Forum » Kaj kupiti » LCD ali CRT televizor (to je zdaj vprašanje)
LCD ali CRT televizor (to je zdaj vprašanje)
andromedar ::
Malo sem iskal, pa nisem našel podobne teme. ako obstaja bi bil hvaležen za link.
Torej:
Načrtujem nakup novega TV, pa se nekako ne morem odločiti.
Ali se samo meni zdi, ali imajo vsi LCD televizorji porazno sliko, če jih primerjamo z navadnim tv...torej s takim, ki ima katodno cev?
Govorim o primerjavi CRT televizorja velikosti 51cm za 100 in nekaj € in 82 cm LCD televizorja za cca. 750€.
Včeraj sem bil v BigBangu in sem malo opazoval slike 32 colskih LCDjev. Prvi Gorenjev je stal 699 € in imel tako sliko, ki je ne bi privoščil najhujšemu sovražniku. Zraven njega je bil enako velik Philips za 750€, ki je imel porazno sliko (vendar vseeno boljšo kot Gorenjev). Oba sta bila očitno priklopljena na "analogni" antenski vhod. Malo dalje so bili pregrešno dragi Philipsi, Samsungi, Toshibe v cenovnem razredu 1600 €, izvor slike je bil očitno DVD player. Slika je bila tam komaj sprejemljiva. Čisto zraven teh za 1600€ je pa stal en mali 51cm CRT televizor za (če se ne motim) 119€, priklopljen na navadno anteno. Guess what ?? V kvaliteti slike je posekal vse.
Jaka nova tehnologija...
Pri LCDjih se mi zdi, da ima slika takšne artefakte, kot bi gledal premočno komprimiran DIVX film ali .jpg sliko. Okoli robov vse "migeta". Sskratka obup. Da se o barvah ne pogovarjamo...
Ok, videl sem že SONY LCD, ki je bil prikopljen na Blueray (ali HD DVD?) in kjer je bila slika res dobra.
Zdaj sem pa res v dilemi...ali naj kupim CRT ali LCD TV. V bistvu večinoma gledam TV spored in ne filmov. Blueraya ali HD virov v bližnji prihodnosti ne bom kupoval. Torej mi tudi 16:9 ne pride v poštev (verjetno bi moral LCDja nastavit na 4:3 in gledat črne robove ob straneh, ker ne morem gledat razpotegnjenih glav ali pa samo 70% slike v "zoom" modeu.
Hočem videt vse in imet čisto sliko, velikost je lahko med 66 in 82 cm.
Kaj mi priporočate?
Torej:
Načrtujem nakup novega TV, pa se nekako ne morem odločiti.
Ali se samo meni zdi, ali imajo vsi LCD televizorji porazno sliko, če jih primerjamo z navadnim tv...torej s takim, ki ima katodno cev?
Govorim o primerjavi CRT televizorja velikosti 51cm za 100 in nekaj € in 82 cm LCD televizorja za cca. 750€.
Včeraj sem bil v BigBangu in sem malo opazoval slike 32 colskih LCDjev. Prvi Gorenjev je stal 699 € in imel tako sliko, ki je ne bi privoščil najhujšemu sovražniku. Zraven njega je bil enako velik Philips za 750€, ki je imel porazno sliko (vendar vseeno boljšo kot Gorenjev). Oba sta bila očitno priklopljena na "analogni" antenski vhod. Malo dalje so bili pregrešno dragi Philipsi, Samsungi, Toshibe v cenovnem razredu 1600 €, izvor slike je bil očitno DVD player. Slika je bila tam komaj sprejemljiva. Čisto zraven teh za 1600€ je pa stal en mali 51cm CRT televizor za (če se ne motim) 119€, priklopljen na navadno anteno. Guess what ?? V kvaliteti slike je posekal vse.
Jaka nova tehnologija...
Pri LCDjih se mi zdi, da ima slika takšne artefakte, kot bi gledal premočno komprimiran DIVX film ali .jpg sliko. Okoli robov vse "migeta". Sskratka obup. Da se o barvah ne pogovarjamo...
Ok, videl sem že SONY LCD, ki je bil prikopljen na Blueray (ali HD DVD?) in kjer je bila slika res dobra.
Zdaj sem pa res v dilemi...ali naj kupim CRT ali LCD TV. V bistvu večinoma gledam TV spored in ne filmov. Blueraya ali HD virov v bližnji prihodnosti ne bom kupoval. Torej mi tudi 16:9 ne pride v poštev (verjetno bi moral LCDja nastavit na 4:3 in gledat črne robove ob straneh, ker ne morem gledat razpotegnjenih glav ali pa samo 70% slike v "zoom" modeu.
Hočem videt vse in imet čisto sliko, velikost je lahko med 66 in 82 cm.
Kaj mi priporočate?
Eh?
- spremenil: andromedar ()
KandazaR ::
Kar boš že kupil samo gorenja ne vzemi. LCD televizorji spodobne velikosti so še vedno dragi. Če kupuješ katodnega ti priporočam 72 cm Phillipsa (najboljša firma za katodnike trenutno) zanj boš dal okol 400-500€ slika pa je zelo dobra. Tak tv ti bo služil nekaj let potem pa se bodo cene lcd-jev že umirile. Pri LCD-jih moraš seveda gledati pa omogočajo hdmi priklop, pa da podpirajo vsaj 720i ali še bolje 1080p. Pa omogočati morajo digitalni sprejem (ker bomo v roku 3-4 let prešli iz analognega na digitalno), saj se dobi na trgu še veno lcd-ji ki tega ne omogočajo. Zato bi ti jaz priporočil nakup navadnega katodca. Če pa rabiš večjo sliko za filme pa si laho vedno kupiš projektor in platno pa gledaš filme z 2m diagonale.
tris ::
Za dimenzijo in uporabo, ki jo omenjaš se še vedno najbolj splača kupiti CRT varianto, predpogoj je da imaš prostor seveda.
Tudi če danes kupiš CRT in čez 3-5 let nov LCD, te bo vse skupaj prišlo ceneje kot če kupiš danes LCD ............vedeti je tudi treba da bodo čez 3-5 let LCD-ji mnogo boljši in mnogo cenejši.....torej vedno boš imel najboljše razmerje kvaliteta slike/cena + optimalno sliko glede na kupljeno.
Trenutno je edina prednost LCD velikost in manjša poraba....ostalo pa ......
Treba je vedeti da se večina LCD-jev(TV) manjših dimenzij(< 32") danes kupi zato ker so "moderni" in pa zato, da imam "boljšega" kot sosed...
Trenutno LCD ali plazma pride v poštev le če:
- nimaš prostora za CRT,
- ti ekologija veliko pomeni(manjša poraba energije),
- dejansko želiš/rabiš TV večjih dimenzij (> 32")
Tudi če danes kupiš CRT in čez 3-5 let nov LCD, te bo vse skupaj prišlo ceneje kot če kupiš danes LCD ............vedeti je tudi treba da bodo čez 3-5 let LCD-ji mnogo boljši in mnogo cenejši.....torej vedno boš imel najboljše razmerje kvaliteta slike/cena + optimalno sliko glede na kupljeno.
Trenutno je edina prednost LCD velikost in manjša poraba....ostalo pa ......
Treba je vedeti da se večina LCD-jev(TV) manjših dimenzij(< 32") danes kupi zato ker so "moderni" in pa zato, da imam "boljšega" kot sosed...
Trenutno LCD ali plazma pride v poštev le če:
- nimaš prostora za CRT,
- ti ekologija veliko pomeni(manjša poraba energije),
- dejansko želiš/rabiš TV večjih dimenzij (> 32")
Zheegec ::
Kandazar - trenutno na trgu ni TV, ki bi direktno podpiral MPEG4 digitalni signal, kakršnega bomo imeli v Slo, ampak to tako in tako ni problem, pač rabiš set-top-box pa je.
drugače sem ravno nabavil 32" LCD TV od LG (modela ne vem, samo sem zadovoljen z zadevo) - za TV sliko je tako in tako logično da bo kvaliteta slaba, signal je pač slab in LCD ima težave pri prikazovanju tako slabih ločljivosti (pri LCD ima monitor neko fiksno velikost pixla, torej čisto drugače kot CRT).
za gledanje DVD filmov je zgodba drugačna - če imaš soliden DVD player, ki preko SCART pošilja RGB signal (novi so imo vsi takšni) je slika precej precej boljša, ali pa če uporabiš HDMI, ki je pa za navaden DVD malo overkill, ampak nima veze :))
za home theatre je LCD boljši, samo za TV signal (analogni) pa najbrž nikoli ne bo.
drugače sem ravno nabavil 32" LCD TV od LG (modela ne vem, samo sem zadovoljen z zadevo) - za TV sliko je tako in tako logično da bo kvaliteta slaba, signal je pač slab in LCD ima težave pri prikazovanju tako slabih ločljivosti (pri LCD ima monitor neko fiksno velikost pixla, torej čisto drugače kot CRT).
za gledanje DVD filmov je zgodba drugačna - če imaš soliden DVD player, ki preko SCART pošilja RGB signal (novi so imo vsi takšni) je slika precej precej boljša, ali pa če uporabiš HDMI, ki je pa za navaden DVD malo overkill, ampak nima veze :))
za home theatre je LCD boljši, samo za TV signal (analogni) pa najbrž nikoli ne bo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Ciho ::
Tudi jaz imam problem z LCD televizijo. Namreč v spalnici bi postavil televizijo, ki pa bo zaradi prostorskih omejitev LCD (montirana na steno). Glede na to da bo gledanje na razdalji cca 2,5 do 3 metre, katero televizijo priporočate? Oziroma na kaj moram paziti, ko jo kupujem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | crt televizor, dvb-t in digi.tv: zaslon 4:3 vs. 16:9Oddelek: Zvok in slika | 2762 (2205) | Nagi Bator |
» | nakup CRT televizijeOddelek: Zvok in slika | 3866 (2156) | Kenshin |
» | CRT TV sprejemniki (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 7237 (5311) | Spock83 |
» | [TV] CRT oz. katodni televizorji (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Zvok in slika | 38039 (20482) | mrheker |
» | Katodni televizorji v izumiranjuOddelek: Novice / Ostale najave | 6582 (4825) | javaman |