» »

Priseljenci in SŽ

Priseljenci in SŽ

«
1
2

Goldee ::

Osebje Slovenskih železnic. Moram se spotakniti...

S tole temo ne mislim reševati sveta ali biti nestrpen, rad bi zgolj slišal vaše mnenje...

Namreč, že 7 let se vozim z vlakom (najprej 4 leta v srednjo, dvakrat na dan, sedaj pa še, ko študiram, ob vikendih domou in nazaj). Lahko rečem, da sem imel opravka že s prenekaterim sprevodnikom (v stilu - karto prosim. Hvala!) in moram reči, da se mi zdi totalno nezaslišano, da se na naših vlakih govori srbo-hrvaško. Ne me sedaj obtožiti, da sem nestrpen ali kaj podobnega, ker nisem. Še zdaleč ne. Se mi pa zdi žalostno, da ti sprevodniki (90% je ne-Slovencev) ne znajo jezika, oz. presneto grdo zavijajo. A mi lahko kdo pove, kako si po 20 letih prebivanja v Sloveniji ne prizadevaš niti toliko, da bi se naučil jezika? Da te na vlaku sprevodnik ogovori v "njemu-domačem" jeziku? Kaj si šele tujci mislijo?

To sicer govorim za relacijo Nova Gorica - Jesenice - Ljubljana, drugje ne vem kakšne so razmere. To vi povejte...
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

jype ::

No, takole pavšalno rečeno...

Morda pa obvladajo knjižno slovenščino, pa si se jim zaradi temnejšega obraza le ti zdel bolj južne sorte, pa so želeli biti le prijazni in te nagovoriti v jeziku, ki ga boš razumel...

Vajenc ::

Tudi jaz sem zaznal jugoslovenščino pri zaposlenih na SŽ. Poleg tega, da nekaterim ni v interesu, da se naučijo slovenščine, je problem tudi v tem, da sprevodniki, premikači ... niso prav visoko izobražen kader. Če je možakar dobil to službo pred 20imi leti, ko je bila srbohrvaščina uradni jezik in se v tem času ni izobraževal, doma govoril v materinem jeziku in na vlaku izrekel le "kartu prosim", je to nekako razumljivo. Krivda je v upravi SŽ, ker jih ni izobraževala in s tem pripravila na delo v novi državi, pa tudi v državi, saj so SŽ navsezadnje tudi javna služba.

Goldee ::

@jype
Hehe, ampak ne, ni to. Sej sm lepo reku, da namen te teme ni širit nestrpnost. A tebe to nič ne moti, da govorijo kakor njim paše?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

overlord_tm ::

Čist btw, ravno ko sem bral sem si mislil da moraš ziher vozit kako relacijo v jesenice xD.

Kamnik-Lj ni problemov, vsaj kolikor se vozim. Me pa zelo moti, da se folku niti unih 5 besed ne da naučit, ko jih rabi za delo. Še bolj me pa motijo tisti, ki povrh vsega mislejo da so še kul in da je vse njihovo ;(

jype ::

Goldee> A tebe to nič ne moti, da govorijo kakor njim paše?

Dokler jih razumem, niti malo. So pač ljudje, ki ne obvladajo Slovenščine, morda se je celo nočejo naučiti, morda se jim celo zdi, da jim naša država dela krivico in tako dalje. Cena samoupravljanja s temelji marksizma, se bojim, ampak meni se ne zdi pretirana. Njegov sin je (upam) v šoli slišal dovolj slovenskega jezika, pa sem prepričan, da ga tudi noče govoriti. Saj veš kako je s ponosom nekaterih ljudi iz bivših jugoslovanskih republik.

Će se počutiš neudobno, ker oni ne znajo govoriti slovensko, se mi zdi edina rešitev, da jih nagovarjaš v slovenskem jeziku in da se z njimi pogovarjaš, ko se le da - to je edini način, da se bodo njihove vrednote in kulturni vzorci kdaj spremenili.

Če jih grdo gledaš in ti grejo na živce, bodo pač do upokojitve živeli v zmoti, slovensko pa se ne bodo naučili, ker se nočejo.

UNIVERZUM ::

To ni problem edino na želznici. V podjetju ker sem zaposlen, je večina "južnjakov". In nekateri namerno ne govorijo slovenščine, ker se je nikoli res niso naučili. Slovenci pa so jih poskušali razumeti. Sam govorim srbohrvaščino (bolj tako- tako) sem bil zadnji letnik ki se jo je moral obvezno učiti še v OŠ. No in se mi ta sodelavec hvali kako je njegov sin v šoli dober, da ima iz slovenščine same petice. Ko pridem k njim popravit PC mi sine ki "kao" oblada slovenščino, prijavi "ima li nešto novo". Ja OMG.... Mislm da komentar ni potreben.

Sem se pa veliko vozil na relaciji Ljubljana-Maribor pa še nisem slišal nikogar zavijati ali celo govoriti južnjaško.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

Fr33man ::

So pač ljudje, ki ne obvladajo Slovenščine, morda se je celo nočejo naučiti, morda se jim celo zdi, da jim naša država dela krivico in tako dalje.


Napačno mišljenje. Če greš v tujino na delo, se je treba naučit jezika in se seznanit z njihovimi navadami in običaji. BTW, če lahko v kitajskih restavracijah kitajci govorijo slovensko ( res da nekateri ne tekoče, razumeš pa jih), pol se lahko tut južnjaki naučijo slovenščine (brez izgovorov, da sta si jezika podobna, pa da itk slovenci razumemo po njihovo). Mislm preseljo se tle k nam in pol se tle obnašajo ko da so največji đeki in si lahk kr vse prvoščjo. Samo očitno je že Cankar prav ugotovu, da smo navadni k****** hlapci, ki v lastni domovini raje potrpimo pa prenašamo že leta to sranje.

Mercier ::

IMHO je najbolje, če se navadite na tuje jezike (takšne manj razumljive) čimprej v storitvenih dejavnostih. One ki zavijajo, pa čimvečkrat pohvalite.

No, vam pa čisto privoščim, da poslušate slovenščino na SŽ.

jype ::

freud> Napačno mišljenje. Če greš v tujino na delo, se je treba naučit jezika in se seznanit z njihovimi navadami in običaji.

Jasno, ampak tega tistim, ki še vedno ne znajo slovensko, ne boš dopovedal drugače, kot z mehko asimilacijo.

xabre ::

odgovarjaš, pogovarjaš se v slo, mogoče jim kapne kateri je uradni jezik v naši državi.

suntrace1 ::

Veliko starejših priseljencev ima probleme z učenjem slovenščine - veliko jih poznam, ki so že več kot 20 let v Sloveniji in ne znajo slovensko oz. se zelo mučijo pri govoru. O mladini pa raje ne bi - večino gledam na avtubusu mladež, ki je očitno jedla bolj polento kot pasulj, pa raje govorijo srbo-hrvaško. Pač, muha mladosti, ker se jim zdi kul.

Sicer pa bo ta tema izpadla kot en kup zatohlih osebnih frustracij, ki se znaša samo nad ''južnaki'' kot da so krivi vsega na tem svetu, zraven pa pozablja kako so slovenci tretirani v Italiji, kjer se stalno požigajo šole in vrtci ali Avstriji, kjer je na Koroškem vedno zmagoval ultra desničar Heider, ki naravnost ''ljubi'' slovence.

Ti freud pa si zrel za obisk doktorja, ki se samo pogovarja ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: suntrace1 ()

TRIROG ::

Smo pač premal ponosni na svoj jezik ... namest da bi se naredu neumnega da ne veš kaj je "kartu" pa nej se on matra... ampak ne ... mi pač toleriramo ...

suntrace1 ::

In še en pacient...

jype ::

TRIROG> mi pač toleriramo ...

Vsak pameten človek tolerira takšne malenkosti, ker enostavno niso vredne zagate, ki bi jo povzročile po tvojem receptu.

TRIROG> Smo pač premal ponosni na svoj jezik ...

O, jaz pa mislim, da nismo (zate težko rečem, glede na jezik, ki ga uporabljaš na forumu). Čeravno nisem zaljubljen vanj, se ga pogosto poslužim in mi je všeč, zato se ga tudi potrudim uporabljat pravilno.

Nikoli me pa ni sram, če uporabim še kakega drugega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

opeter ::

freud: in s tem kar si napisal, bi se upal postaviti pred kakega mehikanca v ZDA? Kolikor vem imajo v ZDA vse večji problem španskih priseljencev, saj ti ne govorimo njihov uradni jezik - beri: angleščino. Kako bodo rešili ta problem, he?

Sicer pa mi gre v nos "narečje" naših vrlih Ljubljančanov. Vsenavprek nekaj samo kvakajo... :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Vajenc ::

No ja, če pustimo osebnostne in državne komplekse ob strani. Yugoslovenščina zna postati problem, ko je naši otroci ne bodo več zastopili. Že sedaj, ko se sicer slovenska otročjad pogovarja z mehkim L, hrvaščine ali srbščine niti ne zastopijo več, pa tudi bolj koristno bi bilo, če bi se urbano učili angleščino kot srbohrvaščino. Modna muha, kot je že suntrace1 ugotovil. Uprava takih javnih služb in posledično država, bi morala poskrbeti, da se zaposleni naučijo tudi slovenščine, drugače se bo ta stereotip, da so na SŽ samo južnjaki (aka ćefurji) nadaljeval.

dukenukem ::

suntrace1 jel si ti z juga došao :D

Fr33man ::

Opeter ne posplošuj mojih trditev worldwide. Kr trdim je, da če delaš v Sloveniji, se na delovnem mestu pogovarjaš v uradnem jeziku. Ko si doma al pa s kolegi se pa zarad mene lahko pogavarjaš kokr češ.
In ja je že res, da se zaradi nekaterih malenkostih ne splača spravlat v zagato, ampak pri takih malenkostih se vse začne, zato pa 20 let na uradnem mestu govorijo kukr jim paše, v službi jih niso prvil, potniki pa nočjo bit v "zadregi".
Kr se pa tiče psihiatrov (očitno z mano neki ni v redu, kr vztrajam da se na službenem mestu govori uradni jezik), pa si lahko pogledate naše sosedne države, tam jih nič ne moti če se spravjo v zadrego zarad takih "malenkosti".

TRIROG ::

opeter: kva 's reku ?

:)
jype: Hmmm imaš prav... res sem precej čudno izpadel...vseeno pa menim, da slovenščina v kakršnikoli obliki mora biti še vedno slovenščina in kljub temu, da ima slovenščina kot taka zelo veliko narečij, mislim da SRBOHRVAŠKO ni eno od njih ...

jype ::

Ja, saj s tem se strinjam.

Pravim le, da se možakar ne bo naučil jezika, če bodo ljudje na forume pisali, da ne zna, ali pa če ga bodo grdo gledali, ali pa če mu bodo sitnarili zaradi tega.

Se bo pa naučil, če bo kdo z njim govoril. Praviloma so to pač ljudje, ki (tako kot ti) svoj jezik s ponosom govorijo vedno. Če se ne sme, jih to seveda ne bo ustavilo, dokler bo taka tudi njihova kultura.

Jaz se vedno naučim vsaj minimum jezika države, v katero potujem, pa tudi če grem samo na počitnice tja, seveda pa ne zahtevam tega od vsakogar. Mislim, da je to predvsem stvar osebne kulture.

suntrace1 ::

Očitno si se rodil šele ko je Slovenija nastala, pred tem pa je bilo drugače - surprise surprise, Slovenija je bila del Jugoslavije, ki je bila talilni lonec za 6 narodov + šiptarje. Srbščina je bila povsem normalna zadeva, cirilica pa kar dokaj običajno videna tudi na javnih mestih. Če se tako rad trkaš po prsih, kako si ti ''klen'' slovenec (in podobni omejenci), pozabljaš da je Titova armija pomagala osvoboditi te kraje pred fašisti in nacisti, če ne bi ti zdejle verjetno govoril italijansko, madžarsko ali nemško, odvisno kje živiš. Slovensščina je preživela tudi zaradi pomoči južnih bratov in po pravici, so mi hrvati, srbi in bosanci ter ostali južnaki veliko bližje, kot bodo avstrijci, italijani,... že samo zato, ker so SLOVANI!!!

Poleg tega pa ne pozabit, da južnaki delajo večinoma dela, ki jih slovenci nočejo, zato tudi je tako slaba slovenščina na SŽ. Pojdi na gradbišče pogledat situacijo, moraš znat še poljsko ker slovencev za taka dela ni. In me prav zanima kako jih boš prepričal da recitirajo Prešerna medtem ko tebi gradijo hišo, odnašajo smeti, itd, itd.

Alexius Heristalski ::

Če v SŽ, ki je v lasti države, lahko takole govorijo po svoje, pol bi lahko tudi uslužbenka na upravni enoti (Ljerka po Branetovo :D). Kam pa potem pridemo?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Goldee ::

Pravim le, da se možakar ne bo naučil jezika, če bodo ljudje na forume pisali, da ne zna, ali pa če ga bodo grdo gledali, ali pa če mu bodo sitnarili zaradi tega.

@jype
to je letelo name ne... zdej ne vem, ampak še enkrat ponavljam, da sem to temo odprl zgolj zato, da slišim vaša mnenja. Ne mislim spreminjati sveta, niti tistih sprevodnikov ne gledam grdo, ker nisem nestrpen. Isto bi lahko rekel za enega Italijana, ki bi delal na SŽ in bi zahteval karto po italijansko. Saj tudi italijansko razumem, samo to bi bla pa druga situacija, mar ne? Ne, prav isto je. Gre se samo za način.

Se pa strinjam z nekaterimi tvojimi trditvami.

Drugače pa ima Alexius Heristalski dober point.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Luka Percic ::

Stvar je čisto preprosta; vodstvo naj poskrbi da bojo njeni uslužbenci ravnali z stranko (potnikom) vljudno.
Kar pomeni da bodo uporabljali tudi Slovenski jezik.
Kako pa naj to dosežejo, je pa njihov problem.

Zgodovina sprememb…

dela ::

Seveda vsi vemo, kateri jezik je pri nas uraden, a očitno to nikogar toliko ne moti, da bi se pritožil. Tisti, ki vas, se le pritožite - če se bo nabralo dovolj pritožb, verjamem, da se bo naredilo kaj v tej smeri. Je pa verjetno res, da večina ljudi nima časa, volje ali motiva za pritožbe pri takšnih stvareh. Tudi jaz ne.

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Sem reden uporabnik storitev SŽ, saj se skoraj vsak delovni dan vozim iz Maribora v Poljčane. S sprevodniki sploh nisem nikoli imel težav, niti me ne moti, če so "iz drugih republik". To lahko ugotovim samo po naglasu, saj se iz komunikacije, ki se sestoji "karto prosim" in "hvala", res ne da ugotoviti kaj več. Če bi vsi na SŽ delali vsaj tako dobro, kot delajo sprevodniki, potem bi SŽ mogoče šlo malo boljše.

Sedaj pa nekaj OT ampak moram pohvaliti osebje na SŽ, v tem primeru odpravnika vlakov na postaji Poljčane in Dolga Gora, strojevodjo in sprevodnika vlaka št. 2903 in strojevodjo vlaka 2904 ki so to delo opravljali včeraj 15.06.2007. Pripetilo se mi je namreč, da sem na vlaku 2903, s katerim sem se peljal v Poljčane, pozabil torbo s prenosnim računalnikom. To sem opazil :8) takoj potem, ko je vlak odpeljal s poljčanske postaje proti Dolgi Gori. Ni mi preostalo drugega, kot stopiti do odpravnika vlakov na postaji in mu razložiti zadevo. Le-ta je poklical kolego na postjo Dolga Gora, nato pa še preko RDZ na vlak. Rezultat: čez eno uro je bil računalnik spet v mojih rokah, pripeljal pa ga je strojevodja vlaka 2904 in mi ga v Poljčanah predal.

LP

Jože

Goldee ::

To lahko ugotovim samo po naglasu, saj se iz komunikacije, ki se sestoji "karto prosim" in "hvala", res ne da ugotoviti kaj več.

Hm... Kaj pa, ko kupuješ karto in ti sprevodnik reče:"nabroji mi 2 hiljada." Seveda js to govorim samo za relacijo NG - LJ, drugje ne vem kako je in tudi ne kritiziram drugih relacij.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

jype ::

Rečeš mu

"Nimam vreména, ker mólim."

in mu daš dva jurja (a ni to v sodobni valuti nekam veliko za vozovnico za vlak?).

Mimogrede, hiljada je srbsko, Srbija pa baje do Tokija, ta jezik bi pa menda ja moral razumeti.

Matako ::

Eh... večne teme. Samo ni vse tako zelo enostavno. Itak da so ti tipi levi, ker ne znajo ali nočejo govoriti slovensko, to je dobro znano in to vemo vsi. Ampak SŽ ima že itak hude težave dobiti ljudi za njihova delovna mesta. Lahko bi jim sicer težili, postavljali pogoje, samo potem bi jih imeli še manj. Je že tako, da za tovrstna dela zavedni diplomirani slovenski slavisti ravno ne stojijo v vrsti - pa bi lahko, glede na potrebe trga delovne sile, samo jim je pod častjo.

Nekako vse skupaj sprejemam kot kazen za naše zmrdovanje.
/\/\.K.

Goldee ::

Ja jype, v sodobni valuti je ful.

Gre se samo za način, oz. odnos do stranke. In če pogledaš realno - zakaj bi pa js moral znati njegov jezik, saj sem vendar js stranka, ne on. Kako ti gledaš na to?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

jype ::

Goldee> Kako ti gledaš na to?

Da dokler so SŽ edini ponudnik, ki ti zagotavlja tisto, kar moraš kupiti, se stvar vsekakor ne bo spremenila. Ni razloga, da bi se.

opeter ::

Gre se samo za način, oz. odnos do stranke. In če pogledaš realno - zakaj bi pa js moral znati njegov jezik, saj sem vendar js stranka, ne on. Kako ti gledaš na to?


odnos do stranke... saj te ni udaril, ali? Sicer pa je zame večjezičnost to, da recimo jaz govorim slovensko, sogovronik me razume in mi odogovori nazaj npr. hrvaško, tretji pa angleško. In ni treba prevajat, ker vsi trije razumemo druge drugega.
Imam to srečo, da živim na dvojezičnem področju. Moti me pa predvsem dejstvo, da ko starejši ljudje, prihajajo v razne dvojezične javne ustanove (Upravna enota, pošta, občina) in bi želeli izvedeti dotične informacije v svojem "nativnem" jeziku (fuj, prekleta tujka) potem pa dobijo odgovor v slovenščini.

To ni prav, saj večina njih dobi dvojezične dodatke k plači, potem pa:

1.) 30% jih ne samo, da ne govori drugi uradni jezik, ampak se niti ne potrudi, da bi se vsaj tisto minimalno naučil

2.) ne pozabljat, da je zakonsko urejeno, da če gre XY v neko javno institucijo (npr. knjižnico) in prosi informacije v italijanščini oz. madžarščini (če bo vse šlo po načrtih, bomo kmalu dobili še vsaj eno manjšino - hrvaško govoreče slovenske državljale), potem naj tisti javni uslužbenec na dvojezičnem področju obvlada tudi drugi jezik, vsaj na komunikacijskem nivoju

Pri nas imamo kar nekaj hrvatov in srbov, zelo veliko jih je prav iz Vojvodine, pa tudi šiptarje imamo, ki pa delajo sploh najboljši sladolec v 500 km-em obroču :D In se dokaj dobro razumemo. Tudi z romi (čeprav oni ne marajo to besedo, sami pravijo da so raje c*****, ker imajo poln kufer politikov in raznih pametnjakovičev, da jih vsesplošno razglašujejo za rome).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Goldee ::

Da dokler so SŽ edini ponudnik, ki ti zagotavlja tisto, kar moraš kupiti, se stvar vsekakor ne bo spremenila. Ni razloga, da bi se.

Hja, saj v tem je problem. Monopol in z monopolom neobzirnost.

Sem se enkrat pogovarjal z enim angležem na vlaku (mimogrede, za sprevodnika sem prevajal, potem pa sem se zapletel v pogovor z njim) in se je le-ta čudil, ko sem mu povedal, da sprevodnik še mojega jezika ne zna. :-P
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

opeter ::

...ko sem mu povedal, da sprevodnik še mojega jezika ne zna


Kako, da ne? Saj te razume, ne? Izrazi kot so "hvala"pa "karto prosim" itn. so vsakodnevno uporabljeni.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

McHusch ::

Ne razburjajte se preveč o znanju slovenščine, ker škodi.

Se pa reče Vozovnico, prosim. Da ne boste kondukterjev krive vere učili. :D >:D

username ::

Jugoslavije, ki je bila talilni lonec za 6 narodov + šiptarje. Srbščina je bila povsem normalna zadeva, cirilica pa kar dokaj običajno videna tudi na javnih mestih
Ne, srbščina ni bila nobena "normalna zadeva". Morda v družinah s poreklom iz Srbije (s čimer seveda ni nič narobe), sicer pa ne, vsaj v (SR) Sloveniji.
Cirilico se je pa dalo videti samo na kasarnah federalne armade (pač tabla v 4 jezikih na poslopju), morda še na kaki zvezni stavbi, sicer pa pomojem samo v trafikah na tistih časopisih, ki so bili iz Srbije.

V Sloveniji je bil uradni jezik slovenščina.
Tko da ne potvarjat zgodovine!


Če se tako rad trkaš po prsih, kako si ti ''klen'' slovenec (in podobni omejenci)
KAKO SI DRZNEŠ žaliti z "omejenci" ljudi, ki s ponosom izražajo svojo narodno pripadnost (katerokoli že)?!?!? V EU velja svoboda izražanja. Velja pa tudi svoboda gibanja, tako da če komu kaj ni všeč v Sloveniji, lahko tudi odide, nihče mu ne brani.


pozabljaš da je Titova armija pomagala osvoboditi te kraje pred fašisti in nacisti, če ne bi ti zdejle verjetno govoril italijansko, madžarsko ali nemško, odvisno kje živiš
1. Slovenijo so osvobodili slovenski partizani, tisti aberveznik Josip je ni. Če je prvi del stavka diskutabilen, drugi vsekakor ni.
2. Če ne bi bilo "Titove armije" (ki je itak uletela post festum), bi najbrž slovensko poleg nas govoril tudi kdo, ki danes govori nemško ali italijansko...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

barbarpapa1 ::

Večer...

Username, ironija je v tem, da je ravno na vseh železniških postajah v Sloveniji ime bilo napisano v latinici in cirilci.



Tale slika je iz nemškega foruma "Drehscheibe Online - Historische Bahn", avtor fotografije pa je gospod Niek Opdam. Je pa iz naslednje teme:

Mariborska železniška postaja leta 1974

Prvi napis v cirilici je po podatkih, ki jih imam, romal dol šele v sredini osemdesetih let in to na bohinjski progi....

Kako pa bi reagiral, če bi ti sprevodnik rekel "Tou eti de te koštalo dva jezero tolarov"?

Pa nekoč davno, ob naboru v JLA, so te proglasili za polpismenega, če nisi obvladal cirilice, ne glede na izobrazbo in znanje drugih jezikov....

Nočko....

Jože

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Barakuda1 ::

Pa nekoč davno, ob naboru v JLA, so te proglasili za polpismenega, če nisi obvladal cirilice, ne glede na izobrazbo in znanje drugih jezikov....


Eehhh, ne nakladaj no. Bodo mljši uporabniki tega foruma še vrjeli tej trapariji.

Kot prvo, cirilica je bila le ena od pisav (latinica in cirilica), ki pa sta uživali enako (pravno) varstvo le na zveznem nivoju. Bili pa sta v uporabi tudi na zgradbah in objektih zveznega pomena. Pri tem je veljalo še dodatno pravilo in sicer da je bila vsebina ali ime kraja najprej zapisana v pisavi, ki je veljala kot uradna pisava republike in šele na drugem mestu še v pisavi, ki ni bila v uradni rabi tiste republike.

Zakaj je bilo tako je tudi jasno. Bivša YU, je bila pač sestavljena iz 6 republik, od katerih so tri reuplike kot uradno pisavo uporabljale cirilico (Srbija z obema pokrajinama, Črna gora in Makedonija). Če se je torej hotelo zagotovoti enakopravnost vseh republik topogledno, je jasno da so na zveznih zgradbah uporabljali obe pisavi.

V JNA, je bil sicer poveljujoči (in delovni, kar je pomenilo, da so delovna telesa < žal tudi vojaško sodišče< uporabljala kot pogovorno varianto srbohrvaščino, prizadeti pa je imel pravico uporabljati svoj jezik. To je bil tudi eden od sporov na sojenju J.B.T.Z. ) jezik srbo-hrvaščina (ne torej srbšina in ne hrvaščina, pač pa srbo-hrvaščina, za katero sedaj oboji trdijo, da ni njihov jezik :D ), to pa je tudi vse. Nenazadnje je tako tudi v EU
Gled same pisave, pa se je uporabljala v odvisnosti od posameznika. Povedano drugače > če si karkoli uradnega napisal in naslovil pristojnim, si smel uporabiti tako jezik kot pisavo, ki si jo sicer uporabljal v matični republiki. Še več, lahko si uporabljal celo jezik katerekoli uradno priznane manjšine. Bila je predpostavka, (pravno pravilna), da organi države pač morajo znati in poznati jezike in pisave lastne države.
Bili pa so dokumenti (vojaška knjižica itd) pravtako spisani v vseh uradnih jezikih in pisavah republik. Vojaška knjižica je bila tako spisana v cirilic in latinici v srbohrvaškem, makedonskem in slovenskem jeziku.

Torej, ne potvarjati zgodovine. Nekateri celo vemo, da se svet ni začel leta 1. po J.J. in njegovem preroku J.P.
Smo živeli in delali že pred tem datumom (1990)

barbarpapa1 ::

Večer....

Barakuda, tisto o polpismenosti ni nakladanje, temveč dejstvo. Ni mi znano, kdaj se je ta praksa ukinila, zato zato sem napisal časovno nedoločeno. To je doživel moj oče na naboru leta 1945. Takrat sicer ni imel kakšne posebne izobrazbe, a je takrat dokončana popolna osemletka pomenila že kar veliko, pa še Madžarsko je tekoče govoril. Na srečo je znal napisati besedo "nedjelja" v cirilici, in mu je tako bila priznana "polnopismenost". En nejgov "soborec" s končano gimnazijo ni imel te sreče, in je pač pristal v kategoriji polpismenih.....

Sam sem tudi dovolj star, da sem imel vojaško knjižico spisano v obeh pisavah, in me srbohrvaščina (jaz te jezike in dialekte še vedno imenujem tako) ne moti, ker jo dovolj dobro obvladam.Sem pa imel to srečo, da sem se uspešno izmotaval, in nikoli vanjo ni bilo vpisanega nobenega rasporeda. Nič ne de, sem dobil slovensko in ravno g. Janša me je vpoklical v slovensko vojsko :) Edino kar se cirilice tiče, bi na hitrem testu verjetno pristal med "polpismenimi", ker je praktično ne uporabljam.....

Kar se dela v državnih službah tiče (SŽ to še nedvomno je), pa bi pričakoval vsaj osnovno znanje Slovenščine, v primeru sprevodnikov pa še znanje kakšnega svetovnega jezika....Vendar me komunikacija v sh jeziku ne moti....

Pozdrav

Jože

nevone ::

> Torej, ne potvarjati zgodovine. Nekateri celo vemo, da se svet ni začel leta 1. po J.J. in njegovem preroku J.P.
Smo živeli in delali že pred tem datumom (1990)

Zakaj ti je bil tisti režim tako všeč, da ga braniš, če se le pokaže najmanjša prilika? In zakaj ti ta sistem tako smrdi, da pljuneš nanj in na njegove protagoniste če se le da?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Barakuda1 ::

Zakaj ti je bil tisti režim tako všeč, da ga braniš, če se le pokaže najmanjša prilika?


Malce pretiravaš, se ti ne zdi?

Prejšnji režim mi tudi pod razno ni bil všeč. To sem že kar nekajkrat napisal.
Razlog?
Ker sem razmišljal že takrat s svojo glavo, sem bil za prejšnji sistem vse prej kot zaželjen državljan. Posledice (povsem eksistenčne narave) sem prenašal sam in moja družina.

Kot vidiš, bi lahko imel veliko razlogov, da bi pljuval po sistemu, a mi poštenost in resnicoljubnost pač ne dopuščata, da bi lagal samemu sebi in drugim tudi o tistih dejstvih, ki so notorno neresnična, tudi če gre za sistem, ki mi ni dal ali prinesel nič posebej dobrega, a veliko slabega in gorja. Za razliko od mnogih današnjih "kričačev in kritizerjev" sem eden tistih, ki je aktivno deloval v družbenih spremebah.

Vidim pa, da ste(so) danes najbolj glasni tisti, ki jim/vam je prejšnji sistem objektivno dal veliko, morda celo več kot sedanji.

Tako huda gorečnost v pljuvanju tudi po tistih stvareh, ki so bile dobre, pa premorejo le tisti, ki se morajo sedaj "dokazovati", kako so pa oni "pravoverni" že od rojstva.

Če se slučajno ti ali člani tvoje družine (starejši) prepoznate med njimi, je to zgolj slučajno zadetje pointa o.k.;)

Barakuda1 ::

Ni mi znano, kdaj se je ta praksa ukinila, zato zato sem napisal časovno nedoločeno. To je doživel moj oče na naboru leta 1945


Dopuščam možnost, da se je takrat res našel tud kak tak kreten. Tako daleč pač moj spomin ne seže.

Očitno pa česa podobnega, tudi po tem kar si sam zapisal, ti osebno nisi več doživljal. Vrjamem pa, da se je kak prepotentem posameznik vendarle našel in se šel nekaj, kar je bilo tako v nasprotju z tedaj veljavno zakonodajo, kot tudi prevladujočo prakso. Menim pa, da se ne more in ne sme stvari generalizirati, če to ni sistemsko početje sistema kot takega.

Upam, da sva si glede tega enotna.

nevone ::

>Pa nekoč davno, ob naboru v JLA, so te proglasili za polpismenega, če nisi obvladal cirilice, ne glede na izobrazbo in znanje drugih jezikov....

Je to res ali ni?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Barakuda1 ::

Je to res ali ni?


Ti že veš, a ne;) Če pa ne veš, pa lahko tud moža vprašaš, ali so ga razglasili za polpismenega (kljub njegovi genijalnosti), ali pa je on tako perfekt obvladal nekaj, po čemer sedaj tako vneto pljuva;)

Barakuda1 ::

Kar se dela v državnih službah tiče (SŽ to še nedvomno je), pa bi pričakoval vsaj osnovno znanje Slovenščine, v primeru sprevodnikov pa še znanje kakšnega svetovnega jezika....


Da odgovorim še na tole (da se ne bi našel spet kak dvospolnik, ki bi mi poskušal kaj podtikat8-) )

Se povsem strinjam s tabo. Državni uslužbenci, ki imajo neposreden kontakt s stranko (pa četudi gre le za sprevodnika), bi v prvi vrsti morali občevati v Slovenskem jeziku.
Nič sicer ni narobe, če znajo tudi kak tuj jezik (celo zaželjeno je) pa čeprav je to le srbohrvaščina, a slovenski jezik bi moral biti osnova.

nevone ::

> Če pa ne veš, pa lahko tud moža vprašaš, ali so ga razglasili za polpismenega (kljub njegovi genijalnosti),

Mojega moža še danes nekateri razglašajo za polpismenega, ravno zaradi njegove genijalnosti. Še jest ga včasih razglasim za polpismenega. Ampak to je pač davek, ki ga genijalci plačujejo že skozi vso zgodovino ne glede na sistem v katerem se znajdejo.

Kljub temu veliko bolje ocenjuje(jo) sisteme, kot marsikakateri uradno priznano pismeni.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Barakuda1 ::

Mojega moža še danes nekateri razglašajo za polpismenega, ravno zaradi njegove genijalnosti


He-he, in zaradi svoje "genijalnosti" ni znal cirilice, al kako naj zdaj to razumem ;)

Daj, nehaj se no izmotavat. Tud če mi ne vrjameš, te vseeno bolj cenim, kot si morda misliš - resno, zato res ni potrebe, da bi ti podcenjevala mene.

Ko ti (Thomas jasno, še na potenco) očitaš vsem, da so YU in "komunistični" nostalgiki, se pač malce zamisli nad svojim početjem in početjem nekega genijalca.

Smo tudi takšni, ki nas je sistem objektivno preganjal, nam ogrožal eksistenco v najbolj elementarnih stvareh, pa zato še ne pljuvamo po vsaki stvari, ker bi to pač bila spet ena nova velika in nemoralna laž.

Prejšnji sistem je imel ne le slabosti, imel je tudi nekatere nesprejemljive in absolutno moralno zavržne elemente.
A resnici na ljubo je imel tudi nekatere dobre in pozitivne rešitve in prav nobenega razloga ni, da bi pljuval tudi po takšnih rešitvah.

o.k.

Barakuda1 ::

Kljub temu veliko bolje ocenjuje(jo) sisteme, kot marsikakateri uradno priznano pismeni.


da si privoščim malce sarkazma ;)

Če tako dobro(je) ocenjuje sisteme, kako to, da ni bil tako glasen že v prejšnjem sistemu.

Če bi bil tako dobro ocenjeval sistem/e in bil povrhu še tako aktiven v kritiki sistema, kot je danes, bi se danes Brniško letališče morda imenovalo po Thomasu.K, ne pa po Jožetu.P;)

nevone ::

Eh, Barakuda, vsega pa tudi ti ne moreš vedet.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SŽ omogočil nakup vozovnic po spletu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7212322 (10019) aborko
»

dunajski hlapci

Oddelek: Loža
427448 (5868) Ramon dekers
»

Uvedba srbščine v OŠ - jezikovno in kulturno nasilje? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12915852 (13712) w00tnes
»

Ima sprevodnik na vlaku pravico zaračunati ''dodatek'', ker vozovnice nisem kupil pre (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7714520 (12419) Pyr0Beast
»

V ZG napadli vlak SŽ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
535841 (4646) Nejc Pintar

Več podobnih tem