» »

Katere zimske in katere letne gume?

Katere zimske in katere letne gume?

bastadu ::

Zaradi nakupa novih platišč moram zamenjati letne in počasi razmišljati tudi na zimske gume. Zanima me, kaj najbolj priporočate glede na razmerje cena/kvaliteta? Letne potrebujem 225/45/R17 94W, zimske pa 195/65/R15 91T.

Kolikor sem sam gledal, mi letne nekako najbolj dišijo Falken FK-452, zimske pa Pirelli SnowControl ali pa Goodyear UG7. Torej zanimajo me vaša priporočila in izkušnje :\

jperc21 ::

Jaz osebno rečem Sava ali pa Dunlop.

Če gledamo razmerje med ceno in kvaliteto , seveda.

LP
Keep your head up, even when the world is hard, never give up!

jurre ::

za zimske se tudi jaz se odlocam, samo savskih s3 ne dam vec gor.:\ Po snegu naj bi bile ok (no, tiste 2x ko je zapadel lani), po mokrem pa obup...
Letne sem pa lani kupil malo drazje in sem vzel michelin pilot exalto 2 (pred tem imel savo intensa) in moram rect da se gumi sploh ne moreta primerjat. Sem zelo zadovoljen z michelinom, na mokrem drzijo ko nore, obrabljajo se ne veliko, niso glasne..mi ni niti malo zal, da sem dal malo vec denarja za gume. Trenutno pa imam gor uniroyal rainsport pa tudi niso slabe (edino skripljejo na ovinkih, ko michelinke niso:D ). Letne imam dimenzijo 195/45 R16.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jurre ()

Fizikalko ::

No, jaz sem, nasprotno, s Savo Eskimo S3 zelo zadovoljen. Pri nas na Gorenjskem je sneg lahko kar orenk ovira. In ker imam dostikrat službeno pot, mi je najpomembneje, da imam pozimi gumo, ki me v hudem metežu sploh kam pripelje... Ko sem 2 let nazaj moral zgodaj zjutraj v Zagreb, je 90% voznikov stalo na mestu in kopalo (vsaj 20 cm celega snega). No, jaz sem s še nekaterimi peljal umirjenih 60 po prehitevalnem pasu (avtocesta, seveda). In to zelo stabilno.

V mokrem res niso najboljše, obupne pa prav tako ne. Takrat pač vozim bolj počasi, pa je. Raje to, kot pa da bi imel neke gume, ki so super v mokrem, če bi se pa usulo ful snega, pa ne bi mogel nikamor.

Aja, pa še zelo so poceni glede na kvaliteto. za 4 gume 205/55/R16 (91W) sem dal skromnih 80 jurjev ( z montažo vred).

flipflop ::

Jaz sem z zimskimi kr zadovoljen s Fuldo, nizka cena in za vožnjo po omejitvi dovolj dobre. Ostal pa še tudi nism nikjer v snegu.

Phoebus ::

Z UG7 sem zelo zadovoljen, 2 sezoni, dež, plundra, sneg, lepo držijo.
Ostal samo 1x na snegu ko se je avto dobesedno pogreznil >:D Traktor rešil situacijo 0:)

dolenska ::

jaz tudi dajem glas za ultragrip 7. za mokro cesto je to najjača zimska guma. bolj se drži ceste kot po suhem. sicer sem pa tle nekje objavil primerjavo med s3 in ug7.

krho ::

@bastadu: Takšna letna je trda ko hudič. Jaz glede zimskih tudi razmišljam o Ultragrip 7.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

aljazh ::

Na prejšnjem avtu sem imel UG7 in lahko rečem naslednje: Nikoli nisem pričakoval, da lahko kakšna guma tako dobro drži na mokri podlagi. Razočarala pa me je na snegu. Na ravnem, pri 15cm nezvoženega snega sem se komaj izkopal, pa še to najbrž le zato, ker je bil spodaj makadam in je guma čez nekaj časa prišla do njega in lahko zagrabila. Nokian so se na snegu po mojih izkušnjah obnesle bolje, res pa so bile slabše na suhem in mokrem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

Tea Time ::

Moje izkušnje z Michelin letnimi gumami so mešane. Prvo sezono super. Na suhem tako ali tako, na mokrem pa so se tudi zelo dobro držale ceste. Druga sezona pa porazno: trde, na shuem so še šle, na mokrem pa obup. So pa bile primerno shranjene čez zimo... Izkušnje kolegov so podobne.
Zdaj imam gor Continental EcoContact 3. Zadovoljen, druga sezona.

Glede zimskih. Sedaj imam Savo, pa ne bom več teh kupil. Po suhem so vredu, sneg tudi. Na mokrem pa so tudi moje izkušnje zelo slabe... Ne vem še, kaj bi kupil to zimo. Nagibam se h Goodyear.

Dimenzije gum so 185/65/R14.
Have a break!

username ::

Letne:
- če je treba malo šparat, potem Continental EcoContact3 (imam na golfu V, dokaj vredu)
- sicer pa COntinental Premium Contact 2 (najboljša na testih, sicer med dražjimi, a ne najdražja).

Zimske:
- morda kake Nokian Hakkapeliitta
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Calligula ::

Ne poslusaj mnenj.

Upostevaj le teste:
Pogoogla ADAC tyre test in tam poglej.

So specificni modeli, ki so dobri in opbicajno celo ugodni.

Ni dobra cela znamka npr. Sploh Michelin ze dolgo po teh testih ni bil na vrhu.

Skratka preglej teste. Mnenja tukaj ne povejo veliko in, ce ze mas to sreco, da ADAC pretestira toliko gum v objektivnih situacijah
si vzami tistih nekaj minut in jih preisci in preglej.

krho ::

Hm jaz imam gor sedajle Continental EcoContact 3 kot letne?!
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Scorpia ::

Moje izkušnje da je dosti odvisno od avta in njegovega podvozja kako bo guma prijela. Tisto kar testirajo gume, itak grejo do same meje kokr guma prenese. Kar pa mi, če smo pametni bomo pametno vozili in ne do skrajnih meja. Ker je že tko asfalt obupen, da nekje guma bolj prime nekje slabše. Tko da če voziš pametno, ti je tudi dosti cenejša guma zadovoljiva.
Doma imamo pač več avtomobilov: Na stari astri so bili sava eskimo 13 colske (dimenzije se več ne spomnim), v dežju so bile obup na snegu odlične. Avto me ni pustil na mestu, tudi če je sneg bil že na višini podvozja in je že zaviral.
Zdej na mojmu pežojčku isto eskimo 16 colske 205,55 na dežju se odlično obnesejo (sicer ne tko kot letne), po snegu isto odlično.
Drugi avto na kateremu imamo isto eskimo, se pa na dežju sicer malo manj slabše obnesejo kot pr mojemu avtu ampak to je verjetno zaradi teže avta 1700kg, na snegu pa isto nikol pr mestu pustil. Tko da če pogledamo, za normalnega uporabnika so eskimo dobre, mene niso razočarale edino na začetku ko sem imel astro pa tudi če so bile nove, so bile na dežju obup. Pa še savine letne se pri dežju zelo obupno obnašajo (pr 20 km/h močneje zaviraš pa že zablokirajo kolesa).
Če pa želite gume za dež si kupite od goodyer hydra grip lahko rečem da se res na mokri cesti držijo ko mal močneje štartaš.
Tko da dosti avtomobilov sem vozil, in tisti ki imate 13.14 colska kolesa in bolj ozka, od gume nimate kej pričakovat da se bo držala pa tudi če guma ne vem kolk stane. Dostikrat vidim pr avtu ki je težek 1300 kil, pa ima ozke gume 14col ti je takoj jasn da ti bojo na vsakemu križišču cvilile če boš mal močnejše štartal pa levo ali desno zavijal. Če hočete boljši oprijem si kupite širše gume, sam takrat boste tudi porabo imeli večjo, pa zavorni diski bojo prej šli :)

username ::

isto kar testirajo gume, itak grejo do same meje kokr guma prenese. Kar pa mi, če smo pametni bomo pametno vozili in ne do skrajnih meja. Ker je že tko asfalt obupen, da nekje guma bolj prime nekje slabše. Tko da če voziš pametno, ti je tudi dosti cenejša guma zadovoljiva.
Ma to ja tako kot bi rekel "vozim umirjeno, torej ne rabim airbagov, niti varnostnega pasu ne". Ampak pridejo pa včasih nepričakovani momenti, ko rabiš.

Glede razlik v gumah pa: gotovo ima podvozje itd vpliv, ampak primerja se ponavadi določeno dimenzijo, tudi v testih. Če ena guma zmaga v testu 15", ni nujno, da bo tudi v rangu 16".

Zadnja dva odstavka od "Scorpia" pa podpišem.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

gruntfürmich ::

kupi savine ker so od slovenske firme. zame je to najboljši argument.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

T0RN4D0 ::

ja in edini :D

dukenukem ::

in še nekaj pomembnega;) na gumah imaš št leto izdelave,da slučajno ne kupiš starih gum,naj bo guma ena za 400€, bo zanič, če je stara :D

gruntfürmich ::

tornado? boš trdil da so savine gume slabe?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

T0RN4D0 ::

Ja. :) Ne bom reku da so najslabše samo to še ne pomen da so dobre. Za v sneg so dobre, ill give em that drugač pa sredna žalost :)

je pa lepo da se podpira slovenska industrija :D

Ted ::

Savine intensa in eskimo so delane na poljskem. Od novih 4 gum (Sava intensa) ki sem jih kupil letos sta bli 2 jajci, tako da sem se 1 mesec vozil le do 80 na uro (vmes pa centriranja v nedogled ki so bolj malo pomagala)... Od zdaj naprej kupim raje Kleber, ki ga precej hvalijo ali pa kak Nankang, večji krš kot je Sava gotovo ni.
Mah...

El Barto ::

Za naše razmere so Sava Eskimo S3 zelo dobre gume, mogoče še kakšne Nokian.
Letne pa Bridgestone, Pireli ali pa Goodyear.


Pa še čisto osebno mnenje - Michelina pa za noben denar.
"You cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa - until you've
experienced that rollercoaster of pain, disappointment, and agony for that
brief moment when everything works and you're on a nice road". Jeremy Clarkson

b ::

Sicer ni dimenzija, za katero sprašuje avtor (letne), ampak jaz sem letos kupil BFGoodrich Profiler 2 195/65/15 91H za 52EUR kos. Noro držijo tako v mokrem kot v suhem (avto ma 1500kg - majo kaj delat :).

Morda je komu downside to, da so gume pač za eno sezono - dobrih 20k km, pa jih ne bo več. Meni je to OK. Toliko porabim v treh tednih bencina, kot me stane komplet teh gum.

Saso_C ::

@Calligula
Ni dobra cela znamka npr. Sploh Michelin ze dolgo po teh testih ni bil na vrhu.


Michelin da že dolgo ni bil v vrhu? 8-O

http://www.oeamtc.at/netautor/html_seit...

OZZY ::

Čisto tko glede teh testov...Tam testirajo eno serijo enakih dimenzij...Recimo 185/65/14........In pri tej dimenziji se določena verzja obnese super in je med prvimi tremi...A kako je pa recimo pri 175/65/14.......pri tej dimeziji pa je guma odpove in se uvrsti v sredo....Ne moreš sklepat na eno testiarno dimenzijo da je guma odlična nasploh. Treba je pač mal širše pogledat...

Sam sem mel isto izkušnjo z dimenzijo 175 in 165, kjer je bila 165 veliko bolj sigurna za vožnjo. Ista guma, različna dimenzija a velika razlika..
Go with the flow.

Fizikalko ::

Evo, fotr kupuje letne 175/65/R14, pa me zanima, kaj priporočate... Jaz dam na nemške teste bolj mnalo, odkar so orenk spluvali Eskimo S3, nad katerimi sem sam navdušen glede na ceno.

Ogleduje(m) trenutno GoodYear GT3 ali pa DuraGrip... Mnenja več kot dobrodošla...

dzinks63 ::

npr:
Nokian H
Michelin ENERGY SAVER
Goodyear DuraGrip

Cenovno ugodna je duragrip in tudi po testih je dobra, končna odločitev je pa njegova.

;-) ::

Jaz imam spredaj sava s3 trenutno zadaj pa neke nevem noname =)

Po snegu orjem ni da ni, po mokri cesti me zadaj fejst odnaša (ker so stare in trde gume) drugače pa sem z savo zadovoljen pa ni važno al je ceu sneg al mal...

Kupil sem jih decembra pa jih bom spredne dal nazaj ker sem že mal zrabil profila pa spredaj še 2 novi s3 pa bom kar še do poletja vozil z njimi.

Calligula ::

Kupi gume, ki se najbolj obnesejo pri ADACovih testih. V Moto magazinu od AMZSja so tudi povzeti te testi in pa online jih najdes.

Letne so npr. najboljse Bridgestone Touranza 300 in pa Pirelli P7.
Zimske se ne spomnem. Pogooglaj.

koyotee ::

Za letne poglej GY eagle F1 če jih dobiš še kje.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

c00L3r ::

Jaz sem pri mimovrste.com naročil Pirelli P6 v dimenziji 185/60R14. Calligula zmotil si se niso P7 ampak P6. Do sedaj sem imel Pirelli P6000 in so se dobro izkazale, ampak po 4 letih so postale preprosto trde.

Za zimske pa vozim Eskimo S3, ker se pozimi bolj umirjeno vozim.

Bodo pa konec februarja prišli novi ADAC testi, ko bodo objavljeni tudi v slovenščini na Motorevija.si, tako da se mogoče splača počakat. Je pa dejstvo da je Pirelli zadnja leta vedno med najboljšimi pri letnih gumah.

Fizikalko ::

Evo, pravkar ugotovil, da imam preklano gumo. In naročil komplet 4 novih, s tem se ni za špilat.

Naročil sem Michelin Primacy HP 205/55/R16, upam, da nisem preveč mimo usekal... Po testih naj bi bila ok. Ima kdo kakšne konkretne izkušnje z njimi?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Celoletne gume 165 65 15

Oddelek: Na cesti
416090 (4886) KAVINSKY
»

Letne gume 2016 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Na cesti
28777846 (48628) slemarko
»

Kje dobiti solidne letne gume in seveda katere vzeti ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11020864 (12780) Brane2
»

Zimske pnevmatik (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6511870 (9696) Phoebus
»

Ketere letne gume? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013291 (11662) tengo

Več podobnih tem