» »

Podatek vs. informacija

Podatek vs. informacija

KeKec89 ::

Heiii...
Mene pa zanima če kdo ve kaj naj bi bilo vs. Podatek... Ko sem iskal po interneru sem v iskalnik napisel vs. Podatek... In odprlo mi je to stran... Najdel nisem nič. Če mi kdo ve kaj v tem vs. Podatku bi prosil, če mi lahko pove. Sem pa 90%, da ni to nič v zvezi z vs. Podatkom... Zato se opravičujem... Če sem zgrešil... Temo. :\
hvala za odgowore... :)
  • polepsal: Matek ()

antonija ::

To na dost faksih pomojem povejo.... Tko da rubrika Sola bi bila mogoce bolj primerna. Drugace pa naj bi bil podatek neko "surovo dejstvo", informacija pa poleg tega dejstva nosi se pomen (za uporabnika informacije). Lahko si pa se s temi linki pomagas:

Data
Information
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Matek ::

O tem so bile na slo-techu ze razlicne filozofske debate, tako da ni preprosto vprasanje.

Srednjesolska definicija je ponavadi, da je podatek zgolj nekaj golega, kar brez konteksta nic ne pomeni, informacija pa nastane iz podatka, ko ga s pomocjo nasega predznanja razumemo.

EDIT: Sem prestavil v Solo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

Fave ::

My mind's a hyper tool that fixes everything.

Zeberdee ::

Na faksu povedo, da je podatek neka vrednost, informacija pa podatek, ki ti je uporaben.

Surfer_D ::

Primer iz ceste:

Podatek je rdeča luč, informacija pa da moraš ustaviti.

bzp ::

IMHO je podatkov praviloma več (npr. komplet specifikacija grafične kartice), informacija je pa samo tisti podatek (ali spet, več njih) ki tebe trenutno zanima in je uporaben. Npr. pri nakupu nove grafične je za nekoga edina informacija score v 3D Marku, za drugega je pa to samo podatek, informacija je pa glasnost ventilatorja in dimenzije kartice. Od obilice podatkov, te ponavadi zanimajo samo točno določeni = informacije.

imagodei ::

No, v tisti polinkani temi se je razvnela debata, ali je podatek=informacija.

Jaz trdim, da ni. Semafor z rdečo lučjo je lep primer. Skratka, gre za to, da je podatek nek zapis, ki ima za različne uporabnike različno vrednost. Če podatka ne znaš razvozlat, nimaš nobene informacije. Če bi bral naključno izbrano zaporedje v RAM-u, ki je polno podatkov, si po vsej verjetnosti s tem ne bi kaj dosti pomagal.

Ja, se strinjam, da se včasih termina podatek in informacija prekrivata. Če vsi govorimo slovensko in jaz na neko znano vprašanje odgovorim z :"DA", potem je to (vsaj v kontekstu) očitno podatek in informacija hkrati. Če na ulici slišiš mimoidočega, kako na neko neznano vprašanje odgovori: "DA", si sicer ujel nek podatek, informacije pa iz njega ne znaš dobit.

Rdeča luč na semaforju je konec koncev lahko za nekoga tudi informacija, da je čas, da detonira bombo, ker ravno nad njo stoji ustavljen avto.

Možno je gledati tudi tako, kot gleda bzp. V bistvu gre za isto stvar z drugega stališča: nek uporabnik bere suhoparno navajanje dejstev (podatki) in iz njih v kontekstu razbere relevantne informacije. Tisti podatki, ki so zanj zanimivi, postanejo v njegovem kontekstu informacije.

Razlika med podatkom in informacijo še zdaleč ni filozofska. Meni padanje borznih indeksov ne pove nič, oz. lahko hvalim boga, da v zadnjem času nisem nič vlagal v delnice. Nekomu drugemu isti podatek pomeni, da je čas, da se vrže pod vlak.
- Hoc est qui sumus -

MUC ::

Ćisto enostavno:

Podatek je neka vrednost, iformacija pa je podatek, ki ti pove nakaj novega.

NPR: Da se je napad na WTO leta 2001 zgodil 11.9 je danes za vse nas samo še podatek. Tistega popoldneva pa je bila za vse nas to INFORMACIJA.

Alfonzo ::

Tukej poglej če ti bo kej pomagalo.
klik

Thomas ::

Razlika med "podatkom" in "informacijo" je nekako takšna kot med "pomnenjem" in "spominjanjem".

Cepljenje dlake podolgem. Privlečena za lase.

Hkrati pa fundamentalno nujna, da bi kakšene memeplex ne kolapsiral.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

imagodei ::

Se strinjam Thomas, dokler je podatek "DA", "NE", "Ne pridem"... Če dohtar reče: "Shujšat bo treba", je to za prejemnika hkrati podatek in informacija.

Ko pa je podatek naenkrat "1", pomeni pa: "Kupuj Krkine delnice," ali pa je podatek "0", pomeni pa: "Prodajaj Petrolove delnice", potem je razlika med podatkom in informacijo postane očitna. Zate, kot za uporabnika tega podatka, je informacija enoznačna. Veš, da podatek nosi enoznačno informacijo in veš, kaj posamezen podatek pomeni. Ergo, podatek = informacija.

Takoj, ko podatku lahko pripišeš raznoznačne pomene, ta zveza ne velja več. Podatek "The Eagle has landed" lahko različnim ljudem pomeni različne stvari. V originalnem kontekstu vemo, kaj pomeni. Osami bi 11. septembra ta izjava (podatek) prinesla popolnoma drugo informacijo. Športni rezultat Jesenice vs Olimpija 3:0 je za Gorenjce običajno vir veselja, medtem ko je za Ljubljančane vir slabe volje. Pa gre za popolnoma isti podatek.

Ljudje smo tisti, ki podatek interpretiramo v informacijo. Če sebi postaviš nek informacijski sistem, ki je popolnoma prikrojen tvojim potrebam, lahko za vsak podatek iz sistema zaradi mene rečeš, da je to kar informacija. Takoj, ko podatke predstaviš različnim uporabnikom, si enoznačno preslikavo podatek == informacija porušil. Če želiš, lahko rečeš tudi, da je podatek objektivna enota sporočila, informacija pa subjektivna. Včasih se pripeti, da ti dve enoti predstavljata enako količino sporočilne vrednosti.
- Hoc est qui sumus -


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je datum rojstva osebni podatek? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
599132 (7543) St235
»

Podatek vs. Informacija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10811172 (6329) kunigunda
»

Uporaba Facebooka in SMS-ov povezana s slabšimi ocenami (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9828601 (25730) Ramon dekers
»

LPP s kartico Urbana ne sme zbirati lokacijskih podatkov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
17136591 (33134) noraguta
»

o duši (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
585483 (4529) PROTOTIP

Več podobnih tem