» »

kateri stabilen in tih napajalnik

kateri stabilen in tih napajalnik

«
1
2 3

Ovchka ::

Zdravo!

Počasi se odločam za nakup novega računalnika in izbiram komponente, ki bi jih imela v novem računalniku. Zaenkrat sem 100% za:
- procesor: Core2Duo E6600
- matična plošča: ASUS P5B-Deluxe ali Gigabyte GA-965P S4
- disk: 2-3x 320GB Seagate

Za grafično kartico sem nameravala vzeti nekaj v rangu do max. 300 EUR, kar pomeni, da pride v poštev kakšna GeForce 7950 ali kasneje kakšna 8600.. Tudi tu ne bi bil slab kakšen predlog. ;)

Vprašanje, ki se mi tu zastavlja je pa, kakšen napajalnik kupiti, da bo vse to normalno obratovalo. Je 500W zadosti? Cooltek? Enermax? Tagan? Nesteq? Kaj drugega? Kar me najbolj zanima pri napajalniku je, da dobro deluje, je stabilen, predvsem pa čim tišji. Any suggestions? 0:)
Qapla' Balth je'

Calligula ::

LC Power z 500 w bo povsem dovolj pa se poceni je. Meni sluzi odlicno na kisti, ki je tako pozresna kot ta, ki jo opisujes.

AndrewSmith ::

Ma ce lahko,naj vseeno vzame Enermaxa.

klik
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

Ovchka ::

Za Enermaxa sem že brala, da je v redu. Mogoče bom pa le tega vzela :))

Me pa zanima samo še ena zadeva. Ko primerjaš napajalnike med seboj, na kaj je treba bit najbolj pozoren? Če gledam malce tehnične detajle, se mi zdi, da če je na +3.3 V: 30A in na +5.0 V: 45A, bolje, kot če bi imela na +3,3 V: 28 A in na +5.0 V: 30 A, možno pa da se motim, ker o napajalnikih ne vem ravno dosti...? Prve podatke ma npr. Cooltek, druge pa Enermax. Cenovno sta pa tedva tam-tam.
Se mi zdi, da moram najprej razčistit to, kaj je najbolj pomembno, preden se bom dobro odločila 0:)
Qapla' Balth je'

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Ovchka ()

Pesimist ::

enemrmax mi je ckrno par dni po preteku garancije pa se dragi je bil. LC all the way!

igor0203 ::

Sej tud Mercedes lahko crkne par dni po izteku garancije. A je potem Yugo zarad tega boljši? :\

Ovchka, če si lahko privoščiš, kupi kakega Enermaxa, Seasonic, SilverStone, OCZ ipd. Pri napajalnikih 3.3 in 5V liniji nista tako zelo pomembni kot 12V linija. Tako da glej, da ima 12V linija čimveč toka(A). Še boljše pa je, če ima napajalnik 2 ali več ločenih 12V linij.

Ovchka ::

Super, najlepša hvala, zdaj je pa moja odločitev mnogo lažja. Samo še pravo grafično kartico najdem in je to to :D

Hvala vsem! 8-)
Qapla' Balth je'

Turtle ::

Enermax Liberty oz. Tagan 480W

Calligula ::

Ce ne mislis ultra navijat se ti pa SPLOH ne splaca vzet cesa drazjega od LC POWERja. Se ce mislis navijat se dobro obnese ampak, ce pa ne mislis navijat je pa potem vse kar je vec metanje denarja stran.

BluPhenix ::

Še en glas za enermax liberty, mi ni žal niti tolarja, ki sem ga zapravil zanj. Neslišna zverina.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Čmrlj ::

Priporočam ti tudi jaz Enermax Liberty, sploh če misliš it na gf 8 series.Namreč jaz imam LC power 550w, ki ga moram pohvaliti, saj je stabilen na moji dokaj močno naviti mašini(e6400@3.7ghz, 7900gto@gtx@700\1800,.......).Sem imel pa možnost preizkusiti tudi liberty-ja za en dan in mi plata dejansko manj vdroopa kot z LC-jem.

Primer: LC-Power 550w -bios 1.57v (realno 1.5v)=0.07v vdroop
Enermax Liberty 500w-bios 1.57v (realno 1.51v)=0.06 v droop

Calligula ::

Že Čmrlj ampak kaj ti je Vdropanje v praksi spremenilo?
Nič. To je umetno ustvarjena potreba za geeke z voltmetri.

Za tak sistem kot ga opisuje sploh pa brez navijanja je LC optimalen nakup.

Meni tudi ni niti tolarja žal, da sem ga kupil pa sem dal veliko manj kot nekdo, ki je kupil enkrat dražji napajalaec pa mu ni žal.

Pač precej folka ne stavi vedno na racionalo ampak nek feeling. Sem pa mislil, da naj bi v teh temah na prvem mestu spodbujali racionalne nakupe v kakšni Loži pa bi se lahko šli ezoteriko,.. >:D

Sploh je pa o Enermaxih sluišati toliko negativnega od userjev po forumih, da je že res vprašanje kaj sploh v resnici ponujajo.

DominusSLO ::

Sploh je pa o Enermaxih sluišati toliko negativnega od userjev po forumih, da je že res vprašanje kaj sploh v resnici ponujajo.


Zanimivo, da bi si jaz upal isto za LC trditi. In žal mi je, da sem ga priporočal dvem kolegom-enemu crknil čez točno 1 leto, drugemu pa piska. Oba pa laufata nenaviti mašini. Tako po novem nenavijalcem priporočam kar totally noname napajalce. LC ni ne tič ne miš. :D
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

joker16_7 ::

Da še jaz pristavim svoj lonček. Če mene vprašate to kar ponuja Enermax ne ponuja noben proizvajalec napajalnikov pa magari daš tistih 50 EUR več pa maš tak napajalnik da ga boš mel za lep čas. ;)

P.S. Tih, zmogljiv, s stabilimi linijami, zanesljiv in še veliko več......
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: joker16_7 ()

AngelOfDeath ::

Sam imam že nekaj let 350W Enermaxa približno 2 meseca je modan v silent način (pobral ventilatorje ven) mašina laufa 24/7 v Antec P180 ...
edit: Slovnica

joker16_7 ::

No vidite še en dokaz........>:D
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

bastadu ::

V torek mi je po dobrem letu in pol umrl 550W LC... Sedaj se tudi jaz odločam za nakup novega napajalca, tokrat bom odštel verjetno kak € več, da bom mirno spal... :\

macgajver ::

Jas si lastim tale napajalnik Napajalnik Power LC6550G 550W 20/24 pin 140 mm dobi se ga za 38,79 EUR (9.296 SIT)
Računalnik mi laufa res cele dneve ZDEJ ŽE 2 MESECA ugasne samo ko zmanka štroma imam 8800gtx dvojedrnika 2gb rama 2 diska 3 ventilatorje vse laufa kot na namazano mi še ni resetiral ali pa da bi kej nagajal.
tenstan krompir je pa zakon

Zgodovina sprememb…

igor0203 ::

Sej za LC ni problem, da se obesi pri taki konfiguraciji(najde se kak, ki ni dober oz. je fuč), bolj se pozna npr. pri navijanju, da so linije bolj stabilne, tud po večih letih verjamem, da bojo LCju linije začele bolj nihat,...

gruntfürmich ::

lc je kr uredu, samo ima pa eden bug, če je to odvisno od napajalnika: če na hitro zmanjka elektrike, ti lahko računalnik crkne. meni je 3× takrat ko je bil veter in so popravljali omrežje. nekateri drugi računalniki se niso ugašali, niti elektronske ure niso časa na 00.00 vrgle, računalnik z lc 550w pa je ugasnil.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

veteran ::

Power supply failure rate
Statistics per brand are based on a minimum sample of 500 units:

Fortron: 0.7%
Hiper: 1.2%
Seasonic: 1.4%
Thermaltake: 1.6%
Tagan: 2.8%
Enermax: 3.0%
Antec: 9.5%

BTW, Fortron je precej cenejši od Enermaxa. Ni vse zlato, kar ima navito ceno. ;)

grunt: računalnik z lc 550w pa je ugasnil

Odvisno od obremenitve. Če si gonil kakšno igro in CPU na 100%, je več verjetnosti, da se bo sesul. Jaz imam z LC-ji dobre izkušnje, npr zadnjič, ko je snežilo in je štrom precej nihal, se je kibla z vgrajenim Macron 350W dvakrat sesula, še večkrat so škljocnili releji na ojačevalcu (zaščita za zvočnike ob vklopu/izklopu), ravno tako se je nekajkrat resetiral linksys router, računalnik z LC 550 pa je ves čas delal! Očitno ima še dobre kondenzatorje. ;)

Edino, kar me moti pri LC-jih, je to, da vgrajujejo sleeve ventilatorje, kar pomeni, da bo najkasneje v enem letu postal hrupen in ga bo treba zamenjat.

joker16_7 ::

Še enkrat: Čez Enermaxove napajalnike ga ni, pa magari nimate problemov z LC-jem je Enermax po vseh testih in izkušnjah mnogih uporabnikov boljši. Seveda tudi dražji :D
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

Ovchka ::

@ Turtle: pri meni navijanje odpade. Že tako bo mašina za nekajkrat močnejša od moje sedanje, tako da se mi zdi, da bom naslednji dve leti mirno sedela in gledala kako ji bijejo njeni originalni herčki. Če drži, kar praviš, potem bi bil LC v bistvu veliko boljši nakup, ker prišparam na denarju. Že tako bo preveč denarja šlo zanj :\

@gruntfurmich: pri meni tega ne bo, ker imam že zdaj računalnik na UPS. Ko mi je enkrat šla plata zaradi nihanja napetosti, sem si rekla nikoli več :))

@ veteran: Uf, grde številke... Pa lih zdaj imam v računalniku Antecov napajalnik :O

Z LCji imam drugače že nekaj izkušenj. Sem si ga kupila kakšni dve leti nazaj. Pa vem, da sem imela že prvi dan nad njim pripombe. Sicer je bil bolj tih kot prejšnji napajalnik, poceni je bil, ampak sem slišala neko visokofrekvenčno tuljenje, ki mi je prebadalo ušesa. Ne vem, če so vsi taki, samo če bi se še pri tem pojavilo tako tuljenje/piskanje... :'( Rada bi res nekaj, kar mi bo držalo, pa vem, da imam lahko, tudi če najboljše kupim, še vedno smolo pri izbiri. Dobro bi bilo slišati kakšne so bile kdaj težave z LCji in kakšne z Enermaxi... 20k sit je že ena razlika v ceni, se mi zdi..

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Ovchka ()

kuglvinkl ::

Še en glas za Enermax Liberty, ki že dobro leto sijajno (+ tiho) opravlja svoje delo.

macgajver ::

Jest pa ponavljam da imam odlične izkušnje z lcji kupim vedno tega s 14cm ventilatorjem dela odlično predvsem tiho imam ga v vseh treh računalnikih nimam kej čez rečt.
glede na moj tanou računalnik sem bil prepričan da bom mogu dat 25k za now napajalnik pa lc poganja brez problema pa se procesor imam navit nevem ali pa imam res nevrjetno srečo.
tenstan krompir je pa zakon

iskra ::

Po treh letih gnanja 400W Zalmana, dam velik + za ta izdelek. Ja, plačal sem ga, da glava peče, je pa vreden vsakega centa.
+ neslišen
+ kljub slabi napeljavi in mežikanju luči, še vedno drži računalnik pokonci
+ fajn dolgi kabli za veliko ohišje
+ porabi toliko elektrike, kolikor je komponente dejansko rabijo - 75% izkoristek pri minimalni obremenitvi in 95% pri max; active PFC se kliče ta zadeva, če se ne motim

- kabli niso oblečeni

Ceno pustimo ob strani :)

Če te že zamika Enermax Liberty, si oglej še ZALMAN ZM600-HP, za par € več. Kolegu (~gamer) sem naročil to zverino pred prazniki in je res ultra tih. Med drugim ima 4 ločene 12 V linije.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

M-XXXX ::

Sam imam tudi Enermaxa in lahko samo hvalim! Imam pa eno vprašanje glede venta! Kako naj naštimam obrate na max?

AngelOfDeath ::

Sam si štela obrate glede na temperaturo :)
edit: Slovnica

Dr_M ::

mam doma 2 chiefteca - HPC-420-302 (aktivni pfc) in ATX-410-212 (pasivni pfc), pa mi zdele po 2 letih se noben ni zatajil.
un 410W dela praticno 2 leti 24/7, ma 12cm ventilator, ki se vedno vrti z minimalnimi obrati, tko da je prakticno neslisen.
sm pa kupu zdele se GPS-550AB, ki bo nadomestil 420W v mojmu racunalniku (dobim opterona 170 >:D , mam pa velike plane z njim).
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

M-XXXX ::

Sam si štela obrate glede na temperaturo

To sem opazil! Vendar hočem da dela z več obrati!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-XXXX ()

fras ::

Pri napajalnikih je tako, da kolikor plačaš toliko dobiš. LC 500w je narejen iz cenenih materijalov, ki radi odpovejo (kolega je v 1 letu zamenjal že dva in mislim, da bo vztrajal tako dolgo, dokler mu enkrat ne bo pobral pobral še par komponent zraven). Če kupim računalnik za 1000€, ga bom s težkim srcem priključil na cenen napajalnik za 40€, ker ima ta moč vse skupaj skuriti. Najbolj kvaliteten nakup so Enermaxi, Seasonici, Anteci in še kakšnega bi lahko dodal, če pa hočeš izključno tišino si pa lahko pogledaš primerjavo znanih napajalnikov na tej strani. Kar se tiče tišine, lahko iz prve roke trdim, da so Seasonici daleč najboljši, če ne štejemo pasivno hlajenih napajalnikov.

PS:lc 500w napajalnik po poročanju kolegov crkne preden pride do 300W. Laž s strani izdelovalcev je zame dosti dober razlog, da ga nikoli ne bi kupil. Na sodišču bi se najbrž zagovarjali s tem, da ta cifra v bistvu pomeni porabo energije, ne pa efektivno oddane elektrike.>:D

Čmrlj ::

Fras meni samo grafika pokuri cca 250w v full load,kje je potem še e6400@3.7ghz 2x160gb disk,optična,floopy,5x12cm vent.....To nanese kar nekaj čez 400w, tako da ne govori, da LC 550w klecne pri 300w obremenitvi.To je ena velika LAŽ.Očitno so tvoji kolegi neki težki strokovnjaki:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

Dr_M ::

za LC 850W bi se mogoce reku, da je dobr, ampak uni svohnejsi...ja dal bi ga v ksn star comp, ki ne kuri veliko. :)
nism tok bogat, da bi kupoval poceni.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Čmrlj ::

Ni vedno najdražje najboljše.Ta moj LC pa že skoraj eno leto dela bp, s tem da je vedno poganjal močno navit sistem.Zdaj ko bom šel pa na gf 8 ,bom pa nabavil Enermax Liberty 1kw ,ki bo za nekaj časa;) .Seveda bo tudi dobra naložba za kentsfield-a@xxx ghz.

fras ::

Moj računalnik porabi v idle 73W v full load 140w (cool'n quiet mi menjuje med 1.1GHz in 2.7GHz). Če bi začel seštevati deklarirane vrednosti proizvajalcev, koliko porabijo moje komponente, bi prišel na cifro 250w-300w, medtem ko je poraba v praksi 2x manjša.

Se upravičujem, ker se nisem dosti jasno izrazil. Nisem mislil reči, da LC crkne pri 300w, ampak da je crknil pri 300w pri testu. Torej, to je vezano na en primer, kar je lahko samo izjema. Nikakor pa ne morem prezreti dejstva, da je LC cenen napajalnik, ki ima preveliko navado crkniti.

Katero grafično pa imaš?

Kolegi niso težki strokovnjaki, so pa dosti veliki, da jim verjamem prej, kot pa ljudem, ki zagotavljajo, da je LC odličen napajalnik.;)

AngelOfDeath ::

@čmrlj

kakšno grafiko te maš to


LC 550W spravi ven nekje 350W :)

550W zmore mogoče za kakšno sekundo :D
edit: Slovnica

Čmrlj ::

7900gtx@700@1800

edit:nepravim da zmore 550w, ampak 450w pa 100%

edit:Kle imaš en graf malenkost manj požrešnega sistema kot je moj

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

fras ::

7900GTX pri 690/1760 je deklariran na 98w porabe. V praksi je ta cifra še manjša.

bastadu ::

Čmrly: ne vem kje si to pobral, da ti ta karta porabi 250W8-O Še če bi imel dve skupaj v SLI bi težko prišel do 250W... klik!

Ja pa dečki, treba bo znat ločit, kaj je maximalna moč napajalca (peak power, zdrži le nekaj trenutkov) in pa moč s katero je lahko napajalc stalno obremenjen... Za moje pojme LC550W niti slučajno ne zmore biti konstantno obremenjen s 450 vati...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

Orbit89 ::

Jaz imam v stari kišti LC6550 in v tanovi ENERMAX ELT500AWT in lahko povem iz prve roke da je ENERMAX tišji!
Je pa res da sem lc-ja kupil iz druge roke tako da ima nekaj poti za samo, pa še 12V litja se mi zdi malo sumljiva saj v SpeedFan-u kaže le 11,49V!

Pa še slika: http://shrani.si/?xrts0rk.jpg


LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Orbit89 ()

fras ::

Težko trdim zagotovo zaradi pomanjkanja podatkov, vendar je iz grafa razvidno, da ima ful load poraba vštet monitor, kar doprinese 100w.

Čmrlj ::

My mistake gledal sem sli porabo.Sam vseeno pravim da da več kot 350w ven.

AngelOfDeath ::

@čmrlj

se mi je zdelo da maš ti porabo grafične 250W samo v svoji glavi...

Ti narišem en graf ki bo kazal par miljard watov porabe ?
edit: Slovnica

fras ::

ča grafu odvzamemo 100w zaradi monitorja in še to da ima SLi, smo pa že skoraj tam pri porabi kjer bi morali biti:D

Čmrlj ::

Fras samo sistem je manj požrešen kot moj, sepravi bi jaz imel po tistem grafu cca 500w porabe,pa 100w odbij monitor in je to 400w.Naj dodam da sem s tem napajalnikom navijal tudi višje kot imam sedaj.

Čmrlj ::

AngelofDeadth nerabiš tkoj jeb.... v glavo.Graf pa ni narisan ampak je dejansko merjen na biostar tforce965pt,e6400@3.5ghz,7800gt,2x1gb ocz xtc,1x raptor,1x sata2 400gb........

KandazaR ::

Nevem kaj se tuki sploh prerekate kateri napajalc je boljši. Čist preprosto. Za comp do 800€ je edina izbira LC (550W model). Nad 800€ pa je bolje pogledati za kakim enermaxom liberty 500W.

fras ::

Kot je rekel angel, ti lahko tudi sam narišem graf, ki bo pokazal vrednosti, ki bodo ustrezale meni. Ker nisi dodal članka, ali izpisal strani s katere je ta graf, je zame ta podatek trivialen. Da ne omenjamo, da nisi upošteval v graf dodanega monitorja. Za grafično si trdil da porabi 250w, v resnici porabi več kot 2x manj. Kot sem rekel že prej, sem si seštel porabo računalnika na okoli 300w, medtem ko v resnici porabi 2x manj. Dokler ne boš vzel v roke števca električne energije, ne boš vedel zagotovo kako potraten sistem imaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fras ()

Čmrlj ::

fras ::

Iz strani mi ni znana konfiguracija računalnika. Sicer pa to ni važno. Argument je bil, da LC zmore 550w. Če so podatki iz te strani točni, potem je poraba tvojega sistema malce nad 300w in nikakor 550w.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Recenzija poceni napajalnika kaže vse pomanjkljivosti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
15337448 (32556) amigo_no1
»

Napajalnik

Oddelek: Kaj kupiti
201898 (1437) pinx
»

Q6600 in lc550

Oddelek: Strojna oprema
321997 (1199) Pesimist
»

Kateri napajalnik PSU priporocate za Core 2 DUO (500-600W)? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
17610477 (7410) suntrace1
»

Kateri napajalnik? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1127647 (5254) sid911

Več podobnih tem