» »

FMF - Pedagoška

FMF - Pedagoška

«
1
2

leinad ::

Samo tak iz radovednosti me zanima, kakšna je kvalitatvina razlika med študijem mat. ali pa fiz. na FMF, napram študiju na pedagoški.

DMouse ::

Sem imel sošolko, ki je študirala oboje (najprej samo pedagoško, nato še FMF (matematka)), in je rekla da je razlika velika, se pravi je FMF recimo 3x težji.

Fizikalko ::

Trust me, razilka je ogromna. Na pedagoški se praktično fizike sploh ne učijo (točno pozanm program, imam par znancev tam). Ko pridejo na izpopolnjevanje na FMF, pri kakšni Teoretični fiziki samo čudno gledajo, kolokvije jim pa dajo menda druge kot za fizike 8-O , klub temu, da je skupen predmet... Skratka, razlika je za faktor vsaj 5.

dr.J ::

Seveda je tudi kvalitativna razlika med študenti ogromna. Ne v korist pedagoške smeri, se razume, a je to po svoje tudi zelo velika škoda, saj čez nekaj let ravno (slabi) pedagogi poskrbijo za prvi stik učencev s predmetom, v tem primeru s fiziko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

schurda ::

Vsi, ki s FMF grejo na PF (beri - ne naredijo nič), so na PF carji. Pa še kje: FE, strojna, elektro, ekonomija, ....

Namig: če si hočeš frdirbat vsaj 5 let življenja in živcev, pojdi na FMF. Sicer sem končal, ampak ne bi šel nikoli več.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

leinad ::

Ne, jaz sploh nimam namena iti na FMF ali PF, samo me je zanimalo. Ampak s PF v praksi lahko si samo prfoks, s FMF pa lahko kaj druga opravljaš, ali?

Fizikalko ::

Če končaš FMF, lahko delaš skoraj karkoli ;) . 8-)

jekson ::

ja seveda FMF ja najtežja ma ne mi strašit ljudi, ker to sploh ni res.Kar se tiče matematike in fizike ni dvoma da so na FMF najbolj zahtevna predmeta, na živce oa mi grejo ljudje, ki govorija kot da je FMF napram drugem tehničnim faksom najbolj zahteven.

Pri FMF se boš nakopal veliko toerije, seveda boš vedel vsesplošno o fiziki na boš pa osvojil posameznega znanja fizike ki je značilen za tehnične stroke in težko boš dobil službo ki jo zaseda kak strojnik ali elektrotehnik,praktično premalo tehničnega znanja boš imel.Tako se boš znašu le kot kak profesor učit mulce ali ipak grejo vsi na IJS.

OwcA ::

Ugibam, FMF si videl samo od zunaj (na sliki)? ;)

P.S. da ne bo nesporazumov, bolj cikam na tisti del o pridobljenih znanjih, kot o težavnosti, slednja je precej subjektivna, ampak po drugi strani je verjetno upravičena trditev, da je FMF težji od vseh faksov kjer velja matematika in/ali fizika (oz. kakšna podvrsta le-te) za najtežji predmet.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Fizikalko ::

jekson, bluziš in blefiraš (slednje samo sklepam po tem, da njbrž nisi hodll na FMF). Jaz sem BIL najprej na tehničnem faxu (gradbeništvo univerzitetni, LJ), naredil tam par fizik in matematik (algebra, analiza), ki so kao (sploh matematka) ful težke in zloglasne. No, naredil sem vse s prve za šalo in se nato prepisal na FMF - smer fizika UNI matematično-fizikalna. Tam mi seveda niso nič priznali in sem najprej penil, ker sem bil siguren, da je matematika (če ne drugega) na pribl. istem nivoju.

No, že po nekaj urah Magajne pri Analizi je bilo jasno, da gre za čisto drug svet. Ni niti primerljivo po zahtevnosti. Pa tudi, če bi bil kurikulum isti, se na izpitih noro več zahteva. Skratka, FMF je (po IZKUŠNJAH) precej težji fax od gradbenega, ki pa velja za enega najtežjih tehničnih poleg strojnega. Da se raje ne lotevam predmetov, kot je Mafija, ki res po moje nima konkurence.

Ko pa se prebiješ skozi, si po načinu razmišljanja in lotevanja problemov car (več ali manj) in zato sem rekel, da lahko delaš kjerkoli. In to je tudi v praksi - precej fizikov dela vse, samo na področju fizike ne... Me included ;) .

DMouse ::

Ja, to kar je Fizikalko napisal, je čista resnica. Jest sm sicer šel v drugi smeri (iz FMF->FRI), ampak kar se tiče zahtevnosti so izpiti na FMF in drugih tehničnih faksih kot dan in noč. Na FMF brez da bi res dobr razumel teorijo, na izpitu nimaš kej delat, na FRI je pa dost predmetov, kjer se učiš samo kuharske recepte in tako rešuješ naloge. Da o ustnih ne govorim...

leinad ::

Recimo pri zaposlovanju v tehničnih strokah, a se firmi ne splača bolj zaposliti diplomanta tiste tehnične stroke s katero se firma ukvarja kot pa fizika? Ne narobe razumet, verjamem da tudi fiziki obvladajo zadeve, ampak tisti, ki se je učil zgolj tisto področje fizike, ki zanima firmo valda bolj obvlada.

Fizikalko ::

Niti ne. Itak ti noben fax ne da pravega praktičnega znanja za konkretno službo (razen za čisto tehnične kot so gradbeništvo, kjer fizik itak nima kaj iskat IMHO, pa morda kak strojni inženir - tudi tu bi bilo morda bolje vzet kar strojnika). Večinoma se moraš vse naučit jovo na novo, tu pa se izkaže, da utegnejo biti fiziki boljši. Še posebej to velja za IT.

Tipičen primer je ekonomija - kar nekaj mojih kolegov je več kot uspešnih ekonomistov.

schurda ::

@Fizikalko: "...Da se raje ne lotevam predmetov, kot je Mafija, ki res po moje nima konkurence."
sej ne, da te demantiram, ampak pomisli še na kakšno kvantno ali trdno. Samo folk je ne pozna toliko, ker tisti, ki niso naredili mafije, sploh do tja niso prišli.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Fizikalko ::

Ma ja, samo se mi zdi, da ko gre folk čez Mafijo, se (če ne drugega) privadi dokončno na trpinčenje. Sicer pa, over all, mi je bil ta fax prav fajn, mogoče je 1. letnik malo prelahek in ne igra vloge pravega filtra, saj potem folk izgubi preveč let, preden ugotovi, da mu ne bo zneslo narest tega faxa. Mar bi bilo to že v 1. letniku, pa je. Ne pa v 2. ali tretjem, do katerega je itak rabu že parkrat ruknit.

Govorim za kar nekaj oseb, ki jih poznam: so se prebile nekako do tretjega letnika /brez mafije), potem pa še pet let poskušali. Na koncu so obupali, izgubili npr. 8 let in ostali brez faxa in brez volje vpisat novega (lažjega), ki bi ga sicer z veliko verjetnostjo naredili bp.

schurda ::

Ja, na žalost imam tudi jaz par kolegov z istimi izkušnjami. Ne razumem pa par marsovcev, ki so prišli do 4. (se parvi da so ostalo popucali) in jim je zmanjkalo malenkost do konca in na koncu ostali brez faksa. Verjetno jim je fax pobral toliko energije, da so odnehali. No, po eni strani pa jih razumem.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Fizikalko ::

Jaz jih pa ne. V 4. ne bi odnehal, pa če se ubiješ. Mam pa enega frenda, ki paca diplomo že 4. leto :'(

_marko ::

Bi si skoraj upal trditi, da je za medicino potrebno več truda in časa kot za FMF.
A se kdo ne strinja?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

klemen22 ::

Jaz se ne strinjam.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Loki ::

cisto odvisno od cloveka. podobno lahko trdimo za pravo.
I left my wallet in El Segundo

leinad ::

Za katero ali medicino ali FMF je potrebno več truda, je IMO lajabilen samo tisti ki je obiskoval oba faksa. Oba sta zajebana tu ni dvoma.

_marko ::

Ni bila poanta v tem.
Gre se zato, da se zahteva drugačen tip znanja. Za medicino lahko povem, da je lažja od našega faxa, vendar obširnejša.
Torej je treba več delat. Saj razumete kaj mislim, ane?

Klemen, včasih je pač treba stvar vsaj malo argumentirat.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Fizikalko ::

Ja, ja, za medicino je definitivno potrebno več truda.

2 resnici:

- Medicino se da naredit z veliko truda in to je zadostni pogoj, razen če si tup.
- FMF se da narediti z manj truda, moraš pa met možgane kar spedenane. V nasprotnem primeru rabiš noro veliko truda, ki pa v večini primerov niti slučajno ne zadošča.

Zame osebno bi bila medicina še precej težja. Najbrž bi obupal, nisem dovolj priden. Moj zelo dober frend, s katerim sva tudi na gimnazijo skupaj hodila, je naredil medicino in vem, da je mel v 6 letih glih parkrat cajt za žur. Kar za fizike ne bi mogel reči - smo ga kar orenk "sral".:P

Skratka, na FMF si najbolj odvisen od svojih možganskih potencialov in od tega, kako jih sam izkoriščaš in bildaš naprej, na medicini pa predvsem od volje in truda, zahteva se pa seveda še vedno nek nadpovprečen možganski potencial. Ni pa nujen. Ergo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

schurda ::

Eno sliko ti da tudi število fizikov in dohtarjev. V vsakem primeru je fizikov malo, na faksu pa je udi osip velik kot nikjer drugje, tam okrog 80%.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Fizikalko ::

Pa že vpišejo se več ali manj tisti, ki so v to usmerjeni oz. vsaj mislijo, da so.

_marko ::

->Pa že vpišejo se več ali manj tisti, ki so v to usmerjeni oz. vsaj mislijo, da so.

Sej praktično vsepovsod se vpišejo tisti tja, kamor mislijo da so usmerjeni. (so izjeme, priznam)
Ne moreš govorit o osipu ter ga primerjat z ostalimi faxi, ko pa se na FMF vpišejo POVPREČNO BISTVENO slabši dijaki kot pa na npr. medicino, farmacijo itd.

povprečno število doseženih točk:
FMF: 75
FFa: 92
MF: 90

Ni to nobena kritika FMFja, ampak, če se že pogovarjamo se dajmo vsaj objektivno.
Drugače pa mam precej dobro mnenje o diplomantih iz FMFja.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Fizikalko ::

Ravno te točke niso noben pokazatelj. Tipičen potencialni fizik se ni 4 leta grebel kot nor za vse ocene, mel je pač fizko pa matematko najbrž 5, ostalo se mu je gladko jeablo (vsaj v večini primerov, posebno pri teistih, ki so že dlje vedeli, da gredo to študirat - jaz nisem vedel, pa sem moral pač ful pik nabrat v gimnaziji in na maturi, da sem lahko izbral karkoli. Če bi vedel že prej, se pač ne bi trudil bit odličen in ne bi najbrž delal maturo na višjem nivoju...).

Posebno medicinci se matrajo celo srednjo šolo kot nori, ker vedo, kako visoko je postavljena vpisna letvica. Ker pa je srednja šola več ali manj piflarija (razen morda fizke pa matematke, p a še to se zlahkoto da nadrkat, če ne razumeš), bi težko ocenil to kot boljši kader.

Skratka, bull.

_marko ::

Ah, daj no. Ne se šalit. Ne rečem, da gre za 100% korelacijo, ampak vseeno povezava obstaja.
Včasih pišeš fenomenalne poste, spet drugič pa bluziš.

Verjemi, da poznam precej ljudi, ki so se vpisovali na FMF in na ostale šole, pa mi je precej jasno, da je pač na FMFju selekcija in potem ta dobri preživijo. Vpisujejo se pa tja slabši ko na farmacijo, vpisujejo se tja tisti, ki niso obvladali matematike in fizike v poprečju tako dobro kot bodoči farmacevti. Gre se pa seveda za poprečnega dijaka/študenta!
Sej to ni tako težko za razumet.

->Skratka, bull.
:\ ... me zanima od koga
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

whatever ::

Srednja šola ni noben pokazatelj ničesar. Se strinjam s Fizikalkotom.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

klemen22 ::

Srednja šola je bullshit. Kolikor toliko pravo znanje in resnost se pokaže šele na faksu. Ker ne znam si razlagati, da potem eni kvazi odličnjaki v srednji na faksu kratko malo izvisijo.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

_marko ::

Seveda, zato pa je osip! Ta dobri ostanejo. Jaz ne trdim, da so tisti, ki diplomirajo iz FMF ja slabši/bolši ali karkoli, ampak govorim o dijakih.
Dajte si še enkrat prebrat to kar sem jaz pisal.

->Kolikor toliko pravo znanje in resnost se pokaže šele na faksu.
Ja, sej zato pa je osip tolik, ker se vpišejo slabši dijaki. (rekel sem že, da ni 100% korelacije)

->Ker ne znam si razlagati, da potem eni kvazi odličnjaki v srednji na faksu kratko malo izvisijo.
Bi skoraj dal roko v ogenj zato, da POPREČNI odličnjak precej boljše izdelaja fax.
Tisti, ki temu nasprotuje sam ni dovolj sposeben in pač posplušuje, da so vsi odličnjaki piflarji in ne znajo mislit.
Ta se mi smili.

Če pa koga statistika zajebava pa ni moj problem.

Jutri dalje.
lp m
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

whatever ::

3 leta sem bil v splošni gimnaziji odličen. Maturo sem izdelal s 33/34 pikami. Moj IQ na uradnem testiranju Mense je bil 136. Povprečje imam pa nad 8. Zdaj že drugič pavziram na UNI Feriju in tudi letos ne bom naredil in bom zgubil Zoisovo. Jst pa dam roko v ogenj, da VSAJ na gimnaziji ne boš našel odličnjaka, ki bi se znal samo piflat in nič mislit, _marko. Kar hočem pa povedat pa je, da je (večina) faks(ov) enostavno toliko težja zadeva (ne toliko po težavnosti, pač pa predvsem po OBSEGU SNOVI) od srednje šole, da prejšnji dosežki ne štejejo nič, ampak se vse začne znova. Poznam tudi dva primerka, ki sta imela v srednji malce slabši uspeh od mene, pa pavzirata že drugič na medicini in FRI-ju. Poznam pa tudi kar nekaj takih, ki so bili bodisi na gimnaziji, bodisi na srednji tehnični šoli po šolskem uspehu komaj dobri, pa sedaj zdelujejo isti faks kot jaz, s tem da so že v 4. letniku in to redno brez vsakega ponavljanja ali pavziranja. Tak da srednja šola je child's play in uspeh tam ne more bit merilo za popolnoma nič. Merilo je morda lahko matura, pa še ta pokaže zgolj splošno razgledanost in iz tega ne moreš sklepati, koliko je človek dejansko sposoben in potem posploševat, da grejo na fakse, kot je na primer medicina, zaradi visoke omejitve bolj sposobni ljudje.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

alum ::

Bi rekel, da točke na maturi težko služijo kot merilo kvalitete.

Kar nekaj zdajšnih sošolcev se na gimnaziji ni odločilo za višji nivo matematike, ravno zaradi tega, ker točk niso potrebovali. [Pa jim matematika zdaj ne predstavlja problemov, kljub temu da je na precej višjem nivoju.] Tisti, ki so se odločali za višji nivo, so se odločali bolj v duhu, da jim bo koristila kasneje na faksu.

Fizikalko ::

No, pa je enemu le potegnilo. Marko, ti pa me nisi štekal ama niti procent. Glej - vsaj za FMF lahko rečem, da je svetlobna leta od gimnazije in zato je drkanje na njej oziroma uspešnost le-tega ZA TA FAKS slab pokazatelj. NE prvim, da kake male korelacije ni, veskakor pa je ni toliko, da bi ti lahko uporabljal pike kot merilo zahtevnosti faksa ali pa ocenjeval to napram osipu. Samo to sem hotel povedat. Torej nikakor ti ne polagam besede v usta, češ da si rekel, da je korelacija 100%. Ampak glede na to, da si pike uporabil kot neko ključno merilo, se ti očitno zdi zadostna. No, ravno s tem se ne strinjam. Korelacija je premajhna in basta. In ne, ni bull z moje strani, sploh pa govorim iz izkušenj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

BluPhenix ::

marko_ malo slabo ti to vpletaš. Točke na maturi so irelevantne za ljudi, ki se vpišejo na naravoslovni fax ki nima omejitev, ali ima res minimalne. Ker tam te ne briga, da dobiš čim več točk, ampak je glavno to da maturo nekako narediš, da se lahko potem vpišeš na fax. Simple as that.

Zato pa so na MF in pravni toliko višje točke, ker njim rabijo, FMFjevcem FE, strojna, pač ne in zato, zakaj bi se sekirali? ...

Poznam precej ljudi, ki so naredili stvar kot smo jaz, Fizikalko in še kdo drugi napisali. Pač ni vsem cilj odlično pisati mature, nekaterim je dovolj že to, da jo opraviš. Enostavno, zakaj se boš mučil s slovenščino in čim drugim, če tega ne boš nikoli vel uporabljal na takem nivoju? Waste of time, preprosto.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

_marko ::

->Bi rekel, da točke na maturi težko služijo kot merilo kvalitete.
2x sem povedal, da ni 100% korelacije. Trditi, da pa je sploh ni, je pa neumno.

whatever:
Statistika se ne dela na posameznih primerih. Jaz jih poznam 10 v našem letniku, ki so bili odlični in dobesedno trgajo gate na faxu.
So tudi odličnjaki, ki jim ne gre tako super, vendar jih je manj.
Tako kot je manj tistih, ki so bilo slabi do poprečni v srednji šoli in zdaj trgajo gate kot pa tistih, ki so tudi bili poprečni in zdaj vse spušijo.
A razumeš kaj hočem povedat?
Domnevo, da točke iz srednje šole + uspeh na maturi nima vpliva na FMFju se da statistično preveriti, le podatke potrebujemo.
Magari jaz to naredim(vkolikor mi spravite podatke v digitalno obliko primerno za excel).


Fizikalko:
->Glej - vsaj za FMF lahko rečem, da je svetlobna leta od gimnazije in zato je drkanje na njej oziroma uspešnost le-tega ZA TA FAKS slab pokazatelj.
->NE prvim, da kake male korelacije ni, veskakor pa je ni toliko, da bi ti lahko uporabljal pike kot merilo zahtevnosti faksa ali pa ocenjeval to napram osipu.

Nikoli nisem uporabljal točk za merilo zahtevnosti faxa. (to ste predpostavljali drugi - napačno)
Rekel sem le, da če se vpiše na fax poprečn študent z poprečno 17 manj točkami kot na nek drug fax, da obstaja korelacija med osipom in uspešnostjo v letniku tudi zaradi slabših predhodnih rezultatov. In da se je nemsisel sklicevat na 80% osip in hkrati trditi, da se na FMF vpišejo samo tisti, ki vedo kaj želijo in apriori obvladajo fiziko in matematiko.

Za konec:
->Ampak glede na to, da si pike uporabil kot neko ključno merilo,

Ni res. Hotel sem povedat to, da ne moreš z osipom določevat zahtevnosti faxa. Potem je ekonomija precej težja od našega programa.
S tem, da je poprečn študent iz srednje šole na našem faxu prinesel 30 točk več kot tisit iz ekonomijo. Vendar osip je na ekonomiji večji, jebiga.

edit:typo
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

_marko ::

->Točke na maturi so irelevantne za ljudi, ki se vpišejo na naravoslovni fax ki nima omejitev, ali ima res minimalne.

Torej se tja lahko tudi vpišejo manj sposobni ljudje in iz tega sledi, da je osip zato večji.
(Kjer je omejitev to ni možno) In tudi ti, ki so manj sposobni in padejo na FMFju štejejo k poprečju in zvišujejo osip.
Kako lahko potem z osipom govorimo kako je zahteven fax?!!?!
A se dejansko zavedate kaj pravite?

primer: Če bi FMF mel omejitev 85 bi bil po vašem praktično enak osip, ker tako ali tako praktično točke iz srednje nimajo veze.
Ni res. Manjši osip bi bil. Že zato, ker se nebi mogel vsak, ki bi želel vpisat gor. Zato, ker bi se še vedno tja vpisovali tisti, ki si to želijo in so obenem bolj sposobni in pridni.

Sej zato se gre vsa stvar, OSIP ni pokazatelj zahtevnosti faxa.
To trdim jaz že cel čas.

Kdor pa govori zdaj o tem, da točke na maturi in ostalo ni pomembno je pa zgrešil bistvo.

P.S. Ne spet pisat nekih tretjih stvari, ampak dajmo prvo razjasnit ZAKAJ mam jaz narobe, ko trdim, da OSIP ni merilo za zahtevnost faxa.
Tisti, ko pa pišete v ta thread in ne preberete dovolj dobro pa prosim dajte to naredit zdaj.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Fizikalko ::

Madonca, a ti ne potegne, da se princpialno čist strinjamo, problem je le v tem, da ti svoje ideje ženeš v ekstreme oz. jim daješ preveliko težo. Valda JE majhna korelacija, valda bi bil drugačen osip (manjši), če bi omejil vpis na FMF, ampak vsi ti hočemo dopovedat, da je vseeno efekt tega daleč premajhen, predvsem v primerjavi npr. z efektom na MF, da bi to lahko igralo pomembnejšo vlogo. Nikoli (ponavljam) pa nisem trdil, da efekta ni. Je, a zdaleč manjši kot pri MF.

_marko ::

Fizikalko:
Jaz čist dobro razumem kaj hočeš ti povedat. Ne razumem zakaj ostali pišejo tisto kar pišejo.

Gre se pa samo za osip! Tukaj pa žal nimaš prav, pa naj bo FMF bilokakšen fax. To je poanta.

A ti ne razumeš, da ti jaz verjamem in vem kaj govoriš pod tem kakšen fax je FMF(zahtevnost in način učenja)?
Ampak 80% ni zarad tega. In na tem osipu je še manjša teža, kot na mojih tezah.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

BluPhenix ::

Ne se bat, na te naravoslovne se ne vpiše veliko manj sposobnih. Ni da folk reče, bom šel probat tja, ker če te v osnovi stvar ne zanima ne greš. Če te pa zanima se navadno pozanimaš kakšen je študij. Se pa še vedno vpiše nekaj takih, ki se vspišejo le zaradi starusa, ker niso bili recimo sprejeti na medicino ali pravo. Ampak tistih ne moreš štet kot prave študente. Res je nekoliko zvečujejo osip, spet pa ne tako drastično, morda ga zvišajo za 5 procentov, maksimalno.

Dejstvo je, da je na FMFju velik osip tudi med resnimi študenti, takimi ki se tka vpišejo ker to hočejo in med letom delajo, pa jim vseeno ne uspe iz različnih razlogov (vseeno pretežka snov, pomanjkanje matematičnega predznanja, ...). Tega je več kot na pravu in medicini.

Sej je lepo povedal Fizikalko. Medicina in pravo sta taki vedi, kjer se moraš veliko učiti ja, ker je ogromno snovi, katere moraš znati izstreliti. Ne vsebujeta pa veliko abstraktnega razmišljanja, kot ga je na FMFju. In tu je teža FMFja. Sej še pri nas (FE) je nekaj takega abstraktnega razmišljanja, vseeno pa ne toliko kot na FMF. Pri nas ti ni treba sedeti 1 mesec pred knjigo kot na medicini, da narediš izpit, če zadeve hitro poštekaš in znaš vsaj malo tako abstraktno razmišljati, se lahko za nek izpit naučiš tudi v manj kot enem tednu.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

_marko ::

->Se pa še vedno vpiše nekaj takih, ki se vspišejo le zaradi starusa, ker niso bili recimo sprejeti na medicino ali pravo. Ampak tistih ne moreš štet kot prave študente.

Ok, ampak statistično pa še vedno doprinesejo svoj delež k % osipa. To je to, kar vam že cel čas govorim.
Statistika.


->Dejstvo je, da je na FMFju velik osip tudi med resnimi študenti

Verjamem. Že od začetka.
Vem kako je na narovoslovju, sem sam študent naravoslovno-tehniškega programa.
Hotel sem le, da smo malenkost bolj objektivni pri podajanju podatkov.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

BluPhenix ::

Dej, kaj lahko naslednjič prebereš vse in ne samo tistega kar se ti zdi in potem pastaš, napisal sem točno:

Se pa še vedno vpiše nekaj takih, ki se vspišejo le zaradi starusa, ker niso bili recimo sprejeti na medicino ali pravo. Ampak tistih ne moreš štet kot prave študente. Res je nekoliko zvečujejo osip, spet pa ne tako drastično, morda ga zvišajo za 5 procentov, maksimalno.

Sicer pa nima nekega smisla na tak način primerjati faksov, eni so enim težji, drugim drugi. Tako je. Tudi nima smisla primerjat naravosovnih in družboslovnih faksov, ker sta dva skoraj različna svetova.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

_marko ::

Sori BluePhenix.
Ni se šlo za primerjavo, ampak ali lahko zaradi velikega osipa avtomatsko govoriš o zahtevnosti.
Če nebi fizikalko pisal, kaj je bullshit in kaj ne, potem tega vsega nebi bilo.

Drugače pa to, da si naravoslovec ne pomeni, da si nekaj več oz bolj pomemben. Tukaj pa pri nekaterih prevladuje to mišlenje.
(nikol si nisem mislil, da bom jaz to napisal :) )

->Res je nekoliko zvečujejo osip, spet pa ne tako drastično, morda ga zvišajo za 5 procentov, maksimalno.

To je zdaj rečeno preveč na pamet. Ni pa samo to važno, bilokak obrneš, če je višja omejitev dobiš bolj sposobne.
Torej po tvoje 5% + X% zaradi hipotetične omejitve. (tukaj je potem spet na mestu primerjava za drugimi faxi in poprečnem vpisanem dijaku)
Vglavnem, sej je jasno zdaj nekako. Ni se vredno več o tem tukaj prepirat.

Raje FMFjevci povejte ali je kdo študira nanotehnologija, po možnosti biološko smer.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Fizikalko ::

Nak, čeprav me je rajcal. Sem se že zsgrel za diplomo pri Mihajloviču, na koncu pa sem imel dizertacijo "Ukrivljanje svetlobe v nehomogenih medijih". EM polje torej... - fletna tema, mogoče na cajte malo preveč formalizma, ampak kul.

_marko ::

Mene tud precej mika nanotehnologija, predvsem ta biološki del.
Bomo vidli kako bo. Je pa fino to, da si lahko precej predmetov izbiraš sam, kar pomeni manj FMFjevske matematike :)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Fizikalko ::

Čak, kateri fax to? A hodiš na biologijo al na fiziko?

_marko ::

Mednarodna podiplomska šola Jožefa štefana, smer nanotehnologija. To je za podiplomca.
Hodim pa na biotehnologijo.

podiplomski študijski program Nanoznanosti in Nanotehnologije
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Fizikalko ::

Zgleda fajn. Vidim, da je kar nekaj živin iz FMF-ja nosilcev predmetov tam. Žumer (tko-tko), Arčon (ajej), Čopič (kul), Podgornik (živ obup od prfoksa), Mihajlovič (fajn, zanimivo predava), Blinc (za zaspat). Si že tam al greš drugo leto?

_marko ::

Ni, nisem še tam. Sem šele na sredini študija biotehnologije. Drugo leto grem na Nizozensko opravit letnik in nekaj časa bom delal v genomskem centru. Tako, da o tem razmišljam, ampak šele po diplomi. Tako, da je še čas.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Rok3y ::

Zdravo, mene pa zanima kaj je težje. Matematika na pedagoški fakulteti(uni) ali praktična (vsš) matematika na fmf??

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Rok3y ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gimnazija ali srednja računalniška

Oddelek: Šola
296186 (5172) urosz
»

FRI - UNI ali VSŠ (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6420307 (16717) SimplyMiha
»

FMF

Oddelek: Šola
122550 (1757) lebdim
»

FMF-razlika med čisto in praktično mat. (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7215743 (12711) žana
»

kam naprej za prfoksa matematke na srednji šoli

Oddelek: Šola
344765 (4178) BluPhenix

Več podobnih tem