» »

Podatek vs. Informacija

Podatek vs. Informacija

1
2
3

kopernik ::

Zanimivo, na wikipedii v diskusiji članka "Data" pa nekdo trdi, da je zadeva pomembna samo za znanstvenike in ne za "preostali svet". Glih kontra thomasu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

gani-med ::

Ne gre samo za filozofiranje, čeprav tudi filozofiranje ni vedno nekoristno. :D

Dejstvo je, da isti podatek različnim ljudem lahko pomeni zelo različne zadeve, jih različno informira in tudi obratno velja, isto informacijo lahko dobimo od zelo različnih podatkov.
Ta dva izraza torej ne moreta biti sinonima za isti pojem.

kopernik ::

Cut the crap, samo informacija bo dovolj


Ampak, zakaj potem tudi ti osebno uporabljaš izraz "data" ? Reči vedno informacija, pa bo mir. Nobene zmede, če misliš, da jo ta dva pojma povzročata.

kopernik ::

Evo, vidim, da so članek Data na wikipedii uredili tako, da je razlikovanje med podatkom in informacijo pripisano "computing science"-u. No, tudi prav :-) Zdaj sta oba članka, informacija in podatek, nekako vsaj približno konsistentna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

jype ::

No, pobrisali so moj prispevek, čeprav je za tiste, ki so znali iz podatkov v njem prebrat informacijo, morda le zanimiv. Ne morem trditi, da so imeli biti v njem tudi dejansko uporabno vrednost.

gani-med ::

Tudi v wikipediji kdaj zabluzijo, zato ni treba slepo verjeti prav vsemu, kar tam piše.

Informacija in podatek vsekakor nista sinonima.

Podatek je lahko tudi kamen, ki leži sredi travnika.
Geologu bo ta kamen (po tehtnem premisleku, torej po procesiranju podatka) dobil poseben pomen, spremenil se bo v informacijo o sestavi tal.
nekdo drug bo pa v tem kamnu prepoznal le informacijo, da ga sosed spet zajebava, ko mu meče kamne na travnik (da bi si polomil kosilnico).
Meni tisti kamen ne pomeni ničesar, za mene ne predstavlja nobene informacije.

gani-med ::

Še en lep rek na to temo:

Data is not information; information is not knowledge; knowledge is not wisdom!

nevone ::

Informacija, če jo uporabljamo kot subjektivni pojem, se razlikuje od podatka. Podatku rečemo informacija ko ga označimo za nam zanimivega. Subjektivni pogled na podatek pusti podatek zgolj podatek ali pa ga zazna kot informacijo.

Subjektivno je potem: zanimiv podatek/data = informacija

Objektivno pa ne moreš določiti, kdaj je njen nek podatek informacija. Ker za nekoga je zanimiv, za drugega ni, ampak vsaka data je obenem tudi informacija.

Objektivno je torej: podatek/data = informacija

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Thomas ::

> Podatek je lahko tudi kamen, ki leži sredi travnika.

Tu je celo ogromno enih bitov informacije. Čez palec rečeno, 1030+ bitov.

Vedno so tako ogomne količine podatkov, kadar se srečamo z makroskopskimi telesi v naravi.

Informacija (ali kar je isto, podatek), da je danes opoldne tisti kamen tehtal manj kot kilogram, je samo digest iz tiste salamensko velike količine bitov informacije. Tako kot je senca ki jo meče, le digest. Projekcija, če hočete.

Seveda, informacija (ma "podatek" je preveč scrkljana beseda!), ki se pretaka pri procesiranju z makroskopskimi telesi je ogromna. Naše projekcije so blede sence, kar se tiče količine. The governing law je pa entropijski zakon.

Informacija in entropija je ista reč, besedo "podatek" pa jaz prepuščam zgodovini, ali pa jo iz afnanja celo uporabim kdaj. Kakor naprimer "ljubo Solnce lepo sije zunaj." Če bi pa uporabil besedo "Solnce" pri znanstveni debati ... je pa mau odveč to.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Podatek postane informacija, ko se ga lahko sprocesira.

Ali je podatek zanimiv ali ne, niti ni toliko pomembno, saj pri prenašanju podatkov naprimer med napravami, ne moremo ravno trditi, da je bil podatek za napravo "zanimiv", niti ne moremo govoriti o "subjektivnih pogledih" naprave na podatke, vsekakor pa lahko rečemo, da je bil podatek posredovan v taki obliki(formi), da ga je druga naprava lahko uspešno sprocesirala, posredovani podatek je imel torej za napravo prav poseben pomen. Za napravi, ki sta komunicirali, je imel podatek zelo konkretno vlogo informiranja - podatek bil je torej tudi informacija. (kar pa za poljuben podatek ni nujno)


Mimogrede, teorija informacij je veja matematike, ki se ukvarja samo z merjenjem količine informacije, nič pa ne definira same informacije, kaj informacija je.
Pomen informacije za abstraktno teorijo informacij "ni zanimiv", vendar pa iz tega še ne sledi, da informacije pomena sploh nimajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gani-med ()

epicus ::

Kako si jaz tadva pojma razlagam:

Informacija je zame tisti podatek s katerim si (lahko) ustvarim neko dodano vrednost (denar, zadovoljstvo, ugled...).
Podatek je pa vse ostalo, kar leti mimo mene, ne da bi jaz imel od njega kakršnekoli koristi/slabosti. Lahko tudi, da sem sam mislil da je nekaj podatek, pozneje pa ugotovil, da je v resnici celo bila informacija, ki sem jo pa zamudil, spregledal - kar se pogosto pojavlja v današnji poplavi podatkov.

P.s. bolj EF razlaga
Open mind for a different view

[MYTiX] ::

Sem mal razmišljal in ugotovil, da tudi sam uporabljam besedo informacija v enih situacijah, podatek pa v drugih. Ločujem jih pa približno tako, kot pravi ta "teorija", ki jo učijo, sem izvedel, tudi že v OŠ. Uporabnosti takega ločevanja ne najdem, mi je pa zelo "nenaravno" slišat stavek, kjer bi uporabil "informacija" namesto "podatek".
Zgleda da so naše šolske institucije zelo uspešne pri indoktrinaciji. Sej nas vsaj 12 let učijo piflanja in ponavljanja, za razmišljanje pa ostane bolj malo prostora.
podpis

Thomas ::

Ker dosledno ignoriram vremenske napovedi in nikoli ne jemljem marele s seboj, je vremenska prognoza da bo dež, zame samo podatek? Za mimoidoče z dežnikom v roki pa je informacija?

Give me a break with this crap!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Fave ::

Hmm...

Iz Thomasovega slovarčka:

INFORMACIJA

Minimalno potrebno zaporedje instrukcij, ki se morajo izvesti, da se vzpostavi določena forma.



INSTRUKCIJA

Fizikalni proces, ki spremeni obliko. Naprimer

XOR EAX,EAX - ugasne vseh 32 bitov pentiumovega EAX registra.



FORMA

V substrat zapisana informacija. Naprimer človeško telo je v snov prepisana informacija iz genoma - genotip in okolja - fenotip.



DATA

V splošnem neoptimalno, večkratno v substrat zapisana informacija.



DATAMINING

Proces pri katerem iščemo v dati zapisano informacijo - ali vsaj koščke identične kot v kakšni drugi dati.



MIŠLJENJE

Datamining (dosegljive) date. Zaenkrat ponavadi na wetwaru.


---

Ne da mi gmaha ideja, da ip, ki meni nekaj pomeni, ni enako ip, ki samo bežno leti mimo mene.

Po drugi strani se mi pa tudi zdi neumno da bi o izrazu tega ip odločal kovanec (Thomasovih 1000 EU na Kredarc).

Tko da jst še nisem odločen. Tuhtam pa.

ip = informacija/podatek
My mind's a hyper tool that fixes everything.

gani-med ::

>Ker dosledno ignoriram vremenske napovedi in nikoli ne jemljem marele s seboj, je vremenska prognoza da bo dež, zame samo podatek? Za mimoidoče z dežnikom v roki pa je informacija?

Ker ignoriraš vremenske napovedi, iz tega vira torej ne moreš izvedeti ali bo deževalo ali ne bo.
Drugače povedano, to pomeni, da nisi informiran.
V eter posredovani vremenski podatki za tebe ne predstavljajo informacije, saj te ne informirajo.

Informacija sama po sebi ne obstaja.
Informacija lahko obstaja le v kontekstu "trojice" - izvora, sprejemnika in kanala po katerem podatki potujejo.


Informacija tudi ni isto kot entropija.
Da ne bi zašli v teoretične podrobnosti, naj navedem le tole anekdoto:

"The story goes that Shannon didn't know what to call his measure so he asked von Neumann, who said `You should call it entropy ... [since] ... no one knows what entropy really is, so in a debate you will always have the advantage"

Thomas ::

Že poslušam vremensko in vem kaj bo, ampak ne upoštevam.

Hočeš zdaj reči, da dejstvo, da pustim dežnik doma, preprečuje podatku o napovedanem dežju, da postane informacija?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

antonija ::

IMO v znanstvene namene locevanje med podatkom-informacijo ni potrebno (vsaj jaz ne najdem primera kjer bi nujno rabili locevanje), je pa ironicno da se distinkcija poucuje na naravoslovnih in tehnicnih fakultetah:\

Ampak za nekoga ki ima za obdelovat ogromne mase podatkov in iz njih generirat nove podatke (ki jim zavoljo praktinosti rece "informacije" namesto "podatki"), se pa to ze splaca. Ce ne drugega prispara vsaj kaksno prerekanje s sodelvci. Se pa pojavi problem pri vsaki nadaljni stopnji obdelave pravkar dobljenih informacij, ker vse informacije dobljene iz prvih informacij so se vedno informacije, razen ce ne klasificiramo prve informacije v podatek (in zavrzemo izhodni podatek ce operiramo le na prvi informaciji) in tako dobimo eno samo novo informacijo. Dokler se ne spravimo delat se ene operacije na tej informaciji oz. ji damo nek prakticen pomen, in spet dobimo novo informacijo. Pa imamo spet dve informaciji, razen ce prve spet ne degradiramo v podtaek in novi recemo informacija in je tako spet ena sama. Razen ce ne naredimo novih zakljuckov na podlagi te nove informacije......|O
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gani-med ::

To ni več pomembno, kaj z informacijo po prejemu narediš, ali jo upoštevaš ali ne, pomembno je le, da si jo prejel (in razumel).

Razliko med podatkom in informacijo je mogoče lažje razumeti, če poslušamo isto vremensko napoved ponovljeno petkrat zaporedoma. Količina poslanih podatkov je petkrat večja (če bi jih posneli na disk, bi zasedli petkrat več prostora), količina prejete informacije se ni pa s ponavljanjem prav nič spremenila in je še vedno enaka, kot je bila takrat, ko smo vremensko napoved slišali prvič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gani-med ()

Thomas ::

Mnogokrat se je potrebno odreči nekaterih iluzij, če hočemo nekaj razumeti.

Iluzije, ki bi se ji IMO moral vsak odreči, če bi hotel razumeti tole so:

- da je informacija kaj drugega kot entropija

- da je pridobivanje informacije kaj drugega, kot byproduct v fizikalnem procesu, kjer se entropija poveča enormno, v primeri z morda "pridobljeno" informacijo

- da sploh kdajkoli kdorkoli pogrunta nekaj novega, v informacijskem smislu. Treba je vedeti, da je že vse bilo tam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Entropijo je korektneje primerjati z redundanco, kot z informacijo.
Redundanca je definirana v odvisnosti od entropije takole:
R = 1 - H/Hmax

Manjša redundanca pomeni večjo entropijo.
Kompresirane (pozipane) datoteke imajo večjo entropijo, kot nepozipane.

Po drugi strani pa informacija ni odvisna od redundance.
(o čemer nas prepriča tudi primer petkrat ponovljene vremenske napovedi)

Kako sta potem lahko entropija in informacija eno in isto, če je prva odvisna, druga pa ni odvisna od redundance?

Thomas ::

> Kako sta potem lahko entropija in informacija eno in isto

Hja, to _je_ eno in isto po definiciji. Logaritem iz števila mikrostanj za dano makrostanje. Entropija makrostanja je v plinu ali v bitnem nizu torej logaritem števila mikrostanj, ki vsa sestavljajo to makrostanje.

Večja je entropija bitnega niza, več informacije je zakodirane notri. Bolj so prešprudlani C12 in C13 atomi v diamantu, večja je njihova entropija, več informacije lahko vsebuje, več mp3, jpeg, txt-jev zapečenih notri.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Po kakšni definiciji?

Izraz za entropijo po Shanonnu je v teoriji informacij definiran kot količina, ki meri zmanjšanje negotovosti na sprejemni strani kanala, kar je nekaj drugega, kot informacija sama, ki se po kanalu prenaša,

H = Suma(pi*log(pi)

Thomas ::

This may seem counterintuitive at first, but Shannon noted that a random, disordered sentence, which has high entropy, contains a lot of information. In contrast, a patterned, structured sentence, which has low entropy, contains only a little information.


Link.

Takle morte vedet, anede.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Linkani test samo potrjuje moje trditve, da je entropijo korektneje primerjati z redundanco.

Zanimiv je tudi tale odstavek:
Therefore, we cannot draw a direct relationship between "meaning" in the traditional sense and "entropy"
in the information-theoretic sense. While a compression scheme can identify redundancies in a
string of text, it cannot identify redundancies in a string of ideas.


Nikjer tudi nisem zasledil, da bi bil postavljen enačaj med informacijo in entropijo.

Thomas ::

Well, Boltzmann, Shannon and others figured out how entropy and information are related, and formula is pretty simple: one nit of information equals 1.3808 x 10-23 joules per kelvin of entropy. This number is called Boltzmann's constant.


Link.

one nit of information equals 1.3808 x 10-23 joules per kelvin of entropy

A si zdej zadovoljen?

(And cut the crap out! To so pa uni bluzi iz naslova teme, in tudi jokec v končnem komentarju une marjance, iz prejšnjega linka.)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

To je jasno, da sta entropija in informacija v nekakšni relaciji, vendar to ne pomeni, da je to eno in isto.

Sicer bi že Shannon sam takoj na začetku imenoval svojo novo količino informacija in ne entropija.
Danes je pogosteje v rabi pravilnejši izraz informacijska entropija.
In informacijsko entropijo je potrebno ločevati tudi od termodinamične entropije, ker tudi to niso iste zadeve.

Thomas ::

Tamle gor ti piše, da je en nit informacije toliko in toliko J/K entropije.

Danes je tako uradno in stara jajca kar odpišimo! Sploh razne jokce in zaklinjanja.

Pa ne predvsem zato, ker je "uradno", ampak ker je dosti bolj smiselno od old fashione crapa, pa če ta še tako lepo "domače in domačijsko" zveni. Pa če se razni prfoxi po SLO katedrah še tako pridušajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Če malo prelistaš po strokovnih revijah tujih univerz, lahko opaziš, da po svetu pravzaprav kar striktno uporabljajo izraz "information entropy" in ne le "information", kar se mi zdi korektno, saj gre pri entropiji dejansko za statistično obravnavo, torej za obravnavo masovnih pojavov, kjer posamezna informacija in njen pomen nista pomembna.

Entropija je sicer tipična statistična količina (pravzaprav funkcional) za merjenje negotovosti in je uporabna na mnogih področjih, ne samo pri statistični obravnavi komunikacijskih kanalov ali termodinamičnih sistemov.

Zaradi statistične narave entropije, nam nič ne pove o posamezni informaciji, podobno, kot nam povprečna starost populacije ne pove nič o starosti posameznega človeka.

V poljudno napisanih delih je pa res mogoče prebrati marsikaj, saj imajo avtorji več pesniške svobode.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gani-med ()

Thomas ::

Ne vem no, John Baez s člankom ki sem ga linkal, je gotovo boljši vir od 20 ali 30 let zaspalih profesorjev. Čeprav so številčno morda v večini, kar je pa nepomembno.

Entropija in informacija sta v navedeni relaciji.

Lahko pa "stara garda" trobi(te) svoje, mi je čisto vseeno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Mene niti ne zanima toliko, kdo uporablja kakšen izraz in kako pogosto in ali je in ali ni.
Pomembneje se mi zdi, v kakšni funkciji nastopa neka količina in entropija je tipična statistična količina, tako kot so povprečje ali disperzija, ki znajo delati samo z množičnimi pojavi, posameznikov pa niso zmožne "videti".
In da zdaj eno tako "masovno statistiko" uporabil kar kot sinonim za tisto, kar z njo obdelujem, se mi zdi pa le malo prehuda.

To je skoraj tako, kot če bi računal povprečno starost populacije in bi me zadeva tako navdušila
da bi količino za izračun povprečne starosti Sum(si/n) poiemnoval kar Starost.

fireice ::

Nam je profesorica pri slovenščini v gimnaziji povedala tole razliko med podatkom in informacijo. Recimo da hruska stane 15 SIT. Če to nekomu povemo in on to že ve, je to zanj podatek, če pa tega še ni vedel, pa je zanj to informacijo.

Torej, če nam nekaj pove nekaj novega, je to za nas informacija, če nam pa tisto nič ne pove, pa je to ''zgolj'' podatek.

Koliko pa je to smiselno, je pa drugo.

nevone ::

>Če to nekomu povemo in on to že ve, je to zanj podatek, če pa tega še ni vedel, pa je zanj to informacijo.

Jah sej si je možno tako razlagat. Samo to je zgolj neko intuitivno opažanje razlike med podatkom in informacijo in razmišljanje o tem se sproži ponavadi šele, ko smo na to opozorjeni. Samo dejansko pa ljudje med tema dvema pojmoma ne ločijo. Vsaj uporaba teh dveh izrazov kaže na to. Pogosto človek reče tudi: Ta podatek je pa zanimiv. Pa je zanj nov. Pa ga vseeno imenuje podatek. Ampak ne vedno. Včasih reče: Zanimiva informacija.

Torej, da bi ljudje kaj dosti ločili med tema dvema izrazoma, podatki nekako ne kažejo. Zanimiva informacija, ane?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

delfinus ::

Za predstavo. Podatki in informaciji v hierarhiji.



Vir: prof. dr. J. Bešter (predstojnik laboratorija za telekomunikacije)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Thomas ::

Zame je tole en navaden bullshit, če dovoliš, delfinček. Za ušesa privlečena zadeva. In za lase!

No vsaj, če govorimo o znanstvenem pogledu na stvar. Sicer lahko vsak pesni čisto po svoje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drejc ::

Tole med podatki in informacijo, je tak kot se najprej ucis dve vrsti integralov, potem se pa izpelje da gre to za en integral.

Pac za moneyhandlerje je lazje razmetavat razliko med podatki in informacijo, kot kontrirat sprejetim dogovorom o tej razliki. Prodajaš seveda subjektivno dobre izdelke, zato uporabljaš subjektivno poimenovanje date.

Generalno gledano pa imho ni razlike...je vse preveč primerov ko ta ločitev pogori.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

kr1ženska ::

Se kdo prepozna? :) http://www.ifeelpsychology.com/2011/06/...
Nikoli si nisem milila, da je slabo, če človek veliko ve in ga veliko stvari zanima...

Mesar ::

To so skurjenci, na tak način maš skoz polno informacij pa jih nisi sposoben optimalno obdelat, kaj ti pomaga če vse veš pa nič ne veš.
Your turn to burn!

kr1ženska ::

Mesar je izjavil:

To so skurjenci, na tak način maš skoz polno informacij pa jih nisi sposoben optimalno obdelat, kaj ti pomaga če vse veš pa nič ne veš.

Kje je meja med obsedenostjo s podatki ter biti pameten? Takoj na začetku namreč piše, da je naš Miha uspešen poslovnež. Se pravi podatke zna izredno dobro obdelati.
Tudi ljudje, ki ne sprejemajo enormnih količin podatkov dosti krat niso sposobni obdelati tiste peščico podatkov, ki so jih deležni, niti na minimum.

Ali bi lahko rekli za slikarja, ki po cele dneve in noči slika, da je obseden s slikanjem ali ga tega naziva rešuje njegov poklic?

Mesar ::

Ja, nikjer pa ne piše kako zelo uspešen je. Kje je meja? Meja je tam ko se ti zmeša, ko odpoveš ali pride do česar podobnega. In glede na vso to obsedenost od informacij Miha verjetno ni sposoben niti med vožnjo za dalj časa umakniti pogled iz telefona, kar je lahko v nekem trenutku usodno, pa je to en čisto banalen primer.
Your turn to burn!

kr1ženska ::

Informacijski džanki je torej tisti, ki je okupiran s tem, da sprejema in/ali posreduje informacije, njegova obsedenost s komuniciranjem pa kaže na odvisnost. Odvisnost od informacij je običajno neločljivo povezana z uporabo računalnika/interneta.


Psevdo ADD (attention deficit disorder oziroma motnja pozornosti) pomeni, da oseba nima klasične motnje pozornosti, so pa zanjo značilni podobni simptomi. Oseba je zaradi vpliva tehnologije in hitrosti sodobnega načina življenja razvila krajši obseg pozornosti. Težave pa se kažejo marsikje. Informacijski džankiji postanejo ob dolgoročnih projektih frustrirani, zaradi potrebe po konstantnem pritoku informacij so pod vplivom stresa in dejansko fizično hrepenijo po vedno novih in novih stimulacijah.


ali bi za geeke lahko rekli, da so informacijski džankiji?
Ne vem zakaj imam občutek, da je tale članek pisan na kožo marsi komu na temlem forumu... :)

Zgodovina sprememb…

GoodSatanist ::

kr1ženska je izjavil:

Informacijski džanki je torej tisti, ki je okupiran s tem, da sprejema in/ali posreduje informacije, njegova obsedenost s komuniciranjem pa kaže na odvisnost. Odvisnost od informacij je običajno neločljivo povezana z uporabo računalnika/interneta.


Psevdo ADD (attention deficit disorder oziroma motnja pozornosti) pomeni, da oseba nima klasične motnje pozornosti, so pa zanjo značilni podobni simptomi. Oseba je zaradi vpliva tehnologije in hitrosti sodobnega načina življenja razvila krajši obseg pozornosti. Težave pa se kažejo marsikje. Informacijski džankiji postanejo ob dolgoročnih projektih frustrirani, zaradi potrebe po konstantnem pritoku informacij so pod vplivom stresa in dejansko fizično hrepenijo po vedno novih in novih stimulacijah.


ali bi za geeke lahko rekli, da so informacijski džankiji?
Ne vem zakaj imam občutek, da je tale čalnek pisan na kožo marsi komu na temlem forumu... :)


http://www.questionwritertracker.com/qu...

Moj rezultat je 17 :D Avtisti zadanejo 21-krat, normalni ljudje pa 26-krat :D.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

GoodSatanist ::

Ha, tega sem pa raztural baje.

http://psychologytoday.tests.psychtests...

Mental speed refers to how quickly you can process information and make decisions based upon the facts available. Being able to think on your feet is an asset in a wide variety of situations, as even the best laid-out plans do not account for all problems and obstacles we encounter at work or in everyday life. Therefore, the ability to come up with a quick solution can really come in handy! Even if you did not score well on this test, the good news is that mental speed is a skill that can be trained with time and practice.

Accuracy:
Accuracy percentage:
95

Your accuracy on this test was excellent - you were able to keep your focus throughout the test. With practice you can improve even more, especially if your timing wasn't as good.

Completion time:
You must have had your coffee today, because you finished this test in record time! Combined with a high accuracy rate, this is a good skill to have. Mental speed is an asset in many situations, and definitely puts you at an advantage under circumstances where split second actions or decisions are required.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

IceIceBaby ::

Heh, podobno.

Na prvem testu sem prepoznal 18 obrazov. Na drugem pa isto 95% in coffee :)

GoodSatanist ::

IceIceBaby je izjavil:

Heh, podobno.

Na prvem testu sem prepoznal 18 obrazov. Na drugem pa isto 95% in coffee :)


Hehe. Da vidmo kak bo naša baba rešla. :D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

kr1ženska ::

Ja madonca! Pravkar sem izvedela, da sem avtistična :)) 20 obrazov
Na drugem testu pa... ne povem, k nima veze s temo. :P

Sploh pa, IceIceBaby v temi Pametnejši si izjavil:
IQ testi merijo precej ozek spekter človekove sposobnosti. Pač, ena od neštetih lastnosti, ki vplivajo na uspeh posameznika.


Da se vrnemo malo nazaj, ali bi za geeke lahko rekli, da so informacijski džankiji?

marijancek ::

22 obrazov prepoznal. ne verjamem da je 26 povprečje, ker se mi zdi da sem kar dober v tem.

kunigunda ::

Nekje sem enkrat prebral zanimivo teorijo glede tega v zvezi s fotografijo.
Sam sebe slikas in razvijes fotko.
Fotka je informacija; kako si izgledal, ko si se slikal, pa podatek. Ce sliko zazges, izgubis informacijo, podatek kako si zgledal pa se zmeraj
obstaja (ceprav le v tvojem spominu)

GoodSatanist ::

Moje mnenje je, da termina podatek in informacija nikakor nista sinonima. Jaz bi definicijo informacije podal kot podatek, ki postane informacija šele, ko jo zazna samozavedajoča se entiteta. Torej, računalnik obdeluje ogromno podatkov, celoten internet še ogromno več, toda vse to niso informacije, ker se pač računalnik ali internet ne zaveda samega sebe. Po internetu na najnižjem nivoju šibajo okoli sveta biti nizke in visoke napetosti, kaj se pa v možganih človeka - kot samozavedajoče se entitete - na najnižjem nivoju dogaja in do kakšne meje sega ta najnižji nivo (morda celo na kvantni nivo) pa ni povsem jasno. Overall je prav zavest/čustvovanje/qualia tista, kjer je temeljna razlika med računalnikom in človekom, med podatkom in informacijo.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

fosil ::

S faksa se spomnim definicije, ki pravi, da je informacija podatek z uporabno vrednostjo.
Torej današnja temperatura v Londonu je zame podatek, današnja temperatura v Ljubljani pa informacija, ker se bom na podlagi tega ustrezno oblekel.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

marijancek ::

Informacija so podatki, ki te zanimajo. Angleško je data vs. information. Obstaja pogosta besedna zveza "raw data". Informacija te informira o podatkih, ki te zanimajo, ni pa nujno, da jih moraš tudi praktično uporabiti. Tisto, kar ima uporabno vrednost te ponavadi vedno zanima, vse kar te zanima pa nima uporabne vrednosti.

Zgodovina sprememb…

1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najmanjša mera informacije

Oddelek: Znanost in tehnologija
443367 (1812) Yggdrasil
»

Kurzweil in kako narediti možgane (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16822324 (20258) Thomas
»

Podatek vs. informacija

Oddelek: Šola
115512 (3231) imagodei
»

Teorija informacije - vesolje je program (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
739304 (6226) Saladin
»

o duši (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
585483 (4529) PROTOTIP

Več podobnih tem