» »

Priseljenci in SŽ

Priseljenci in SŽ

1
2
»

barbarpapa1 ::

Jutro

Spet ste zašli v nekakšna osebna obračunavanja in "prepucavanja".

Da se vrnem na "polpismenost". Zadeva ni bila stvar kakšnega prepotentnega posameznika, temveč na nek način "institucionalizirana", saj je ustrezna rubrika bila v vojaški knjižici. Mogoče se vojaška knjižica mojega očeta še potika kje okoli, če jo najdem, jo bom poskeniral in pripopal sliko sem gor. Pa da se razumemo, moj oče je to razlagal bolj kot anekdoto in nelogičnost tedanjega časa (no ja, polpismen si bil tudi, če si znal samo cirilico), ki pa je bila takrat na nek način potrebna, saj je v vojsko prihajalo ogromno ljudi z zelo različno stopnjo izobrazbe, začenši z ogromnim številom nepismenih fantov iz vseh nedostopnih kotičkov tedanje države. In priznati je treba, da je vojska takrat poskrbela za vsaj za neko osnovno opismenjevanje teh ljudi. Tako je moj oče dobil najprej skupino petih Albancev, ki jih je naučil pisati in brati, nato pa je inštuiral nekatere" partizanske" oficirje (gre za oficirje, ki so svoj čin dosegli skozi "prakso" med II svetovno vojno), da so dosegli formalno srednješolsko izobrazbo. Zanimivo je, da je njegova osnovnošolska izobrazba zadostovala za takšno delo. Časa so imeli dovolj, saj se je vojsko služilo 3 leta.

Toliko o tem

LP

Jože

kurjač ::

>Pa nekoč davno, ob naboru v JLA, so te proglasili za polpismenega, če nisi obvladal cirilice, ne glede na izobrazbo in znanje drugih jezikov....

Je to res ali ni?

Res je. To lahko potrdim, ker sem bil za njih tudi sam polpismen. (1986-1987)

Za naslednjo anketo bi lahko predlagal: Koliko vas je Slovencev za 600 sit?

Barakuda1 ::

Res je. To lahko potrdim, ker sem bil za njih tudi sam polpismen. (1986-1987)


No, v tem obdobju bi pa celo vrjel, da se je to dogajalo (enako v obdobju nekje med 1945 in 195o)
V zadnjem obdobju, torej 1986-1990, se je sploh dogajalo marsikaj, saj je takrat sistem že dobesedno razpadal na vseh nivojih. JNA pa takrat sploh pospešeno "prevzemajo" predvsem Srbski in Črno-gorski kadri. v tem je vrjetno tudi iskati razlog za podobne anomalije, ki pa žal tudi niso bile edine.
Samo preverjanje "pismenosti" v vmesnem obdobju, pa je bilo že v principu nelogično in nesmiselno za vse, ki so imeli končano OŠ ali več. Cirilica kot pisava je bila namreč že v OŠ obvezen učni predmet. Če si torej uspešno končal OŠ je bila predpostavka, da obvladaš tudi cirilično pisavo, že podana. Tako neumna tudi JNA ni bila, da bi preverjala nekaj, kar je na državnem nivoju že bilo preverjeno (razen kadar je šlo za načrtno posamično šikaniranje)
Vendar kot rečeno, šikane posameznikov so seveda bile možne, ki so bile plod predvsem nekaterih vojaških krogov, niso pa bile sistomsko urejene.

To, kar gre zameriti tedanji oblasti (obdobje predvsem po letu 1980) pa je to, da so takšne stvari tiho tolerirali, če so zanje izvedeli

Pa da se razumemo, moj oče je to razlagal bolj kot anekdoto in nelogičnost tedanjega časa (no ja, polpismen si bil tudi, če si znal samo cirilico), ki pa je bila takrat na nek način potrebna,


Iz tega dela prispevka, bi se lahko reklo, da so bile pisave tud za JNA enakovredne. Verjetno tam nek Srb na svojem forumu tud pizdi, kakšna strašna krivica se mu je dogajala, ker da je bil polpismen, ker ni znal latinice ;)

Kar se pa nepismenih tiče (ampak res nepismenih), jih je bilo pa po moje v vsaki generaciji. Tud mene je doletela ta "čast" da sem moral opismenjevat 4 sotrpine. Eden je bil Slovenc iz Haloz, dva Hrvata in eden Bošnjak.
No, učil sem jih izključno v latinici, pa je blo čist o.k.,
A, še to. Vojsko sem služil na tleh Slovenije in vsaj v moji kasarni je oficirski kader kar solidno (nekateri celo perfektno) govoril Slovensko. Ko pa je prišlo do poveljevanja, pa tako kot sem rekel, je bil poveljujoči jezik srbohrvaščina.

Double_J ::

Da je imel prejšni sistem tudi dobre strani? Te dobre strani so bile še vseeno slabše od današnjega stanja na teh področjih. Zakaj bi jim potem pravili dobre, če gre za primerjavo med sistemoma?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Barakuda1 ::

Te dobre strani so bile še vseeno slabše od današnjega stanja na teh področjih. Zakaj bi jim potem pravili dobre, če gre za primerjavo med sistemoma?


Zato, ker stvari primerjaš med sabo v času obstoja, če želiš pošteno primerjavo.

Tako kot ne moreš primerjati šolskega ali zdravstvenega sistema srednjega veka z današnjim, ali tistim izpred 100 let, tako tudi ne moreš primerjati nekega sistema izpred 5olet z današnjim.

Pa tudi sicer so bila nekatera socialna vprašanja že v prejšnjem sistemu rešena zadovoljivo (in jih dandanes le dograjujemo ali nadgrajujmo), v nekaterih segmentih pa celo bolje kot danes.
Sistem socialne in zdravstvene varnosti (z vidika vseh državljanov) je že en tak primer.

Double_J ::

Objektivne primerjave smo pa že tudi delali. O bistveno revnejših prebivalcih Furlanije 1945, pa bistveno bogatejših od Slovencev 1990.

Socialna vprašanja rešena, haha. Če se nisi komu zameril morda res, drugače so te pa tudi do smrti izstradali lahko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

gkovac ::

Nedopustno je, da se v slovenskih podjetjih uporablja drug jezik, kot slovenščina. To, da ti zaposleni v slovenskem podjetju prodaja stvari v tujem jeziku je katastrofa. Takega človeka jaz osebno NIKOLI nebi vzel v službo, oziroma bi ga v primeru, da to slišim na mestu odpustil.

jype: Vsak pameten človek tolerira takšne malenkosti, ker enostavno niso vredne zagate, ki bi jo povzročile po tvojem receptu.

Toleriraš? Bravo! Vsa čast tebi in tebi podobnim... zaradi vas je tako, kot je. Bi toleriral če bi sprevodnik vozovnico zahteval v svahijilu/nemščini/arabščini?

Kaj misliš, da bi se zgodilo, če bi ti kot zaposleni na Nemških železnicah prišel do potnika in mu rekel: Vozovnico, prosim.

jype:Jaz se vedno naučim vsaj minimum jezika države, v katero potujem

Sva že dva. Ampak tukaj ne govorimo o počitnicah in potovanjih. Tukaj govorimo o ljudeh, ki pri nas delajo.

Ne me imeti za ne vem kakšnega rasista in nestrpneža, ker to nisem. Vse pa ima svoje meje.
V Sloveniji se govori slovensko. Če tega ne znaš ali nočeš je to tvoj problem in nimaš kaj iskat med zaposlenimi. Ko prideš domov govori katerikoli jezik želiš, ko pa delaš s strankami pa govori slovensko.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

jype ::

SuLc> Nedopustno je, da se v slovenskih podjetjih uporablja drug jezik, kot slovenščina. To, da ti zaposleni v slovenskem podjetju prodaja stvari v tujem jeziku je katastrofa. Takega človeka jaz osebno NIKOLI nebi vzel v službo, oziroma bi ga v primeru, da to slišim na mestu odpustil.

Si se torej pripravljen javiti na delovno mesto sprevodnika pri SŽ?

SuLc> Toleriraš? Bravo! Vsa čast tebi in tebi podobnim... zaradi vas je tako, kot je. Bi toleriral če bi sprevodnik vozovnico zahteval v svahijilu/nemščini/arabščini?

Ja, seveda, če bi jezik razumel.

SuLc> Kaj misliš, da bi se zgodilo, če bi ti kot zaposleni na Nemških železnicah prišel do potnika in mu rekel: Vozovnico, prosim.

Stranka bi rekla "Molim?", nakar bi zaposleni rekel "Ah, izvinite, kartu molim".

SuLc> Sva že dva. Ampak tukaj ne govorimo o počitnicah in potovanjih. Tukaj govorimo o ljudeh, ki pri nas delajo.

Se zavedam. Nisem navdušen nad ljudmi, ki se nočejo naučiti jezika države, kjer delajo. Po drugi strani pa me motijo manj, kot me motijo tisti, ki bi na svojem delovnem mestu dejansko morali biti pismeni, pa niso, četudi so slovenskega porekla. Nesprejemljivo se mi zdi, da poslanci, delavci na ministrstvih in včasih celo novinarji ne poznajo slovenskega jezika dovolj, da bi ga pravilno uporabljali. Tudi nimam nikakršnega namena nadomeščati sprevodnika zgolj zato, ker ne zna jezika.

SuLc> V Sloveniji se govori slovensko. Če tega ne znaš ali nočeš je to tvoj problem in nimaš kaj iskat med zaposlenimi.

Torej se raje odpoveš železnici, kot da bi poslušal "kartu prosam" ? Ker jaz poznam izrazito majhno množico ljudi, ki bi bili pripravljeni v slovenskem jeziku nagovarjati potnike na vlaku, pa sploh še nismo začeli debatirat o tem, koliko je reč plačana.

DarkSite ::

To je pa zaradi tega, ker smo dajali državljanstvo vsem kot po tekočem traku.
Treba je malo bolj urediti to zadevo.

Recimo, dodati kak izpit za slovenščino preden ti podelijo državljanstvo.
Seveda, tudi upoštevati določeno število let bivanja v državi. Pa različni izpiti, kateri te prisilijo, da se naučiš o zgodovini te države, politični ureditvi, itd.

:\

opeter ::

>> V Sloveniji se govori slovensko. Če tega ne znaš ali nočeš je to tvoj problem in nimaš kaj iskat med zaposlenimi. Ko prideš domov govori katerikoli jezik želiš, ko pa delaš s strankami pa govori slovensko.

Zanimivo... ko sem bil v Londonu, sem poskusil z enim Indijcem sporazumeti s kazanjem itn. v eni trgovini, kjer so prodajali suvenire. Gospod ni vedel angleško, le tri besede: Hello, Thank you in bye.
Vseeno sva se razumela in sem suvenirček kupil, ker je bil prodajalec sila prijazen. Seveda bi lahko z dvignjeno nosjo zaloputnil vrata in odšel iz trgovine, ker kako je to možno, da v centru Londona ne govorijo britansko angleščino, ampak navsedanje, koga briga? Mene ne, sem se fajn razumel s pomočjo gestur in mimike.

>> SuLc> Kaj misliš, da bi se zgodilo, če bi ti kot zaposleni na Nemških železnicah prišel do potnika in mu rekel: Vozovnico, prosim.
>> jype> Stranka bi rekla "Molim?", nakar bi zaposleni rekel "Ah, izvinite, kartu molim".

Ahaha, kako sem se nasmejal! :D Razpšena dijaspora Srbov in starih Jugovcev bi pomagala ohraniti delovno mesto. ;)
Sicer pa, "tavlki Nemci" ne potujejo z vlakom, saj imajo svoje Mercedese in BMW-je, ne da? Čeprav se v zadnjem času DB na velko reklamira, da so posodobili svoje prvorazredne vlake in kako je vse poceni. Kar je sicer res. Vlak je vse cenejši.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

gkovac ::

opeter: ko sem bil v Londonu, sem poskusil z enim Indijcem sporazumeti s kazanjem itn. v eni trgovini, kjer so prodajali suvenire.

Poudarek tukaj je "suvenire" a ne :D Zanima me, če bi tudi na železniški postaji (ali na vlaku) lahko naletel na Indijca/Pakistanca/Bosanca, ki ne zna angleško in bi od tebe zahteval karto v pakistanščini.

SuLc> Kaj misliš, da bi se zgodilo, če bi ti kot zaposleni na Nemških železnicah prišel do potnika in mu rekel: Vozovnico, prosim. jype: jype> Stranka bi rekla "Molim?", nakar bi zaposleni rekel "Ah, izvinite, kartu molim".

Po moje bi pa stranka rekla "Was?" in bi se naš "nemec" moral potruditi povedati po nemško, drugače bi pa bil kažin. Enako bi moralo veljati tudi za naše "slovence".
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Matako ::

Poudarek tukaj je "suvenire" a ne :D Zanima me, če bi tudi na železniški postaji (ali na vlaku) lahko naletel na Indijca/Pakistanca/Bosanca, ki ne zna angleško in bi od tebe zahteval karto v pakistanščini.


Pa saj je čisto enostavno: javni prevozi - "slaba" dela - priseljenci - neznanje jezika. To je marsikje že tako dolgo časa tako zelo običajno, da se sploh nihče ne sekira več.
V New Yorku vem kar dosti taksistov ne zna angleško, po mojem so podobne scene tudi v Londonu in marsikje in na nek način tudi pri nas. Očitno se slovenskogovoreči sprevodniki ne valjajo za vsakim vogalom.
/\/\.K.

miko 55 ::

Kva prauš poba?
LP
2 GOOD 2 B 4GOT10
NAJPREPROSTEJŠA RAZLAGA JE NAJVERJETNEJŠA

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: jype ()

PROTOTIP ::

Namreč, že 7 let se vozim z vlakom (najprej 4 leta v srednjo, dvakrat na dan, sedaj pa še, ko študiram, ob vikendih domou in nazaj). Lahko rečem, da sem imel opravka že s prenekaterim sprevodnikom (v stilu - karto prosim. Hvala!) in moram reči, da se mi zdi totalno nezaslišano, da se na naših vlakih govori srbo-hrvaško.


Še en razlog več da narediš vozniški izpit oz. nekje stakneš nek avto. :D Drugače pa, jest bom kr plemenitega volu na naslednjih volitvah, dast mam teh južnjakov. ;(

jype ::

PROTOTIP> Drugače pa, jest bom kr plemenitega volu na naslednjih volitvah, dast mam teh južnjakov.

Nikarte! Saj veš, kako malo je Slovencev, ki so pripravljeni za pošten denar prekladat opeko, ali pa trogat kontejnerčke do smetarskega kamjona...

Življenski stroški bi se potrojili, če bi plemeniti zmagal in "končno rešil" vprašanje južnih bratov.

Ziga Dolhar ::

Plače fizičnih delavcev bi končno dosegle EU-raven! >:D

(Saj nonstop jamrate, da si tega želite, ne?)
https://dolhar.si/
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SŽ omogočil nakup vozovnic po spletu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7212329 (10026) aborko
»

dunajski hlapci

Oddelek: Loža
427454 (5874) Ramon dekers
»

Uvedba srbščine v OŠ - jezikovno in kulturno nasilje? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12915856 (13716) w00tnes
»

Ima sprevodnik na vlaku pravico zaračunati ''dodatek'', ker vozovnice nisem kupil pre (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7714521 (12420) Pyr0Beast
»

V ZG napadli vlak SŽ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
535845 (4650) Nejc Pintar

Več podobnih tem