo v tem, da nihče ni pripravljen tako delati in v tem, da je večina občin premajhnih za kaj takega. Se pa z današnjo tehnologijo to že da. Gotovo da ni poceni, se pa dolgoročno vsekakor večkratno izplača.

WarpedGone ::

Vir problema je, da mandat traja 4 leta. In tako fašeš grehe župana, ki ga že 20 let ni več. Takrat se je pa on kitil s perjem, kaj vse je zgradil...
Zbogom in hvala za vse ribe

amigo_no1 ::

@Karaya 52
Če že omenjaš stara mesta, 2 od 3 prej naštetih sta res fail (in to ob skoraj vsakem malo daljšem deževju), kaj pa Ptuj (najstarejše slo mesto), ko smo že pri tem seznamu ?

@Gavran
Če bi deževalo še 3 dni dlje enakim "tempom" tudi betonsko korito CE nebi pomagalo , Savinja bi šlo preko, enako bi bilo v KK , stari del ob Savi bi zalilo na 2 m, v BR bi šla Sava preko nasipa na levi strani (pri PP), Mostec bi tudi zalilo, Kostanjevica bi poslala resna konkurenca Benetkam.

Tole z uravnavanjem toka z verigo hidroelektrarn ni tako enostavno, moraš točno vedeti/predvideti (izračunati) kdaj in koliko vode lahko bo kdaj prišlo, s tem da ne ogroziš bistveno obstoječe proizvodnje, 1 dan je občutno premalo da bi se pripravili za tak zalogaj vode, kako točna je vremenska napoved padavin za 5 dni naprej najbrž tudi ni treba razlagati. Najprej bi morala odpreti zapornice Blanca, nato Boštanj in nato še Vrhovo, vsaka z vsaj 1 dnevom zamika (ocena čez palec), da ne odnese Zagreba, poleg tega je tu vmes še NEK (ter ostala mesta na HR, kjer teče Sava). Fora je tudi da zapornic ne moreš več spustili, ko nanje že pritiska neka kritična sila (beri ko je pretok reke že prevelik).Vse skupaj je en zahteven "fine tunining" in če samo 1 korak v zaporedju ne gre po scenariju potem je treba hitro iti po drugem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

LuiIII ::

Ja župani bi samo gradili, pa gradili. Novo in novo. Kako pa vzdrževati obstoječe in na novo zgrajeno bo pa problem čez mandat ali dva. V bistvu so stvari, ki ne zahtevajo dolgoročnega finančnega načrta dokaj redke. In ravno tukaj se pojavi ena izmed osnovnih razlik med "občinskimi managerji".

Double_J ::

baje so na jezu na vrhovcih odprli zapornico za gradaščico, za mali graben pa ne. zato naj bi poplavljalo po vrhovcih in viču, murgle pa so ostale cele - visoke žvine pa to... a kdo kaj ve o tem?


Koliko je to realno? Ubistvu sem se spraševal, zakaj je gradaščica toliko bolj poplavila?
Dve šivanki...

Vajenc ::

Murgle so bile ravno tako poplavljene.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Mipe ::

Je Kučan prečkal cesto v potapljaški opremi?

noraguta ::

Mipe je izjavil:

Je Kučan prečkal cesto v potapljaški opremi?

z vojaško ladijo Pohorje katera se je ravno te dni mudila na popravilu v ljubljani.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Vajenc ::

Ma ne, Kučana nese sin Janković v naročju čez cesto. In ker ima "vsemogočni" veze tudi v podzemlju, so mu krti hišo nad gladino porival. Nimate nobenih informacij!!!
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Double_J ::

Murgle so bile ravno tako poplavljene


En manjši del ja, ampak s strani Gradaščice ne Malega grabna!

Poplavljene so bile hiše od katerih je Gradaščica oddaljena 1km, Mali Graben pa 100m.





Recimo tole ni voda Malega grabna, čeprav je 50m stran.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

PaX_MaN ::

Je Kučan prečkal cesto v potapljaški opremi?

z vojaško ladijo Pohorje katera se je ravno te dni mudila na popravilu v ljubljani.

Ma ne, Kučana nese sin Janković v naročju čez cesto. In ker ima "vsemogočni" veze tudi v podzemlju, so mu krti hišo nad gladino porival. Nimate nobenih informacij!!!

OK, ker so muhe zelo nadležne z "lejte, kok so si politiki zrihtal bajte, nam nej pa kr kleti zaliva, banda hudičeva!", kdo je zato, da pošljemo mejle vladcem/državnozborcem/politikom, ki gredo telbancu,USSNimitzu,luliju v nos in jih povprašamo, katere od njihovih bajt je oziroma ni zalilo?

Karaya 52 ::

>>>> Če že omenjaš stara mesta, 2 od 3 prej naštetih sta res fail (in to ob skoraj vsakem malo daljšem deževju), kaj pa Ptuj (najstarejše slo mesto), ko smo že pri tem seznamu ?

Slovenija sploh ni tako ugodna država za naselitev, na polovici ozemlja raste samo krompir, če ga že ne prekriva nizkokvaliten gozd, od tega ima petina varovalno funkcijo. V Ljubljani pade veliko dežja, potresna situacija ni rožnata, dodaj inverzijo, občasne poplave, meglo... Poglej ARSO karte, razlike so ponekod presenetljivo velike (padavine, število sončnih dni), tako da bi sam najraje gradil v Prekmurju in Slovenskih goricah, toča je morda pogostješa, mi pa na vrtu zato uspevajo marelice, breskve in najpomembnejše, trta. :)

lexios ::

Slovenija sploh ni tako ugodna država za naselitev, na polovici ozemlja raste samo krompir, če ga že ne prekriva nizkokvaliten gozd, od tega ima petina varovalno funkcijo. V Ljubljani pade veliko dežja, potresna situacija ni rožnata, dodaj inverzijo, občasne poplave, meglo... Poglej ARSO karte, razlike so ponekod presenetljivo velike (padavine, število sončnih dni),


Čestitke za najbolj debilen komentar v tem mesecu! Pa dobro kaj bi vi sploh še radi? Resno?

PS: Ajd, mogoče pretiravam, nedvomno pa v tem tednu! :) Ti sploh ne veš kaj imaš...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Yohan del Sud ::

baje so na jezu na vrhovcih odprli zapornico za gradaščico, za mali graben pa ne. zato naj bi poplavljalo po vrhovcih in viču, murgle pa so ostale cele - visoke žvine pa to... a kdo kaj ve o tem?


Koliko je to realno? Ubistvu sem se spraševal, zakaj je gradaščica toliko bolj poplavila?


Par deset postov nazaj sem objavil slike točke nič tega jeza in to dan potem in pol metra nižje, kot je bilo najvišje stanje tam (ampak je bilo pa v času posnetka najhuje takrat km nižje). A vidiš kje kakšne zapornice? Unih na levi za gradaščico se ne vidi zato ker so pod vodo. Une desne za mali graben pa moli ven nekaj železnih štang. To je poplavilo vse in ni bilo kaj odpirat in zapirat. Res pa je, da je bil tudi ta jez zadnje čase hudo zanemarjen (beri, neočiščen), kar je sigurno pripomoglo h temu sranju.
www.strancar.com

Karaya 52 ::

lexios je izjavil:

Čestitke za najbolj debilen komentar v tem mesecu! Pa dobro kaj bi vi sploh še radi? Resno?


Naredi še kaj zase, vzemi si 5 minut in poišči par klimogramov in ostalih kart...

lexios ::


Naredi še kaj zase, vzemi si 5 minut in poišči par klimogramov in ostalih kart...


Ni potrebe, so mi zadeve še znane iz srednje šole! No, pa ti bom moj komentar še argumentiral, sicer pa upam da stvari na forumih ne jemlješ osebno...

O gozdovih, krompirju, potresih, inverziji, megli, "ugodnih pogojih za naselitev" in razno raznih narodnih parkih raje ne bi preveč izgubljal besed, zavisi od raznoraznih fizikalno-geografskih in subjektivnih dejavnikov, lahko pa poskusiš srečo kjerkoli drugje v Evropi, ZDA ali pa celo Afriki, Sibiriji, Aljaski... Sklepam, da boš že našel kak drug moteč dejavnik, npr. 24h noč/dan, komarje, vročino, mraz, hudiča ponekod raste le koruza, marsikje še to ne...

Kar se situacije nekoliko bolj lokalno tiče, npr. če se omejimo zgolj na Slovenijo, ste v Ljubljani res ubogi, sočustvujem z vami! (In miljoni preostalih prebivalcev zmernotoplega podnebja!;(() Le kako lahko prenašate krompir, dež, meglo, inverzijo, povrh vsega pa še vremenske ujme?

Kar se količine padavin in temperatur tiče pa si poglej kak klimogram zmernotoplega podnebja in ga primerjaj z ostalimi tipi... Feeling lucky already?>:D

Poprečna količina padavin/mesec v Ljubljani je cca 50-100 mm, right? No, celo v Sloveniji premoremo precej bolj deževna področja! Toliko padavin pade v zahodnem delu Slovenije marsikdaj lahko tudi v 30 min - 1 uri (preverjeno na dopustu:P), mesečno povprečje pa se giblje nekje med 250-300 mm. Leta 2000 npr. je med oktobrom in novembrom na področju Loga pod Mangartom (še pomniš plaz?) padlo preko 1.850 litrov dežja na kvadratni meter, cca. 700-900 mm samo v 2-3 dneh! In tole zadnje deževje, ki je povzročilo cel kup težav v Ljubljani in marsikje drugje, je bilo tam, kljub padlim cca 250-300 mm (glede na meteo. podatke), najbrž nekaj skoraj običajnega!? Z mojega osebnega stališča tale vikend v Ljubljani glede same količine padavin (in da, sem v Ljubljani) ni predstavljal nič posebnega! Da, padlo je precej dežja, pa vendar, imeli smo že hujše nalive, a v drugačnih pogojih, ane?! Marsikdo se bo strinjal, da je v primeru teh poplav potrebno upoštevati predvsem predhodno namočenost področja, dejstvo da je "lilo povsod", tip prsti, višino podtalnice, stanje vodotokov, odtokov itd! Kar se same Ljubljane tiče pa predvsem to, da gre za poplavna področja - barje!

Sicer pa izvoli gradit v Prekmurju ali Slovenskih goricah, sam ne se pol pritoževat še nad ekonomsko-političnimi razmerami!:P

BTW., je kdo zasledil, če so stručkoti že kaj ugotavljal, če nima tule precej prstov vmes tudi dvig podtalnih voda?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Pšenični ::

Je bila neka oddaja prejle. Pa je en model razlagal, da so odprli zapornice pri Mostah. Seveda so jih odprli, ampak važno je kdaj so jih. Na Arso sem gledal, pa nisem nikjer zasledil podatkov, kdaj je pretok Ljubljanice začel upadati pred padavinami. To je izredno pomemben podatek. Če kdo ve, kje so podatki za tale mesec. Torej iščem pretok Ljubljanice pri Mostah za ene dva dni pred poplavami oziroma padavinami. Oziroma za cel tale mesec. Da vidmo če je res kaj na tem, da so pravočasno odprli zapornice. Razlika je, če pričakaš padavine s praznim koritom, ali pa je vodostaj visok. Če so bile zapornice dvignjene prepozno, potem....

Zgodovina sprememb…

Pšenični ::

Iz Financ;

"Govori se, da so bile zapornice pravočasno dvignjene, vendar vsa dejstva govorijo, da to ni moglo biti res...veliko ljudi je baje videlo še v soboto, da so bile zapornice zaprte..."

Zaradi velike škode je podatek morda uporaben za zavarovalnice. Ane, če bi lahko na MOL kej obesli, bi se rešili lepi milijončki. Pri cekinčkih se pa vsa ljubezen konča.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Če kdo ve, kje so podatki za tale mesec.
Guglanje ti ne gre preveč dobro od rok, ne?

http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp...

In se lepo vidi skok vodostaja in pretoka v petek (17.) ob sedmih zjutraj, ki pomeni, da so takrat odprli zapornico.

A si malo razočaran, a?

O.

Vikking ::

Okapi je izjavil:

Če kdo ve, kje so podatki za tale mesec.
Guglanje ti ne gre preveč dobro od rok, ne?

http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp...

In se lepo vidi skok vodostaja in pretoka v petek (17.) ob sedmih zjutraj, ki pomeni, da so takrat odprli zapornico.

A si malo razočaran, a?

O.


Vodotok moraš gledat. 4 ure kasneje pa res :)

Pšenični ::

"In se lepo vidi skok vodostaja in pretoka v petek (17.) ob sedmih zjutraj, ki pomeni, da so takrat odprli zapornico.

A si malo razočaran, a?"


Problem je, da ne razumeš kako sistem deluje. Če dvigneš zapornico pravočasno preden pridejo padavine se zniža vodostaj, in nato še pretok- v doglednem času saj voda odteče. Saj ni priliva, če je to opravljeno pravočasno.

Upam da razumeš. Če voda odteče je majnši nivo in majnši pretok, tukaj so pa nihanja premajhna. Torej zapornice se dvigne, da se zmajnša nivo nakar po določenem času pade še pretok.

Če vodo pravočasno odliješ se vodostaj ne dvigne, drastično pade, pretok pa se nato mora zmajnšati. Če ni večjh padavin. Kakega padca, ki bi se mogel pojavitii če bi zapornice popolnoma dvignili sploh ni v teh podatkih (oziroma je morda 12.9).

Torej moje mnenje (ko še nisem pogledal koliko je bilo padavin pred temi ki so povzročile poplave) da zapornice niso bile dvignjene pravočasne. Važno je tudi, da se to razčisti, ker se bo na ta način prihranilo ogromno denarja.

Upam da je še kakšen ki se na to spozna. Da bo lahko tole potrdil. Da bi morali zapornice dvigniti vsaj dva dni prej. Morda so bile zapornice dvignjene 12. 9. (po podatkuh je takrat nekoliko padel vodostaj), morda pravim.

Zgodovina sprememb…

Pšenični ::

"In se lepo vidi skok vodostaja in pretoka v petek (17.) ob sedmih zjutraj, ki pomeni, da so takrat odprli zapornico."

To pomeni, da se je povečal priliv, ker je šel tudi nivo gor. Brez padca, ki bi sledil, če bi bila Ljubljanica Izpraznjena pred padavinami. Seveda se nek minimalen pretok vzdržuje.

Zgodovina sprememb…

harvey ::

Sem nakaj gledal današnje Poglede Slovenije in bolj kot na hidrološke podatke sem bil presenečen nad nivojem razprave gospoda župana. Ko našteva imena, ni nobenega gospoda pred priimkom, potem tikanje (resda je kolega s šefom CZ mesta, vendar ni to sestanek v Mestni hiši, temveč je to javni nastop),- povej ti Kus, skanje v besedo (resda bolj redko) in vse je zelo preprosto....

S temi poplavami bo enako kot je z vsemi stvarmi, tudi navidez z zelo preprostimi, če parafraziram župana, da nobena ne doživi konca in vse tiho je potem in "nikome ništa".

šernk ::

Pšenični je izjavil:

Iz Financ;

"Govori se, da so bile zapornice pravočasno dvignjene, vendar vsa dejstva govorijo, da to ni moglo biti res...veliko ljudi je baje videlo še v soboto, da so bile zapornice zaprte..."

Zaradi velike škode je podatek morda uporaben za zavarovalnice. Ane, če bi lahko na MOL kej obesli, bi se rešili lepi milijončki. Pri cekinčkih se pa vsa ljubezen konča.


loool... za lanske decemberske poplave v soški dolini torej lahko ljudje krivijo soške elektrarne, ker zapornic na jezu v solkanu niso popolnoma odprli? saj ne da to pomeni poplavo za celotno italijo ;((

za poplave so sedaj krive nepravočasno dvignjene zapornice, sam bi rekel da je vsaj 10 drugih stvari krivih prej kot to.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Pšenični ::

"S temi poplavami bo enako kot je z vsemi stvarmi, tudi navidez z zelo preprostimi, če parafraziram župana, da nobena ne doživi konca in vse tiho je potem in "nikome ništa". "

Evo, si še napisal, kar sem jaz pozabil.

Vendar, Dobro bi pa bilo, da se zadeva z zapornicami razčisti, že zaradi tistih, ki so doživeli tragedijo, mislim na tiste na Viču in še kje. Da se to ne bi ponovilo. Da bi bila drrugič škoda majnša. Da se v celoti max. izkoristi sistem ki ga imamo. Da se ljudi ki niso sposobni pelat tega sistema zamenja.

Okapi ::

Če dvigneš zapornico pravočasno preden pridejo padavine se zniža vodostaj,
Ne smeši se. A si sploh pogledal graf? Na, ti ga bom povečanega prilimal, pa si ga poglej. Ob sedmih zjutraj so zapornice dvignili prvič, pretok je skokovito narasel in se potem uravnal, potem so jih pa ob enajstih dvignili do konca, pretok je še narasel in ko se je "zaloga" izpraznila, je začel upadati. Seveda le za kratek čas, ker je pač medtem Ljubljanica ves čas naraščala. Lepo se vidi, da so zapornice dvignili natanko pravočasno. Lahko bi jih en mesec prej, pa ne bi bilo na koncu nič drugače. Ljubljanica pač ne more požreti toliko vode.



O.

tsh2 ::

pri nas v Dobrepolju so naredili dom za ostarele pred nekaj leti ravno v neki dolinici, kjer poplavlja. in so imeli zdaj poplavljeno. so pa amaterji, kje gredo zidati. saj je zadosti drugih višjih površin. ali pa vas Kompolje je ravno na poti kjer teče voda, ko so poplave. rešitev vseh teh težav s poplavami je zidati tam, kjer ne poplavlja. kjer poplavlja pa naj bodo njive, saj tam so ponavadi doline, kjer je tudi dobra zemlja. je itak neumno zidati na dobri zemlji. ali pa če že zidaš na poplavnem območju vsaj dvigni hišo na kakšen dvometrski hribček, se potem ne boš tresel ob vsaki napovedi poplav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

Pšenični ::

"Ne smeši se. A si sploh pogledal graf? Na, ti ga bom povečanega prilimal, pa si ga poglej. Ob sedmih zjutraj so zapornice dvignili prvič, pretok je skokovito narasel in se potem uravnal, potem so jih pa ob enajstih dvignili do konca, pretok je še narasel in ko se je "zaloga" izpraznila, je začel upadati. Seveda le za kratek čas, ker je pač medtem Ljubljanica ves čas naraščala. Lepo se vidi, da so zapornice dvignili natanko pravočasno. Lahko bi jih en mesec prej, pa ne bi bilo na koncu nič drugače. Ljubljanica pač ne more požreti toliko vode."

Pravico imaš do svojega mnenja. Ti misliš tako, jaz mislim, da so zamudili. Saj praznenje Ljubljanice poteka dalj časa. Če bi zapornice dvignili prej, bi bil pretok max. tam okoli 5-10 kubičnih metrov na sekundo. Ljubljanica je v bistvu skoraj stoječa reka, padca ima zelo malo po barju, zato tud traja praznenje več časa in zato tvoj graf ni pravilno razložen. Od Vrhnike do Most voda teče par dni. Pač tvoja razlaga ne drži. Jaz o tebi ne mislim, da se smešiš, ampak da preprosto nimaš znanja s tega področja. In izkušenj. In če tega nimaš, lahko le ugibaš, kako stvari stojijo.

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

tsh2 je izjavil:

pri nas v Dobrepolju so naredili dom za ostarele pred nekaj leti ravno v neki dolinici, kjer poplavlja. in so imeli zdaj poplavljeno. so pa amaterji, kje gredo zidati. saj je zadosti drugih višjih površin. ali pa vas Kompolje je ravno na poti kjer teče voda, ko so poplave. rešitev vseh teh težav s poplavami je zidati tam, kjer ne poplavlja. kjer poplavlja pa naj bodo njive, saj tam so ponavadi doline, kjer je tudi dobra zemlja. je itak neumno zidati na dobri zemlji. ali pa če že zidaš na poplavnem območju vsaj dvigni hišo na kakšen dvometrski hribček, se potem ne boš tresel ob vsaki napovedi poplav.

Ne bodi no smešen! Kaj ne veš, da je v Sloveniji treba vso dobro zemljo zazidati in polniti žepe zemljiških uradnikov in občin? Kmet pa naj orje kamenje!
««
8 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čiščenje vodotokov - rešitev za poplave (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14421243 (17513) dronyx
»

Ogrevanje, kurilno olje vs. plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5620003 (18124) zrataj4201
»

Etična banka (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6511544 (10073) Okapi
»

Voda po Sloveniji-slikee :( (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12120363 (14052) menjalnik
»

Mura grozi

Oddelek: Loža
412860 (1720) sid911

Več podobnih tem