» »

MR

MR

McHusch ::

Na faksu mi ponujajo MR po diplomi, torej od septembra 2011 naprej, zato me zanima, če ima kdo kakšne izkušnje iz MR. Recimo, koliko vas kaj izkoriščajo profesorji (čeprav je to zelo odvisno od katedre do katedre, kaj šele od faksa do faksa), celotna birokracija, kakšna je plača, kaj po MR itn.

Konkretno gre za FKKT UL.

Hvala za odgovore :)

Isotropic ::

placa je 31. razred, torej ~1k. po mr se obicajno zaposlis ali na faksu ali v kaksni firmi, ki si jo spoznal med studijem.

gzibret ::

Računaj na plačo 1k, vendar moreš zraven še štet, da ti plačajo še kakšen kongres v tujini, izobraževanje zunaj, plačilo podiplomskega študija ipd..

Je kar v redu zadeva, le odgovornost je, saj moreš v roku končat.

Koliko pa moraš zares delat oz. koliko te izkoriščajo, je pa odvisno od mentorja do mentorja... čisto različno.
Vse je za neki dobr!

Ziga Dolhar ::

Sem razmišljal, vendar se na koncu nisem odločil niti za prijavo. Razlog? - Moral bi podiplomirat (doktorirat) na ljubljanski fakulteti. Ne lajkam.
https://dolhar.si/

McHusch ::

V zadnjem času je v medijih ogromno nekega pompa o financiranju doktorskega študija, pa nisem uspel izluščiti bistva. A se to kakorkoli dotika MR, ali gre za sofinanciranje tistih, ki so samostojno vpisali in študirajo na tretji stopnji?

Žiga: jaz te čisto razumem, ker doktorirat iz družboslovja (ali kam spada pravo?) na naši univerze ni ravno najboljša stvar na svetu. :) Baje (en velik bojda) je na naravoslovju, če si na pametni smeri, bolje.

Isotropic ::

ziggga, bos sel na kaksno tujo univerzo?

gzibret ::

> V zadnjem času je v medijih ogromno nekega pompa o financiranju doktorskega študija, pa nisem uspel izluščiti bistva.

Tebe se to nič ne tiče, ker dobiš 100% plačano iz fonda MR. To se tiče tistih, ki si sami plačujejo podiplomca.
Vse je za neki dobr!

z00s ::

Pozdravljen.

Kar je napisal Gzibret vse drži, dodal bi samo da je umestitev v plačilni razred vseeno odvisna od klasifikacije delovnega mesta na fakulteti, načeloma pa gre za razrede od 30-32 -- > 1k + malica + prevoz.

Lp.

zee ::

UL FKKT? Katera katedra? Ce je to katedra za fizikalno kemijo, bezi stran.

V splosnem je MR na FKKT figo vreden, saj si iz denarja namenjenega tebi NE smes kupiti niti prenosnika.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

McHusch ::

Fizikalna je, ker je to tudi smer študija. A lahko poveš kaj več? Lahko tudi na ZS

Ziga Dolhar ::

McHusch: da, pravo v Lj je bolj bogo (celo po besedah nekaterih malo bolj samokritičnih profesorjev). Že MB je recimo boljši.

loki3000: če bo (fingers crossed), da, 2011/2012 nekje v Združenem Kraljestvu. Jebiga, edino v angleščini sem dovolj "tekoč", pa še precej "ceneje" je od ZDA. No, pa bližje ;-))). Edin mal "smotan" je, da potencialni delodajalci niso preveč navdušeni, ko jim omenim podiplomca. Danes so me na enem (prijetnem) razgovoru pet minut zasliševali, če ne bi bil pripravljen spremeniti svojih prioritet :|.
https://dolhar.si/

DavidJ ::

Veliko je odvisno od mentorja in od tega, koliko te bo obremenil. Zelo je pomembno, kakšne so njegove SCI publikacije oz. koliko jih je. Nekdo, ki je v tem dober, ti bo lahko dober mentor. Če v tem peša, boš prepuščen samemu sebi in bo naloga zelo zelo težja. Jst ti svetujem, da povprašaš tega mentorja, če je mogoče pri njih v laboratoriju opravljati kakšno (resno) študentsko delo. Da vidiš, kako to izgleda, kako se mentor obnaša do svojih zaposlenih in čemu daje prednost. Najboljše pa bi bilo dobiti se z nekom, ki je pri temu mentorju že opravil MR-ja ali ga opravlja.

MR je nekakšna čudna zaveza. Sistem financiranja je takšen, da moraš obljubiti, da boš v treh letih in pol naredil izpite, ki naj ne bi bili trivialni, odkril nekaj pomembnega, to objavil v primerno ugledni tuji reviji ter napisal in branil doktorsko disertacijo. Tega človek v bistvu ne more obljubiti. Preveč je naključnih spremenljivk. Sam sem videl primer članka, ki je v končni fazi požel precej velik odziv znanstvene skupnosti (v smislu števila prejetih citatov), recenzijski postopek pa je trajal 5 let (to je bilo sicer na področju računalništva, recenzijski časi pa lahko med različnimi disciplinami zelo varirajo). Ti pa kot MR garantiraš, da bo članek napisan, recenziran in sprejet v objavo v treh letih in pol. Poleg tega boš verjetno ta čas opravljal še kakšne vaje na dodiplomskem študiju, pisal disertacijo in še kaj se najde.

Na koncu pa se moraš še vprašat, če si doktorat, kar je namen MR-ja, zares želiš oz. ali ga potrebuješ. Ti bo v nadaljevanju kariere služil ali ti bo cokla, katero boš zamočal pri morebitnem delodajalcu (ne zato, ker bi se ga sramoval, ampak zaradi tega, ker se (slovenski) delodajalci tega dostikrat ustrašijo). V tujini je (baje) boljše.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

zee ::

@McHusch: Imaš ZS.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Doktorski študij - vprašanje glede trajanja

Oddelek: Šola
156688 (5659) mojca
»

Doktorski študij bioznanosti

Oddelek: Šola
296058 (5230) Isotropic
»

Absolvent in izboljšanje ocen

Oddelek: Šola
71954 (1727) Smurf
»

podiplomski študij-forum?

Oddelek: Šola
153449 (3091) antonija
»

PODIPLOMCI-naravoslovje

Oddelek: Šola
163386 (3149) antonija

Več podobnih tem