» »

Leopard proti Visti

Leopard proti Visti

ITworld.com - Na ITworld so spisali zabaven članek, v katerem so se lotili primerjave dveh prihajajočih operacijskih sistemov, Microsoftovega Windows Vista in Applovega Mac OS X - Leopard. Najprej so pokomentirali splošne lastnosti, med drugim varnost in integracijo z zadnje čase vedno bolj popularnimi spletnimi storitvami, naredili pa so tudi primerjavo različnih novih zmožnosti, ki ju obljubljata računalniška giganta. Na nasprotni strani tehtnice so postavili recimo nova sistema za ustvarjanje varnostnih kopij podatkov ter vzpostavljanje preteklega stanja (Time Machine in Backup & Restore Center), podporo navideznim delovnim okoljem in pa upravljanje z dodatki na namizju. Če razmišljate o menjavi operacijskega sistema, si obvezno oglejte članek.

205 komentarjev

«
1
2 3
...
5

Hardstyle ::

Prihajajočih? Vista je že zunaj :D

simnov ::

kolikor vem je tudi leopard zunaj dejstvo je če bi bil leopard res boljši od viste bi večina uporablaja leopard a je vista boljša

ripmork ::

dejstvo je da večina še vedno biva na PC-jih in je zato menjava na Mac OS vprašanje še kaj drugega...saj za Leopardov OS rabiš MAC-a ane?:\

zos ::

Leoparda ne bo pred pomladjo, vse kar je zunaj doslej je le developer preview.

simnov ::

jaz čakam na vienna

CoolBits ::

Vista je sedaj kjer je bil OSX Tiger pred par leti... Leopard jo bo pa spet za par let prehitel...
moje mnenje

Tr0n ::

Sploh ni vazno, kateri je "boljsi". Folk bo uporabljal sistem, kjer je najvec programja, taksnega ali drugacnega.

CoolBits ::

Folk bo uporabljal sistem, kjer je najvec programja, taksnega ali drugacnega.

Prav imaš...za windows je več programja tudi škodljivega :)) drugač pa z OSX narediš prav vse enako kot z windows-i... pro scene nebom niti omenjal, kdor uporablja OSX že ve.
Edino kar je več na windows so igre...to je to.
Kar se pa tiče cene, je en primerljiv sistem + vista = MAC (OSX + nekaj programov vključeno v ceni)

Tr0n ::

Ne podcenjevat iger in zabavnega racunalnistva. Gaming industrija postaja vodilen software sektor z vec milijardami prometa na leto. Do leta 2008 predvidevajo celo 26 milijard (44% povecanje).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

Fatboyslim ::

Edino kar je več na windows so igre...to je to.


Pa še to vedno manj ;)

Tear_DR0P ::

v bistvu mi na macu dela večina iger ki jih rad igram :) pa tudi software ki ga drugače rabim dela
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

mercutio ::

CoolBits:
"pro scene nebom niti omenjal, kdor uporablja OSX že ve."

Rajš je ne omenjaj. Zakaj se nekaterim zdi, da je edino profesionalno delo, ki ga lahko opravljaš na računalniku, avdio in video edit, ne bom nikoli razumel. Nekateri žal ne vidijo dlje od svojega nosu.

CoolBits ::

mercutio:
Profesionalno delo se IMO začne, ko ti ni treba skrbet za brisanje nesnage, posodabljanje in nameščanje varnostnih popravkov, antivirusov, antispyware-a, usposabljat comp da sploh deluje itd...
Vse ostalo ustvarjanje na računalniku je lahko profesionalno...

Pesimist ::

mercutio: to kaj si zaj povedo je pa cista resnica se 100% strinjam!

IceIceBaby ::

Rajš je ne omenjaj. Zakaj se nekaterim zdi, da je edino profesionalno delo, ki ga lahko opravljaš na računalniku, avdio in video edit, ne bom nikoli razumel. Nekateri žal ne vidijo dlje od svojega nosu.


Kdo omenja audio in video edit ? Časi, ko so bili Maci samo za kreativce so že dolgo mimo. Na OSXu se naredi precej stvari, uporabljajo jih vsi, od hardcore programerjev in sistemskih administratorjev do odvetnikov, njihovin tajnic in drugih "pisarniških" uporabnikov.

Btw. OSX ima na Macih neprimerno večji delež kot windowsi na PCjih >:D

Fatboyslim ::

Zakaj se nekaterim zdi, da je edino profesionalno delo, ki ga lahko opravljaš na računalniku, avdio in video edit,


Profesionalno delo ne more potekati na sistemu pri katerem moraš nonstop paziti da se ti ne sesuje, ti nonstop zmrzuje ipd. Misliš da profesionalci brez razloga delajo na macih?

Sam delam velik z Archicadu ter precej z audio produkcijo (Ableton) in ne boš verjel kako bolj gladko teće delo na macu proti PCju. Poznam tudi računališke programerje ki doma sploh nimajo PCja

krneki0001 ::

Profesionalno delo se IMO začne, ko ti ni treba skrbet za brisanje nesnage, posodabljanje in nameščanje varnostnih popravkov, antivirusov, antispyware-a, usposabljat comp da sploh deluje itd...
Vse ostalo ustvarjanje na računalniku je lahko profesionalno...


Imam win2003 server na stari grafični postaji od IBM-a (2x xeon 1.1GHz, 2Gb rama in 6X73Gb scsi diskovja in diamond FIREGL1(za tiste čase(leta 2001) ubijalska 256bitna kartica z 250MHz ramdacom in 32Mb rama)). Vse kar delam gor je programiranje za službo in zase, mal obdelave slik in razne drobnarije. Antivirus se sam upgrejda, brskanje po internetu je omejeno na par forumov in doljemanje kode programja, ki ga potrebujem za svoje programe.

Ne potrebujem nobenih varnostnih popravkov, nobenega antispyware-a, kompa ni treba posodabljat, pa zadeva deluje odlično.

Očitno imam profesionalen comp!!!


Dej ne nakladaj. "PRO" na macih ni več tisto, kar je bilo, pa tut obdelovanje zvoka in slik lahko delaš na vsakem pc-ju za pol ali še manj cene maca. Rabiš samo malo boljšo grafično ali zvočno(odvisno kaj delaš - zvok ali slika), v vsakem primeru pa je to vsaj pol ceneje kot na macu.
Če pa kupiš kako IBM-ovo profesionalno grafično postajo, si pa prec par razredov višje v "pro" sceni kot pa z macom. Mac je slepa ulca računalništva, tko kot so bile amige v časih 286 in 386 računalnikov. PC-ji so jih povozili zaradi nizke cene in možnosti razširitev. Sistemi so pa itak vsak dan boljši tut za PC-je in primerljivi z OSX.

IceIceBaby ::

Profesionalno delo ne more potekati na sistemu pri katerem moraš nonstop paziti da se ti ne sesuje, ti nonstop zmrzuje ipd. Misliš da profesionalci brez razloga delajo na macih?


Kje morš pa nonstop paziti da se ti sistem ne sesuje ?

Meni zadnje leto XPji delujejo podobno stabilno kot OSX. Pri obeh se kdaj kaj zalomi, da je treba rebootat. Vsak OS ima pač svoje muhe, noben ni popoln.

Poznam tudi računališke programerje ki doma sploh nimajo PCja


Jaz poznam veliko takih, ki doma sploh nimajo Maca :)

krneki0001 ::

Fatboyslim, na dvoprocesorski mašini vsak archicad ali autocad delujeta brez problemov in gladko. Že na P3 450 dual in epoxovi plati je autocad 2000 in archicad 6 laufal odlično - oboje uporabljam še danes, samo da sedaj leti(na dveh xeonih), ne sam gladko teče.

Pa jst tut poznam enga genija, k programira in vse ideje obdela v glavi, pol pa to spravi na papir(če se mu da), v računalnik pa to spravlja nekdo drug in verjemi da mu to laufa. Je pa tukaj iz tega foruma.

IceIceBaby ::

nebivedu, povej koliko je stala ta tvoja ultimate delovna postaja, ko je bila nova. Pa zraven lahko napišeš še ceno za takrat aktualnega Powermaca. Grem stavit, da je bila dražja od primerljivega Maca.

krneki0001 ::

Kst
sistem win2003 server na računalu IBM netfinity 5000 nisem resetiral zaradi napake niti enkrat, odkar sem ga postavil in pred dvema tednoma prodal mašino - zadeva je delovala več kot leto in pol brez kakršnihkoli problemov - edini restarti so bili ko sem mu dodal še 1Gb rama in ko sem se preselil.

IceIceBaby ::

sej to ni nič nenavadnega. Jaz sem mel na iBooku recimo po 2, 3 mesece uptima, pa sem na njem delal vse možno, od resnega dela do zajebancij.

Kot sem že zgoraj omenil, stabilnost pomoje ni več problem niti na Macih niti na XPjih. Če bi lahko izbiral pa bi sigurno izbral OSX ker ima določene, ki meni veliko bolj ustrezajo.

CoolBits ::

Ne sej XP so tudi precej stabilni... Razlika je le v tem da, ko kupiš računalnik in naložiž windows na novo moraš poskrbet še za popravke antivirus itd...
Ko pa kupiš MAC-a pa prklopiš in dela...

krneki0001 ::

Kst
ko je bila ta mašina nova je stala točno 4363 dolarjev v sloveniji (leta 2001). Po defoltu je imela 2x1.1GHz xeon (cache 2Mb na enaki frekvenci kot procesor), 512Mb rama, fire GL1 32Mb ram ali fire GL2 z 128Mb rama(dražja za 500 dolarjev), dual channel scsi 2940 U2W (80Mb prenosa) in 3x 73Gb scsi diskov - prostora za 6 notranjih diskov, UltraATA33 40x CDrom pa mrežno 100Mbit in zvočno awe64 onboard, usb 1.1. Kontroler za diske je bil ultra ata 66.

Dual proc mac je bil leta 2001 približno tak;

2X G4 800MHz z 1Mb cache na 1/4 deloven frekvence(200MHz)
256Mb rama nadgradljiv do 1.5Gb.
3x prostore za disk in enkrat 80Gb na Ultra ata 66 (max 240Gb)
Nvidia geforce MX z 32Mb rama ali 64Mb(dražja za 100 dolarjev)
combo cdrw/dvd
mrežna 100Mbit
2x usb 1.1 port
2x firewire

Cena za to je bila pa za končne kupce okoli 4500 dolarjev. Vsaka nadgradnja je bila pa še držja kot na IBM-ju s tem da lahko ti dve mašinio po stabilnosti primerjamo med seboj - obe približno enako preverjeni in testirani, tako da končni kupci niso imeli ne z eno in ne z drugo nobenih problemov.

opeter ::

Se strinjam z večino napisanim. Maca uporabljam dnevno in sem eden redkih, na tem koncu Slovenije, ki ga ima doma... :8)
To, da je Mac za profiče, ni res. Pravtako ni res, da se na PC-ju z Windows XP ne da narediti enako kvalitetne zadeve z istimi programi (ps: govorim o grafičnem oblikovanju/namiznem založništvu), kot jih imaš na Mac-u. Vse to je bedarija. Recimo InDesign CS1 je na Pentium 4 HT PC-ju vsaj enkrat bolj odzivnejši od iste verzije na mojem Mac-u, ki uporablja G4 procesor in MacOS Tiger.

Na kateri platformi (torej Mac ali Win) je program bolj stabilen vam ne bi vedel povedati. Je pa res, da je, odkar je izšel popravek 3.0.1b InDesign CS1 postal precej uporaben.

Ampak, da je imeti Mac fancy, se pa popolnoma strinjam :D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

driver_x ::

Jaz pa že nekaj časa razmišljam o enem MacBook-u, samo ne vem, če obstajajo zadosti majhni.

Tr0n ::

Jaz sem na Mac vedno gledal podobno kot na kaksne igralne konzole.

Specifikacije hardware so vnaprej dolocene in fiksne za dolocen produkt in zato je veliko lazje razvijat software, ki v celoti izkorisca hardware.

To je pa tudi edina prednost oz. dobra lastnost Macov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

CoolBits ::

Specifikacije hardware so vnaprej dolocene in fiksne za dolocen produkt in zato je veliko lazje razvijat software, ki v celoti izkorisca hardware.

Zarad tega pa tudi deluje vse "od prve" ... al pa kot pravijo pr Applu "It just works" :D

Sej ne rečem, da je Vista slaba, ker ni... sam je pa to, da so komaj sedaj vključili nekatere varnostne sisteme kateri bi morali bit že pri XP-jih noter po defaultu...kar je Tiger imel že pred par leti...
Leopard bo to popeljal še naprej...
Se mi zdi kot da Microsoft zaostaja za eno generacijo operacijskega sistema... :)

krneki0001 ::

CoolBits, microsoft ne zaostaja, samo pustit mora še drugim da kaj naredijo. Za mace je 5% proizvajalcev in je večina stvari vključenih v os, za PCje je pa ostali 95% proizvajalcev in en(sicer največji) je microsoft, ampak vsega pa ne more pokrit - je vseeno preveč razširjeno vse skupaj in je mnogo več ljudi, ki delajo viruse in podobno.

Če bi bilo obratno, pa da bi za mace bilo tok uporabnikov kot jih je za pc-je, potem bi bilo tut ogromno problemov s strani macov - verjemi, da bi virusov bilo vsaj tok kot za pc-je danes. Po možnosti pa še več, ker sistem enkrat kupiš, potem pa ne nadgrajuješ in bi bilo še več zlorab. Pri PC-ju vsaj nadgrajuješ lahko, tko da se kr nekaj zlobne kode rešiš(čeprav največja zlobna koda ostaja - microsoftov os).

trnvpeti ::

sem resno razmisljal , da bi prisel na mac

kaj je na macu, pa da ni na pcju
spotlight, hitro iskanje (nocem imeti google desktop)
malo kdo lahko kaj gor instalira, ne zna, se ne more ipd
ko kupis zacnes kr delat
vse je ze v hw(bluetooth,1g mreza,....)

kaj me je odvrnilo od nakupa maca
drazje
tezje kaj nadgradis(hw)
dolocenih programov ni oz. se tezje najde in instalira (CVS sistem recimo, oracle razvojna orodja,...)
verjetno se moras kaj privajat na drugacno delo(ceprav to ni nek problem)
nihce ni dal kaksnih dobrih argumentov, zakaj bi prisel na mac (winxp so pri meni stabilni, z virusi nimam problemov,...)
tako da se strinjam z nekaterimi na forumu, da mac ni za pro, pa da se manj sesuvajo kot winsi (nebivedu je full dobro napisal, opeter tudi)

kar se pa tice vista proti leopard, viste se nekaj casa ne bom uporabljal :)
ne vem zakaj bi presel na visto
se vedno pa studiram da bi sel na maca :)
ce ne drugo, spotlight pa fancy je full :)

we_are_borg ::

nebivedu:Leta 2001 so imeli Maci že Ethernet: 10/100/1000Base-T ;)
death is irrelevant

PARTyZAN ::

Tool na foro spotlight-a imas v visti. ;)

trnvpeti ::

aja?
pa lahko imam mrezne diske (recimo preko sambe na unixu)?

IceIceBaby ::

Nebivedu, cena za takega dual 800mhz powermaca je bila 3500 usd.

http://www.everymac.com/systems/apple/p...

Ne rečem, da IBM ni dobra mašina, nasprotno, verjamem, da je zelo dober računalnik. Tudi powermaca ne povzdigujem v višave, ker ni nič posebnega. Hočem povedat to, da neakteri malo pretiravate (v obe smeri).

Tisti, ki trdite, da Mac ni za profesionalce ste enostavno ozkogledi ali nimate pravih izkušenj. To, da imajo Mace radi dizajnerji in DTPjevci je znano že dolgo, v zadnjih letih (od kar OSX dela kot je treba) pa Mace na veliko kupujejo tudi drugi "profesionalni" uporabniki. Zadnje čase recimo dosti gledam razne screencaste od raznih web developerjev in programerjev...zanimivo je, da imajo večinoma vsi Mace.

Po drugi strani pa nekateri nabijate kako se z Windowsi ne da delat itd itd. Nismo več v časih Windows 98 in XPji SP2 so zelo spodoben sistem. Še vedno imajo svoje muhe, ampak jaz že skoraj eno leto uporabljam laptopa z XPji za delo, šolo in zabavo pa še nisem imel težav.

Ja, obstajajo nekatere stvari, ki so mi v OSXu všeč pa jih Windowsi nimajo, obstajajo tudi stvari, ki jih v OSXu ni, medtem ko so v XPjih samoumevne. Ampak to ne pomeni, da je en sistem povsem zanič drug pa nadmočen.

krneki0001 ::

80R6 IBMovi serverji in profesionalne grafične postaje tudi imajo vse 1Gbit mrežne kartice, pa prirejene winNT in win2000 so imele tudi, kar pomeni, da kupiš mašino in prižgeš pa dela - vse že vnaprej inštalirano. Testirane so te mašine tudi bile in preverjeno je bilo zelo malo problemov z njimi. Vse napake, ki pa so se pojavile, pa so dokumetirane in so izdali popravke zelo hitro. Enako je z maci, samo da tam HW ne moreš kr tko nadgradit kot v primeru PC-ja.
Primer - imaš server netfinity 5000 z enim procesorjem P2-350MHz. Ugotoviš, da je en proc premalo, pa dodaš še enega, pa pride nova serija procesorjev P3-550 in ti enostavno kupiš procesor ali 2 in VRM(voltage regulator) in to vstaviš v svojo mašino - pa je nadgrajena in zadeva dela.
Še boljše je pri xeonih na takih IBM-ovih serverjih, ker jih lahko dodaš do 7 komadov. Torej imaš enega xeona, pa je premalo in dokupiš še enega. Če je še to premalo dokupiš še 2 in jih imaš že 4, če je še to premalo jih dokupiš še 4 in imaš 8 procesorjev - to pa ponavadi zadošča za vse potrebe. 8 procesorska mašina pa brezskrbi pomete z vsemi maci karkoli jih jst poznam - lahko da je kak mac z več procesorji, ampak videl ga pa še nisem, pa jih je šlo kr nekaj čez moje roke.

Primerjam pa IBM z povermaci zaradi tega, ker imata približno enake cene in približno enako stestirane mašine, ker si ne en in ne drug ne moreta privoščit, da bi njihovi sistemi pri kupcih zatajili. Ostale firme kot so Dell, HP in podobne imajo vsaj pol manj stestirane zadeve. Čeprav imam na mizi v službi HP-ja ki že 2 leti ni bil ugasnjen in na njem brez enega problema že od takrat tečejo win2000. Uglavnem sploh ne smemo ugašat mašin, da nam ponoči (ko nas ni v službi) delajo backupe in nalagajo kake popravke in različne predloge.

krneki0001 ::

Kst
Ja, to si dal za primerjavo osnoven sistem. Dodaj ram(še 256 v tistih časih - skor 600 dolarjev) in še mal diskovja(80 Gb diski so bili dragi ko žafran leta 2001), pa boš na isti ceni kot IBM z primerljivo mašino.

Meni osebno so nekatere stvari na macih všeč, ampak problem se začne pri HW. Ko hočeš kaj nadgraditi moraš kupit novo mašino, pri PC-ju je to lažje, ker lahko HW menjaš skor tko pogosto kot spodnje gate, so pa druge stvari, ki mečejo slabo luč nanj.

Sicer je pa tko, za moje pojme je trenutno najboljši sistem od microsofta win2003 server predelan na workstation varianto. Tut vista najbrž ne bo imela tko dobrega jedra. Win2003 z funkcionalnostmi winXP porabi manj rama in dela mnogo hitreje kot sami XP. Pri visti se bo pa to tudi poznalo - pomoje da je preglomazen sistem in bo deloval prepočasi.

MrStein ::

nebivedu:
Mac je slepa ulca računalništva, tko kot so bile amige v časih 286 in 386 računalnikov. PC-ji so jih povozili zaradi nizke cene in možnosti razširitev.

Torej ne zaradi večje kvalitete in zmogljivosti ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

opeter ::

Ne vem, no. Jaz sem svojega PowerMac-a popolnoma "predelal". Original v PowerMac G4 kišti je le ohišje in prvotna matična. CPU, RAM-i, grafična (8x menjano, trenutno GeForce FX5200 Ultra/256 MB AGP), diski, DVD-RW enota, Iomega ZIP enota, razen razširitvene kartice PCI (Serial-ATA/ATA133 PCI, NEC USB 2.0 4-port PCI kartica), nekoč (2001-2003) sem imel v tej mašini celo tri različne SCSI kartice... G4-ke so bile kar odlične za nadgradnjo.

Našel sem eno stran, kjer lahko za 15-20 let stare (oz. celo še starejše) Mac-e kupite razne dodatke, kartice, novo matično, celo samo kišto/ohišje (celo po delih! 8-O ).
http://www.welovemacs.com/

Jaz sem si recimo pri njih kupil sprednjo masko za notranji ZIP pogon za Grapphite G4 ohišje . :)

Je pa res, da so PowerMac-i G5 že problematični v smislu nadgradnje: razen diskov, RAM-a, grafične in DVD enote nimaš kaj bistvenega za menjat :8) Mogoče CPU če se pokvari. Ima pa tako zasoljeno ceno, da je joj! :\

Evo, še ena slika, kako se lahko an hitrico razstavi/sestavi G4 Digital Audio :D

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

@LOL ::

Ajde naj da Apple svoj Os na voljo širši publiki in ne neko umetno vzdrževanje "ekskluzive" da moraš kupiti še njihov hardware.
Če so že tako prepričani v superiornost.
Ja to je umetnost naredit OS ki lepo dela samo na par vrstah hardwara.:\
Kakorkoli: Vista je precej kompleksnejša zadeva kot OSx: tem se ni treba ubadat s kompatibilnostjo 101 vrste opreme, programja .....
In res je da čim je zahtev v ssitemu več, večja je verjetnost manjših napak, oz. features lahko precej lažje prilagodijo ...


Vista je sedaj kjer je bil OSX Tiger pred par leti... Leopard jo bo pa spet za par let prehitel...

No in ti pametnjakovič, bi povedal kake argumente za to? Si že uporabljal oba sistema da lahko to trdiš? Aja nisem vedel da ste tukaj sami novinarji ko imate dostop do preview verzij OSov.:\

Macker ::

jao jao... koliko buč se je pa tukaj skotalilo

Pro uporaba & nadgradljivost: tukaj imate Mac proje: nadgradljvi in cenovno konkurenčni; ostanejo še prenosniki (itak niso nikjer kaj nadgradljivi) in iMaci in miniji- slednji niso nadgradljivi, ker so pač namenjeni ciljni skupini, ki tega ne počne.

sploh pa ta slavna nadgradljivost PC-jev; v teoriji že, v praksi pa bolj bogo, ker se čez par let vse zamenja, od podnožij do vodil in še česa. je skoraj bolj poceni novo kišto kupit.

MAC OS X vs. Windowsi: Tiger, ki že gre proti koncu življenjske dobe, danes ponuja to, kar bo večina na Visti vidla januarja, a s to razliko, da je Apple že pri verziji 10.4.8, kar pomeni, da so popeglali še pa še bugov, ki uporabnike Viste še čakajo. Na oko MS pri OS-ih zamuja vsaj eno generacijo.

XP-ji seveda niso zanič a zakaj bi morali biti zadovoljni s sistemom, ki je v večini pogledov slabši?

CoolBits ::

No in ti pametnjakovič, bi povedal kake argumente za to? Si že uporabljal oba sistema da lahko to trdiš? Aja nisem vedel da ste tukaj sami novinarji ko imate dostop do preview verzij OSov.

Ja doma uporabljam OSX na delu pa windows XP... je pa tudi zadnja verzija leoparda že "zbežala" na net :D
edit: beta verzija velike mačke...da ne bo pomote :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

Macker ::

"Ajde naj da Apple svoj Os na voljo širši publiki in ne neko umetno vzdrževanje "ekskluzive" da moraš kupiti še njihov hardware."

bah, kaka kronana neumnost: Apple z MAC OS X ne zasluži dosti. APPLE je predvsem proizvajalec strojne opreme. od tukaj keš.

"In res je da čim je zahtev v ssitemu več, večja je verjetnost manjših napak, oz. features lahko precej lažje prilagodijo ..."

no, lepo si opisal, zakaj windowsi nikol ne bodo boljši od OS X ;) čestitam

kopernik ::

Zadnje čase recimo dosti gledam razne screencaste od raznih web developerjev in programerjev...zanimivo je, da imajo večinoma vsi Mace.


Tudi jaz opažam, da je vse več macbookov na raznoraznih predstavitvah. Zgleda, da so vedno bolj popularni tudi pri programerjih.

krneki0001 ::

Mr Stein
Kvaliteta pri PC-jih je v večini zelo nizka. So firme (IBM, HP, Dell, nekdaj compaq, itd - govorim samo za tiste, ki dajo računalnike ven v prodajo kot celoto z prednasnetim sistemom) ki se trudijo da bi to kvaliteto zvišali. Za moje pojme so IBM-ove mašine in power maci na enakem nivoju - oboji tok kvalitetni da crkne res samo majhen procent. Za ostale ne morem trditi tega. Ampak za posledico pa povleče ta kvaliteta tudi ceno.
Zdej če pa pogledaš razne firme v sloveniji, ki uvozijo najcenejše plate in vse komponente najcenejše ki jih dobijo in potem mora serviser sestavit zanič računalnik, ki sicer dela. Delal sem kar nekaj časa to v eni firmi. Človek je recimo naročil računalnik, dobava je bila 3 dni. Mi smo moral zadnji dan pogledat kje so najcenejše komponente, jih it iskat in sestavit mašino. Te mašine so bile sestavljene in z nasnetimi win98 prej kot v eni uri, potem pa samo še 5 minut testa čez, če vse dela in že je šel kupcu v roke. Pa tko u bistvu deluje večina firm, ki jim gre za zaslužek, tistim, ki se gre za ime in kvaliteto imajo pa 2x višje cene, pa bolj ko ne stagnirajo. In pomoje je povsod po svetu tko.

Zmogljivosti PC procesorjev pa so večje od macovih, to pa sigurno. V IBM-u je X86 procesor (xeon) povozil vse RISC procesorje v profesional workstation produkciji, tko da so zmanjšali proizvodnjo delovnih postaj z RISC tehnologijo na 25% že leta 2000. Pač je masovna proizvodnja X86 arhitekture tok cenejša, da se je bolj splačalo dat 2 xeon procesorja na plato, kot pa en RISC procesor.

Macker ::

"Zmogljivosti PC procesorjev pa so večje od macovih, to pa sigurno. "

khm :\

neres ::

To, da so Maci bolj za profi delo je stvar preteklosti, bolj kot kaj drugega, tj. 90ih let. Meni se WinXPji niso sesuli že... ne vem, se ne spomnem več koliko časa, v glavnem pa sesuli so se zaradi hroščatih programov ali driverjev. Virusa nisem dobil NIKOLI.
Glede zmogljivosti so bili PCji do pred kratkim brez dvoma boljša izbira. Zdaj s Core 2 Duo je spet izenačeno.

Lahko si preberete nekaj mnenj od profijev, ki Mace raje uporabljajo za internet in emaile, kot za 'resno delo'.

@LOL ::

Macker: ja se vidi da si Applov fanboy.,

bah, kaka kronana neumnost: Apple z MAC OS X ne zasluži dosti. APPLE je predvsem proizvajalec strojne opreme. od tukaj keš.

Torej zakaj ne ponuditi trgu verzijo brez hardwara? Morda se bojijo da OS ne bi delal na različnih tipih strojne opreme? In bi tako splaval mit o OSx v maloro? Ne razumem zakaj je to kronana neumnost.

no, lepo si opisal, zakaj windowsi nikol ne bodo boljši od OS X ;) čestitam

niti ne, samo ti si narobe interpretiraš vse skupaj. Jaz bi iz mojega teksta prej razbral da je OSx igračka za namensko delo optimizirana za navade uporabnikov ter ne all around sistem.

keber ::

>>> XP-ji seveda niso zanič a zakaj bi morali biti zadovoljni s sistemom, ki je v večini pogledov slabši?

Zato ker z njim lahko kaj uporabnega naredimo, ne samo šminkiramo. V tehnični branži (strojništvo, gradbeništvo, elektro) je Mac toliko koristen kot lanski sneg.

Macker ::

"Lahko si preberete nekaj mnenj od profijev, ki Mace raje uporabljajo za internet in emaile, kot za 'resno delo'."

jah, sej zato je v silicijevi dolini delež macov med userji tam nekje 50 % :\ ker so "neprimerni" za resno delo LOL
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple WWDC: iOS 5

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
219164 (7770) zee
»

Odstranjevalna datoteka

Oddelek: Programska oprema
204385 (3963) Boomer1911
»

Novosti v Vista jedru

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
496556 (4549) Matako
»

Applov G5 ali x86?

Oddelek: Novice / Procesorji
143164 (2460) bradek
»

Primerjava varnosti: Windows vs. Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
866065 (6065) Mavrik

Več podobnih tem