»

Rusi klonirajo Mace

Ruski Mac

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, so v Rusiji spet vedno popularnejši Maci. Na Applovo žalost ne pravi, temveč zelo verni ponaredki. Ko je Evropo še delila železna zavesa, so Ruse s poceni kloni oskrbovali Bolgari, sedaj pa so zanje poskrbeli kar sami. Na spletni strani RussianMac tako ponujajo lastno verzijo iMeka, ki ima Intel Core2Duo E7400 2,8 GHz, 4 GB pomnilnika, pol terabajta trdega diska, Nvidiino grafiko GeForce 9500GT, FireWire in zapisovalnik DVD-jev. Nanj so naložili Applov operacijski sistem Mac OS X Leopard, ki se celo posodablja. Kot zatrjujejo na straneh, je vse legalno, saj naj bi bili kupili programje po legalni poti prav od Appla. Za omenjeni sistem zahtevajo 23.800 rubljev, kar je slabih 550 evrov....

136 komentarjev

RSI poškodbe stanejo 600 milijonov dolarjev

Pravilno sedenje na pisarniškem stolu

Slashdot - Najnovejša študija, ki jo je izvedel Microsoft je ugotovila da so RSI poškodbe (poškodbe zaradi ponavljajočega preobremenjevanja; nastajajo zaradi redne uporabe računalniške tipkovnice in miške) v porastu in predstavljajo vedno večji strošek za podjetja. Tako je bilo lani za kar 30 odstotkov več primerov RSI poškodb kot leto poprej, skupno naj bi te poškodbe podjetja stale več kot 600 milijonov ameriških dolarjev zaradi izgubljenih delovnih urah.



Povišanje števila poškodb naj bi bilo predvsem povezano s porastom števila t.i....

16 komentarjev

Apple izdal OS X Leoparda

več strani - Po štirimesečnem odlogu je Apple v petek končno predstavil naslednika svojega operacijskega sistema OS X tudi širši javnosti. Sistem, ki prinaša več kot tristo novosti, se je piratom upiral presenetljivo dolgo, saj je ušel šele 3 dni pred uradnim izidom. Za razliko od Microsoftove Viste prinaša predvsem manjše posodobitve.

Večini uporabnikov tako na primer preverjanje črkovanja v danskem in ruskem jeziku ne bo ravno jemalo diha, vseeno pa so omembe vredni pa to nalogo opravili Time machine (funkcija, podobna Vistinemu Shadow Copyju), Spaces (virtualna namizja), rahlo prenovljen Dock (tokrat z možnostjo t.i. Stackov), močno pohitren Mail in še marsikatera izmed novosti, za katere na žalost ni prostora v tej novici.

Kljub

113 komentarjev

Zettabyte File System (ZFS) tudi v operacijskih sistemih za široko rabo

MacRumors.com - Verjetno je Jonathana Schwartza, predsednika uprave Sun Microsystems, zaneslo navdušenje, ko je (navkljub Applovi pregovorni občutljivosti na prehitro razkrivanje novih izdelkov) ob robu Sunove prireditve v Washington D.C. razglasil, da bo Apple v svojem novem operacijskem sistemu Mac OS X 10.5 Leopard kot osrednji datotečni sistem uporabil ZFS.

Govorice o tem se širijo že dolgo, že aprila 2006 je bilo znano, da je Apple kontaktiral Sun glede prenosa datotečnega sistema ZFS na Mac OS X. Kasneje se je ZFS začel pojavljati v zgodnjih različicah OS 10.5, ki pa še niso omogočale zagona sistema s tega datotečnega sistema. Sedaj se govori, da je to botrovalo zamudi Leoparda.

In kaj novega prinaša ZFS? Za preprostega...

26 komentarjev

Leopard vendarle prestavljen

več strani - Še pred slabim mesecem dni je Apple po obilici govoric o zamudi njihovega prihajajočega operacijskega sistema, ki so krožile po spletu, v uradni izjavi, kar je zanje relativno nenavadno, povedal, da so omenjene govorice lažne. Čudaški splet okoliščin je po kratkem času pripeljal do dejstva, da Leopard vendarle bo zamujal. Cupertinovci so se, tako vsaj izgleda, vdali v usodo in povedali, da bo OS X 10.5 izšel šele oktobra, na junijskem WWDC-ju, med katerim je bil do sedaj predviden čas izida, pa bodo razvijalci dobili že precej zrelo testno različico.

Razlog za celotno zadevo naj bi bil iPhone, njegova programska oprema namreč zahteva precej dela, tako da so si morali zaposlene izposoditi tudi iz oddelka, ki sicer skrbi za OS X, le-ta pa je bil posledično malce bolj zanemarjen. Več na Daily Tech-u in MacRumors.

14 komentarjev

Leopard ne bo prestavljen

MacRumors.com - Januarja je bilo na sejmu MacWorld Expo najavljeno, da bo Mac OS X 10.5, znan pod kodnim imenom Leopard, izšel to pomlad. Kot je pri Apple-ovih izdelkih v navadi, so se začele nedavno širiti novice, da zaradi nekaterih razlogov (med drugim preveč hroščev v izdajah, posredovanih razvijalcem) prihajajoči operacijski sistem ne bo na voljo v prej določenih časovnih okvirih.

Govorice je, kar je sicer precej nenavadno, prekinil kar sam Apple, eden od njihovih predstavnikov je namreč povedal, da obljube še vedno držijo. Novo muco bomo tako najbrž ugledali še pred poletjem, upoštevati pa je treba tudi dejstvo, da pomlad tehnično gledano traja do 21 junija, pravijo pri Mac Rumors.

2 komentarja

Leopard proti Visti

ITworld.com - Na ITworld so spisali zabaven članek, v katerem so se lotili primerjave dveh prihajajočih operacijskih sistemov, Microsoftovega Windows Vista in Applovega Mac OS X - Leopard. Najprej so pokomentirali splošne lastnosti, med drugim varnost in integracijo z zadnje čase vedno bolj popularnimi spletnimi storitvami, naredili pa so tudi primerjavo različnih novih zmožnosti, ki ju obljubljata računalniška giganta. Na nasprotni strani tehtnice so postavili recimo nova sistema za ustvarjanje varnostnih kopij podatkov ter vzpostavljanje preteklega stanja (Time Machine in Backup & Restore Center), podporo navideznim delovnim okoljem in pa upravljanje z dodatki na namizju. Če razmišljate o menjavi operacijskega sistema, si obvezno oglejte članek.

205 komentarjev

Prvi preizkus novega OS X 10.5 Leopard

MacRumors.com - Pred nekaj dnevi so pri Applu predstavili njihov prihajajoči operacijski sistem Mac OS X 10.5 Leopard. Obenem so vsem udeležencem konference podarili beta različico omenjenega sistema.

Pri MacBidouille so naložili in preizkusili novi OS X, ter podokumentirali vse omembe vredne novosti - od tega da so že pri inštalaciji dobili možnost ponovne vzpostavitve starega sistema, novih virtualnih namizij, novega Safarija, pa do novega sistema pomoči.

Končna ocena? Beta ni razočarala. Ima še par nadležnih hroščev, a vendar ima Apple še 8 mesecev časa (izdaja je napovedana aprila 2007), da jih odpravi.

Izvorna novica na Mac Rumors
Članek na Hardmac

Omeniti velja še to, da je Steve Jobs napovedal še več sprememb v Leopardu, ki pa jih še niso pripravljeni predstaviti svetu.

25 komentarjev

Primerjava med TBirdom in P4 iz slovenskih logov

Jaz - Heh, Uroš iz Mlacoma ima poleg rednega dela očitno še dovolj časa, da se ljubiteljsko ukvarja s testiranjem in pisanjem testov. Verjetno se še spomnite njegovega članka o RAMih, sedaj pa se je lotil primerjave med TBirdom in Pentiumom4. Njegove izsledke najdete tukaj, vsa stvar pa le potrjuje znano dejstvo, in sicer da je TBird procesor za sedanjost, Pentiume4 pa bodo izkoristili komaj vaši vnuki.
Nam pa ga niso hoteli posoditi (Pentiuma4, namreč).

2 komentarja