» »

Mura grozi

Mura grozi

sid911 ::

Pri vasi Kot se že od treh zjutraj borimo z naraslo reko Muro, ki je že kakih 5 cm nad nasipom in več kot 50 ljudi se na vse kriplje trudi zajeziti reko in preprečiti, da bi pretrgala nasip..če bi se bognedaj to zgodilo bi najbrž tri vasi ( Kot, Gaberje in delno Kapca) bile poplavljene.


ali ima še kdo od vas podobne težave?
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

flipflop ::

Mi smo imeli težave ja, voda nam je prišla v hišo, kakšnih 30-50cm, tudi blata je bilo dosti, zaenkrat se je stanje umirilo, upam da je konec s tem. Gasilci so zelo pomagali, tudi že tri dni hodijo okoli in pomagajo kjer lahko, odtrgalo je tudi dosti ceste, odneslo mostove, že tri dni vozijo s tovornjaki skale in pesek ter z bagri in buldožerji urejajo kar se še da. Pa drugod po Evropi imajo tudi težave, Švica,Avstrija,Romunija pod vodo, Portugalska pa v ognju.:|

BigWhale ::

Povejte vsem okoliskim poljedelcem, ki so naredili nasipe na vsakem potocjem prdcu, da so tepci.

Treba pustit, da kdaj pa kdaj manjsi potoki in pritoki poplavijo kako njivo. Bo PRECEJ manj skode, kot pa da se vsa ta voda zlije v veliko reko, ki potem odplakne kako vas ali dve.

Ampak zdaj bom spet jaz 'pameten' izpadel.

flipflop ::

Njive so že bile odprte, nasipi so se delali pred hiše, da je vsaj malo ustavilo tisto vodo. Je bila le prevelika.:\

sid911 ::

v našem primeru pa gre za obrambni nasipš ki je il narejen za preprečevanje poplav...in če koga zanima je ca 40 ha ob naši vasi pod vodo.

Bo PRECEJ manj skode, kot pa da se vsa ta voda zlije v veliko reko, ki potem odplakne kako vas ali dve.

v našem primeru poplavlja velika reka in ne potočki Mura prinaša ogromno vode in ta ne more sproti odtekat v regulirani strugi Mure....


aja pa če koga zanima - stanje je iz minute v minuto slabše, voda še na nekaterih delih izpodjeda nasip, na nekaterih pa je na vrhu nasipa zajezena s 30 cm debelimi vrečami peska
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

flipflop ::

Saj veš da se mora vedno najti nekdo ki je najbolj "pameten" in ve vse. BigWhale je pa sploh znan po takih izpadih. Upam da se bo stanje tudi pri vas kaj umirilo, čeprav zdaj ne kaže dobro.

BigWhale ::

Vodo treba pustit, da gre po svoje preden pritece v vecjo reko. Ker vecja reka ima ze tako ali tako vec vode, ce pa vsak pritok prinese not se vec vode, kot bi jo sicer je pa problem se vecji.

Zdaj je za to ze itak prepozno.

Tear_DR0P ::

BW tvoja teorija laufa na gozdnatem območju, ker drevje zadržuje vodo med koreninami, če pa je vse ravno tko kot je prekmurje, in če so že avstrijci preusmerl potoke v muro, pa nimajo obmurci nič drugega, kot da vse skupaj pošljejo na jug
poleg tega pa še nekaj. ne vem kako je drugje, vem pa za porečje savinje. če na porečju savinje v kratkem času pade veliko dežja, nimaš kej druzga kot da si zgradiš nasip okol bajte, ker vsa voda steče v savinjo in jo dvigne 1 meter nad celje drugje pa še višje, tko da nimaš kej pustit, da voda gre svojo pot. ko so ble katastrofalne poplave so vodi pustil svojo pot, pa je hiša ki jo je v savinjski utrgal v celju skor most podrla. vodi so pustil svojo pot, ker je čez noč narasla.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

SkIDiver ::

Pa naj kdo reče, da ni lepo žvet na hribčku. Preden bi Krka prlezla do mene bi zalila cel grad Otočec, Šentjernej in vse tja dol proti Krškem. Sem previsoko, da bi prilezla do mene:D

sid911 ::

SkIDiver, ti pošlem eno cisterno naše na dom

BW, Mura je narasla ker so avstrijci spustili svoje jezove ker bi jim drugače vtrgalo...


še poročilo o stanju...najbol kritičen del nasipa je še vedno kritičen, poleg tega pa še en del začenja popuščat nekaj
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Vice ::

Sem previsoko, da bi prilezla do mene
Odvisno kakšen hribček gre tud rad z vodo. >:D

sid911 ::

stanje se rahlo umirja

uporabili smo nekaj tisoc vreč peska....
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

teac ::

sid911: A maš kake slike? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: teac ()

flipflop ::

Nekaj slik imam tudi jaz:


Je pa zanimivo, da so se nekateri tudi po takole poplavljeni cesti vozili z osebnimi avti, čeprav je odneslo bankino na obeh straneh in se ni videlo kje je konec ceste.:\

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Primoz ()

BigWhale ::

> avstrijci preusmerl potoke v muro, pa nimajo obmurci nič drugega, kot
> da vse skupaj pošljejo na jug

Torej so problemi ze v avstriji. Ravno zaradi teh potockov, ki jih tam regulirajo potem Mura poplavlja. Najbrz bi itak poplavljala ampak ne v takem obsegu.

> če na porečju savinje v kratkem času pade veliko dežja, nimaš kej
> druzga kot da si zgradiš nasip okol bajte, ker vsa voda steče v savinjo

Koliko pritokov ima Savinja, koliko teh pritokov je reguliranih? Ce so, je to narobe. Ker zaradi regulacije pritokov se poveca kolicina vode v Savinji. Ponavadi je manj skode, ce poplavi kak pritok ali pa kar vsi skupaj, kot pa ce poplavi reka, ki recimo, tece skozi neko vecje mesto.

Ce pa reka sama po sebi poplavlja, ze tako ali tako, kdo hudica je bil tako pameten in je tam zgradil mesto? Saj ni leto 2000 pred nasim stetjem in savinja ni Nil... ;)

SkIDiver ::

Vice tega ne bo>:D Je skalnate duše tako, da ni bojazni.

boych ::

Par slik narasle Mure pri G. Radgoni:
KLIK
AGGRESSIVINLINERULESTHEWORLD

Alexius Heristalski ::

Tale tema je zanimiva, ker je kot nekakšen prenos dogajanja v živo.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Kaufmann ::

Ce pa reka sama po sebi poplavlja, ze tako ali tako, kdo hudica je bil tako pameten in je tam zgradil mesto? Saj ni leto 2000 pred nasim stetjem in savinja ni Nil... ;)

To tudi meni ni jasno kako so sploh izdali gradbena dovoljenja na takih področjih.
Pride povodenj, potem pa: "pričakujemo pomoč države". Zdaj naj pa pomaga.:\
ni podatka

flipflop ::

Upam da tebi ne bo kdaj treba pomagati zaradi kakšne naravne nesreče.

Kaufmann ::

Jaz tudi upam.
Hotel sem rečt, da če nebi dovolili gradnje na tveganih območjih takih težav nebi bilo. In ne, da si je nekdo sam kriv, ker mu je poplavilo in zdaj pričakuje pomoč, kot si me verjetno razumel ti. Tudi jaz bi v trenutni situaciji pričakoval pomoč.
ni podatka

Aryss ::

ah, pa ne da misliš da bi začela država še bol na to gledat? se prav tm k je nevarnost poplav, potresov, tud tornadov pa cunamijev, da ne bi blo nbenga človeka? aha, in kje bi pol žvel? pod oblaki?? ni varjante da bi blo povsod vse lepo in prow, itaq pa, če se naši že grejo neki eno državo pa neki majo clo parlament, pol nej pa še pametnej predvidejo morebitne večje in manjše katastrofe...
searching users signature...
...
not found!

flipflop ::

Pa saj niso poplave ob vsakem deževju, to kar je sedaj je bilo čisto nenormalno, zato so pa tudi takšne poplave. Saj vidiš da je pol Evrope v vodi.:\

Barakuda1 ::

Tle pa jaz kar delim mnenje z BW.

Vsi potočki in kanalčki so regulirani, izvedene so obsežne melorizacije samo zato, da bi bli travniki in njive manj poplavni.

Celotna količina vode, ki pade na nekem širšem teritoriju se preprosto nenaravno hitro zlije v večje vodotoke, ki so spet zregulirani, ti pa jasno v večje reke.

Če bi vseh teh ukrepov ne bilo, bi vodo definitivno (iz širšega področja padavin) prišla v neko reko (Muro naprimer) pozneje kot sedaj.

Že bežen izračun pove dosti.

Višina Mure, da bi dosegla kritično mejo mora doseči nivo cca 4,20 m.

Če bi se vode zlivale v reko samo 10 % počasneje bi to predstavljalo na višini cca 40 cm, kar pomeni, da kritične točke sploh ne bi dosegla.

Torej ima BW prav, se vam ne zdi.

WarpedGone ::

Vsekakor je velik del krivde na regulaciji malih voda, potočkov, izsuševanja malih močvirij etc. Pa ne tam kjer je sedaj vse pod vodo ampak tam kjer je ta voda PREHITRO odtekla.

Ko pa ne sme nikjer več nobena luža stat. Je takoj škoda zemlje in pridelka, treba stvar izsušit, narest grabne da stvar takoj odteče, iz potokov pobrat vn vse kamne in narest gladko dno da se ja ne zabija etc. In ko nato voda zalije 'pol slovenije' je pa to naravna katastrofa in država pomagi. Bi se pa dalo z malo premisleka stvar močno omilit.

Še js se spomnem ko je pred kakimi petnajstimi, dvajsetimi leti Sava visoka tekla še en teden po dežju. Zdej upade po enem dnevu, iz bistveno višjega vodostaja.
Zbogom in hvala za vse ribe

K-MAX ::

Ja, žalostno kar se dogaja...

Očitno gre res za stoletne vode pri zadevi z Muro. Lahko bi blo še huje, samo posledice v Posavju so veliko hujše kot pri vas gor. Že res, da so potočki zregulrani in da so po vaše kmetje vsega krivi. Nihče pa ne upošteva ogromnih mestnih površin, s katerih se voda sceja v trenutku, npr Lj, Celje itd. Vsaj pol Slovenije je rizično zaradi vode, še posebej tiste hudourniške. In ob tem deževju se plazovi niso prožili samo za bajtami in pašniki, prožil so se na veliko tudi v "divjini". Ne mormo zdej pol Slovenije izselit očitno. Večin aeh problemov je rešljiva. Če je denar... Od kar pa je prejšnja vlada vse združila pod ministrstvom za okolje in v ranji SFRJ samo za urejanje in obrambo pred vodotoki namenjen denar razdelila vsem, je nastal križ. Včasih se je denar od vode porabljal namensko, za vodotoke, na lokalnem nivoju. Prejšnji ministri in sekretarji pa so vse centralizirali, del že tako manjših sredstev odhaja ribičem, naravovarstvenikom, biologom itd itd., za hudournike ga pa zmanjkuje... To je dejstvo. Zaradi manjših investicij so propadla tudi tri specializirana vodno gospodarska podjetja (VGP-ji). S tem se je poleg materialne škode dolgoročno izgubilo tudi znanje , izkušnje itd. Razpadla je stroka, urejanje vodotokov v državi uptravljajo ne inženirji, temveč pravniki... če zdaj valite krivdo na boge ljudi, ki so si na hribu zidal bajte, ste v globoki zmoti, delež krivde je na vseh, največ pa na vladi, prejšnji, sedanji, who cares... Kaj ostane mestom, ljduem, vasem? Tožbe! Če bi le vedeli koliko postopkov je zaradi neurejanja vodotokov in posredno nastale škode sproženo proti državi... Tej je zdaj v interesu le izogibanje tožbam, dolgoročno pa smo v k.... Sm gledal danes slike, posnete na ogledih intervencijskih služb... Na jok ti gre...:O

Zakaj sploh vse to? V EU smo odločeni, da ne gremo po stopinjah ostalega sveta, kjer ogromne, nekontrolirane
mestne kolose obdaja divjina. Podeželje je nerazvito, ljudje bežijo v mesta, nastajajo slumi, favele, itd. Da se to ne zgodi v EU, imamo tu subvencije. Z financiranjem kultiviranja pokrajine, čeprav je to ekonomska luknja, preprečuje Evropa revščino v mestih in zadržuje ljudi na podeželju in tako naprej. Now, did u get the bigger picture, BigWhale?? We are all a part of it, tudi Ljubljančani:\

BigWhale ::

Jaz ne valim krivde na ljudi, kot posameznike. Ampak na vse skupaj. Kdo je zajebal, ne vem. Nekdo sigurno je, da je dopustil te zadeve. O tem se niti ne bi kregal.

Tako poplave, ki so v precejsnji meri posledica nespametne regulacije vodotokov, kot tudi zemeljski plazovi, ki so velikokrat posledica nespametnih golosekov celotnih pobocji, so v veliki vecini nastali zato, ker so ljudje poceli stvari na svojo roko in so bluzili malo sem in malo tja.

whatson ::

Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: whatson ()

sid911 ::

nekaj slik mam apak še pred tisto največjo poplavo...ko je največja bla smo vsi delali kot živali da bi jo omejili...zdfaj bom žel ven...pa poslikal

stanje: trenutno hvalabogu gladina upada, ampak zdaj pa zaradi padavin je zelo narasel potok mala mura, ki teče neposredno ob vasi in se trenutno nima kam izlivat ker je zapornica na njej na nasipu zaprta. gasilci so si sposodili 4 ciklerce in zdaj hočejo poplavo oblažit s prečrpavanjem...popoldne če bo vse ok sledijo slike
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

sid911 ::

trenutno dela 10 ciklerc in tri potopne pumpe, pred petimi monutami pa je gladina vode na desni strani nasipa upadla za toliko da smo lahko odprli jez, tako da zdaj bo upajmo začela upadati tudi gladina male mure

btw, v sosednji vasi je nekaj hiš v neposredni nevarnosti, gasilci so pripravljeni na črpanje iz kleti...
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

sid911 ::

slike sledijo zvečer....žal so slabe kvalitete ker so s telefonom posnete:8)
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

OrlyTM ::

stalo mate to ... zanimivo, pri nas ma pa sava (zgornji tok) skor normaln vodostaj, pa je tut blo kr neki padavin.

Upam, da vam ne razturi se bolj kot je ze.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

sid911 ::

glede oddaje 24 ur in tistega čudaka ki je razlagal o hrvatih: NI RES...g. Maučec je očitno tako žejen škandalov, da je kljub pregovarjanju mojih sovaščanov naredil intervju z ono osebo, ki je včeraj ponoči lahko le bele miši videla...žalostno da vsak dogoden naša draga poptv hoče izrabit za kak škandal...delo ljudi pa ostane v ozadju
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Mr_Globus ::

Fju dobro da sem z obale tako da dokler so poli v ledu se nam nima kaj zgodit :D mater ko sem vidu posnetke na poročilih sem mislu da gledam italijo

sid911 ::

ena zelo žalostna vest: nekdo je padel v vodo in ga je tok odnesel...trenutno ga iščejo...upanja izredno malo.

prosim, da ste vsaj za minuto z mislimi pri njegovi družini

sid911 out
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Person ::

... moje sožalje ... ;(
Let's make something useful!

sid911 ::

evo ena slika najbol kritičnega dela nasipa



pa nočnega juriša

1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Primoz ()

sid911 ::

Drznil sem si obudit svojo staro temo, da vam opišem kaj se je dogajalo po poplavah.

V glavnem, naša draga država se je končno spomnila na nas in na dotrajan nasip in najbolj kritičen del obnovila. približno 1,5 km nasipa so povišali in razširili, drugi deli še čakajo na to, vendar pa je nastal problem zaradi nerešenega vprašanja o meji s hrvaško.

No, da boste imeli boljšo predstavo o tem kako zgleda nasip zdaj:( za primerjavo imam še svojega harley-a zraven:D )
Prej:


Potem:


PS: Upam da bom ob naslednjih poplavah lahko poročal o tem da le nadzorujemo nasip in da ga ne utrjujemo.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sid911 ()

Nejc Pintar ::

Eno vprašanje: Kje dobite te vreče s peskom v primeru poplave?
Lahko je biti prvi, če si edini!

sid911 ::

Vreče bi naj imeli pri civilni zaščiti in gasilski zvezi, tudi vodno gospodarstvo je prispevalo nekaj tisoč vreč. pesek pa so s tovornjaki vozili iz okoliških kopov, nato smo sami filali vreče s peskom.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

;-) ::

jaz mam tud eno vprašanje...
pa te vreče z peskom sploh kaj pomagajo? sm gledal TV pa vse skoz teče...

kak je kaj z tem?

no pr nas pa hvalabogu ne-more bit poplav, ker smo doma na hribu (11 hiš kakih 25-20metrov dvignjeno nad okolico).-slov.bistrica

enkrat je blo v centru ponekod 20cm vode v trgovinskih centrih pr nas pa nič.

sid911 ::

Seveda pomagajo. V tem primeru so služile za utrjevanje nasipa in niso toliko same zadrževale vodo. Je pa res da je skozi njih curljala voda ( predvsem ob vznožju nasipa, na vrhu so bile tako trdno zložene da na serčo ni prepuščalo)
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čiščenje vodotokov - rešitev za poplave (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14421191 (17461) dronyx
»

Etična banka (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6511505 (10034) Okapi
»

Voda po Sloveniji-slikee :( (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12120322 (14011) menjalnik
»

Poplave (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
45975716 (54261) lexios

Več podobnih tem