» »

Nakup gigabitne mrežne kartice

Nakup gigabitne mrežne kartice

Ashrack ::

Zanimam se za nakup 1Gb NIC kartice ki bi jo vsadil v server. Saj trenutna 100Mb ze kar malo pesa pri prenosu fajlov na ostale 3kompe.Posebno ce na PC1 snemam nek file iz serverja na PC2 se pa medtem gleda film preko BSPLAYER iz serverja.
Po pregledu SUPERCENA.COM sem nasel sledece ponudnike od najcenejsega do bolj dragega:
http://www.supercena.com/I-Edimax__EN_9...
http://www.fe-sta.si/mre382na-kartica-p...
http://www.supercena.com/I-Mrezna_karti...

Kaj priporocate? Od Edimaxa resitev je zelo ugodna ampak ali je tudi dobra napram ostalima.

ps. NIC mora biti podprt v LINUX in dobro je da ima tudi WOL
....
  • spremenilo: Ashrack ()

T(he) Boss ::

Jaz sem kupil to kartico , pa mi je kar malo zal. Na mojem serverju (Athlon 2000+ ) sploh nic ne pridobim na hitrosti, glede na 100Mb kartico (torej prenos okoli 12MB/s). Ce pa jo prestavim v mojo nasino (core 2 duo @ 2700mhz), pa prenos pride malo cez 20MB/s, kar je glede na Iperf ze nekje meja kartice :(

Ashrack ::

THEBOOS
Kako pa da je taka razlika pri mrezni kartici glede na to v katero masino jo vsadis?
Ali si te prenose probal preko 2Gb NIC v crosslink povezavi ali preko cesa drugega?
....

T(he) Boss ::

Jaz menim, da je ozko grlo procesor, sicer se morem enkrat pogledat, koliko obremeni athlona 2000+ pri polni obremenitvi, samo c2d procesor obremeni 25%, torej polovico enega jedra. Testiral sem preko Dlinkovega 8 portnega gigabitnega switcha, prenos pa tudi med dvema gigabitnima mreznima, ki sta na nforce cipovju je okoli 25MB/s, tako da je bilo rezerve, samo pac mrezna bremza oz. mrezna nic ne dela, ampak vso delo prelaga na procesor, ki temu ni kos.:\

kekz ::

Za dobro giga kartico je pripotoćljivo kakšno hitrejše vodilo od PCI. Vsaj (stari) PCI-64 ali PCI-X ali še najbolje PCI-E, drugače težko dosežeš giga hitrost.
Performančno dobrodošla je še jumbo paketna podpora in združevanje paketov na interrupt.

Za linux so po mojih izkušnjah (od najboljše proti najslašim):
- intel
- broadcom
- nvidia
- marvell
- realtek

Z zadnjima dvema sem imel težave.
Realtek (8169) ne dosega ustreznih performans (je na PCI vodilu) in ima premajhen buffer (na linuxu lahko jumbo MTU nastaviš le do 7200).
Nekatere verzije marvella niso stabilne. To velja za originalno priložen sk98lin driver. Z novejšim odprto kodnim sky2 in skge (odvisno od verzija marvella) je bolje, samo ta driver ne podpira združevanja interruptov in nekaterih drugih fičerjev.
Starejše verzije open driverjev (forcedeth) tudi ne podpirajo jumbo frejmov.

kekz ::

S spodobno giga kartico na linuxu ni problem preseči 100 Mbytov/s prenosa, ampak ne z diska ali na disk. Diski ponavadi ne zmorejo več koz 50 Mbytov/s.

Ashrack ::

THEBOSS
Ali ti govoris o onboard GIGABITNIH mreznih karticah in ne o samostojni PCI kartici?
Ker ce trdis da pri samostojni PCI kartici je hitrost odvisna od CPU potem bo to zelo slabo za moj server ki laufa na ASUS A7N8x-x(vem da je to plata za 3D performanse in je overkill za server ampak sem jo dobil resnicno poceni par let nazaj) z 1600MHz DURON.

KEKZ
Gigabitna mrezna zmore hitrsoti v teoriji 125MB/s. Za nase boge pocasne HDD rabimo samo 50MB/s ali pa se manj.
Ali bo PCI SLOT dovolj za dosego vsaj 50MB/s, saj v hisi imamo samo plate ki temeljijo na NF2 ali NF3?
ps.Pri GBe karticah se uporablja JUMBO FRAMES da ti zvisa MTU na 9000. Kako pa potem gigabitni SWITCH odreagira na povecan MTU? Ker na tej strani pise da JUMBOGRAMs niso standardizirani in da SWITCH lahko zavrne pakete z nestandardim MTU, višje od 1500.
WIKI razlaga
ps2. Za JUMBO pakete sem se pozanimal na WIKIju ampak za ZDRUZEVANJE PAKETOV na INTERRUPT bi te pa prosil za angleski pomen da ga potem najdem na WIKIju.
....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ashrack ()

T(he) Boss ::

Nvidia mrezna je integrirana v inforce cipovja, TP-link pa je mrezna na PCI in ravno pri tej kartici so obremenitv CPU najvecje, morem pa se se malo poigrat s temi nastavitvami, ki jih je kekz omenil.

kekz ::

Za jumbo frame rabiš switch, ki to zna. Danes jih je že veliko (večina?). Seveda moraš celo mrežno pot imeti jumbo supported. Ne moreš na drugi strani imeti mrežno, ki tega ne zna ali celo 100M mrežno. Kolikor mi je znano switch ne zna fragmentirati (ker je običajno switch level 2). Fragmentira se na level 3 (network layer). Ne vem kako je z level 3 switchi (nimam izkušenj).

Združevanje interruptov angleško?
Hm, ne vem, če obstaja standarden (enoličen) izraz. Gre za delovanje, ko kartica ne proži procesorju interrupta za vsak frame, ampak malo počaka, če bo prispel še kakšen, to bufferira in potem CPUju da samo en interrupt za celo serijo paketov.
Morda interrupt coalescing, interrupt moderation, interrupt reduction...

T(he) Boss ::

Torej na mrezni kartici, ki komunicira preko gigabitnega switcha z vec racunalniki, ki imajo gigabitne mrezne, ter z routerjem, ki ima seveda samo 100Mb porte, ne morem vklopit jumbo frame-ov ?

Mr.B ::

Fantje dejte no malo realnosti.
Te kartice so krš, na 32pci vodilu. Ko bote zračunali koliko zmore pci vodilo, boste ugotovili, zakaj nobena serverska giga kartica ni 32 bitna. Pa ps, te kartice stanejo tam 100€ + pa seveda niso odvisne od CPU-ja, ker generira preverč interuptov, da bi procesor shendlal vse, zato pa pri teh jajcih, odvisno kakšenn je porcesor, oziroma celi sistem,.....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

T(he) Boss ::

Tega se jaz popolnoma zavedam, samo ce imam doma 3 kompe od tega je eden server, se mi nikamor ne splaca dat veliko denarja za mrezno kartico. Jezi pa me to, da kupim gigabitno mrezno in dela z isto hitrostjo, kot je prej delovala itegrirana 100M ;((

Mr.B ::

Glej edino kar se ti bo poznalo da menjaš vse kartice ter vklopiš jumbo frjme.
Imaš disk sklepam enega. Torej trije računalniki berej z diska randomlj, in tvoj disk tega ne more shendlati. Deli koliko zmore tvoj disk brati, deli to z tri, pa boš dobil prenos v najbolj optimiziranem okolju...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Ashrack ::

Hvala za vso Vašo pomoč. Sem se veliko naučil in tudi odločil da bom počakal z nakupom Gbe kartic ter switcha.
....

Brane2 ::

Jaz sem pri JAEtu svojčas jemal Gbit kartice na PCI-X z Broadcomovim čipovjem (BCM-57xx, tigon3 driver na Linuxu).

Od vsega, kar sem imel v stroju dosedaj, delajo te stvari še najbolje. Cena je bila takrat tam nekje €50 za kartico, vendar je blo to mogoče 3 leta nazaj.

Sedaj bi morale biti cene bistveno nižje.

Kar se Realteka tiče, vsaj zame je pri 100 MBit karticah (r8139) povsem spodoben, vendar odpove na 1G. r8169 je neustrezen. Ne razumem, kako so lahko dali ven čip, ki ne omogoča frameov čez 8Kib. Kaj mi bo 7200 ? IN kje je fora v tem, da imaš 1 Gbit čip, ki ga počiš na navaden PCI ?

Mislim krneki. O.K. Saj nekako dela, samo ni to to.

Kar se PCIja tiče, se mi zdi 20 Mb/s vendarle malo premalo, tudi če je kartica na navadnem PCI. ker gre tu za paketne prenose, bi moral PCI prenesti bistveno večji del teoretičnega maksimuma, verjetno vsaj nekje 80-90 MB/s.

V glavnem, če iščeš solidne in poceni GB/E kartice, išči stvari na osnovi Broadcomovega čipovja ( BCM 57xx, za novi "Nextreme II" ne vem.)
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ashrack ::

MR. B
Malo sem prebiral hitrosti PCI SLOTa in v tem clanku pise da tudi 32b slot premore hitrosti do 130Mbytes/s.
The High Speed, Wide Bandwidth Advantage
More than any other bus, PCI can take full advantage of today's high-power microprocessors to deliver extremely high speed data transfers. The original PCI bus was designed to operate with a 33MHz clock, to provide data transfer speeds up to 132 Mbytes/sec. These 32-bit adapters can use multiplexing to achieve 64-bit data transfers. (Later versions of PCI enable true 64-bit data transfers using up to a 133MHz clock to enable transfer speeds of up to 1066 Mbytes/sec.) These boards use a longer connector that adds an additional 32-bits of data signals. This is done by using the same set of pins to address and send data, the former implemented on the first clock cycle and the latter on the second. PCI's burst mode facilitates this operation as it allows a single address cycle to be followed by multiple data cycles. A special bus signal called a Cycle Frame is used to signal the beginning and end of a transfer cycle. Parity signals are used to ensure signal integrity, which is particularly vulnerable in such a complex transfer system.

na naslovu:
http://www.quatech.com/support/comm-over-pci.php#fig3

Ce se oziram na zgornje omenjen clanek je tudi 32PCI bus dovolj hiter kaj sele 64biten. Kaj pravite ostali?
....

Mr.B ::

Efektivnost PCI vodila je 100M, zato pa so dali ven PCI-X, ki je nazaj kompatibilen s PCI vodilom…
Vodilo je share, torej vsi ki uporabljajo to vodilo si delijo prepustnost le tega, res da se priklapljajo in izklapljajo.
Če uporablja dodatni on bord raid krmilnik, je le ta obesen na PCI vodilo, in glej ga, giga kartica ravno ne zna prebrati direkt iz diska, ampak samo s spomina, torej DMA disk v spomin, potem DAM mrežna iz spomina...
Edina stvar, ki ne gre preko PCI vodila, je ponavadi tisto direktno obešeno na SB, ali podobne variante......

PS , mogoče je fant ugotovil, da bo moral malo diskovni sistem popiliti,... trije berejo z diska random podatke, in je realnost taka, da disk ravno ne more folgati constantnega branja recimo 100MB/s kaj šele random , kolikor rabi v tem primeru, enostavno pač z enim diskom to ne bo šlo. Mogoče pa s tremi v Raid0 si pač povečal iopse x3.... Tako da razen investicije v diskovni sistem, je nakup giga kartice ? Malo bi se poznalo, koliko pa ?
Toliko o prepustnosti PCI vodila. PS 64bitna verzija PCI vodila, ponavadi v navadnih matičnih platah. No za primerjavo fizični izgled 64 bitnega vodila je po dolžini 2x daljši od 32 bitnega….

PCI specifikacij - Kako to gledajo profi ljudje, in ne amateurs…
PCI specifikacija 2.2

Priporočam da pogledaš stran 190, dalje, da ne boš mešal 32bitnih 64 bitnih in 33 oziroma 64 MHz vodil, da ne bo tako kot pred leti, ko je en na slo-techu malo sanjal, ker je imel 22 verzijo pci-ja, in to pomeni da je 64bina 66 MHz, s prenosom pa nekaj ni v redu…

Pa PS : Ashrack 100M, je prepustnost vodila v večini računalnikov torej 33MHzx32bit. Pa poudarek točnosti vira ki si ga podal : 66MHz*64biti/8=528MB/s teoretično toliko da lahko gor obesiš en konkreten scsi 320 raid krmilnik…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Brane2 ::

No, ja. Danes frči PCI-X na vsaki spodobni plati vsaj do 100 MHz, na moji Tyanki tudi do 133 MHz, pa tudi niso vsi štekerji na istem vodilu.

Tako sta prva dva PCI-X štekerja na enem, druga dva pa na drugem PCI vodilu.

Marsikaj je odvisno tudi od izvedbe plate...
On the journey of life, I chose the psycho path.

PaJo ::

Še bolj razširjen pa je dandanes PCIe, kateri ima tudi dovolj pasovne širine na busu:D
So pa mrežne za 1x malo redke ampak kakšen Intel je tukaj čisto dober nakup:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Postavitev Gigabit mreže

Oddelek: Strojna oprema
52163 (2085) tony1
»

Gigabitna mrežna povezava

Oddelek: Omrežja in internet
484056 (2473) Spc
»

PCI-E in AGP na eni plošči

Oddelek: Novice / Grafične kartice
232860 (2860) franci
»

Pomoč - Raptor.

Oddelek: Strojna oprema
492159 (1547) billy
»

Serial ATA

Oddelek: Strojna oprema
241694 (1320) Mr.B

Več podobnih tem