» »

T-2 omejitev upload-a zaradi boljsega delovanja IP telefona

T-2 omejitev upload-a zaradi boljsega delovanja IP telefona

Trubar ::

Imam T-2 internet povezavo in telefon. T-2 internet povezavo si delim se z dvema sosedoma. Prislo je do problemov kjer IP telefonija ni delala dobro (prekinjanje, ni bilo povezave...) zaradi prevelikega uploada. Vsaj tako so mi rekli na T-2. Imam ruter za 15k ki ne omogoca omejevanja hitrosti povezave. Zanima me ce lahko kaj naredim na tistih dveh skatlicah (gateway in ruter ali kaj sta ze), ki sem jih dobil od T-2. Skratka rad bi da ima telefonija prednost pred internetom. Pvezavo imam pa 8/1.

Sicer je res da grem lahko do sosedov in jim nastimam Netlimiter ali kaj podobnega toda soseda si potem lahko tisto odstranita in smo spet na istem.

Prosim za nasvete. Tnx.
Ref exchange link:
https://www.binance.com/en/register?ref=VV7U3WUE
https://www.kucoin.com/r/rf/Hu6Rx2

NavadniNimda ::

Če je vse v redu z linijo, pojdi modem zamenjati, ali kakšen drug kos opreme. QoS tam dela čisto normalno...:|

Zgodovina sprememb…

Turtle ::

Ne bi smel bit problem. Kolegu ki ima siol Duo (naroču trio pani možno) nagaja in mu prekinja. To je baje zato ker je centrala slaba ne ruter/modem....

NavadniNimda ::

TRUBAR - pošlji mi na Zasebna sporočila svojo številko priključka. Menim, da ti bodo tole poštimali!;)

SepoX ::

Jst sm to napako javil že ene 15-krat. Če imam UL 600kB/sek mi pravijo, da me prekinja. To je na 10/8 paketu. Nekej časa je v redu, potem spet...

Aja, imam omejene povezave na 220.

NavadniNimda ::

Ne imeti paketa, ki ga ne dosegaš z modemom. Če ti gre v uploadu samo do 6, potem vzami 10/4 paket - tedaj ti bo delal tudi QoS kot se spodobi.

Potrpi do VDSL-2 za večje upload hitrosti. Če ga celo telekomarji obljubljajo, najavljajo in celo mahajo z njim (kadar jim ne prekine :8)), potem bo zadeva res že vsak cajt v masovni uporabi!:|

Zgodovina sprememb…

SepoX ::

Sej UL mi dela tudi 1000kB/sek, zato pa imam paket 10/8 in ne 10/10. So mi takrat ponudil da grem na 10/4 pa imam raj še une 4megabite.

Problem je pri UL nad 600, ker mi takrat oni, ki me kličejo pravijo da me prekinja. So pa porihtal to, da ko me je nekdo klical je 1x zazvonilo in mu prekinlo. Zdej tega ne dela več. Problem je samo še v prekinjanju mojega glasu, jst slišim njih normalno.

NavadniNimda ::

Takrat, ko te kličejo, zmanjšaj upload. QoS ti ne dela, ker se sklicuje na 10/10, ti imaš pa samo linijo 10/8 - samo v tem je problem! Predlagam, da narediš test in probaš ene parkrat NetLimitirati na 10/4 ter probati govoriti uporabnikom.

Še enkrat: če imaš poljuben paket in ti modem dosega to hitrost, bo 100% skrbel tudi za QoS v uploadu.:|

SepoX ::

Ja čakej mal in zakaj bi moral za to skrbet jst. Sej vam plačujem za paket 10/10, modem se sinhronizira na 15/8, zdej bom moral pa še pazit da bom ul zmanjševal?

Po moje je na vaši strani, da se potrudite in porihtate.

NavadniNimda ::

Vidim, da nisi štekal: QoS dela samo takrat, ko točno ve koliko pasovne širine ima na voljo. Zato pojdi na paket, ki ti ga modem lahko garantira! Potem nauš imel problemo s prekinjanjem, pa še plačeval bo toliko, kolikor boš imel.;)

SepoX ::

Ja pač mi dodatne 4 mbite velik pomen. A je tako težko modemu dopovedat da ima samo 10/8 na voljo? Sej ste lahko veseli da vam več plačujem, kot mi vi dajete.

NavadniNimda ::

Ja, težko mu je dopovedati. DSLAM ima toliko in toliko možnih profilov, s katerimi se nadzirajo parametri delovanja linije. Zdej pa probaj uganiti, če so vsi zasedeni s standardnimi profili ali ne!:O

BlueRunner ::

Torej z drugimi besedami: če si pri nas naročil paket 10/10, potem ga boš tudi plačeval. To, da ti pa ta paket morda ne bo deloval, ker linija "ne prenese" takšne hitrosti, pa je čisto tvoj problem. Mi ti že ne bomo govorili kakšen paket je najboljši in še primeren za karakteristike povezave do tvoje hiše. Aja, pa stari mami pojasni, da mora zmanjšati upload, ko začne telefon zvoniti. Če te pa to slučajno moti, pa pomisli, da bi moralo podjetje dejansko nadzorovati parametre delovanja svoje opreme, in, da bi moralo, bog ne daj, dejansko vedeti kakšen profil ima katera izmed povezav.

Super! Nizka cena resnično prinese veliko bonusov, če si sam svoj mojster, seveda. Če se ti o tehniki ne sanja, potem boš očitno tudi pri T-2 plačeval visoko ceno za nedelujočo storitev ceno.

Da pa ne bo dvoma, pa poglejmo še razloge, zakaj T-2 ni kriv za tvojo konkretno težavo:
- Telekom sabotira (to sicer vemo, čeprav tega ne moremo dokazati)
- Telekom ima slabo infrastrukturo (pustimo ob strani, da jo je gradil, ko VDSL ni bil še niti ideja, eden izmed graditeljev pa je današnji direktor T-2)
- Telekom onemogoča konkurenco (sicer ne vemo kaj ima to veze s tvojo težavo, ampak to je vedno omembe vreden podatek)
- Vsega je kriv ISDN, ki ga je Telekom rinil v vsako vas (če ga nimaš ti, ga ima pa tvoj sosed, in to je zagotovo krivo)
- APEK je lutka v rokah partijskih aparatčikov (tudi za to ne vemo kaj ima veze s tvojo težavo, kljub temu pa moramo to omeniti)


Hvala T-2, da ste navezo Telekom/SiOL prisilili, da so vsaj začeli nekaj migati, ampak nekatere neumnosti pa resnično niso potrebne. Če niste sposobni nadzorovati svoje lastne opreme, potem poskrbite, da se bo to čim prej spremenilo.

Sergio ::

>> eden izmed graditeljev pa je današnji direktor T-2

Klo. Basa.

Vprašaj se, kje je delal današnji direktor T-2, in katero podjetje vzdržuje omrežje ter ga gradi. Pa boš videl, da podjetji nista enaki.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

NavadniNimda ::

SepoX, a vidiš kaj narediš, če zahtevaš paket, ki ti ne dela 10/10? Takoj se vmeša eden odgovornih iz podjetja "Zeleni volk, d.o.o." in se začne neprimerno obnašati. Predlagam, da narediš isto, kot naredijo pri telekomu: greš na uradni paket, ki ti deluje, v tvojem primeru 10/4. Ko bo (predvidoma konec poletja) na voljo VDSL-2, pa boš lahko dosegal hitrosti celo do 94 mbps - in to gor in dol hkrati!8-)

SepoX ::

Jst bi raj optiko, ki teče po naši ulici.

BlueRunner ::

Hmm....

Matevz Turk, SiOL's Acting Director
Matevž Turk, System Manager, SiOL - Telekom Slovenije
Moje ime je Matevz Turk, in sem zaposlen v SiOL-u. Moj uradni naziv je vodja področja Informatike, neuradno pa se borim s sistemi in sedaj tudi z omrežjem.

Če želiš povedati, da SiOL != Telekom, se popolnoma strinjam. Res pa je, da je verjetno SiOL povedal kakšne žice rabi za svoj ADSL, glede na to, da je Telekom takrat to storitev prodajal izključno preko tega hčerinskega podjetja. V imenu SiOL-a pa je tehnične zahteve svojim lastnikom verjetno predstavljal bodisi direktor, bodisi tisti, ki je vodil ustrezno področje znotraj SiOl-a. Sedanji direktor T-2 je v svojem času na SiOL-u zasedal oba položaja, kar pomeni, da je zagotovo vedel kaj se dela. Če pa že takrat ni vedel kaj se sploh dela... to bi bilo za vodjo področja in v.d. direktorja precej čuden položaj. Kar pomeni, da moja trditev še vedno vzdrži: pljuvanje po infrastrukturi, pri katere postavitvi je sodeloval tudi direktor T-2, je v konteksu opravičevanje napak, ki si jih privošči T-2 sam, precej hecno. Ker pa direktor seveda ni od včeraj, se sam vsekakor ne spušča v takšne ideje, očitno pa nima težav, če to delajo drugi v imenu njegovega podjetja. Ali pa morda znova ne ve kaj se okoli njega sploh dela.

Aha... pa rešitev, ki jo ponuja NN je seveda edina logična: spremeni si paket v tistega, za katerega pravijo, da ti bo deloval b.p., plačaj nesporni del računa in reklamiraj tisti del storitev, ki ti ni pravilno deloval. V prihodnje pa bomo vsi vedeli, da T-2 z veseljem proda in zaračuna paket X/Y, ne da bi vedel, če jim bo potem storitev sploh pravilno delovala. Samo zato, ker ga tvoj ISP včasih pobiksa, še ne pomeni, da ga drugi ne biksajo. Eni bolj, eni manj, eni pri enih stvareh, drugi pa pri drugih.

NavadniNimda ::

SepoX ima 10/8 na eksplicitno zahtevo, kar uradno sploh ni dovoljeno.|O

BlueRunner ::

Hm... SepoX po lastnih besedah plačuje 10/10. Če praviš, da ima 10/8 na eksplicitno zahtevo, in, da to ni dovoljeno, to še ne pomeni, da ne rabi imeti pričakovanja, da mu boste vsaj zagotovili pravilnost delovanja. Če nečesa ne morete zagotoviti, potem tega ne predajajte. Če se obnašate tako, kot se, potem niste po kvalitetvi storitve nič boljši od ostalih ponudnikov, samo cenejši ste.

Kar se tiče neprimernega obnašanja, pa verjetno nisem edini, ki ima že dovolj izgovarjanja na vse druge, ki so krivi, samo pri T-2 je vedno vse v redu in nič narobe. Kakor, da bi poslušal lajno SiOL izpred nekaj let.

Zgodovina sprememb…

roscha ::

Število ZABITIH oseb tle gor me rahlo preseneča. Vsak dan njih je več >:D

NN je lepo razložil stvar, pa vam vseeno ni jasno.


Evo še razlaga za tiste z IQ manj kot 50 (se jih najde vidim):

Kupim avto ki mu manjka 1 kolo. Sicer prodajalec pravi, da takega ne sme prodat , ampak vztrajam
in škrpeto kupim točno tako. (malo pohabljeno)
Obenem je jasno, da se lahko vozim le sam, če imam sopotnika avto rajsa po cesti, ker pač ni kolesa.
Ampak ne. Tepec kot sem, grem utrujat ,da je zadeva zanič in ne deluje. Ostali tepci pa pri tem še štango držite.

SepoX ::

Zabit si ti, če kupuješ avto brez enega kolesa:D

Posluš. Ko je T-2 pretestiral linijo, so mi poslali dopis kjer piše, da se modem ne sinhronizira tako, da bi bil možen paket 10/10, ampak je največja hitrost, ki jo lahko dosežem 10/8. Ponudili so mi, da lahko vzamem paket 10/4 ALI PA OBDRŽIM obstoječo hitrost 10/8 in plačujem 10/10, ker pač na ceniku ni takega paketa.

Nikjer ni bilo govora o kakem štekanju telefona pri uploadu nad 600kB/sek. Sicer mi pa ni jasno zakaj šteka, glede na to, da je še 400kB/sek UL fore:\

roscha ::

Daj preberi si poste od NN. Lepo ti je napisal da QOS ne deluje ker imaš "kar eno" hitrost uploada.
Posledično telefon NIMA prioritete pred I-netom in ti imaš probleme.

Kaj hudiča ti ni jasno?! Pejt na REGULAREN paket, v tojem primeru 10/4, QOS bo deloval, vse bo kul.
V nasprotnem primeru pa nejokaj tle gor. OK?

Če pa misliš da bodo zaradi vsakega naročnika na novo pisali pravila za QOS se pa prekleto motiš.
Pejt na Siol in uživaj v 20MB dol in smrdljivih 700kbps GOR, če ti je tako hudo >:D

SepoX ::

Oh kako rad imam osebke, ki radi težijo preko forumov. Me zanima, če bi bil v živo tut tako tečen.

Drgač pa ja, mi je jasno zakaj naj bi mi prekinjalo moj glas. Samo pravim če je to res tak kunšt, da se ne da poštimat.

Itak pa ne uporabljam tolk stacionarca, da bi odtehtalo 4mega manjši UL.

Matheeew ::

NavadniNImda:
SepoX ima 10/8 na eksplicitno zahtevo, kar uradno sploh ni dovoljeno.|O


SepoX:
Posluš. Ko je T-2 pretestiral linijo, so mi poslali dopis kjer piše, da se modem ne sinhronizira tako, da bi bil možen paket 10/10, ampak je največja hitrost, ki jo lahko dosežem 10/8. Ponudili so mi, da lahko vzamem paket 10/4 ALI PA OBDRŽIM obstoječo hitrost 10/8 in plačujem 10/10, ker pač na ceniku ni takega paketa.


Zaključek: T-2 pošilja uradno nedovoljene ponudbe?
Kdo se tukaj laže?

Voyager ::

Jst bi pa zaključil malce drugače: T2 je toliko fleksibilen, da uporabniku, ob njegovi izrecni želji, ponudi tudi paket, ki "uradno" ne obstaja. Če pa se izkaže, da v praksi to le ni dobra ideja pa se priporoči manjši paket.

Zdej napihovat stvari, ki se tebe sploh ne tičejo pa pomoje ni treba, konec koncev je to dogovor med naročnikom in ponudnikom.

Matheeew ::

Tudi to je res:) ....se umikam


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

T-2 draži dostop do interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9422241 (15982) mtp2
»

Nov paket optike pri T-2 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
18422443 (12000) amigo_no1
»

Slovenski ponudniki podcenjujejo Upload v svojih paketih ?

Oddelek: Omrežja in internet
282784 (1792) Brane2
»

SIOL ADSL2+ (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
31036441 (15848) Primoz78

T-2 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Omrežja in internet
81287035 (44755) T-2 Info

Več podobnih tem