» »

Nadomestek za 3mm velik IR filter

Nadomestek za 3mm velik IR filter

HyperKiller ::

Ker je moj olympus c120 že star, sem se odločil, da mu dam IR vid. :D
Torej, pred senzorjem se nahaja 7mm/6mm/3.5mm velik kos slojevitega stekla, ki deluje kot filter za infra rdeč spekter. Na mesto filtra želim postaviti kos enako debelega, stekla, da ohranim optične lastnosti sistema leč.

Ali morda veste, kje bi mi iz optično kvalitetnega stekla napravili košček takšnih dimenzij?

Highlag ::

Saj bi ti povedal, pa mislim, da nimaš toliko denarja za to usrano ploščico.
Sploh pa če e je ploščica ravna nima nobenega vpliva na optične lastnosti. Tudi če je iz nevem-kakšnega stekla, no razen da blokira določene valovne dolžine svetlobe. Lahko zaženeš brez ploščice pa bi moralo delat OK če seveda nisi kaj uničil >:D
Never trust a computer you can't throw out a window

krneki ::

Lahko je sicer brez, ampak potem ti ne bo deloval autofokus pravilno. Drugače izdeluje dobra stekla z AR nanosom Edmund optics. Malo poglej po njihovem katalogu ali jih povprašaj.

Nope, zadeva na žalost ne drži.

Če bi vsi žarki padali na steklce pravokotno, potem res nebi imelo vpliva, vendar ker vsi razen tistega na sredini padajo pod kotom, se ob prehodu v steklu zlomijo, potujejo pod drugim kotom skozi steklo in se zlomijo v drugo smer, ko pridejo ven iz steklca.

Če sem imel denar za fotoaparat v katerem je steklce s filtrom, imam pomojem tudi denar za samo stekelce brez filtra :))

V mislih imam kakšnega optika, ali pa nekoga ki ima dovolj natančna orodja, predvsem pa dostop do ravnega 3,5mm debelega stekla.

EDIT: Ali kdo ve, kako debela so nosilna steklca za mikroskop. Mislim da imajo celo posebno ime, kajneda?

Zgodovina sprememb…

Slika stekelca

Slikano brez IR filter stekelca in z doma narejenim filtrom vidne svetlobe.

Slikani bankocvec za 100EUR, to so polovici dveh ničel, ki se pod običajno svetlobo vidijo cele.

Highlag ::

Mikroskopska stekelca so izredno tanka. Da se lahko približaš objektu.

Res je da se svetloba na steklu lomi, vendar iz ravnega stekla pride ven pod istim kotom, kot je prišla not.

Steklo standardne debeline je 3 ali 4mm. Ti imaš ravno vmes, pa bi ga bilo potrebno spolirati na željeno debelino. Kaj pa če bi iz tvojega originala nekako odstranil IR sloj? Kakšna kemija bi to znala brez poškodb stekla.
Never trust a computer you can't throw out a window

Ja, vrhnja mikroskopska stekelca so tanka, vendar jaz sem razmišljal o spodnjih, nosilnih.
Svetloba morda že pride pod istim kotom ven, vendat ne na isto premico. (upam da razumeš)
Kemično stvari nebi mogel odstraniti, ker gre za več slojev stekla zlepljenih skupaj. Nekako.
Normalno steklo bi moral po mojem res precizno spolirati da bi bilo zadosti ravno.
Po praznikih se bom zglasil pri najbližjem optiku, on bo vedel kaj in kako mi je storiti.

Srečno in veselo v novem mesecu.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ray Ban - očala (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
296111198 (3176) geofull
»

Prihaja Gorilla Glass 6, safir pa je umrl

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
2510200 (6938) Magic1
»

razpon cen za korekcijska očala

2614463 (13702) [D]emon
»

Kako odpraviti praske na šipci ročne ure

377724 (6983) WarpedGone
»

mikroskopija

Oddelek: Znanost in tehnologija