» »

www.spletka.org

www.spletka.org

gforce ::

Prosim vas, da ocenite spletno stran www.spletka.org (vsebina, design). Komentarji in predlogi so dobrodošli.

Meizu ::

Stran je meni precej všečna ne bi spreminjal nič razen:

Popravil bi malce obliko footerja, ali pa dodal malce barv..

Naslove besedil (kateri so sedaj svetlo modre barve) bi dal v zelenkato modro barvo... ALi pa temnejšo modro...

Drugače pa lepa stran, 4/5 zvezdic, če bi se šli tkole...

bluefish ::

všečna stran. Malo me moti le dvojno gnezdenje vsebine. Vse skupaj bi bolje izgledalo, če bi vsebina zavzemala celoten prostor znotraj solid borderja, meni pa bi bil ob njem.
Vsebina pa je vsekakor poučna za začetnike v spletnem oblikovanju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

michel ::

Zelo všeč8-O . Bravo:)

Meizu ::

Mislim, da niti nebi potreboval tistih linkov navpično dol, saj maš vse linke in celo kazalo spodaj lepo razvrščeno v kategorije. ;)

Groove ::

všečna stran, verjetno se jih bo dost kej naučil iz nje. :) preprostost, me like. :D
drgač pa ... ni krogljica ampak kroglica [http://www.spletka.org/HTML/html_seznam... :))

edit:
mal gledam vsebino.. pa pri gnezdenju seznamov bi lahk dal še tole :P

  1. Trdi disk

    1. 100GB

      1. WD

      2. Toshiba



    2. 250GB

    3. 300GB



  2. Procesor


edit2:
pardon, vidm da maš neki podobnega. :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Groove ()

neres ::

Načeloma je v redu. Pozdravljam standardiziranost! Kar me moti:

- tisti HTML, CSS in "index" zavihki imajo nekoliko okrnjeno uporabnost. Namreč ko sem prišel na začetno (index) stran sem mislil da sem na HTML strani, ker je bil HTML zavihek najbolj povdarjen z zeleno barvo. Bilo bi na splošno fajn če se ti zavihki poudarijo, ko si na eni od treh strani, da veš kje si. "home" zavihek/link bi lahko bil povsem ločen nekje bolj levo zgoraj oz. bi zgornji del (kjer piše spletka.org) lahko deloval kot home/"index" link.

-vizualno: zdi se mi da je preveč okvirjev, npr. tisti črtkan okvir se mi zdi odveč. kaj če bi dal zavihke na zunanji rob glavnega okvirja? (nisem 100% da bi zgledalo bolje, ampak tako kot je sedaj tudi ni optimalno, IMHO)

gforce ::

sem popravil, če pa še kje naletite na vsebinsko ali slovnično napako pa kar opozorite ;)

Groove ::

ni regrad, ampak regrat, mislim pa, da si mal zamoču pri rešitvi naloge "sadje-zelenjava". če nism js slep, bi mogl bit na koncu [/ul> in ne [/ol> , [ = < . mogoče se pa motim.. :D
anyway, keep up the good work! :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Groove ()

neres ::

kdaj se pojavi nek okvir okoli zgornje/sredinske reklame (FF in Opera)

in v Operi se pojavljajo neki blackout-i 8-O - (črn ekran za ene 5-10 sekund...) možno da je kaj z mojo grafiko? mislim pa da je povezano s tisto reklamo ki dela okvirje... hmmm..

gforce ::

Napako z oglasom sem opazil in jo bom poskusil odpraviti (samo je čudno, ker se okvir pojavi samo, ko je oglas za bwin, pri ostalih oglasih je OK)

Ja, ul bi moral biti, ti kar še naprej tako natančno beri :D

Groove ::

zakaj, a dobim kej €€? :D :))
am.. pri relativni pa abosolutni poti bi lahk dodal da pr relativni more bit v istem direktoriju or sth.. nekak tk pač bi mogu razložit =D:))
edit:
pri HTML tabeli bi lahk napisu za atribut bgcolor, da se ponavadi vnašajo vrednosti #000000 (primer).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Groove ()

neres ::

Pravkar resetiral računalnik po BSOD (irq not less or equal), potem ko mi je Opero zaštopalo (z windows error sporočilom). Ta stran mi dela težave v Operi. Najlažje ponovim da hitro preklapljam npr. med tabom slotech in spletka (z mouse gesture). Nastane cel črn zaslon za par sekund in potem se pojavi malo zamešana slik0, kdaj tudi z elementi desktopa itd. Sicer potem dela naprej normalno.

A to dela še komu?
Pred par dnevi sem nadgradil driverje od nVidia na zadnjo verzijo (grafa 7300gt), ampak do sedaj ni bilo problemov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neres ()

gforce ::

- tisti HTML, CSS in "index" zavihki imajo nekoliko okrnjeno uporabnost. Namreč ko sem prišel na začetno (index) stran sem mislil da sem na HTML strani, ker je bil HTML zavihek najbolj povdarjen z zeleno barvo. Bilo bi na splošno fajn če se ti zavihki poudarijo, ko si na eni od treh strani, da veš kje si. "home" zavihek/link bi lahko bil povsem ločen nekje bolj levo zgoraj oz. bi zgornji del (kjer piše spletka.org) lahko deloval kot home/"index" link.


Za zavihke sem prejel že nekaj kritik zato jih bom poskusil popraviti. Logotip "spletka.org" bom pa kmalu linkal na prvo stran ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gforce ()

Groove ::

meni ne dela težav. :)

edit:
Sliko shranete tako, da nanjo kliknete z desno tipko miške in izberete: Shrani sliko kot... Pot do slike ugotovite tako, da z desno tipko miške kliknete na sliko in izberete Lastnosti.
- shranite (html_slika.php)
:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Groove ()

gforce ::

popravljeno... ;)

Groove ::

Pomembnejša atributa sta:

* method, ki določa način prenosa podatkov do strežnika (možni vrednosti atributov: get in post)
* enctype, ki določa način kodiranja ter action (program, ki bo obdelal vnešene podatke iz obrazca).

tole bi lahk bolj "definiral" in pokazal na primeru. ;)
edit:
[forum]...[/forum] bločni HTML element
haha wtf? o.O
si mislil form? :)

edit2:
pri barvah maš 2x "Primer za modro".. pri rdeči popravi :D

edit3:
Z oznako Robotsin noindex preprečimo, da bi nas pajek poindexsiral (da bi se naša spletna stran pojavila npr. v google).

"Robotsin" ?

edit4:
Deklaracija dokumenta

Z elementom <!DOCTYPE> deklariramo HTML dokument. Z njim speletnemu brskalniku povemo, katero specifikacijo smo uporabili. To potrebujemo, če želimo preveriti pravilnost spletnih strani.

*speletnemu* .. spletnemu.

edit5:

Pri pravilnosti spletnih strani maš v prvikodi [nepopravljeni]
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"&gt;
<html>
pri popravljeni pa brez <html> .
torej, napiši pri popravljeni, da ni potreben <html> , ker je že v <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"&gt; , ali pa zbriši <html> v nepravilni verziji.

edit6:
v zadnji lekciji, gostovanje, bi lahk napisal še, da v imenih datotek ne sme bit šumnikov (v slikah, v .html itd)..

edit7:
posebaj v Uvodu v CSS spremeni v posebej, Obliko posamezni HTML elementov spremeni v "Obliko posameznih..", s (oblikovnimi) HTML se mal bedno čuje, če oboje prebereš. js bi dal na tvojem mestu z oblikovanimi HTML (pač brez oklepaja, pa s za z zamenjaš)."slabosti saj" ... slabosti, saj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Groove ()

gforce ::

Napake so odpravljene. PraznaGlava, hvala za lektoriranje in predloge. Če je pa še kaj, pa kar na dan z besedo ;)

Groove ::

sm ti že prej poslal ZS ;)

Road Runner ::

vsebine nisem bral. idejo podpiram, imel pa bi par pripomb na dizajn, takole na hitro:

bannerji, zakaj toliko? zavedam se da domena in hosting nista zastonj (ceprav slednji pogosto je), ampak tako draga pa mislim da nista. mene osebno zelo odbijajo taki bannerji, ker mi stran deluje prevec komercialna.

logo in naslov zgoraj levo naj vodita do prve strani, kot je to v navadi (sem ju klikal pa se ni nic zgodilo)

navigacija je slaba. tisti hiska, css in html delujejo kot okrasje in ne kot povezave.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Iztok Smolic ::

Pozdravljam take projekte! Zadnja leta ni bilo več spisanih člankov v Slovenščini, tudi oblikovalski forumi so bogi. Glede na odziv tukaj mislim, da bi se še našlo nekaj prostovoljcev, s katerimi bi lahko sodelovali.

Se pa strinjam z Road Runnerjem : škoda ker se niste držali bolj standardnih načinov navigacije. Teli banerji so pa res moteči. Nekako dvomim, da vam sploh prinesejo zaslužek, ker vaši obiskovalci so (recimo) bolj izkušeni uporabniki interneta, ki pa ne klikajo radi po bannerjih. Priporočam, da si najdete sponzorja v hostingu, ki pa bo glede na ciljno publiko veliko bolj klikan (sigurno bo obiskovalce akcija pri hostingu bolj zanimala kot pa zobni vsadki(trenutni oglas ki se mi je postavil...)).

lp
Iztok
-----------/------------

HardFu ::

Stran je lepa in pregledna, zaprl sm jo sicer po 2h sekundah, ko sem videl število reklamnih pasic. Sem si mislil, da je webmaster očitno bolj revne sorte... Oprosti samo reklam pa res ne morem
http://codeable.io

gforce ::

Odstranil sem skoraj 50% oglasov (spodnji veliki oglas + sredinski oglas). Odstranil sem vse slikovne oglase saj so bili bolj moteči od besedilnih. Slikovni oglas se bo prikazal le, če ne bo na voljo besedilnega. Upam, da je sedaj boljše.

Navigacijo bom spremenil, ko bom imel čas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gforce ()

mare_ ::

Ne vem, če sem to samo jaz, ampak meni zgleda, kot da bi bila stran samo tako na približno vržena nekam na sredo zaslona. Zakaj se ne raztegne čez celotno širino? Sedaj je (resolucija 1280x1240) ogromno praznega prostora - vsebina se kar nekako zgubi.
Pa zdi se mi tudi, da bi bilo lepše, če se znebiš paddinga na divu vsebina. ;)
edit: oz. ne se povsem znebiti paddinga. Samo tisti modri slikci naj bosta do roba ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mare_ ()

gforce ::

Stran se centrira glede na stran + desni oglas, širina je fixsna, če bi jo povečal bi imeli težave tisti s 1024x768 in po statistiki, ki jo spremljam je takšnih obiskovalcev 44,71% tko, da bo težka, da bi kaj spreminjal. :D Sicer pa meni na 1280x1024 (40%) "deluje" ok ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gforce ()

bluefish ::

razteg čez celotno površino je nekako stvar preteklosti.

Meizu ::

Predvsem zaradi velikega razpona resolucij.

Sam, sm opazu, da je sicer vse pravilno centrirano, sam tisti stranski oglas je kriv. Ker je tudi oglas vpleten v kodo in se ga šteje kot spletno stran. Če markirate še oglas, boste videli, da je na obeh straneh enako prostora.

mare_ ::

razteg čez celotno površino je nekako stvar preteklosti.
Od kdaj pa to? :)
Ne vem no, samo če sem že dal toliko in toliko denarja za monitor, smotano zgleda, ko odprem stran in je tričetrt zaslona belega:D Sploh pri takem, dokaj preprostem designu, se ni treba ravno pretegniti, da se to doseže.

Road Runner ::

Meni se zdi precej bolj smotano da na 24" ali celo 30" monitorju beres tekst od enega konca zaslona do drugega. In nazadnje ko sem se ukvarjal s tem in raziskoval to problematiko (kako leto nazaj) sem prisel do spoznanja da nisem edini. Predolge vrstice teksta pac niso berljive. Podobno kot ce bi odprl delo in imel besedilo (eno, ne vec besedil) cez celotno stran, od levega roba do desnega. zadeva pac ni optimalna.

da si pa dal toliko denarja za velik monitor in ga ne znas uporabljati drugace kot da vsako aplikacijo laufas fullscreen, pa mislim da ni problem web developerja ;)

edit: se nekaj teorije in obseznejsa razlaga problema dolzine vrstic - Max Design - Ideal line length for content

edit #2: Za bolj obsezno verzijo mojega komentarja pa click me. :)
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

SmeskoSnezak ::

Torej bi bilo bolje oz. dobro, če narediš dva takšna stolpca oz. da se "primarni" stolpec razdvoji na dva, če je ekran večji oz. resolucija? Vsaj jaz nimam rad da imam večino ekrana neizkoriščenega. Zato sn že tud vprašal, kak bi se lahk okno centriralo na sredino ekrana in ob ugotovitvi resolucije večalo ali manšalo. In ja, res je. Jaz tudi zelo nerad berem zelo dolge oz. široko besedilo, se prej ko slej zgubim. Najboljši način je torej "knjigast".
@ Pusti soncu v srce... @

bluefish ::

@mare_: tudi raztegnjenost oken čez celoten ekran je, ne boš verjel, stvar preteklosti. Sedajšnji wide-screen monitorji so namenjeni večopravilnosti - tako imaš na namizju lahko odprta dva programa, enega ob drugem.

SmeskoSnezak ::

Pa je*e se meni (in še nekaterim) za to, kaj je preteklost. Je pač to všečno in bi tak radi meli. Kaj morte gnjavit zdaj s tem, da je nekaj oldfashioned?!? Sicer pa veš: sto ljudi, sto čudi. Tak da nehajte s to finto o preteklosti. End of story.
@ Pusti soncu v srce... @

ThinMan ::

Ne da je preteklost ampak oko ti ne spodnese tega. Tipičen uporabnik se bo na takšni strani izgubil.
Če je stran namenjena izobraževanju potem svetujem fixed width, ker bodo tako učeče se osebe najlažje prišle do podatkov, ki jih avtorji strani šibajo gor.

Saj tudi pri blogih nekateri nimajo radi da je stran dolga tja v tri dni, pa kaj čmo.

Edit: http://www.useit.com/alertbox/reading_pattern.html
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ThinMan ()

mare_ ::

Ok, point taken :)

Iztok Smolic ::

še malo off topica:

Je že kdo kdaj videl metodo ki bi razdelila text v dva stolpca kot pri tiskanih medijih? Recimo da bi to urejal JS pri večjih resolucijah? Saj vem, da bi bilo neuporabno (nelogična delitev texta - vsebine, zmedenost bralcev ki takega sistema niso navajeni na netu ...), pa vseeno me zanima.


Spletka.org zgleda zdaj malo bolje brez oglasov, res pa se malo poglobi v navigacijo (da ugotoviš, da tukaj preveč inovativen ne smeš bit).

lp
-----------/------------

Road Runner ::

CSS3 module: Multi-column layout
CSS3 Columns - MDC


IMHO je to na monitorju precej vprasljiva zadeva. predstavljaj si naprimer da imas column visji kot je okno tvojega browserja.. kako bos to bral? dol, gor desno, dol, gor desno, dol, ...
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Tody ::

Hehe res... Me prov zanima koliko boš zaslužil in koliko obiska boš mel potem ko bo tale in podobne teme po forumih potonile...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Uvod v izdelavo spletnih strani (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Izdelava spletišč
277266817 (3126) Netrunner
!

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali. (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Izdelava spletišč
1297334864 (59013) htmltroubles
»

Ocena moje spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
687988 (4724) Goran's Blog
»

Kako postaviti ozadje v CSS-ju

Oddelek: Izdelava spletišč
314553 (4284) gnomee
»

Kaksen boso internetne strani v prihodnosti?

Oddelek: Izdelava spletišč
292706 (2139) CCfly

Več podobnih tem