» »

kateri UPS za PC kupiti

kateri UPS za PC kupiti

thrash_heavy ::

pozdravljeni! zanimam se za nakup UPS-a za PC, vendar bi moral imeti tudi prenapstostno zaščito. ker zadev ne poznam, bi prosil koga za kako informacijo glede omenjen opreme (kaj se splača kupiti, specifikacije, linki...),


hvala in lep pozdrav. Miha
JaCkAsA

K0K0 ::

Tuki maš neki napisanga
Drugač pa nis povedu za kak denar iščeš.
Jest mam tega pa sm kr zadovoljen. Sam pazi drugi Mercury modeli so baje zlo slabi.

schurda ::

Prenapetostne zaščite i navaden (offline) UPS ne bo rešil. Je sicer nekaj gor, sam imam MGE Ellipse 750, vendar je to bolj tako. Če hočeš, da si siguren, rabiš online UPS, ki košta od 500€ gor.

mge

Pravzaprav, zakaj rabiš zaščito? Napajalnik je ne rabi, ker je sam filter. Edino modem ali mrežna je problematična, to pa lahko izklopiš, ali nabaviš kaj bolj namenskega, recimo brezžični router.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

mashine ::

Kaj ups prepreči resetiranje rečunalnika zaradi nihanja napetosti v napeljavi?

ender ::

Za prenapetostno zaščito ne rabiš on-line UPSja, dovolj so line-intreractive (pa nekoliko dražji stand-by ti pravzaprav tudi ponujajo prenapetostno zaščito - imaš npr. 3 priključke, povezane na baterijo in enega, ki samo nudi prenapetostno zaščito).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

schurda ::

@mashine: Delno. Meni je to preprečil, če je prišlo do izpadov daljših od 1 sekunde. Kadar pa so bila samo nihanja brez izpada, je prišlo do reseta. Šele, ko sem kupil napajalnik z aktivnim PFC (Antec TruePower 550), so se stvari uredile. Tako, da ti svetujem za nestabilno napeljavo napajalnik, če pa prihaja do pogostih izpadov pa seveda nujno UPS.

Hkrati pa je napajalnik tudi filter za vso mogočo nesnago na omrežju.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

mashine ::

Kaj pa če ne rabim baterije za primere izpada elektrike in rabim samo za uravnavanje napetosti, ali obstaja kakšen aparat ki dela samo to.

schurda ::

Lej, za uravnavanje nestabilne napetosti je dovolj napajalnik z aktivnim PFC. Tak napajalnik gre recimo od 100V do 240 V. Vsa nihanja, dropi in podobno so torej njemu đabe. To pomeni, da ne rabiš nič drugega. Če imaš problem z nihanjem na omrežju si nabavi napajalnik. Meni je to povsem rešilo vse probleme. Je pa res, da stane kar nekaj €. Vendar: primerjaj recimo 100€ s sesutjem diska na katerem so podatki vredni ulala. Kaj praviš?

Na škatli piše ali je PFC. Scier pa: če stane več kot 100€ je skoraj zagotovo PFC.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Ursus ::

Ker se mi pojavljajo blue screen-i so mi na servisu rekli da je za to krivo nihanje napestosti in da moram kupiti ups (vsi testi so bili pri njih ok). Pa da mora biti line interactive-kaj je sploh to? Na večini ups-ov to sploh ne piše.
Kakšen konkreten predlog?

Turtle ::

Brez zamere.... BSOD zaradi nihanja napetosti v omrežju?.....hm....poglej raj kake kondenzatorje na plošči....

Ursus ::

Računalnik je pol leta star in je zapečaten, ker je v garanciji sem ga nesel na servis kjer so mi svetovali nakup ups-a, kar pa me ne prepriča. Vsekakor pa si ga bom sposodil in preveril, a bi rad vedel "kateri je pravi".

ender ::

Če je UPS line-interactive, ponavadi piše kje v dokumentaciji. Npr. za APCjeve UPSje vem, da so line-interactive tisti, ki imajo v imenu oznako RS (gre za linijo BackUPS, pri SmartUPS se mi zdi, da so vsi line-interactive).

Mimogrede, glede BSODov, prepiši podatke (številke) ki se pojavijo, morda je kriv kakšen driver.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

OZZY ::

@ursus...dej nam zaupaj kater servis je to!
Go with the flow.

schurda ::

Dober napajalnik z aktivnim PFC + navadni UPS = online ups (no ja, bolj ali manj v praksi). Pa še bolj poceni je.

Se pridružujem ozzy-ju. Res me zanima kateri servis je to.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Ursus ::

Sedaj imam pasivni PFC + Belkin začito. Po 3 dneh testa (mislim da s Prime 95) ni bilo blue screenov, zato je rekel da je krivo nihanje napetosti ki naj bi bilo v mojih krajih izrazito...sploh pa zaradi hitrosti računalnika (v podpisu)...
To je (bil) še edini pameten servis/trgovina v NG...

Ko sem ga kupil se je občasno (na mesec cca.) pojavil blue screen, sedaj pa ko sem ga formatiral in naložil skoraj nič razen začite se mi je pojavjal blue screen na vsake par ur, teden kasnej pa le enkrat...sicer pa je vse napisano spodaj:

Blue screen...
Lahko nihanje napetosti povzroči nastanek bad sectorjev?

schurda ::

Ej, če ti napetost niha in napajalnik ne zmore, ne dobiš blue screena, dobiš takoj reset! Če je okoli NG, potem to sigurno ni Trbižan. On bi take neumnosti ne izjavil. Če ne pa pejdi do stare Gorice do Rijavca, kjer dela un tip z Gradnikove (upam, da še, črn plešast z očali) in ga malo povpraši.

Sicer pa: a si prepričan, da dobiš blue screen zaradi preobremenjenosti ali nihanja napetosti? Kaj pa če je z driverji kaj narobe? Kaj pa, če imaš virus? Postopaj sistematično. Z memtest-om poglej, če ram deluje pravilno, s programom, ki testira disk, poglej, kaj je z diskom, kakšen 3D mark za grafično. Odklopi vse možne dodatke. Meni to diši bolj kot nekompatibilnost driverjev ali problemi s kakšno komponento (nočem te strašit), kot pa problem z elektriko.

Napiši kakšen sistem imaš in kateri napajalnik.

Kot sem že napisal, je zgoraj omenjeni napajalnik rešil vse probleme. Line interactive UPS ti jih ne bo, cena pa je ~300 € ali gor. Čista neumnost.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

Ursus ::

Ne dela že dolgo več tam.

Vse razen grafične sem že jaz testiral (piše v zgornjih linkih).
Sistem je kot sem že omenil v podpisu

Denny ::

Pozdravljeni!

Pri nas neverjento pogosto pride do izpada elektrike in sem se začel zanimat za ups. Zanima me katerega mi mpriporočate za čim manj denarja-rabim samo zato, da računalnik lepo ugasne. Torej ni mi važno kapaciteta, dosti je par minut, da se lepo izklopi, da ne bi spet sredi ful downloada mrknil

TNX

schurda ::

No, včerajšnji večer je bil za test v praksi odličen. Večkrat je zanihala napetost, luči so utripale, elektrike je zmanjkalo za delček sekunde, za par sekund za par minut in nato za uro in potem celo noč. Pri izpadih za delček sekunde in več, se je lepo slišal preklop na baterije, sicer pa je sistem deloval brez težav. Kot že večkrat omenjeno, lahko dober napajalnik take strese preživi, slabemu pa niti dober ups ne pomaga.

Zato si omislite kombinacijo dober aktivni PFC napajalnik in UPS.

Denny
mge ellipse

375 bi ti morda zadostoval, samo par minut je zelo zelo hitro. Moj 750 zadošča za kakih 7 minut. Ko pade baterija pod 30% je že kritično in se stvar že sesuva. Zato vzami si malo rezerve. Pa poglej za tako zadevo, ki ima povezavo na računalnik (USB ali RS232), da lahko gre sam v shutdown.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup ups (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23628147 (12429) ender
»

UPS - da ali ne?

Oddelek: Pomoč in nasveti
314547 (3657) denabiker
»

Nihanje napetosti v vticnicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6310108 (8047) Pyr0Beast
»

Napajalnik in UPS

Oddelek: Kaj kupiti
171662 (1363) opeter
»

Izpad elektrike...škoduje kompjutru?

Oddelek: Pomoč in nasveti
171197 (912) Dr_M

Več podobnih tem