» »

Kako odpraviti praske na šipci ročne ure

Kako odpraviti praske na šipci ročne ure

WarpedGone ::

Imam neko starejšo ročno uro s "plastičnim steklom". Zadeva je narjena tako, da se kao ne popravlja in zamenjava zato ne pride v poštev (brez nesmiselno visokih stroškov).

Zadevo mi je urar že spoliral na roke tako da se stvar sveti, problem pa je da je gor par precej globokih prask. Obstaja kaka zadeva, ki bi imela podoben lomni količnik kot plastika sama in bi zapolnila te praske ter s tem zmanjšala njihovo vidnost?

Mašinsko poliranje/brušenje ne pride v poštev, ker bi preveč stanjšalo samo plastiko.
Zbogom in hvala za vse ribe

Good Guy ::

zobna pasta

mihec87 ::

Če prav razumem so praske precej globoke in bi bilo potrebno kar precej brušenja kar bi stanjšalo šipco tako da op bolj išče neko maso ki bi te praske zapolnila..

WarpedGone ::

Tako je.
Material ni nič posebnega, verjetno kak akril, pač plastična šipca i.e. ni kako kristalno steklo ipd.
Zbogom in hvala za vse ribe

guest #44 ::

Težko boš kaj naredu. Mogoče tista zadeva, ki se uporablja za čistit praske iz CDjev lahko pomaga, ampak močno dvomim. Globoke prasko so praktično irreparable.

gulfstream ::

Obstaja kaka zadeva, ki bi imela podoben lomni količnik kot plastika sama in bi zapolnila te praske ter s tem zmanjšala njihovo vidnost?


Najbližje bi po moje prišel s kakšnim industrijskim UV lepilom z nizko viskoznostjo in dobro kapilarnostjo. Se te zadeve uporabljajo veliko, recimo v steklarni v rogaški z njimi skupaj lepijo razne kristal/kristal in kristal/kovina zadeve. Dobro pri teh lepilih je, da so prosojna. Slabo pa, da potrebuješ močno UV luč, ki povzroči polimerizacijo lepila.

Morda bi se s tem dalo premazati stekelce, obrisati ostanek (se ne strdi dokler ni izpostavljen UV) in posvetiti, da polimerizira.

V teoriji bi lahko delovalo, v praksi pa... bi bilo potrebno poskusiti na kakšnem kosu polikarbonata ;)

Glede na to da bi lepila bilo minimalno, bi ga lahko strdil tudi na soncu v par urcah.

WarpedGone ::

Opa, konstruktivna!
Kje dobit to reč v razumni količini i.e. ranga 1 ml?
Žal ne poznam nobenga, ki bi tam delal :)
Zbogom in hvala za vse ribe

s1m0n ::

Kontaktiraj! Ulbrich ter povprašaj kje lahko to kupiš.
Rabiš pa UV lepilo (prozorno) za steklo in umetne mase.

gulfstream ::

Uf, ne vem če se da dobiti količine manjše od 250ml, ker le ni mišljeno za domačo uporabo. Se bom pozanimal, pa jutri sporočim!

Aha, vidim link od s1m0na. No sam imam izkušnje predvsem z Loctite izdelki, s temi nisem nič delal. Bom jutri pogledal, kakšne specifikacije točno bi bile potrebne za to aplikacijo.

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Super, hvala!
Sej količina sama po sebi niti ni problem. Bol je cena, več ko par 10 EUR ne dam, ker se zgubi smisel.
Zbogom in hvala za vse ribe

Chupa ::

Mogoče bi šlo tudi s parimi tankimi nanosi prozornega akrilnega laka v spreju, ki bi ga potem pobrusil nazaj in spoliral.

gulfstream ::

Pri lakih previdno. Vse kar vsebuje aceton in bencin (ter podobne derivate) kot topilo lahko matira plastiko.

WarpedGone ::

poliranje zadeve ne pozdravi več?
Zbogom in hvala za vse ribe

gulfstream ::

Ne, če ti razžre plastiko, potem pa se nad njo strdi lak.

Poleg tega lak navadno ni namenjem mehanskim obremenitvam, ki nastopijo pri poliranju. Zna biti premehek, zna odstopiti od stekelca...marsikaj se dogaja.

Zgodovina sprememb…

Chupa ::

Mislil sem tale lak, naj nebi matiral plastik (nisem 100%, bi bilo treba preverit):
http://www.motip.nl/?page=23&id=991

Če bi ga nanesel v parih tankih slojih, potem pa jih odbrusil nazaj na višino šipce, bi lak ostal v ta globokih praskah, po poliranju se jih imo nebi smelo več videt.

gulfstream ::

Možno je, da bi šlo, če je na alkoholni osnovi. V tistem PDFu piše:
VOS-gehalte : Circa 90% w/w

Se pravi da je 90% hlapljivih organskih spojim, torej topila. Vprašanje kakšnega, navadno je aceton ker je razmeroma nestrupen.

Zna biti, da bi uspelo, če bi spoliral do šipice, v praskah pa bi lak ostal. Ampak samo če je brez acetona, ker boš v nasprotnem primeru imel mat črte na steklu.

Zgodovina sprememb…

Chupa ::

http://www.miniatures.si/zen/index.php?...

Teli so namenski za lakiranje plastike, je pa res, da so precej dragi.

fosil ::

Kaj pa če bi vprašal tukaj.
Ne vem sicer če je možno popravit tudi take majhne šipce in koliko stane ampak lahko jih vprašaš.
Tako je!

RejZoR ::

Sklepam, da ima ta ura neko posebno vrednost zate, ker drugače ne vem če se je smiselno toliko zafrkavat za neko plastično šipco ure.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

WarpedGone ::

Nima čisto nobene posebne vrednosti, razen da sem jo nosil cca 15 let nazaj in mi je tolk časa ležala v predalu.
Počas mi je začela najedat in je blo al jo vržem stran al pa usposobim. Zamenjal baterijo in teče ko nova. Nabavil nov pasek in je na roki. Tle je bil še hec da nism dobil dovol dolgega paska, ki bi imel zareze pri vpetju, tko da sm mogu zareze urezat ročno. Če spedenam še šipco sm ponovno usposobil neko staro zadevo, ki je bila že v odpisu. Job well done in v kontejnerju zaenkrat en odpadek manj.

Konec koncev sm na dopustu in mam čas se tut kej novga naučit, ki zna koristit še kje drugje. Praske na plastičnih zadevah niso redkost. UV lepilo je pa ideja, katero še nism mel v repertoarju, verjamem da marsikdo drug tut ne.
Zbogom in hvala za vse ribe

ali3n ::

jaz sem s tem poliral zamegljena plastična stekla na avtomobilskih lučeh;
http://www.meguiarsdirect.com/detail/ME...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Okapi ::

Guglaj plastic lens scratch remove/repair. Najdeš cel kup nasvetov in pripravkov. Recimo:
http://www.amazon.com/Polywatch-Plastic...

Tale recimo pravi, da uporabiš vazelin, ki ima enak lomni količnik. Samo verjetno bo treba postopek ponavljat, ker bo šel sčasoma dol, razen če potem vse skupaj ne polakiraš.
http://www.pcextreme.net/style/fix-a-sc...

Tale pa pravi, da pač poliraš, dokler praske ne spraviš dol (v najslabšem primeru pa narediš luknjo v "šipci", jebiga;-)
http://www.ehow.com/how_8411908_polish-...

O.

WarpedGone ::

Keep them comming!

Kar se poliranja tiče - predvidevam, da je ta postopek dal čez že urar, ko je dal končno diagnozo da se tako stvar ne bo rešla (brez da bi naredu luknjo). Omenjeni PolyWatch se dobi tudi pri nas.

Vazelin se sliši zanimiv, kljub temu da bi blo treba to ponavlat. Kakšna ideja kakšen vazelin točno? Kr labelo? :D
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Sam tle piše da je Polywatch namenjen za stekla na urah iz kristalnega stekla, plastika ni omenjena.
Plus stane 10 EUR in ne garantira uspeha. Kaj pa menjava celotne leče s stekleno (vsaj kristalno)?
Koliko bi te prišlo to? Kristal je neverjetno odporen na praske.Sam imam Seiko 5 Automatic s kristalnim steklom in je nič ekstra ne pazim. Samo akdar se tuširam jo snamem ker je samo odporna na vodo, ni pa vodotesna. In imam samo eno rahlo praskico, ki jo vidiš samo pod določenim kotom na soncu. Pa sem že parkrat zadel v razne stvari in se prec ustrašil če je naredilo prasko pa ni bilo nič sploh.
Mislim, če te pride menjava s kristalnim steklom okoli 10 EUR se ti to bolj splača imo. Lepše, bolj trpežno in za naprej ti bo držalo dalj časa. Sicer je kristal odporen na praske ampak je rahlo bolj krhek na udarce. Ampak moraš bit res hlod da jo razbiješ...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

WarpedGone ::

Menjava ni možna - ura je zaplombirana.
Zbogom in hvala za vse ribe

urosh ::

Jaz sem take zadeve reševal s tridelno pilico za nohte.
Punci/ženi/whatever (ali pa pač greš kupiš) vzameš pilico za nohte, ki ima na eni strnai dve, na drugi pa eno različno hrapavo stran. Nekaj takega:


In potem z grobo stranjo tako dolgo brusiš, da je zadeva gladka, potem postopek še ponoviš z drugima stranicama. Rezultat je "steklo" kot novo :) To seveda gre, če praske res niso pregloboke (razen če se ti res da zajebavat)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

RejZoR ::

Sam problem takega brušenja je vedno strah, da bo zadeva ostala mat, česar pa pri steklu ure nočeš imet.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

urosh ::

nič ne ostane mat. Po prvem najbolj grobem brušenju je mat. Po drugem (vmesnem) je že čist super, po tretjem pa se blešči. Čisto isto je, če si nohte s tem poliraš :)

gulfstream ::

Sem se malo pozanimal...za tvoj primer bi bil primeren Loctite 3081, ki je dejansko edino popolnoma prosojno UV lepilo od te firme. Ima nizko viskoznost (100mPas) in se ga da dobiti v 25ml flaškah. Cena je žal 500e/liter, kar ga naredi predragega za tvoj primer.

Drugi UVji so tudi sicer prosojni, ampak z primesjo nežne rumene ali zelene barve. Jaz mislim da se je pri takšni količini nebi videlo, ampak brezveze tvegat:)

Glede ostalih znamk pa ti žal ne morem pomagati, ker ne poznam konkretnih proizvodov.

Se mi pa zdi predlog ki ga je dal urosh kar ok. S takšno pilico se da plastiko zbrusiti in spolirati v ogledalo. Dvomim da imaš tako globoke praske, da jih par potegov z malo bolj grobo stranjo nebi spravilo v red;)

Pyr0Beast ::

Kaj pa da bi čez preprosto nalimal eno bolj obstojno šipo, magari iz kaljenega stekla, luknjo vmes pa zafilal s primernim lepilom ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

RejZoR ::

urosh je izjavil:

nič ne ostane mat. Po prvem najbolj grobem brušenju je mat. Po drugem (vmesnem) je že čist super, po tretjem pa se blešči. Čisto isto je, če si nohte s tem poliraš :)


Jah ne vem, nohti nimajo 100% transparentnosti kot steklo na uri zato težko ocenim čeprav daje občutek gladkosti po poliranju nohta.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gulfstream ::

Kaj pa da bi čez preprosto nalimal eno bolj obstojno šipo, magari iz kaljenega stekla, luknjo vmes pa zafilal s primernim lepilom ?


Problem je primerno lepilo. Mora biti z zelo nizko viskoznostjo, da imaš kapilarnost. Edino lepilo, ki se spomnem da je primerno za polikarbonat (predvidevam da je šipica iz tega) je zelo viskozna dvokomponentena zadeva, in ne bo zapolnila nobene razpoke.

Plastika je sranje za lepiti. Zaliti se še da, nosi pa nič ne.

Pyr0Beast ::

pol pa nalimaš gor folijo kakršna je za zaščito ekrančkov ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gulfstream ::

Že, samo praske bodo še vedno vidne. Ali kaj misliš?

Pyr0Beast ::

če lim segreješ da se lepo usede?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gulfstream ::

Viskoznost se zmanjša. Lahko pa s tem sprožiš polimerizacijo, če je takšne vrste. Zelo lahko zmanjšaš odprti čas (torej čas ko še ne zgrabi fiksno). Gretje ni ugodna zadeva, ker so tudi specifikacije lepila potem drugačne ko se enkrat strdi.

Matako ::

Dokaj dobro dela Xerapol, ki se pri nas dobi recimo v Bauhausu na oddelku z avto-kozmetiko. Ima zraven tudi papir za brušenje (to je ponavadi nujna predpriprava).

http://www.xerapol.com/english/index.htm
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

WarpedGone ::

Evo, sm nabavu tale xerapol in se je izkazalo, da je še najbol uporabn tisti 1500 brusni papir, ki je zraven. Sm zbrusu stran praske in nato pa s to pasto stvar zdrgnil do visokega sijaja in prozornosti. Ker sm brusu na roko sm zgleda dovolj zgodaj nehal, da (še?) nism naredu luknje. Če se bo pa steklce razsulo ob kakem udarcu pa so be it...

Uglavnem, Mission accomplished. Če bo še kdo mel podobn problem, priporočam vodobrusni šmirgl papir in takole pasto za poliranje.
Zbogom in hvala za vse ribe


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poškodovanje novega telefona s strani pooblaščenega prodajalca (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
7712008 (9083) mat11
»

Poliranje vetrobranskega stekla

Oddelek: Na cesti
4724394 (10192) Smartydug
»

Poliranje stekel na žarometih (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7725407 (19893) RED_line
»

Eno vprašanje = praska na avtu (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5230412 (22826) Domobrancek
»

Poliranje spraskanih cd-jev

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
344031 (3101) frenk

Več podobnih tem